www.smartahundar.se
Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
<<
December (2019)
>>


Ett kliv in i hundens värld

Idag skiner solen. Kanske är våren på väg. Vi är i Göteborg och har tillbringat morgonen på golfbanan. Hundarna har sträckt ut på de stora ytorna och har fått träna på många möten med främmande hundar. Båda två är mycket duktiga på att gå lösa vad som än händer runt omkring.

Vi stannade till i solen och borstade igenom båda två. Fåglarna blir nog glada för vi lämnade säkert en hel hund kvar om man skulle väga pälsmängden som låg där i skogen.

Har kommit på att tjejerna har en egen hundvärld som vi människor inte riktigt kan sätta oss in i. Ett exempel på det är att de älskar sina så kallade stationer. Det är inte ställen som vi brukar träna på utan platser som de själva ensamma eller tillsammans har bestämt ska vara stationer. Ofta är det en stor sten eller en liten kulle.

Till dessa platser - som de har på våra golfbanor och en del andra platser vi brukar besöka - rusar de fram i full glädje. "Vem kommer först?" tycks de tänka när de kämpar för att vinna.

Vad dessa platser symboliserar är en väl förborgad hemlighet.

Så helt kan vi nog aldrig komma in i hundens tankevärd.

23 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar
Treibballträning

Idag på eftermiddagen när solen sken som bäst tog vi tjejerna och treibballen och åkte iväg till golfbanan.

Mocca studsade av glädje när hon förstod vad som var på gång. Så säg inte att hunden inte har något minne. Ler.

Jag tycker det är fascinerande att se hur hundarna tittar på källardörren där bollen ligger och att koppla det till den här aktiviteten.

Ännu är golfbanan tom på golfspelare som tur är. Fulla av arbetsenergi så körde båda två järnet. Det ligger många steg i den här träningen.

De måste koncentrera sig för att höra vems tur det är att valla bollen. Sen måste de koncentrera sig på att bara ligga helt still i väntan och det är inte lätt när benen vill springa.

Så enkelt, så roligt och så givande för hundarna.

Vid nästa bollträning ska vi börja lära dem köra bollen genom koner. Runt samt i slalom. Det finns hur många variationer som helst. Det är bara att låta fantasin flöda.

ZZZZ hörs det här inne ikväll. Ler.

17 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar
Planering inför våren

Ja så hoppas vi på att kylan snart ska släppa och att våren äntligen ska komma.

Ikväll har tjejerna jobbat hårt i skogen. Det är så skönt när det är ljust fram till halv sju. Så nu har de ätit som hästar och ligger och snarkar i kapp.

Jag kan se på Meg att hon verkligen njuter där hon far runt i skogen och söker saker. Explosion i benen när hon far fram och det absolut inte finns något hinder någonstans. Skrev ju i förra bloggen om det svåra när stunden kommer och man måste ta bort hunden.

Ikväll när jag såg denna kraftfulla hund fara runt så bestämde jag att just det är väl ett mått på att hundlivet är härligt här och nu.

Den dagen Meg inte längre kan utföra dessa aktiviteter, då är det inte längre ett liv med kvalité för henne.

Nu har jag startat planeringen för kommande aktivering. Tror jag ska ta och börja skriva aktivitetsdagbok för att kunna gå tillbaka och hämta lite inspiration de dagar lusten för träning inte är på topp.

15 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar
Ett hundliv är så kort

Idag skiner solen från klar himmel och jag är ledig. Underbart. Vi har varit ute hela förmiddagen så nu blir det lite städning och annat.

Meg som är en oerhört kraftfull hund och som orkat mer än man kan förstå har de senaste veckorna visat att hon börjar bli äldre. Det är ju inte så konstigt eftersom hon blir sju år nästa gång. Hon har fortfarande ett stort rörelsebehov men blir fortare trött. Förhoppningsvis har hon ännu några år kvar för det är ju alltid sorgligt när hunden börjar åldras.

Men jag har mött alltför många hundar som skulle fått sluta sina dagar för länge sen. En del hundar som haltar svårt och man ser att varje steg framåt är plågsamt. Att de hundarna lever beror enbart på hundägarens obeslutsamhet att ta det avgörande svåra beslutet att låta hunden somna in.

Jag har mycket klart för mig när hundens liv inte längre är värt att leva; det är när den inte längre kan njuta av det som den alltid njutit av.

Jag har oxå helt genomtänkt på vilket sätt mina hundar ska avlivas. Det ska vara på det sättet som vår gamla hund Moa fick sluta sitt liv.

Ute på en gräsmatta och slippa tvingas in till veterinären. Sen kommer jag att kräva att injektionerna som ska ges ska ges subcutant i underhuden. Hunden ska inte behöva uppleva att veterinären ska leta efter ett kärl.

Det ska vara värdigt även om det blir en mycket sorglig dag då man beslutar sig för att avliva sin hund.

Det är svåra saker att planera och tänka på för alla hundägare. Men det är också viktigt att man har planerat en del när hunden börjar bli gammal. Det är ett ansvar alla människor som köper hem en liten valp har. Och ett beslut man så småningom måste ta.

Men nu skiner solen, våren är på väg och förhoppningsvis har Meg några härliga hundår kvar.

Att Mocca skulle bli gammal känns oändligt långt borta även om jag vet hur fort ett hundliv går. Mocca känns för evigt ung och barnslig.

Ha en fin vårdag alla mina läsare!
11 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar
Idag minns vi Moa

Idag den sjunde mars skulle Moa har fyllt tretton år om hon levt. Moa min första hund i vuxen ålder som lärde mig så mycket. Moa den härliga egensinniga hunden som fick mitt hundintresse att börja vakna ordentligt.

Utan Moa hade jag aldrig valt rasen bordercollie. Tack vare henne började min resa med att försöka utröna och lära mig allt om hundar och konsten att aktivera hunden på rätt sätt. Tack vare henne kom jag att älska just bordercollien med alla sina härliga egenskaper.

Så allt som jag kan idag och sättet jag tänker kring ett liv tillsammans med hundar i vardagen har jag till stora delar lärt mig från åren med Moa.

För på något sätt så förstår hundarna som jag lever med idag att vissa dagar bjuds det på mycket roligt och andra dagar när tiden inte räcker så långt så blir det små portioner av mental träning. Men varje dag får de nånting som gör deras liv meningsfyllt.

Så allra finaste Moa. Tack för att du fanns och lärde mig allting som jag nu kan.

Det är fortfarande sorgligt att tänka på den sommardag du fick sluta ditt liv, även om just avlivningen blev precis som vi önskade oss, på en grön gräsmatta lugnt och stilla.

7 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar
Smarta hundar

Vi har ju valt bordercollien just för dess smarthet. Visst måste man lägga ner en del extra träning på en bordercollie men jag tror att alla hundar behöver få mental träning.

Kanske är alla hundar mycket smarta om de bara får chans att använda hjärnan.

Jag tror att de hundar som bara får gå runt kvarteret i ett koppel och att inget mer händer i deras liv, ett sånt liv gör nog att hjärnan förtvinar och att den hunden blir en ganska dum hund med tiden.

Meg är helt suverän när det gäller att förstå det svenska språket. Häromdagen sa jag till Gunnar, "ska vi ta och röra på oss". Jag sa inte ordet "ut". Ändå for hon upp och sprang till dörren.

Meg kan oxå tänka i olika kedjor som ibland gör att jag häpnar.

Om hon vill göra sig till ute så låtsas-kissar hon. Allt för att jag ska bli nöjd. Ler.

Smarta Meg som minns händelser och platser mer än oss människor.

Mocca är oxå smart men inte på samma sätt. Hon har inte heller så många års erfarenhet än.

Idag har varit en ledig dag och en riktigt skön vårdag. Hundarna har fått röja av sig ute och snarkar nu ikapp.

På hemsidan kommer jag att skriva en del om hundens språk.

5 Mars 2013  | Länk | 2013 | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & lena andersson                                             Skaffa en gratis hemsida