Startsidan Blogg Gästbok Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Juli (2018)
>>


Extremist arbete

-Går det att sympatisera med extremister?

- Jag anser att man kan sympatisera med vissa åsikter. Jag förstår att man vill få ut sina åsikter om det är något man brinner för. Att man vill att andra ska veta om dem, och verkligen få ut dem i världen. Men det finns gränser. Andra människor ska inte komma till skada. Dem ska inte vara rädda för att gå ut. De ska kunna vara sig själva. Inte dölja sitt sanna jag. Det finns kanske dem judar som inte vill vara judar. Men det är det dem har fötts till att vara, det är inget dem kan ändra på. Sen ifall dem är stolta över att vara det, är det absolut inget fel på. För ska vara sig själv fullt ut. Extremister kan vara emot t.ex. en ”ras”. Man har den huden man har, man är född där man är. Det är något att vara stolt över om man inte skäms över det själv. Det är inget dem ska ändra på för att göra andra nöjda. Man ska inte behöva komma till skada, vara rädd, eller förlora någon nära för att man inte är som alla andra. Sen man varit liten så har man fått höra ”Var dig själv och låt ingen annan ändra på den du är” Men om man ser tillbaka till tiderna då extremisterna har ”tagit saken i sina händer” så känns det som den meningen bara är skitsnack. Dom tillåter inte andra att vara sig själva. Man ”ska” tydligen inte vara mörkhyad, man ska inte vara jude. Man ska vara precis som dem, och det är fel. För alla är olika. Jag kan sympatisera med dem jag kan förstå, om jag försöker se allt från en annans synvinkel. Det enda jag förstå med extremister är att dem vill få ut sin åsikt, men det finns som sagt gränser. Jag stödjer inte den åsikten ett dugg. För dem ser inte det från ett annat synhåll. Om en av dem kanske var mörkhyad, ifall det var dem som var rädda. Som inte fick vara sig själva. Om dem kanske verkligen hade tänkt efter innan det gått för långt, så hade dem kanske inte gjort något. Åsikterna dem har, kan dem ta och behålla för sig själva.
Hitler var en extremist, han var emot judarna b.la. Men jag tror inte att det egentligen var så många som sympatiserade med hans åsikter. Tyskarna blev ju lovade ett bättre land. Han manipulerade dem när allt dem var ute efter var ett bättre land. Dem ville ha ett bra Tyskland. Allt blev judarnas fel. Så han plågade dem, han torterade dem. Han hatade judar, och levde ut sin åsikt som en extremist. När det egentligen fanns andra lösningar, om det nu var att Tyskland inte var ett tillräckligt bra land, så kunde han be judarna och alla andra Tysklands invånare att samarbeta, för att göra Tyskland bra igen.
Det finns många som har extrema åsikter, men dem håller inne sina åsikter på en lämplig nivå. Man kan diskutera sin åsikt med dem som har likadan. Så länge det inte går längre. Alla är kapabla till att vara extremister, så som mördare, eller över huvud taget kriminella lagförbrytare. Men vi alla har val. Vi har vårt val att inte gå den vägen och göra fel. Dem tar den vägen.


-Hur ska samhället agera mot extremism?

Alltså ifall man har en extrem åsikt om något, en åsikt som man verkligen brinner för så är det väldigt svårt att få den ändrad, speciellt av någon annan. Så det man egentligen kan göra beroende på vad det handlar om, är att se om det finns någon sorts kompremis där man kan mötas på mitten beroende på vad den extrema åsikten är. Till exempel så kan jag hålla med rasister om deras synpunkt om att det har blivit lite väl många invandrare här. Därför kan man försöka begränsa den intagningen vi har. Vi kan också om det finns någon sorts möjlighet att regeringen kan ge oss lite resurser till att kanske hjälpa de fattiga länder ekonomiskt som de i vissa fall ”rymmer ifrån”. Vi kan sätta upp några regler för beteende och deras agerande. De finns både invandrare och såklart också svenska medborgare som är kriminella och bryter lagar vi har uppsatta här i landet. Då kan vi försöka att ha ”prickar” så om invandrarna får ett visst antal prickar så blir de hemskickade om de inte sköter sig. Det är också beroende på hur pass allvarligt de har brutit mot lagen. Fast å andra sidan så är en regel en regel och regler är till för att följas.
Genom att ignorera deras åsikter och inte ens fundera över dem så blir det inte bättre. Utan man får iaf tänka igenom deras synpunkter, vad de vill ha ändrat. Vi bor i ett demokratiskt land och alla får ha sina synpunkter och yttrandefrihet. Om det är något som är absurt så skall det inte ändras.

Man kan också tänka igenom vart det börjar. Man får försöka förhindra det så tidigt som möjligt, redan i skolan. Man kan använda sig till övertygande ämnen och sätt att använda för att medborgarna redan då ska veta att extremism är fel. Det finns större chans att det redan är försent att stoppa extremister när de väl är igång. Därför måste man gå till botten om det och börja tidigt. Se till så att ungdomarna är medvetna om grupptillhörighet, gäng, vad allt handlar om och konsekvenserna som följer därefter.

Att försöka sympatisera och förstå lite av hur dem tänker, menar och deras synpunkter om hur samhället ska se ut kan kanske hjälpa lite. Vi ska absolut inte gå över styr och gå med på fel villkor, men vi kan tänka igenom dem och om åsikterna låter vettiga till en viss del så kan man försöka kompromissa och möta halvvägs så att det fortfarande hålls på en stabil nivå.
Samhället borde också agera på det sättet att de gör lagarna tydliga. Om man bryter mot lagen så skall man få fängelsetid. Så om det är så att de bryter mot lagen på något sätt, så borde de åka in på en rättvis tid.


-Hur blev dem extremister?

Alla extremister har inte samma anledning, det finns ingen grundlig anledning till varför man blir en extremist. Det är något man väljer själv, något man kanske har blivit uppfostrad till det för att ens förälder är det. Det kan bero på umgänge som har en sådan åsikt. Men som t.ex. storebrorsan i American History X, så hade han inte en sådan åsikt från början, utan det var mer hans pappa som ”skapade” grunden, som han senare byggde på. Det kan bero på alla möjliga saker. Det är helt individuellt. Det kan börja med att man får en grund, och sedan en större åsikt som sedan bygger på och blir då till en extrem åsikt. Jag säger inte att det inte finns någon förklaring hos alla, men det kanske finns en del som kanske egentligen inte vet vart det började. Men det finns också dem som vet hur det började. Men det är inget jag kan direkt svara på.



- Liz Loft
15 November 2011  | Extremism by Liz | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Emma&Liz&Tilda Lindahl&Loft&Risell                                             Skaffa en gratis hemsida