|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Oktober (2019) |
|
|
|
(7) |
|
(29) |
|
(47) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(37) |
|
(54) |
|
(42) |
|
(34) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(20) |
|
(13) |
|
(20) |
|
(14) |
|
(19) |
|
(29) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(2) |
|
(9) |
|
(5) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(11) |
|
(10) |
|
(9) |
|
(16) |
|
(13) |
|
(12) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(17) |
|
(18) |
|
(18) |
|
(20) |
|
(23) |
|
(23) |
|
(18) |
|
(10) |
|
(25) |
|
(19) |
|
(22) |
|
(21) |
|
(32) |
|
(69) |
|
(22) |
|
(37) |
|
(20) |
|
(38) |
|
(49) |
|
(18) |
|
(44) |
|
(34) |
|
(47) |
|
(77) |
|
(37) |
|
(42) |
|
(18) |
|
(27) |
|
(15) |
|
(8) |
|
(15) |
|
|
(13) |
|
(194) |
|
(151) |
|
(44) |
|
(28) |
|
(72) |
|
(12) |
|
(7) |
|
(28) |
|
(132) |
|
(83) |
|
(31) |
|
(142) |
|
(95) |
|
(118) |
|
(15) |
|
(5) |
|
(129) |
|
(62) |
|
(27) |
|
(92) |
|
(5) |
|
(0) |
|
(124) |
|
(37) |
|
(7) |
|
|
|
|
Inlägg: 1653 |
Kommentarer: 2214 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14 dagars-sallad
1 kg vitkål 1 kg morötter 1 röd paprika 1 purjolök
1 dl olivolja 1 dl vitvinsvinäger 1 krm salt ½ dl socker 1 tsk Italiensk salladskrydda
Riv/strimla vitkål, morötter, paprikan och purjolöken. Blanda olja, vinäger, salt, socker och kryddor i en kastrull. Koka upp och häll det kokande över salladen. Blanda.
Håller sig minst en vecka eller två i kylen. Ta bara fram det som går åt för tillfället.
|
31 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Italiensk filégratäng
4 portioner Ugn: 225 grader
1 fläskfilé 2 tsk soja 1 tsk paprikapulver smör till stekning
200 gr champinjoner eller annan färsk svamp 1 krm salt 75 gr soltorkade tomater ½ krm peppar 3 dl köttbuljong 1 tsk soja 1 dl vispgrädde 2 msk vetemjöl 1 tsk salt 25 gr gorgonzola eller ädelost 1 krm svartpeppar bladpersilja 1. Skär filén i strimlor. Bryn hastigt i en het stekpanna. Blanda köttet med soja och paprikapulver. 2. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stek svampen i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 3. Skär tomaterna i bitar. Blanda svamp och tomater med köttet i formen. 4. Blanda buljong, soja, vispgrädde och vetemjöl i en kastrull. Låt det koka upp. 5. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över köttet och ställ in i ugnen 20 minuter. 6. Ta ut formen och strö över gorgonzola och lite bladpersilja. Servera med kokt ris eller potatis.
|
28 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Liten present
Jag har en granne som är väldigt duktig med photoshop och idag när jag öppnade mailen hade jag fått den här tavlan i present! Bilden är tagen av min lilla dotter i somras när hon var med sin pappa på fisketur.
Grannen har även gjort en nyårshälsning med Kira som motiv och nu hoppas jag naturligtvis att hon fortsätter sin vana att göra små överraskningar till mig. "En gång är ingen gång, två gånger är en vana"
Besök gärna hennes hemsida. http://www.corina.se/
.......Fem minuter senare får jag ännu ett mail som innehåller en av mina favoritbilder.
Den där underbara solnedgången i Piteå. Orginalbilden har jag vunnit en fototävling med en gång :-)
Se, så fin den blev med ram!
|
26 Januari 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
EFIT Tisdag 23/1 2007
8:00 Har försovit mig och tyckte att det kändes lite kallt på morgonrundan.
9:00 Virus-scannar datorn
10:00 Jobbar i tvättstugan och stryker.
11:00 Skogspromenad med Kira
12:00 Kollar om köksmattan överlevde torktumlaren.
13:00 På promenad till ”Huggberget” med en väninna.
14:00 Dricker kaffe hos väninnan och hennes katt är inte så förtjust över att ha Kira som gäst.
15:00 Hinner precis hem till en vacker solnedgång.
16:00 Läxläsning med barnen.
17:00 Snart dags att äta middag.
18:00 Kira ska ut och rastas.
19:00 Bråkar med länkarna på hemsidan.
20:00 Sitter fortfarande och bråkar med hemsidan och får hjälp över MSN av en vän.
21:00 Dags för lite klovård, tar fram lite ”mutgodis”.
22:00 Sista bilden för dagen får bli på vår katt, Sessan.
|
23 Januari 2007
| Länk
| EFIT - Ett foto i timmen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Om månadsbilden
En ny kategori på min sida igen.
Det fungerar som så, att man väljer ett motiv
som man fotar samma datum varje månad i ett år.
Jag har valt att fota utsikten från mitt hus.
Datumet är den 22:a varje månad och jag startar i januari 2007.
Kika gärna in hos Nina ( http://www.ninaweb.se/manadsbilden/ )
som startade upp det hela.
Där finns också länkar till alla andra
som håller på med månadsbilden.
|
22 Januari 2007
| Länk
| Månadsbilden
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ny kamera
I dag har jag varit ledig och väldigt lat! Vi har ju köpt en ny kamera och hela långa jobbarhelgen har jag bara gått och längtat efter att få utforska den. Nu har nästan hela dagen gått åt till att leka med kameran, prova knappar och funktioner, läsa instruktionsboken, och ladda in bilder i datorn. Än har jag väldigt mycket att lära, men oj, så kul jag har under tiden!
Trädstam
Trädtoppar
Spår efter ekorre
Kottar
|
22 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 1 kommentar
|
|
|
|
VAD SER NI SYSTRAR?
Vad ser ni systrar, vad ser ni säg? Tänker ni inom er, när ni tittar på mej:
”- en knarrig gammal gumma, inte särskilt kvick, osäker om vanor, med frånvarande blick som spiller ut maten och inte ger svar när ni muttrar om henne som aldrig blir klar”. Som inte ser ut att märka vad ni gör Och ständigt tappar käppen och inte ser sig för, som viljelöst låter er göra hur ni vill med matning och tvättning och allt som hör till.
Är det så ni tänker, när ni ser på mej, så ÖPPNA ögonen systrar, titta närmare på mej Jag skall tala om vem jag är, som sitter här så still, som gör vad ni ber mej och äter när ni vill.
-Jag är ett tioårsbarn med en far och en mor, som älskar mej och min syster och min bror.
En sextonårsflicka, smäcker och grann, Med drömmar att snart få möta en man.
En brud nästan tjugo - - mitt hjärta slår en volt, vid minnen av löften jag givit och håll´t.
Vid tjugofem - - ännu har jag egna små, Som behöver mig i hemmets lugna vrå.
En kvinna på trettio, mina barn växer fort och hjälper varandra i smått och i stort.
Vid fyrtio är de alla vuxna och alla flyger ut, men maken är kvar, och glädjen ej slut.
Vid femtio kommer barnbarn och fyller vår dag, åter har vi småttingar, min älskade och jag.
Mörka dagar faller över mej, min make är död. Jag går mot en framtid i ensamhet och nöd. De mina har nog att ordna med sitt, men minnet av åren och kärleken är mitt.
Naturen är grym, när man är gammal och krokig, får en att verka en aning tokig. Nu är jag bara en gammal kvinna, som sett krafterna tyna och charmen försvinna.
Men inuti denna gamla kropp bor ännu en ung flicka.
Då och då uppfylls mitt medfarna hjärta jag minns min glädje, jag minns min smärta, och jag älskar och lever om livet på nytt, jag tänker på åren, de alltför få som flytt och accepterar kalla fakta, att inget kan bestå.
Om ni ÖPPNAR era ögon, systrar, så ser ni ej bara en knarrig gumma. Kom närmare, se MEJ!
|
22 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 1 kommentar
|
|
|
|
Gratinerade kotlettmedaljonger
4 benfria kotletter 1 tsk salt 1 krm peppar 50 gr rökt skinka 2 dl creme fraiche ½ dl chilisås 2 tsk franska örtkryddor
1. Salta och peppra kotletterna på båda sidorna. Lägg dem i en smord eldfast form. 2. Finhacka skinkan och blanda samman den med creme fraiche, chilisås och örtkryddor. Fördela blandningen på kotletterna. 3. Stek mitt i ugnen ( 225 grader ) ca 15-20 minuter. Bjud klyftpotatis och grönsaker till.
|
22 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Gör det lilla du kan
Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt, Snart de dyrbara tillfällen fly. Efter vår kommer höst och på dag följer natt, Då kanhända ej morgon ska gry. O, var flitig att så, medan ännu är tid, Att din skörd måtte mogna i frid!
Gör det lilla du kan och se icke därpå, Att så ringa, så litet det är, Ty hur skulle du då väl med lust kunna gå, Dit din mästare sänder dig här? Är det uppdrag du fått än så ringa i sig, O, var nöjd, att han gav det åt dig!
Gör det lilla du kan, lägg ditt hjärta däri, Gör det allt för din frälsare blott, Och var viss, att han skall icke döma som vi, Blir det fråga om stort eller smått! Se, han själv gör ju allt, vad betyder det då, Om han ställt dig i led med de små?
Gör det lilla du kan och besinna, att Gud hos oss alla blott trohet vill se, O så gläds att få gå med hans ringaste bud Och att själv han all hjälp vill bete; Men vad fröjd, om en dag han och säger till dig: Vad du gjorde, det gjorde du mig!
Lina Sandell
|
22 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 0 kommentar
|
|
|
|
"Den halvfärdiga himlen"
Solskenet fastnade på alla pälsmössor som frömjöl på humlorna och solskenet fastnade på namnet VINTER och satt kvar där tills vintern var över
Ur den halvfärdiga himlen, 1962, av Tomas Tranströmer
|
22 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 0 kommentar
|
|
|
|
En vän
En vän kan bejaka och skärpa alla sinnen. Hon delar gärna tankar, drömmar och minnen.
Hon lyssnar och besvarar och vågar alltid fråga. Och när du är rädd kan hon få dig att våga.
Hon står vid din sida när livet är hårt. Och hon får dig att skratta åt det som varit svårt.
En vän bryr sig om dig för hon har dig kär. Och hon älskar att se dig precis som du är.
|
20 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 1 kommentar
|
|
|
|
Sagan om Tora och den lilla vittergubben
För länge sedan, i den tid vi kallar järnåldern, bodde en flicka som hette Tora på Genegården. Toras familj var stor, och de hade ett väldigt problem, nämligen att mätta alla munnar i den stora familjen. Folket på gården gick alltid hungriga eftersom kornskördarna slog snett gång på gång, och som inte det var nog uteblev jaktlyckan och korna stod i sin mest jämt. Inte heller hjälpte det att man ivrigt offrade till fruktbarhetsgudarna Freja och Njord.
En natt när Tora låg i sin säng invid långväggen och just skulle somna hörde hon plötsligt hur någon kom in genom stugdörren och försiktigt gick längs med eldstaden inåt i rummet. Alla utom Tora hade somnat, och hon reste sig försiktigt upp i sängen och försökte i mörkret se vem som närmade sig henne. I skuggorna av den falnande elden såg hon då en liten gubbe närma sig henne, och hon förstod genast att det var en vittergubbe. Han såg ut precis som en människa, hade vit skjorta och liten grå luva på huvudet. Tora hade sett vittror förut och var inte rädd för dem. När han kom fram till hennes säng kravlade han sig upp och sa: ”Godafton Tora! Jag skulle så gärna vilja att du hjälper mig med en sak. Det är så att ni har en hink här i stugan som läcker vatten, och det läcker så mycket att vi får översvämning nere i vår stuga. Skulle du kunna flytta på den hinken in i fähuset i stället?” ”Javisst ska jag hjälpa dig med det” sa Tora. Men jag gör det i morgon. Jag är så trött efter en hel dag i skogen så jag måste få sova nu. Och gubben tackade och försvann ut genom stugdörren.
Nästa morgon flyttade Tora hinken precis som hon lovat gubben, och sedan arbetade hon som vanligt hela dagen utan att tänka mer på vad som hänt. Men på kvällen när hon gått och lagt sig hände precis samma sak som förra kvällen; den lilla vittergubben kom åter in i stugan och fram till hennes säng. ”Tora, jag är så tacksam att du hjälpte oss, nu är det torrt och fint i stugan igen. Min familj skulle så gärna vilja tacka dig med en liten gåva om du följer med mig”! Tora blev glad, drog på sig särken och kjolen och tassade försiktigt efter gubben ut ur stugan. När de kom ut gick vittergubben fram till en dörr i långväggen som Tora aldrig sett förut. Hon blev förvånad när vittergubben öppnade dörren och visade henne nerför en trappa på insidan. Tora förstod att hon va på väg till vittrornas hem, och väl nere öppnade sig en stor sal med ljus längs väggarna och mycket vitterfolk som skrattade och pratade. Alla vittergubbarna hade grå luvor på huvudet, och vittergummorna röda, vackra yllekjolar. Plötsligt kom en av vittergummorna fram till henne, och Tora förstod att det var gubbens fru. Alla vittrornas uppmärksamhet riktades plötsligt mot Tora, och gumman sa: ”Min flicka, här ska du få en gåva av oss som tack för att du hjälpte oss! Men lova mig att aldrig skratta åt en vittra så länge du lever”! Tora tog emot gåvan som var ett litet linneknyte och inte såg mycket ut för världen. ”Tack så mycket!” sa Tora, och vittergubben gjorde ett tecken åt henne att komma med uppför trappan igen.
Utanför dörren tog vittergubben farväl av Tora, som ytterst försiktigt smög in i stugan för att inte väcka resten av familjen. Hon kröp ner långt under sitt stora fälltäcke och öppnade spänt det lilla linneknytet. När hon såg vad som låg däri blev hon mycket besviken: i knytet låg tre träspån! Vilken märklig gåva! tänkte Tora. Ja inte vill då jag ha dem! Hon tassade upp ur sängen och slängde de små spånen på eldstaden som nästan slocknat. Tidigt nästa morgon vaknade hon före alla andra, och bäst hon rörde runt i elden med eldgaffeln för att få den att flamma upp igen såg hon till sin förvåning hur någonting blänkte till därnere. Hon krafsade undan lite kol och såg då, till sin stora förvåning, att tre glänsande, vackra guldsmycken låg därnere i elden! Det var ett halsband, en ring och ett armband, allt av renaste guld. Tora trodde inte sina ögon, och hon som bara slängt spånen på elden! Snabbt plockade hon upp guldföremålen och lindade in dem i linneknytet som hon gömde under sin säng.
Tora behöll sin hemlighet väl. Hon berättade aldrig för någon vad som hade hänt, och så småningom började det bli bättre tider på Genegården. Kornet stod högt på åkern, korna gav rikligt med mjölk och härbret dignade av korvar, ostar och viltkött. Människorna åt sig mätta varje dag, och de orkade då också arbeta hårdare. En dag kom Toras far fram till henne och berättade att han träffat en grann och duktig karl från en annan gård som friat till hans dotter. Tora var nu 15 år och giftasvuxen, och hennes far ansåg att familjen nu äntligen hade råd att kosta på sig en riktig bröllopsfest med mycket mat och mjöd. Tora accepterade giftermålet med den stilige mannen, som hette Björn, och festen blev den största i mannaminne i kungens provins Ångermanland. Folk kom långväga ifrån, och man åt, drack och dansade i tre dagar.
Ännu sista dagen stod det smörstolar fyllda med smör på bordet, och dessa var så överfyllda att det plötsligt trillade en liten smörkula ner på golvet under bordet och rullade iväg längs golvet. Tora, som satt vid bordet tillsammans med sina kusiner, böjde sig hastigt ner för att fånga smörkulan, men då fick hon plötsligt syn på ett av barnen i vitterfamiljen hon träffat. Han jagade smörkulan under långbordet, och när han äntligen fick fatt i den halkade han på den och satte sig på rumpan! Tora tyckte han såg så rolig ut och började skratta så att hon knappt kunde hejda sig.
Bara några dagar efter festen började konstiga saker hända på Genegården. Familjens bästa ko låg död i sitt bås en dag när Toras mamma kom in i fähuset för att mjölka henne, och en morgon när Toras far kom ut var kornet på åkern nedtrampat och sönderskuret. Den följande vintern var den kallaste i mannaminne, och familjen började nu åter att svälta och lida. En dag beslutade sig Tora för att ta fram sina gåvor från vittrorna och visa dem för sin man Björn. Kanske kunde familjen byta till sig mat mot dessa gåvor. När hon öppnade linneknytet blev hon dock lika förvånad som den gång hon öppnade knytet för första gången: i knytet låg endast tre träspån. Efter denna händelse red Toras man iväg på sin häst och kom aldrig mer tillbaka. Han hade ju trott att han gift sig till en rik och fin gård!
Men varför blev det då sådant elände igen? Jo, om du skrattar åt en vittra, då kan hemska saker hända dig och din gård. Man får inte heller slänga vatten på dem av misstag eller trampa på dem i mörkret. Detta är oskrivna regler, lätta att följa men lätta att glömma, precis som Tora gjorde. Försök håll dig väl med vittra och gör alltid som de ber dig, så är de goda och hjälpsamma mot dig.
|
18 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 1 kommentar
|
|
|
|
Fru bråttoms pastasås.
Här kommer en snabblagad sås med korv. 4 portioner
300 gr falukorv ½ msk smör eller margarin 1 burk krossade tomater 1 tsk oregano 1 krm svartpeppar ½ tsk salt
1.Tärna falukorven fint. Fräs upp tärningarna snabbt i lite fett. 2.Tillsätt de krossade tomaterna. Sjud några minuter. 3.Smaksätt såsen med oregano, peppar och salt. Servera såsen till nykokt pasta. Bjud gärna riven ost till.
|
18 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fransk potatissallad
Ingredienser:
0,6 kg kokt färskpotatis 2 msk vitvinsvinäger 4 msk olivolja 1 st vitlöksklyfta(or) 1 msk ljus fransk senap vitpeppar salt 3 msk persilja, finhackad 3 msk gräslök, hackad
Tillagning:
1. Koka potatisen och låt den svalna. Dela den i större bitar.
2. Blanda samman dressingen. Slå dressingen över potatisen och rör om mycket försiktigt så potatisen inte trasas sönder.
3. Ställ potatissalladen kallt någon halvtimme före servering.
|
18 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
En Farmor
När pappa vill ha råd har farmor alltid svar. För hon kan ösa ur all kunskap som hon har.
Hon ställer alltid upp när kaos hopar sig. För barnbarn gör det svårt att bara säga nej.
När barnbarn växer upp Finns farmor där som stöd Sin kärlek och sin tid hon ger i överflöd.
Och fast det sällan sägs är tacksamheten stor Att ha en sådan skatt som pappas goa mor.
|
18 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 0 kommentar
|
|
|
|
”Myran” av: Inger Hagerup
Liten? Jag? Långtifrån. Jag är på pricken stor nog. Fyller mig själv helt och hållet på längden och på tvären uppifrån och ner. Är DU större än du själv kanske?
|
18 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 0 kommentar
|
|
|
|
Farlig vägskylt?
Det är inte alltid man har så tur att de lediga dagarna sammanfaller med fint väder. Men i dag hade jag tur. Visserligen blåste det kallt, men det var skönt ändå.
Jag tog bilen till en grannby och gick efter en skogsväg där. Jag blir så trött på vägarna man går här hemma varje dag, så det är kul att få se något annat en gång.
Kira blev rädd för en gammal vägskylt som låg i snön. Hon skällde och morrade som om det skulle ha varit något väldigt farligt. Men sedan såg hon nästan skamsen ut, när hon gick närmare och såg vad det var. ;)
|
17 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Det luktar litet barn här
Det luktar litet barn här. Det luktar som av lakan täcken och små svala kuddar. Det luktar litet barn här. Det luktar spända kinder liten mage skrovliga små skinkor. Det luktar litet barn här.
Barbro Lindgren
|
17 Januari 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 1 kommentar
|
|
|
|
FLYGANDE JACOB
8 pers. 225 C i ugn
3 st grillade eller stekta kycklingar 4-5 st bananer 2-2½ dl chilisås 1 dl salta jordnötter 1 tsk italiensk salladskrydda 4 dl vispad grädde 2 pkt bacon Salt och peppar
Rensa kycklingen från ben. Smörj en ugnssäker form. Häll kycklingen i formen och krydda med lite salt och peppar + salladskryddan. Skala bananerna och skär dom i mindre bitar. Vispa grädden, blanda i chilisåsen. Klicka ut smeten och bananerna på kycklingen. Gratinera i ugnen ca 20 min. Skär bacon i bitar och knaperstek. Låt baconet sedan rinna av på ett hushållspapper efter stekning. När gratineringen är klar tillsätt bacon och nötter. Servera ris till.
|
17 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fiskfärs med paprika – hollandaise
4 – 6 port.
400 g färsk eller fryst fiskfile´ 1½ tsk salt 1 krm vitpeppar 1msk potatismjöl 3 ägg 3dl grädde 1 dl mjöl Ugn 175 Garnering: räkor, citronmeliss Sås: 1 röd paprika, vatten, 1 påse hollandaise Lägg fram alla ingredienserna i köket så att de får rumstemp. Skär fisken i mindre bitar.
Lägg i fisken i matberedaren tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och ägg.
Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädde och mjölk. Kör tills smeten är slät och porös, ca 2 minuter.
Lägg smeten i en väl smord bröad form som rymmer ca 1½ L. Jämna till ytan och täck formen med folie. Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Låt färsen stå ca 10 minuter innan den stjälps upp.
Servera med pressad eller kokt potatis och kokta grönsaker.
|
17 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fiskpaté med avocadosås.
En härlig bjudpaté med smak av rökt lax. Här serveras den med en kall avocadosås med räkor. En varm vitvinssås eller hummersås passar också till en varm eller kall paté.
8-10 pers 800 gr gädd eller torskfilé 6 ägg 5 dl visp eller mellangrädde ½ dl potatismjöl 2 tsk salt ½ tsk peppar 150 gr rökt lax 1 dl hackad gräslök
Avocadosås: 4 avocado 2 msk pressad citron 4 dl lätt-creme fraiche 200 gr skalade räkor salt, peppar
1. Dela fisken i bitar och kör den till färs i en mixer. Tillsätt ägg, grädde, potatismjöl. Salt och peppar. Mixa färsen slät och jämn. 2. Hacka laxen och rör ned den och gräslöken i färsen. 3. Häll färsen i en smord avlång form (ca 2 liter). Täck med aluminiumfolie. 4. Grädda patén i 175 grader ca 1 timme. Ta av folien mot slutet så att ytan får lite färg. 5. Sås: Gröp ur avocadon och mosa fruktköttet. Rör i citron och creme fraiche. Hacka räkorna och rör i dem. Smaka av med salt och peppar. 6. Servera såsen till patén som kan vara varm eller kall.
|
17 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Filé i fransk senapssås
500 gr fläskfilé 1 msk smör 1 tsk salt 1 krm svartpeppar sås: 1 finhackad schalottenlök 2 hackade vitlöksklyftor 1 msk smör 1 msk fransk senap 2 tsk soja 1 köttbuljong 2 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 msk hackad färsk dragon
Skär köttet i 2 cm tjocka skivor. Fräs löken mjuk i en traktörpanna. Tillsätt senap, soja och smulad buljongstärning. Häll i vin och grädde. Koka ihop såsen 5 eller 10 min. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta, peppra. Lägg ner köttet i såsen. Låt koka på svag värme 5 min. Smaksätt med dragon. Servera med ugnsstekt potatis och lättkokta grönsaker.
|
17 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Hundliga aktiviteter
I dag har det varit ett fullspäckat schema, men för ovanlighetens skull var det mest roliga grejer som skulle göras.
Redan klockan 9:00, kom bästa väninnan med hunden Bobby och vi tog en härlig skogspromenad. Kira lekar ju inte med andra hundar så gärna, men Bobby tycker hon om. Det är så lustigt att se på dom, för dom har väldigt olika sätt. Kira är mycket för att jaga och jagas och göra snabba vändningar och hopp. Hon använder gärna mun och tänder och ser ofta ut som en liten piraya, som småhugger. Bobby vill brottas, och använder hela sin kropp och mest framtassar/ben för att vara fysisk. Skallet är en stor del i hans lek också.
Efter promenaden var vi i ridhuset och tränade i två timmar. Kira var jätteduktig! Hon var mycket mera bekväm med situationen idag, och svansen var sällan mellan benen. (Nu jämför jag med onsdagskvällen då vi var med träningsgruppen) Det blev en platsliggning med andra hundar som Kira klarade galant, men jag gick bara 6-7 meter i från henne. Vi övade hoppet, inkallning och läggande under gång, utan större bekymmer. Fotgåendet gick däremot sämre, men allt kan ju inte vara perfekt. Ställandet gick inte heller riktigt bra, men det gör det inte hemma heller, så där hade jag inga förväntningar. Den där apportbocken tar vi inte ens fram en sån här dag.
Bobby var för övrigt väldigt duktig han också. Man blir så himla glad när man ser att all träning har gjort nytta. Bobby stackarn, blev helt slut av ridhusträningen, men han återhämtar sig snabbt. När vi kom hem igen efter 40 minuter i bilen, var det full fart!
När Kira och Bobby träffas, så slås jag alltid av tanken att dom uppför sig som människo-syskon! Bobby är den stora, tuffa, lite hårdhänta storebror. Kira är den lilla retstickan till lillasyster, som nyps i smyg och springer till mamma och gömmer sig för minsta lilla. Våra härliga, goa hundar!!!
|
15 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 1 kommentar
|
|
|
|
EFIT - Lördag 13/1 2007
Så var det dags för en EFIT-Dag igen! (Ett foto i timmen)
09:30 Stiger upp och går direkt ut för att starta motorvärmaren.
10:30 Går en liten sväng med Kira. (Hon har varit ute med husse tidigare)
11:30 Är på väg till stan…
12:30 Befinner mig i ett av stans parkeringshus.
13:30 Är hemma hos morfar (min pappa) och fikar. (Det här är en bonad hos honom.)
14:30 Har tittat på kameror och står utanför fotoaffären.
15:30 På väg hem igen, dottern fotar från bilen, där vi trodde att vi skulle ha tur att få fota renarna. Dessvärre var dom gömda i skogen…
16:30 Chattar med min brorsdotter
17:30 Maken ska göra pizza.
18:30 Kira ska få mat. Äckligt Klass färskfoder blandat med torrfoder.
19:30 Har tränat Kira en stund….Hon ser trött ut :)
20:30 Sitter vid min kära dator igen.
21:30 Ute och promenerar med Kira.
22:30 Pratar i telefon med bästa väninnan……det behövde vi, båda två!
23:30 Kira försöker prata med katten….
|
14 Januari 2007
| Länk
| EFIT - Ett foto i timmen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Det rätta ögonblicket
Jag har lärt mig att man ska ha med sig kameran så ofta man bara kan. I dag på jobbet, så fick jag av en tillfällighet syn på skådespelet utanför fönstret.
Var det jag som sa att Januari var mörk och trist? Det blev det mest fascinerande ljuset av solen bakom molnen ovanför den is-belagda sjön.
Det varade bara en kort stund och det var en bara tur att jag fångade det rätta ögonblicket…
Musik: Ordinary day - Vanessa Carlton
|
12 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 5 kommentarer
|
|
|
|
Cowboygryta
( 4 port )
500 gr falukorv 1 msk smör 1 gul lök hackad 1 burk kidney bönor 1 burk krossade tomater 1 påse tacomix 2,5 dl ädelmat 1 röd paprika hackad 1 tsk spiskummin 1 knivsudd sambal oelek
Strimla korven och hacka löken. Bryn korv och lök i en gryta. Blanda i de övriga ingredienserna och låt allt koka ihop någon minut. Servera ris eller pasta till grytan.
|
11 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Falukorv med curry och banan
4 portioner 500gr Falukorv 2 gula lökar 1 purjolök 1 röd paprika 1 banan
Såsen: 2 msk smör 2 msk vetemjöl 1 msk curry 4 dl vatten 1 köttbuljongtärning 1 dl créme fraiche salt och peppar
Drag av skinnet och strimla korven. Skala och skiva de gula lökarna, samt skölj och strimla purjolök och paprika. Bryn korven med hälften av den gula löken, sänk värmen och tillsätt paprika och purjolök. Fräs samman smör, curry och lök i en annan kastrull. Pudra över mjölet och späd med vatten. Lägg i en buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda sakta i 5 minuter. Blanda i créme fraiche och smaka av med salt och peppar. Slå såsen över korven och blanda ner skivad banan. Låt allt bli genomvarmt. Servera med ris eller potatis.
|
11 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 1 kommentar
|
|
|
|
Första gången med träningsgruppen
Nu har jag i alla fall varit och tränat med "träningsgruppen" som jag berättat om tidigare.
Vi var bara fyra stycken i kväll och jag kände mig aningens malplacerad tillsammans med dessa elit-lydnads och bruks-lydnads människor. Men det var övergående.:-)
Det var trevligt folk som faktiskt är helt vanliga människor precis som jag, det är bara lite skillnad på träningsmomenten.....he,he. Jag vet att det kommer att vara lite olika människor varje gång, beroende på vilka som har möjlighet. Alla är ju där för att träna, sedan är det nog ingen som bedömer hur duktig man är, eller hur långt man har kommit.
Jag och Kira har i alla fall kunnat träna exakt det vi behövde träna i kväll och jag känner mig jättenöjd! För Kira handlar det ju mycket om socialträning, hon blir fruktansvärt otrygg på nya platser och bland nya hundar och människor. Men på slutet tyckte jag att Kira var riktigt duktig och när vi övade på hoppet, (som hon älskar) så kom till och med svansen svansen upp.
|
10 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Fyllda dagar
Tänk så fort man kommer in i den grå vardagen igen! För bara ett par dagar sedan var jag så glad över min blanka, rena och ganska tomma almanacka, men det går väldigt fort att fylla den ser jag.
Jag hittade en bortglömd text i mina dokument. Funderar på att sätta upp den på badrumsspegeln och läsa den högt för mig själv varje morgon i väntan på våren och ljuset.
Jag vaknar vacker. Jag är bra på allt. Jag doftar ljuvligt. Jag har magisk utstrålning. Jag är alltid frisk. Jag har fantastiskt hår. Jag har skön humor. Jag älskar min kropp. Jag har perfekta fötter. Jag är vansinnigt snygg!
(bilden föreställer en nyduschad Kira, som gör allt för att torka sig på gräsmattan)
Musik:In the mood - Glenn Miller Band
|
9 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 1 kommentar
|
|
|
|
Chicken thai pasta
4 port
½ pkt penne-pasta ( 250 gr ) ca 400 gr kycklingfilé 2 ½ dl mellangrädde 1 msk smör
Marinad
4 msk thailändsk chilisås 1 tsk soja 2 pressade vitlöksklyftor 2 tsk mald ingefära
Skär kycklingen i strimlor. Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 2 timmar. Ta upp kycklingen från marinaden och bryn den i smöret. Häll marinaden och mellangrädden över kycklingen och låt sjuda några minuter. Smaksätt med salt och eventuellt mer av de övriga kryddorna. Servera med nykokt penne-pasta och sallad.
|
8 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kaneldoftande créme fraiche-glass
4-6 port.
4 äggulor ½ tsk kanel ½ tsk Ingefära 1 krm vaniljsocker 1-1½ dl strösocker 3 dl créme fraiche
Vispa äggulor, kryddor och socker till en ljus fluffig smet. Vispa créme fraiche i en bunke för sig och vänd ihop de två till en luftig blandning. Häll upp i en bunke eller avlång brödform. Fodra gärna formen med plastfilm så är det enkelt att få upp glassen sen. Låt frysa minst fem timmar. Servera med blandad frukt och rån samt lite extra kanel.
Prova! Mums...
|
8 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Slut på julen
Nu är glada julen slut, slut, slut. Julegranen kastas ut, ut, ut. Nu ska det bli skönt att städa undan julpynt och gran. Här hos oss väntar vi aldrig på 20-dag Knut, utan plockar bort julsaker så fort vi kan efter min födelsedag.
Nu väntar en fullspäckad vecka med mycket jobb och andra aktiviteter…
Så här fin är Kira i sin reflexväst!
|
7 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 3 kommentarer
|
|
|
|
Paprikacrêpe med kräft- och champinjonfyllning.
Med paprika i smeten får du vackert färgade crêpes med annorlunda smak. Fyll med kräftstjärtar och svamp och servera som förrätt.
Crêpes: 4 ägg 4 äggulor 1½ dl strösocker 1½ dl vatten ½ krm salt 3 dl vetemjöl 25 gr smör 1 dl vispgrädde 3½ dl mjölk 1 röd paprika
Fyllning: 100 gr färska champinjoner 200 gr skalade kräftstjärtar 2 msk vermouth ½ dl crème fraiche
Till servering: Gröna sallatsblad Paprikastrimlor
Gör så här: Skölj och ansa paprikan, mixa den och sila bort skalrester. Vispa samman äggulor, hela ägg, socker, vatten, lite av mjölken och vetemjöl till en slät smet. Rör ner paprikaspadet, smält smöret och tillsätt det. Häll i grädde och resten av mjölken, krydda med salt. Blanda väl och grädda crêpen så tunna som möjligt.
Putsa svampen, dela den och koka med vermouthen tills nästan all vätska är borta, låt svalna. Blanda svampen med kräftstjärtar och crème fraiche och fyll crêpen med blandningen. Arrangera på en tallrik och garnera med sallad och paprikastrimlor.
Det här receptet är för fyra personer, men det blir mycket!! Jag gjorde dubbel sats för 13 personer och det räckte. (Och blev massor över) Jag tog också vitt matlagningsvin i stället för vermouth.
|
7 Januari 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Det nya året
Året har börjat utan mig känns det som. Jag blev liggande sjuk i halsfluss (igen!) på nyårsdagen, så jag ligger mest framför tv’n och försöker kurera mig.
Nu har jag hela 2007 framför mig och det är en härlig känsla att byta till en ny, ren och tom almanacka. Den sista tiden av förra året var fullspäckad med diverse aktiviteter och tråkiga måsten och naturligtvis kommer almanackan att fyllas även i år. Men just nu är den ganska tom och jag kan lyxa till med att drömma om vad jag vill göra med det här året.
Huset. Vi har två inomhusprojekt för året och det första blir att göra om hallen. Drömmen är den där perfekta hallen där allt har sin plats och inget behöver ligga på golvet. I en sån hall behöver man aldrig leta efter den högra vanten eller gräva sig igenom tretton jackor innan man hittar sin egen. Visst låter det perfekt? Det andra projektet är badrummet. Det var ganska högt prioriterat redan när vi flyttade in för typ tio år sedan, men det blir sällan som man tänkt sig, annat har kommit emellan. När det gäller badrummet har jag bara en riktlinje och det är att det ska vara lättstädat (för jag avskyr att städa badrum)
Kira. Vad ska Kira få göra i år då? Jag och Kira har fått förmånen att vara med i en "träningsgrupp" varje onsdagkväll! Det innebär att vi kan vara in inomhuslokal och träna på det vi vill/behöver och det kommer alltid att finnas någon där för att komma med goda råd. Bäst av allt är att det blir välbehövlig socialträning för mig och Kira. Jag tror att jag behöver något som puffar på i träningen, och bäst av allt - är att min instruktör kommer att träna samtidigt. Nu ser jag fram mot hur det ska utvecklas..:-) Ett litet helgläger är redan inbokat i februari. Utöver det ska vi försöka vara med på måndagsträningen som Björkstadens hundklubb håller i. Några utställningar ska det väl också bli. Först har vi rasträffen i Stockholm i maj, sedan kommer det ju en stor utställning i Vännäs och en i Piteå. Det här med utställning är ju inte favoritsysselsättningen för Kira, så vi får väl se om jag lyckas motivera henne.
Jag. Vad vill jag med det nya året då? Någon slags förändring måste nog till, om det blir studier eller annat arbete vet jag inte......måste fundera lite till.
|
4 Januari 2007
| Länk
| Blogg
| 3 kommentarer
|
|
|