Bokstaven dödar, men anden ger liv
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
30
<<
November (2019)
>>


Lindras livets kval av likars jämmer?

Rabies är en dramatisering av det spänningsladdade avsnitt i Olle Hedbergs roman, "Slå dank", (Scener ur människolivet) som heter "Lindras livets kval av likars jämmer?" Skådespelet framfördes hösten 1945 på Hälsingborgs stadsteater i Ingmar Bergmans regi och kritiken blev starkt positiv, vilket skulle bli Bergmans lott framöver.
I korthet handlar pjäsen om mobbning genomförd i en kedja enligt principen "katten på råttan, råttan på repet o.s.v. I den första scenen blir Knut Mostersson förnedrad av ett värnpliktigt befäl. Han tar revansch genom att ge sig på en person som är svagare än han själv och sedan fortsätter den destruktiva förnedringsdansen. Mina föräldrar gjorde en enkel version av stycket tillsammans med min mors syskon med flera. Det hela spelades in på en bandspelare av enklare typ. Resultatet blev ljud- och regimässigt i ren amatörklass, men jag minns att de vuxna låtsasskådespelarna hade minst sagt roligt och engagemang saknades inte.
Jag finner slutsatsen "Lindras livets kval av likars jämmer?" högaktuell idag. Mobbning har ju knappast minskat under de senaste sextio åren. För övrigt kan man fundera på om inte grävandet i världens olyckor, med nästan vällustigt frossande i ohyggliga detaljer som vi dagligen dränks i, kan ha en liknande funktion: "Lindras livets kval av likars jämmer?"
29 September 2014  | Länk | Litteratur | 0 kommentar
Pojken som inte ville gå i skolan.


När jag var barn hade den nya pedagogiken börjat så igenom. Man började allt mer använda morot i stället för piska för att få barn och vuxna att genomföra uppgifter. Detta till trots fanns den gamla kärva mentaliteten kvar, åtminstone i vissa sagor, visor och barnramsor, som vi barn trakterades med, ofta till vår stora förtjusning. Nu ska jag fritt ur minnet återberätta sagan om pojken som inte ville gå i skolan:
Det var en gång en pojke som inte ville gå i skolan. Då sa mamma till riset: ”Slå pojken, för pojken vill inte gå i skolan. ”Nej, det vill jag inte”, sa riset. Då sa mamma till elden: ”Bränn upp riset, för riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej, det vill jag inte”, sa elden. Då sa mamma till vattnet: ”Släck elden för elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej det vill jag inte sa vattnet”. Då sa mamma till oxen: Drick upp vattnet för vattnet vill inte släcka elden och elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej, det vill jag inte”, sa oxen. Då sa mamma till slaktarn: ”Slakta oxen för oxen vill inte dricka vattnet och vattnet vill inte släcka elden och elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej det vill jag inte sa slaktarn”. Då sa mamma till repet: ”Häng slaktarn för slaktarn vill inte slakta oxen och oxen vill inte dricka vattnet och vattnet vill inte släcka elden och elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej det vill jag inte sa repet”. Då sa mamma till råttan: ”Gnag av repet för repet vill inte hänga slaktarn och slaktarn vill inte slakta oxen och oxen vill inte dricka vattnet och vattnet vill inte släcka elden och elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Nej det vill jag inte sa råttan”. Då sa mamma till katten: ”Ät upp råttan för råttan vill inte gnaga av repet och repet vill inte hänga slaktarn och slaktarn vill inte slakta oxen och oxen vill inte dricka vattnet och vattnet vill inte släcka elden och elden vill inte bränna riset och riset vill inte slå pojken och pojken vill inte gå i skolan”. ”Ja det vill jag, sa katten!
Och katten på råttan och råttan på repet och repet på slaktarn och slaktarn på oxen och oxen på vattnet och vattnet på elden och elden på riset – och pojken till skolan!
26 September 2014  | Länk | Samhälle | 1 kommentar
Var det bättre förr?


Socialisering,
nivellering, monopol,
åsiktsregistrering,
konkurs och konfiskering,
brist på etanol,
högre skatter,
skendebatter,
ont om andningshål,
rödvinsvänster,
dyra tjänster,
slemmig som en ål,
kändes politiken,
klättra över liken
under bifallsvrål.
Klema med korrupta stater,
bistånd till diktatorns börs,
gärna vara hans kamrater,
protestera den som törs!
13 September 2014  | Länk | Politik och litteratur | 1 kommentar
Politikens ansikte

»En ärlig människas var anletsdragen,
goda och milda till sin yttre anblick,
men ormlik i allt annat var dess skepnad«

(Den Gudomliga Komedin av Dante Alighieri, Helv. XVII:10
översättning av Ingvar Björkeson)
7 September 2014  | Länk | Politik och litteratur | 0 kommentar
Rymmare och fasttagare av Olle Hedberg


I samband med en flytt gjorde jag en ordentlig genomgång av mina saker. Då hittade jag en häftad, sliten och fläckad volym av Olle Hedbergs debutbok som han färdigställde vid trettioett års ålder 1930. Därefter publicerade han minst en bok per år till 1974, då han efter ett genomtänkt beslut tog sitt liv. Författaren var sedan länge änkeman och hans enda dotter hade dött i hjärnblödning två veckor tidigare. I boken har jag textat med blyerts: ”T. Wahlberg R1IVC, 9/3-60”. Det har alltså gått femtiofyra och ett halvt år sedan dess.
Hedberg var ingen mångordig person. Han var en vänfast människa men skygg för omvärlden och beviljade aldrig intervjuer. Han uppehöll sig ofta på sin gård Verveln i Östergötland nära Småland. Hedberg hade en religiös övertygelse av kristen natur men utan dogmatism. Denna tro glimtar emellanåt fram i hans romaner utan svulstiga utläggningar. Redan i debutromanen visar sig detta. Den missanpassade och misantropiske huvudpersonen, Niklas Lissman, genomgår efter sin rymning från ett sönderfallande barndomshem en period av sociala framgångar men känner med ens tomheten i sitt liv. Romanen avslutas med en dikt som avspeglar huvudpersonens plötsligt och häftigt påkomna livsångest … Slå sönder mig med tunga hammarslag ”… Skap Dig en avbild, Gud. Gör människa av stenen, och låt mig leva, medan jag finns till.”
3 September 2014  | Länk | Litteratur | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Thomas Wahlberg                                             Skaffa en gratis hemsida