Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


Då är man rustä!

Säcken är packad, bössan är laddad och hunna och jag är klara för älgjaktspremiären! Eiko skall skogstränas och förhoppningsvis få snusa på nån älg och dess spår och Thai skall få jaga den och fåglar (=

SKITJAKT TILL ER ALLIHOPA!

Lägger in en bild från dagens VF

3 September 2012  | Länk | Kvinnliga Jägare | 6 kommentarer
Beundransvärda kvinnor!

Jag får ofta beröm för mitt sätt att vara, men jag blir även ibland sågad för att jag sticker upp huvudet.

 Många gånger tänker jag;

 “Inte är det nåt märkvärdigt med mig! Det finns dom som är duktigare och bättre!".

Jag ser inte "dom" som konkurrenter, men som “läroböcker” som man kan läsa, lära, skåda och dra nytta av!

Om man skall gå runt som ett blindstyre med att vara avundsjuk på andras färdigheter och tyckes sig veta och kunna allt, då slutar man att utvecklas!

Det jag vill säga är att det finns bloggar som jag läser varje dag, bloggar som är givande, inspirerande och lärorika. Jag vill tipsa om dessa för jag tycker att det är en fröjd för ögat, hjärtat och hjärnan att gå inpå dessa!

Vi börjar med Kina

Jag känner inte till en kvinna som har så många meriterade hundar som henne. Första gången jag träffade Kina hade hon med sig en Gordonvalp. Denna valp kände redan vid sex veckors åldern, till kommandon såsom "sitt" och "stanna" och vilken ögonkontakt Kina och valpen hade sinsemellan, det fick mig att tappa hakan!

 Det gick flera år tills nästa gång jag träffade denna KvInNA.

Det var i Ammarnäs, Fjällpokalen, då var hon allt annat än glad. Irriterad var hon (befogad) över ett pris hon fick på ett jaktprov på en unghund. Jag sa då till henne att; "blir du inte nöjd med en tvåa, då tycker jag att du borde lägga av med detta!". Inte blev hon arg och upprörd över min ärlighet, hon uppskattade den! Många gånger har jag önskat att hon var Wiggos uppfödare!

Foto: Kina

Titta in på hennes sida och njut av hennes bilder, där man faktiskt får se ripan tillsammans med hundarna och inte bara en massa “tomma” ståndbilder. Kina är en otrolig duktig hundmänniska och fotograf!

Nästa kvinna är Therese Bjärstig

Sockenvägens Sötataste Pyssel- och Pangbrud. Skulle jag ge denna kvinna en piprensare, ja, nog fasiken skulle hon få till nåt "braohasnyggpryl" av det!" Skänkte henne några rullar gamla hyllband och *vips* så gjorde hon en julgran av detta!? Där stod jag och fattade typ NOLL! Fattar inte vart hon får alla idéer ifrån! Trots hennes ringa ålder, ser det ut som om hon inte har gjort annat!

Foto: Therese

Inte nog med det, denna kvinna jagar! Jihoo! Hundgåar är hon dessutom! Rapp i truten är hon också, precis som jag och det låter som ett HELT hönshus då vi råkes! Mina höns får slänga sig i väggen!

Tredje personen är Fjällripan, Susanne Lind

Hon är nog den mest imponerade fotografen som jag har i min bloggkrets. Ibland har jag till och med funderat över om hon är en JÄKEL på Photoshop, men nej, hon är ÄKTA!

Foto: Susanne

Hon kan sin sak, jagar och "fångar" dagen/jakten i bild, bättre än mig! Underbara bilder ♥

Den sista är Anna-Sara

Vissa har talans gåva, men denna kvinna har begåvats med ordets och pennans gåva. Hon är helt otrolig på att få DET på papper. Hon kan utrycka sig så otroligt bra och fint, det är som att svepas med i en spännande roman! Ibland retar jag upp mig på att hon jämnt blir så jädra snygg på bild =)… skämt åsido!

Foto: Anna- Sara

....Även hon tar underbara bilder och är en utomordentlig jägarinna. Jag gillar skarpt att hon äger Finsk Spetsar J

Gå in på deras bloggar och njut, för det gör jag i fulla drag nästan varje dag....

28 Mars 2012  | Länk | Kvinnliga Jägare | 9 kommentarer
Får jag presentera Anna-Sara!

 
 
Namn: Anna-Sara Sofia Persson

Ålder: 27

Bor: Lövliden, Vilhelmina

Familj: Bor i hus med min sambo Nils och vår dotter Klara. Vi har fem hundar (tre jämtar och två finskspetsar) och även en katt. Mor och far bor i grannbyn Nästansjö där jag är född och uppvuxen. Har två underbara systrar och en systerdotter.

Sysselsättning: Jobbar natt som sjuksköterska på akuten i Vilhelmina men är mammaledig för tillfället.
 
Hur skulle du beskriva dig själv? Glad, äventyrlig och tankfull. Jag har alltid många järn i elden och tycker inte om att sitta still om det inte är med en god bok i handen. Jag är väldigt intresserad av språk, filosofi, psykologi, biologi, fysiologi, ekologi och etnologi (politik är också intressant men gör mig för det mesta irriterad och upprörd). Var en så kallad plugghäst i skolan. Jag känner mig som en utomjordning bland människor som diskuterar senaste skomodet eller kändisskvallret. Allra bäst trivs jag i skog och mark tillsammans med någon av hundarna och med bössa på axeln. Har alltid varit lite av en enstöring och har inga problem med att vistas ensam en stormig natt på fjället. Tycker mycket om skidåkning och träning. Skulle aldrig lämna Norrland eller glesbygden. 

När och varför började du jaga?
Jag började jaga tidigt. Jag är uppvuxen med jämthundar och har fått följa med i skogen sedan barnsben. Första älghunden fick jag då jag var elva år men då hade jag också tjatat ett ovisst antal år dessförinnan. Jakten har alltid varit ett naturligt inslag i mitt liv och jag ser det inte som ett intresse utan en livsstil.
 
Varför är jakten så fängslande? För mig är det framförallt samarbetet med hunden, spänningen och naturupplevelsen som får mig att vilja ut i skogen och målet är självklart att skjuta ett vilt. Men det finns inte en dag i vår natur som jag ångrar oavsett om jag får använda bössan eller ej. Jag sitter ogärna på pass utan är med glädje en av hundförarna i jaktlaget. Det finns inget som ger samma känsla av ro och frihet och som samtidigt kan erbjuda en adrenalinkick av inte denna värld, såsom jakt.
 
Vad/vilka är din favoritjakt/jakter? Jag jagar främst älg med ställande hund och fågel med trädskällare. Men jag tycker också att det är otroligt spännande att stå på pass och lyssna på ett klingande hardrev eller att skida i ett bitande kallt landskap och spana efter toppfågel.
 
Din drömjakt? Min drömjakt är att någon gång få skjuta en björn för egen hund.
 
Vad har du i vapengarderoben? En Carl-Gustav 1900 kal. 6.5 x 55, Carl-Gustav 1900 kal. 30-06, Beretta hagelbock kal. 12. Hade även ett kombivapen som jag sålt och är nu på jakt efter ett nytt.
 
Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Jag har så många bra jaktminnen. Men det finaste jaktminnet är nog när jag fick skjuta en udda tjugotaggare för min hund Klövkampens Fajta.

Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? En bra jägare har respekt och kunskap om viltet och naturen. Visar omdöme i skogen och tänker sig för innan man skjuter. Känner sitt vapen och kan hantera det. Råd och tips kan många jägare ge varandra men erfarenhet kan bara skaffas genom att vara ute.

Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? Till nittioprocent har jag bara positiva erfarenheter men jag har ibland upplevt att inte bli tagen på allvar framför allt när jag var yngre. Men jag tror att den allmänna uppfattningen kring kvinnliga jägare förändras i takt med att vi blir fler och fler.

Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen. Hund, bössa och kniv.
 
Du kan läsa mera om Anna-Sara HÄR
7 November 2011  | Länk | Kvinnliga Jägare | 3 kommentarer
Får jag presentera Marina (=

Namn: Marina Gustavsson
Bor: i villa i Gräsmyr
Familj: Två barn två bonusbarn, två barnbarn o ett till på väg. Sambo med Stefan Larsson.
Sysselsättning: Bagare på en ICA-Supermarket
Hur skulle du beskriva dig själv? Glad, Ärlig, Snäll
När och varför började du jaga? Började jaga för sex år sen. Träffade Stefan o tog jägarexamen. Men började redan vid sexårsålder när jag va med min pappa i älgskogen. Men mitt ex va inte intresserad av jakt så då la jag det på hyllan tills jag träffade Stefan.
Kan du förklara varför jakt är så fängslande? Få höra min hund skälla i skogen och smyga på ett ståndskall, finns väl inge bättre?
Vad/vilka är din favoritjakt respektive drömjakt? Favoritjakten är ju med min hund. Men drömmen är att få fara till typ Afrika o få jaga allt som finns där.
Vad har du i vapengarderoben? Har en 222.a och en hagel. (Har tyvärr inte skjutit upp för klass 1 än!)
Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Minnet va när vi va i Tärna och jaga och jag fick utskällning av Stefans hund. Gick på en myr Stefan sa gå först du för här kan det finnas ripa (jag hade hagel o han kula). Mycke riktigt Rina stötte två som kom emot mig på perfekt hagel håll, hör till saken att jag hade en ny hagel, första kom o jag fick inte av säkringen andra kom samma sak. efter kom en skogstokig Rina stannade en halv meter ifrån mig o tok skällde på mig. Jag va vansinnig på mig själv o inte blev det bättre att man fick en utskällning av en hunden.... har aldrig förr el senare gått så fort över myren o in i skogen. Stefan fick halvspringa fnissande efter mig.
Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? En bra jägare vårdar naturen o är rädd om djuren. Fick en fråga häromdan Hur kan du va djurvän du som är jägare?
Jag svara man måste va djurvän för att vara jägare.
Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? Vi kvinnliga jägare har på senare år blivit "erkända". Vi har typ bara varit den som har följt med i mångas ögon men nu är vi oftast med i jaktlagen. Finns väl inskränkta "gubbar" fortfarande men dom är mer sällsynt idag.
Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen. Min HUND, ryggsäck med allt va man har där och givetvis ett Vapen.

6 November 2011  | Länk | Kvinnliga Jägare | 0 kommentar
Lena Östling!

Namn: Lena Östling
Bor: Holmsund

Familj: Gift och har fyra barn, 3 killar & 1 tjej. Har en Irländsk setter tik som är 5 år o heter Alma. Wiggo är morbror till henne =)

Sysselsättning: ett hus på 250 kvm så behövs det inte så mycket mer, hi hi…Jobba på Ungdom & Fritid, Driftavd i Holmsund

Hur skulle du beskriva dig själv? Är en ganska glad o snäll kvinna, men tjurig som bara den! Är mycket ute i naturen och älskar att pyssla ute på gården.....

När och varför började du jaga? Det var så mycket jakt i Alma. -08 tog jag jägarexamen, fick en bössa julen -10 men har ännu inte använt den. Arrenderar mark i Ormsjö tillsammans med en annan kvinnlig jägare men har även varit på andra marker och jagat. Eller som min man säger; du jagar ju inte det är ju Alma som jagar.

Lena håller i kopplet till Alma. Foto Susanne Zakrisson

Kan du förklara varför jakt är så fängslande? Älskar att vara ute i naturen på hösten, riktig själavård.

Vad/vilka är din favoritjakt respektive drömjakt? Favoritjakt är ju fågeljakt kan jag säga fast jag inte provat på nåt annat. Har ju fortfarande inte skjutit nån fågel ännu men skulle ALDRIG kunna skjuta nåt på 4:a ben, typ rådjur, dom är ju så söta. Är mycket blödig vad gäller alla slags djur, t o m spindlar.

Vad har du i vapengarderoben? Vapenskåpet har jag nyss fått och där står det ett kombivapen, med märket Tikka, inga hagel eller kulor har jag införskaffat ännu, men ska, nån gång, kanske, eventuellt!

Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Mitt bästa jaktminne är när Alma var 1 år och vi fick skjuta en ripa efter henne, då kom tårarna på matte.

Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? Att vara en bra jägare är att respektera alla djur, levande som döda, det är ändå vi människor som gör intrång på deras revir.

Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? Jag tycker att det är kul att vara kvinna o jägare, och det bästa är att vi blir fler o fler.

Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen. Det jag inte skulle vilja vara utan i skogen är alla trevliga upplevelser man får tillfälle att uppleva, ha med kameran och föreviga dessa, inte vara utan min hund och se henne göra fina jobb o sist men inte minst sätta sig ner och fika, prata, skratta och få njuta efter all vandring.

5 Maj 2011  | Länk | Kvinnliga Jägare | 1 kommentar
Berith Johansson!

Nu ett tag framöver med jämna mellanrum kommer jag att lägga in ett intervju på mina jagande väninnor. Ni skall veta att det finns många fruntimmer i skogen nu förtiden! Läs och njut....skulle Ni ha missat nåt intervju, kommer dom att finnas kvar i mappen "Kvinnliga Jägare"....och ni jagande karlar kanske hittar en singel brud där, som passar ihop med erat intresse J

Här är den första bruden med krut i!

Berith med stor ox´n. Foto: Berith Johansson

Namn: Berith Johansson
Bor: Född och bosatt i Åsele.
Familj: Skild sedan 4 år tillbaka. Har två barn, en son på 22 och en dotter på 18 år.

Fin Finsk Spets tiken Troja. Foto: Berith Johansson

Har 5 hundar 4 finsk spetsar och en jämthund. Min son är också jägare han sköt 5 älgar hösten 2010.

Sonen med Jämten och en fin oxe. Foto: Berith Johansson

Hos min dotter har intresset börjat vakna . Men har man en mamma som jagar varje dag under hösten så blir dom lite mättade.
Sysselsättning: Jag är sjuk sen många år har en ryggskada och är reumatiker, har också lyckats he av min hälsena 3 ggr.
Hur skulle du beskriva dig själv? Jag skulle beskriva mig själv som glad och hjälpsam, bryr mig om mina medmänniskor, men som sagt, som värkkärring är många dagar tuffa och jag hämtar all energi ur skogen.
När och varför började du jaga? Jag är uppvuxen med jakt vi har alltid haft 4-5 jämthundar min mamma var en av de första kvinnliga jägarna hon jagade i 30 år. För mig har jakten varit en levnadsstil . Jag började följa till skogen som liten kan inte säga när jag började men tog jägare ex som 18 åring när första kursen var här i Åsele. Numera har jag själv utb. i jägex. och är utbildad provledare . Jag är även utb. ringsekr. för uts. och påbörjar snart min utb. till uts. domare för älghundar, ska även påbörja dom utb. för jaktprov för älghundar. Är utb. domare och provledare för jaktprov för trädskällare. Är även kommun jägare här i Åsele.
Kan du förklara varför jakt är så fängslande?
Jag hämtar som sagt all energi i skogen tycker om när hundarna jobbar och att allt kan hända. Ingen jaktdag är den andra lik. Känner mig fri och trygg i skogen.

Vad/vilka är din favoritjakt respektive drömjakt? Jag har egentligen ingen drömjakt gillar all jakt både på bäver, älg, fågel, björn, grävling och räv, men de är klart skulle jag få åka till Alaska skulle jag inte tacka nej.
Vad har du i vapengarderoben?
Har nyss bytt bort ett par gevär, har just nu en Tikka T3 308 med ljuddämpare, en hagelbock, en kombi och en 22a .
Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Oj har så många bra jaktminnen, svårt att välja ut nått, tycker varje dag i skogen är ett fint minne.

Troja skäller skadenskjuten älg. Foto: Berith Johansson

Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? För mig är en bra jägare som tänker på viltet och inte avlossar skott i onödan. Man bör vara på skjutbanan en del! Säkerheten är ett måste och en bra jägare njuter av jakten och naturen. De är hundarna som ska jobba och passa på och njut när du närmar dig ett ståndskall.
Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare?
Jag har inga problem att vara kvinnlig jägare har många bra jaktkompisar som är män. Jag tar ur mitt vilt själv, vi har ett jaktlag där vi är 3 kvinnliga hundförare. Jag skulle inte vilja vara utan upplevelsen när hunden jobbar och man kan samarbeta och komma till skott, man ser att hunden är nöjd med sitt jobb. För mig är inte skjutet vilt de.

Nämn tre saker du inte kan vara utan i skogen: det är kompass, kniv, tändstickor och självklart mina hundar !

Beriths Hemsida

 Berith äger kenneln Tjäderfightens J

26 April 2011  | Länk | Kvinnliga Jägare | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida