Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


SÅ TREVLIGT.....

Jag har inte alla finesser som finns på Wordpress och andra bloggar, med att svara på mina besökarnas inlägg. Det jag vill säga är att....

Ni skall ha ett stort tack som återkommer till min sida, men även, trots ringa svar, fortsätter att besöka/kommentera mina inlägg
Lingon- och blåbärsriset som har börjat visa sig i skogen, får mig att längta ännu mera till skogs och jag kan lova Er att, mina inlägg kommer att vara lika, om inte mera, ringa.....

116 dagar kvar till fågeljakten..

.....och 124 till älg…Inte nog med att hunna längt….Ni skulle ha fått en bild på mig!

30 April 2013  | Länk | Livet | 1 kommentar
SKRYT

Vissa tycker att man inte skall skryta på sin egen hund. Vissa tycker även att man inte skall gå jaktprov eller utställning.
Jag har många ggr. hört kommentarer;

-”den visar vad den går för i skogen”
och
-”hunn är så jävla bra, så jag behöver inte gå något prov!”


Nja, jag vet inte om jag skall hålla riktigt med om det….Om hunden är så himla duktig, skall man absolut gå jaktprov, det är ju bara till allas fördel! Din, hundens och aveln!

Vi skryter ju om våra barn om de gör bra ifrån sig i skolan eller dyl., varför skall vi inte kunna göra det med vår fyrbenta familjemedlem?

Jag kan stolt säga att jag har en duktig finsk spets.

Thai med alla priser som han har erhållit under de tre första levnadsåren. Han hann även bli SE Uch, SE Jch, Klubbmästare 2011, trea på SM och kvala in till Svenska Landslaget 2013!

Det är klart att det finns saker hos Thai som jag inte gillar, men man kan inte få allt! Sen finns det de som gillar att kasta skit om min hund bakom min rygg, men Bernt Karlsson sa nåt roligt till mig som fick mig att skratta gott;

-”Ja du Miranda, jag har haft många dåliga jakthundar och jag har aldrig hört nåt skit om de!”


Så är det nog…


Märkligt att de som säger att hunden är jädrigt bra inte går ett prov!? Det är ju bara till ens egen fördel då man skall avla på hunden, att det syns i stamtavlan att de är dugliga jakthundar och har rätt exteriör. Sen är det ju ett litet bevis på att man har gjort rätt/lyckats....Har jag fel?

Det är klart att man inte har en färdig jakthund/champion bara för att man köper en pappershund, men man får ju papper på att man har köpt en valp som har det rätta blodet i sig.

Miljö och rätt/fel hundförare gör ju sitt i hur resultatet blir. Med fel ägare kan ju den hund med bästa papper bli en skithund och tvärt om.

Svälj Eran stolt-/feghet och starta Era hundar på prov och utställningar. Få ett papper på att de är jädrigt duktiga i skogen för även på ett jaktprovs protokoll står det vad den visar sig göra i skogen =) Det är bra för aveln!

Skall bli spännande att se vad pappershunden Eiko har att erbjuda åt hösten

Sträck på Er då det går bra och var inte rädd för att skryta, för det tänker jag fortsätt att göra =)

De är ju faktiskt vår bästa jaktkamrat....och även jaktlagets ;-)

29 April 2013  | Länk | Thai | 7 kommentarer
Snart blir grönt på skogens stig...

En vaggvisa som jag ofta sjöng för Aron då han var ett spädbarn var "Sov du lilla videung". Tycker texten i den är så underbar. För visst känns det skönt då solskensöga ser på oss?

Idag då jag var på Låitavare såg jag flera videkissar. De är så otroligt fina och söta i olika färgnyanser. En av älgens och harens favvo föda. Så fort jag ser videkissar tänker jag på Aron som liten och hur jag sjöng den för han innan han somnade

Nog är det härligt med vår

27 April 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 6 kommentarer
GRÄMMES

Hade tänkte sätta upp en åtelkamera vid vår fiskdamm i början av veckan eftersom tön har satt igång på riktigt och att björnen alltid passera den just efter Tiburtius. Jag hade så mycket att göra, så det rann ut i sanden….Idag ångrar jag att jag inte kom ihåg att sätta upp den…Varför..?
Jo, efter jobbet idag åkte gubben och jag upp på fjället med skotrarna. Anledningen var att gubben hade hittat en riven ren på fjället idag då han var ute för att köra ut postarved.

Efter vägen upp, ca 300 meter från vårt hus, hittade jag björnspår. Hade inte tid att analysera spåren eftersom det var viktigare att ta sig upp på fjället för att skära bort ett öra på den rivna renen innan matgästerna hade stuckit med den.

Ordförande i Vilhelmina Södra Sameby bad mig skära lös och spara alla öron från rivna renar som jag hittade på fjället.


 

Väl uppe skar jag lös örat och sen körde vi hem igen.

Som vanligt var det järven som hade varit i farten!

Dessa spår hade sprungit över skoterspåret på vägen tillbaks hem.

Den hade visst bråttomt!

Väl hemma, tog gubben och jag bakspåren på björnen…..

Björnen hade kommit över vårt fiskedamm, men innan det, hade han passerat och vandaliserat vår grävlingsfälla och leta godsaker två meter från hundgården…

och 15 meter från vår husknut (=

Tala om ”Mitt i Naturen"!

Har satt upp åtelkameran, men jag grämmes att jag inte gjorde det i måndags, för då hade jag haft en bra bild på nallen! Jag håller tummarna på en bild, men med stor sannolikhet har han lufsat vidare….

26 April 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer
FLITIG GUBBE o GUMMA

Det finns mycket som skall göras innan det är slut på skoterföret. Gubben och jag körde ut 11 saltsten för en månad sedan. Vi har sammanlagt 15 stycken som skall vara på plats innan snön försvinner.

Det skall även huggas/klyvas ved och sen skall den köras ut på postarställen. I år högg gubben ved och jag klöv den.

Gubben snickrade ihop en vedbod vid kojan förra veckan, så nu är den på plats. Jag klöv även all ved till båda jaktkojor och fyllde på den ena, men hade inte tillräckligt i kälken för att fylla den full.

Plötsligt kom värmen och skoterföret har börjat ge vika.

Vi har nu väntat i nästan två veckor på att det skall bli sköldnätter. Kylan har inte satt in förrän kl.24. Det är både försent och för lite kyla för att ge en tillräcklig isskorpa som skall bära.


I natt var det betydligt kallare och gubben begav sig av på morgonen för att kolla skoterföret och det höll hyfsat bra, så idag passade han på att fyllda den sista vedbod med ved och den andra som behövde påfyllning =)

Jag fick snällt stanna hemma, som har fått inflammation i en fotsena, som nu har börjat ge med sig =)


 

Det känns så skönt att kojorna är klara inför jakten. Nu återstår det påfyllning av några postarställen som saknar ved, sen är hösten räddad!

KÄNNS LÄNGE TILL DEN 25:E AUGUSTI....

 

25 April 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer
TIDEN BARA FLYGER IVÄG!

För över ett år sedan började jag leta efter en älghund och hittade en intressant parning i Kusmark hos Hunnlias Kennel.
Ringde dit och frågade om jag fick boka en valp. Tydligen var efterfrågan stort på just den parningen. Hela 29 namn fanns på uppfödarens lista på intressanta/intresserade valpköpare. Jag trodde min chans var minimal, men jag blev lycklig då uppfödaren ringde och sa att jag skulle få första tjing på en hanvalp, eftersom han ansåg mig vara intresserad av jaktprov och utställning.


Nu har det gått ett år sedan Eiko föddes.


Hösten som var, fick han bara följa med till skogen, fjällen och på älgjakten för att skogstränas.

Jag släppte han aldrig för jag tycker att han var för liten för det och ville inte chansa på att han skulle kunna bli sparkad.


Jag märker att han har en fruktansvärd skärpa då han får något intressant i näsan och kommer på färska spår. Det kommer nog att bli en intressant höst i år och jag kommer nog att ha fullt upp med att hålla Eiko igång, men även Thai och mig själv.

GRATTIS EIKO PÅ ETT ÅRS DAGEN!!!!

 

Vill avsluta inlägget med att dom fina förvarningsburkarna som såg ut som träd är inköpta på HÄR

 

24 April 2013  | Länk | Eiko | 1 kommentar
STRYK

Då var det slut på rovdjurskampanjen. Det känns riktigt kul att ha en ”intern” tävling med en likasinnad människa. Fick stryk av en beundransvärd vän, trebarnsmamman, Mona Eriksson!


Poängställningen som finns på JJ:s hemsida stämmer dock inte, för jag har fått sex mårdar och inte enbart fyra. Det jag vet idag är att jag har fått stryk av Mona som lyckades på sluttampen fälla ytterligen en räv!

Foto: Daniel Eriksson

STORT grattis!!!


Räven på min gård lever fortfarande fastän jag satte ut två rävåtlar. Lavskrikan och hackspetten njöt av mina åtlar, men någon räv var inte det minste intresserad av den, så tyvärr får Ulf Lindroths tips på rävåtel tummen ned av mig.

Tycker att någon räv borde ha visat intresse för den under den dryga månaden jag hade åteln ute…


Det känns skönt i mitt jägarhjärta att jag har bidragit med viltvård. Det sägs att en fågeljägare skall ta EN mård för varje fälld fågel.

Fastän jag hade bra läge på många fåglar 2012....

....sköt jag endast sju fåglar och tog sex mårdar, så jag har då gjort mitt för iår (=

Grattis Mona! Jag hoppas kunna ge dig stryk nästa år ;-)

 

21 April 2013  | Länk | Fällfångst Snarning o Åtel | 6 kommentarer
FRESTELSER...

Min vännina Mona köpte för två veckor sedan förvarningsburkar...

Svårt att motstå frestelsen att köpa några själv...För nog passar dessa i mitt hem ♥

Visst är dom fina?

20 April 2013  | Länk | Smått o Gott | 5 kommentarer
LINSLUS

Att stå framför kameran är inte min grej, men att stå bakom, älskar jag!

Jag får ofta frågan vilken kamera jag använder mig av, då jag är ute på mina äventyr.

Många av mina läsare älskar mina bilder och tycker att de är underbara.

Att springa i skogen med en stor system kamera och många olika objektiv är bara att glömma för min del.

Jag vill kunna plocka upp kameran fort i alla lägen, men även kunna ta bilder på annorlunda saker.

Skärpan kanske inte alltid blir den bästa, men jag hinner fånga mycket med mina ”skott” =)


 

Kameran heter:


Panasonic DMCTZ30 Lumix 20X Full HD

 

...och alla bilder på min sida och detta inlägg är såklart tagen med den kameran...

ca.pris är 2900:-

Kameran är liten och kompakt och väldigt enkel att använda!

18 April 2013  | Länk | Smått o Gott | 6 kommentarer
SKITFISKE!

Innan nyår bestämde vi tillsammans med några vänner att vi skulle iväg på fiske i april. Jag hade sedan länge sökt om semester och nu var det äntligen dags att bege sig av.

Vi skotrade från Borgafjäll mot Raukasjö....

...där stuga var bokad för fyra dagar.

Skoterturen dit var bara helt underbart.

Det fanns så mycket fint att skåda efter skoterleden.

Som vanligt åkte kameran fram!

Jag blir så tagen av alla gamla hus och kåtor som finns att skåda efter skoterleden....


...men även fjällenvärlden som aldrig tar slut. En sådan gång känner jag mig ganska så liten på denna jord!

Man har hörts talas om människor som blir religiösa efter en skogs- eller fjällvistelse och jag kan inte annat än hålla med! Man blir verkligen tagen och anden går ur en!
Väl på plats i Raukasjö passade Monika och jag på att kvällsfiska.

Fisken var inte på taget, men vi fick var vår röding i storlek stekpanna.

Färgen på fjällfisken är verkligen helt underbar!


 

Dagen efter drog vi iväg på Slipsiken.

Där säljs endast 30 fiskekort per år. Lyllo vi, fick fiska där i två dagar.

Dag ett fick jag dessa fiskar.

Den största vägde på prick ett kilo! Ni skulle hört mitt jubel, då jag fick den att landa uppe på isen =)

Lage fick denna underbara vackra öringen på 8hg!


 

Dag två fick gubben och jag dessa tillsammans.

 

Det var trögt att få de på kroken. Dom små nafsade, men ville som aldrig bita sig fast riktigt.

Vi hade hursomhelst underbara dagar i fjällen med underbart vackert väder och massor av god mat och dryck!


Man ser ut som en pepparkaka =)

 


 

På vägen hem visade termometern plus 12 grader, så det var riktigt blött på vissa ställen. Nu är det nog snart slut på säsongen….och samerna har nu fullt upp med att flytta renen upp på fjällen innan isen och snön börja släppa….

 


Vill avsluta med att skriva att, Ni som hatar vintern, måste prova på en sådan helg som jag har haft…

Då kommer Ni garanterat på andra tankar =)

Som en fin början på veckan, anlände detta fina diplom från SSF

Då gubben såg denna sa han;

-"du har rätt att vara stolt!"


Ha en fortsatt fin vecka!

16 April 2013  | Länk | Fiske | 11 kommentarer
DUMBURKEN

Dumburken är en pryl som jag spenderar mycket lite tid framför och de gånger jag utnyttjar den, blir det för att använda den som sömnmedel.

Så fort jag sätter mig framför en sådan, somnar jag :-/ Men det finns undantag!

Det finns ett program som håller mig vaken =)

-”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” är ett sådant.

Igår var det säsongspremiär och jag hade förr en vecka sedan lagt in ett larm på min mobil, så att jag inte skulle missa programmet =)

Igår satt jag klistrad framför skärmen och njöt…

Sen kom en och annan tår då jag hörde en gammal farbror berätta om sin saknad efter den avlidna frun. Hur många idag får uppleva en sådan kärlek, en kärlek som räcker livet ut?

Ibland då jag tittar på programmet, tänker jag på vårt ställe. Det är också ett ställe som inte så många skulle kunna tänka sig bo på. Mina vänner från söder brukar kommentera att de inte fattar att jag kan bo vid vägens ände. Då motargumenterar jag med att det inte är vägens ände, att det är här....

...vägen börjar =)

Jag anser att jag bor på världens bästa/finaste ställe

  • Mitt i skogen
  • Mitt i jaktmarkerna
  • Nära till fina fiskevatten
  • Mitt på skid- och skoterspåret
  • Mitt i djurriket
  • Mitt i skafferiet
  • Långt från stress
  • Barnvänligt
  • Nära till kärlek och lycka…

Bor man som jag och min familj bor, behövs det inte mycket för att få en att känna sig lycklig

Gjorde färdig postarveden idag och veden till jaktkojorna....

Lycka?

Det är de små sakarna som gör det! I alla fall för min del. Tror att det i ett stressigt samhälle blir svårare att uppskatta små saker i vardagen...


Aron är fjärde generationen på vår gård. Trädet i bakgrunden är ett lärkträd som Arons farmorsfar, Manfred, har planterad efter att ha tagit med ett skott hem från en plantering söderut.

Även huset vi bor i är byggd av denna man =)

 Lärkträdet är cirka 80 år gammal. Några tyckte att den ratade ned gården och ville att den skulle sågas ned, men det satte jag stopp för!

80 och 11 åringen =)

Jag tror, om inte så länge det kommer att sägas;

-"Där alla skulle önsk att de fick bo"

=)

 

11 April 2013  | Länk | Gårdslivet | 8 kommentarer
LYLLO MIG!!!!

Fick ett telefon samtal idag från Bernt Karlsson som hade några frågor kring ett litet reportage han skall göra om mitt liv som trapperska.

Efter frågeställningarna passade han på att gratta mig på min dag, som är imorgon, med att säga att jag skall få en mårdfälla i födelsedagspresent….


Gissa att man blev överlycklig!!


Jag älskar nyttiga presenter

Tack Bernt

9 April 2013  | Länk | Livet | 5 kommentarer
ÄR DU SUGEN?

Jag halkade in på ett bananskal då jag började med trädskällarjakt. Det var min jaktledare Peter Mårtensson som var så snäll att låna ut Töppö till mig, sen var jag fast!

Aron o Töppö
 

Att jaga med stående är ju en helt otrolig jakt, att tillsammans jobba sig fram till ett byte…Det kan verkligen vara hårresande.
 

Wiggo

…Att jaga med trädskällare däremot får en att höra sin egen puls fastän det blåser i skogen. Jag kanske inte är världens smidigaste människa, men denna jakt kan verkligen få den mest osmidigaste att känna sig som ett kattdjur. Det ger verkligen en adrenalinkick att smyga sig på sitt byte!

Jag fokuserad på mitt byte

Tycker du att detta låter spännande, är tjej, vill börja jaga men kanske inte riktigt vågar, eller redan jagar och är fundersam på trädskällarjakt, men inte är säker om du skulle gilla denna jaktform eller ras….Ja, då tycker jag att du skall maila till mig en förklaring till varför just du skulle vilja följa med på en trädskällarjaktshelg med Thai och mig!


Maila, så kanske du blir den som blir introducerad till en helt ny värld ;-)

dalripa@yahoo.se

8 April 2013  | Länk | Smått o Gott
MÅRDERSKAN

I söndags avgillrade jag mina tre mårdfällor, för det är slut på mårdjakten den 31:a. Vid avgillring fanns det en mård i sista fällan =) Så totalt blev det sex mårdar för mig i år. Tycker det är rätt så bra, för att endast ha tre fällor ute och mitt andra år som trapperska =) Det finns fortfarande gott om mård kvar, så jag hoppas på samma goda fångstlycka nästa år. Skall införskaffa flera fällor. Känns skönt att ha hjälpt fågelstammmen lite åtminstone.

En mård = 30 jägare, sägs det....Nåt att tänka på!

Har haft god hjälp av trapperns doftlockmedel. Den rekommenderas varmt!

Ha en fin helg!

5 April 2013  | Länk | Fällfångst Snarning o Åtel | 4 kommentarer
UNDERBAR PÅSK

Påsken började med att jag fick främmande. Det kördes skoter, åts god mat, dracks gött och bastades. Det var fullt upp med att vara ute i finväre, grilla älgburgare och njuta av påsken.

På Klinkhöjda med massor av vänner

Aron ♥


Jag vittjade mårdfällorna och har lyckats få en mård till, så totalt fem stycken har jag fått =) Nu är säsongen slut :-(

Under påsk helgen hittade vi en riven dräktig ren.

Sådana gånger tycker jag att naturen är hård!


Lill kalv ♥

Passade på att sätta upp åtelkameran vid renen och lyckades få en hel del bilder…

Järven
 

Korpar

Det är då riktigt järvtrampe överallt.

Tycker synd om Samebyn som inte hinner med att skydda renen på Blajkfjället, för att de har fullt upp med att skydda alla sina ren från Junseletiken som åter har vandrat upp igen, efter fjärde flytt försök!?


I alla fall, så åkte den sista gästen hem igår och det blev väldigt tomt hemma. Aron och jag blev ensam för pappan i huset jobbar :-/ men jag blir inte rådlös för det…


 

Packade hundkälken och skotern med mat och skidor, sen blåste Aron och jag upp på fjället för att åka skidor och övernatta i kojan. Det bjöds ett par dagar till på strålande väder så att vi fick njuta.


Aron nöjde sig med att åka skidor med hundarna, vilket han tycker är mycket roligt, speciellt med Eiko som drar lite =)

Mitt allt ♥

Min trollskog ♥

Sen njöt vi av solen och att fika ute och titta på naturen som är så vacker en vår som sådan.


Aron löser korsord

På kvällen, spelade vi kort, bondschack, hänga gubbe, löste korsord och myste.

Eiko trött efter en lång dag

..och Thai alltid på sin vakt =)

Kvällspinken =)

Kvällsmys ♥

Nöjd och belåten somnade hundar, Aron och jag in vid 21 snåret.


Vi vaknade åter till en dag med sol och satt oss då vid en fjällbrant för att fika och åka skidor…

Roligt med snö

Ja, påsken har varit helt perfekt, förutom att gubben har varit borta…

Nyfikenstrut =)
I morgon är det en ny dag…och vet Ni vad....?

yr.no lovade visst sol igen! Vi ser ut som pepparkakor, sonen och jag =)

1 April 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 9 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida