www.smartahundar.se
Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
<<
December (2019)
>>


Så kom kylan, nyår och smällarna

Ja, så är nästan julen redan över. I alla fall för mig som jobbat idag och gör så imorgon.

Idag släppte vi hundarna på golfbanan. Kylan har kommit men vad bryr sig hundarna om det när de får rusa runt och leka.

På långt håll hörde vi att någon smällde och Meg blir som alltid på sin vakt. Antagligen får hon gå i koppel nu fram till jul och nyår är över.

För oss hundägare är det här med nyår inte längre en trevlig helg. Detta eftersom det skjuts under så många dagar. Meg som blir skräckslagen så fort ljudet kommer har börjat lära Mocca att det är farligt.

Om Mocca oxå börjar dra som en galning när det börjar smälla så blir det problem att hålla i kopplen eftersom de är starka de här tjejerna.

Hade önskat att det endast skulle vara tillåtet att få skjuta under en timma kring nyår, då skulle allting bli så mycket lättare.

Nästa helg ska vi gå på My Dog som går av stapeln i Göteborg. Ska kolla in lite nya raser. Återkommer med det under nästa blogg.

God fortsättning önskar jag mina läsare. Hoppas era hundar är mindre rädda för alla smällare.

25 December 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Snart Nyår

Ja, så närmar sig julen med stormsteg. Ännu har inte riktigt känslan för jultider kommit eftersom det regnar dagarna i ända.

Ikväll har vi träffat barnen och givetvis fick hundarna följa med. Det är mörkt när jag åker till jobbet och mörkt och kallt när jag kommer hem. Då är ett besök hos barnbarnen mycket bra mental träning. Barn som springer, hoppar, klappar och pratar hela tiden. Sen kollapsar dessa två tjejer och snarkar ikapp.

Det är kanske inte den vanligaste hundaktiviteten men när utevistelse inte är så lockande så är umgänget med barnbarnen bra för hundarna. Även barnen lär sig hantera djur och förhoppningsvis får de, liksom jag, en kärlek till djur och en önskan om att leva med fyrfotingar.

Kärleken är ömsesidig och vi får en lugn fredag kväll.

Funderar på hur vi ska skydda Meg mot alla smällare under nyår. Mocca är ju inte fullt så rädd. Det här blir första nyåret inne i stan. På landet var det tystare. Att lämna Meg på nyår är helt otänkbart.

Nu önskar jag alla mina läsare en vilsam och skön Jul.19 December 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Lucia och snart jul

Den här helgen är jag och tjejerna i Göteborg.

Den stora stormen kom inte vilket var skönt. Hade laddat kyl och frys med mat efter alla varningar om snöstorm. Men solen skiner och inte blåser det heller. Trodde jag skulle behöva köra sakta till Göteborg då det skulle bli blixthalka. Men åtta plusgrader brukar inte ge halka. Ler.

Vi har den senaste veckan inte haft så mycket aktiviteter för oss eftersom det regnat och regnat och åter regnat. Det finns regn och regn och nu har det varit isande kallt, så till och med tjejerna har visat på att ösregn och smattrande hagel ogillas.

Men nu är ledig helg och vi hinner vara ute och se dagsljus. Skönt.

Ikväll blir det promenad inne i storstan och insupande av alla juleljus som finns på Avenyn. Mocca som är översocial vispar med svansen till allt och alla, konstigt kan man tycka. Hon går ju på sitt sjätte år och borde lärt sig mer.

Men Mocca är speciell och älskar alla människor. Många stannar och vill klappa för hon får människor att känna sig helt unika som om det bara är just den enda människan hon ser och vill hälsa på.

I januari ska vi börja kurs i Rallylydnad. Det ska bli kul att se om det kan vara någonting för oss.

Spårning och Treibball är ju annars favoritsysselsättningarna för dessa två hundar.

Meg som alltid ligger helt stilla på samma sida börjar blir mager och hennes hud mår inte så bra av att ligga på hårt underlägg. Jag lade ut en mjuk filt som jag tänkte skulle bli skönare för henne. Men Meg som är så totalt noga med att allt måste vara som det alltid varit flyttade på sig och tänkte absolut inte ligga på något nytt underlag.

Så även hundar skaffar sig vanor och ovanor som oss människor.

Nu önskar jag alla mina läsare en fin Lucia!

13 December 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Vinter med hundtankar

Ja, så var det en sån där skön ledig dag igen. Skönt. Utanför dörren börjar vintern närma sig och snart ska tjejerna ut på äventyr.

För jag tror just att det är så hunden upplever situationen när man går ut i skogen och hittar på roliga aktiviteter för dem.

Igår var vi på Hunneberg och båda två markerade platser som vi kört spår på för någon månad sedan. Jag förstår inte hur de minns de exakta små platserna men det hänger säkert ihop med att det är kopplat till glädje och arbete.

Meg som blir totalt full av glädje sprang upp och ställde sig och skällde och visade på att just där skulle vi minsann göra någonting roligt.

Inombords ler jag för mig själv just för hennes tydliga sätt att kommunicera med oss människor. Nästan ett mänskligt fenomen ur ett hundperspektiv.

Så här års längtar jag till varmare nejder. Men våra tjejer är inte så lätta att lämna bort. Har sett på nätet att det finns en ny sida som heter www.tasspass.se Där kan man för en vettig peng lämna hunden till en privatperson.

Det är för mig ett alternativ till hundpensionat som på vissa ställen innebär att hunden får vistas i en bur delar av dagen. Det är inte så kul för en hund som är van att leva med familjen.

Men nu väntar skogen på oss så det är bara att ta med spårlina och lite annat och ge sig ut.

3 December 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Första advent

Så är vi åter framme vid första advent.

Idag har det varit en skön ledig dag. Dagen startade med en promenad i skogen som ligger helt in på knuten.

Mocca har ensam fått vara lös. Hon går ju på sitt sjätte år men är fortfarande i kropp och själ som en unghund.

Mocca älskar att rusa runt och springa fram till egna påkomna stationer. Där stannar hon och väntar in oss. Hon är den mest lydiga hund vi haft i vår ägo.

När hon får vara lös så lyder hon varenda lite vink och kommer omedelbart på inkallning. Det är skönt och praktiskt med en sån hund.

Meg fick idag gå i koppel och var rejält sur för det. Eftermiddagen ägnade vi oss åt barnvakt och skötsel av vårt stora akvarium.

Det har varit tre lösa älgar här i området och två lösa hundar med älgar kändes inte så trevligt att hamna i.

Det blev många intryck för tjejerna. Men imorgon ska Meg få använda både kropp och knopp när vi ska åka ut till Ursand och köra lite spår och sökrutor.

En fin advent önskar jag alla mina läsare.

29 November 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Just nu bara spårning

Ja, så har även Meg fyllt år. Hon blev 8 år i onsdags. Pigg som vanligt men har blivit ganska stel när hon legat en stund.

Men i morgon åker vi till Göteborg och då blir det spårning för hela slanten. Har ju köpt nya snitslar så nu ska det bli lite längre spår.

Tjejerna har varit ganska trötta den här veckan och det beror nog på gråvädret. Annat är det när solen skiner då ligger Meg och piper hela dagen fast hon varit ute och kört hårt.

Minns en gång när vi körde från Göteborg till Kungsbacka. Det var mörkt, kallt och blåsigt. Halvvägs började Meg pipa som en galning. Till sist stod vi inte ut längre och vi tvingades köra av den stora vägen in på en avtagsväg i mörkret.

Jag trodde hon drabbats av akut magsjuka eftersom hon var så ivrig att komma ut.

Vad händer. Jo, när hon väl kom ut så sprang hon som en galning upp och ner i diket i mörkret. Nödig? Inte det minsta. Hon hade bara en stor lust att springa just då.

Just det där är Meg i ett nötskal. Ler. Det märks inte så mycket skillnad nu när hon går på sitt nionde år. En sån kraftfull hund tror jag aldrig mer vi får.

Trevlig helg önskar jag alla mina läsare! Nu ser vi fram emot advent.

21 November 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Spåra, spåra

Idag kom ett paket med posten som innehöll snitslar till spårning. Nu har vi kört igång på allvar, framförallt med Mocca.

Meg ska givetvis få spåra hon oxå men eftersom Meg har så mycket kraft och motor i sin åttaåriga kropp så hinner vi inte med henne.

Det beror på att vi lärt Meg spåra utan lina från början och det är svårt att få henne att lära om. Ska planera för hur jag ska lägga upp det för att hela tiden förlänga och göra spåret svårare.

Nästa vecka ska jag lägga in flera vinklar och veckan därpå ska jag lägga in spårblock som de ska markera på. Det har vi inte använt förut så jag får fundera ut hur de ska förstå hur de ska markera blocken utan att apportera dem till mig,

Men nu är det fredagskväll och arbetshelg. Imorgon när de flesta ligger och har sovmorgon då ringer väckarklockan klockan fem hos mig. Brrr vad mörkt och tröttsamt det är att stiga upp i ottan.

Tjejerna börjar bli morgontrötta och går snabbt ut och rastar sig innan de snarkar på några timmar till.

Skönt med medelålders hundar.

En trevlig helg önskar jag alla mina läsare.

14 November 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Ansvar som hundägare

Den här helgen är en ledig helg, mycket skönt, framförallt när det varit bra uteväder efter dagar av regnande.

Vi har varit på Ursand och kört ett hårt pass sökrutor och lek i skogen. Meg fullkomligt studsade i benen när det var dax att äntligen få sträcka ut igen. Jag undrar om Meg nånsin blir gammal, går på sitt nionde år strax.

Sedan blev det lite sökning efter blodpudding och spår för Mocca. Nu när hon går på sitt sjätte år tycker vi att hon på något sätt måste bli vuxen. Nu när vi tränar henne ofta i spår så syns det att hon uppskattar träningen.

Idag blev jag illa berörd när jag såg en man som kom och gick med sin gamla collie. Den var så gammal och stel att den nästan inte kunde gå framåt. Det syntes att varje steg framåt var smärtsamt.

För mig är det en självklarhet att hunden ska få avsluta sitt liv när den inte kan leva som en hund. Varför tar inte alla hundägare sitt ansvar i den här frågan? Svåra beslut men viktiga.

För övrigt håller vi tummarna för att det kommer att lösa sig med ett nytt hem till Megs son Lucky.

Nu önskar jag alla mina läsare en fin helg.

8 November 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Mocca 5 år

Idag fyller goaste Mocca 5 år. Tänk att hon nu går på sitt sjätte år. Mocca som fortfarande rör sig och mentalt är som en unghund. Hoppar in och ur bilen hur lätt som helst.

Igår var träningen rätt tuff för en liten Mocca. Ler. Vi gick runt Välen och det var många möten med andra hundar och människor.

Sedan blev det kamning och kloklippning. Mocca fäller hela tiden sedan hon blev kastrerad för tre år sedan. Jag tycker det är trevligare att få all päls utomhus än inne.

Sedan körde vi henne på ett spår. Efter det så sov Mocca flera timmar totalt döv för allting runtomkring. Ler.

Så idag på hennes födelsedag har hon fått ha en lugn vilodag.

Imorgon är hon barnvakt efter mitt jobb och för henne är det oxå en bra mentalträning.

Meg, ja hon har inte grattat sin kompis. Idag är det lite kärvt tjejerna emellan. Det är långt ifrån alla dagar de är såta vänner.

2 November 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Spår för hela slanten.

I helgen var Mocca på spårkurs. Det gick över förväntan. Vi började med att gå raka spår och sedan lade vi i lite vinklar. Sedan fick vi gå ett spår som en annan kursdeltagare hade lagt.

Det tog en stund innan Mocca förstod vad det var hon skulle göra men sedan föll allt på plats och hon gick på kärnan direkt i spåret och jobbade lugnt och koncentrerat.

Idag på min lediga dag lade jag ett spår ute i skogen. Jag tog tyvärr med båda hundarna men bara Mocca fick spåra. Det ska jag inte göra imorgon.

För Mocca blir så hämmad av Meg så hon kan inte koncentrera sig fullt ut när Meg är med. Men man lär sig på sina misstag.

Jag hade även köpt blodpudding som de fick söka efter på ett stort område i skogen. Nu ligger båda tjejerna här vi mina fötter och sover gott.

Nästa helg är det del två på kursen. Då ska vi gå igenom sök av person. Jag kan egentligen detta men jag får ny inspiration av att ibland gå på kurs.

22 Oktober 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Fredagkväll och uppehåll

Äntligen så slutade det regna. I två dagar har det öst ner och vi har inte kunnat vara ute i någon större utsträckning. Det har endast blivit promenader i koppel, något som Meg ogillar i allra högsta grad.

Hon brukar gå fem till tio minuter sen vänder hon sig om, stirrar mig i ögonen och tycks säga:

-Nå, när ska du hitta på något kul till oss ?

Efter sådär trettio minuter brukar hon sucka om nu hundar kan sucka, ler.

Sedan trampar hon på och drar hemåt.

Men idag efter jobbet så åkte vi ut till Ursand som så här års är ganska tomt på folk. Äntligen, tycks de tänka när de förstod vad som stod på.

Så efter 45 minuters sök i skogsterräng så kan vi äntligen få lite lugn och ro här hemma. Två dagars vila för en bordercollie är en dag för mycket för rasen.

På söndag ska Mocca börja en sökkurs. Det ska bli intressant att se om hon plockar fram någon motor när inte Meg är med.

Önskar alla mina läsare en skön helg i dessa Halloween-dagar.

17 Oktober 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Underbara höst

En sån här underbar sommar och höst tror jag inte jag upplevt under hela mitt liv. Sol och värme. Nästan 20 grader trots att vi gått in i oktober.

Igår eftermiddag efter jobbet åkte vi ut till Ursand och körde tjejerna i skogen. Det blev sökrutor där de fick söka efter skrapade pinnar på områden som ej var spårade. Jag kan se hur de njuter båda två av att få hoppa över stock och sten.

Mocca är trots sina fem år fortfarande oerhört mjuk i kroppen. Hon rör sig som en unghund. Det känns konstigt att inse att hon faktiskt är en medelålders hund numera. Hon har ju alltid varit oerhört barnslig för sin ålder. Men mentalt känns det som om hon äntligen börjar mogna lite.

Jag upplever att hon har längre ork mentalt än vad hon haft tidigare. Vi får se vad hon kan åstadkomma när hon ska gå på spårkurs på alldeles egen hand utan Meg om två veckor.

Har man två hundar så är det ju ständigt en tävlan om vem som kan bäst. Men Meg är ganska dominant och ibland kan jag känna att Mocca blir lite hämmad av Meg.

Vi har för övrigt blivit med fiskar. Sådär 500 liter akvarium som täcker en hel vägg. Jag trodde Mocca skulle sitta och titta på allt som rör sig men hon har knappt tagit notis om det.

Men nu väntar skogen innan det blir dax för ett jobbpass igen.

Trevlig helg önskar jag alla mina läsare.

4 Oktober 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Höstblåst och hundträning

Den här helgen är en ledig helg och vi är i Göteborg. Vi startade morgonen med att gå ut i skogen och så körde vi lite sökrutor med skrapade pinnar.

Meg är så oerhört kraftfull när hon far runt mellan stock och sten. Då finns inget symtom på åldrande trots att hon snart är åtta år.

Mocca var oxå duktig idag när det gällde att hitta de gömda pinnarna. Hon orkar inte mentalt lika länge som Meg men hon är systematisk och lugn när hon jobbar.

På eftermiddagen bar det iväg till en fotbollsplan där det bjöds på lite Treibball.

Mocca som kört den här sporten sen hon var valp är helt suverän med bollen. Fortfarande mjuk i kroppen som en unghund dribblar hon bollen och gör massa olika trix som för att roa oss.

Nu har tjejerna fått sitt lystmäte och då är det dax för oss människor att fira helg.

Ha en fin helg alla läsare.
27 September 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Höst igen

Ja, så kom då hösten på allvar. Men vilken underbar väderlek vi haft de senaste månaderna. Tjejerna har kunnat vara ute mycket och det passar ju dessa två.

Svårigheten var när jag var sjuk och egentligen inte orkade kliva ur sängen. Meg förstår ju som sagt var både svenska och engelska, men hon ville inte höra på det örat att det var läge för innevistelse.

Det är såna dagar när febern härjar i kroppen som man längtar efter en ren sällskapshund.

Idag har vi varit ute på Restad Gård och de har fått använda både kropp och huvud.
Tyvärr kom ett ösregn så vistelsen blev inte så lång som Meg önskade.

Jag har anmält Mocca till en sökkurs. Vi får se hur det går. Mocca har inte så mycket motor men kanske är hon annorlunda när inte Meg är med och styr upp allt.

Jag ska försöka planera in en del inneträning nu när mörkret snart kommer.

Vi trivs bra där vi bor nu invid skogen. Enda nackdelen är att tjejerna inte kan vara lösa lika ofta och naturligt som när vi bodde på landet. Men en gång om dagen är de i alla fall fria från kopplet.

Meg visar tydligt att promenader runt i skogen är mycket trist även om det kanske händer saker längs vägen. Mocca är mer tacksam att sysselsätta. Mocca som fortfarande vid snart fem års ålder är barnslig som en unghund, är lycklig för allt som hon bjuds på när det gäller aktiviteter.

21 September 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Hundägare och hundmöten

Ja, så börjar min förkylning ge med sig så smått. Jag gick en kortare promenad med tjejerna i morse, något trött men det gick bra.

I skogen mötte vi en stor kraftig labrador som kom springande mot oss. Jag uppskattar inte hundar som kommer rusande mot mig för jag vet att alla hundar som går i koppel känner sig hotade av en lös hund när de inte kan hälsa på naturligt hundspråk.

Jag ropade till hundägaren, koppla din hund.

-Nej nej, sa han, han är så snäll.

Snäll!?

Oj, vad jag blir trött på alla dessa korkade hundägare. Jag vill inte ha hundar springande mot mig och tjejerna vare sig de är kopplad eller lösa.

Det är ok om man kommer överens om att de får hälsa men jag vill inte bli tvingad till dessa situationer med en hund jag inte känner.

Meg som bär en veckas stillhet i sin kropp var inte heller så intresserad av den stora hunden.

Så det finns hundägare man skulle behöva lära lite hundvett.

Sen finns den typen som tror och verkligen vill ha koll på sin hund men inte har den blekaste uns till koll. Då blir jag trött på allvar.

Jag tycker att alla som har blivit hundägare borde lära sig "var har jag min hund", "hur reagerar den vid möte med andra hundar", "har jag full koll eller inte"?

Men nu är det slutgnällt. Trevlig helg på er alla!

12 September 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Förkylning och inaktivitet

Ja, så kom då årets förkylning och det med stormsteg. Från fullt frisk på måndag dag till hög feber med halsont och genomförkyld några timmar senare.

Igår tisdag låg jag hela dagen. Rastade bara tjejerna det allra nödvändigaste. På något sätt förstod de att jag är sjuk.

Men igår när vi skulle ta sista rundan så skällde Meg på främmande hundar i mörkret och det har hon annars slutat med. Antagligen ser hon dåligt i mörker och uttråkad var hon.

Inaktivitet ger massa överenergi och någonstans ska den ta vägen. Då tänker jag på alla hundägare som säljer hundar på rea på Blocket för just ett sånt här beteende, utan att ägaren förstår vad det handlar om.

Så i morse fick jag tvinga mig ur sängen och köra ut dem till Restad Gård så de fick springa av sig lite. Jag blev matt och slut efteråt men två dagars vila funkar inte på den här rasen.

Lite opraktiskt när man blir sjuk och de här hundarna är inte så lätt för någon annan att rasta.

Har för övrigt hittat en grupp på Facebook som heter Bordercollie Sverige. Det kan ju kanske vara roligt att byta erfarenheter på detta forum.

10 September 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
50.000 besökare

Idag är en sån där skön ledig dag som kommer en gång i veckan. Solen skiner och vi ska snart ge oss ut så tjejerna får njuta av brittsommaren.

Golvläggaren är här och lägger nytt kök i golvet. Mocca är så nyfiken på vem som kommer på besök klockan sju på morgonen.

Nu har vi snart bott här i ett halvår och det har gått över förväntan. Alla möten med främmande hundar, katter och kor har fungerat.

Dock finns det en hundägare här i området som inte riktigt har styrning på sina hundar. Vi mötte dem förra veckan, två sura gamla labradortikar. Meg gjorde ett skällande när vi gick förbi. För hon är som många gamla tikar, lite sur på andra gamla tikar.

Helt plötsligt for de två labbarna fram mot oss. Hundägaren visste inte hur hon hindra hundarna och orkade inte stå emot deras framfart. Situationen var inte så trevlig med en skräckslagen Mocca och en arg Meg och två ännu argare labradorer.

Det gick bra men var lite otäckt en kort stund.

Jag tycker att ska man ha en stor hund så måste man kunna ha kontroll på den.

Men nu väntar utevistelse för dessa tjejer som får så mycket spring i benen så fort solen skiner. Nu får de nog bara springa av sig sedan tar vi lite sökövningar i eftermiddag.

Vill tacka alla mina läsare för att ni besöker min blogg. 50.000 besökare nu. Jättekul!

3 September 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Svampsök med hund och barn

Idag har varit en sån där skön ledig dag. Vi har varit ute på Restad Gård så tjejerna har fått springa av sig lite. Meg som är hysteriskt rädd för åskan var på sin vakt när det började mullra så smått i fjärran.

Jag fick koppla henne efter en stund då jag såg hur hon tittade mot skyn och började valsa runt lite. Jag har ingen lust med en bortsprungen hund.

I natt small det vid flera tillfällen och Meg flämtade och gömde sig. Hon är nog extra känslig just nu eftersom hon börjat skenlöpa.

Mattorna for åt alla håll och blommorna i rabatterna på uteplatsen höll på att flyga all världens väg i morse, då hon fick för sig att hon skulle bädda till valparna - som inte finns i. Suck.

Det är enklare med Mocca som aldrig löper. Då blir det aldrig något skenlöp heller.

Men nu väntar storskogen och vi ska åka och hämta barnbarn och åka ut och se om kantarellerna tänker visa sig. Förhoppningsvis kan Mocca minnas vad det är hon ska söka efter.

Mmm, det vattnas i munnen av tanken på smörstekta kantareller. Ler.

20 Augusti 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Mental promenad vid havet

Den här helgen är vi i Göteborg.

Eftersom åskan gick under flera timmar i Vänersborg igår eftermiddag så blev det inte så mycket utevistelse för tjejerna.

Men det har vi tagit igen med råge idag. Vi åkte ut till Välen, en underbar plats och en utmärkt plats för hundar att springa på. Joggare, människor som promenerar, barn som leker och lösa hundar från alla håll.

Ja, faktiskt. Här är det accepterat att låta hundarna gå lösa. Och det funkar.

Tjejerna fick sträcka ut ordentligt, sedan blev det hopp över bänk, krypa under bänkar, sitta fint på en kulle. Lite trix under promenaden.

Det finns hinder lite här och där som de fick hoppa över.

Det är bara att se sig runtomkring så hittat man mängder med saker som kan användas.

Vi försökte få upp dem på en stor sten samtidigt men Meg tyckte inte det var någon bra idé att dela sten med Mocca. De är ju inte så såta vänner varje dag.

Ikväll blir det lite miljöträning inne i stan där Kulturkalaset pågår.

Trevlig helg alla läsare!

16 Augusti 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Treibball och lite annat

Ja, så blev temperaturen alldeles lagom. I två dagar har vi åkt ut till Restad Gård.
Igår blev det lite leverpastej i träd och hopp och skutt på alla naturliga hinder som finns där.

Idag tog vi med den stora bollen. Undrar ni om tjejerna blev lyckliga? Det är bara förnamnet. Meg var lite taggad i överkant men det lugnade sig efter en stund.

Det svåra med Meg är att hon aldrig talar om när hon är trött. Hon kör till hon stupar om man inte är uppmärksam.

Antagligen skulle hon behövt rört sig mer mjukt för efteråt blir hon stel som en mycket gammal hund. Det är en svår balansgång det här med aktivitet och vad hon vill och vad hennes kropp - som faktiskt börjar bli gammal - orkar.

Skulle behöva lära mig att strecha henne och se om det hjälpte.

Mocca hon är mjuk i kroppen som en unghund trots att hon snart är fem år.

Om allt går i lås kommer zoozoo.com snart börja publicera de bloggar jag och några andra bloggare skrivit.

Idag var svampsök med i planeringen men skurarna avlöser varandra så det får bli en annan dag.

11 Augusti 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Hemma efter vår danmarksresa

Så var vi hemma från vår Danmarksresa. Underbart väder med en sensommarvärme som nog går till historien.

Tjejerna har varit jätteduktiga och skött sig som medelålders damer ska sköta sig.

Vi har varit och besökt danska bordercolliekennlar. En liten tik har jag fastnat för. Fin mentalt och chokladbrun i färgen, lagom i storlek och en mycket fin uppfödare. Så nu hoppas vi att den tiken går igenom alla tester innan parning.

Det är snart 5 år sen vi hade en valp själva och man glömmer allt jobb som ligger bakom innan man får en följsam och lydig hund. Men det ska bli jättekul om det flyttar hem en liten valp igen.

Mocca var så rolig när vi kom dit. Tjejen som hade kenneln hade en stor agilitybana som Mocca fick testa. En mycket lycklig hund körde lite olika hinder och satt sig sen vid däcket och talade ljudligt om att hon inte hade fått nog. Ler.

Men idag är vi trötta efter fyra intensiva dagar. Igår när vi kom hem så var det ett enormt åskväder så då fick hundarna vara inne. Men idag har vi kört lite lek i skogen.

Imorgon är en ledig dag och vi ska se om svampen har börjat titta upp efter allt regn.

5 Augusti 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Äntligen vågar Mocca bada

Mocca har alltid haft respekt för vatten. Vet inte varför men hon har blivit skräckslagen om hon trampat runt i vatten.

Jag har inte velat pressa henne. Jag har gått varligt fram och kastat älsklingsleksaken en liten bit ut i vattnet, hon har hämtat den om det varit en kort bit ut. Sedan har hon snabbt sprungit upp på land igen.

När vi var på Öland och badade så hade jag på känn att rädslan för badning och vatten börjat släppa. Mocca har ju sett hur roligt Meg haft i vattnet och jag har sett hur hon längtansfullt velat vara med.

Igår var vi i Varberg och åkte ut till Sveriges finaste hundbad på Getterön. Där är det långgrunt hur långt som helst.

30 grader varmt och stekande sol, så det var underbart att åka dit.

Meg kände genast igen sig fast det säkert var två år sedan som vi sist var där. Denna hund med inbyggd gps. Ler.

Meg slängde sig i vattnet och njöt varje sekund. Efter en stund fick hon gå upp. Jag tog en leksak och lockade ut Mocca sakta och försiktigt. Jag tror inte hon var medveten om att hon var ute i vattnet så fokuserad som hon var på sin älsklingsleksak.
Först stod hon helt stilla men jag gjorde ingen affär av det.

På ett litet kort ögonblick så gick hon från badkruka till badälskande hund. Härligt.

Det var likadant med vår gamla hund Moa. Hon var oxå rädd för vatten och badning. Men även hon lärde sig att bada och älskade allt vad vatten hette efter det.

Så nu hoppas jag att Mocca hoppar i lika glatt nästa gång. Ska nu ta reda på var hundarna får bada här vid Vänern, eftersom vi bor en kort bit från vattnet.

20 Juli 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
På besök på Gothia Cup

Den här helgen, sommarens sista semesterdagar är vi i Göteborg. Sommaren visar sig från sin bästa sida.

I två dagar har vi varit nere på stan och kikat på Gothia Cup. Mocca älskar det. Hon älskar alla människor som kommer fram och klappar henne efter att hon gjort en viftning med svansen och ibland med hela kroppen.

Däremellan har hon följt varje boll som har rört sig. Ja, absolut varje boll. Och det är åtskilliga på världens största fotbollsturnering. Ler.

Meg förstår inte vad vi ska där och göra. Hon tittar förmanande på oss och undrar när vi ska gå hem.

Så olika, men av samma ras.

Om några dagar ska vi åka till Danmark för en liten minisemester.

Men solen skiner fortfarande och tjejerna är pigga igen efter att ha snarkat ikapp efter den hårda fotbollsturneringen.

Så nu ska vi ge oss ut till havet och se om de uppskattar solnedgången.

18 Juli 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Borta bra men hemma bäst

Ja, så var vi på hemmaplan igen efter att ha varit borta i tre veckor. Skönt tycks tjejerna tänka. Ler.

De har skött sig utmärkt, vana som de är att vara på resande fot. En vecka ska vi nu vara hemma och hoppas det blir lite regn så svampen börjar växa.

Ska ta och klicka in kantareller igen och hoppas att Meg i år blivit klokare och inte äter upp den dyrbara skatten.

Det roligaste som hänt i sommar - om man ser ut hundperspektiv - är att Mocca försiktigt börjat lära sig det roliga med att bada.

Meg har badat och badat. Hon har blivit helt vild av glädje när hon sett vatten. I sommar är hon pigg som en unghund. Svårt att förstå att vi är jämngamla, vi medelålders tjejer.

Om två veckor bär det iväg till Danmark. Givetvis ska tjejerna med.

Men nu väntar lite fotboll innan det ska bli underbart att äntligen få sova i sin egen säng igen.

12 Juli 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Tidig morgon med rivstart

I morse klockan fyra vaknade jag av att Mocca skällde ihållande. Jag ropade åt henne att vara tyst. Meg hon sov skönhetssömn och brydde sig inte ett smack.

Till sist gick jag upp och skulle se vad som stod på. Utanför dörren låg en död hare. Antagligen var det en stor rovfågel som tagit den och som lämnat den när Mocca började skälla. För i sådana lägen låter hon som en jättelik rotweiler.

Jag hade fullt sjå att hålla hundarna ifrån det döda djuret när de skulle ut och rastas.

Sedan låg jag och tyckte synd om den döda haren och sjåpig som jag är kunde jag inte på något sätt ta bort den.

Stackars Gunnar fick kliva upp ur sängen och bära bort den till ängen på andra sidan huset. Nu spanar rovfåglarna högt upp i skyn efter bytet - det är gott om rovfåglar i trakten.

I mina vilda fantasier såg jag framför mig en jätte, jag menar verkligen en jättefågel som var enorm mellan vingspetsarna. Ryste vid tanken.

Men nu är vi uppe och på tv:n sa de att äntligen kommer värmen. Så nu blir det ett svep in till Kalmar och ett besök på Guldagilityn som pågår där.

Mocca blir uppspelt och undrar när det blir hennes tur att få gå in på banan. Ler.

3 Juli 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Lediga dagar och aktiva hundar

Ja, så har både vi och tjejerna börjat komma in i en annan andning.

Igår var vi på ett träningscenter som var gjort för hundar. Det var som om de visste innan de klev ut ur bilen att den här turen var för dem.

När den långa linan kom fram då hoppade badälskaren Meg jämfota. Sen fick hon bada tills hon var nöjd. Jag är så sjåpig att jag inte vill ha henne lös i vattnet, tror hon kan få för sig att simma rätt ut... Ler.

Men Meg som inte vet om något annat än att få bada med lång lina är nöjd trots det.

Mocca stod och ylade på stranden som om hon ville bada hon med. Mocca är ju den finare sorten och ogillar vatten i största allmänhet och brukar gå på den torra sidan om det finns vattenpölar. Ibland undrar jag hur det hade gått om hon skulle vallat på en blöt äng.

Badkruka som hon är, så brukar hon knappt stoppa i fötterna. Jag vet inte om det går att få henne att börja bada.

Men efter badningen så fick hon köra ett lopp med skogsagility och lite vanlig agility så även hon var nöjd.

Kvällarna har börjat bli mörkare och det känns trist. Men ännu finns många sköna dagar att njuta av sommaren för både oss och hundarna.
Idag fredag kom vi till Ica för att handla mat. Jag hade hundarna ute och hörde en hund skälla ynkligt i en bil. Det var varmt och solen stekte på bilen. Efter 20 min kom ägaren och jag var ilsk som ett bi. Han har nu blivit polisanmäld och anmäld till länsstyrelsen.

26 Juni 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Semester smakar sommar

Idag har jag gjort min sista dag på fem veckor. Nu ska vi vara en hemma en vecka sen bär det ut på resa.

Tjejerna vet ännu inte vilka äventyr som väntar, men det märks när de kommer på semester att även de uppskattar att få byta miljö några veckor.

Mocca gillar semester helskarpt. Meg vet jag ännu inte vad hon kommer tycka idag.

Meg har varit lite hängig sista veckorna men är samtidigt full av energi när hon får sträcka ut. Men det märks att hon börjar bli äldre, för huvudet vill mer än vad kroppen orkar. Det känns sorgligt.

Meg ska löpa de närmaste veckorna så jag hoppas vi slipper påträngande hanar på semestern.

Idag har vi varit ute på Restad Gård och njutit av sommaren. Massor av folk och massor av barn som klappat och lekt med nu dödströtta fyrfotingar.

Vill oxå passa på att gratta Towa som har stora framgångar i agility och Nemo som kom tvåa på rallylydnadstävling idag. Bra jobbat duktiga ni!

Nu önskar jag alla mina läsare en fin midsommar.

15 Juni 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Facebook är fantastiskt!

Jag måste säga att det finns mycket som är dåligt med facebook men i vissa lägen slår den här sociala sidan mig med häpnad.

I fredags kväll satt jag och surfade runt lite grann. Fick då se på fb att en liten tik smitit från sin matte och husse i Värmland. Jag har hundens matte på min vänlista då vi har vissa kopplingar till varandra genom hundarna.

Laila, som hon heter, bor i en liten by och vad jag kan förstå så har de massor av svår skogsterräng runt husknuten.

Jag led med dem, minns min egen känsla av oro och alla tankar som flög runt i huvudet när jag själv var i samma situation då Meg stack en gång.

Timmarna gick, dag blev till natt och fortfarande ingen hund i sikte. Laila och hennes man letade förtvivlat efter den lilla tiken. Många timmar var de ute och sökte ensamma och tillsammans med andra.

Folk hjälpte dem att få ut efterlysning på lilla Moa och vi delade alla den här efterlysningen. På söndag morgon hade de stackars hundägarna nästan gett upp hoppet om att hitta lilla Moa vid liv.

Söndag morgon hade vi varit ute med hundarna på första träningspasset. Kom hem och medan kaffet bryggdes så slängde jag en snabb blick på fb. Lilla Moa fanns i mina tankar och jag undrade vad hon råkat ut för om hon fortfarande var vid liv.

Då får jag se en annan av mina fb-kontakter som märkligt nog bor i samma lilla by. Hon skrev att hon nyss sett en ljus hund som simmandes hade tagit sig upp på land och var på väg mot fjället.

Jag skyndade mig att maila Laila och fick kopplat ihop de två kvinnorna med varandra. Laila och hennes man åkte till platsen och letade. Människor hade försökt fånga hunden men hon var redan skygg efter två dygn på rymmen.

De åkte runt med båt för man trodde att lilla Moa simmat ut till en ö.

Efter långt sökande och när de nästan gett upp och var på väg från ön då hände det fantastiska - helt plötsligt så stod Moa där vid strandkanten.

Ibland är livet helt fantastiskt. Utan facebook tror jag inte den här hunden hade kommit hem.

Och det känns verkligen gott i hjärtat att det lyckades så bra.

10 Juni 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Pingstafton och ledig helg

Idag startade vi dagen med en promenad på Välen. En vacker molnfri dag vid havet och två hundar som fått sträcka ut ordentligt.

De senaste dagarna har vi inte kunnat vara ute så mycket som vi önskat. I förrgår small det ordentligt ute. Meg, som varit skräckslagen, blev rädd så hon skakade. Även igår, trots att det var åskfritt men himlen var svart.

För det är ju så det är med den här rasen - smarta och snabblärda. Nu lärde hon sig att mörk himmel betyder åska. För det var ju vad som hände i förrgår.

Vet inte om det handlar om smarthet eller dumhet. Men det är problemfyllt för både mig och tjejerna. Megs åskskräck spiller bitvis över till Mocca. Lite opraktiskt.

Ikväll ska vi gå ut på en mentalpromenad inne i Göteborg. Håkan Hellström spelar på Ullevi och givetvis ska vi ta en promenad i folkvimlet. Mycket bra hundträning.

Önskar er alla en trevlig pingst.

7 Juni 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Juni sommarvärme och Ottosson

Idag har det varit mycket varmt. Tjejerna har endast fått koppelpromenader då det varit för varmt för att springa.

Barnbarnet har åkt hem och det är lugnt i huset igen.

Mocca är påtagligt svartsjuk när jag har barnet i famnen. Hon klättrar och vill vara med hon också.

Vet inte om det är fler som sett det här fenomenet hos djur. På något sätt en mänsklig egenhet men de är ju i intellekt nästan mänskliga. Meg visar även hon tydligt att hon blir lite åsidosatt men inte på samma framfusiga sätt som Mocca.

Om några veckor ska Meg löpa igen. Hon markerar överallt ute och Mocca gör likadant trots att hon är kastrerad. Ler.

Det kan ju komma nån snygg kille förbi, vem vet.

Det märks även att Meg ska löpa för hon bli mycket ettrigare än hon brukar vara. Idag flög de ihop om en pinne som vi rensat från rabatten. Ojoj.

Precis som ungar kan de här två tjejerna slåss trots att de är medelålders damer vid det här laget. Det är ju aldrig någon som blir skadad men de försöker nog att se vem som ska vara ledare.

Ikväll har vi efter gräsklippning och rensning av rabatter kört lite mental träning med Nina Ottosson-leksaker. Alltid lika populärt.

1 Juni 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Fredag i full fart

Idag efter jobbet bar det iväg till Restad Gård för lite hundträning. Men värmen gjorde att tjejerna inte var sugna på så mycket annat än att ligga och kika på människor runt omkring.

Så fort Mocca hör en fotboll studsa så blir hon pigg som en mört. Hon tycks tro att alla stora bollar är tänkta till henne för treibball.

Efter den eftermiddagsturen bar det iväg för att hämta det minsta barnbarnet. Mycket bra träning för hundarna att umgås med barn. De brukar bli lika trötta som jag. Ler.

Vi har varit och hälsat på korna som går utanför huset. Jag trodde Meg skulle reagera starkt på de stora djuren, men hon bryr sig inte om dem som skönt är.

Katterna har jag lärt henne hantera. Nu när hon går så fint. Men de är allesammans som bortblåsta från jordens yta. Konstigt med tanke på att det verkligen kryllade av katter när vi flyttade hit.

Imorgon blir det en tur till en liten djurpark där även hundar får följa med in.

30 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Äntligen onsdag

Imorgon är det äntligen onsdag och det betyder ledig dag.

Nu planerar jag för morgondagen och träningen vi ska göra. Värmen är borta och just nu är det skönt tycker både jag och tjejerna.

För några dagar sedan åskade det i flera timmar. Stackars Meg låg helt paralyserad av skräck under hela dagen medan det mullrade i fjärran.

Hon åt inte, drack inte och ville knappt gå ut och rasta. Det är plågsamt för henne så nu hoppas vi på en åskfri sommar.

Har läst att det är gott om huggormar i år. Så jag får passa på Mocca en del eftersom hon föredrar att gå i det höga gräset och det är ju där de kan ligga och lurpassa.

Imorgon bitti ska vi börja med ett pass treibball, sen planerar jag för en mental promenad i skogen under eftermiddagen.

Det funkar allra bäst med lugnare aktivering om det har fått springa av sig all energi först.

27 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Åska och regnoväder

Idag har tjejerna varit med och passat barnbarnen några timmar. Planen var att släppa alla djur och barn lösa i skogen för olika aktiviteter.

Tyvärr satte ett rejält åskväder stopp för de planerna. Blixt och dunder i flera timmar har gjort Meg paralyserad av rädsla.

Nu är vi hemma igen och båda två sover som stockar efter intensiva timmar.

På söndag är det fem år sedan sen vi tog bort vår gamla hund Moa. Det är fortfarande sorgligt men hon var sjuk och gammal och valet att låta henne få avsluta sitt liv var helt rätt.

Men varje år den 25 maj finns hon i mina tankar mer än annars. Minnet bleknar med åren men jag är glad över att ha levt med den hunden.

19 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Kor på grönbete

Idag är en sån där underbart ledig dag mitt i veckan. Jätteskönt.

Jag startade dagen med en pass treibball för tjejerna och de njöt för fulla muggar. Det är så härligt att se hur de verkligen tycker just den aktiviteten är en favoritsysselsättning. Så nu har jag nästan fått väcka dem när det är dags för mer utevistelse. Ler.

När jag köpte mitt radhus för några månader sedan, så sa säljaren "det är så vackert med korna som går utanför och betar sommartid". Kor, oj då, tänkte jag men log bara tillbaka. "Som en tavla", sa hon och jag tänkte bara på Meg och hur hon skulle hoppa jämfota.

När nu Meg lärt sig umgås med katter som ryggar upp hela ryggen, när hon vid snart åtta års ålder lärt sig att hon kan gå tätt inpå gamla tikar och mötas utan att hon ens se dem, då kommer det kor.

Ja, livet är fullt av utmaningar. Ler.

Igår sniffade hon i luften från uteplatsen och jag såg upp. Jaha, där var korna säljaren pratat om...

Så nu står vi inför ännu en träning och utmaning, men som sagt var - det går att lära gamla hundar att sitta.

Stackars gamla Meg så mycket hon måste lära sig på gamla dagar.

14 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Sol, sommar och hav

Meteorologerna har i sina väderprognoser sagt att regnet skulle ösa ner hela helgen. Efter en sån prognos känns det extra underbart att få en sommardag full med sol.

Den här helgen är vi i Göteborg och vi har startat dagen ute vid havet med en promenad bland alla hundar och människor.

Pipleksaken var glömd hemma så jag fick jobba lite extra med rösten för att få Moccas hela intresse.

Meg, som är äldre, är nöjd med en sån genomkörare som den promenaden ger. Hon går och lägger sig när hon kommit hem.

Mocca däremot vilade en liten stund sen drar hon fram sin leksakslåda under sängen, tar av locket, plockar fram en rolig leksak och leker för fullt.

Nu ska vi ta pass nummer två, sen ska nog även hon bli trött och nöjd. Tror det ska bli lite pälsvård varvat med sökrutor och lite annat skogsskoj.

Ha en trevlig helg alla läsare!

10 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Säsongsstart för treibball

Idag är en ledig dag. Bollarna var nypumpade så vi lastade bollar och hundar och gav oss iväg till en fotbollsplan på Restad Gård.

Två tjejer visade tydligt hur lyckliga de var när de förstod vad som vankades. Ler.

Träningen gick hur bra som helst. Meg var lite het på bollen från början men lugnade sig snart. Den här träningen är mycket bra för både kropp och själ.

Det krävs total koncentration av kroppen under den stunden bollen ska förflyttas åt rätt håll. Den mentala träningen, att ligga och vänta på sin tur är även det minst lika krävande.

Meg är så rolig. Hon är så ivrig så även om hon får kommandot "sitt" så sitter hon, men bara på låtsas. Halva bakdelen är i luften och då kan hon snabbare komma iväg när hon får klartecken.

Snarkandet fyller nu rummet efter det här morgonpasset. Trötta hundar är lyckliga hundar.

Igår var vi på en plats där de hade hundkurs. Tjejerna fick gå lösa förbi. Även om kurshundarna slängde sig i kopplet som en invit till lek så gav de dem inte en blick tillbaka. De travade förbi som om det inte stod sex hundar mitt på gräset.

Det är just i de ögonblicket man känner stolthet som hundägare, att man lyckats med det man föresatt sig - att ha lydiga hundar som tack vare det kan vara lösa i alla möjliga situationer.

För det är ju det träningen går ut på - att det matte hittar på alltid är det roligaste och det som hunden allra helst vill ägna sig åt. Att leka med andra hundar gör man när man fått tillåtelse.

När det gäller katterna runt vårt hus så syns de inte längre till. Meg har satt skräck i dem innan hon glömde att hon nånsin hatat katter.

7 Maj 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Nu ska här trixas

Äntligen är alla lådor tomma och sakerna ligger där de ska ligga i skåpen. Äntligen har jag tagit tag i det jag tänkt så länge - att samla ihop allt som jag har i pärmar och böcker om trix, aktiviteter i stort och smått.

Tror det kommer bli cirka 300 olika saker som man kan göra med sin hund när jag har fått allt färdigt.

Mocca är duktig på att komma ihåg olika konster som hon lärt sig under åren medan Meg inte är fullt lika road.

Men just nu vaktar de på varandra om min gunst så antagligen kommer Meg trixa av bara farten just för att jag ska ge henne all uppmärksamhet.

Men nu väntar två förväntansfulla tjejer vid dörren så nu ska vi ut och sätta fart.

Trevlig Valborg!

30 April 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
En intensiv helg i solen

Äntligen kom den underbara sommaren. Vi har tillbringat helgen i Göteborg tillsammans med det 6-åriga barnbarnet.

Efter träning av hundar i skogen har vi besökt alla lekparker som finns i hela Björkekärr. Ler.

Tjejerna är totalt slut efter all utevistelse och en intensiv helg med barn. Vi vuxna är oxå ganska trötta vid det här laget. Det är roligt att för några dagar få kliva in i barnens värld men jag minns inte att jag tyckte det var så här intensivt från när min egna barn var små, men jag har ju blivit äldre så orken finns inte på samma sätt.

Tjejerna har tyvärr lagt sig till med en olat - de lyser svartsjuka om dem när jag ger
barnet mer uppmärksamhet än de får. De uppskattar leken med barn men kommer puffandes eller påkallar min uppmärksamhet på annat sätt om de tycker de försummats för lång stund.

Har aldrig sett det här fenomenet hos andra hundar vi haft. Men de får gilla läget, de här bortskämda fyrfotingarna.

Meg har ju varit lite hängig en tid men verkar nu ha tagit sig igen. Hon är gammal och tröttare och det är ju inte så konstigt med tanke på att hon blir åtta år nästa gång.

Nu ska vi skynda oss ut i det vackra vädret och njuta ännu en stund innan bilen styr hemåt igen.


27 April 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Sökrutor

Idag på eftermiddagen tog vi en promenad i skogen bakom huset.

Tjejerna fick gå i koppel fram till en plats där vi brukar träna.

Vi köpte ett superbra hundgodis på My Dog i januari. Idag kom det väl till pass. De älskar doften av just det här godiset.

Så idag blev det australisk hjort i torkad form högt och lågt. Oj, vad de sökte intensivt. Ler.

Mitt i intensivt sökande kom en fanatisk fågelskådare intrampandes i skogen. Han var sur över att hundarna var lösa i detta fågelområde.

Vi försökte förklara att det här är vallhundar som bara har ett intresse - att jobba tillsammans med sin förare. De har aldrig visat intresse för varken vilt eller fåglar.

När vi var på Gotland så kunde vildkaninerna springa framför ögonen på dem utan att de tog notis om det.

Det enda Meg jagar är ju katter. Men även det är snart ett minne blott.

Idag gick vi riktigt nära en katt och Meg sökte ögonkontakt med mig och jag, ja jag visade bara på nyckelknippan i handen. Och vad gjorde Meg, ja hon gick så klart förbi katten utan ett ljud.

21 April 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Tjejerna har vant sig vid sitt nya hem

Nu efter tre veckor har tjejerna börjat vänja sig vid sin nya miljö. Meg har ju alltid haft katter som hatobjekt, något hon lärde sig av gamla Moa.

Här kryllar det av katter. Så det var för mig bara att ta tag i problemet innan det blev alltför plågsamt och katterna blev skrämda från vettet av den här kraftfulla hunden.

Jag har använt det som är så typiskt för rasen, nämligen dess nojor för vissa saker. En löjlig rädsla för saker som inte är det minsta skrämmande men i bordercolliens ögon totalt livsfarligt. Har tagit fram en skramlande nyckelknippa och visat den innan vi gått ut i den kattfyllda världen som råder här. Ler.

Efter några dagars intensivt betingande av att nycklar ska man akta sig väldigt noga för... så går den katthatande Meg som en nobel dam i koppel!

Stora gamla tikar som hon tidigare haft ilska mot - om de kommit för nära - funkar oxå mycket bra att möta.

Så fort vi får ett möte tittar hon upp på mig. Jag tar bara handen mot fickan, vips så trippar hon på som den mest väluppfostrade hunden i hela Västsverige.

När vi ändå pratar om nojor - Mocca är rädd för sin egen skugga när det börjar mörkna. Det är sådana stunder man funderar på att byta ras nästa gång. Ler.

För övrigt tränar vi för fullt i naturen som ligger utanför fönstret.

Önskar alla mina läsare en Glad Påsk!

16 April 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Äntligen vår

Ja då har vi bott i vår nya bostad i två veckor. Anpassningen för hundarna har gått bra. Jag trodde Meg skulle reagera mycket mer på att hon inte alltid får gå lös. Men hundar är ju anpassningsbara och de har accepterat att de får gå i koppel fram tills vi kommer in i skogen.

Meg har varit något nedstämd, vet inte om det beror på flytten eller ålder. Hon blir ju åtta år nästa gång och även om jag aldrig trodde det så har hon på något sätt börjat bli gammal.

Tungt att veta men ett hundliv är ju så oerhört kort. En så kraftfull hund som Meg får vi nog aldrig mer. Kanske kommer hon sig igen och kör järnet i skogen när hon får men mellan de tillfällena är hon trött och det har aldrig hänt förut.

Meg är en mycket tålig hund så det är svårt att veta om något är fel eftersom hon aldrig skulle visa om något var fel. Det får väl bli ett veterinärbesök om det inte vänder.

För övrigt har vi hittat en del ställen i vår skog att träna på. Försöker byta ställe eftersom tjejerna är så totalt rutinbundna att de förväntar sig samma ställe varje gång och det blir besvärligt när vi bara ska gå förbi den platsen.

I helgen är vi i Göteborg och nu väntar ett träningspass i det kyliga vädret. Det blir sök efter pinnar som vi hållit i handen i en halv minut och sedan slänger iväg. En svår uppgift men något som Meg klarar galant.


13 April 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Smått och gott

Läste igår en intressant artikel om gatuhundar. Det stod mycket om risken man tar om man tar hem hundar från t ex Spanien.

Framförallt gäller det smitta som hunden kan ha med sig och som visar sig långt senare. Smitta som kan spridas runt i landet och samtidigt kanske ge den hämtade hunden en plågsam sjukdom och död.

För mig är det obegripligt att man tänker tanken att ta hem en gatuhund. Dels så kan man hjälpa hunden på plats om man vill ge den ett bättre liv, sen finns det massor av hundar i Sverige som väntar på en kärleksfull familj.

Jag känner en tjej som tog hem en storlek mycket stor. Han lärde sig aldrig gå lös utan stack så fort tillfälle gavs. Stor och skrämmande för just sin storlek.

Den hunden som varit gatuhund blev aldrig så socialiserad att den kunde bli en familjehund. Allt slutade sorgligt - de var tvungna att ta bort honom.

För övrigt planerar vi för flytt om några veckor. Ev kommer tjejerna tillbringa några dagar på pensionat. Minns leende vad ägaren sa förra gången Mocca skulle dit. Hon skrev artigt och frågade om Mocca fortfarande var lika vild. Ler.

1 Mars 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Hundmöten

Igår hann vi ut till havet innan det värsta regnet kom.

Som jag skrivit tidigare så är tjejerna mycket duktiga på att inte springa fram till andra hundar.

Det finns många lösa hundar på den här platsen. En del hundar hälsar de på och det är helt ok om hundägaren frågat före och hunden verkar vänligt sinnad.

Men igår hände det som ibland händer på den här platsen. En stor schäfer-tik kom framstormande och tog kontakt. Mocca blev rädd vilket hon ofta blir av stora framfusiga hundar.

Meg tog det med ro men efter femte påstötningen av den påflugna tiken visade hon tänderna. Sen höll det på att bli slagsmål.

Sekunden efter gick tiken till angrepp på Mocca och då hände något som jag aldrig sett förut. Meg försvarade Mocca rejält.

Hundägaren fick sig en utskällning eftersom han inte hade någon pli alls på sin hund.

Han stod och ropade och busvisslade utan någon effekt.

Han tyckte det var vi som hade fel. Men man måste väl kunna gå med sina hundar lösa utan att behöva störas av alla olydiga hundar?

För mig är det en självklarhet att man frågar om ett hundmöte är ok innan man låter sin hund gå fram.

17 Februari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Meg i skenlöp

Meg har varit olik sig den senaste veckan. Mocca har försökt ta över ledarskapet och jag har tänkt att nu är det fara och färde med Meg.

För när den yngre hunden försöker ta över ett självklart ledarskap så är det något som hänt med ledarhunden på något sätt.

Hade börjat planera för ett besök till veterinären. Men så helt plötsligt började Meg krafsa och bädda runt bland Moccas filtar. Jag tog fram almanackan och började räkna bakåt. Från sista löp är det två månader.

Så då förstod jag att Meg gått in i skendräktighet för första gången i sitt liv.

Minns gamla Moa när hon var skendräktig utan att jag förstod vad det handlade om. Hur ett dyrt veterinärbesök slutade med en skamsen matte och en hund fylld med mjölk och feber.

Så nu blir det hård fysisk träning så Meg blir som vanligt igen. Pigg som en unghund.

Mocca hon har det bra hon. Där blir det inga såna bekymmer.

15 Februari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Tjejerna från landet ska bli stadsfröknar

Nu har jag inte bloggat på ett tag. Datorn är inne på reparation så bloggen har fått vila.

Under våren kommer tjejerna från landet flytta in till stan. Det blir radhus med skogen och vattnet in på knuten. Kohage med betande kor intill uteplatsen.

Vi får se vad Meg kommer säga om det. Ler. Antagligen kommer hon studsa högt i luften vid åsynen av dessa djur. Men hon vänjer sig nog.

Ja, för övrigt går vi här och väntar på våren så vi kan vara ute och träna lite mer.

Iskallt regn blandat med snö har det varit senaste veckan och det känns inte så kul att vara ute i. Men tjejerna börjar bli äldre och accepterar några dagar med mindre utevistelse.

Det svåraste för dem blir att vänja sig gå i koppel varje dag, här på landet har de kunnat gå ut utan massa band på sig. Mocca kommer vara överlycklig varje dag då hon får träffa så många hundar och människor.

Återkommer med min blogg så fort datorn är ok.
8 Februari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Megs suveräna nos

Idag var en ledig dag och jag är äntligen fri från mitt halsont.

Snön ligger kvar och det är så där lagom kallt, -3 grader.

Jag och tjejerna var i en ny skog för att träna lite. Tänkte börja med att slänga lite leksaker i snön eftersom Meg älskar den övningen. Men hon tar bara sina egna saker, aldrig Moccas.

Jag slängde Moccas lekboll en bit in i den djupa snön, såg hur Mocca stack iväg efter den och så fortsatte jag att gå.

Mocca kom ikapp men nu utan boll. Ängen var stor och jag som har dåligt lokalsinne, visste på ett ungefär var den hamnat.

Så försökte jag få Mocca att söka rätt på sin leksak. Hon gjorde några halvhjärtade försök men fann snart andra spår som var mer intressanta. Inte mycket till motor där inte.

Så gick vi en skogspromenad och hundarna fick springa av sig över stock och sten.

När vi kom tillbaka gav jag Meg kommandot sök. Hon ville egentligen inte, för hon gillar ju som sagt inte att söka efter Moccas grejer.

Till sist fick hon ge upp och lyda mitt kommando. Hon svepte över den stora ängen cirka två minuter, sen sparkade hon upp snön där bollen låg.

Men att ta Moccas boll i munnen och komma med den, det var bara för mycket begärt av mig. Ler.

Så kom hon sättande i full fart och ville ha egna uppgifter.

Å vad jag skrattade för mig själv åt den här kloka egensinniga hunden.

22 Januari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
Snö och solsken

Så har vi njutit av den här underbara söndagsmorgonen. Solsken och lagom med gnistrande snö.

Vi har varit ute vid havet och tjejerna har formligen studsat i snön.

Har funderat på det här med åldrande och hundar. Det är lika individuellt som hos oss människor.

Min första hund i vuxen ålder Moa hon började bli riktigt gammal runt sex års ålder. Då var hon stel när hon legat en stund, gjorde lite som hon själv ville. Började höra dåligt och såg säker dåligt oxå.

Vår andra hund Chippen, som numera bor hos Karin, han blir tio år i sommar och har varit fullt frisk hela sitt liv, är fortfarande lika pigg, trots sin höga ålder.

Mocca som går på sitt femte år är mentalt på en unghunds nivå. Konstigt men så är det. Jag tror aldrig hon blir gammal i sitt sätt att vara. Även om hon är mycket lydig och följsam så känns det inte som om hon mognar till och blir en klok mogen hund.

Meg som går på sitt åttonde år är ju som jag skrivit tidigare oerhört kraftfull trots den höga åldern. Ingenting tyder på att hon är en gammal hund. Det enda vi kan börja se är att om hon fått en ordentlig genomkörare så är hon nöjd för den dagen och så har det inte varit tidigare.

Men jag är glad över mina nuvarande tjejer som kan gå lösa nära andra hundar och inte bryr sig om vad som händer runt omkring dem.

19 Januari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
My Dog med hund

Också i år fick man ta med sig hund in på My Dog utan att man ställde ut. Visserligen kostade det en slant men det var det värt.

Efter flera timmars vandrande runt montrar och utställningsringar så är vi nu alla rejält trötta.

Tjejerna skötte sig utmärkt trots alla människor och hundmöten i mycket trånga passager. Jag kan bara ana hur många dofter som de sniffat i dag i luften.

Mocca som är översocial och totalt distanslös och som älskar allt och alla på två och fyra ben, hon har nog blivit klappad av minst hundra kvinnor och småtjejer. Många var kommentarerna om hur fin hon var. Många har frågorna varit om vad det är för ras.

Meg hon passade också på att få lite uppmärksamhet av alla klappande människor, hon är inte så intresserad men vad gör man inte för att konkurrera med sin värsta antagonist. Ler.

Igår var vi barnvakter i flera timmar. Så jag säger som Fredrik Steen (som vi lyssnade till lite på hundutställningen), aktivering kan vara många olika saker.

Den mentala aktiveringen som de fått dessa två dagar har varit mycket bra.

4 Januari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar
En plågsam nyårsafton

Ja, så har ett nytt år börjat. Kul.

Igår blev Mocca för första gången rädd för smällare och raketer. Hon har under sina fyra år aldrig visat någon som helst rädsla för smällare tidigare.

Men så igår så läste hon väl av Meg och så gick hon igång.

Det blev en plågsam nyårsafton för både henne och Meg. Mocca flåsade i timmar och gick inte att avleda på något sätt. När vi gick ut för rastning så var hon så skräckslagen så det inte gick att kissa. Meg var lugnare trots sin rädsla. Meg låg klistrad vid ytterdörren men där var hon trygg.

Imorse var Mocca uttorkad av allt flåsande och är idag en mycket trött, utslagen hund.

Det är fruktansvärt att det ska få hålla på att smälla i flera dagar, lidandet för alla djur blir så stort.

Om två dagar tror jag de kan få börja gå utan koppel igen. Meg som nästan jämt är lös är enormt uttråkad av att tvingas gå kopplad på vanliga promenader.

Så nyårsafton blev för oss inte den avkopplande festkväll som den borde varit.

Men nu ser vi fram emot vår och sommar. Gott nytt 2014 önskar jag mina läsare.

1 Januari 2014  | Länk | 2014 | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & lena andersson                                             Skaffa en gratis hemsida