Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
September (2021)
>>


Egen Inventering =)

Är på skogspromenader lite då och då för att kolla djurlivet. Kan säga som så;

Mycket sork, längre upp hyfsat med lämmel (inget överdrivet som det sägs i media), mycket orrar av båda kön, hyfsat med järpe, gott om tjäderhönor, men fortfarande har jag inte lyckats se en ända tjädertupp!? Vart håller dom hus? Hur ser det ut för Er andra. Har Ni sett tjädertuppar?

Igår var jag ute och gick mot Kallkällsmyra. Skrämde en ko o kalv. Inte mycket snö kvar. På vägen hem hittade jag björnspår 300 meter från vårt hem,

...så han lufsar runt och börjar väl snart att vandra upp, så fort snön är borta.

Det är lugna tider nu för Thai och Wiggo. 119 dagar kvar ♥

Vill önska all mina läsare en trevlig Valborg. Tänk på smällare ♥

30 April 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer
Bara så ji vet...

ɐpuɐɹıɯ// ¡uǝʇıʞs åd uǝsöן ǝɹıןq sɹɐuuɐ ɹǝ dɹäʞs ¡ıxǝןsʎp ɐɥ ǝʇuı nɾ uɐʞ ǝɹɐʞösǝq ɐʞıun 00ϛ ϛ ɐןןɐ ¡ɹǝʌǝן np ʇʇɐ ʇǝʌ ƃɐɾ uǝʌä ʇʇɐ ås åp o åp ʞɔʎɹʇʌɐ ʇʇǝ ɐuɯäן ¡ɐʇʇǝp ɐsäן ʇʇɐ ɹöɟ nu ʇǝpnʌnɥ åd ןäʌ ɹåʇs np ås uǝʞıɟʎu ås ɹä pǝɯ ɥɔo ןןıʇ np ˙ƃɐp ǝɾɹɐʌ ɯos ʇʇoƃ ås ɐpıs uıɯ åd ǝuuı ɹä np åp ǝuɯä ʇuɐssǝɹʇuı ʇʇǝ ɐɹɐʌ nɾ ǝʇsåɯ ƃɐɾ ¿¡ɹɐʇuǝɯɯoʞ uǝ ɐuɯäן ʇʇɐ ʇɹåʌs ås ɐɹɐʌ åp ʇǝp ןןɐʞs ɹöɟɹɐʌ ƃɐp ɐɹpäɾ ɐpuǝɹɐʌ ɐpıs uıɯ ɐsäן ʇʇɐ åd uǝʞıɟʎu ɐןʌäɾ ås ɹä np ɯo

29 April 2011  | Länk | Livet | 6 kommentarer
Vilken tur jag har!

Min goda jaktkamrat Gunnar Fonnes från Norge är en omtänksam jaktvän.

Gunnar och Kofi hösten 2010

Han tänker på mina lungor och vill att min jaktlust inte skall ta kål på min hälsa. Hösten 2010 satt vi i jaktkojan i Varpsjöskogarna, babblade jaktäventyr och braohasakeriskogen, över några Jägermeister.

-“Miranda, du som har sån problem med dina lungor, borde ha en Jerven Fjellduk!

Han hejvilt demonstrerade funktionen och hur man drar på sig den, men jag var tveksam till denna prassliga sak! -”Den prasslar för mycket, jag är en andäktig postare och vill inte bullra för mycket på postarstället!” sa jag bestämt. DU tycker att den prasslar, men den låter som löv i träden”, sa Gunnar. Det låg nåt i det han sa. Tänkte i mitt stilla sinne, att jag inte skulle vara som alla andra gamla jaktgubbar i byn, rädd att prova nåt nytt! -“Jag har två, du skall få låna en av mig, du skall se att den är varm, vindtätt och den håller ute din vittring”.

Älgjaktspremiär. Jag drog på mig den lite motvillig. Gunnar var gästjägare hos oss den vecka. Efter en timme på postarställe kom det en ko med två kalvar förbi hos mig!? För långt för att skjuta, men jag ropade på radion åt Gunnar att han skulle hålla upp ögonen, för jag misstänkte att de skulle förbi hans postarställe. Så rätt så, Gunnar satt med sin fjällduk och även han fick se dom, men för långt för att skjuta. Efter dagens postning fick vi order av jaktledaren att dagens jakt var avslutad, så det var frivilligt jakt på eftermiddag. Klev upp från min postarstol för att ta fram säcken och fick då se huvuden på fem tjädrar! Två tuppar och tre hönor såg förvånad på mig i det höga myrgrässet på sju meters avstånd och jag såg nog lika förvånad ut som dem! Som jag skrev förut, jag är en andäktig postare, men detta tog priset! -” Duken kanske fungerar ändå…!” tänkte jag. Jag var fortfarande inte övertygad.

Uppehåll i jakten. Jobbade och hade annat för mig på hemmaplan. Sen var det dags igen. Den första snön hann komma och det blåste kallt. Drog på mig duken. Varmt och gott var det under den. Det ända jag frös om var näsan J

Så kom han, sextaggarn´. Inge brådis hade han. Vackert stod han där och tittade till vänster (mitt håll), och sedan åt höger. Sen kommer alla tankar. Är det för långt, skjutriktningen, ja allt en jägare tänker på innan man trycker av. Bestämde mig för att smyga ini skogen för att komma närmare och i bättre skjutläge. Sprang där som ett åkerspöke, med duken över mig. Stannade till ibland då oxen tittade åt mitt håll. Sen då jag tyckte att det var bra läge, tryckte jag av.

Han sprang som en idiot därifrån och jag hann inte trycka av ett till skott. Sen dröjde det inte länge innan jag hörde ett kort yl från jaktledarens hund, då jag hade kommit tillbaks på postarstället. Fick veta att hunden hade stött nåt, så det var till att hålla upp ögonen. Nu fick jag smyga åt det andra hållet. Smög o smög, höll på att bli översprungen, vilken adrenalinkick. Sköt på sju meters avstånd!

Två älgar på 10 minuter.....det var svettigt och jag skall ärligt säga att jag blev som en hel karl då alla kom fram och fick se vad jag hade åstadkommit med på dessa minuter J

DUKEN FUNGERAR! Nu skulle jag övertyga Per-Ola att den var superbra, att det var den som gjorde att jag fick skjuta, men han trodde bara att jag hade tur.....

Fem dagar senare....

“Jag åker upp på fjällä, så fort jag har skickat Aron med skolbussen”. -“Jag orkar inte kliva upp så tidigt!” sa jaktledaren. Jag och gubben gick åt skogen. Per-Ola gick längre upp och jag satt längre ned, så att jag skulle hinna springa ned från fjället innan Aron kom hem från skolan. 45 minuter senare kom våran jaktkamrat Nisse. Vi viskade kort och jag sa kaxigt; -“Vi ses härvid åljen min!”. Per-Ola kom in på radion fem minuter senare för att meddela oss att jaktledaren hade försovit sig, så det var lugnt. -”Bra, då hinner jag ta en varmchokladkopp”, sa Nisse. Aldrig i livet, tänkte jag! Jag skall posta och vara tyst. Har inte jag störd nåt, är kanske turen på min sida att älgen vågar springa bredvid mig om hunden stöter nåt, men hunden hann aldrig komma åt skogen....

Ett stort schabrak hörde jag. Där stod han, elegant med sin stora krona. Skogens STORA konung. Ett skott och där låg han…en udda 18. Stolt?

 Ja, det kan Ni ge Er fan på!

Samma kväll ringde telefonen. Det var Gunnar som ville gratulera mig. -”Grattis Miranda, en kvinna med den jaktlust som du har, har jag aldrig träffat förut! Fjellduken är din, som gåva för att du har fått stor oxn´!”

En sak skall Ni veta, Gunnar hade rätt, den fungerar! Nu har jag sydd en röd tråd i den för varje älg jag har skjutit med den på....nu gäller det bara att övertyga gubben, för jag vet att det kommer att hamna flera röda trådar på den nästa år J

Förresten, den heter inte Jervduken längre, den heter Oxduken J och Per-Ola har börjat tro lite mera på den, men han är väl som dom andra bägskålla i byn....Det skall mycket till innan dom övertygas J

Tack Gunnar för den superfina och fungerande presenten

28 April 2011  | Länk | Jakten | 0 kommentar
Har du köpt?

Sista Jaktjournalen?

För 49:- får du läsa om jaktprovdomaren Martin Markusson och hans dubbelchampion Tuima som också kallas Tummen.

Fint reportage med utomordentliga fina bilder! Tummen upp!

I övrigt var jag ute igår på Brännåkerfjällä och tittade efter vårtecken. Lämlar är ifarten och med tanke på hur dom redan vandrar, undrar jag om det blir nåt lämmelår? Det är mycket snö kvar och jag tycker det är för tidigt för dom, att redan vandra nu. Efter vägen ligger det hundratals lämlar ihjäl körda.

Har hittat mycket tjäderhönor, orrhönor och orrtuppar,

men inte sett en ända tjädertupp. Måste kolla om jag hittar ett spelplan, så jag får fota några fina tuppa.

Ha det fint i vårsolen!

27 April 2011  | Länk | Jakten | 3 kommentarer
Berith Johansson!

Nu ett tag framöver med jämna mellanrum kommer jag att lägga in ett intervju på mina jagande väninnor. Ni skall veta att det finns många fruntimmer i skogen nu förtiden! Läs och njut....skulle Ni ha missat nåt intervju, kommer dom att finnas kvar i mappen "Kvinnliga Jägare"....och ni jagande karlar kanske hittar en singel brud där, som passar ihop med erat intresse J

Här är den första bruden med krut i!

Berith med stor ox´n. Foto: Berith Johansson

Namn: Berith Johansson
Bor: Född och bosatt i Åsele.
Familj: Skild sedan 4 år tillbaka. Har två barn, en son på 22 och en dotter på 18 år.

Fin Finsk Spets tiken Troja. Foto: Berith Johansson

Har 5 hundar 4 finsk spetsar och en jämthund. Min son är också jägare han sköt 5 älgar hösten 2010.

Sonen med Jämten och en fin oxe. Foto: Berith Johansson

Hos min dotter har intresset börjat vakna . Men har man en mamma som jagar varje dag under hösten så blir dom lite mättade.
Sysselsättning: Jag är sjuk sen många år har en ryggskada och är reumatiker, har också lyckats he av min hälsena 3 ggr.
Hur skulle du beskriva dig själv? Jag skulle beskriva mig själv som glad och hjälpsam, bryr mig om mina medmänniskor, men som sagt, som värkkärring är många dagar tuffa och jag hämtar all energi ur skogen.
När och varför började du jaga? Jag är uppvuxen med jakt vi har alltid haft 4-5 jämthundar min mamma var en av de första kvinnliga jägarna hon jagade i 30 år. För mig har jakten varit en levnadsstil . Jag började följa till skogen som liten kan inte säga när jag började men tog jägare ex som 18 åring när första kursen var här i Åsele. Numera har jag själv utb. i jägex. och är utbildad provledare . Jag är även utb. ringsekr. för uts. och påbörjar snart min utb. till uts. domare för älghundar, ska även påbörja dom utb. för jaktprov för älghundar. Är utb. domare och provledare för jaktprov för trädskällare. Är även kommun jägare här i Åsele.
Kan du förklara varför jakt är så fängslande?
Jag hämtar som sagt all energi i skogen tycker om när hundarna jobbar och att allt kan hända. Ingen jaktdag är den andra lik. Känner mig fri och trygg i skogen.

Vad/vilka är din favoritjakt respektive drömjakt? Jag har egentligen ingen drömjakt gillar all jakt både på bäver, älg, fågel, björn, grävling och räv, men de är klart skulle jag få åka till Alaska skulle jag inte tacka nej.
Vad har du i vapengarderoben?
Har nyss bytt bort ett par gevär, har just nu en Tikka T3 308 med ljuddämpare, en hagelbock, en kombi och en 22a .
Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Oj har så många bra jaktminnen, svårt att välja ut nått, tycker varje dag i skogen är ett fint minne.

Troja skäller skadenskjuten älg. Foto: Berith Johansson

Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? För mig är en bra jägare som tänker på viltet och inte avlossar skott i onödan. Man bör vara på skjutbanan en del! Säkerheten är ett måste och en bra jägare njuter av jakten och naturen. De är hundarna som ska jobba och passa på och njut när du närmar dig ett ståndskall.
Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare?
Jag har inga problem att vara kvinnlig jägare har många bra jaktkompisar som är män. Jag tar ur mitt vilt själv, vi har ett jaktlag där vi är 3 kvinnliga hundförare. Jag skulle inte vilja vara utan upplevelsen när hunden jobbar och man kan samarbeta och komma till skott, man ser att hunden är nöjd med sitt jobb. För mig är inte skjutet vilt de.

Nämn tre saker du inte kan vara utan i skogen: det är kompass, kniv, tändstickor och självklart mina hundar !

Beriths Hemsida

 Berith äger kenneln Tjäderfightens J

26 April 2011  | Länk | Kvinnliga Jägare | 0 kommentar
Mycket besök på Blåkulla iår!

Påsken bara flyger förbi. Vi skulle göra så mycket…men hälften blev inte ens gjort. Vi hann färdigt med golvet i Mushusä och alla väggar/stockar.

Jag såger brädor och polarplåt till golvet....

Aron spikar plåt så att inte musen skall kunna ta sig ini koja =)

Per-Ola och Nisse isolerade golvet och la in det nya!

