Dino, Jenta å ja´
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2021)
>>


Mörkt, lerigt och kallt!

Ja, under den här årstiden är jag VERKLIGEN trött på att bo på landet. Igår när jag kom hem från jobbet var det kolsvart, bara att ta på sig reflexväst och ficklampa och bege sig ut i mörkret. Jenta var superpigg efter att ha legat hemma och myst med husse hela dagen. Japp, nu är han sjuk istället...Jag är fortfarande krasslig men jobbar, ryggen är fortfarande INTE bra, ska till sjukgymnast nästa vecka får vi se vad som är problemet.

Jag och Jenta gick till Leksbergs skola, den ligger ca 1,5 km hemifrån. På skolgården finns ju iaf några lampor... Jag hade med mig lite prylar och tänkte köra lite typ uppletande på den mörka grusfotbollsplanen, det gick väl sådär... Jenta var otroligt överladdad, hon sprang som skjuten ur en kanon, använde inte näsan för fem öre och jag tror inte det kopplade vad som skulle göras. När hon väl hittade ett första hjälpen förband, drog hon en repa runt hela planen och vips där hittade hon en boll istället...jamen då byter jag tänkte lillsprutt;-) Otroligt mycket energi och en mycket impulsiv liten dam den där Sjölundajentan;-) Hur som helst, vi hade roligt, tror inte att detta kommer sabba mitt riktigta uppletande på något vis så jag lät henne hållas:-) Efterår körde vi lite inkallning och påbörjade även inkallning med ställande, mycket bus och jaktlekar och Jenta var verkligen i sitt essä.

När vi hade busat klart gick vi tillbaka till vårt lilla läger där ficklampa, vantar och koppel låg. Jag gjorde mig iordning och började gå hemåt igen när jag upptäcket att Jenta har någonting i munnen. Då har hon snott med sig tennisbollen som vi hade och busade med och bar denna, hela vägen hem:-0 Fort gick det, hon hade knappt tid att kissa. Streta och drog med svansen i vädret, lilla sötungen. Jag har ju sagt hela tiden att det är mer retriever i henne än rottis...;-)

Veckan bli lugn på hundfronten. Känner att jag måste vila mig så jag är i form till helgens stundande sökläger. Äntligen har vi fått hem våra nya matsalsmöbler, så ikväll ska det skruvas stolar. Började med bordet igår och det blir SÅ snyggt, kort utlovas;-)

Här kommer lite fler kort från söndagspromenaden:

Jenta spanar på fåglar

 

Jenta spanar på hästar

 

Lite mer kurragömma;-)

 

Solen i ögonen ju!

 

4 November 2008  | Länk | Jenta på äventyr | 4 kommentarer
Jenta- inte så tuff som varken hon eller matte trodde;-)

Japp igår var det då dags… Jag och Jenta begav oss till Skara Bk för mentalbeskrivning. Lite senare dök mamma och pappa upp och ännu senare även Kerstin och Ingrid som åkt ända från Orust för att se spektaklet;-)

 

Ja, vad ska man säga… Hade jag sett papprena på en hund som hade gjort ett sånt här MH hade jag förmodligen dömt ut den hunden totalt och trott att den hade nerverna utanpå. Nu älskar jag ju min lilla Sprutt PRECIS som hon är men nog finns det lite mer att önska… Vi tar det från början, men siffror och allt.

 

Vi kommer fram till testplatsen som ligger en bit upp i skogen. Jenta är HELT övertygad om att det är sökträning vi är ute på och går och vindar och letar figuranter. När vi kommer upp till publiken blir situationen ännu mer som sökträning och hon har full fokus ut i skogen…

 

1a-Kontakt hälsning 3

1b-Kontakt samarbete 3

1c-Kontakt hantering 4

 

Inget att säga om, ett ok resultat och alla som har träffat Jenta vet ju att hon är helt GALEN i folk i vanliga fall, men nu låg fokus på annat.

 

Leken, helfestligt tyckte Jenta. Nosade lite på trasan innan hon tog upp den, och sen drog hon som vanligt en lov. När hon väl fick kampa tog hon i för kung och fosterlandJ

 

2a- Lek 1 leklust 4

2b- Lek 1 gripande 4

2c- Lek 1 dragkamp 5

 

Sen då till jakten, ja hon är ju för rolig. Full gas ut efter trasan (något annat hade verkligen förvånat…) Däremot är hon lite misstänksam mot trasan och griper in utan nosar och puttar på den. När jag ropar tillbaks henne snavar hon på något och är helt säker på att det är de där snurrorna som snöret löper runt som attackerar henne, så innan andra omgången får vi gå och lösa upp den lilla knuten. Andra gången ungefär samma, lite drevskall på trasan och något bättre gripande.

