Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


GRATTIS!

För fyra år sedan ringde uppfödaren Daniel Byqvist och meddelade att denna lill tuss skulle få flytta till Högland. Det förändrade hela mitt jägerliv ♥ Grattis Thai, min finaste jaktkamrat, på fyra årsdagen ♥

30 Maj 2013  | Länk | Thai | 4 kommentarer
FLITIGA FINGRAR

 

För några veckor sedan köpte jag dessa underbara fina mössor till min jagande väns barn. Hade inte Aron varit så stor, hade nog han fått en sådan också.

Kvinnan som syr dessa Heter Jennie Dahlin. Hon är fyrbarnsmamma och syr så gott som alla kläder till alla sina barn! Imponerande!


 

Tycker att mössorna passar en jagande familj
Jag tyckte att jag var duktig som stickade ullkläder till Aron då han var liten och en och annat plagg jag sydde, men Jennie är verkligen en fena på detta!
Är Ni sugen på nåt plagg (hon syr nämligen allt möjligt!) maila mig, så kan jag skicka dig vidare till henne. Vill inte lägga ut hennes kontaktuppgifter på sidan (=

29 Maj 2013  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
DET ÄR INTE LÄTT ATT BLI VUXEN!

I de sista två veckorna har jag iakttagit ett flertal förvirrade fjolårskalvar. Tänk Er att ”mamman” gör allt för att bli kvitt fjolårets kalv innan de skall föda den nya. Hon sparkar och fnyser, allt för att ”tonåringen skall flytta ut”.

Inte konstigt att fjolårskalven blir förvirrad. Dess plattform sparkas helt oväntat bort under deras klövar. Plötslig är den ensam!

På dagens motionsrunda, råkade jag ut för en fjolårskalv som fick eld i baken då han hörde mig och Eiko flåsa på vår motionsrunda. Då Eiko fick syn på den fick han även alla fina väderkorn i snytan. Det blev en hiskelig fart och jag hade fullt upp med att se till att inte hamna på en puckelpistresa över tuvorna på byns lägda….

Ja, jag överlevde resan med en smärre träningsvärk =) …..och en fröjd i hjärtat att gråtussen visar gott intresse för vårt byte ♥

27 Maj 2013  | Länk | Smått o Gott | 2 kommentarer
TIDEN GÅR FORT...

...när man har roligt!

Idag firar Per-Ola och jag vår 14 årsdag (som var igår) på den ”nysnickrade” altanen med tjädergryta, pressad potatis, brysselkål, hemmagjord rönnbergsgelé och rödvin…


Vägen dit har inte varit rosen rött alla gånger, men det skall det inte vara heller, enligt jag (= Lite motgångar gör kärleken bara starkare…

Vill avsluta inlägget med en dikt som jag tycker är oerhört vacker

Folkviseton:
Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden.
Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

23 Maj 2013  | Länk | Livet | 5 kommentarer
ÅTERVINNING

Veckoslutet avsluta jag med magsjuka. Något besviken blev jag, eftersom det var inbokad ett besök hos finaste Mona och hennes familj, som nu alltså är framflyttad....

Sen blev det helg och gubben åkte iväg på arbete. Sonen och jag blev ensamma hemma. På förra veckans motionsrunda, såg jag en gammal lada som hade förfallit. Ringde ägaren och undrade om jag fick ta rätt på alla brädor. En mycket fundersam ägare undrade vad jag skulle ha de till….

...jo, brädfodring av altan!

Blev så sugen att göra något med vår tråkiga glasaltan efter att ha sett alla mina vänners fina uteplatsar, så nu tyckte jag det var dags med min. Det blev alltså snickring och inredning för hela slanten i helgen. Fick mycket hjälp av min flitiga dräng med att såga och spika


 

Hela lördagen gick åt att spika ”panel”. Fint vad?


 

Har letat fram gamla saker på ladugårdsvinden och samlade ihop en massa loppis fynd. En gammalbyrå fick också en gam´ bräda. Skottkärran fick jag av en bekant för länge sedan, då det skulle kastas. Den fick bli en tidningslåda (= Det finns till och med ett skotthål i den =D Lådorna som satt i byrån fick bli hyllor.

En gammal träskopa fick bli ljus- och tändsticksförvarningshylla. Hantaget fick bli upphäng för min favvo kåsa, lämpligt att ta fram vid morgonskaffe (= En gammal gaffel är nu en fotografihållare......

Per-Olas gamla barnskidor dekorerar nu framsidan på en hylla...och...

...en av alla trampfällorna jag hittade, fick pryda min vägg. Det är ju helt solklart att en sådan skall finnas på väggen hos en trapperska (=

Jag är inte helt klar med möbelering och inredningen, så jag kommer med mera bilder längre framöver, då allt är klart och på plats!

I helgen anlände även sommaren till Högland. Jag är av den sorten som inte gillar värmen....

Haft en och annan tupp som har spelat på min vändplan och en hel del hönor som äter grus.

Lyckades fota en stäpphökshane som njöt av sitt byte och...

...en oxe….
Livet är härligt med skogen runt knuten....

Skall bli spännande att höra vad gubben säger om "ny" altan, då han kommer hem

19 Maj 2013  | Länk | Husä | 13 kommentarer
DEN SOMMAR TID NU KOMMER

Den första regnskuren tycker jag är så härlig. Att höra regndropparna slå mot taket och att känna doften av blötskog, är bara helt underbart!

Då det regnar brukar jag passa på att göra bort saker inne, för då kan man vara ute då solen kommer fram igen (=
Så i lördags då det regnade blev det storstädning av hus och ta hand om tvättberget och på söndag kom solen, så då passade sonen och jag på att städa gården. Det blev 17 skottkärrar med barr, kottar, löv och kvist! Helt otroligt vad mycket det blir efter en höst och vinter!

Fåglarna har börjat inspektera holkarna på gården. Sädesärla är runt grannens vedhög och letar kryp och flugsnapparen är tillbaks i samma holk. Såg även en stepphök som jagade en trast genom skogen. Vilket liv det blev!

Foten börjar kännas bättre så jag har smått börjat gå mera. Hoppas det skall tina upp i skogen snart, så kan jag motionera där i stället för grusvägen som inte är skonsamt för mina smalben.

Igår fick Eiko träna drag för första gången och det gick otroligt bra!

Vi tog inte en sån lång sväng, men det var nog för att han skulle bli slut i både kropp och huvudet. Själv är konditionen min på noll jämnförd med hundarna :-/ Hoppas verkligen att jag kommer igång snart!

Nu är det vår på gården, blommorna är planterade i blomlådorna (med fiberduk över), så nu får sommaren komma ♥

Kom ihåg att lämna din röst om du INTE vill ha Nationalpark på Blaikfjället. Fick göra en ny FB sida i fredags, för den andra gick det inte att rösta via telefon. Så för att lägga din röst på den nya sidan, klicka HÄR

Ha en fin vecka, allihopa ♥

13 Maj 2013  | Länk | Smått o Gott | 4 kommentarer
KOM OCH GILLA!

Gjorde en sida på FB för alla Ni som inte vill ha förstudie/nationalpark på Blaikfjället. Den första sidan jag gjorde strulade och jag fick flera meddelande om att det inte gick att rösta. Säger du NEJ, skall du gå in på denna länk och GILLA!

https://www.facebook.com/nationalparkblaikfjallet

Per-Ola och jag kommer även, inom kort, att lägga ut nya namninsamlingslistor!

Idag kunde man höra gubben min, Per-Ola, i Västerbottensradio.

-"Per-Ola Håf ser sin livskvalité hotad av Naturvårdsverket". Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio

Klicka HÄR för att höra!

Vissa säger att en förundersökning inte är det samma som att man har sagt ja till Nationalpark, men jag personligen menar att; ge man NVV ett finger, tar de hela handen! Jag anser att det NVV håller på med just nu, är detsamma som en förstudie!

Sen blev jag så ini ....... förbannad då NVV öppet ljög på sin egen hemsida med att skriva följande;

"Relativt få instanser har yttrat sig över förslaget och enbart positiva synpunkter
har inkommit."

Läs själva HÄR

Gubben lämnade för fem år sedan in en protestlista med 1269 namn som blev diarieförd på Dorotea kommun och kopierad och skickad till Naturvårdsverket. Vart tog dessa namn vägen?

Förtroendet och den lokala förankringen för Naturvårdsverket känns verkligen inte på topp för gubben och mig....

10 Maj 2013  | Länk | NEJ till Nationalpark! | 0 kommentar
TUNG BÖRD?

Har fått förfrågningar om vilken säck jag använder mig av på jakten. Hade en VAUDE ripa förut, en mkt fin/tålig och bra säck, men allt ändras med tiden....


För några år sedan blev det poppis med hölstersäckar. VAUDE hade ingen hölster...Vet att det finns VAUDE säck idag med hölster, men tyvärr med för veka axelremmar, för min smak!

Har tittat, letat och kollat efter en bättre hundgåarsäck. Det som är av stor vikt för min del är att det finns ett höftbälte, hyfsat med plats för packning och sköna axelremmar.

Det finns alla möjliga hölstersäckar. Det finns de med viltsäck, men värdelösa axelremmar och tvärtom.

Den som föll mig i smak var Eblerstock G4.

Jag fick den önskade säcken av gubben i julklapp och jag stormtrivs med den!

Det finns mkt öglor att knyta saker i. Här har jag knytat på en Jervenduk längst ned på säcken.

Jag ville ha en Eblerstock utan stockskydd och sidoväskor och köpte istället en viltsäck och små väskor som man kan ha på höftbältet.

Där har jag skott, kamera, telefon, extra batterier, skavsårsplåster, nötpåse och annat smått och gott.

Viltsäcken kan man köpa som extra tillbehör och kan fästas utanpå säcken.

Ett minus är att hölstersäcken är försluten längst ned, så det är lätt att det fastnar barr och annat skit i pipan!

Men...det finns alltid ett MEN! Har man en ljuddämpare kan det vara bra med en hölstersäck som inte har öppning längst ned, för då fastnar det och jävlas det mindre!

Va noga med att tejpa mynningen så att du inte råkar utför en pipsmäll...o lite till!

Jag kan varmt rekommendera Sport & Fritid i Dorotea. De har ett stort utbud på hölster-/ jaktsäckar och även den sorten jag har!

9 Maj 2013  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
VÅREN

Snön har börjat försvinna med rasande fart! Det blåser mycket, men solen skiner så gott som varje dag. Man kan känna hur den värmer gott, bara det inte blåser så våldsamt.


Jag ser en och annan skogshöna, men har sett otroligt lite tuppar, då menar jag främst tjäder.

Orrtuppar finns det gott om. På två veckor har jag sett endast två tjädertuppar, men en tupp kan göra mycket med många hönor ;-)


Jag har börjat motioner med hundarna. Det är Eikos första säsong bredvid cykeln och han tycker det är lite otäckt, så jag cyklar med en hund i taget, så att Eiko skall hinna bli trygg med cykeln. Sen kan jag börja cykla med båda samtidigt.

Själv har man inte bästa konditionen nu efter den långdragna lunginflammationen som jag hade i vintern och som grädden på mosen, har jag fått en hel del extra kilon på köpet :-/

Hoppas bara att inflammation i fotsenan ger med sig, så att man kan börja springa igen…

I veckan har jag investerad i en EGEN bössa med fina tillbehör. Har lånat gubbens studsare i 14 år, så det är väl på tiden med en egen (= Vad det blev, tänker jag inte avslöja riktigt än, men jag tror att jag kommer att trivas med den!

Då den är klar, lovar jag Er en fin bild ;-)

8 Maj 2013  | Länk | Smått o Gott | 7 kommentarer
NU JÄVLAR!

Ja, då jag blir elak, då hörs det med dunder och brak! Är det något som gör mig upprörd så är det orättvisor och saker som jag är rädd om. Rekreation är en av dem!

Foto: David Sandström

2009 lyckades Dorotea Kommun att ”glömma” skicka in ett remissvar till Naturvårdsverket. Remissvaret gällde svar på om VI innevånarna i Dorotea Kommun kände oss villiga till en förundersökning till Nationalpark på Blaikfjället. Det blev ett

STARKT NEJ!


Gubben och jag startade samtidigt en namninsamling. 1269 röstade nej…


Dorotea kommuns misstag gjorde att Blaikfjället hamnade på femårsplanen istället för 20-årsplanen, så nu är det dags IGEN. Gubben och jag har väntat på denna dag och häromdagen kom rubriken i tidningen!
 

Stridyxan har vi grävt upp och vi tänker kämpa för vår livsstil!

Jag har själv växt upp i storstan och vet att ett innehållsrikt liv, nära till naturen och djurlivet är av stort värde.

Foto: David Sandtröm

Min gubbe, då jag tycker han är som finast

Jag hittade min stora kärlek i fjällvärlden. Han fick mig att brinna för friluftslivet, fick mig att tänka om, att älg är älg och kossan i ladugården är kossa. Att älgen, tjädern, orren och ripan är naturligt och miljövänligt, att hunden mår bäst av att bo, där vi bor och att en människa oftast mår bäst av att vara nära det vi är gjorda för, naturen.

Jag blev förälskad i denna kloka man, fick en son som slapp växa upp där jag växte upp och nu skall det ryckas bort!

Liten Aron följer mamma på fågeljakt (=

En tradition som fadern i huset vill skicka vidare till sin son och en tradition som är så ny för mig, men som jag älskar så oerhört!

Jag vet att en NP kommer att ta död på friluftslivet på Blaikfjället i både Vilhelmina- och Dorotea kommun!

Jag har bara funnits i kommunen sedan 1991, men jag kan inte sluta tänka på alla som är födda och uppvuxna här och har haft föräldrar och förfäder som har gått i samma skog/fjäll år efter år…Äger inte de rätten till urhävdsrätt?

Att satsa på turism genom att lägga spångar och sätta gapakojor på fjället är konstgjord andning, anser jag! Vi som bidrar med den största skatteinbetalningen kommer att flytta, stugor kommer att bli tomma och kommunerna kommer att få reducerade skattebetalare! Hur tänker Ni?


Vi har sagt NEJ 2009 och vi tänker inte vika en centimeter!

Blaikfjället är idag naturreservat och det är ett fullgott skydd för detta område som är i det närmaste orört, blir det nationalpark så blir det betydligt mer exploaterat med exempelvis utsiktsplattformar och spångar.

Förespråkarna för Nationalpark menar att det är så bra för kommunerna ekonomiskt, men det dementerar de som vi pratat med, som redan är drabbade av Nationalpark t.ex. Fulufjället i Härjedalen. De lokala företagarna hade nästan inte fått nått jobb efter bildandet!

Det finns kanske många i kommunen som aldrig vistas uppe på Blaikfjället och som inte bryr sig om ifall det blir en Nationalpark men för oss som tillbringar vår, sommar, höst och vinter där så är det ett katastrofalt beslut.

"Nej till Nationalpark på Blaikfjället" finns på Facebook och jag kommer att hålla Er uppdaterade. Västerbottensradio ringde idag…

Vi kämpar vidare!

Foto: David Sandtröm

All text med blå markering kan man klicka på, om man vill ha mera fakta/information om saken  (=

6 Maj 2013  | Länk | NEJ till Nationalpark! | 3 kommentarer
SAKTA MEN SÄKERT

Börjar det närma sig våren. Små fåglarna har börjat inspektera fågelholkarna på gården och Olga är ute mera för att jaga råttor.


Jag har sett en och annan skogsfågel och jag hör varje morgon orrspel, då jag pinkar hundarna.
Har funderat på att jaga lite bäver, men på det ställe jag har funderat jaga, finns det fortfarande is.


Idag lyckades jag fota en ko med kalv som var på väg över Långseleån som strömmar genom den by jag bor i.


 

Värmen har inte kommit och det blåser riktigt kalla vindar. Tycker det är bra att värmen håller sig borta ett tag till, så att den kommer då djuren i skogen behöver det, då menar jag såklart främst på tjädern, som behöver animalisk föda den första tiden, något som det var ont om ifjol…..
 

Ha nu en fin vecka allihopa och njut av att titta på allt som börjar vakna ute i naturen!

Tack allihopa för gratulationer!

5 Maj 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 5 kommentarer
LYCKOGRISAR!

Idag, efter vårstädning av hundgården åkte Aron och jag iväg på en ”söndagsutflykt”. Först stannade vi till vid Vittertrappan som Aron var så nyfiken på.

Efter det åkte vi vidare till Björksele för att titta på små rävungar.

Thais syster Tikka, fick valpar för sju veckor sedan och det är nu de är som finast Pappan till valparna är duktiga Linadalens Osku, ägare Per Sjögren.

Aron njuter

På väg dit, fick vi ett telefonsamtal från Svensk Jakt, som talade om att Aron och jag hade vunnit ett pris i tävlingen ”Vi siktar mot Framtiden”.

Aron och jag skall på klövviltsjakt i Örebro! Jihooo!

Vi har varit med och tävlat genom att skicka in dessa tre bilder....

Aron på trädskällarjakt med Thai och mamma =)

Aron på älgjakt med pappa, gu´far och mamma =)

Aron på oktoberjakt med mamma =)

Då vi skall ned till Örebro, är det blandat klövvilt vi skall jaga. En stor galt eller hjort skulle nog inte vore helt fel, för det är nåt jag aldrig har jagat förut!

Aron tyckte det var synd att han inte var 15år för då hade han fått jaga med mig under tillsynsjakt :-/

Skulle önsk att han var tillräckligt gammal, för vilken upplevelse det hade vore för honom!

Vi har haft en underbar dag med fint väder och nu skall Aron och jag fira vinsten med lite Hjärtbågar =)

Ha en fortsatt trevlig 1:a maj

1 Maj 2013  | Länk | Jakten | 14 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida