Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


Lika överraskad varje.....

...gång, blir man då den första snön kommer. Man är väl medveten om, att den kommer när som helst, men då den kommer, står man där, lika förvånad ändå, som om man aldrig har sett snö förut. Idag hände det då jag var ute och plockade svamp med Erika Karlsson (Blogg) .Vi fick sluta våran svampsväng, eftersom svampen inte syntes till i ny snön.

 

I helgen var Albert L hos oss.

Bästisar.....

 

Aron, Albert och jag åkte på badhuset i Dorotea. Vilken tur vi har som har en Idrottsförening i Högland som värnar om barnen/ungdomen i Högland och till och med bjuder på kalaset! Vi tackar för det!

 

Sen på lördagskväll var vi bjudna på middag i granngården. Jag hade gjort skaldjurspaj och cheesecake och Else hade gjort rostbiff, potatisgratäng och crépes. Vi var 14 personer. Det var så mycket mat så vi trillade ut genom dörren. Mycket trevligt kalas.Tack Else o Per, för att vi fick komma!

 

Per-Ola och Tobbe har sysselsatt sig med stockning i helgen......

....då vi slutligen fick vårat timmer, efter mycket konstiga omständigheter!? Men skam den, som ger sig!

Flittiga snubbar.....

 

Nu kanske ni börjar fatta vad våran lilla hemlighet är? En sak är säker, jag läääääängtar tills den blir färdig! Tänk Er, en helt egen sådan! Vad tror Ni det är/blir?

 

Annars lite annat om vardagen….Jag har städat hönshuset inför vintern, tvättat, vaxad och smörjd skotrarna, städat ur växthuset, plockat mera trattisar, tränat Thai och busat med hunna.....

 

Vad glad man blir av en boll!

Jag kan också!

 

Gjort brädor med skosnören på, en till Förskolan och en till Aron, så att barnen kan lära sig att knyta skosnören. Albert och Aron tränade för fullt i söndags och tro det eller ej, men de kan nu knyta skosnören!

 

Djup koncentration....

 

Idag åkte fåren tillbaks till Tåsjön. Där väntar det en ganska så tom ladugård. Mer om det kan Ni läsa här;

 

-"Björn tog 25 får" 

 

Även vi har haft björn runt hagen, men vårat el-stängsel har klarat av att hålla de ute!

 

Kalkonen skall slaktas i morgon.

Stora är de!

 

Namninsamlingningen till ”Nej till Nationalpark” är nu överlämnade till Dorotea Kommun och Naturvårdsverket. Ni kan läsa mera om det här;

 

VF-Protestlista överlämnades

 

Ja, som Ni ser, det rullar på, som vanligt.......
28 September 2009  | Länk | Gårdslivet | 1 kommentar
Tre mil…

....i bena och inte att tala om hur många mil hundarna har i tassarna. Vi hade hyfsat med fågel....

 

....men det mesta hittade vi på låglandet.

 

Tog dessa fina bilder på Johan och Unna då vi jagade

 

 

och då vi hade lyckats fälla en ripa för henne.

 

 Unna apporterar...

 

Avlämningen

 

Stolt husse och stolt Unna

 

Med tanke på Johans ålder (han köpte Unna då han var16 år och Unna är dessutom Johans första hund!), måste jag säga att han har gjort ett oerhört bra jobb. Det är inte många som lyckas i så ung ålder samt med sin första hund, att få det till att fungera. En stor eloge till dig Johan. Du har gjort det jädrigt bra! Lycka till med nästa nyköpingen, det kommer att gå utmärkt!

 

Wiggo lyckades också med att hitta ripa, men det var sämre med mattes skjutning. Fick en blick från Wiggo då jag bommade….typ; -”Vad gör du matte!” blick…~SKÄMS~. Ja, här går man och skäller på hunden, då den inte gör rätt, men tänk om hunden fick skälla då vi inte gör rätt?

 

Igår var ”tanterna” (inkl. jag) och plockade svamp.

 

Från vänster, Marlene, Tilda, Miranda, Else-Karin och Margaret.

 

Det är så mycket svamp, så man får verkligen se efter vart man sätter fötterna! Trevligt att vara i skogen, babbla och fika. Lill Tilda var också med, vilken snäll och go´ tös!

 

Idag vaknade jag till minus 2,7. Hoppas att det blir spårsnön snart….

 

Nej nu måste jag göra nån nytta! TJAUW!

24 September 2009  | Länk | Jakten | 1 kommentar
- ”Snöar det i himmelen mamma?”

Arons farmor begravdes i fredags.

 

Aron bestämde sig i sista minuten att han inte ville vara med på begravningen, så jag var hemma med honom. Vi gick till farmor, då alla hade åkt därifrån. Aron hade ritad en teckning till henne som han la på hennes kista tillsammans med två röda rosor. - ”Snöar det i himmelen mamma?”. Ja, vad svarar man på det? –” Tror inte det. Tror det är varmt och soligt däruppe, precis som farmor vill ha det”. Vi stod ett tag och pratade om farmor. –”Vad gör hon däruppe nu, tror du mamma?”  Jag tror hon håller på att baka bullar tills du kommer och hälsar på!”. - ”Ja, men det är länge dit, mamma!”. –”Precis, men däruppe finns det ingen klocka att följa”. –”Va, bra mamma!”.

 

Tillvaron i övrigt har bestått av jakt och svampplockning.

Marlene, Tilda och jag var och plockade röd-gul trumpetsvamp och trattkantareller. Jag plockade 3,5 kilo och Marlene likaså.

 

 

Har skänkt en del till svägerskor som bor i stan och inte har lika lätt för att komma åt att plocka svamp.

 

I helgen var vi och jaga uppe på Blaikfjället.

Dimma på Mossagubbmyra...

 

Skitväder. Det finns inget som är så tråkigt som att sitta på pass i dimman! Blä!

 

Tränade Thai i helgen och han gör lite störa sök nu. Stöter fågel och följer. Han har börjat skälla lite, men än är det bara ett par skall. Han är ju bara 3,5 månad. Han är lugn och snäll. Vi har varit fyra man och fyra hundar i kojan och det är roligt att se att vi kan vara så många olika hundraser i olika åldrar utan att de slås och bråkar (för att vara en Finskspets, tjihi, Ingela…he går bara gött! *LER*).

 

Hemma har jag nu klippt ned allt grönt runt stugan samt buskar och gräset. Plockat bort alla sommarprylar ute och städat huset inne. Putsat fönster….ja, bla bla bla. Skall i veckan tvätta upp skotrarna och smörja alla nipplar, slakta kalkoner och städa hönshuset inför vintern. Ni vet väl att klockan snart skall ställas om till vintertid? Let it snow! Jag älskar vintern!

 

På lördag är vi bjuden på en invigning! Skall bli kul. Vi blir tolv pers och det blir mycket god mat….!!!

 

På eftermiddag skall jag och Wiggo upp på fjället igen med Johan och Unna Jönsson! Vi skall jaga i två dagar. Hoppas vi hittar mycket fågel. Har lånat mig en pejl…..är MYCKET anti mot detta, men är fundersam på att köpa en och vill testa först. Tycker att hunden skall leta sig tillbaks till mig och inte tvärt om. Wiggo har alltid gjort det och Thai gör det också…än så länge…så liten som han är.

 

Nej, ha de gött i höst väre! Måste rust säcken!
21 September 2009  | Länk | Livet | 0 kommentar
Hemma....

...igen efter en vecka i skogen och fjällen....älgkjakten.

 

 

Det har inte varit det bästa vädret, men ändå fina o lyckade dagar. Vi lyckades få ett kräk framför kornet, så jag håller på att koka älgben för fult i våran lill stuga på gården, på gjutjärns spisen. Det blir älgsoppa och mör kokta revben.

 

Måste säga det att vara i skogen, är rena medicin för själen. Man slappnar av och sover gott i många timmar. En kväll la jag mig 20:00 och klev upp 06:30!!! Hur ofta får man sova så många timmar?

 

 

Hade med mig Thai i år på jakten. ”Stackars” Wiggo fick vara hemma hos vänner och bli bortskämd LER Thai har nu börjat följa efter fågel, men har än, inte börjat skälla på dom. Han är ju bara (snart) fyra månader, så man skall väl inte begära så mycket.

 

Det blåste 25 meter sekunden på fjället,

så det var svårt att höra fågeln ”träa”.

 

Fortfarande finns det gott om taggsvamp och kantareller. Plockade så att vi hade till kvällsfika i kojan....

 

Uppskattad....

 

Måste säga att jag har tur som jagar i ett så underbart jaktlag. Hör ofta hur många har bråk o strul i sina lag, men detta finns dock inte i vårt lag.

 

 

Vi skrattar och har det så trevligt....

 

Aron har varit i Lövstrand och levt ”rövare” hos sin kompis Albert, då vi har varit ute o jagat. Det har båda sina fördelar och nackdelar att bo i en by. Aron älskar att vara social och de gånger han åker iväg är han överlycklig, men blir ledsen då han skall hem till morsan och farsan som är urtråkiga....

 

Per-Ola och jag hade med oss en reporter från Västerbottens Folkblad på jakten (en dag + natt). Reportaget gällde "NEJ till Nationalpark på Blaikfjället!". Värdefull läsning och fina bilder. Detta reportage kan Ni läsa genom att klicka på denna länk; VF - NEJ till Nationalpark!"

 

Har varit flitig med annat också....Har skickat in två björndyngspåsar till Länsstyrelsen, plockat sju kilo trattkantareller....

 

 

...och två kilo taggsvamp som är rensade och ligger för torkning, hjälpt grannen med altanen…ja, och tusen andra vardagliga småsaker som alla gör i ett hushåll, men som känns mindre roligt....

 

Ha de gött!

14 September 2009  | Länk | Jakten | 2 kommentarer
I rampljuset....

...var hunna o jag idag. Ni kan läsa reportaget på;

 

Västerbottens Folkblad 

 

Blev mycket överraskad över vilken stor bild som las in i VF tidningen.

 

Tycker Thai blev så fin på bilden.

 

Nu har jag packat ryggsäcken. Den väger 22 kilo, puh! I morgon beger Nisse, Kalle, Gunnar, Thai och jag oss upp på fjället för att kliva upp tidigt på måndagsmorgon för att jaga. Skall bli skönt. Vi har en sådan tur i år. Det är första gången på åtta år, som Per-Ola och jag skall jaga båda två en hel vecka tillsammans!!! Vi har barnvakt hela veckan! Kan Ni fatta det!? 

Skitjakt på Er!

5 September 2009  | Länk | Livet | 4 kommentarer
Hösten....

....är kommen hör stormarna gny

Svanen tar avsked och svalorna fly

Blomman har bäddat i mossan sin grav

Vågorna brusa på vilande hav

Näcken mot klippan guldharpan slår

Skogsbruden fäller sitt grönskande hår

 

Solen är slocknad, så mörkt blir på hed

Regnbäckar gråta långs fjällarna ned

Källan på knä står invid deras fot

Och i sin urna tar tårarna mot

 

Sommarn hos mig har slutat sitt topp

Där uti stjärnorna tindrar hon opp

 

 

 

4 September 2009  | Länk | Höst | 0 kommentar
Dajmstrut kan göra susen!

Snickrade räcket, ”nästan” färdigt, hos goda grannen igår. Efter det var det läxor och mys med sonen. Fadern i huset jobbar kväll denna veckan. Man önskar ibland att det fanns mera timmar på dygnet än 24. Det skall matas och vattnas kalkoner, höns och fiskar, göras middag, städas tvättas, vattnas i växthuset och jagas får ur potatislandet….ja, jag veta gudarna hur mycket man skall hinna med ibland!!! Trött är man i alla fall, då man skall lägga huvudet på kudden. Det känns dock glädjande att mata fisken på kvällen och ser hur de dansar till regnande pellets….

 

Var till Varpsjön idag efter det att jag skickade sonen till skolan. Ett glatt och efterlängtad återseende. Var skönt att få prata av sig åt båda håll. Thai fick busa ifrån sig med Figo.

.....Wiggo fick vara hemma, men i morgon blir det tvärt om…

 

Efter mitt besök i Varpsjön, var det ICA som stod på ”schemat”. Det skall handlas inför älgjakten. Då jag stod och packade in varorna, hörde jag ett svagt,  -”Miranda..!” bakom min rygg…. Hanna från Sorsele stod där med två Dajmstrutar i handen och sa; -”Jag skulle bara köpa en Dajmstrut, o så står du här!” Tänk va glad man blev! Jag fick även träffa sju kilos stora Matti, på två månader!

 

Matti påminde mig så mycket om då Aron var bebis. Aron var också en rund go´ knöl….Beundrande såg jag familjen Holmberg åka iväg till Mittådalen, för att jaga fågel med lill skrutten. Roligt att se att det finns flera toka som jäg…..

 

Imorgon skall jag, efter det att Per-Ola har kommit hem från skogen, åka o jaga med Håkan Bråkan…skall bli kul. Hoppas att vi hittar lite fågel…

Ha det gött!

3 September 2009  | Länk | Livet | 0 kommentar
Tillökning...

...fick vi igår, två bagglamm.

 

 

De är så små och söta!

 

 

Varenda gång glömmer man hur små de är. De växer så fort.

 

Aron är nu i sin andra veckan på skolan och det går bara fint. Det är många nya saker. Hålla tider, läxor, sitta stilla på lektion….ja, mycket för en liten kille att ta in. Han fick en klocka då han började skolan och den lärde han sig snabbt!

 

Igår var Västerbottens Folkblad här och gjorde ett reportage om mig. Är Ni nyfikna, så kommer reportaget ut på lördag, så det är bara att ruscha iväg på affären på lördag och köpa tidningen!

 

Har varit i skogen, men inte riktigt hunnit jaga. Jag har mest varit och tränat Thai att vara i skogen. Han har börjat vara borta lite mera, så det känns ju bra. Han ta efter fågel som han stöter, så det ser lovande ut.

 

 

Nej, nu skall jag iväg till grannen och hjälpa honom med att snickra på altanen! Ha det gött!

 

 

2 September 2009  | Länk | Livet | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida