Fettisdagsbullar!
Igår kväll efter jobbet satt jag igång med att baka fettisdagsbullar. Jag hatar köpte! Dom är oftast torra, smaklösa och mandelmassan smakar konstgjort/plast!
I alla år som jag har bakat fettisdagsbulle, har jag av alla bullar komponerat ett eget recept. Jag har tagit godsakerna som jag tycker skall vara i en fettisdagsbulle!
Här har Ni receptet!
40 fettisdagsbullar
1dl skållad, skalad & finhackad sötmandel
1 ägg
5 dl havredryck
2 msk olja
-
Blanda 10dl av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma, mandel och lägg en assistenten.
-
Värm havredryken till 37 grader. Häll över. Låt assistenten mixa degen kraftigt i 10 minuter. Ha sist i oljan.
-
Låt jäsa i 40min
-
Ta degen på bakbordet och knåda lätt. Dela i 40 bitar (dom ser små ut, men dom blir stora som bara det!) Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
-
Låt jäsa under duk i 40 minuter
-
Sätt ugnen på 225 grader
-
Efter jäsning pensla bullarna försiktigt
-
Grädda i ugnen 7-10 minuter
Pensling
Fyllning :
200 gram skållad, skalad & finhackad sötmandel 1 dl florsocker 1 dl strösocker 4 st bittermandel
Lite inkråm Grädde till lämplig konsistens
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt i 10-15 minuter till dom har fått lite färg. Finhacka mandlarna. Blanda alla ingredienserna.
Garnering
Vispgrädde
Florsocker
Fettisdagsbullarna blir saftiga, smakfulla och vackra!
Lycka till!
På fettisdag äter vi blodkams och pärkams och till efterrätt blir det dessa goda fettisdagsbullar.
Vad äter Ni på Fettisdan´?
|