Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


Det känns....

....att vissa muskler har legat i vilo. Var på 45 minuters crosstraining och en timmes aerobics igår och jag var helt utmattad då jag skulle hem. Ont i armar, rumpan och magen. Jag som har varit så flitig med att åka skidor, men det räcker nog inte. Det är nog bara armar o ben som jobbar då.

Klev upp 05:00. Vaken och alert. Kunde inte sova mera. Efter Aron åkte till skolan, tvättade jag två maskiner kläder och städade lite. Skall väl till hönsen sen med mat o vatten.

Gjorde ett försök att måla texten ”Anno 1940”, åldern på ugnen, ovanför bagarugnen, men det blev inge bra. Får måla över det och göra det på nytt....underlaget är för knövligt och färgen för lättflyttande. Blä, vad irriterande!

Ett annat projekt som jag tänk börja med, är att sticka vantar till mig själv. Stickar o stickar, men oftast hamnar dessa på andras händer. Har köpt olika skidhanskar, men dom värmer för dåligt. Det är ull som gäller, det är bara så!

Googlade fibrillt efter ett mönster med ripor och jag lyckades hitta ett mönster, så nu skall jag sticka ullvantar med ripor, till mig själv *LER*.

TACK, Solveig för mönstret. Helt otroligt var människor är vänliga, fastän man inte känner dom! Kommer att lägga ut en bild då vantarna är klara!

Längtar tills imorgon, då vi skall träffa våra goda vänner. Sen blir det väl bad o plask med barnen även badkrukan pappa skall i *FNISS*. Skall bli trevligt!

Ha en trevlig helg, sköt om Er!
30 Januari 2009  | Länk | Livet | 0 kommentar
Aj...

...ont i hela kroppen efter gårdagens 45 min Crosstraining o en timme gympa, men vad gör man väl inte för att få bort några kilon.

Skall man vara fin får man lida pin....tre kilo borta i alla fall, visade vågen...puh!


28 Januari 2009  | Länk | Vågen | 1 kommentar
Aron på Bolibompa!

Aron var så sugen på att skicka en bild på hur mycket snö han har i Högland, till Bolibompa Studion och han kom med! Lyckliga han!

Ni kan själva gå in på denna länk för att se sändningen!

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=95215

Tjauw!
27 Januari 2009  | Länk | Aron | 2 kommentarer
Solen.....

tittar fram en timme längre nu. Det blir nästan en ½ timme längre varje vecka. Längtar tills den börja värma....

Vårat främmande igår "rullade" hem med magen full av älgskav. Trevlig middag med mycket prat om jakt, hundar o jakthundar. Man kanske borde skaffa sig en pointer ändå (lugn, skojar bara. Det var några som tyckte jag borde prova....*LER*).....Jakthelg blev i alla fall inbokad.

Jörg kom förbi med en CD skiva på kort som Ursula tog igår. Mycket vackra bilder. Vill gärna lägga in alla, men det tar sån tid.

Min ledig dag gick åt att måla bagarstugan och den är nu färdig målad. Tänk att färg idag är vattenbaserad o luktfritt! För i tiden, fick man bo i annan stuga, då man skulle måla!

Per-Ola skall börja snickra bagarbänk......längtar att få göra första stöpe!

Ha de gött allihopa!
26 Januari 2009  | Länk | Smått o Gott | 0 kommentar
Vilodagen....

.....började med att jag målade ½, blivande bagarstuga. Det blev så ljust och fint. Per-Ola putsade igen ett hål till bagarungen, så i morgon skall jag måla resterande. Tänk va lite färg kan göra verkan!

Aron sparkade till Erssons, där han o Per var i snickarboa och snickrade. Else tyckte att Aron var/är frågvis. -”Det är väl på det, de lär” sa hon. Det är ju sant.

Hade ägg leverans över halva byn och sedan åkte jag ett efterlängtad spanntur som Jörg Deutgen har erbjudit mig i flera år. Han har ett sådant vackert spann! Fina, snälla och välvårdade hundar. Älskar hans Grönländare. Dom är så vackra! Jag njööööt. Sen blev det ett prick över I:et, då det flög upp 20 orrar på ett ställe….då mådde jag som bäst. En höll på att bli utan style.

Fick några djupa tankar då Jörg sa följande; -”Ge mig snö och hundar, resten får du behålla, Miranda!”....Jörg jag håller med dig, men en bössa måst man nog också ha LER.

TACK så hjärtligt Jörg för den otroliga vackra och fina stunden i ditt spann…

Nu kommer snart matgästerna. Det skall bjudas på Älgskav....
25 Januari 2009  | Länk | Hundspann & Skidor | 0 kommentar
Värk....

....i skinkor, lår, vadar, axlar o skulderblad. Ja, det får man, då man åker skidor ca 1½ mil om dagen. I Fredags åkte Wiggo o jag till Tubäcken, t.o.r. o idag blev det Johanhansch boern´ t.o.r.

Kan säga att det känns i kroppen att man ha ränne ca 3 mil på två dagar. Otränat? Garanterat! Man får skylla sig själv, då man har legat på latsidan i jul. Fick några kilon på köpet, men dessa är sålda nu o ligger efter skoterspåret någonstans. Ransonering av matintaget o träning har gjort sitt.

Drängen ligger o sover som ett ljus och nu skall vi lata oss i soffan med att titta på familjen Machahan. I morgon är det planerad vilodag, men jag vet ju hur det bruka sluta....alltid hittar man på nåt *LER*

VI HÖRS! LÄS FÖLJANDE ARTIKEL PÅ DENNA LÄNK;

http://www.vk.se/Article.jsp?article=246315&category=380

Roligt att se, att vi får respons på det vi lever för....ett STORT tack till Sven!
24 Januari 2009  | Länk | Hundspann & Skidor | 0 kommentar
Prästvisit

Nej det blir inget bröllop!

På lördag var vi bjudna till Rosemarie o Karl Winberg. Dom har ett fint hus i Skarpmyrberget, så Per-Ola, Aron och jag tog var vår skotrar med sladdar och körde dit. Där blev vi bjuden på middag och ljuvlig musik. Allt från Dragspel och durspel till nyckelharpa. Riktigt trevligt! Vi tackar så hjärtligt för gästfriheten och den goda maten!

På söndag blev det tur o retur till Tubäcken på skidor. Wiggo var såklart med. Per-Ola och Aron körde skoter dit. Det blev klämmackor över öppen eld och varm choklad. Vi fick även besök av Egon och Helge, annars är det lite folk ute i skogen nu förtiden. Vad gör alla människor/barnfamiljer?

Har även varit lite bredvid skoterspåret för att kolla om det bär och det börjar blir hyfsat skidföre nu, så det är inte länge förrän Wiggo o jag kan jaga ripa. Några helger är redan inbokade med trevliga jaktkamrater och deras hundar....längtar!

På måndag var Aron och jag ledig, så då åkte vi skidor. Aron åkte hela sex kilometer! Inte illa för en kille på sex år! Han börjar bli riktigt bra och morsk på detta!

Vi har börjat träna att läsa. Lånade lite ”Lätt att läsa” böcker på biblioteket och det går riktigt bra för Aron. Han tycker det är så spännande. Allt som står på burkar, lådor, bilar etc. etc. skall läsas. Riktigt roligt att se hur glad han blir då han lyckas läsa ordet! På kvällen då han har lagt sig, hör jag från rummet hans, hur han läser Bamse tidningen högt...Han är så stor min kille

Som mina flesta Blogg läsare har sett, har jag nu sedan ett år tillbaks haft över 20 000 besök. Jag har ca 2 500 besök i månaden på min sida och det bara ökar och ökar. Verkar ha en mycket läsvärd sida och....några nyfikna läsare förstås *LER*, synd att dessa inte gör ett avtryck i gästboken, då dom ändå är inne varje dag....
20 Januari 2009  | Länk | Vinter | 7 kommentarer
Finurliga Förnämliga Stry

Idag var jag på begravning...

Mitt hjärta ömmar. Jag skall berätta om min bästa jaktkamrat, en som ligger mig varmast om hjärta, Nisse Stry.

Då jag flyttade till Högland, frågade Per-Ola min sambo, om jag hade lust att följa med till Nisse. Jag trodde att denna Nisse, var Per-Olas arbetskamrat, som också bor i Högland (det finns ett antal Nisser i Högland), men vi hamnade i annan stuga.

Då vi steg på i denna stuga, stod det en 75 årig farbror och en skällande Luzern stövare med viftande svans, och tittade förundrande på mig. Nisse tog snabbt upp en kam ur bröstfickan, kammade sitt silvriga hår och sa till Per-Ola: -”du har äntligen lyckats fått fast en! Förnämligt!”.

Han skyndade sig att koka en kaffepanna, tog fram Grönstedts, för nu skulle det firas! Han ställde fram en pall till mig och dukade med koppar och asjett! Vilken gentleman, tänkte jag i mitt stilla sinne och ensam har han varit i hela sitt liv!?

Per-Ola och Nisse pratade mycket om jakten och alla äventyr denna kväll. Jag försökte så gott som möjligt att hänga med och efter ett par höglandskaskar förstod även jag Höglandsmålet! Nisse berättade att han hade varit getar sedan sju årsåldern. Han kunde skogen ut och in.

Då jag började att jaga i jaktlaget med namnet ”Benlösalaget”, fick jag äran att följa Nisse Stry. Han skulle lära mig att hitta rätt i skogen. Han var helt otroligt på att hitta och färdas, denna man. Han färdades över blötmyren, som om han hade vingar. För då han gick över en stor blötmyra, såg det ut som att hans fötter aldrig nuddade marken. Han bara svävade fram.

Han var inte bara en gentleman hemma, men även i skogen. Han gick alltid framför mig och bröt kvistar så att jag inte skulle få dom i ansiktet. Stannade vi av, gjorde han en liten granrishög. Den la han på en stubbe så att jag inte skulle frysa om ändan. –”Sätt dé i hänä!”, sa han, samtidigt som han klappade på den ristäckte stubben.

Han var så glad över att en kvinna ville vistas i skogen. En sån kvinna hade han letat efter i hela sitt liv….-”Du kom 50 år försänt!”, sa han, med ett fridfullt flin på munnen.

Nisse hade en stor förkärlek för harjakten och hundar. Han sydde sovsäckar till sina hundar, byggde om flakmopeden så att hunden kunde åka frampå och han hade så finurliga lösningar på allt.

En gång då vi hade postat färdigt, skulle jag gå om Nisse från mitt älgpass. Då jag kom fram till Nisses postarställe, flöt det, som i mina ögon såg ut, som en liten näverbåt. Frågade Nisse om han hade haft tråkigt på postarstället. Han tittade frågande på mig och frågade varför jag undrade på det. Jag pekade på båten och sa att han hade gjort en sån fin båt. Då skrattade han gott och klappade mig på axeln. –”Jäg va sä huvelös ida, jag glömde kuksa hemmä!”. Det var alltså en kåsa, som han hade gjort av en bit näver och en kort träpinne. Gud, vad jag kände mig dum. Här gick jag och trodde att Nisse hade suttit och lekt! Han var ju faktiskt en seriös jägare!

Ibland lyckades jaktlaget skjuta en älg. Då Nisse hörde ett skott, hopades han på, att det var jag som hade fått fälld en stor oxe. Det var viktigt för honom, att den var stor, och dessutom en oxe. Då han fick reda på att det inte var jag, brukade han klappa mig tröstande på axeln med kommentaren; -”Nästa gång är det din tur!”.

Nisse blev äldre och fastän kroppen ville, hängde inte huvudet med. Han började gå vilsen, vände på dygnet, gjorde eld i elspisen och glömde ta in hunden på kvällen. Nisse anade oråd och började sakta och säkert dra sig tillbaka. Hans timmar i skogen blev allt mindre.

En dag, då jag åkte hem till Nisse, gick han upp på övervåningen. Ned kom han, med en bössa i handen. Han tittade på mig och sa; -”Den här skall du ha!”. ”Är du tokig!”, sa jag till Nisse. Han svarade; –”Jag har inga barn och jag vill inte att den skall hänga i nåt skåp för syns skull. Bössan skall vara i skogen och så länge den finns i dina händer, vet jag att den få vara där. Sen då du har jagat färdig, skall Aron ha den!”. Slutligen tog Nisse tag i min hand, öppnade den, la dit ett föremål och stängde igen handen. –”O den här ta du fram, då du si björn!”. Jag öppnade handen, och där låg en slugg.

Jag fick även en kniv av Nisse som var handgjord av honom; –”Man kan ju inte fara åt skogen utan kniv, så den här skall du också ha. Då du ha skute stor ox´n, måt du ju kunne flå!”.

Sluggen är sparad. Varje gång innan jag skall åt skogen eller på fjället och öppnar mitt vapenskåp, ligger den där. Då trillar det en tår på min kind. Alla minnen och saknaden efter Nisse känns stort, men då jag går åt skogen, med Nisses bössa på axeln och kniven på remmen, känner jag mig den mest lyckliglottade människa, som fick uppleva Nisse.

Skogen är sig inte likt utan dig, Nisse. Saknar dig.

Din jaktkamrat, Miranda
16 Januari 2009  | Länk | Livet | 5 kommentarer
25 års jubileum!

I år är det 25 år sedan, jag flyttade från följande gata (se bild).
Gatan ligger i Rotterdam, Nederland/Holland. Då jag emigrerade var jag 14 år. Om man tänker hur livet var då, skulle man aldrig tro att man skulle hamna från Neder- till Högland....

• bli jägare
• sambo med en svensk
• få en underbar son
• köra skoter
• bo på landet
• baka tunnbröd
• äta surströmming
• göra snöänglar
• åka skidor
• bo i skogskojor
• se en björn
• klyva/kapa ved
• dricka ur en bäck/kallkälla

allt det jag sysslar med idag, skulle jag aldrig kunna göra/uppleva i Holland, saker som många tar för givet. Visst är livet underligt?

Livet är som en chokladask, man vet aldrig vilken bit man får...
14 Januari 2009  | Länk | Livet | 0 kommentar
Planerade....

skotersvängen till Tåsjön blev inte fullföljd. Spåret till Högda va otrampat, så det tog sin lilla tid att trampa (ideellt). Vi var i alla fall en hög som tog oss fram, så nu är det ett spår dit.

För Ni som vill ha fina skoterleder, finns det skoterledbevis att köpa hos Höglands AIK för 100:-. Det har lite ”negativt” klang med Ledbevis, men ca 60 % av varje hundring, går till att fixa lederna runt Högland, så det går till en god sak.

Per-Ola, Aron och jag fortsatte sedan våran skoter resa till Norråker och hamnade Rolfs Boern, där vi blev bjuden på kaffe o tårta :) Rolf fyllde pensionär o blev mycket överraskad av ”stor” besöket från Högland. Tack för god fika!

På bilden ser Ni rutten hem från Rolfs Boern till Högland. Hade med mig GPS:n :)

Nej nu skall jag få i mig lite lunch, innan lunch stunden är över….
13 Januari 2009  | Länk | Skoter | 1 kommentar
Tjugondaknut..........

....då skall julen ut…Det är på tisdag, men jag kunde inte hålla mig. Gubben o jäg städade ur julen idag och det tog sin lilla tid...

Nu är det i alla fall gjort....

I morgon blir det skoter dag, vart remmen dra, vet vi inte än!

Tjauw!
10 Januari 2009  | Länk | Livet | 1 kommentar
Jag vill.........

...ha;

- Skare
- Jaga ripa
- 10 kilo mindre på kroppen

men man kan inte få allt här i världen!

Albert sov över hos oss inatt o vakna med magsjuka, så han fick åka hem igen, stackarn. Aron var besviken över att Albert hade blivit sjuk, dom som skulle göra så mycket oha så kul!

Det har kommit mera snö och det har blivit varmare ute. Idag är det minus 5. Jag tog på mig skidorna och ränne till Jonkersboern´ fram o tillbaks. Det blev 16,5 kilometer.

Skogen är så vacker med sina snöfyllda granar. Man kan inte få nog av att titta o njuta. Sen är det skönt då det är tyst, vindstilla o inte alldeles för kallt.

Tog ett par kort vid boern´ med kamerans självutlösaren o skidstavarna som stativ *LER*. Korten blev som de blev, men vad gör det, då man har roligt. Wiggo tycker nog att matte är ½ jobbig ibland. Han känner också att han vill göra något annat än bara åka skidor, fotografering och dressyr. En ripa hade inte vore helt fel, men snart så, snart....

Ha en trevlig afton. Nu skall jag göra currygryta efter Mette Palmers underbara recept. Den var så god! Kan vara gott med något annat än ”åljkötte nan gang”, sen skall jag inte sticka under stolen med det, att jag är curry älskare…..

*LER*
9 Januari 2009  | Länk | Snö | 0 kommentar
Vindkraftverk...........

.....är något så kopiöst grandiost!

Familjen Palmer och vi tog skotrarna och blåste upp på Bliekevare, där det nu finns 18 vindkraftverk. Man känner sig som en liten mus gentemot dom. Bilder finns under mappen ”skoter”. Det blev totalt sex mil t.o.r. Härligt väder o före.

Nu visar mätaren minus 3,1, istället för minus 31!

Nu skall vi fräscha upp oss lite innan vi åker till familjen Palmer, dit vi är bjudna på middag. Vilken lyx!

Ha de gött!
5 Januari 2009  | Länk | Skoter | 0 kommentar
Raka bena....

.....skall man nog ge tusan i sådana dagar som dessa. Termometern visade som max, minus 27 och Ni anar inte hur lycklig jag är över min lilla kamin. Den värmer så gött.......

Jag hade hoppats på en skoter- o skidsväng idag, men det var bara att glömma. Det blev rivning i källaren istället.

Allt är nu ur riven och snart skall det putsas och byggas, för här skall det iordningställas en bagarstuga. Arons farmorsmor brukade bakade där i gamelti´n. Känns riktigt roligt. Gör renoveringen med värme i hjärtat. Tänk att bara kunna gå ned en trappa, för att kunna baka sitt eget tunnbröd!

I övrigt har det varit full rulle i jul och nyår.

På julafton var vi ensamma. Åt gött, packade upp klappar och kl.21, drog vi upp på Blaikfjället för att sova i Lappstugan. Man vet aldrig, det kanske bli slut på sådant, om det blir Nationalpark.....

Sen fick vi besök av familjen Zakrisson som var hos oss i tre dagar. Dom var sex pers. Det var så mysigt att få pjuller med småbarna igen. Vi åt…o åt…o åt, åkte pulka, skoter, skidor, ja, vi hade trevligt o mådde gott, rättare sagt. Det blev så tomt då dom åkte......

.........men då kom Aaaarrrneeee. Då blev det skoterkörning och nyårsfirande med familjen Ersson. Super trevligt! Något nyårslöfte blev det inte, men det ända jag sa till mig själv var......va rädd om det du ha och lev livet i nuet, man vet aldrig hur länge det varar.......

Go´fortsättning till Er alla!
4 Januari 2009  | Länk | Snö | 1 kommentar
År 2009

Det nya året har knackat på och är redan in på sin andra dag.

Det man kan konstatera är att man skall värdesätta det man har och älska och vårda dom/de som ligger en varmt om hjärtat. Man vet aldrig när det tar slut.

Denna jul och detta nya året har gett mig en ”aha” upplevelse/-r som man sällan kommer att få uppleva.

Saker som vidrör ens hjärta, är olidliga och svåra att handskas med, men allt i livet har på något viss en mening, fastän man många gånger inte förstår meningen med det.

Va rädd om varandra, tar inte allt här i livet för givet och tänk på det......


.....man lever bara en gång!
2 Januari 2009  | Länk | Livet | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida