Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2021)
>>


SKOGOLOGISK

Bernt Karlsson skrev om mig i Svensk Jakt för några år sedan, där han kallade mig för...

SAMLARE

Jag är nog en liten hamster wink

På spisen, en lördag som denna, 

.....står jag och gör kantarellsås på kantareller plockat i Borgafjäll.

Vilken lycka det är att vara samlare och jägerska!

Nu skall jag steka älgfilé samt högrev från älgkalv heart

Att äta en sådan fin middag görs endast på fint porslin....

Det mest ekologiska måste vara, att vara som mig....

SKOGOLOGISK

..alltså en...

JÄGARE heart

Ha en fortsatt fin kväll mina läsare!

Nu ska jag njuta heart

 

 

16 Januari 2016  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 4 kommentarer
KALLJÄSTA VALNÖTSBRÖD OCH INLAGD FJÄLLFISK

Bakade supergoda portionsbröd häromdagen.

Dom är superenkla att baka och du behöver inte ens knåda degen efter jäsning.

Jag gjorde två satser, en med valnötter och en med pumpafrön, men det går även att använda hasselnötter, solrosfrön, soltorkade tomater eller utesluta att ha något i.

Portionsbröden är supergoda till gulaschsoppa, men även goda att ha i tursäcken

½ paket jäst

6 dl vatten

2 dl fullkornsdinkel

11 dl vetemjöl

2½ tsk salt

100 gr valnötter

ca ½ dl vetemjöl på bakbordet

  1. Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt det fingerljumna vattnet och rör så att jästen löser sig.
  2. Rör ner fullkornsdinkel, vetemjöl, salt och valnötter. Arbeta degen med en trägaffel i någon minut. Degen ska vara lös. Täck bunken med plastfolie. Ställ degen kallt i 3 timmar.
  3. Strö lite vetemjöl på bakbordet och häll ut degen ovanpå. Strö resten av mjölet ovanpå degen (degen ska inte knådas). Dela degen i 24 jämnstora bitar.
  4. Lägg bröden på två bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk tills ugnen är varm, cirka 20 minuter. Grädda valnötsbröden i 250 grader i cirka 12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Jag testade även att lägga in fjällfisk istället för att köpa sill på affären.

Jag rimmade öring och röding och gjorde en lag med lingon och annat gott...

Det blev en mer färg glad inläggning och den smakade mumma!

Fjällfisken var dessutom fastare i konsistensen än sillen!

Ni får testa själva att lägga in fjällfisk, inte helt fel, sen ska man ju inte äta så mycket sill, då den innehåller många miljögifter/tungmetaller...

Ha nu en fortsatt fin dag!

Själv ska jag kolla isarna. Köpte en maggotburk förrgår wink

2 December 2015  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 1 kommentar
UTFLYKTSMAT

Det är många som brukar fråga mig om jag har några bra tips på utflyktsmat.....

Jag brukar baka tunnbröd själv här hemma och då jag bakar, passar jag på att spara några hela kakor.

Dessa kan man fylla med överbliven köttfärsås, saker efter en tacomiddag eller annat gott. Jag brukar även strö dit lite extra ost, sen rullar jag ihop tunnbrödet till en tunnbrödsrulle och paketera in det i folie.

Man kan spara dessa färdiga paket i frysen tills det är dags för utflykten.

Älgburgare är också något som uppskattas.

Recept på mina älgburgare hittar du HÄR

Ett tips!

Använd kaffefilter att stoppa hamburgaren/klämmackan i.

Inget söl och perfekt hamburgarepapper!

En våffel- eller kolbullesmet kan blandas hemma och hällas i en petflaska. Lätt att skaka flaskan på utflykten och hälla smeten direkt i pannan eller ett gammaldags våffeljärn som man kan köpa för lite och ingenting på loppis.

Fläsket kan man tärna hemma och kasta i pannan innan smeten.

Piroger kan också göras hemma. Perfekt recept på piroger deg:

24 PIROGER

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 1/2 dl vetemjöl + ca 1-2 dl till utbakning
  • 1-2 uppvispade ägg till pensling

Fyll degen med valfritt innehåll och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 12 minuter.

Även dessa kan paketeras i folie frysas in och sedan värmas på elden.

Pinnbröd är också ett trevligt utflyktsalternativ, som ofta uppskattas av barn, men underskattas av vuxna....

Jag brukar linda in en korv med pinnbrödsdeg, men det går även att skära tunna tunna skivor av rökt kött i degen, vilket ger pinnbrödet ett mera viltsmak.

Supergott!!!!

En annan smart grej jag brukar köra är att koka korv och lägga dessa i en termos med vatten.

Väl i skogen tar du vattnet som korven ligger i och häller pulvermos i vattnet som ger en god smak av korvbuljongen. Plocka upp en korv ur termosen och VIPS, en färdig lunch....

Hoppas att jag gav Er några bra mattips!

 

 

 

 

13 April 2015  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
TURMAT

Då var det dags att torka kött!

Torkat kött är väldigt enkelt och gott att ha med sig i ryggsäcken, benfickan, ackjan eller skoterlådan.

Torkat kött smaker utsökt till kaffet under en paus i jakten eller som delikatess i jaktstugan under kvällens diskussioner kring dagens jakt.

Jag tycker faktiskt om att ha tunna skivor i kaffet, i min träkåsa, då smakar det ännu godare cheeky

Att skära några skivor kött ger snabbenergi, då jag ofta går med hunden.

Så här torkar jag:

Blanda nio liter vatten med sex deciliter salt och 1,5 deciliter socker.

Koka lagen och låt svalna.

Lägg köttet i lagen och se till att lagen täcker allt (jag brukar lägga en tallrik uppe på).

Låt köttet ligga i cirka tre dygn.

Efter tre dygn förser du köttet med snören och häng köttet i norrsidan/skuggan på en husvägg under tak.

....eller gör en sådan låda som jag har på min husvägg laugh

...så att fåglar eller andra djur inte kommer åt det.

Bästa tiden för att torka kött är februari till april.

LYCKA TILL!

20 Februari 2015  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
MOOSESAKA

8-10 mellan stora potatisar
Älgsåsen:
2 finhackade gula lökar...
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2msk tomatpuré
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel.
Ostsåsen:
3dl mjölk
2½ msk vetemjöl
½ tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven ost
2 ägg

Gör så här:

Skala och fin hacka löken, fräs den i oljan tillsammans med den pressade vitlöken. Tillsätt färsen och fräs även det. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och kanel.

Ostsåsen:
Vispa ut mjölet i en del av mjölken i kastrullen. Tillsätt sedan resten. Koka upp under omrörning och låt det koka i några minuter. Ta kastrullen av värmen och tillsätt salt, riven muskotnöt, riven ost och de uppvispade äggen.

Moosesakan:
Skala 8-10 mellan stora potatisar i 5mm tjocka skivor. Ta en mindre ugnsform och lägg ett varv med dem skivade potatis i botten. Täck potatisen med lite av älgsmeten, lägg på ett varv potatis till och sen färssmet igen. Sist ett varv till med potatis och slutligen ostsåsen och lite riven ost.

Grädda mitten av ugnen 200 grader i 45 minuter.

Smaklig måltid!

6 April 2014  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 0 kommentar
SILL MED TOUCH FRÅN SKOGEN

Har gjort inlagd lingonsill och den är så god på julbordet eller som en lunch tillsammans med kokt ägg och potatis.

Blandningen av skog och hav är absolut en underbar smak!

Här har Ni receptet:

INLAGD LINGONSILL

1½ dl 12 % ättika

3 dl vatten

4½ dl socker

1 morot

1½ msk flytande honung

1 rödlök

2 dl lingon

2 burkar inläggningssill

Lagerblad

Koka ättika, socker och vatten och låt svalna. Skär sillen, löken och moroten i lämpliga bitar. Varva sill, lök, morot, frysta lingon i en glasburk och lägg i lagerbladen. Häll över honung och lagen. Låt stå i kylen i två dagar.

14 December 2013  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 1 kommentar
ÄLGBURGARE

Igår gjorde jag hemmagjorda älgburgare. Jag gjorde även brödet själv och dressingen. Den blev riktigt smarrig!

Här kommer recepten

Sex hamburgarbröd

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 25 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm gurkmeja (kan uteslutas)
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamfrön

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev. gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.

Älgburgare

  • 500 gr älgfärs
  • 1 köttbuljongtärning upplöst i lite vatten
  • 1 msk curry
  • ½ msk paprikapulver
  • 1 finhackad gul lök
  • Två pressade vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • Skvätt grädde
  • Salt peppar

Blanda allt väl och låt stå en halv timme. Forma biffar i lämplig storlek. Stek sedan i stekpanna.

Dressing

  • En liten finhackad rödlök
  • En hackad tomat
  • En pressad vitlöks klyfta
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 dl finhackad cornichons eller en syltgurka
  • 2 msk stark taco sås
  • 1 dl crème fraiche
  • salt

Blanda allt väl och låt det gärna få stå och gosa till sig

Då allt är klart och du skall göra din burgare, kan du själv välja om du vill ha annat på burgaren. Jag tyckte att dressingen innehöll nog med godsaker, så det blev endast ett salladsblad och några tomatskivor. Den var enligt min son den bästa burgaren han någonsin hade smakat =)

Lycka till och smaklig måltid!

16 November 2013  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
SMARRIGT VÄRRE!

Det var ett tag sedan jag hade ett mat recept, så jag tänkte dela med mig av ett recept som är underbart gott och enkelt!

TRATTISPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST

Deg skal

  • 2dl vetemjöl
  • 2dl rågmjöl
  • 200gr äkta smör
  • En skvätt vatten

Blanda allt väl och tryck ut allt i en 25cm pajform. Spara lite om du vill ha ett lock. Förgrädda skalet i 10min i 225grader mitt i ugnen.

Fyllning

  • 4stk vispade ägg
  • 3dl grädde
  • 200gr riven västerbottensost
  • En näve smulade trattkantareller
  • Salt och vitpeppar.

Ha på det ev. locket och grädda ytterligen i 25min.

Serveras med fin hackad rödlök och crème fraiche. MUMS!

6 November 2013  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 5 kommentarer
MAN SKALL ALDRIG LITA PÅ EN MAGER KOCK!

För några veckor sedan hade vi badrums- och slakthuskalas. Vi bjöd hem de som hade hjälpt oss med att få till vårt fina badrum och de som hjälpte till med att snickra ihop lite av slaktboa.

Det blev en trerättersmiddag.

Till förrätt bjöd jag på;

Kräftröra med solroskärnor i rågskal:

Receptet är till 10 personer.

Både fyllning och skal kan förberedas dagen innan, men bör inte läggas samman förrän strax före servering.  Jag föredrar att ta lite mindre solrosfrö än det som receptet rekommenderar. Solroskärnorna har en tendens att ta överhand annars =)

Rågskal:
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gr. Smör
0,5 dl kesella
2 msk vatten

Fyllning:
4 dl kesella
2 dl crème fraiche
1,5 dl dill

1,5 dl rostade solroskärnor

(ta bara 0,5 dl. Det räcker, anser jag! Annars ta dem över smaken för mycket. Gästerna däremot tyckte den var god som den jag gjorde….)

1,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1,5 msk dijonsenap
2 tsk stött dillfrö
400 gr kräftstjärtar

Garnering:
Rödlök i tunna skivor och dill.

Gör så här:
Blanda råg- och vetemjöl med bakpulver. Finfördela smöret däri, gärna i matberedare. Tillsätt kesella, vatten och blanda snabbt allt samman till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. ca 24 cm i dm. låt vila medans ugnen blir varm till 225 grader.
Nagga pajskalet med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna.
Blanda samtliga ingredienser till fyllningen, utom kräftstjärtarna, i ett skal. Dela de väl avrunna kräftstjärtarna i mindre bitar och vänd ner dem i röran.
Spara eventuellt några kräftstjärtar till garnering!

Till varmrätt bjöd jag på;

Mirandas sjömannsbiff.

Bild saknas, för det var visst en favorit....

Till 10 pers. tog jag upp ett kilo älginnanlår. Den skivade jag i tunna skivor. Jag brukar alltid använda mig av ÄKTA smör. Jag värmer smöret i stekpannan, dit jag strör curry, paprikapulver, salt och vitpeppar. Jag steker skivorna i det. Efter två omgångar med stekning, ”kokar” jag ur stekpannan med lite vatten som hälls i stekgrytan, sen tar jag två nya omgångar. (Under stekning av köttet brukar jag passa på att skala ca ett kilo potatis som jag sedan skivar i tunna skivor som läggs i blöt tills det är dags att göra själva lådan.)

Då jag har stekt upp all kött, lägger jag i grytan en tärning kött- och grönsaksbuljong. Jag pressar även tre klyftor vitlök. Allt kött får sedan små koka i stekgrytta tills det NÄSTAN ramlar isär. Jag bryn även tre gullökar som jag har skivad i lökringar…

Då köttet är mört varvar jag;

  • Potatis
  • Kött
  • Lök
  • Potatis
  • 3:a grädde

....och sist Västerbottensost.

Grädda tills potatisen är mjuk!
Rätten passar utmärkt att göra dagen före. Den smakar oftast bättre om den får gosa till sig ;-)

Efterrätt blev ett recept som jag fick för länge sedan i Norge av en närbekant som såklart heter Aud. Det är därför rulltårtan heter så =)

AUDS RULLTÅRTA

Vispa riktigt styvt;

  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • Blanda i en liten påse KOKBAR vaniljsås.
  • Lägg smeten på ett smord plåtpapper.
  • Strö över mandelflarn.
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 25 min.
  • Ta kakan ur ugnen. Lägg kakan på en kökshanduk så att mandelsidan är vänd nedåt. Dra försiktigt bort plåtspappret. Spruta på OHOJ kolasås och vispa grädde som fördelas över kakan i lämplig mängd så att kakan inte blir för blöt och smeten rinner ur. Rull ihop tårtan med hjälp av kökshanduken….

Nu är det bara att smaska på

9 Juli 2013  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 5 kommentarer
EN ABSOLUT FAVORIT PÅ VÅRT PÅSKBORD

Min familj och vänner älskar då jag gör ugnsomelett med kantarell- och taggsvampstuvning, så jag skall dela med mig av detta recept, som jag varmt kan rekommendera

Innan du börjar med omeletten lägg 3dl torkad svamp i 5 dl ljummet vatten i minst ett par timmar. Låt stå.

Ugnsomelett med kantarell- och taggsvampstuvning
 

1½ msk vetemjöl
6 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt


Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Värm upp resten av mjölken. Ta mjöl redningen och vispa ned den i den varma mjölken. Kok upp mjölken igen, annars kommer mjölet att ligga på botten av ugnsomeletten och den blir inte styv. Låt mjölken svalna. Visp sedan ned försiktigt alla ägg, en i taget. Tillsätt saltet. Häll smeten i en ugnsfast smord form (dubbel sats passar till långpanna) Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills omeletten är styv.

Medans omeletten gräddas, sila svamp från vatten. Spara spadet! Strö 2½ msk vetemjöl över svampen och fräs det lätt i kastrullen på svag värme, så att det inte bränner fast! Häll försiktigt under omrörning över 2 dl svampspad och 1 dl grädde. Tillsätt ½ tsk salt, 1 tsk äkta soja, vit- och svartpeppar. Låt det koka en ½ timme på mycket svag värme.

Då omeletten är klar, häll över svampstuvningen och grädda omeletten 10 min till.

 

Smaklig måltid

Den fina ugnsformen har jag fått i julklapp av två av mina fina förskolebarn med föräldrar. Tycker den gör sig bra, tillsammans med en välsmakande rätt =)

30 Mars 2013  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 4 kommentarer
GODSAKER

Nu är regnbågen gravad...

älgköttet rökt och tunnbrödet bakat! Jag fryste in en bit grangravad älgfilé i somras. Receptet på den har Ni HÄR.

Mycket gott!

Imorgon blir det till att lägga in sill, hugga julgran, bädda för gäster och göra det sista inför julafton….

Ha det gött i julstöket…

21 December 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 5 kommentarer
EN JUL UTAN TUNNBRÖD....

Igår gjorde jag en tunnbrödsstöpä och idag har jag 139 kakor i frysen....

Världens Bästa Gubbe hjälpte mig, trots feber, med dom tre sista utbakningar....

Är helt SLUT efter 11-timmars bakning....

Vi hörs snart.....

Fem dagar kvar

8 December 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
SKÖNA ADVENT

Natten till idag hade vi minus 17. Kändes lite halv hurvigt att kliva upp, men att göra upp en eld i kamin och njuta av morgon kaffet till ljuden av en knastrande eld var inte helt fy skam på en 1:a advents morgon

Igår åkte grabbarna i huset till Östersund för att julhandla och införskaffa bastupanel. Själv stannade jag hemma för att storstäda.

Jag har verkligen njutit av mina ensamma två dagar. Städat med stereon på full volym, sjungit, druckit glögg, babblat i telefon med goda vänner, badat badkar, busat med hundarna och åkte premiärtur med den nya hundpulkan.

Ser Ni Thai? 

Eiko och Thai var inte så överförtjust av turen, men jag vet att dom kommer att älska det i framtiden! Att åka iväg i pulkan eller bilen, innebär att nåt kul är på G

Hade häromdagen tagit upp en tjäder och ripa ur frysen som jag saltade in. Idag blev det rökning av fågel.

Köpte mig en Doro Rök för inte så länge sedan, så det blev premiär rökning i den idag. Kan varmt rekommendera denna rök!

Jag lätt rökte fåglarna, för min tanke är att göra Souvas av dom till mellandagarna.

Receptet:

1 kg rökt skogsfågel

400 gram kantareller

5 msk ÄKTA smör

1 st. finhackad gul lök

6 dl 40 % grädde

VÄSTERBOTTENSMOS

1,5 kilo kokt mjölig potatis

250 gram riven Västerbottensost

1dl grädde

250 ÄKTA smör

Jag eldar ”årdra” eller på svenska, al, då jag röker och enbärskvistar, men jag hade lust att testa nåt nytt.

Köpte hos Norråkers Handel en påse Mackmyra Grillspån som även kan användas till rökning om man lägger spånet i blöt.

Spånet är från ekfat som har innehållit Whiskey, så det blir spännande att smaka årets Souvas

Nu är det första ljuset tänd, det luktar rökt kött i huset (en doft jag älskar!), och alla stakar är nu tända i Lill stugan.....

....växthuset, ladugården och huset, såklart!

Fick en advents present av en vän idag, som fick tårarna att trilla....

Vad presenten innehöll tänker jag inte avslöja, men vilken underbar vän jag har. Denna människa får mig, om och om igen, att tappa hakan... Hon är bara för otrolig....

Nu skall jag paketera rök köttä och njuta av att det endast är fyra veckor kvar till jul....

Ha en underbar 1:a advent…och....

...se över alla Era brandvarnare!

2 December 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 6 kommentarer
NU ÄR VINTERN HÄR!

Jag hör folk bannas över det vita som kommer ned från himmelen, men jag älskar då snön kommer!

Det blir ljusare och renare ute!

Skogen får en annan skepnad och det är lättare att se vilka djur som har varit i farten.

Var ute med Thai igår efter jobbet och vi hittade faktiskt tre fåglar, men inget satt. Fåglarna betar under träd där det fortfarande finns snöfria fläckar med blåbärsris. Man kan även hitta fågel efter vägarna nu. Dom håller på att äta grus för att ha till malstenar i muskelmagen inför vintern.

Efter min skogstur gjorde jag getostfyllda älgbiffar med gräddsås. Dessa biffar bruka vara en succé bland min familj och vänner, så testa gärna mitt eget komponerade recept

Mirandas getostfyllda älgbiffar

½ kilo älgfärs

1 ägg

1 buljongtärning som lösas i en ½ dl vatten

1½ msk curry

1 msk paprika pulver

salt och vitpeppar

1 finhackad liten gullök

¼ dl grädde

En bit getost

Ta en klick av färsblandningen och platta till den i handen. Lägg en tärning av getosten mitt i och forma en biff. Stek i pannan.

Jag brukar mellan stekningen koka ur stekpannan och ha spadet i min stekgryta, dit jag lägger biffarna. Häll på grädde, men komihåg att inte stormkoka biffarna, för då går dom sönder och all getost hamnar i såsen.

Ha gärna i en klick getmese/vanlig mese i såsen. Serveras med potatis, grönsaker och rödvinbärsgelé

Lycka till och smaklig måltid!

18 Oktober 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
HÖSTEN

Nu märks det att det verkligen är höst. Det regnar hela dagarna, alla löv har börjat släppa, fina färger i skogen och på himmelen och halv ruggigt ute....

Det som är mysigt med hösten är att man får tända ljus, göra upp en eld i kaminen, ta på sig varma ullsockar och bädda ned sig i en filt med en varm kopp te

Hösten betyder även skörd. Plockade två kilo rönnbär och kokade två liter rönnbärgelé, ett måste till fågel och annat vilt.

RECEPT

  • 1 kg rönnbär
  • ½ kg äpplen
  • 7,5 dl vatten
  • 1 påse melatin för gelé/marmelade per liter avrunnen saft. Melatin skall röres ned innan sockret!
  • 9 dl socker per liter avrunnen saft

Rönnbären skall ha varit med om några riktiga frostnätter för att inte bli beska. Om det inte har varit frost, går det att lägga dom i frysen över natten.

Förut kokade jag geléen i en gryta och fick då sila i silduk hur länge som helst. Oftast blev gelén grumligt och ingen trevlig att servera, men så kom jag på en sak då jag stod och kokade äppelsaft i min saftmaja, att jag även kunna koka vinbär och rönnbär i den för att göra gelé. Jag kokade ur alla bär, så att det blev avrunnen saft, på den gör jag gelé.

Geléen blev mycket klarare, man slipper allt söl med siling och det är betydligt mindre jobb att koka gelé. Hur man använder en saftmaja finns i "Vår Kok Bok".

Då jag plockade rönnbär passade jag på att plocka några kvistar som jag satt i en höstvas som jag har fått från Therese. Den vasen älskar jag

Lyktan är från Jordemor Keramik. Den har jag fått av min vännina Anna-Erika

Tycker rönnen är så vackra. Håller Ni inte med?

19 September 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 6 kommentarer
I KÖKET HOS EN JÄGERSKA

Så här såg det ut på mitt frukostbord imorse.

Det var dags för den andra kötthögen.

Gubben och jag har en lott var, så det blir en hel del kött att ta reda på ensamen. Gubben är borta och jobbar, så all kötthantering får jag ta hand om själv.

Många jägare/-skor har sån tur som har föräldrar som bor på orten och får hjälp med både kötthantering och serverad middag efter en lång dag i skogen, men jag får snällt ta hand om allt själv, vilket jag inte är det minsta ledsen över!

malning

tärning

kokning av älgtunga

Det är mycket arbete med att ta rätt på kött, men man känner sig SÅ rik, då allt är färdigpaketerad och ligger klart o fint i frysen.

Hade en sådan tur att sonen hjälpte mig att mala allt kött och gjorde middag till mig idag

Är så stolt över honom!

Mitt i allt, passade jag på att lägga in rödbetor (ett måste till hemgjord pölsa ) och eftersom det är grönsaksvecka, köpte jag två stora vitkål, så imorgon skall jag göra kåldolmar (min älsklingsrätt)....

...men innan dess skall jag sova gott och avverka några timmar i skogen med sonen och Thai

Jag tänker avsluta inlägget med en tävling. Då jag var klar idag tog jag denna bild på min kötthög. Ni skall gissa vad varje köttbit heter. Den som har flest rätt, vinner en älgstek! Vill tala om att vissa bitar är uppdelade, så att dom är i mindre portioner. Namn på bitarna kan Ni läsa här:

  • Högrev
  • Rostbiff
  • Filé
  • Entrecôte
  • Hjärta
  • Rulle

Det gäller bara för Er att placera namnen rätt (=

Komihåg att skriva din mailadress i kommentarfältet. Glöm inte att skriva siffran vid varje namn!

Tävlingen pågår till och med den 23/9-12, 18:00!

Lycka till!

P.S Tack för alla fina ord o kramar gällande min vän Frasse D.S

15 September 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 6 kommentarer
MAN SKALL ALDRIG LITA PÅ EN MAGER KOCK!

Jag är allt annat än mager och matlagning är något jag verkligen älskar! Om någon kommenterar att jag har blivit rund om "rompen", brukar jag svara:

-"Ja, det syns vem det har gått bra för på jakten!" (=

Då jag får besök tycker jag det alltid är lika roligt att få bjuda på saker som jag har hittat i mitt eget "skogsförråd".

Många har inte smakat tjäder, orre, ripa, älg, röding och öring. Många betalar dyra pengar på restaurang för att få en bit älgfilé med kantareller....

Jag har nog en guldgruva i min frysbox!

Då jag fick ett samtal från Norge förra veckan om en familj som hade lust att komma för att hälsa på, plockade jag fort upp en tjäder och en ripa för att göra gubbens älskade fågelgryta.

Som Ni ser på bilden är det ganska så stor skillnad mellan ett tjäder- och riphjärta.

Receptet fanns med i Jaktjournalen nr12 2011. Läs HÄR, men för Er som inte prenumerera på JJ, får receptet här;

Mirandas Skogsfågelbröst

  • ca. 500 gr tärnad fågelkött, 2 pkt strimlad bacon och 1 hackad gul lök fräsas i äkta smör.
  • En grönsaksbuljongtärning, ca 2dl vatten och en 3:a grädde tillsätts. Låt små koka i en timme eller mer.
  • Ha sist i en bit valfritt mögelost (ta inte för mycket så att osten tar över smaken) och torkade gula- och trattkantareller samt taggsvamp (taggsvamp är en utmärkt svamp som tar till sig smak av annan svamp).

* Längst ned av detta inlägg har jag lagt in bilder på hur dessa olika svampar ser ut!

  • Ha i en par matskedar hela lingon, som ger lite färg i den annars så brun gråa grytan.

Serveras med pressad potatis och grönsaker 

Från det ena till det andra. Har varit i skogen en del, men inte sett så många kycklingar. Det är nog den kalla sommaren som rår för det. Dom kycklingarna jag har sett är småa. Jag tror att dom är från andra läggningen.

Järpe efter vägen

Något som jag har sett många av är järpkycklingar, men det är inget jag skjuter för Thai!

Hjortronen är fortfarande riktigt kartiga och även blåbär, som det finns ganska så lite av. Lingon har nyss börjat blomma!? Undrar om dom blir färdig och om man hinner plocka dom innan snön kommer....

* GODA SVAMPAR

Gula kantareller

Trattkantareller

Taggsvamp

Nej Nu äre kväll! Sonen, hunna o jag skall på äventyr imorgon ♥

NATTA!

 

 

3 Augusti 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 4 kommentarer
Gå bet

Igår blåste det hårda vindar i Högland och som vanligt går alltid strömmen då dessa kraftiga vindar blåser in från Jämtland.

Jag hade tagit upp fisk, för jag skulle koka hemmagjorda fiskbullar. Då jag var på G för att kvarna fisken, gick strömmen! Då var klockan 10. Jag ringde Eon som berättade att den skulle vara tillbaks tidigast 15...

Många skulle en sådan dag gå bet, men jag plockade fram min handjagare som jag för länge sedan köpte på loppis för 30 kronor. Tänkte den skulle passa i någon strömlös stuga, men nu kom den till användo här hemma J

Kvarnade fisken och blandade till en fiskbullsmet.

Här får Ni receptet:

  • 300 gr fisk (helst lyrtorsk eller kolja)
  • 2 msk potatismjöl
  • 2msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk (kolla så att smeten inte blir för lös)
  • Kardemumma
  • Litet ägg
  • Peppar
  • Salt
  • Liten finhackad rödlök
  • Dill

Kokas i mjölk med två buljongtärningar och salt i.

Att göra egna fiskbullar känns bra. Då vet man vad dom innehåller. Fisken har jag fiskad själv och jag blandar i det jag tycker om. Dom blir mycket godare en köpta!

Då smeten var färdig, fick den gosa till sig medans jag gjorde upp eld i gjutjärnspisen och sen var det bara att rulla bullar och koka dom.

Vad skulle man ha gjort om man inte hade en spis och andra “braohagrejor” från tider då det ej fanns ström?

Vad brukar du göra då strömmen går? Går du bet?

3 Maj 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 6 kommentarer
Från deg till kaka...

Att baka tunnbröd är ansträngande, men verkligen något jag älskar att göra. Eftersom jag har en egen bagarugn/bagarstuga nere i källaren, kan jag baka då det passar mig. Jag tänkte dela med mig tunnbrödsbakningsprocessen, en dag i bagarstugan. För Ni som inte vet, så finns det en hel del moment, innan kakan är klar.

Jag brukar stöpa degen kvällen innan bakning. Receptet är min svärmors. Hon är känd för att ha haft underbart gott bröd. Höglands bästa anser jag och det kan jag stolt säga att hennes recept ger det bästa brödet jag någonsin har smakat, så prova gärna den.

Efter jäsning skall det eldas i bagarugnen och rullas kusar.

Sen tar man en kuse och sopar ned den i mjölet som är blandat med hjorthornsalt på bakbordet.

Kusen skall nu kavlas tunnt...tunnt...tunnt....

Efter det skall kakan sopas och....

...naggas.

Det är viktigt att man sopar kakan ordentligt, så att det inte blir "mjölfisen" på tunnbrödskakan. Det är en såkallad gul-brun fläck som uppkommer under gräddning p.g.a. att man inte har sopat brödet ordentligt.

Efter sopning skall kakan lyftas på bakspade och sopas igen.

Nu skall den skjutas ini bagarugnen, vändas och stekas snabbt. Skall säga att jag fick vara snabb då jag skulle ta denna bild!

Då den har gräddats färdigt, skall den sopas igen...

och delas/kylas.

Färdigt att avnjutas med Bregott, getost från Jette eller rökt älgkött

Under hela processen skall det hela tiden eldas och paketeras, så det blir svettigt ibland =)

Skall avsluta dagens inlägg med en bild på dom vackra påskliljor familjen fick av svägerskan och svågern i söndags.

Vilken färg och vilken vacker blomma!

Tänk att det redan är påsk! Tyckte det nyss var jul!

Nu skall jag ordna lite inför morgondagen. Om allt går som det skall, kommer det att finnas fina bilder på sidan i morgon ;-)

3 April 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 12 kommentarer
Mumma!

Sonen har haft feber och kraftig hosta sedan förra torsdag och då man är sjuk, brukar matlusten försvinna. Då jag föreslog våfflor, tackade han gladeligen ja. En vecka före Jungfru Marie bebådelsedag, plockade jag fram våffeljärnet.

En klick Crème Fraiche på våfflan, tillsammans med hemmagjord hjortronsylt, det är det godaste som finns.

Testa själva!

20 Mars 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 1 kommentar
Fettisdag = Paltkoma!

Idag är det fettisdag och då serveras det blodkams och fettisdagsbullar här i huset. Här har Ni receptet på våra blodkams och om Ni klickar HÄR får Ni receptet på mina hemmagjorda fettisdagsbullar!

Blodkams

Smet:

  • En liter blod
  • En liter mjölk
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Kryddpeppar
  • Vetemjöl och kornmjöl (50/50) till lämplig konsistens

Fyllning:

  • 500 gr stekt fläsk tärningar
  • Tärningar av hårdmese

Tillagning;

Koka upp vatten. Blanda smeten. Lägg en klick av smeten i handen. Lägg dit lämpligt med stekt fläsk och några tärningar mese. Forma en kams. Lägg kamsen försiktigt i det varma saltade vattnet. Låt kamsen ligga en stund innan du rör i grytan så att du inte rör sönder kamsen/-erna.

Serveras med äkta smör, hemmagjord lingonsylt och ett glas mjölk.

Blodkams med hemmagjord lingonsylt och ÄKTA smör, mumma!

Överbliven kams kan med fördel tärnas och stekas upp med smör. Häll sedan på lite mjölk och rör så att det blir som en sås. Då är den färdig att ätas

Ha en fortsatt trevlig kväll och ät inte för mycket så att även Ni hamnar i paltkoma J

Hemmagjord fettisdagsbulle. Nysilverskeden med tjädern har jag löst på auktion (sex stycken) för 54:-

21 Februari 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 6 kommentarer
Fettisdagsbullar!

Igår kväll efter jobbet satt jag igång med att baka fettisdagsbullar. Jag hatar köpte! Dom är oftast torra, smaklösa och mandelmassan smakar konstgjort/plast!

I alla år som jag har bakat fettisdagsbulle, har jag av alla bullar komponerat ett eget recept. Jag har tagit godsakerna som jag tycker skall vara i en fettisdagsbulle!

Här har Ni receptet!

40 fettisdagsbullar

  • 12-14 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 150 gr äkta smör
  • 50 gr jäst för söta degar
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 1dl skållad, skalad & finhackad sötmandel
  • 1 ägg
  • 5 dl havredryck
  • 2 msk olja
  1. Blanda 10dl av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma, mandel och lägg en assistenten.
  2. Värm havredryken till 37 grader. Häll över. Låt assistenten mixa degen kraftigt i 10 minuter. Ha sist i oljan.
  3. Låt jäsa i 40min
  4. Ta degen på bakbordet och knåda lätt. Dela i 40 bitar (dom ser små ut, men dom blir stora som bara det!) Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  5. Låt jäsa under duk i 40 minuter
  6. Sätt ugnen på 225 grader
  7. Efter jäsning pensla bullarna försiktigt
  8. Grädda i ugnen 7-10 minuter

Pensling

  • 2st äggulor vispas med 2 msk mjölk

Fyllning :

200 gram skållad, skalad & finhackad sötmandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
4 st bittermandel

Lite inkråm
Grädde till lämplig konsistens

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt i 10-15 minuter till dom har fått lite färg. Finhacka mandlarna. Blanda alla ingredienserna.

Garnering

Vispgrädde

Florsocker

Fettisdagsbullarna blir saftiga, smakfulla och vackra!

Lycka till!

På fettisdag äter vi blodkams och pärkams och till efterrätt blir det dessa goda fettisdagsbullar.

Vad äter Ni på Fettisdan´?

9 Februari 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 8 kommentarer
Thai till middag!

Nej, det är lugnt! Jag har inte grillat Thai!

Förra veckan var det premiër för Thaivagnen i Dorotea. Per-Ola köpte med Thaimat hem, mumma! För inte så länge sedan hade ABF Thaimatlagningskurs i Dorotea, men eftersom Per-Ola jobbar kväll varannan vecka, var det omöjligt för mig att vara med, då Aron skall i säng och jag inte vill lämna han ensam hemma än.

Kan man inte gå kurs, så får man lära sig själv J

Var inne på Thai butiken igår och köpte en massa ingredienser till vårrullar.

Så här blev dom!

Här har Ni receptet till 40 stk:

  • 2 msk olja
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 100 gram älgfärs
  • ½ vitkålshuvud
  • 1,5 dl morrötter
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk ostronsås
  • 2 msk mushroom soy (svamp soya) sås
  • 1 msk seasoningsås
  • 1 tsk biff kryddmnix
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram glasnudlar
  • 1 paket vårrulle plattor
  • 1 äggvita

Tillagning:

Tina upp vårrulle plattor. Mjuka upp glasnudlar i vatten och skär dom i mindre bitar. Bryn vitlöken i olja. Tillsätt färsen. Stek tills den är brynt. Blanda strimlad vitkål, rivna morrötter och övriga ingredienser förutom äggvitan. Glasnudlarna skall blandas i sist.

Stek allt på hög värme och låt sedan allt svalna. Ta fram plattorna och lägg en lämplig klicka nudelblandning i mitten. Vik in kantarna och rullar ihop. Klistra kanten med vispad äggvita. Stek eller fritera vårrullarna tills de fått en fin ljusbrun färg. Serveras med sötsursås och ris.

Det uppskattades av familjen

8 December 2011  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 2 kommentarer
Trerätters middag!

Igår hade vi matgäster från Lövstrand och då passade jag på att göra en tre-rättersmiddag. Jag älskar att göra mat och göra nya rätter. Här får ni bilder och recept på det jag serverade igår.

Ärtsoppa med halstrade pilgrimsmusslor

Tallriken som jag har lagt upp rätten på med ripspår i snö, är från Rörstrand och heter Brimi, Vianvang. Jag ÄLSKAR mitt porslin!

Nu har jag en sådan tur som har en jaktkamrat som dyker, så jag fick en hel hög med färska pilgrimsmusslor förra veckan! Lyckos!

4 personer

Ingredienser

1 st liten rödlök
1 msk smör
600 g frysta gröna ärtor
6 dl buljong
1.25 dl visp- eller matlagningsgrädde

50 g valnötter
4 st pilgrimsmusslor
3 skivor parmaskinka
1 dl crème fraiche
1 nypa salt
1 kryddmått vitpeppar nymalen

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och finhacka rödlöken, fräs den i lite olja i en stekpanna.
  • Koka upp buljongen och tillsätt den nyfrästa rödlöken.
  • Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
  • Mixa soppan slät och fin.
  • Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen.
  • Smaka av med salt och peppar, var försiktig med saltet då det finns mycket sälta i skinkan.
  • Knaperstek parmaskinkan på ett bakplåtspapper i ugnen, cirka 5 minuter.
  • Rosta valnötterna i en torr stekpanna
  • Hacka valnötter och parmaskinkan grovt.
  • Rör crème fraichen så den blir rinnig (tillsätt lite mjölk vid behov).

Servering

  • Häll upp soppan i djupa tallrikar
  • Lägg i pilgrimsmusslan.
  • Toppa med parmaskinka och valnötter.
  • Slutligen, ringla över lite crème fraiche.

Vad tyckte jag om rätten: Var lite skeptisk till ärtsoppan, men det var faktiskt gott tillsammans med parmesanskinkans sälta, valnötter och fisk smak. Kanske en anings söt med soppan, så man får kanske ha lite mindre soppa tillsammans med musslan nästa gång, så att soppan inte tar överhand. Skall nog göra den flera gånger

Mirandas Tjädergryta

…eller som Roger C kallade det i Jaktjournalen, ”Mirandas Fågelbröst” J

8 personer

Kött från en stor tjäder

(man kan också använda ripa/orre/järpe, eller varför inte blanda olika fåglar!)

1 gul lök

2 pkt bacon

1-2 dl vatten

1-2 msk Kalvfond

3-4 dl grädde

En bit grönmögelost, efter smak. Var försiktig, så inte osten tar översmak!

Gula kantareller

En klick mese

Gör så här

  • Skär tjäderköttet i tärningar och bryna på det i stekpannan, lägg det sedan över i en stekgryta.
  • Hacka och bryn löken tillsammans med strimlad bacon, lägg även det över i stekgrytan
  • Häll vatten i stekpannan och koka ur den. Häll det över i stekgrytan tillsammans med kalvfonden.
  • Låt små koka i 1½-2 timmar.
  • Häll över grädden och smula osten i grytan.
  • Ha i kantareller
  • Låt små puttra i en ½ timme
  • Serveras med pressad potatis, rödvinbärsgelé och grönsaker

Vad tyckte jag om rätten: Ja, det är ju delvis en självkomponerad rätt och den går alltid hem hos mina gäster och jag lkan ova Er att den är en succé!

Pepperkakscheesekake med syltad lime

Tyckte den passade perfekt så här nära jul

8 bitars tårta

100 gr pepparkakor

100 gr digestive

100 gr rumsvarmt smör

400 gr philadelphiaost

2 ägg

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en tvättad ekologisk citron

4 dl gräddfil

½ dl socker

Gör så här

Sätt ugnen på 150°. Krossa pepparkakor och digestivekex. Blanda med smöret. Tryck ut massan i en springform ca 24 cm i diameter. Gräddas mitten av ugnen i 15 minuter. Lår svalna och höj ugns temperaturen i ugnen till 225°. Blanda philadelphiaost, ägg, socker, vaniljsocker och rivet skal från citronen. Häll ostmassan över smullbotten och grädda i 20 minuter. Ta ut kakan och sänk värmen till 175°. Rör ihop gräddfil och socker, bredd detta över kakan när den svalnat något. Ställ den i ugnen igen i 5 minuter och låt gräddfilen stelna. Jag dekorerade med syltad lime.

Vad tyckte jag om rätten: Den smakade lite för lite pepparkakor, så nästa gång kommer jag att ha lite mera pepparkakor en digestivekex i kakan. Annars tycker jag den var supergod. Den går ju att göra dagen innan, så man slipper stressa dagen då gästerna kommer. Tror jag skall göra den till jul som efterrätt….

Syltad Lime

4 limefrukter

2 dl socker

2 dl vatten

Koka upp socker och vatten. Lägg skivade limeskivor i grytan och låt koka på svag värme i ca 20 min. Häll över på burk och låt svalna. Ja rekommenderar att man tar bort det mesta av skalet och det vita, annars blir den ganska besk.

Spagetti spindlar

Till barnen gjorde jag spindlar....

Jag skar små korvbitar och tryckte sedan tre spagettibitar genom dem. Sen kokade jag upp ”spindlarna” försiktigt i saltad vatten tills spagettin var mjuk. Lite fest skall det vara för barnen också

Jag har gjort en bloggmapp som heter...

"Godsaker från Mirandas Kök"

....för Er som vill ha recept i framtiden. Jag kommer att lägga dit flera mumsiga viltrecept m.m. framöver...

Ha en fin 2:a advent

4 December 2011  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 4 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida