Kultur, litteratur, grekisk kärlek, konst, Irland, film, belgare
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2020)
>>


Renässansen- 1 Antiken- 0

...fast jag blir ju faktiskt lite ledsen när jag tänker på att antikens marmorstatyer var målade. Det måste ha sett fördjävligt ut. Tur att tidens tand gnagde bort färgen.
25 Mars 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar
Degascitat

"En konstnär målar en tavla med samma känsla som en brottsling begår ett brott."

~Edgar Degas
12 Mars 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar
Bouguereau och hans bästa tavla

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) är en bildkonstnär som jag verkligen älskar. Trots att jag kan vara nog så revolutionär av mig har jag drag av bakåtsträvare (speciellt när det kommer till kultur) och älskar därför när konst är riktigt vacker. Fast Bougueraus namn är faktiskt lite jobbigt- jag lärde mig direkt hur det ska uttalas men jag blir fortfarande lite förvirrad när jag ska skriva det- förmodligen på grund av alla u:n.
Kvinnorna han målade var vackra och barnen bedårande och storögda. (Det var förresten ett sådant gulligt barn som tavlan jag såg på riktigt när jag besökte det underbara konstmuseét Glyptoteket i Köpenhamn för ett par år sedan föreställde.) På tavlorna brukade lite eller ingen rörelse förekomma- modellerna såg ut att stå stilla, rakt upp och ner och posera. Min favoritmålning av Bouguereau (som är en av mina absoluta favoritmålningar över huvud taget, jag har den faktiskt som bakgrundsbild på datorn just nu) föreställer dock, atypiskt nog, män. I en alldeles galen pose dessutom, och behagfullheten hos så många av hans verk är inte gestaltad här.

Tavlan heter "Dante et Virgile en enfer", alltså "Dante och Vergilius i helvetet" (eller hur man nu föredrar att skriva den antike skaldens namn, Vergilius, Virgilius eller Virgil har jag sett namnet stavas i svenska texter- kär romare har många namn). På vissa ställen omnäms tavlan bara som "Dante et Virgile". I förgrunden syns två nakna män som slåss våldsamt- alkemisten Capocchio (som på bilden är svarthårig) och bedragaren Gianni Schicchi (målad med rött hår) som befinner sig i helvetets åttonde krets. Det är den krets där tjuvar, bedragare, falskmyntare och andra svekfulla syndare hamnar. Snett bakom de två slagskämparna står en bekransad Vergilius (i lång, vit mantel) och Dante (i röda kläder och huva) och tittar på, den senare med sin hand på Vergilius. Båda ser fundersamma, ogillande och ganska bekymrade ut.
I slagsmålet verkar Gianni Schicchi vara den som tar ledningen- han håller fast Capocchio hårt, borrar fingrarna i sidan på honom, bänder bak hans ena arm, knäar honom i ryggen och biter honom i halsen. Caphcchio försöker värja sig genom att dra i rivalens hår. Proceduren ser väldigt smärtsam ut.
På marken bakom dem ligger en brunhårig, mustaschprydd (såvida det inte bara är en skarp skugga, men jag tror att det är en mustasch) man som ser ut att vrida sig i smärtor. Ännu längre bak ser man ett berg bestående av människor som klättrar på och drar i varandra. En slags demon eller djävul svävar i mitten mellan Dante och människohögen med ett perverst, vasstandat grin i ansiktet.

Tavlan är sjuk. Och vacker, välgjord, galen, otäck och testosteronstinn. Det blir inte heller bättre av att jag har varit fascinerad av Dante och "Den gudomliga komedin" sedan jag var tio år gammal och såg David Finchers film "Seven". Jag läste att Bouguereau inte målade fler skrämmande tavlor. Nog för att jag gillar hans typiska motiv också men i alla fall: så synd, det klädde honom.
9 Mars 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar
Michelangelos tjänare

Jag läste att Michelangelos tjänare brukade "dra in kattlik och pottor i huset". Vad skulle Michelangelo med kattlik till?
4 Mars 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar
Michelangelo förföraren

En av Michelangelos vänner funderade på att be Michelangelo anta hans son som lärling. Detta avrådde en annan vän:
"Då kommer han genast att släpa pojken till sängen."
Michelangelo, du store förförare!
20 Februari 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar
Jean Cocteau

Jean Cocteau är underbar. Och då menar jag inte bara det faktum att han behärskade allt från filmskapande (Poetens Blod, mums!) till romanskrivande alldeles utmärkt. Hans teckningar. De är fantastiska- minerna personerna som han ritat gör är briljanta. Jag menar allvar. De är så ypperligt skeva att jag blir alldeles sprallig i knäna av lycka. Män med sjukliga, elaka blickar som tittar åt sidan samtidigt som de slickar på en gigantisk fallos. Ynglingar som ser ut att kasta huvudet så långt bak att nacken brutits- detta samtidigt som de orgasmerar. Nej, det här går inte. Jag tror att jag är kär.
23 Januari 2011  | Länk | Konst | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Jean Paul Marat                                             Skaffa en gratis hemsida