Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


JAKT & VAPEN

Hade besök av Jakt & Vapen för en månad sedan som gjorde ett reportage om hundarna och mig. Vet inte riktigt än när reportaget kommer ut, men jag kommer att håller Er upplysta =)

Bitte Torbjörnsson var reporter och fotograf. Det är alltid kul att få bilder på en själv och hundarna tillsammans. Det är inte alltför ofta det händer. Sen har dessa fotografer bra utrustning som gör att bilderna bli klar och fina.

Jag önskar alla en underbar helg....själv känner jag av att en förkylning är på G :-/

27 Juni 2013  | Länk | Smått o Gott | 4 kommentarer
MOT LJUSARE TIDER

Efter midsommar vänder det, säger alla, mot mörkare tider, men för min del är det mot ljusare tider. Det närmar sig jakten!

Arons oumbärliga gu´far Nisse, som alltid finns där, då det bär till!

I veckan har jaktlaget påbörjat bygget av det nya slakthuset och det har med rusande fart börjat ta form!

Kvinnlig prägling ovanför slaktbodörra ;-)

Grym Nisse, som är ganska så nöjd =D

Mitt i bygget gjorde familjen ett avbrott med att åka till Jonkersboern, där Aron blev döpt för 10 år sedan.


Eiko, Aron och Thai vid Jonkers

Det gör ont i mig då jag ser hur mer och mer Jonkersboern förfaller. Nu växer det hallonbuskar efter väggarna och små björkar på lägdan runtomkring den, så det är bara en tidsfråga, då Jonkers inte finns mera.....Denna boern byggdes 1901.

Aron sover i Nisse Strys favvo säng och Thai håller koll =)

Kaffe

Familjen rådde om varandra och vi njöt i fulla drag.

Husse och Eiko

Jag passade på att kolla fågeltillgången. Två tjäderhönor utan kycklingar lyckades jag se :-/ Jag känner en viss oro.

Länsstyrelsen lägger ned otroligt mycket pengar/resurser på ripinventering men inte på skogsfågel!? Det enda krutet som läggs på skogsfågeln, är den som finns i jägarens bössa. VARFÖR?

Har fått rapporter från olika håll om att de har sett en och annan kull, men jag tar inte en halvdeles rapport på en kull i Åsele och Avaträsk som ”ett bra fågel år”!

Det är många som ringer mig och frågar hur det ser ut hemma hos mig och man kan höra en viss upphetsning i rösten på den frågande. Tror Ni att jag har lust att svara att jag har sett en kull?

Den dåliga tillgången på fågeln som vi hade ifjol (den sämsta jag någonsin har varit med om!) kan väl knappast ändras på en grisblink i år!?

Jag känner en oro. Tycker att Länsstyrelsen borde ta mera ansvar även för skogsfågeln och jag tycker även att Sverige borde sluta ”skänka” bort skafferiet.

Vi skall leva på räntorna och inte på kapitalet!

Jag lämnade många fåglar ifjol som Thai skällde. Tränade förföljandet istället. Fågelstammen skulle kunna återhämta sig. Jag hjälpte även fågelstammen med att ta bort lite predatorer, men det känns som en droppe i havet!
Jag hoppas verkligen att alla jägare tänker minst två ggr. innan de trycker av. 

Jag anser att en bra jägare kan låta bli.....

Nu är familjen hemmavid igen, för att ladda batteriet inför nya äventyr

Ha en fin vecka!

26 Juni 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 0 kommentar
ÄNTLIGEN!

Nu har jag hämtat RÅttan =)

Hade ju lovat Er en bild på den nya bössan jag har köpt. Fick många förslag från Er läsare om vad jag skulle köpa, men den som drog till sig min nyfikenhet mest var denna....

Sen var Maria Mattsson och Lars Holmlander så snälla att jag fick provskjuta en sådan på Brattremmen...

Det blev alltså en Blaser R8 (Råttan, som gubben har döpt den till ;-) ) cal.308 och en extra pipa cal.6,5x55 Det blev en ny kikare också, Kahles HELIA 3X12 och en Stalon dämpare, Whisper. Köpte även två Bore Snakes (en till vardera pipa, lätt att ha med i säcken för att sköta vapenvård i skogen). Blev även en ny jaktradio med Bluetooth, så att jag slipper struliga örsnäckskablar.

Nu är man riktigt modern i skogen ;D

Nu återstår inskjutning och övning innan fågeljakten.....och injagning av gråpalten....

Dä ske bli illmarit roligt!

24 Juni 2013  | Länk | Livets njutningar | 8 kommentarer
TREVLIG MIDSOMMAR...

Liten femårig Aron 2007

ÖNSKAR

vi i Högland 

ALLA FYR- & TVÅBENTA

Midsommar ifjol. Thai 3 år och Eiko två månader ♥

20 Juni 2013  | Länk | Livet | 6 kommentarer
PROMENAD I JAKTMARKEN

Bestämde mig i helgen för att ta en promenad till jaktkojan för att kolla läget i skogen. Aron fick bestämma vilken koja vi skulle gå till, men han ville även att gubbens guddotter skulle följa med på äventyret.

Hon tackade glatt ja till erbjudandet.
Lite orolig var jag hur det skulle gå. Aron känner jag ju, men hur blir det att ta med någon annans barn i skogen…Kommer hon bli trött, less, rädd, få hemlängtan…
Nejdå, morska Emmely på sju år, hängde på hela svängen på sju kilometer enkel väg utan det minsta gnäll.

Duktig på att gå och en glad stinta sjöng sig hela vägen upp till kojan i tung terräng. Såklart är jag även stolt över drängen. Har haft med mig vuxna dit och vet att många tycker det är en pest och pina att gå dit, så jag tyckte barnen gjorde det bra!

Det blev så klart många stopp med fika, grillning av pinnbröd...

...besök på Wiggos grav  och surr om jakten och alla vilda djur i skogen, så barnen tyckte det var spännande.
Myggen fick vi slåss med, men det blåste så pass, så att vi slapp de mestadels på turen.

Väl framme vid kojan, var barna på alerten att hämta vatten i kallkällan. Det blev lek i kallkällsbäcken och bus i skogen.

Sen blev det middag och till efterrätt fick de välförtjänt godis och dricka. All vi somnade vi 22 snoret efter bus i sängen. Även hunna var utslagna!

Visst syns det att hunna minä hare bra (=

Ja, hur såg det ut i skogen då?

Såg några kycklingar, ripor och hyfsat med älgspår med kalvar, så det ser lovande ut...

...bara min jädra fot blir bra någongång och jag får upp flåset :-/ Tycker det går trögt....

18 Juni 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 4 kommentarer
SAXNÄS-BORGAFJÄLL

I förrgår skjutsade gubben mig till Satsfjället. Jag hade bestämt mig för att gå därifrån till Borgafjäll i min egen takt med hunna.

På väg upp på Satsfjället

Drickpaus

Avkylning

Satsåbron

Lite otäckt

Skönt att kyla tassarna och dricka vatten

Kl.18 var jag framme där jag hade tänkt resa tältet. På exakt samma ställe tältade familjen för 10 år sedan, så det blev lite av en nostalgi vandring. Jag blev alldeles varm inombords då en ripa kacklade då jag kom fram. Den höll bra koll på oss.

Innan jag reste tältet, la jag dom två ölen jag hade tagit med mig, i bäcken.

Eiko somnade snabbt då han insåg att vi inte skulle gå en meter till. Det var nog mycket för honom att ta in en sådan dag ♥

Sen var det till att posera för tidsutlösaren, så att vi alla tre kom med på bild. Inte lätt, men vi lyckades till slut.

Efter potatissallad och rostbiff, smakade det ooootroligt gott med en kall öl! Skönast var nog att få ta av sig skorna och lufta tårna...och att dricka ölen med denna underbara utsikt!

Thai hade stenkoll hela tiden. Det finns verkligen inte en sekund denna herren vill missa. Det är nog typiskt för en Finsk Spets =)

Utsikt mot Marsfjällen

Väl på plats i tältet somnade vi ovaggade. Tack vare bra grejor, frös jag inte det minsta. Säcken min är en NANOK dunsäck för -20. Liggunderlaget är en VAUDE air och Candle Lantern tar bort fukt och håller värme. Det går inte att dra på fjället med skit grejor, det har jag lärt mig!

På morgonen blev det till att koka en kopp kaffe. Det är det viktigaste av allt, att få drick morgonkaffe, lyssna på tystnaden och njuta av utsikten. Man känner sig ganska så lite på jorden. Natten hade varit bra, trots hårdvind. Det var lite bökigt att packa ihop tältet ensam i blåsvädret.

Men då allt var packat, var det dags att vandra upp för Gallo. Det kändes i bena och delvis fick jag vika av från leden, för den var täckt med snö. Jag går ogärna över snöfläckar, med risk för att det skall finnas håligheter/bäckraviner under.

På Gallo fick vi en underbar utsikt mot Saxnäs och Marsfjällen.

Då var det till att passa på att ta en bild med tidsutlösaren igen =)

Visst är det vackert? Väl på toppen såg vi till slut Borgahällan. Äntligen tänkte jag, nu blir det lätt, bara nedför nu...men pyttsan! Det kändes verkligen att gå 4km i nedförsbacke!

Det ser ut att bli gott om blåbär iår, bara inte frosten tar dom :-/

Att gå från Saxnäs till Borgafjäll är en sträcka på 20km. Det är delvis jobbigt terräng, då tänker jag mest på att gå uppför och sedan nedför. Leden är bra märkt från Saxnäs helt tills man kommer över till Borga sidan, där är det sämre. Men går man bara nedöver så hittar man innan slutet ett skoterspår och hamner ned på samhället. Vore inte helt fel om Borgaborna skyltade vandringsleden bättre ;-)

Väl hemma blev det ett varmt bad för mig och kammning för hundarna =)

Det var verkligen en underbar tur. Hundarna fick mycket mentaltträning och jag fick ladda batteriet ♥

14 Juni 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 14 kommentarer
EKORRN

 Man skulle kunna tro att jag var släkt med ekorrn. Sommaren och hösten går mestadels åt att fylla på matförrådet inför vintern.

Mitt växthus

Växthuset är full av plantor och grönsaksbäddar (Gubben var så snäll så att han ordnade med en ”vattenspridare” åt mig, så att jag skall slippa bära en massa vatten )

Rönn-, svartvin- och rödvinsbärsgelé har jag gott om i min potatiskällare, men det ser ut som att mina buskar kommer att bära mycket frukt, även i år Även fiskförrådet skall fyllas på.

Robban "Roberto" och Bertan fiskar på Lillvatten

I helgen åkte jag iväg med två av mina vänner för att fiska röding. Dag ett var vi på Lillvatten i Laxviken för att prova fiskelyckan.

Fick endast en öring. Att fiska är inte enbart att få napp.

Trollsländan torkar vingarna i morgonsolen

Det finns så mycket fint runt omkring fisket….
På natten drog mina vänner och jag iväg till Landön för rödingfiske.

Natt ett gav mig bara en röding och två långdrag förlustar….grrrrr!
Dag två gick det desto bättre.

Fick denna färgglada kl.01:30 och åtta till. Denna på 1,7 kilo, fick jag sist =)

Gott att grava

Den stora skall sparas till jul. Den skall såklart gravas!

Hemma rullar allt på som vanligt.

Olga jagar råttor för fullt,

...spindlar får tillökning snart...

...men även måsen….

...Trillingar!

Har ett ganska så magert svamp- och bärförråd. Ifjol fanns det knappt svamp/bär i skogen och på fjället, så jag hoppas verkligen på ett bättre år…..

Det är just nu en ganska så jäktig tid för mig men ändå så underbar ♥

Ha en fin start på veckan

9 Juni 2013  | Länk | Fiske | 5 kommentarer
DEN SOMMARTID NU KOMMER

Läktarplatsen.... =)

Igår var det besiktning av kultbussen vår i Vilhelmina.

Vi provianterade där och begav oss sedan vidare av till Saxnäs där vi hade lyckats boka en båt med elmotor.

Vi ringde HELA dagen till Saxnäsgården som gör reklam på sin hemsida om att man kan hyra båt där, men de svarade ALDRIG. De svarade med en telefonsvarare hela dagen som talade om att de var så upptagna och att de ville att man skulle återkomma senare...Tröttnade efter en hel dags ringande och tog till sist kontakt med Marsfjäll Mountain Lodge och där satt det inte fast! Fastän de inte hade uthyrning av båt, hänvisade de vänligt vidare till Mimek som utan problem fixade båt och husbilsplats åt oss. Otroligt bra service och gästfrihet av båda företagen! Tummen upp, men tummen ned för Saxnäsgården!

Tanken var att vi skulle nattfiska på Kultsjön, men blåsvädret satte stopp för det.

Det grillades och sedan spelade vi Yatzy och UNO tills kl.22...

....sen somnade hela familjen och vi vaknade inte förrän 08, gud så skönt!

Det finns gott om hjortron- och blåbärsblommor....

...men jag har liten tro på att det blir bärår iår, för det finns för lite insekter...

....och chansen att blommorna skall klara sig från frost, regn och hagel brukar vara ganska så litet den här tiden av året.... 

På Blaikfjället är det mindre med hjortronblommor, så har man tur, sätter det igång lite senare där så att det ger bättre skörd.

Vi hade en underbar natt i Saxnäs och jag hoppas på bättre väder i Saxnäs vid nästa vistelse….

Nu är vi hemma igen och Thai ligger som vanligt under vår stor tall och vilar med ett öga öppet...medans Eiko..

...mer och mer blir medveten om att det är matte som bestämmer =)

4 Juni 2013  | Länk | Smått o Gott | 6 kommentarer
LÄNGTAN

Vissa längtar till sommaren, men jag längtar till hösten. Hösten för mig är inte enbart jakt men även rekreation och laddning av batteriet och skafferiet.
Att gå i skogen och känna lugnet och doften av blötskog är verkligen något jag älskar oerhört. Doften av en kaffepanna, kokat på nyuppgjort eld är också en doft jag älskar. Min vän Johan Nilsson sa till mig i vintras, då han följde mig på fjället: -”Vissa säger att man blir religiös av att vistas i skogen och på fjället, jag tror på det!”

Religiös vet jag inte om jag blir, men jag känner en inre ro då jag går där ensam i skogen och ser hur saker och ting rullar på utan påverkan av den "yttre världen"...och pengar.

Fåglarna letar och jobbar för att få dagens föda åt sig själva och åt ungarna. Detsamma gäller klövvilt.

Vi människor sliter och jobbar för att få moderniteter i hemmet. Hur mår vi av det?

Jag längtar till kojan och kallkällsvatten…..Jag mår bra av att vara trötta i bena, att sitta på kojbron med en hink full av hjortron och en kall öl...eller en Jägermeister efter en lyckad fågeltur.....

Se hundarna mina utslut..eller sonen....

...men innan dess är det ljuvligt att lyssna på myggornas surr, fåglarnas kvitter, se en och annan kyckling springa efter hönan och kalvar som gömmer sig bakom kon...

Jag längt och jag längt, för visst är det skönt att inte behöva titta på klockan, inte ha en massa "måsten", känna sig utslut i kroppen, lägga sig tidigt och vara utvilad nästa dag..Det är livet det...Att vara i skogen är lite som att vara en fågel eller älg som letar efter föda. Det är ju det vi är gjorda för, men vi kommer allt mera ifrån det...

Nu är det sommar.

Värmen är ett måste inför hösten, men det är inget för mig och mina hundar.

Thai njöt då jag tog av han hans vinterjacka då termometaren visade 32,2 grader varmt i Högland!

Körsbärsblommor som jag fotade i Berge vid ett visit förra helg ♥

Vad älskar du och vad längtar du till?

1 Juni 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida