|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Januari (2022) |
|
|
|
(7) |
|
(29) |
|
(47) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(37) |
|
(54) |
|
(42) |
|
(34) |
|
(37) |
|
(38) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(20) |
|
(13) |
|
(20) |
|
(14) |
|
(19) |
|
(29) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(5) |
|
(2) |
|
(9) |
|
(5) |
|
(8) |
|
(4) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(5) |
|
(9) |
|
(11) |
|
(10) |
|
(9) |
|
(16) |
|
(13) |
|
(12) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(17) |
|
(18) |
|
(18) |
|
(20) |
|
(23) |
|
(23) |
|
(18) |
|
(10) |
|
(25) |
|
(19) |
|
(22) |
|
(21) |
|
(32) |
|
(69) |
|
(22) |
|
(37) |
|
(20) |
|
(38) |
|
(49) |
|
(18) |
|
(44) |
|
(34) |
|
(47) |
|
(77) |
|
(37) |
|
(42) |
|
(18) |
|
(27) |
|
(15) |
|
(8) |
|
(15) |
|
|
(13) |
|
(194) |
|
(151) |
|
(44) |
|
(28) |
|
(72) |
|
(12) |
|
(7) |
|
(28) |
|
(132) |
|
(83) |
|
(31) |
|
(142) |
|
(95) |
|
(118) |
|
(15) |
|
(5) |
|
(129) |
|
(62) |
|
(27) |
|
(92) |
|
(5) |
|
(0) |
|
(124) |
|
(37) |
|
(7) |
|
|
|
|
Inlägg: 1653 |
Kommentarer: 2214 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fin-främmande!!
Vi har en Fasan-herre på besök hemma hos oss! Först trodde jag att det var en väldigt unik händelse och hade tänkt ringa fågelexperterna för att "glänsa" lite. Men nu har jag hört rykten om att en granne har uppfödning av Fasaner, vilket förmodligen betyder att Herr Fasan bara är en simpel rymling! Men visst är han helt enastående vacker? Jag jagade honom med kameran i flera dagar och fick till slut de perfekta bilderna!
Om det är någon Tavelsjöbo som känner till nåt om rymlingen eller uppfödaren, så hör gärna av er!!
|
30 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 2 kommentarer
|
|
|
|
5000 idag!
FEMTUSEN BESÖKARE!
Så kul, att det är folk som kikar på min sida!
Man skulle bara önska att fler skrev i gästboken, eller kommenterade inläggen.
|
29 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Valborg snart
Så här ser en av byns majbrasor ut! Det kommer att bli ett riktigt eldhav!
|
28 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 1 kommentar
|
|
|
|
24/ 4 Tvätta taket
Taket har blivit tvättat, efter konstens alla regler. I mina armar känns det som om jag tvättat 300 varv!?
|
25 April 2007
| Länk
| Hallprojektet
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Månadsbilden April
Den 22 april 2007 klockan är ca 15:00 och det är 5 grader varmt.
Den 22 mars 2007 klockan är 15:00 och det är 2 grader varmt.
Den 22 februari 2007 Klockan är 15:00 och det är -15 grader kallt.
Den 22 januari 2007 Klockan är 15:20 och det är -16 grader kallt.
|
22 April 2007
| Länk
| Månadsbilden
| 0 kommentar
|
|
|
|
EFIT Torsdag 19/4
05:15 Minus 9 grader, så jag startar lite värme till bilen.
06:15 Kira får en längre morgonpromenad, eftersom hon ska sitta i bilen när jag jobbar.
07:15 Skynda sig att sätta hunden i bilen, för nu håller jag på att bli sen till jobbet.
Arbetsdag idag, och inga bilder under arbetstid
11:15 Har lunchrast och tar en promenad till sjön med Kira. Isen ligger fortfarande kvar.
15:15 Så fort jag kommer mig från jobbet, får Kira en skogspromenad på nästan en timme.
16:15 Rosi vill komma in.
17:15 Håller på med middagen. Älgskavsgryta, mums!
18:15 Den tråkiga disken.
19:15 Somnat på soffan….
20:15 Ska ut med Kira..
21:15 Tänker beställa lite kläder åt barnen.
22:15 Här måste jag ha glömt att det var EFIT i dag ;-)
|
20 April 2007
| Länk
| EFIT - Ett foto i timmen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vårtecken??
Onsdag 18 april
Det har snöat här idag. Kan berätta att barnen har tagit fram sin stora studmatta i dag. Att det endast är 3 plusgrader och man måste hoppa i jacka, vantar och mössa, stör dom inte det minsta! :) (men vi har faktiskt en tussilago på gräsmattan nu)
|
20 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Trofast
Det finns en blomma vit som snö, kan ej vissna, kan ej dö. dess namn känner du nog igen trofast vänskap heter den.
|
19 April 2007
| Länk
| Texter och andra ord
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kvalster
Kvalster förökar sig snabbt i värme, så lägg sängkläderna i frysen om du vill bli av med dem.
Då dör dessa små kryp som kan ge allergiker stora obehag.
|
19 April 2007
| Länk
| Husmorstips (bra & dåliga)
| 0 kommentar
|
|
|
|
ägg
Allergi – astma mm
Koncentrerade vaktelägg i kapslar kan vara en god hjälp mot allergi.
En kvinna som sedan barndomen hade lidit av astma och hösnuva och varit allergisk mot djur kunde sluta med all medicinering en kort tid efter att ha börjat ta två vakteläggskapslar om dagen.
Hon tar dem året runt. Under en period höll hon upp med dom, men då återkom besvären efter tre veckor.
Redan i gamla tider var vaktelägg ett känt medel mot allergi och har alltså kommit till heders igen.
Vakteläggskapslar finns i hälsokostaffärer.
|
19 April 2007
| Länk
| Husmorstips (bra & dåliga)
| 0 kommentar
|
|
|
|
Halsont
Om man har ont i halsen kan man lösa upp salt (ganska mycket, en msk typ) i ett halvt glas ljummet vatten och gurgla med. Bakterierna trivs inte i den miljön.
|
19 April 2007
| Länk
| Husmorstips (bra & dåliga)
| 0 kommentar
|
|
|
|
Porterstek
Portioner: 6-8 Tid: 2 timmar
Ingredienser: 1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött av fransyska, bog, högrev 1 flaska (33 cl) porter 1 dl outspädd svartvinbärssaft 1 dl kinesisk soja 10 torkade enbär 8 svartpepparkorn 1 msk torkad rosmarin 2 lökar 1 morot
Sås: 8 dl spad från steken 2 dl mellangrädde 5 msk vetemjöl
Porterstek är mycket gott eller rättare sagt, såsen är ljuvlig. Den gör hela rätten. Visste man inte kunde man mycket väl tro att såsen är en trendig mexikansk mole, en bitter chokladsås. Till råga på allt blir det mycket sås som man på barnavis ska mosa kokt potatis i...
Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet.
Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.
Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.
Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.
Sila av kokspadet och mät det. Späd med vatten till 8 dl.
Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.
Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.
En klick svartvinbärsgelé är också gott till.
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
bort med gammalt golv
Eftersom vi ska lägga in vattenburen golvvärme, så blir det rätt mycket jobb med golvet. Ett tag framöver kommer det kanske bara att se värre ut?
|
11 April 2007
| Länk
| Hallprojektet
| 0 kommentar
|
|
|
|
Varm tomatsoppa med kallrökt lax och gräddfilsdipp
Perfekt picknick-soppa!
En varm, smakrik soppa där du själv väljer hur mycket lax och gräddfilsdipp du vill smaksätta med, eller om soppan ska vara helt vegetarisk. - 2 st burkar skalade tomater - 0,5 gul lök - 5 dl grönsaksbuljong - 1 msk tomatpuré - 1 dl crème fraiche - 1 tsk socker - salt och peppar - 100 g kallrökt, strimlad lax - Milko Gräddfilsdipp Dill & Gräslök
Tillagning: Skär löken i bitar och mixa tillsammans med burktomater och grönsaksbuljong. Häll soppan i en kastrull och vispa i tomatpuré och crème fraiche. Koka upp och låt koka sakta i cirka 10 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar och mixa sedan soppan slät och häll upp i en termos. Strimla lax och packa ner tillsammans med gräddfilsdippen.
Vid servering: Häll soppan i en kåsa, en mugg eller tallrik. Lägg i laxen och toppa med en klick gräddfil.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Snabblagad ingefärsgryta
Portioner: 4
500 g färsk skinka i bit 2 gula lökar 2 morötter 4 dl vatten 2 msk koncentrerad kalvfond 2 msk soja 1-2 msk färskriven ingefära 1/2 tsk salt 1-2 krm grovmald svartpeppar 1 dl matlagningsgrädde 1-2 msk vetemjöl
Gör så här Skär köttet i tunna strimlor. Skala och skiva löken. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Koka upp vattnet med kalvfond, soja, ingefära, salt och peppar i en gryta. Lägg i lök och morötter och låt koka upp på nytt. Tillsätt köttet och låt puttra under lock ca 10 min. Blanda grädden med mjölet och rör i grytan. Låt koka ytterligare några min.
Servera ingefärsgrytan med äggnudlar och strimlad kinakål.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Stekta spättafiléer med gurksallad
Portioner: 4
10-12 potatisar, ca 1 kg eller 1 kg färskpotatis 1 gurka 1 knippe rädisor 2 dl gräddfil 1 1/2 tsk salt 2 krm peppar 600 g spättafiléer 1 1/2 msk flytande margarin
Gör så här 1. Skrapa eller skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. 2. Skölj och halvera gurkan på längden. Gröp ur kärnorna med en liten sked och skär gurkan i halvmånar. 3. Skölj och skiva rädisorna. 4. Smaksätt gräddfilen med 1/2 tsk av saltet och hälften av pepparn. Blanda i gurka och rädisor. 5. Stek spättafiléerna i margarinet ca 3 minuter per sida. Krydda med resten av saltet och pepparn. 6. Servera spättan med gurksalladen, potatis och bröd.
För alla: Byt ut gräddfilen mot äkta majonnäs utrörd i lite kallt vatten och stek fisken i mjölkfritt margarin om du inte tål mjölk eller laktos. Tips! Salladen är också god att servera till grillad fisk t ex laxkotletter. Smaksätt den då gärna med färskriven pepparrot.
Gröna tipset: Servera grönsaksbiffar till den som vill äta grönt tillsammans med salladen och potatisen.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pastawok med korv och majs
Portioner: 4
280 g pasta t ex fjärilar 400 g mager korv max 7% fetthalt 1/2 msk flytande margarin 4 tomater 1 burk (300 g) majs 2 dl lättcrème fraiche
Gör så här Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningens anvisning. Skär korven i strimlor. Skölj och tärna tomaterna. Låt majsen rinna av. Woka korven i flytande margarin. Låt pastan rinna av och vänd ner i woken tillsammans med majs och tomater. Tillsätt crème fraichen och låt puttra några minuter. Servera pastawoken med en blandad sallad.
För alla: Pasta ersätts med glutenfri pasta om du inte tål gluten. Byt ut lätt crème fraichen mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt om du inte tål mjölk eller laktos. Fräs korven då i olja i stället för flytande margarin. Tips! Pressa gärna ner några vitlöksklyftor i woken för extra god smak.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Äntligen
Äntligen ska vi ta tag i projektet "göra om hallen"! Det har vi pratat om nästan sedan vi flyttade in, men det har alltid kommit andra saker före. När jag kom från jobbet en dag, var all inredning borta och panelen som satt på halva väggen riven. Barnen hjälpte till och rev lite tapeter, så nu finns det ingen återvändo längre.
|
10 April 2007
| Länk
| Hallprojektet
| 1 kommentar
|
|
|
|
blåsten
Oj, oj, oj!! Vad det blåste på skärtorsdag!! När jag besökte barnens skola, hade barnen just fått utegångsförbud. De gamla björkarna hade börjat knäckas och en hade redan rasat över en bil. Det är gamla björkar som har stått där sedan skolans begynnelse....vet inte årtalet, men kanske 50-talet?
Barnen skulle påska på mitt jobb och när dom kom dit, skulle dom bara ställa i från sig ryggsäckar och skolväskor på marken, men då blåste dom iväg! Nu pratar vi om smockfulla skolväskor, böcker och kläder och allt möjligt påskpyssel. Hela väskorna lyfte från marken och gjorde en piruett två meter upp!
Men ni har inte hört det värsta än. På vägen hem, så blåste faktiskt en räv över vägen! - En död räv!! Det är en av mina grannar som brukar hänga upp sina skjutna rävar på ladugårdsväggen, förmodligen hade en slitit sig i stormen? :D
|
7 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 1 kommentar
|
|
|
|
kontaktövning
Två bilder från morgonens promenad!! Det gäller att fånga det där ögonblicket av kontakt :)
|
5 April 2007
| Länk
| Hundligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bönfest på Bygdegården
Här kommer bilder från lördagens modevisning :D Ni som vill veta mer kan ju kolla i tisdagens Vk, där det nästan är en helsida bara om mig!! *korsar fingrarna* Festens tema var "glitter & glamour". Modevisningen skulle således försöka spegla fest/finklänningar genom årtiondena. Först en charlestonklänning från 20-talet!
Sedan en ljuvlig 40-talsklänning!
Den här klänningen från 50-talet var nog min favorit. (jag dansade till Elvis Presley på scenen)
Den här klänningen är från 60-talet och lika hemsk som den ser ut. Dessutom har jag matchande skor i samma färg som inte syns på bilden.
Så här kunde man alltså se ut på 70-talet....när man skulle gå på fest!
Som 90-talsklänning, fick jag visa en svart strumpa med en jacka från Kenzo..
Det här inslaget i modevisningen hette "Ladies night"
En modevisning ska ju alltid avslutas med brudklänningar! Jag minns inte vilket årtal min klänning var från......1938??
|
5 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling i mustsås
Kyckling i julmustsås serverad med ugnstekt potatis och morötter.
Gott och lite annorlunda Tid: 25 minuter 4 portioner Du behöver: 4 st kycklingfiléer smör eller margarin att steka i 2 dl crème fraiche (låg fetthalt går utmärkt) 2 dl must (julmust eller påskmust) 1 hönsbuljongtärning eller några msk kycklingfond 1 tsk malen ingefära 1 tsk rosmarin 1 msk äkta soya Gör så här: Använd en stekpanna med lock. Bryn kycklingen i matfett på båda sidor i en stekpanna. Lägg över filéerna på ett fat. Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i stekpannan. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Servera gärna med ugnsstekt potatis och morötter kryddat med rosmarin som på bilden.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra
Tid: 25 minuter, 4 portioner
Du behöver: 4 bitar laxfilé à 140 g salt Ägg- och räkröra: 1 ½ dl crème fraiche ½ dl majonnäs 2 hårdkokta ägg 1/4 röd lök 2 msk hackad dill 150 g skalade räkor salt Bakad potatis: 4 st bakpotatisar 50 g smör 1 tsk pressad vitlök (färsk eller på burk) några dillkvistar Gör så här: Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen och stek i 200 grader i 15-20 minuter. Gör under tiden ägg- och räkröran. Blanda crème fraiche och majonnäs. Hacka ägg och röd lök och rör ner. Blanda i dill och räkor. Smaka av med salt. Baka potatisen i mikron. Lägg potatisarna på en tallrik som tål hög värme. Gör hål med en provsticka och kör i mikron på full effekt i ca 8-10 minuter. Känn med provsticka att de är klara. Skär smöret i mindre bitar och blanda med vitlök. Lägg några dillkvistar över. Servera med sallad.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 1 kommentar
|
|
|
|
Salt potatisbakelse
Kaka 4 ägg 4½ dl socker 6 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 5 tsk vaniljsocker 2 dl mjölk 200 gr smält margarin smörkräm 200 gr smör 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 3 dl marsankräm
Övrigt 300 gr mandelmassa kakao
Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan ihop dom övriga Indgridienserna med varandra. Sedan blandas allt ihop, och hälles I smörad och bröad långpanna. Grädda i 175-200 grader varm ugn i 15-20 min.
Blanda sedan ihop smörkrämen, och bred den på sockerkakan när den kallnat. Riv mandelmassan över smörkrämen Skär direkt efter i rutor fryses innan paketering. Sikta kakao över vid servering.
|
2 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 1 kommentar
|
|
|
|
MOROTSBRÖD
2 medelstora morötter 50 g smör eller margarin 5 dl morotsjuice 50 g jäst 1½ tsk salt 2 msk socker 13-14 dl vetemjöl
1. Skala och finriv morötterna
2. Smält fettet i en kastrull. Häll i morotsjuicen och värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Häll i juiceblandningen och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt morötterna, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två längder och skär varje längd i 10 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter. %. Värm ugnen till 225 grader.
5. Grädda bullarna i mitten av ugnen 10-12 minuter.
6. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
|
2 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Åsa´s Saffranslängd med vit choklad
Ingredienser till 2 längder
200 g smör 5 dl mjölk 50 g jäst 2 kuvert saffran à 1/2 g salt 2 dl socker 13-14 dl vetemjöl
Fyllning: 75 g smör eller margarin 200 g vit choklad 1/2 dl socker 1 ägg och pärlsocker till garnering
Gör så här: 1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C. 2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker. 3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg. 4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm. 6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd. 7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 9. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter.
Går att göra småbullar i pappersformar också. Rulla då ihop degen inte vik två gånger. Grädda då kortare tid.
|
2 April 2007
| Länk
| Mat & Sånt
| 0 kommentar
|
|
|