Reflexion
Startsidan Blogg Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2019)
>>


Har Du tid en stund?

Tiden
Salige Lasse Eriksson upplyste mig om detta fenomen genom att orera kring grötkok och tidningshämtande. Att först hämta tidningen och sen starta grötkoket tar för lång tid. Att starta grötkoket och sen hämta tidningen funkade bra tills microvågsugnen gjorde debut i köket.
Att göra gröt på spisen var anpassat att starta och sedan medans det började puttra passa på att hämta tidningen för att sedan snegla i tidningen samtidigt som det rördes runt i kastrullen.
Men så kom microvågsugnen! Logistiken funkade inte, hur han än schemalade tidningshämtning o grötkok slutade med att han stod och tittade in i ugnen och kunde inget annat göra.
Likaså var det när han kom till tvättmaskinen och den var färdig men luckans säkerhet krävde att man väntade en stund innan den gick att öppna och åter stirrande in i en lucka till ingen nytta! TIDSHÅL!
Hoppas Lasse befinner sig i ett tidlöst rum och har möjlighet att jaga nattfjärilar även på dagen (en helt annan historia).

Men tid, vem har kommit på detta fenomen?
Man mäter tid, låter tid gå, har inte tid, håller tid, anpassar tid, synkroniserar tid, kastar bort tid, har kvalitetstid, genomlider tid, hinner inte i tid, beskriver som min bästa eller sämsta tid, sitter av tid, undrar var tiden tog vägen, får inte tiden att gå snabbt nog, väntar på att inom sinom tid ska ske, slår ihjäl tid, vinner tid, sover bort tid, skyller på att tiden gick, vaknar i tid, För folket i tiden, ligger i tiden, tid att sova, tid att vakna, har övertid, eller tid över, är tidsenlig, har tidslinjal, annan tid, bokar och avbokar tid, väntar på bättre tider, är tidsoptimist, livstid, otakt med tiden, kom i tid, kommer aldrig i tid, god tid, Grevens tid, uppta tid, tid till spillo, skruva tillbaka tiden, vintertid, sommartid, hög tid, högtid, fel tid, bra eller dålig tidsuppfattning, under tiden, undrets tid, istid, matchtid, full tid, tiden ska utvisa, utvisningstid, tidsepok, dåtid, nutid, framtid, härliga tider, strålande tider, nådens tid, tid för hämnd, Gyllene Tider, oroliga tider, tidsintervall, intjänad tid, spara tid, tiden står still, svunnen tid eller som min morfar, sadde tid te sies (satte tid till sidan), mao fördrev tid och då slutligen ovan beskrivna TIDSHÅL, enlig Lasse Eriksson.

Nu har jag upptagit Din TID och det är upp till Dig att avgöra om det har varit till nytta eller inte. Här kommer lite fakta om detta vi inte kommer undan, tiden sätter sina spår!

Ett skottår är ett år med 366 dagar i stället för 365, vart 4:e år tillkommer det en extra dag i februari. Dagen läggs till eftersom ett år egentligen inte innehåller 365, utan 365,25 dagar. Genom att vart fjärde år lägga till en dag extra till det året så kan man lösa detta problem. Varje årtal som kan delas med 4 är ett skottår.

Ett dygn är tiden mellan att solen befinner sig vid en viss punkt på horisonten tills den åter är där eller tiden mellan samma klockslag två på varandra följande dagar. Tiden är, på grund av rotationen kring solen, något längre än den tid det tar för jorden att rotera ett varv runt sin axel. En rotation är 23h 56 min 4,091s långt.

Tackar för att Du valde att lägga lite tid på detta inlägg och vill ge Dig lite tips. Det Du inte hunnit med beror antagligen på de där knappa 4 minuter per dygn som inte finns, men lugn, samla ihop alla ”han inte” till den 29 februari! Blir det inte gjort då heller, är det antagligen inte viktigt!

Tiden är föränderlig!

Det finns en kategori människor som inte har någon behållning av denna reflexion och det är de som springer i rulltrappan, vilket hån till Jesse W. Reno som 1892 tog patent på rulltrappan, då han såg fördelarna med förflyttning stillastående, man undrar till vad de springer? Sin egna stroke? De hinner antagligen ändå inte, för tiden har ändå gått!
Mitt enda tips, njut av stunden av stillastående förflyttning, ta en stunds reflexion.

Juletid!
4 December 2018  | Länk | Tid | 1 kommentar
Vad är liv?

Hämtat från Illustrerad Vetenskap
Planeten jorden
Jorden är den enda platsen i universum vi vet att det finns liv på. Livet trivs på jorden på grund av att planeten befinner sig i det som astronomerna kallar solsystemets beboeliga zon.
Den beboeliga zonen är det avstånd från solen där yttemperaturen på en planet är sådan att det kan existera flytande vatten. Det är dock inte endast avståndet till solen som är avgörande. Planeten ska också ha en atmosfär som kan ge ett passande tryck för att vattnet ska kunna vara flytande. Det har jorden.
Slut IV.

Så, lite slarvigt, rätt temperatur, fuktighet och syre eller Eld, Vatten, Jord och Luft är vad som krävs för att det ska finnas förutsättning för liv.
Håller Du med?
Jag gör det inte!
Det är mänsklighetens definition på liv! Tänk om det finns andra liv som definierar liv på ett helt annat sätt? I deras definition existerar kanske inte vi, de ”tittar” men ser oss inte, för deras definition begränsar dem, precis som vår definition begränsar oss att bara se människor.
Djupt?
Man glider iväg lite och bluddrar om parallella universum och det kanske finns, men det intressanta blir då att det borde vi snart kunna upptäcka för förutsättningen för liv finns ju bara på jorden, vad vi vet idag, så det parallella kan ju inte vara svårt att hitta, eller?

Så, hur tänker jag? Låt oss inte leta efter liv efter vår ”trångsynta” definition på liv och vi kanske hittar en himla massa liv som får vårt att framstå som ett jäkla liv. Det torde det bli om upptäckten görs åtminstone.

Har jag satt igång de små grå? Jag tänker inte bli djupare eller mer filosofisk än såhär, det räcker! Men håll tanken vid liv (se, så var jag där igen!) för den återkommer och utvecklas med begrepp som döden, begränsningar och kanske lite Big Bang!
1 December 2018  | Länk | Liv | 0 kommentar
Livet är som en golfboll...

Men först ska Du veta varför denna sida finnes!
Ibland snubblar jag på tröskeln till det filosofiska finrummet, men hör inte riktigt hemma där, får bli i farstun eller för rummet. Men ändå kan det finnas en filosofisk ådra - för rummet....F-rummet ..... Flummet! Där har vi det! Välkommen!

Detta konstaterande skall erkännas Cello men jag tar mig friheten att vidareutveckla fenomenet.

Livets början som en golfboll
– man ligger bland en hel hög andra golfbollar men så blir man utvald!

Livet höjs som en golfboll
– första tillvaron utanför förpackningen får man all uppmärksamhet, man höjs och placeras på en piddestal som kallas pegg, lyckligt ovetande om vad som komma skall!

Livet är som en golfboll
– man hör ett sviiiing och så träffas man fruktansvärt hårt och kan inget annat än att ge sig av! För var det inte ovanligt med träsmak men tiderna har förändrats och blivet kallare och hårdare, det är stål som gäller idag!

Livet är som en golfboll
– väl uppe i luften så avlöses chocken av smällen med en insikt att hur mycket man än ser så missar man mer!

Livet är som en golfboll
– man tappar fart efter en stund och försöker planera var man ska slå sig ner men det blir aldrig som man tänker sig!

Livet är som en golfboll
– har man tur så är det skönt, kittlande gräs man omges av, men det händer ofta att man tar sig vatten över huvudet eller att det kommer grus i maskineriet!

Livet är som en golfboll
– är man otillgänglig blir man utbyt och den som byter ut en tycker att det är hårt att få plikta!

Livet är som en golfboll
– har man kört fast i sanden behövs det många och en rejäl knuff för att komma iväg igen, man kommer oftast inte så långt men är omtöcknad och tacksam för hjälpen ändå!

Livet är som en golfboll
– ibland kommer man lite av banan och oftast så är det svårt att skaffa sig en bra bild, det är oftast många hinder i vägen, sämst är det om det ges upp och man blir liggandes kvarglömd – återigen tycker den som får plikta att den blir straffad!

Livet är som en golfboll
– hamnar man på grenen ska man inte låta sig luras, bara för att livet ter sig bra, mjukt omkring en och omgivningen visar respekt genom tystnad så är det ett tecken på att slutet är nära!

Livet är som en golfboll
– man en ganska snäll knuff, man tumlar vilset runt och plötsligt ger marken vika och det blir mörkt, dock kan man se ett ljus i tunneln om man har tur och hamnar på rygg!

Livet är som en golfboll
– även om man har haft tur och varit på banan hela tiden så slutar det ändå i ett håll!

Livet är som en golfboll
– ibland händer det att man får en sådan knuff att man hamnar direkt i hållet! Det borde inte jublas!

Livet är som en golfboll, det är många hårda slag och smällar för att slutligen hamna i ett hål i marken!
8 November 2018  | Länk | Golfboll | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Mats Carlström                                             Skaffa en gratis hemsida