Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


APPORT!

Jag blev lite förvånad då en bekant till mig, som äger tollare, blev glatt överraskad av min konstruktion, fågel dummy. Det är många som har problem med apporten hos sina apporterande hundar, men även problem med att hitta bra apport ämne.

Här är några tips som jag vill dela med mig. För tydligen är inte detta en självklarhet för alla apporterande vänner.

Ta rätt på vingar från skjutna fåglar och knyt dessa runt en dummy med t.ex. gummiband.

Detta blir en perfekt “låtsas” fågel. Du kan själv välja “fågelns” vikt med tyngden på dummien.

Still going strong. Wiggo idag med fuskisen =)

Ett annat tips är att ta ur fågeln helt (bröst och inmat). Fyll sedan fågeln med en påse sand, som motsvarar fågelns vikt, innan urtagningen.

Sy igen fågeln med t.ex. steksnöre, då har man en “riktig” fågel, men du som jägare har tagit rätt på det som är ätbart. Du väljer själv om du vill frysa den eller använda den direkt.

Sen brukar jag sy egna dummies. Dem som man köper på djurbutiker är ofta dyra. Jag köper stuvbitar i tygaffären och sparar kraftiga band från säckar/kläder etc. som har gått sönder.

Jag syr av stuvbitarna små påsar som jag fyller med torr sand eller gamla tyger, beroende på vilken vikt man vill ha.

Låna ALDRIG dummies av varandra. Din hund kan bli smittad med halsfluss/kennelhosta etc. etc. Har du lånat ut den, lägg den i en påse och sedan i frysen i minst två dagar för att ta död på basiluskerna! Det kan förstöra hela din jaktsäsong!

Sen skall man komma ihåg att det kan vara stor skillnad för en hund att apportera frusen fågel istället för färskt/varm. Träna dessa olika föremål varför sig efter hundens apportmognad.

Wiggo som är en säker apportör, kan ibland tycka att färsk fågel är äcklig och det är nog för att jag har tränat han mycket på frusen fågel.

Ni vet väl att;

" …Vid jakt efter övrig fågel ska en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel medföras under tiden mellan solens nedgång och en timme före solens uppgång. Skyldigheten att medföra hund gäller inte om jakten sker på snötäckt mark … Förordning (2011:188)."

Har aldrig bråttom med apporten

Hur går ett apportprov till?

Den genomförs i relativt öppen terräng med god överskådlighet. Sökytan skall vara ca 50x50 meter. Fågelutläggning skall ske dels genom att en funktionär och skytt med skott och kast markerar nedskjutning av fågel, dels genom att fågel utlägges i terrängen. Tre (3) skott skall avlossas och fyra (4) fåglar skall användas. Vid utplacering av fågel skall hunden, kopplad, beredas tillfälle att se kast av två (2) fåglar, som kastas i samband med skott. Två (2) fåglar utlägges därefter diskret så att hunden ej kan observera var de placeras. I samband med detta avlossas det tredje (3:e) skottet. Vid skott bör skytten befinna sig minst 15 m från hund och förare. Apportering påbörjas först när samtliga fyra (4) fåglar är utlagda. Under sökmomentet får föraren röra sig inom sökområdet längs en tänkt mittlinje – kan markeras med snitslar – och genom uppmuntran hjälpa och påverka sin hund. Vid apporttestet kan funktionär, skytt och domare vara samma person.

Föremål för bedömning skall vara:
- Hundens förmåga att avsöka anvisat terrängavsnitt och lokalisera
befintligt vilt.

Krav för godkännande skall vara:
- Att hunden nöjaktigt avsöker områden och därvid finner minst
tre (3) av fåglarna.

Du är själv skyldig att ta med apportfågel /startpistol till testet.

Sen vill jag meddela att jag är godkänd apportdomare om Ni vill avlägga apportprov. Pengarna går oavkortat till VBFK =)

29 September 2011  | Länk | Smått o Gott | 4 kommentarer
Det skall böjas i tid, det som krokigt skall bli....

Imorse klev familjen upp 05:30. På programmet stod det älgjakt. Aron skulle följa med.

Han fick följa pappa på pass och jag skulle sitta på passet bredvid.

Efter en timmes postning fick jag syn på en oxe som kom fram i skogskanten. Tyckte det var synd att inte Aron satt med mig nu, då jag fick syn på den. Satt tyst och kollade vad han hade tänkt göra. Han kom ut på myran, men stod länge på ett och samma ställe.

Det var på alldeles för långt håll för min del, men jag lyckades ta en bild av den. Efter ett tag såg jag att han vinklade av mot en annan postare, så jag ropade på radion till Nisse, att han skulle hålla upp ögonen, för nu var det en oxe på väg till honom.

Med spänning väntade jag på smällen. Det dröjde ett bra tag, men smällen kom!

Aron´s gudfar Nisse, fick skjuta åtta taggaren J

Väl framme vid älgen, fick Aron vara med på urtagningen.

Undrar hur många barn som får vara med om detta? Tror det är nyttigt för barn att se vart maten kommer ifrån och att döden är nåt naturligt, men att man ändå skall ha respekt för viltet och vapen.

Vi har till exempel aldrig köpt vattenpistoler och andra leksakvapen till Aron. Han har en träbössa som han har fått av Sören Erlingsson och en låtsas hagelbössa som han har fått av våran jaktledare Peter Mårtensson. Dessa har han haft med sig då han har följt mig eller pappa på jakt. Att jaga kompisar med låtsas vapen, är något som vi inte tolererar.

Efter urtagning blev det fika.

Det finns inget som är så god som fika ute i naturen. Kaffe och smörgåsen smakar som extra gott.

Nu skall älgen köras fram. Aron körde fram älgdragaren, något som han verkligen är duktig på och älskar att göra.

Det märkets väl att han kände sig lycklig över att få vara delaktig. Han växer verkligen, då han får vara “en” i jaktlaget J

Det var en fin och minnesvärd jaktdag. Jag hoppas att gubben och jag inte skrämmer Aron, från allt som heter jakt ♥

24 September 2011  | Länk | Jakten | 3 kommentarer
Det skall vara rättvist.....

För en hund att få komma till ett hem där hans behov kommer till nytta. Många skaffar hund för egna behov, men tänker sällan på, vad hunden har för behov.

En Finsk Spets skulle nog inte trivas om den bodde i stan i en lägenhet och aldrig fick komma åt skogen. Vi människor skall därför ställa sig frågan: Vilket behov har jag och vilket har hunden?

Då jag ser en jakthund som är helt utslut efter en jaktdag, är det nog ett av det finaste som finns att skåda. En hund som har fått göra det han är gjord för, jaga!

Tänk om Thai hade hamnat i “fel” flock, hur skulle det då ha sett ut?

Så här såg Thai ut, igår kväll häri kojan....

....och Spira i sängen bredvid....

Helt slut efter en hel dags jakt i spöregn J

Även hundförarna var utslitna....

Fastän ihållande regn, lyckades jag fälla en tjädertupp för Thai J

Spira, Susanne och Thai vid kojan

 Idag kom dom första snöflingorna, så nu är vintern nära ♥

 

23 September 2011  | Länk | Jakten | 1 kommentar
Nu känns det......
För att läsa detta blogginlägg krävs att du loggar in med ett lösenord
Goda nyheter från Finland!

Fick ett glädjande mail idag från Finland. Tiken som Thai skall paras med ev. i oktober (om allt stämmer med löpning m.m.) blev 

Lapplands Mästare 2011!

Kotirovans Ronja lyckades ta 70p den 17:e september och 87p den 18:e september på utlysta prov!

Ett stort grattis till Päiviö Myllymäki och Ronja!

Det var verkligen bra gjort! Nu hoppas vi på bra avkommor i framtiden =) Ni kan läsa mera om detta HÄR

Foto © Raimo Mattila

19 September 2011  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
Vilken underbar återhämtningshelg =)

Efter jobbet i fredags åkte jag direkt upp på fjället. Laget var redan på plats, så jag var vid kojan kl. 17:40. Jag kastade av mig säcken och sadlade om till fågeljägerska. Thai och jag drog till skogs direkt. Det blåste utav bara det. Det slutade med att han jagade älg till mitt nya pass, Käringpassä...så det var bara att sätta sig ned och vänta tills han kom tillbaks, sen var det kväll.

Dagen efter var det älgjakt igen. Jag postade andäktigt som vanligt, på mitt nya pass, Käringpassä,

...men det hände inget annat än att det flög upp en tjäderhöna på andra sidan av myran och då var det svårt för Thai att vara tyst.....

...så där rök min chans att få se nån älg den dagen =( Varmt och gott hade vi det i alla fall....Thai är faktiskt en snäll och lugn postare....

...Vi kokade en kaffepanna innan dagen var slut. Det bästa på dagen ♥

Efter älgjakten var det frijakt….och för min del är det såklart fågeljakt som gäller. Jag tjatade på min gubbe att han skulle följa med och se hur Thai gick i skogen, något som han inte har varit med på förut. Han följde med. Vi sadlade om häri kojan och denna gång blev det en lyckad kvällstur. Efter en 20 minuters promenad hördes det ett skall. En rejäl fin tjäderhöna lyckades jag fälla. Sen var det på igen. Thai skällde utav bara det, men det släppte. Vi stod här i en myrkant och hönan träa i en tall fem meter ifrån oss. Vi stod som förstenad. Thai kom och började skälla…

Ja, hur lätt tror Ni att det blev nu?

Hon flög sin kos. Inte länge efter kom det ett skall igen. Jag smög och smög. Letade och letade, men ingen fågel hittade jag (läs, tätt skog). Det slutade med att jag stod öppet för att skrämma fågeln, så att vi fick träna förföljandet, men det lättade en orrtupp från ett träd bredvid, som träade i en björk 10 meter bort….och Thai tog skall på den….då blev ju saken genast mycket enklare =)

Vilken dag!

Knorren är vacker...tycker inte Ni?

Duktiga och vackra Thai

Då vi kom tillbaks till kojan, plockade jag lite trattisar som hade kommit upp nedom kojan.

Dessa fick ingå i kvällens middag ♥

Då jag klöv ved, var jag och kollade brädan som jag satt upp i våras.....

....en "typ" Nisse Stry bräda. Min gamla jaktkamrat, Nisse, hade så många finurliga idéer. En bräda på tvären, det var det perfekta ställe för små fågeln. Så i våras gjorde jag en sådan. Det värmde i hjärtat och det fick en tår och två att trilla, då jag fick se att jag hade haft hyresgäster i somras. Jag är så tacksam över att Nisse lärde mig så mycket om saker som är bra att veta/hjälpa i skogen ♥

Kvällen blev kort. Trött var vi nog alla tre, så vi somnade 21.…utvilad….? Ja, vad tror Ni?

Idag var det älgjakt igen på morgonkvisten och lyckan var inte på våran sida. Trött och slut i bena, det var allt vi hade med oss hem. Var och jagade ett par timmar med Thai, men han fick för sig att haren var så jädra roligt, vilket jag inte uppskattade =(

Det som är helt gudomligt är allt det vackra man ser i skogen där man går. Det finns saker i skogen som får en att stanna och tänka till, som t.ex denna gran. Den är ganska lik mig. Tycker inte Ni det?

=)

Dagen avslutade vi i Sörens nya bastu. Det kändes gudomligt skönt i en mör kropp.

Även gam´ hunden Wiggo njöt ♥ och den ÄKTA finnen pallade inte =)

18 September 2011  | Länk | Jakten | 4 kommentarer
Som en liten unge på julafton.....

....så mycket längtar jag att komma till älgskog imorgon!

Eftersom jag var sjuk på älgjaktspremiären, har jag än inte hunnit jaga älg! Min längtan har varit stor och det har gjort ont i hela mig, då gubben gick åt skogen med jaktlaget.

Ifjol hade jag turen på min sida och fick skjuta alla tre vuxna som laget hade på tilldelningen.

10/10-10, sex taggarn (kolla in datumet J)...

fem minuter senare sköt jag en liten kviga för hunden!

...och fem dagar senare, denna udda 18

Tror Ni att jag har turen på min sida iår?

Klart att jag var högfärdig ifjol, men med all rätt, anser jag, eftersom jag är den ända fastboende kvinnan i byn, som jagar och den ända kvinnan i laget J

Jag jobbar till 14:30, sen blåser jag upp på fjället.

Thai hänger med såklart, så att jag kan jaga fågel ALLA kvällar, då älgjakten är avblåst. Thai är en snäll postare, så det är inget problem att ha han med sig. Ibland får jag faktiskt lite hjälp av honom genom att han lyfter på huvudet ur sin dvala och börjar vädra, då vet jag att det är nåt på gång….

Skitjakt på Er! Jag skall verkligen njuta av mina dagar i skogen och tack till barnvakten som tar hand om både Aron och Wiggo. Du är guld värd

15 September 2011  | Länk | Jakten | 4 kommentarer
Rik skogsrå

I helgen plockade jag 12 kilo gula kantareller.

Kantarellerna hade så oerhört stora hattar!

Jag hittade även för första gången i mitt liv, svart trumpetsvamp!

Passar till all sorts matlagning. Är lätt att torka för långtidsförvaring. Skär gärna bort fotens nedre del då den ofta är lite "träig" i konsistensen. Växer ofta i anslutning till ek och hassel, men förekommer också i örtrik barrskog.

Sen hittade jag fjällig taggsvamp, men dessa fick vara kvar i skogen. Dom är sagolikt vackra, tycker jag!


Ätlig som ung, som äldre blir den mer besk och oaptitlig. Smaken är speciell, inte alla gillar den. Kan användas marinerad eller inlagd som sill.

Sen plockade jag äpplen. Fem kilo

Och slutligen fick jag en hink lingon av en god vän ♥

Allt detta gav mig ju mig en massa göra, men det gör jag så gladeligen!

Jag började att plocka fram min Saft Maja...

....och kokade 4,5 liter äppelsaft.

Flaskorna löste jag på aukti0n i Nästansjö =)

Medans jag kokade äppelsaft, rensade jag lingon…

5 kilo blev det!

Och slutligen rensade jag alla kantareller

29 små portionspåsar blev det….

Jag känner mig såå rik, inte enbart för alla godsaker som jag har fylld min frys med, men även att jag har så fina vänner som ger mig lingon ♥

Tack min vän och tack mitt skogsförråd ♥

Nu skall jag putsa fönster i köket och hänga upp mina nya gardiner ♥

 

 

 

 

 

 

 

13 September 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 4 kommentarer
För tio år sedan.....

...var jag lycklig gravid och satt och tittade på nyheterna. Trodde först att det var en flygolycka...

Medans jag tittade på nyheterna och strök min runda mage, fick man LIVE se, hur ett annat flygplan flög ini den andra skyskraparen...

Terrorantentatt....ingen olycka.

Vilken värld sätter jag mitt barn i?

Det var den första tanken som flög genom mitt huvudet. Jag kände en oerhörd oro, men då sa jag till mig själv att om det skulle det bli krig, då packar jag en massa salt, socker och skott och tar min familj upp till en skogskoja.

Tio år har gått och Aron är nu nio. Livet på jorden är oroligt och man undrar om det blir ett fjärde världskrig. Jag hoppas att jag och min familj slipper uppleva det.

Mina tankar går till dom som omkom den 11 september <3

11 September 2011  | Länk | Livet | 2 kommentarer
Skogsrået på svampjakt....

Jag har ju inte varit så pigg i veckan, men nu har det börjat vända, så jag gick till skogs för att leta efter trattkantareller och röd/gul trumpetsvamp.

Det har ju varit ihållande regn, men idag var det uppehåll, så jag plockade fram mina svampkorgar och tog med mig gubben för att plocka svamp.

2009 var det ett rejäl svamp år, men så mycket trattisar som jag såg idag, har jag aldrig skådat!

På en sträcka på ca. 50 meter plockade vi sju kilo på två timmar!!!!!

Så här ser trattkantarellen ut

Den är mörk brun och har "åsar" som löper ned på foten och den...

...har en ihålig fot.

Den växer i mossig barrskog över hela landet.

Röd gul trumpetsvamp Skiljer sig från trattkantarellen genom sin varma gula färg på foten och undersidan av hatten.

En typisk växtplats är fuktig mark bland mossa i kärrkanter.

Och så här ser en ½ krasslig, lycklig skogsrå/svampplockare ut =)

 

8 September 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 3 kommentarer
Rotsaksvecka....

....det älskar jag!

Att få lägga in rödbetor själv och göra kåldolmar. Ooooh, det är så roligt!

Mina rödbetor på kok =)

Var till Dorotea idag och innan jag åkte hem, var jag inne på Dorohallen. Dom hade rotsaksvecka. Det fanns inte så mycket rödbetor, men jag köpte nästan alla rödbetor som fanns! Är det bara jag som lägger in rödbetor?

Inlagda o klara

Klara för att intagas tillsammans med hemmagjord pölsa m.m. ♥

Sen hade de jättefina kålhuvuden, så imorgon skall jag göra kåldolmar....en av mina favoriträtter ♥

  • Lägger du in rödbetorna själva eller köper du inlagda?
  • Gör du egna kåldolmar?
  • Vad är din favoriträtt?

Jag personligen älskar husmanskost och hemmagjord mat…. ♥

7 September 2011  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
Regn och åter regn.....

Dagens första älgjaktsdag innehöll hällande regn och jag skall ärligt säga att det kändes skönt att få ligga hemma sjuk och slippa postning ♥

Satt mig och tittade på 494 bilderna som jag hade fått på en skiva av Roger C Åström från Jaktjournalen. Jag njöt i fullodrag av alla bilder från vår två dagars fågeljakt som kommer i ett reportage i decembernumret.

Det är inte en fröjd att se sig själv på bild...., men Thai och själva jakten är ju kul att ha på bild. Jag personligen hamnar sällan på bild, då jag oftast står bakom kameran.

En som har haft en lyckad jaktdag är Emma Ohlsson från Åsele som jagar i Bondlaget, Högland.

Bilden tillhör Emma

Hon fick skjuta en REJÄL oxe idag och då menar jag rejäl! En 22 taggare!!! STORT grattis till dig från oss i grannstugan!

5 September 2011  | Länk | Jakten | 3 kommentarer
Delikatesser och uppskjutning

Eftersom jag hade plockat en massa trattisar häromdagen, kunde jag inte låta bli att göra en riktig vildmiddag igår kväll. Till förrätt gjorde jag;

Trattkantarellsoppa med ädelost och vitvin

Ingredienser till 4-6 personer

2 l trattkantareller
2 msk smör
6 msk vetemjöl
1 1/2 l grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
70 g ädelost
1/2 dl vitt vin
Salt
½ Cayennepeppar

Glöm inte ädelosten, det är den som gör susen!

Till varm rätt blev det min egen händiga;

Skogsfågelpizza

Botten: 5 dl vetemjöl, ½ påse torrjäst, 1 tsk salt, vatten tills det blir en lämplig fast deg och ¼ dl olja. Låt jäsa och kavla ut på smord plåt.

  • På botten hade jag:
  • Tomatpuré och krossade tomater efter smak
  • rökt tjäder och orre
  • 1 strimlad rödlök
  • Hackad tomat efter smak
  • Gula kantareller
  • Riven Västerbottensost

Grädda tills den är gyllenbrun.

Till skogspizzan serverade jag:

Aioli, som är färdigt på 10 min

1 st citron
salt
vitpeppar
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl matolja
1 dl olivolja
pressad vitlök
basilika

Rund och mätt om magen blev vi alla fall

Idag var det dags att göra färdig uppskjutningen inför älgjakten. Jag älskar att vara på skjutbanan och tycker det är roligt att skjuta på löpande älg.

Jag in action

Papp åljen

Jag har lite problem med ingående löpande, men jag lyckades få till mina tre serier, så nu är det bara att gå till skogs!

Kalle laddar om

Per-Ola

Nisse

Skitjakt på Er alla!

 

 

4 September 2011  | Länk | Smått o Gott | 1 kommentar
Sista björnen fälld....

Jag hann inte vara med på någon björnjakt iår =( Det var Robert Salomonsson som fällde den sista. Min jaktledare Peter Mårtensson var också med =)

Ni kan läsa mera HÄR

Det har varit späckad program med jobb, injagning av Thai, jaktprov, besök av jägare på premiären och andra privata göromål.

Den sista björnen fälldes i Saxåmon, så där rök min chans att vara med. Det gick oerhört fort med björnjakten iår. Nu på måndag startar älgjakten och jag hoppas hinna vara med. Har blivit sjuk, så då blir det till att ta det lite lugnare.

Tiden är för mig alltid en bristvara, fastän jag försöker att njuta i fulla drag av allt som livet har att erbjuda.

Aron och jag plockade lingon häromdagen. Det finns gott om dom. Det finns desto sämre med blåbär.

Stina Ingelsson och jag plockade trattkantareller och röd/gul trumpetsvamp. Dessa är otroligt tidiga iår. Ifjol plockade jag dom i slutet av september!

Min korg ♥

Ibland undrar jag hur jag skall hinna allt, men jag kan inte rå för det, JAG ÄLSKAR HÖSTEN oavsett hur stressigt det än är!

3 September 2011  | Länk | Skogen & Fjället | 2 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida