Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


Fick ett mail från en jaktkamrat.....

 ...en film som jag vill dela med mig av till Er. Klicka HÄR så kommer Ni direkt till filmen. Helt underbar film

Så här ser det ut just nu utanför min dörr. Blå himmel, minus 5,8 och STOR sol, så då vet Ni vad jag skall göra idag =)

Ha en fin dag

31 Mars 2012  | Länk | Jakten | 3 kommentarer
Beundransvärda kvinnor!

Jag får ofta beröm för mitt sätt att vara, men jag blir även ibland sågad för att jag sticker upp huvudet.

 Många gånger tänker jag;

 “Inte är det nåt märkvärdigt med mig! Det finns dom som är duktigare och bättre!".

Jag ser inte "dom" som konkurrenter, men som “läroböcker” som man kan läsa, lära, skåda och dra nytta av!

Om man skall gå runt som ett blindstyre med att vara avundsjuk på andras färdigheter och tyckes sig veta och kunna allt, då slutar man att utvecklas!

Det jag vill säga är att det finns bloggar som jag läser varje dag, bloggar som är givande, inspirerande och lärorika. Jag vill tipsa om dessa för jag tycker att det är en fröjd för ögat, hjärtat och hjärnan att gå inpå dessa!

Vi börjar med Kina

Jag känner inte till en kvinna som har så många meriterade hundar som henne. Första gången jag träffade Kina hade hon med sig en Gordonvalp. Denna valp kände redan vid sex veckors åldern, till kommandon såsom "sitt" och "stanna" och vilken ögonkontakt Kina och valpen hade sinsemellan, det fick mig att tappa hakan!

 Det gick flera år tills nästa gång jag träffade denna KvInNA.

Det var i Ammarnäs, Fjällpokalen, då var hon allt annat än glad. Irriterad var hon (befogad) över ett pris hon fick på ett jaktprov på en unghund. Jag sa då till henne att; "blir du inte nöjd med en tvåa, då tycker jag att du borde lägga av med detta!". Inte blev hon arg och upprörd över min ärlighet, hon uppskattade den! Många gånger har jag önskat att hon var Wiggos uppfödare!

Foto: Kina

Titta in på hennes sida och njut av hennes bilder, där man faktiskt får se ripan tillsammans med hundarna och inte bara en massa “tomma” ståndbilder. Kina är en otrolig duktig hundmänniska och fotograf!

Nästa kvinna är Therese Bjärstig

Sockenvägens Sötataste Pyssel- och Pangbrud. Skulle jag ge denna kvinna en piprensare, ja, nog fasiken skulle hon få till nåt "braohasnyggpryl" av det!" Skänkte henne några rullar gamla hyllband och *vips* så gjorde hon en julgran av detta!? Där stod jag och fattade typ NOLL! Fattar inte vart hon får alla idéer ifrån! Trots hennes ringa ålder, ser det ut som om hon inte har gjort annat!

Foto: Therese

Inte nog med det, denna kvinna jagar! Jihoo! Hundgåar är hon dessutom! Rapp i truten är hon också, precis som jag och det låter som ett HELT hönshus då vi råkes! Mina höns får slänga sig i väggen!

Tredje personen är Fjällripan, Susanne Lind

Hon är nog den mest imponerade fotografen som jag har i min bloggkrets. Ibland har jag till och med funderat över om hon är en JÄKEL på Photoshop, men nej, hon är ÄKTA!

Foto: Susanne

Hon kan sin sak, jagar och "fångar" dagen/jakten i bild, bättre än mig! Underbara bilder ♥

Den sista är Anna-Sara

Vissa har talans gåva, men denna kvinna har begåvats med ordets och pennans gåva. Hon är helt otrolig på att få DET på papper. Hon kan utrycka sig så otroligt bra och fint, det är som att svepas med i en spännande roman! Ibland retar jag upp mig på att hon jämnt blir så jädra snygg på bild =)… skämt åsido!

Foto: Anna- Sara

....Även hon tar underbara bilder och är en utomordentlig jägarinna. Jag gillar skarpt att hon äger Finsk Spetsar J

Gå in på deras bloggar och njut, för det gör jag i fulla drag nästan varje dag....

28 Mars 2012  | Länk | Kvinnliga Jägare | 9 kommentarer
Mys i soffan...

Det är inte ofta jag stannar av och tar det lugnt och det märks att mina husdjur också njutar av det att matte tar det lugnt =)

Ha en fin dag alla mina läsare ♥

27 Mars 2012  | Länk | Livets njutningar | 5 kommentarer
Förtroende
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
Störst av allt är kärleken.......

För tio år sedan, kl.19:44, las en liten kille på mitt bröst.

Jag kan än idag känna den oerhört starka kärleksvågen som gick igenom min kropp. En blandad känsla av oro och kärlek. Jag minns även att jag tänkte;

Är han verkligen min!?

Jag kände en oro över att någon hade lurat mig på hela “kakan“, att någon skulle sno tillbaks han, att allt bara var en dröm!

Där låg han, Nils Aron, 3,5 kilos knyte, med stora mörka ögon och tittade så klokt på mig. Jag minns hur han lyfte på huvudet och skådade sin nya värld och mig, en stolt nybliven mamma, precis som om han ville säga;

"Jaha, det är dig jag har hört i nio månader. Det är du som är min mamma!"

I tio år har jag haft glädjen att lära känna denna envisa, bestämda, hjärtegoda och kloka killen. Ibland kan han göra mig så arg, så att jag inte vet vart jag skall ta vägen och ibland blir jag så överväldigat av den kärleken jag känner för honom. Än kan jag skydda han med mina vingar, men det är inte många år kvar tills han skall börja lämna boet.

Aron öppnar paket imorse 05:45...

Skrev det på hans grattiskort idag att det inte är långt kvar till moppen. Jag såg hur han flinade, men innerst inne önskade jag att det skulle vara långt tills dess, men jag kan inte skydda han i all evighet.

Man får se till att han får så mycket som möjligt med sig i ryggsäcken hemifrån, så att han vet hur han skall ta saker på sin färd till det vuxna livet.

Thai och Aron 2009

Vad kommer det att bli av min dräng, tänkte jag då han låg där på mitt bröst och än idag ställer jag den frågan, Vad kommer det att bli av min Aron?

Älskar dig och grattis på din första två siffriga födelsedag

 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

26 Mars 2012  | Länk | Aron | 9 kommentarer
Snabbare än sin egen skugga....

....det måste hermelinen vara!!!

Denna fina och nyfikna hermelin i vinterdräkt, lyckades jag få på bild idag. Den skuttade, lekte och busade i snön.

Med ett pipande ljud, fick jag hans uppmärksamhet. Den tittade villigt fram och poserade så vackert framför min kamera.

Visst är den smäcker och vacker?

O, vad jag tycker det är underbart att fånga sådana ögonblick med min kamera

21 Mars 2012  | Länk | Livet | 12 kommentarer
Mail från Norge <3

"Trivsel i valpekassa på Rena"

God kveld Miranda!
 
Alt står bra til med Pirkko og valpene. Jeg kontrollveide dem i dag og alle veier fra 605 gram til 760 gram. Forskjellen fra fødsel til i dag har jevnet seg bra ut på 10 dager.
Utseendemessig er det ikke stor forskjell fra de forrige bildene, valpene har bare blitt større. Så fort de åpner øynene vil jeg sende flere bilder.
 
3 av valpene er avtalt levert til nå. Jeg har ventet med å kontakte flere valpekjøpere da jeg ikke ville love bort valper for tidlig da det er risk for at valper kan dø av forskjellige årsaker, såkalte "fading puppies". Jeg tror uansett at faren er over for det nå, da alle valpene er runde, mette, varme og virker fornøyde. Pirkko fremstår som en god mor og tar godt vare på alle valpene. I tillegg er hun glad og imøtekommende også når fremmede kommer på besøk. I går fikk en kollega av meg lov til å håndtere valpene i valpekassa mens Pirkko helst bare ville ha klapp selv.
 
Hils til alle på Høgland
 
Med vennlig hilsen
Jens
 
 
Pirkko med valparna 10 dagar gamla
 
 
Vilka små rävungar
 
 
Fyra hanar och en tik. Vad skall det bli av dom tro?

 

21 Mars 2012  | Länk | Thai | 6 kommentarer
Mumma!

Sonen har haft feber och kraftig hosta sedan förra torsdag och då man är sjuk, brukar matlusten försvinna. Då jag föreslog våfflor, tackade han gladeligen ja. En vecka före Jungfru Marie bebådelsedag, plockade jag fram våffeljärnet.

En klick Crème Fraiche på våfflan, tillsammans med hemmagjord hjortronsylt, det är det godaste som finns.

Testa själva!

20 Mars 2012  | Länk | Godsaker från Mirandas kök | 1 kommentar
En bra jägare kan låta bli!

Det klubbades igenom ett (som jag anser, vansinnig) motion på Jägareförbundets Länsstämma i Vilhelmina. Motionen lämnades in av Anders Nilsson från Norsjö. Det klubbades igenom och skall skickas vidare till Svenska Jägerförbundets Forsknings och förvaltningsgrupp.

Ja, vad handlar denna motion om då?

Att förlänga toppjakten till den sista februari!!

Norsjöbygdens JVK tycker att detta kommer att ge många fina skiddagar utan att äventyra fortplantningen!?

Som jag har skrivit förut, så borde alla jägare lära sig sitt bytes beteende, för att man skall kunna förstå och respektera det. Man borde läsa om den, men även lära sig djurets beteende ut i det verkliga livet.

Alla har väl sett hur det skövlas skog och att betesmarker och spelplatser blir ringa. Ifjol såg jag faktiskt INTE en endaste tjäder som spelade! Endast orrar.

Anders Nilsson jämför tjäder/orrar med ripan och att ripan får jagas till den 15/3. Ripan sitter inte i topp och har inte ett inbyggt beteende som en tjäder, att den skall dra sig till sin spelplats/revir, där den lätt kan bli ett offer för en prickskytt.

Han tycker även att fördelarna med att toppjakten förlängs är att dagarna är längre och ljusare, vilket jag tycker ger längre jaktdagar och större möjligheter att fälla mera fågel.

Anders tycker även att turistföretag som livnär sig på jakten, inte kommer att bli ledsna om jakttiden ändras till den sista februari. Varför skall Sverige ”skänka” bort allt dom äger och har?

Handlar allt bara om pengar i dag?

Jakt anser jag, är att man tar det man behöver och sen låta bli. Att lämna, så att det finns kvar i all tid framöver. Vi skall inte bara tänka NU, vi skall tänka längre fram. Hur påverkas fågelbeståndet om 10-20 år, om vi skall utöka jakttiden till den sista februari? Varför skall vi tömma skogarna på alla våra tillgångar? Skall vi inte vara rädda om den?

toppjakten skjuts ofta vuxna äldre tuppar. Under september - oktober förflyttar tuppen sig gradvis tillbaka till spelplatsens närhet och redan i februari börjar dom att infinna sig på spelplatserna (enligt forskare Ingemar Hjorth).

Tupparna blir inte könsmogna och börjar inte att etablera sitt revir på en spelplats förrän tidigast vid två årsåldern. Det händer oftast inte förrän vid tre års ålder. Om vi skall skjuta en massa tuppar, hur skall ungtupparna lära sig hur ett spel går till? Kommer det att finnas kvar tuppar som kan befrukta hönor? Tjädern behöver lugn och ro den också och ha tid på sig att finna sitt revir och göra sig klar för att spela.

Denna bild tog jag förra veckan.

Tycker själv att man går åt fel håll när man vill utöka toppjakten!

 

20 Mars 2012  | Länk | Jakten | 1 kommentar
Svårt val....

Jag har funderat hit och dit om jag skall ta en parningsvalp eller inte och jag skall säga ärligt, att det var ett svårare val då jag fick träffa Taiga. Hon är precis som Thai och Thais syster, Tikka. Väldigt lugn, stabil, glad och social.

Taiga 14/3-12

Man skall ändå vara ärlig mot sig själv, valpen och uppfödaren. Jag har fortfarande två hundar kvar och är mycket emot att ha för många hundar. För alla behöver sin tid, gammal som ung.

Thai i skogen 9 veckor ung

Att ta en valp innebär att jag måste skogvana träna den till hösten.....

Thai vilar i Gäddtjärnkulln, tre månader ung 

....och ge den mycket kärlek och tid.....

Jag och Thai 2009

....något som jag kanske inte har att ge just nu, eftersom Thai fortfarande är en unghund och inte helt färdig.

Sen har jag ju en familj som behöver sitt

Jag känner att det är bättre att avsluta jobbet med en hund, innan man drar på sig ett projekt till. Resultat blir oftast bättre att ge unghunden gott om tid, för det är bättre med en riktig hund än massor halvdana. För hur det än är, så fungerar vi jägare som så, att vi alltid plockar den bästa hunden ur hundgården då man skall till skogs. Dom övriga blir kvar hemma. Rättvist? Nej! En hund kräver mycket tid båda i träning och kärlek, så jag har bestämt mig för att vara realist och avstår då från att ta en valp.

Raimo och jag diskuterade om vi skulle göra om parningen, om resultatet skulle bli bra. Då menar vi inte enbart i utställnings- och jaktprovssyfte, men även sjukdomar. Vi får se vart det bär....

Nu har Thai gjort sina två parningar, så jag tänker inte para han på två år för att se resultat på avkommorna. Det skall dyka upp nåt riktigt intressant, för att jag skulle kunna ändra mig.

Mitt val var svårt, men magkänslan säger att jag valde rätt.....

Raimo är en underbar hundmänniska, så jag vet att hans val av valpköpare kommer att vara noggranna utvalda

15 Mars 2012  | Länk | Thai | 9 kommentarer
Fjärde påfyllningen....

Idag satt dom ihop i 13 minuter

Thai, Taiga och Raimo 14/3-12

 

14 Mars 2012  | Länk | Thai | 0 kommentar
Från det ena till det andra....

Lördagen den 10/3-12 kl.18:06 föddes den första valpen och sen kom fyra till. Fyra hanar och en tik kom till världen i Rena, Norge. Thai har blivit pappa för första gången

Mamma Pirkko och valparna mår fint och vi är alla stolta och glada över att allt gick bra och smidigt. Pirkko var förstföderska, och det hela var över på drygt en timme!

Pirkko med valparna 11/3-12

Sen kom söndag.....

-”Jag kommer imorgon” hördes i andra sidan av luren. Raimo kom efter en åtta timmars bilresa och hann bara vara hemma hos oss i tre minuter, så satt Taiga o Thai ihop!!!

Thai och Taigas första parning 12/3-12

Se så det kan gå! Ena dagen blir man farmor och två dagar senare är man bordellmamma ;-)

Vill avsluta dagens inlägg med denna bild på Aron och hans fina öring som han fick på Daima i söndags.

Är så stolt över min dräng

TÄNK att han fyller två siffrigt om två veckor!

12 Mars 2012  | Länk | Thai | 7 kommentarer
Lyckad start på dagen!

Det känns helt underbart att ha startat dagen med att rädda livet på minst 50 fåglar och mina höns!

 

Denna hanen hamnade framför kornet mitt imorse och jag skall säga att jag är överlycklig att jag äntligen fick han!

Vackra öron

Det är dock lite skrämmande att se hur lik den är Thai. Det känns faktiskt lite i hjärtat......

Fick efter rävjakten besök av en reporter, som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Ni kan få en ledtråd....

Fick denna fina boken som gåva och han signerade den också J Ibland känns det helt otroligt att man får sådana fina gåvor och möjligheten att träffa nya intressanta människor med samma intresse som mig....

Nu hoppas jag att boken skall väcka ett nytt intresse!

Varför han var hit, tänker jag inte avslöja än ;-) Men jag kan säga att dagen blev lyckad! Ni får själva klura ut vilken tidning det gäller....Reportaget kommer i November 2012.

Snickring av uggleholkar hann jag inte med. Ibland tror jag, att jag skall hinna med så mycket som möjligt på min lediga tid, men det är bara att inse att man inte gör det J

Nu skall jag förberedda middagen, för idag kommer sonen och fadern hem från fjället. Jag har ju varit gräsänkling sedan onsdag och har verkligen njutit av min egentid.

Skall i alla fall bli skönt att krama om mina efterlängtade pojkar ikväll

11 Mars 2012  | Länk | Jakten | 13 kommentarer
Wiggos dag

Uppe med tuppen imorse och packade skotern och hundkälken. Blåste upp på Blaikfjället för att jaga ripa med Wiggo. Det blåste småspik, men jag hade bestämt mig att åka upp.

Trots vädret var Wiggo i fågel tre gånger, men dom var så otrygga av blåsten och lyfta innan jag hann fram för att skjuta.

Wiggo står för singelripa

Så är de´

Wiggo blir som en valp då han kommer ute i jaktmarken och det syns att han älskar det han gör. Wiggo blir tio snart, så han gör det bra.

Still going strong

Vi var ute i tre timmar. Passade även på att samtidigt kolla mårdfällan som jag har uppe på, men den var tom. Det finns gott om mårdspår precis överallt, så det märks att parningstiden är igång och att dom inte bryr sig för smaskiga lockbeten J

Jag hade dock bättre tur i mitt riphag. Då jag kom fram till den, så var det såvitt jag såg att det fanns en ripa i klykan. Det hade blåst så mycket så att den så gott som var osynlig, under den mjuka snön.

Ser du ripan?

Man blir glad för varje gång man hinner förre räven!

Lite klös i!

Klorna på ripa är för otroligt långa och stora. Kan förstå att dom får bra grep skaran!

Nej nu skall jag äta älgsoppa Ha en fin kväll allihopa!

10 Mars 2012  | Länk | Jakten | 4 kommentarer
Jakt- och pysselhelg......

Vädret ser intelovande ut på lördag, men jag har bestämt mig för att jaga lite ripa med gam´hunden ändå. Han kommer förmodligen inte att orka så länge, så han får jaga och springa så länge han orkar. Han blir så glad då han får komma ut och få lite egentid med matte

Wiggo, 5:e mars ifjol. Blaikfjället.

söndag får jag besök av en reporter, från vart, tänker jag inte avslöja ;-) Efter det att han har gjort sitt och åkt hem skall det göras två uggleholkar. Hade tänkt göra så att jag kan hänga upp en vid varje jaktkoja. Märkte att då vi hade en ugglefamilj som bodde i våran stor tall på gården, hur lite sork det till slut fanns. Dom rensar oerhört bra, så då passar det bra om dom rensar sork även runt jaktkojan J

Så här såg det ut i holken för tre år sedan....

..och så här ifjol J

Skall även göra några vanliga holkar om jag hinner, men innan allt detta, blir det veckans sista arbetsdag J

Ha en trevlig helg allihopa!

9 Mars 2012  | Länk | Smått o Gott | 6 kommentarer
Kotirovans Taiga....

....har börjat löpa den 3:e mars.

Stolt husse Raimo med sin Taiga

Planerad parning vecka 11

Vill du veta mera om Taiga, klicka HÄR. Är fortfarande i valet och kvalet om jag skall ta en parningsvalp.....

Fan inte lätt det här!

7 Mars 2012  | Länk | Thai | 3 kommentarer
Minisemester

Blev det för familjen.

Borgahällan

Åkte till Borga för att umgås med familjen Nilsson. På lördag och söndag var det fiske på Daima.

Aron med sin röding

Jag med min öring. Man blir alltid lika förvånad över varje gång man drar upp en, hur vackra dom är med alla sina prickar ♥

Det blev mycket fika, klämmackor, kaffe, korv och annat gott. Denna finurliga burken fick jag i 40-årspresent av min barndomskamrat Geir-Arne i Norge.

Den är så bra, så att jag nu inte kan vara utan den, då vi är ute på våra strapatser

Aron och Wilma åkte en hel del slalom.

Vi har haft underbara dagar med fint väder och hyfsat fiskelycka. Man är lite brun i ansiktet. Nu är det jobb resten av veckan och till helgen är jag gräsänkling och skall då passa på att njuta av lite egen tid....undrar om det blir ripjakt?....Ja, det får Ni väl läsa om i så fall J

Ha en bra vecka!

7 Mars 2012  | Länk | Fiske | 4 kommentarer
Skoter och snöstorm = en härlig kombination!

Minns Ni denna berättelsen som jag skrev den 31 Januari 2012 ?

Förrgår kom en farbror till Arons skola för att lämna en skotertidning.

Jag var på jobbet då min mobil ringde:

-”Mamma, du är med i en skotertidning, fattar du mamma..!? EN skotertidning! Jag som älskar skotertidningar och skotrar

(LÄS, stolt son J )

Jag blev lika överraskad som sonen och fattade ingenting. Hur hade jag hamnat i den? Tänkte jag, men då Aron sa namnet Björn, ramlade polletten ned....

Det är alltid roligt då människor uppskattar det man gör och dessutom ger ett rejält tack för det ♥ Tack för dom fina orden Björn!

Det värmde oerhört! 

Vill du läsa mera om detta, finns ju tidningen i handeln ;-)

1 Mars 2012  | Länk | Skoter | 11 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida