Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2020)
>>


Long way to go....

Världen har blivit kallare, så ock vi människor. Det märks nu tydligare än någonsin i vardagsmiljö och i vardagslivet.

Klimatet människor emellan är mycket rått och kallt, medmänsklighet får man leta efter med förstoringsglas. Den finns där, men i väldigt liten skala, känns det som iallafall.

Det är upp till oss som är medkännande och omtänksamma att visa oss, och att låta andra bli inspirerade till samma sak. Vi måste på det sättet vi kan få ut budskap, små eller stora budskap, om att medmänsklighet, vänlighet, omtanke och kärlek är det enda sättet vi kan rädda mänskligheten, och vår värld.

Lägger in en favoritlåt här som heter "Long Long Way To Go" av Phil Collins, som är en av mina stora idoler. Låten handlar om just detta, att i vår vardag, överallt i världen, finns det människor som lider och far illa, samtidigt som vi som inte gör det bara pysslar med vårt, och kanske inte tänker på dom som har det svårt så mycket.

Det är så lätt att blunda eller vända bort blicken och se åt ett annat håll, så man slipper se, slipper känna, slipper engagera sig. Fast vi måste bli medvetna om att vi gör det och ändra på detta, och istället vilja se, höra och bry oss. Men vi har en lång väg kvar till dess, vi människor. A long way to go.

Det är en sorgsen, vacker och tänkvärd låt. Artisten Sting är med på ett hörn i låten också. Detta har varit en av mina favoritlåtar i många år. Lyssna gärna. heart

 

 

"Long Long Way To Go" - Phil Collins

"While I sit here trying to think of things to say,
someone lies bleeding in a field somewhere.
So it would seem we've still got a long long way to go,
I've seen all I wanna see today.

While I sit here trying to move you anyway I can,
someone's son lies dead in a gutter somewhere.
And it would seem that we've still got a long long way to go,
but I can't take it anymore.

Turn it off if you want to.
Switch it off it will go away.
Turn it off if you want to.
Switch it off, or look away.

While we sit and we talk and talk and we talk some more,
someone's loved one's heart stops beating in a street somewhere.
So it would seem we've still got a long long way to go, I know.
I've heard all I wanna hear today

Turn it off if you want to (turn it off if you want to)
Switch it off it will go away (switch it off it will go away)
Turn it off if you want to (turn it off if you want to)
Switch it off, or look away (switch it off or look away)

Switch it off.
Switch it off.
Switch it off.
Switch it off.
Switch it off.
Switch it off.
Switch it off.
Turn it off."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29 April 2016  | Länk | Lite allt möjligt | 0 kommentar
I Love Books!

Jag ska skriva lite nu om en av mina stora passioner i livet...böcker och författare. För er som tycker det låter "tråkigt", ni behöva icke läsa. Men ni borde, för det är jäkligt intressant. smiley

Böcker för mig, är min glädje, min tröst, min spänning. Mina älskade böcker finns alltid där, att läsa om och om igen om så vill, jag känner mig aldrig ensam. Dom är, har alltid varit, och kommer alltid vara, mina livskamrater.

Jag har läst böcker sen jag var barn, ett litet barn. Lärde mig läsa när jag var ca 5 år, och när mina skolkamrater senare i lågstadiet och mellanstadiet läste enkla barnböcker, eller inte läste böcker alls, så började jag läsa vuxenböcker, mest Stephen King. Han kom att bli min stora idol av författare, eftersom jag alltid älskat skräck.

Min första bok av King jag läste var "Jurtjyrkogården", när jag var 10 år, och dom nästföljande King-böckerna blev naturligtvis "Carrie" och "The Shining". Och Gud vad jag älskade dom! Och alla andra av Kings böcker jag sedan läste var bara en fröjd efter en annan.

Stephen King har skrivit mer än 40 romaner och noveller, ren skräck som i övernaturligt, eller mer psykologiska thrillers. Alla är fantastiska! Ska jag lista några av favoriterna blir det svårt, för jag älskar alla, men dom 7 bästa enligt mig, är "Varsel" ("The Shining" på engelska), "Maratonmarschen" ("The Long Walk" på engelska), "Talismanen", "Liseys Berättelse", "Signal" ("Cell" på engelska), "Den Gröna Milen", "Drömfångare", och "Sömnlös" ("Insomnia" på engelska.)

Vill gärna ta med några till, nämligen följetongen "Det Mörka Tornet", ("The Dark Tower") som är 7 böcker i serien. Ett epos utan like av Stephen King....hans största verk, enligt hans egna ord. Och det kan man verkligen säga! Det är en fantastiskt historia, en blandning av fantasy, sci-fi, nutid (vår tid) och ren skräck. Helt fantastiskt! Mycket läsvärt! Alla böcker av King är mycket läsvärda! smiley

Ska lägga till också att en annan skräckförfattare jag började gilla samtidigt som King, är Dean Koontz, som också är ganska känd för sina böcker av övernaturlig karaktär. Han kommer inte ända upp i Kings klass, men nästan. Några klassiker av Dean Koontz som är riktigt bra är "Mörkret Faller", En Ond Plats", Väktare", "Midnatt", Främlingar", "Överlevare", och böckerna om "Odd Thomas", en serie böcker om en man som heter Odd Thomas som har övernaturliga krafter. Mycket bra böcker! smiley

Och nu ska jag skriva det riktigt roliga och spännande, om en relativt nykommen svensk skräckförfattare, som heter John Ajvide Lindqvist, som har blivit min nya idol. Hans böcker är så jäkla bra! Dom utspelar sig alla i svensk miljö, vilket är väldigt tacksamt för man kan verkligen leva in sig mer i berättelserna när det utspelar sig i vårt egna land där vi kan känna igen oss.

John Ajvide Lindqvist första bok, som kom ut 2004, är skräckberättelsen "Låt Den Rätte Komma In", som dom flesta säkert känner igen, för den har även gjorts som film, som kom ut 2008. En riktigt bra historia om en mobbad pojke som träffar en flicka som han tror är i sin egen ålder, som visar sig vara en vampyr.

Hans andra bok heter "Hantering Av Odöda", som kom ut 2005. Den handlar om att alla döda människor plötsligt reser sig ur sina gravar, eller från bårhusen och sjukhusen, och är "levande", men inte som klassiska zombies, utan är obehagligt lika riktiga levande människor...men ändå inte. Vad är dom levande döda, de odöda, egentligen? Är dom ett hot mot dom levande, eller kan dom anpassas tillbaka in i samhället? Hur kan detta ens hända, och hur ska alla hantera det faktum att dom vi begravt, sörjt och trodde var döda, plötsligt kommer till liv igen, men inte är som vi minns dom, utan är som....nåt annat? Otroligt obehaglig, fascinerande och underbart hemsk historia!

År 2006 kom Ajvide Lindqvist ut med en novellsamling som heter "Pappersväggar", och är en samling fantastiska skräcknoveller, samt novellen "Sluthantering", som är en slags fortsättning, eller själva slutklämmen, på "Hantering Av Odöda". Ett måste att läsa!

År 2008 kom hans bok "Människohamn" ut. En underbart fascinerande och komplicerad historia om en man, och hans dotter. Dom bor på Domarö, en fiktiv (påhittad) plats i Stockholms skärgård. Mannen växte upp där som barn, och som vuxen bor han kvar på Domarö med sin fru, som var hans barndoms kärlek, och deras lilla dotter. Dottern, 6 år gammal, försvinner en vinterdag ute på isen, utan ett spår, och syns inte till igen. Mannens liv slås i spillror, frun lämnar honom och han flyttar ensam och förlamad av sorg till fastlandet. Men han beslutar sig för att återvända till Domarö, och väl där så upplever han att han på något sätt känner att hans dotter är där, är nära...inte död, utan kanske någonstans men där han inte kan nå henne...på en annan plats än vår. Han förnimmer hennes närvaro så starkt, att han är övertygad om att hon någonstans, i kanske en angränsande dimension, finns där och att han kan hämta hem henne. Så börjar hans kamp om att återfå sin dotter, och på vägen möter han både gamla minnen, och gamla demoner från sitt förflutna, som han måste kämpa mot. Vinner han, eller vinner demonerna över honom? Kommer han någonsin att få återse sin dotter igen, och var är hon? I vår värld, eller i en annan?

Mmmm...spännande, inte sant? smiley

Ajvides Lindqvist nästa roman kom ut 2010, och heter "Lilla Stjärna". Den börjar med att den före detta svensktoppsstjärnan Lennart hittar ett litet spädbarn övergivet i skogen. Han och hans hustru behåller barnet, en flicka som kommer att heta Theres, och som visar sig ha en underlig förmåga som både fascinerar dom och skrämmer dom; hon kan sjunga i perfekt rena toner/sinustoner, men är i övrigt inte som barn förväntas vara. Hon är förvånadsvärt likgiltig, på ett obehagligt "mekaniskt" sätt. Dom håller henne hemlig från omvärlden, och hon växer upp i deras källare i tron om att i fall hon går utanför huset kommer "De Stora", det vill säga "De Vuxna", att ta henne. Detta gör att hon är extremt rädd för alla utanför, och ser världen utanför som ett hot. Hon är sluten i sig själv, och benämner sig och ser sig själv som "Liten", den identitet hon sätter på sig själv. Theres får en väldigt speciell världsbild. Hon är "mekanisk" i sitt tänkande och agerande, och kan inte känna känslor som andra kan och kan inte förstå vad känsloliv är, utan är mer en tänkande varelse. Hon letar ständigt efter något hon tror finns i människornas huvuden, som hon vill ha och behöver som kan "fångas in", och hjälpa en att leva. Jämnårig med Theres, föds Teresa, som man får följa parallellt med Theres. Hon är en till synes helt vanlig flicka. Men redan innan tonåren, börjar en viss ångest utvecklas. Teresa blir allt mer mobbad i skolan och självmordslusten växer till slut fram på riktigt under pubertetens olidliga intrång. När dom båda flickorna är tonåringar, får Theres och Teresa kontakt via Internet. De börjar träffa varandra regelbundet och ett starkt band mellan dem utvecklas. Theres introducerar Teresa till sina makabra filosofier, och tillsammans sätter de igång en serie händelser som leder fram till blodigt kaos. Theres är farlig, men tillsammans med Teresa och ett gäng andra flickor som anslutit sig till dom, blir dom rent av livsfarliga.

Nästa bok av Ajvide Lindqvist, som kom ut 2014, heter "Himmelstrand - Den första platsen", och är min favorit hittills. Den är första delen i en trilogi. "Himmelstrand" är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap, mellan galenskap och förnuft, mellan vansinne och att möta sina rädslor. Man kan beskriva det såhär: Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset underbart grönt. Ändå är någonting helt fel. Igår var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns är ett oändlig grönt gräsfält och oändlig blå molnlös himmel så långt ögat kan nå, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Inga andra, inget annat. Alla inser de att något ofattbart hänt under natten. Dom måste på något sätt ha blivit förflyttade till en annan plats. Men hur, och varför? Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, dom märker att ett mobilsamtal går plötsligt fram, och radion spelar gamla schlagrar. Snart börjar också märkliga, skrämmande figurer dyka upp. Monstruösa varelser som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så har vi den lilla flickan, en av de två barnen. Något är fel med henne, skrämmande fel. Det andra barnet, pojken, är den enda som märker att något är väldigt fel med flickan. Och han är livrädd för henne. Medan alla utforskar "platsen" och försöker hitta svar, och en väg därifrån, så mörknar himlen. Regnet är på väg, som en befrielse. Tror dom. Men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.

Så...jäkla...vansinnigt....bra...bok! Älskar den!

Alldeles nyligen, år 2015, kom den andra delen i trilogin, den heter "Rörelsen - Den Andra Platsen" och är en slags fortsättning på "Himmelstrand"....men ändå inte. Man kan läsa den som en fristående roman, men man hänger med mer i vad som händer och hur allt hänger ihop om man läser "Himmelstrand" först, och "Rörelsen" sen.

I boken "Rörelsen" blandar John Ajvide Lindqvist sin egen bakgrund och historia med en fiktiv historia. Den är menad som, och är till viss del, en självbiografi, men han har tagit sig friheten att blanda in mängder med övernaturliga inslag och händelser, som kan ha, eller inte ha, hänt....mycket upp till läsaren att avgöra själv. Och allt detta binder ihop historien med den första boken "Himmelstrand" på en fantastiskt sätt, som inte ens Stephen King har lyckats med att göra i sina böcker. Helt otroligt författarskap!

Det är även på gång en andra novellsamling från Ajvide Lindqvist, som ska komma nu i maj om jag inte missminner mig, som heter "Våran Hud, Vårat Blod, Våra Ben". Det ska bli otroligt roligt att få köpa den, läsa den och lägga den till min samling. Har ju alla andra. smiley

Här är länken till John Ajvide Lindqvist hemsida: http://johnajvide.com/hem/

John Ajvide Lindqvist för mig ligger numera på delad förstaplats med Stephen King som skräckförfattare, ja författare överhuvudtaget! Det som gör både King och Ajvide Lindqvist till såna fantastiska författare, är deras förmåga att skildra inte bara övernaturliga händelser, utan i första hand skildra det som göms djupt in i människor....i deras psyke, deras hjärtan och deras själar. King är fantastisk på det!

Men det som gör John Ajvide Lindqvist MÄSTARE på det, är hans förmåga att riktigt dra fram allt det råa och det omänskliga hos människor, allt det man vill gömma undan. Han tränger djupt in i människors dunkla och mörka vrår, och rotar fram och lyckas beskriva det mest vansinniga och skamfyllda som ryms i vårt inre, våra värsta rädslor, önskningar och fantasier. Det svartaste och smutsigaste i vår mänsklighet. Det vi inte vill att andra ska se och veta, det vi döljer för omvärlden, men framförallt det vi döljer för oss själva.

Sensmoralen i detta, kan jag tycka, är att vi skall aldrig var så rädd för det övernaturliga, som vi ska vara för människan själv. Det är i människan ondskan och vansinnet finns. Men också godheten och kärleken. Det mörka och det ljusa. Det som är död, men också det som är liv. Balansen av båda är det som utgör oss, och vår värld.

Och det är så det ska vara, så det måste vara. heart

Läs hans böcker! Dom är fantastiska!

Och till dig, John Ajvide Lindqvist....vi ses i mina mardrömmar.   wink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 April 2016  | Länk | Lite allt möjligt | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Angelica Börgesson                                             Skaffa en gratis hemsida