Det ända som är kvar att göra är att montera fast alla sängar, men det får göras till sommaren. Man får gå upp och göra det då, ta med sig en surströmningsburk kanske och njuta en natt i den ny renoverad kojan med goda jaktkamrater ♥

Aron och Per-Ola var till Boda Borg med Höglands AIK.

Aron med Jimmy Skoglund i täten

Aron tyckte att Gokart körningen var det roligaste. Han är en tävlingsidiot som sin mamma...

Aron med två Normänn

Jimmy och Aron

Tack Anders Ottosson för att du har fixat bidrag så att barna får ha roligt i byn. Det är tack vara dig, Höglands AIK hade möjlighet att ordna alla roligheter för barna i vinter för en billig peng!!!

Påsken i övrigt har bestått av långväga gäster.

Monika , Ronny och Kiro kom från Borlänge på kvast till blåkulla J

Sen fick vi besök an Chili och husse Göran Hellström från Storuman....

Chili och Thai. En hot kombination =)

matte var och jagade på fjällä, men jag får skylla mig själv att jag inte fick träffa Anna igår, för jag valde istället att åka skidor till Mushusä i finvärä. Hade inte lust att sitta i nån bil eller inne….

Skidföret börjar att ta sitt slut. Gick hur bra som helst att åka skidor upp till Mushusä, men det var värre hem! Det var bara såvitt jag kom mig ned från fjällä. Det känns idag att man har avverkat 3 mil på skidor. Är öm precis överallt. Otränad?

Jag önskar alla en fortsatt trevlig påsk ♥

24 April 2011  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
Vill önska en glad påsk med dessa stolta och fina tuppar =)

Hade inte tänkt skriva nåt under påsken, men jag kunde inte låta bli att dela med mig av det fina jag såg igår =)

Åkte upp på fjället tidigt som fasiken igår, i hop om att kanske få se några spelande fåglar. Då jag kom upp på Kallkällsmyra vid 05:30 tiden hittade jag ca 20 tuppar. Några satt i tallar och var fega på att spela och några satt på små myrknoppar i väntan på att vara med på utmaningen. Lyckades fota några kaxiga orrar.

Det värmer i hjärtat att se dom. Satt med ett flin på munnen och njöt att få skåda detta fina spel. Dom är otroligt vackra ♥ Hoppas att deras spel ger god resultat åt hösten =)

Glad påsk…igen =)

P.S Vinnaren i min "Bloggläsartävling" är Therese Bjärstig. Motiveringen; en noggrann och fin beskrivning om varför hon gillar att läsa min blogg =) Presenten kommer inom kort D.S

20 April 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer
Glad Påsk!

Wiggo, Aron och Thai, redo för Blåkulla ♥

18 April 2011  | Länk | Aron | 6 kommentarer
Björnen sover, björnen sover....

Tro inte det! Med tanke på hur varmt det har varit dom sista dagarna, förstår man att björn inte vill sova längre i sitt blöta ide!

Var på barnkalas med Aron igår och efter det blåste vi upp på fjället för att mata hungriga byggare. Skoterföre var inte den bästa, men Aron, Thai och jag tog oss upp. Per-Ola, Nisse och Emmely var redan på plats i Mushusä. Dom hade börjat riva golvet och bytt ut stocken som hade ruttnat upp.

Sådana händiga karlar växer inte på träd!

Visst blev det bra!

Jag åkte upp med surströmmingsburkar och annat gott till Lappstugan.

Där hade även påskharen gjort ett besök, så Aron och Emmely var på äggjakt J Emmely tyckte det var riktigt spännande!

På kvällen blev det lite glögg och surströmning. Det tog inte många timmar innan alla somnade!

Idag fortsatt vi med renoveringen. Jag kände mig mest i vägen och fixade mat, nytt dasslock och trappsteg till utedasset. Sen åkte jag hem tidigare, så att jag kunde göra mat tills alla kom hem.

På väg hem fanns det spår som inte fanns efter spåret igår!

Jo, björnen har klivit upp och största myrstake hade han rivit! “Myrstackarna.” är nu utan hus L

Myror är en av björnarnas huvudrätt under vår och sommar ca 20% av det årliga energiintaget för björnarna är myror. Det är kanske inte så konstigt eftersom det finns ca 35 ton myror för varje björn i området! Björnarna föredrar vissa myrarter framför andra. De föredrar hästmyror framför röda stackmyror eftersom hästmyran har mindre myrsyra, högre energivärde, mindre aggressivt försvarsbeteende och gömmer sig långsammare när boet förstörs. Sen sägs det att det är lättare för dom att skita ut proppen dom har haft i magen hela vintern J

17 April 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 0 kommentar
Vilka är Ni?

Har över 5 000 unika besök i månaden på min blogg. Det tycker jag är skrämmande mycket med tanke på hur få kommenterar jag få på mina inlägg.

Jag vill ju veta vilka som läser min sida och varför? Kommentera och berätta! Lämna gärna en adress till Eran egen sida! Den bästa/roligaste berättelsen vinner en överraskning =)

14 April 2011  | Länk | Livet | 8 kommentarer
Goda nyheter!

Fick ett trevligt samtal idag från chefen J

 "Miranda du får en anställning till och med den 31/12. Vi är så glada över att få ha dig hos oss"

O, det var ett efterlängtad samtal ♥ Är så glad!!!

♥♥♥

14 April 2011  | Länk | Livet | 1 kommentar
Shabby Chic Jakt Style.....

Efter mycket funderande hit och dit, hittade jag en fin plats till tjäder skolplansch som jag har fått av Therese Bjärstig.

Den har fått en krok i sovrummet!

Tycker att den passar utmärkt mot min limefärgade tapet, tycker inte Ni det? Skall bli underbart att få vakna upp med synen av en stortupp J

Ni som kanske inte vet det, så samlar jag på fågelfigurer och älskar att måla.

Därför tyckte jag att planschen skulle passa bra i sovrummet tillsammans med mina porslinsripor, ripan som jag målade på sänggaveln, det gamla trägolvet och den Shabby Chic Jakt Style.....

Visst blev det fint?

13 April 2011  | Länk | Husä | 1 kommentar
Saker som gör mig glad, på en regnig dag....

  • Då Aron gör sina små avtryck lite här och var ♥

  • Första “vårtecken”

  • Årets första ståndskall (det blev i köket) J

  • Fångst i fällan. En död mink sparar mycket fisk och fåglar åt mig J

OCH.....

  • Annorlunda och fina presenter från omtänksamma och fina vänner ♥ Tack Therese, du är för underbar ♥

....passar bra att avluta detta inlägg med denna bild på en vacker chokladask jag fick och denna rad...

"Livet är som en chokladask. Du vet aldrig vad du får."

~ Forrest Gump, Tom Hanks.

12 April 2011  | Länk | Livet | 1 kommentar
Hjärtat gråter......

....då jag hör Harapoppan lockar på sin fru....

"

 

 

I tisdags flög fru Harapoppa ini köksfönstret. Lite omtumlad, satt hon sig på kylboxen, som stod på altan. Hon tittade på fönstret, lyfte på vingarna, och flög iväg. Herr Harapoppa satt i holken och kollade läget.

Sa till Per-Ola att vi skulle kolla hur hon mådde, men hon syntes inte till.

På onsdag kvällen hörde jag lockande ljud från holken. Han satt och lockade i holköppningen. Sa till Per-Ola att nåt inte stämde, att han inte skulle locka nu, då han hade en fru redan. Jag kände på mig att nåt galet. Vi drog iväg på vårt äventyr på fjället och på lördagskväll, då vi kom hem, fanns ingen uggla i öppningen. -“Dom jagar eller ruvar”, tänkte jag, men innerst inne kändes det som, att jag egentligen visste…..och min magkänsla hade rätt.

Då jag var ute med Thai för kvällspinken, såg jag fjädrar på gräsmattan, gick runt husknuten….och där låg hon, i mitt jordgubbsland.

Något djur hade t.o.m. hunnit smaska på henne. Jag blev så ledsen, så tårarna bara trillade….

Mina tankar gick direkt till ungarna/äggen. Ligger det ägg i holken, eller är det nakna små uggleungar, som nu är föräldralösa? Vad skall man göra?…Det är ju trots allt naturens gång…., men det gör ont i hela mig på kvällarna, då jag hör hur han flyttar sig från träd till träd och med sitt hjärtkärande lock, hoppas på, att hon skall komma hem igen ♥

11 April 2011  | Länk | Livet | 7 kommentarer
Heliga Miranda vid Heligfjäll =)

Alla mina BMW vänner vet vad jag menar med Heliga Miranda, men det är en annan historia, som jag kan ta någon annan gång =)

Låt mig berätta.....

Min stora önskan var att få fira min 40 årsdag uppe på fjället i tält. Bara min familj och jag....inga andra. Så blev det.

Köpte fiskekort hos Mats Lindgren på vägen hem från Borga i onsdags och sen vara det bara att packa om till nya äventyr. Det blev mycket packning och det mesta var ved!

Packning =S

Vi gjorde även några goda middagsrätter, såsom gulaschsoppa och älgskav, för lite lyxigare mat än torrmat ville man ju ha på 40 årsdagen J

Torsdagsmorgon var vi redo för avfärd, men skoterföret var inte på vår sida. Vi körde över Stutvattenmyra-Brännåkerfjället-Gitsjön-Lill Månkes.

Lill Månkes

Det var en sån sursnö, så det var hemskt! Fram kom vi!

Heligsjön var vårt mål. Nu skulle det grävas en grop, där tältet skulle stå.

2 timmars grävning i 1½ meters snödjup gör sitt, puh! Sen då tältet var uppslaget....

Tältplatsen. I bakgrund Heligfjället och -sjön ♥

....och allt var på plats, såg vi till vår förvåning att klockan redan var 20! Då blev det mat och då dröjde det inte länge förrän vi alla var utslagna J

Trötta hjältar

Thai tyckte att det var lite otäckt att kliva in i det mörka tältet, men väl inne, mådde han gott som en liten gris ♥

Mycket fysiskt och psykiskt =)

Vi eldade och eldade och ute började det att storma mera och mera, men vi överlevde natten J

Myspys...

Våran Candle Lantern skapade en mysig stämning i tältet och den tog även bort all fukt. Rekommenderar den varmt till alla friluftmänniskor!

På morgonen blev det en snabb frukost och ut för att prova fiskelyckan i Heligsjön.

Aron pimplar

Per-Ola med Heligfjäll i bakgrunden

Fick fyra matnyttiga öringar, men det var långt mellan dom och även mycket smått fick vi, som fick åka tillbaks.

Mumma....

Fina pajka ♥

Sen åt vi lunch ut i det fria.

Lunch

Fick besök av en nyfiken talgoxe, som höll oss sällskap hela lunchen =)

Undrar om han kände sig ensam i stora fjällvärlden och ville ha lite sällskap ♥

Efter lunch fortsatta vi och pimpla. Då fick vi besök av Thomas och Peter, som hade med sig en 40-årspresent till mig!

Vilka vänner ♥ Tack, det värmde ♥

Solen sken och det var underbart på sjön, men det varade bara i två timmar L Det började om igen…..stormen! Klockan 18 var vi inne i tältet igen och det blåste hårdare och hårdare, nu blev jag till och med lite orolig!

Nu åker tältduken!

Per-Ola och jag gick ut för att stadga upp skorsten med ståltråd, så att det skulle stå stadigare. Hela natten eldade vi, och hörde hur vinden tog tag i tältduken och det kändes som att vinden skulle fara med alltihopa närsomhelst!

Vackert, men blåsigt ♥

Thai gillar inte blåsten!

Det är inget fel på kameran! Det är full blås med yrväder =)

Det blåste 15-20 m/s. Tur var väl, att det mesta av tältet var under snön.

Aron och Per-Ola överraskade mig med att de hade köpt en tårta =) Det blev födelsedags sång i tältet. Varenda ripa borde ha hört det =)

-"Mamma, vi köpte den med hjärta, för att vi är gla i dä!"

Då vi klev upp bestämde vi oss för att åka hem en dag tidigare, för det fortsatte att blåsa och vädergudarna/-jävlarna hade meddelat att det skulle bli än värre.

Nu är man hemma igen och jag tyckte att jag fick en underbar födelsedag på fjället, nåt jag kommer att minnas länge. Om jag sammanställer det hela så kan jag säga som så;

  • Efter en sådan helg så blir man påmind om hur liten man egentligen är
  • Att planera sin färd
  • Ha bra utrustning, såsom kläder, sovsäckar och en bit sträng J
  • Och inte nog med det, så är det skönt att komma in i ett varmt ombonat hem, som gör att en sådan upplevelse som detta, får en att verkligen uppskatta livet ♥

Tack Per-Ola, för att du hjälpte mig att förverkliga min dröm; att vistas i tält på vintern ♥

9 April 2011  | Länk | Fiske | 9 kommentarer
BMW-träff!

Vi var några goda mc-vänner som träffades i Borgafjäll i måndags för att umgås, äta god mat och köra skoter. Två från Tyskland, en från Falun och två galna ”Européer” J

♪ Girls just wanna have fun ♫

På måndag kvällen var det lite kalas (början på veckan dessutom :-/ ), med mycket skratt och prat om allt från motorcyklar till snö och skotrar.

Tidigt på tisdag morgon packade vi skotrarna och begav oss upp mot Gitsfjället. Inte långt efter våran start, blev vi stoppade för blåsning och körkortskoll….

Snäll farbror polis, som lät oss provsitta han skoter J

Sen från Gitsfjället åkte vi vidare till Saxnäs för att äta lunch.

Thomas

Vi njöt hela våran färd. Fjällen kan verkligen ta luften ur mig ♥

Så som i himlen ♥

Närmare himlen än så, kan man inte komma, man känner sig liten på jorden där man står ♥

Gamla Slipsiks köja ♥

Efter Saxnäs blev det Klimpfjäll och sen över Slipsiken tillbaks till stugan.

Där fixade jag en Norrländsk inspirerad trerätters middag tillsammans med Simone. Till förrätt gjorde jag med mitt hemgjorda tunnbröd och egenjagad rökta älghjärta, en liten mini tunnbrödsrulle, fylld med pepparrotskräm och rocolla.

Mumma! Till varmrätt gjorde jag stekt älginnanlår med egenplockade kantareller och blodriskor i grädde. Till det serverade jag en vitlöksmarinerad potatissallad.

Simone gjorde vaniljglass med varma hjortron.

Simone, Peter, Ilka och Thomas

Middagen var mycket uppskattad J Särskild av tyskarna ♥

Nu har man firat lite 40-årskris, men i helgen skall det firas på ett helt annorlunda sätt....längtar ♥

Tack min BMW vänner för två fina dagar ♥

6 April 2011  | Länk | Skoter | 3 kommentarer
40 årskris!

Vet inte om Ni har fått senaste upplaga från TIME i Eran brevlåda?

Där meddelas det att jag fyller 40 på söndag =D

Ja, tiden bara flyger iväg! På bilden är jag 4 och nu är det en 4 med en nolla efter! Min 40-årsdag kommer jag att fira på det sätt som jag älskar mest; ute i naturen!

Hur, får Ni läsa om sedan =)

40-årsfest då? Jo, det skall jag ha och ett STORT sådant, men det blir lite längre fram i tiden =)

Nej nu skall jag bara njuta av att komma ini min 40-årskris!

HA DE

 

4 April 2011  | Länk | Livet | 3 kommentarer
Miranda Hendrika Frings

Namn: Miranda Hendrika Frings, men kallas för Miranda eller Mirre
Ålder: 39
Bor: Högland, Dorotea
Familj: Bor i hus med min sambo Per-Ola Håf vår son Aron och våra hundar (en Irländsk Röd Setter och en Finsk Spets). På gården har vi även två Pärlugglor. Mamma bor i Norge och pappa i Holland, där jag är född och uppvuxen. Har tre syskon. Två bröder och en syster.

Sysselsättning: Jobbar som förskollärare i Norråker, Strömsund Kommun.

Hur skulle du beskriva dig själv? Glad, ärlig, äventyrlig, tankfull men kan också vara otroligt vimsig. Jag har alltid många järn i elden och tycker inte om att sitta still. Jag är väldigt intresserad av allt som har med djur/skogen/fiske, hundpsykologi och gamla levnadsätt att göra. Allra bäst trivs jag i skog och mark tillsammans med en av mina jakthundar och bakom ett fiskspö. Känner mig väldigt ensam med mitt intresse och upplevs ibland som en enstöring med att vistas ensam i skogskojor och i skogen/fjället. Är ensam fastboende kvinna i Högland som jagar. Tycker även om skidåkning och svampplockning. Älskar mitt liv i skogen. Skulle inte vilja byta det med nån!


När och varför började du jaga?
Jag började jaga 1999, då jag träffade min sambo. Min första hund skaffade jag 2002. Wiggo, en Irländare. Han lyckades jag att jaktprovmeritera. Har haft några jakthundar innan jag köpte Thai. Livet är förr kort för att slösa på dåliga jakthundar. Köpte för två år sedan en Finsk spets och jag kan helhjärtat säga, att det är det bästa jag någonsin har gjort! Jag är uppvuxen i stor stan, Rotterdam, Holland. Så skogen är faktiskt nåt helt nytt för mig, men det känns som om jag aldrig har gjort annat ♥ Har gått högstadiet och gymnasiet i Norge.

Varför jagar du? För mig är det framförallt samarbetet med hunden, spänningen och naturupplevelsen som får mig att vilja gå ut i skogen och målet är självklart att skjuta ett vilt. Sen känns det oerhört bra att öppna frysboxen och veta vad det är jag stoppar i mig och att det dessutom är jag som har fälld viltet. Känner en oerhört stolthet då ♥

Vad/vilka är din favoritjakt/jakter? Jag jagar främst fågel med trädskällare/stående, men även älg. Att sitta på pass är inte det jag gillar mest, men jag är en andäktig postare!

Din drömjakt? Min drömjakt är att få åka till Mongoliën och jaga med Mongoler ett helt år.

Vad har du i vapengarderoben? En drilling, Merkel 12X6,5 fått i gåva av min jaktkamrat, Nisse Stry ♥


Berätta om ditt bästa jaktminne (hittills). Det finns många, men dom två hittills är nog i höstas, då jag fick skjuta en 17 taggare....

...på postarstället och en tjädertupp på 4,5 kilo för Thai.


Vad tycker du det innebär att vara en bra jägare? En bra jägare skjuter bara det vilt han behöver för hushållsbruk och kan låta bli att avlossa ett skott (då menar jag t.ex; om hunden inte gör rätt)! Sen skall en jägare respektera viltet och naturen.


Hur upplever du att det är att vara kvinna och jägare? Har bara positiva erfarenheter men jag kan ibland uppleva att jag inte blir tagen på allvar, för att jag är kvinna och inte uppvuxen på orten/landet.

Nämn tre saker som du inte skulle vilja vara utan i skogen. Hund, bössa och kniv.

4 April 2011  | Länk | Jakten | 0 kommentar
Mushusä......

Det blev upp med tuppen imorse. Tog på mig skidorna och åkte upptill Mushusä med Wiggo o Thai. En sträcka på 14 km.

Högdalsmyra

Per-Ola, Aron och Sören tog skotrarna med Leca sten och "braoha" grejor. På dagens program var det tömning av kojan....

....och skottning runtomkring den.

Det är två stockar som har ruttnat och måste bytas ut.

Kojan måste även lyftas, så att den inte står på backen och ruttnar upp helt och hållet. Vi skall även få den mustätt.

Då jag kom fram till kojan tömde jag den på allt gammalt skräp som inte används längre. Det blev två sopsäckar!

Den fick vara kvar =) Nostalgi

Jag eldade upp alla madrasser och täcken som inte var något till längre. Det som var hel, har jag tagit hem för tvätt. Hade med mig plåtburkar, så nu är allt mustätt!

Sören och Per-Ola skottade av taket och runt omkring kojan så att den får tina fram helt.

Aron gjorde snögubbe, för det var klubbsnön idag =)

Skoter Wiggo =D

Om två veckor skall Mushusä lyftas och dom dåliga stockar skall bytas ut. En stock var ett råttbo. Det skall även sättas in vinklad plåt runtom, så att “myssren” inte kan ta sig in. En glasruta skall bytas ut. Då allt detta är gjort, har man räddad kojan ett tag till, ini framtiden. Kojan har Nisse Stry, Walter och Emil satt upp för minst 60 år sedan, så den skall absolut bevaras för framtida jaktäventyr ♥

Det är så vackert i skogen. Finns hur många träd som helst med skägglav.

Skägglav är känsliga för luftföroreningar och fungerar därför som indikatorart. Det betyder alltså att det är bra luft upp hos oss ♥

Skägglav betraktas även som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation*. Visste Ni det?

*Handbok Överlevnad”. Svenska Armen, 1988

3 April 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 1 kommentar
Blev du lurad?

Som Ni kanske förstod, så var det ett aprilskämt! Thai är så väluppfostrad och skulle aldrig göra nåt dylikt och definitivt inte med en Jämthundstik =)

Sen har jag inte bytt karl och inte hoj heller =D

Slutligen vill jag meddela att det var Mats Jonasson, Dorotea som vann gårdagens spårbildstävling! Grattis! Det är såklart uttern som hade varit i farten och inte en lapp med pungbråk =) Tack alla 21 som vågade vara med och tävla!

Trevlig första april! Jag har inte blivit lurad än, men jag kan ge mig tusan på att många av mina läsare blev det på inlägget på min blogg och på FB ;-*

 

1 April 2011  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
Vilken jädra start på dagen!!!!

Försov mig, så det var bara såvitt jag hann skjutsa Aron till skolbussen. Inte nog med det, då jag släppte ut Thai för morgonpinken, försvann han…Tänkte att jag fick leta rätt på han, då Aron hade kommit sig iväg till skolan.

Jo nog kom Aron iväg sig till skolan och nog hittade jag Thai!!!

Han satt ihop med grannens Jämthundstik!!!!!!

Fy fasiken vad jag svor! Det var bara att vänta tills det släppte, så att Thai inte gjorde illa sig i….

Här har man jäklats med att para Thai med en Finlandstik i 14 dagar och det var så gott som stört omöjligt….och nu detta!

Håller med Sigurd att tjuvparningar är den lättaste parning som finns…vad skall man göra nu då!!?

1 April 2011  | Länk | Thai | 5 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida