Startsidan Blogg Fotoalbum THAI OCH EIKO Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2022)
>>


THAI KLUBBMÄSTARE 2013

Vi kammade hem priset för andra året i rad! Thai hittade en tjäderhöna och skällde full tid på den. Då domaren Brage Lundgren gjorde ansmygningen, lättade två fåglar från två träd bredvid skällarträdet, men Thai visade att han var ståndfast genom att fortsätta skälla hönan.

Då domaren stötte hönan tog Thai efter i full fart och trampade upp två fåglar som fanns på backen, men även dessa struntade Thai i, genom att bestämd förfölja hönan i 350 meter och fixa ett förnyad.

Även där blev det ett fullt jobb, med perfekt markering och förföljning!

Efter detta jobb, sprang Thai tillbaks till startgropen och hittade en höna till. Han visste att det fanns mera fågel kvar.

Ett fullt jobb till!

Han lyckades även med ett finnande i träd, en rejäl tjädertupp! Den satt inte lika bra.

Thai skrapade ihop hela 88 poäng!

Det är det bästa Thai har presterat sedan jag skaffade honom. Nu har han fyra ettor!

Har vi riktig tur och ingen klår dessa poäng, kvalar vi in till SM (Skallkungen 2014)!

Håll tumma!

Det har varit en super trevlig jaktprovshelg och jag är verkligen stolt över min rödtuss!

Han är verkligen i toppform och jag hoppas detta håller i sig till Nordiska Mästerskapet som är om två veckor =)

Thai blev även båda lördag och söndag, dagens bästa hund och även jaktprovets bästa hund, så några fina priser fick följa med hem

Ha en fin start på veckan!

29 September 2013  | Länk | Thai | 10 kommentarer
VILTVÅRD

Då är jag igång med viltvård. Gillrade skatfällan igår med älgfeta (Fällan finns att köpa hos Jägareförbundet i Umeå för ca 750:-) och på mindre än fyra timmar hade jag fått fem skator!

Har anmält mig till Rovdjurskampanjen och jag uppmanar alla att hjälpa naturen lite med att ta bort "skadedjur" och även delta i Jakt Journalens Rovdjurskampanj där man kan vinna fina priser!

Nu laddar jag för en jaktprovshelg med Thai. Skall bli kul att träffa likasinnade och komma sig ut i andra skogar....Det är då man inser hur bra man har det hemma ;-)

Ha en fin helg!

27 September 2013  | Länk | Fällfångst Snarning o Åtel | 5 kommentarer
FULL RULLE!

Nu närmar sig Klubbmästerskap, bröllop och Nordiska Mästerskapet.

Tyckte inte det var länge sedan jag tänkte:

-” A, det är två månader kvar, jag hinner!”


Det har verkligen rullat på med att hålla sig själv och hundarna igång, men även att planera bröllop mitt i jakten.

Trodde aldrig det var så mycket att fixa; hinderprovet, skicka in efternamnsbyte, frisör, kläder, bukett, mat, lokal och en massa runt om kring, men allt verka falla på plats. För några månader sedan gruvade jag mig, men nu känns det bara underbart och jag längtar. Lite nervös är man väl =)

Igår var jag som vanligt ut och jagade, men ingen fågel satt!

Hoppas de sitter någorlunda på klubbmästerskapet som går av stapeln i Storsele nu i helgen. Håll tumma åt Thai!

På min jaktrunda hittade jag en fläck med Gul trumpet svamp.

Så då jag hade jagat klart, tog jag mina svampkorgar och gick till skogs igen och hittade åtta kilo på en och samma fläck!!!

Foto: Miranda Frings

Mera finns kvar där!

De är lite lik trattisar, men har kortare skivor under och är nästan intill orange i färgen (syns inte så väl på bilden) och har en väldigt krusig hatt. Tycker hatten ser ut som torkade löv =) Svåra att se efter lövfällning, men hittar man en, hittar man hur många som helst! De växer helst i myrkantar. Supergoda!

Aron fick sin dröm uppfylld igår. Han fick träffa Brolle! Tala om en pojke som var överlycklig!

Foto: Emma Näslund

Nu finns reportaget om hundarna och mig i Jakt & Vapen. Har själv inte läst den, men jag får väl hoppas att det blev bra =)

Ha en underbar slut på veckan och en trevlig helg! Håll tumma nu =)

26 September 2013  | Länk | Aron | 6 kommentarer
FICK SE EN FIN TUPP IDAG!

Idag klev jag upp tidigt för att jaga innan regnet skulle anlända. Yr.no hade lovat regn efter 12, så jag passade på att jaga innan det.

Det var en underbar vacker frost morgon. En liten frostskorpa fanns på myrarna.

Thai jobbade på bra som bara det och även idag fick jag fälla en tupp för honom efter TVÅ förnyade ståndskall med super fina förföljanden.

Den första var på 310 meter och den andra på 220 meter. Blev mycket imponerad av hans jobb!

Sen fick jag träffa en annan fin tupp…..

Ser Ni vem det är?

Gissa….

Svaret finns längst ned på sidan (=

Det hör inte till vanligheten att träffa en kändis på Låitavare då man jagar =) men är man bara ute tillräckligt ofta som jag, så har kanske även du chansen att träffa en ;-)

Rätt svar: ǝïïoɹq

23 September 2013  | Länk | Jakten | 10 kommentarer
LYCKAN ÄR…

Då det äntligen lyckas!

Min hälsporre vill inte ge med sig och den verkligen protesterar att jag går för mkt, så igår bestämde jag mig för att gubben skulle få gå med Eiko, så att jag skulle palla att gå med Thai sedan, så för min del blev det postning.

Efter en timme hittade Eiko en ensammen ko. Det blev stånd efter 300 meter, men gubben lyckades skrämma. Det tog inte lång tid förrän det blev stånd på nytt och efter totalt 45 minuters arbete, med ett ståndskall på 15 min, lyckades Per-Ola skjuta första älgen för Eiko!

Eiko är 16 månader.

Kändes lite snopet att det inte var jag som gick, men huvudsaken är att det lyckades för Eiko.

Det kommer fler tåg!

Jaktlagets lyckomaskot, Aron, fick köra in älgen

Beundrar Aron som klarar av att köra denna mackapär!

Idag blev det ingen älgjakt, så då passade jag på att ta Thai till skogs. Det har regnat nå så kopiöst i veckan, så det var svårt att ta sig över bäckar. Då jag väl hade tagit mig över, såg jag på pejlen att Thai rotade, så jag stannade upp och väntade. Inte länge efter, blev det gångstånd….på älg :-/ Det drog iväg över bäcken och jag blev något irriterad. Väntade, men inte långt efter släppte Thai och han började leta sig tillbaks. På tillbaka vägen, blev det ett nytt ståndskall, på andra sidan av bäcken, men denna gång på fågel, så det blev till att vada över bäcken igen.

Väl på andra sidan av bäcken, var ståndskallet i tät björkskog med några enstaka granar. Jag lyckades smyga mig in på tuppen, som fick följa med mig hem.

Lyckades även smyga bort en höna :-/

Fick en kommentar en gång av en norska att det inte var någon konst att skjuta en fågel på en pinne, men jag lovar Er, det är banne mig inte lätt att smyga sig på en fågel. Dels ser den väl, då den sitter så högt och den har en otrolig bra hörsel!

Nu är det slut på en underbar och lyckad helg och jag njuter av att både Eiko och Thai levererar.

Ha en underbar söndag och vecka!

Är det någon av Er läsare som har haft hälsporre? Jag vill gärna ha tips på hur man får bort det. Foten är tejpad nu, så jag hoppas att det kommer att göra susen, men alla tips är välkomna!

22 September 2013  | Länk | Jakten | 8 kommentarer
FASTNAR

Det är inte ofta jag fastnar på bild eftersom det oftast är jag som tar bilderna, men jag hade med mig en författare/jägare, Jens Kjær Knudsen, till skogs förra veckan som hade med sig en gedigen kamera!

Fick igår några bilder av honom som han hade tagit som kommer att hamna i en bok "Jagtfeber 2" eller tidningen "Trofæ".

Jag tänker inte dela med mig av  alla bilder jag har fått, endast några.

Det är aldrig roligt att se sig själv på bild, men det kan vara roligt att ha kvar dessa till Aron

Hos mig regnar det för fullt, så jag är inne och lägger in rödbetor och stökar med städning och annat mindre roligt än jakt ;-)

Ha en fin torsdag!

19 September 2013  | Länk | Skogen & Fjället | 8 kommentarer
THAI LEVERERAR

Thai går som en kula i skogen nu och det känns verkligen bra att han nu är i toppform inför det Nordiska Mästerskapet!

Thai

Efter rekommendationer från veterinären, togs Thais tonsiller bort i våras och jag ser en markant skillnad på honom nu. Jag var lite orolig i början av jakten, då hans skall lät hest, men den har rätterat sig. Hans sök är på topp och en aningens stort, men hellre det än det sök han hade ifjol! Han måste ha varit ganska så krasslig då.

Trollskogen min

I veckan har det jagats med Thai i tre dagar och han visade sig verkligen på styva linan.

Björnmossa

Det fanns gott om fågel och Thai markerade utmärkt med bra förföljande och ett flertal förnyade skall =) Det värmde oerhört i mitt hjärta att se honom  jobba!

Resultatet; några tjädrar….

Stolt Thai

och en mård!

Vad vore livet om man inte hade skogen?

Vacker fjäderdräkt från tjäderkyckling

Kvällens middag o efterrätt i kojan

Själv börjar jag väl komma igång också efter vårens alla lunginflammationer, men det har varit trögt att få upp flåset igen, men det börja ta sig! Hälsporre har man dragit på sig också, vilket gör mig oerhört irriterad, då det hindrar mig från att traska på fortare.

Hur går det för Eiko då? Jo, han har älgkontakt så gott som varje gång han släpps, men han är fortfarande alldeles för het! En stor eloge till mina jaktkamrater som respekterar att jag inte vill att det skall skjutas på skenande älg ♥ Ni gör det bra med att hålla in skott, men även att sitta o posta långa kalla dagar ♥

Ett tips till Er;

Den 26:e september kommer det att finnas ett reportage om hundarna och mig i Jakt och Vapen, för den som är intresserad  ;-)

Det är mera spännande saker på G (förutom bröllopet förstås) men det kommer jag inte att avslöja än ;-)

Ha en fortsatt skitjakt!

14 September 2013  | Länk | Thai | 7 kommentarer
HUNDGÅAR

Det är verkligen en underbar upplevelse att ha blivit älghundsgåare. Nog för att man har gått med hund förut (då tänker jag på Thai), men det är som att man ser allt med andra ögon nu och man slipper dessutom sitta stille på en stubbe, som postare.

Tillsammans med jaktlaget bestäms kvällen innan, vilket område som skall gås.

Nu går man på ställen, man sällan går med en trädskällare och man får jämnt tänka på att gå rätt i vinden, vilket gör mig mycket förvirrad ibland, då vinden i en kulle kan snurra från alla håll.

Ibland är man postare på förmiddagen och ibland på eftermiddagen.

Jaktledaren och jag turas om att gå olika pass. Ena dagen får jag börja och nästa dag jaktledaren, och tvärtom.

Eftersom Eiko jagas in, ser jag verkligen till att inte gå för fort. Kameran hänger som vanligt på bältet och den åker upp lite då o då. Det känns riktigt vemodigt att lämna alla kantareller man passerar...men då får man hellre plocka på väg till kojan, så att man kan avnjuta dom på en husmans tillsammans med goda jaktkamrater ♥

Det är verkligen magiskt att vara hundgåare, att lugnt och stillsamt få gå ensam i skogen och se allt det underbara, höra underliga ljud, få besök av lavskrikan, se ugglan fånga en sork, höra renen stångas och själv hoppa högt då man nästan trampar på en fågel eller hare (=

Vill dela med mig av bilder som jag har tagit under veckan och nog är det sant att man lätt kan bli religiös, då man går där som en ensam liten människa i en stor gammal urskog/myra ♥

Blaikfjället med utsikt mot Vilhelmina

Soluppgång

Postar Lage

Fikatajm, jaktlaget

Sotning

Det är inte förunderligt att jag älskar mitt liv som jägare…..och trattisarna, dom finns kvar (=

Idag plockade jag 3,5 kilo på två timmar, men då jagade jag inte förstås ;-)

Ha de bäst!

 

9 September 2013  | Länk | Jakten | 7 kommentarer
INJAGNING

Då var det dags att påbörja injagning av min gråpalt.

Eiko i farten

Ja, vad skall jag säga om Eikos och min livspremiär som jakthund och hundgåare?

Några ur Rönnbergets Jaktlag

Dag ett; regn som bara det, så han gick mest runt bena och jag började misströsta mig, men det ändrades dag två. Ca 1½ timmes ståndskall på en fin och rejäl ny fejad oxe, men det drog iväg…

Dag tre hittade Eiko en ny älg, men han var alldeles för het och älgen skenade.

På tur tillbaks på bakspåren hittade Eiko några plotthundar som skällde björn, vilket Eiko hakade på. Jaktledaren tyckte han skällde så fint..

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka....Vill nog bli varm i kläderna först innan jag påbörjar nån björnjakt (=

Merlin och Herkules, jaktledarens hundar

Det som känns mycket positivt är att han är duktig på att leta sig tillbaks. Han hörs dock lite förtvivlad, men det går bra (=

Idag fick Eiko vila och jag fick fortsätta min jaktvecka som postare. Imorgon är det nya tag och jag hoppas att Eiko och jag har bättre tur, så att det blir en älg i backen. Även Thai har varit ute och jagat fågel och mård på eftermiddagarna och jag märker en viss tendens till avundsjuka mellan hundarna, vem som får följa matte på äventyr.

Känns dock oerhört gott i mitt hjärta att veta att mina hundar har ett underbart liv, jämfört med många andra jakthundar.

Jag och Thai i kojan efter en långdag. Husse hade stulit kameran...

De är trots allt mina bästa jaktkamrater ♥

5 September 2013  | Länk | Eiko | 4 kommentarer
RIKTIG SKITJAKT!

Hela veckan har jag jagat med Thai och det har så gott som jävlats varenda dag. Smugit bort fågeln, fågeln sitter inte, fågel finns inte, m.m.
 

Ja, men vad hade fågeljakten vore om man lyckades jämnt?
 

Hur som helst, så fick jag besök av min fina vän Mona och hennes tik Wilda på fredagen och vi packade säckarna och tog våra trädskällare åt skogs för tre dagars jakt.


 

Gott om fågeln hade vi, men hade lite missflytt även där. Thai skällde ståndskall med fel markering, så jag fälld inte fin tuppen. Även Mona lyckades smyga bort två höns…Sen hade vi fågel som inte satt.
 

Men då man lyckas till slut blir man så här glad!


 

Denna höna fick bli kojmiddag ♥
 

Att vara hundförare har sina för- och nackdelar. Thai hade rullat sig i något riktigt ”mumsigt” i skogen, så det blev tvätt i skogen. Fy fasiken vad han luktade. Vi misstänker att det var ett kadaver han hade rullat sig i :-/


 

Tre underbara dagar hade vi...

...och jag en underbar vecka och nu är det till att rusta om för älgjakts vecka där jag skall jaga in Eiko. Kommer att bli riktigt spännande.
 

FORTSATT SKITJAKT PÅ ER!

1 September 2013  | Länk | Jakten | 4 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Miranda Hendrika Frings Håf                                             Skaffa en gratis hemsida