www.smartahundar.se
Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
30
31
<<
December (2019)
>>


Moccas funderingar

Ja, så var vår semester slut. Allting har återgått till de vanliga rutinerna. Hur tror ni jag vet det?

Jo, för matte stiger upp i ottan och drar fram dammsugaren och flänger och far innan vi andras knappt vaknat.

Sen är jag en smart tjej tycker jag själv. Jag vet våra rutiner på mattes arbetsdagar.

Matte brukar se på tv4 triss innan vi går ut. Så fort jag hör att de skrapat färdigt på den där dumburken som står intill väggen då brukar jag gå till dörren.

Igår när det var första arbetsdagen efter fyra lediga veckor då kände jag på mig att nåt var på gång. Då brukar jag följa henne i hasorna och titta henne djupt in i ögonen.

Sen kom märgbenet fram och då förstod jag verkligen vad klockan var slagen.
Jag brukar vara tyst när matte går till jobbet och egentligen är jag ganska trött efter en intensiv förmiddag.

Men ändå... man kan väl få spela lite sorgsen i alla fall. Människosläktet behöver ju minsann få känna sig lite betydelsefull ibland.

Själv hade jag fullt upp med mitt märgben hela eftermiddagen även om den gamla Meg låg och tjuvpassade på det stup i kvarten. Det spelar ingen roll om vi får ett eller två märgben - vi vill ändå ha samma ben. Alltid. Det kanske är det som kallas syskonkärlek.

Sen hörde jag matte muttra om att kläderna krymp i skåpet under sommaren.

Pyttsan! Jag har allt sett allt gott de unnat sig i sommar. Vi fyrbenta har fått nöja oss med hård torr mat. Det tycker jag inte är rättvist.19 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Mer kantarellsök

Ja, så körde vi idag tredje dagens kantarellsök. Kastade ut några meter så fick de söka i tur och ordning. Det gick bra. Mocca gör det helt enligt regelboken. Meg vill fortfarande äta upp dem om hon får tillfälle. Men hon är väldigt duktig på att hitta dem.

Enda kruxet var när arbetsklädseln kom fram. Som sagt var bordercollien har ju sina nojor. Mocca har inte visat så mycket av den varan tidigare men idag kom det med besked! När jag plockade fram scarfen så sprang hon i stora cirklar runt mig och vägrade komma överhuvudtaget. Det har aldrig hänt förut.

Så då beslöt jag mig för att hoppa över klädseln eftersom det funkar så bra ändå.
Vi hann även köra ett pass treibball och de är superduktiga båda två.

I morgon ska jag och Mocca träna agility med en grupp på brukshundsklubben. Ska försöka gå dit de onsdagarna som jag är ledig så hon inte glömmer sina färdigheter innan nästa kurs börjar.

På torsdag bär det ut till skogen. Då ska vi söka egna "inplanterade" kantareller under ett större område. Har vi tur så hittar vi de naturligt växande oxå.

Men nu får dammsugaren fram. Bredvid mig ligger två helt utpumpade hundar. Härligt ! Då vet jag att de haft en bra dag, sedd ur ett hundperspektiv.

12 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Kantarellsök, träning och lek med barn

Idag fortsatte vi med inlärning av att hitta kantareller.

Meg är taggad till tänderna för den här övningen. Hon tycker det är kanonkul. Eller oxå gör hon sig bara till för att hon älskar korv... Hon har fortfarande lite svårt att förstå att hon inte får äta upp svampen.

Mocca sköter sig alldeles utmärkt. Lugnt och metodiskt jobbar hon på. Idag kastade jag ut svampen på gräsmatten här hemma. Så fick var och en söka. Sen sitta, få beröm och sen godis.

Ska ta den övningen imorgon igen men då ska de få på sig varsin svampsökarscarf. Vet egentligen inte om hunden lägger märke till det. Men vi får följa anvisningarna noga för svamp i massor vill vi ha. Ler.

Sen har Mocca passat på att leka med mina barnbarn och William som är 3 år avgudar Mocca och hon honom. Hon blir så klok när hon är med barnen. Kryper intill den lilla 4 månaders killen så försiktigt. Lägger sig tillrätta och låter sig hanteras. Givetvis är vi vuxna med och observerar.

Hur kan hon veta att ett litet barn inte tål en framfusig vild lekfull hund? Förunderligt.

11 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Hemma igen

Ja, så var vi på hemmaplan igen. Blandade känslor. Sommaren är så kort. En veckas ledighet kvar.

Nu ska jag ut och klippa min stora gräsmatta som nästan växt upp till knäna under de tre veckor vi varit borta.

Ska plocka upp en påse sparade kantareller ur frysen och köra ett pass med hundarna under kvällen. Tar några pass nu innan det blir riktiga svampskogen.

Har varit och gått runt Skräcklan nu på eftermiddagen. En vacker plats vid Vänerns kant. Framför oss gick en hane som markerade överallt. Han kände nog vad han hade bakom sig.

Oj, vad intresserade mina tjejer var. Hoppas de inte börjar löpa exakt samtidigt och går i höglöp samma dagar.

Det kan bli lite för bra... Mocca älskar ju alla hundar i vanligt tillstånd och Meg vid höglöp. Så då får vi nog gå i öde skog. Här hemma finns ju två mycket uppvaktande herrar.

Nu ikväll har vi kört kantarellsök med klicker. Meg kom ihåg doften och var på hugget. *L* Har börjat om med träningen från ruta ett eftersom Meg gärna åt upp alla kantareller hon såg. Nu har vi tränat nosa på kantarell, klick och godis.

Steg två blir att nosa på kantarell, sitt, klicka och sen godis. Allt för att Meg ska lära sig sitta ner när hon hittar kantareller. Det finns lite olika inlärningsskolor och Hallbergs funkade inte på henne.

Nu har vi kommit in igen. Det funkade bra med båda hundarna. Mocca var mer intresserad av godishanden men förstod vad hon förväntades göra och gjorde det rätt.

10 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Moccas betraktelser

Matte tror att nånting hände med mig när jag låg i min mammas mage. Jag är inte det minsta lik någon annan bordercollie som hon träffat säger hon.

Pyttsan! Bara för att jag råkar älska att jaga fåglar och ser dem på flera hundra meters håll så behöver jag väl inte vara en fågelhund för det.

Sen tycker de att det är bra att jag sköter mig som en väluppfostrad ung dam när jag får följa med ut i folkvimlet nu när vi har semester.

Det är klart att jag går så fint jag bara kan och det är klart att jag kråmar mig för fullt så fort nån främmande människa råkar titta på mig. En klapp kan man ju aldrig få för mycket av.

Om ni visste hur många klappar jag har fått den här sommaren. Oj, så många som tyckt att jag varit den sötaste hunden de sett på länge. Ju mer beröm jag fått desto mer har jag gjort mig till.

Fast då vet de inte att jag älskar att rulla mig i skit. För mig luktar ankbajs underbart gott. För att inte tala om den svarta skiten under badkaret som jag lyckades hitta härom natten där de andra sov...

När jag rullar mig i skiten så blir ju pälsen lite brunare också. Och det gillar ju matte.

Det gäller ju att sköta sina kort väl...

Husse suckar och tycker att en hund av min ras ska vara betydligt mer reserverad mot främlingar än vad jag är.

Så kanske ligger det nånting i att nåt hände när jag låg i min mammas mage eller oxå är jag kanske en bortbyting. Vem vet.

Ja, ja, jag vet att Meg den sura gamla tiken sett snett på mig för all uppmärksamhet som jag dragit till mig. Men hon får skylla sig själv när hon inte är lika publikfriande som jag.

Jag har älskat varje sekund på min semester. Haft fullt upp med alla igelkottar och andra saker som jag aldrig stött på tidigare.

Det här är min första riktiga semester sen de hämtade mig i Skåne. Så nu ser jag fram emot fler såna här somrar. Härligt.

5 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Megs betraktelser

Ja, så är vi snart på väg hem till vardagen igen. Jag som är en hårt arbetande hund är inte så jätteförtjust i att gå runt i koppel och bara kika runt.

Vad kikar vi på? Varför? Är utless på det.

Tror inte husse och matte har hört mina tysta suckningar varje morgon när jag sett kopplet komma fram.

Jag är inte någon semesterhund. Gillar mest att allting följer de vanliga rutinerna.

Men visst, något har varit kul på semestern... Igelkottarna i Visby som jag helst ville sluka hela. Matte sa att jag fick skylla mig själv om jag skulle få en tagg i nosen så elak som jag varit mot dem.

Hon förstår inte att jag hatar de här fula djuren som finns överallt och som inte liknar någonting jag tidigare mött.

Jag förstår inte heller varför det ska vara så vackert att stå och glo vid en solnedgång. Bara stå rakt upp och ner när man istället kan rusa i och ur vattnet.

Men som sagt var, borta bra med hemma bäst. Nästa sommar ska jag ringa till Lekwalls hundpensionat och fråga om jag får vara där några veckor när det ska resas runt.

Då kanske jag oxå kan få vila lite från den där ettriga pigga lilla Mocca. Hon börjar gå mig på nerverna med all sin aktivitet.

5 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Moccas nattäventyr

Mocca är en oerhört nyfiken och påhittig hund. Allt måste undersökas i minsta detalj. Ännu vid snart två års ålder har hon valpens barnslighet och upptäckarglädje kvar.

I morse när jag steg upp så låg svarta tussar av något oidentifierbart på badrumsgolvet. Det såg ut som om Meg varit under badkaret i lägenheten vi hyr.
Jag tänkte först, stackars Meg har hon fastnat under badkaret.

Kröp under för att se om hon låg där men ingen Meg syntes till. Undrade i mitt nyvakna tillstånd varför hon krupit under badkaret. Inte likt henne, dit skulle hon nog inte ens komma på att sticka när åskan går.

Sen kom min bruna tjej Mocca och sa godmorgon. Hon brukar vara brun men idag var hon svart!!!

Då förstod jag att det var hon som gått på upptäcktsfärd under natten.

För övrigt har hon skapat sig en egen nattaktivitet. Varje natt när jag håller på att somna kör hon ett eget agilitypass.

Jag var tvungen att gå upp och titta en kväll, nyfiken på vad hon höll på med. Smög upp och ställde mig så hon inte såg mig.

Påhittig som hon är så har hon skapat en egen agilitybana. Från fåtölj till soffa till nästa fåtölj, smidig som en hind hoppade hon så galant. Sen tog hon några såna varv innan det var dax för krypövningarna under alla dessa möbler.

Smått leende kröp jag tillbaks till sängvärmen.

Jag säger bara det... vilken hund - en riktig Pippi Långstrump i hundförpackning. Det ska bli skönt när hon blir riktigt vuxen, gammal och klok.

4 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar
Hård konkurrens och snart löp

Just nu har vi två tjejer som hormonerna sprakar om!

Mocca skulle löpt för länge sen och Meg i oktober. Men så som läget är just nu verkar det som om Meg kommer att löpa samtidigt med Mocca som tikar kan göra när de lever under samma tak.

Båda är oerhört vaktiga på varandra och varje situation är en strid om kniven om vem som ska få mest uppmärksamhet.

Har varit och köpt tre nya ben av varierande storlek och form. Meg som är äldst borde ju så klart vara den som hade första tjing på dem...

Men så är inte fallet eftersom hon är en väluppfostrad och undergiven dam. Mocca den ettriga lilla tiken ligger på två och gnager på ett!

Så är det hela tiden just nu. En strid om vem som egentligen ska vara ledaren i deras lilla flock.

Hade hoppats på att Meg skulle klargjort positionerna så att allt kan återgå till det normala. Känner viss oro för hur det kommer bli om båda löper exakt samtidigt.

För övrigt har vi haft en skön dag när väl regnet kom. Meg har badat och badat och Mocca börjar våga känna på vattnet.
1 Juli 2011  | Länk | Hundliv 2011 | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & lena andersson                                             Skaffa en gratis hemsida