 

3a-Förföljande 4, 4

3b Gripande 3,3

 

Aktiviteten då, ja där överraskade hon mig verkligen. Jag var helt säker på att hon skulle ha grävt sig till Kina innan de där 3 min hade gått men hon stod lugnt och iaktog…

 

4-Aktivitet 3

 

Avstådsleken var helfestlig tyckte Jenta, äntligen kom figuranten fram! Nema problema, fort fram och in till figgen i sin koja, sen var det lek och bus men när figgen släpte kamptrasan tog hon den och drog…Finns en anledning till varför jag har långa snören i alla leksaker;-)

 

5a-Avst. Lek intresse 4

5b- Avst. Lek Hot/Agg 1

5c- Avst. Lek Nyfikenhet 5

5d- Avst. Lek Leklust 4

5e- Avst. Lek Samarbete 2

 

Sen blev det jobbigt! Ni som var med i Skillingaryd kanske minns att jag berättade om det där stora tornet som Jenta blev så sketrädd för? Det är första gången jag har sett henne rädd för något och hon kunde INTE släppa det. Efter det har jag märkt flera gånger att hon har väldigt svårt att släppa obehag och det skulle verkligen visa sig nu. Overallen blev hon verkligen sketrädd för. Hon släppte den dock inte med blicken och hon tog sig fram hyfsat snabbt. Dock blev det lite galet där då testledare tyckte att jag, trots att jag hon hade varit framme skulle sätta mig på huk…det blev liksom en grej av den här overallen. Men hur som helst, hon blev jätterädd och tyckte vi skulle FLY!

 

6a- Överraskning Rädsla 3

6b- Överraskning Hot/Agg 1

6c- Överraskning Nyfikenhet 3

6d- Överraskning Kvarstående rädsla 4

6e- Överraskning Kvarstående nyfikenhet 1

 

Hon var fortfarande påverkad av overallen, plus att stationerna låg väldigt nära varandra. Så när skramlet kom tänkte Jenta att näpp nu får det vara NOG! Ska ni bara hålla på och skrämmas kan det kvitta! Hon sprang långt långt iväg, blev jätterädd och jag fick jobba jättemycket för att få fram henne. Tyvärr tog det så lång tid så det bedömdes som att hon inte gick fram… Även här hade hon svårt att släppa.

 

7a- Ljudkänsl. Rädsla 5

7b- Ljudkänsl. Nyfikenhet 1

7c- Ljudkänsl. Kvarstående rädsla 4

7d- Ljudkänsl. Kvarstående intresse 1

 

Spökena, usch vilka otäckningar. Här visar damen allt lite skärpa med modet sviker. Hon står till en början framför mig, reser ragg, morrar och skäller. Men ju närmare spökena kommer desto längre backar Jenta och till slut är hon säker 20m bakom mig. Dock släpper hon dom inte med blicken utan är hela tiden koncentrerad. Jag får gå fram och avmaskera det ena spöket och då smyger hon sig fram, men när hon ser det andra i full mundering börjar hon skälla igen. Inte förrän båda spökena är avmaskerade vågar hon komma fram och blir såklart överlycklig när det bara är människor…

 

8a-Spöken Hot/Agg 3

8b-Spöken Kontroll 5

8c-Spöken Rädsla 5

8d- Spöken Nyfikenhet 1

8e- Spöken Kotakt 3

 

Efter spöken frågar beskrivaren om jag känner igen min hund. Jag kan inte neka utan säger att det gör jag sedan några månader tillbaka. Han frågar om jag har testat skott tidigare och det har jag ju och det har aldrig varit några problem… Så vi körde på med sista momentet.

 

Trots att man tydligt har sett att Jenta har byggt på sig under testets gång gick hon ändå igång och lekte, minst lite intensivt som första gången. Vid första skottet blev hon rädd, men hon återupptog ändå leken direkt efter. Därefter avtog reaktionerna…

 

9a- Lek 2 Leklust 4

9b- Lek 2 Gripande 4

 

10- Skott 3

 

Ja som sagt, vad ska man säga. Det finns inget att bortförklara, idag är hon en hund som har svårt att släppa rädslor. Sen finns det en mängd faktorer som det kan bero på, ålder, hormoner, temperament…men det är ju bara spekulationer. I Jentas värld ska allt gå fort fort fort. Går det bara så fort så slipper man tänka och är det något som är otäckt så springar man lite fortare så försvinner det. Hon har helt enkelt inte intresse  eller mod att lösa situationer, hon tycker det är bättre att dra därifrån. Jag som förare har nog inte riktigt kunnat läsa henne i alla situationer när hon har flamsat bort saker, men det ska det bli ändring på nu.

 

Som jag sa till beskrivare, jag har samma hund med mig hem som när jag kom hit och i mina ögon är hon iaf den bästa. För mina behov, uppfyller hon alldeles utmärkt. Hon är pigg, glad, social och alert men en jäkla massa kamp och leklust (tyvärr också massa jaktlust…) och framförallt finns INGET ont i henne. Att hon har svårt att släppa sina rädslor, ja då är det ju en herrans tur att hon faktiskt så sällan blir riktigt rädd. Här ger jag en stjärna till mig själv för all tid jag faktiskt har lagt ner på miljöträning;-) Vardagen fungerar alldeles utmärkt och jag har svårt att se en tävlingssituation där hon skall bli precis sketrädd, vad jag vet har jag hittills aldrig träffat på en sökruta med varken spöken eller uppflygande overaller..:-0

 

Nej, jag hänger inte läpp för det här. Jenta är en alldeles underbar hund som ger oss så mycket glädje och intryck på i princip alla hon möter. Hon har tiden framför sig och nu ska vi minsann visa vad vi går för;-)

 

Pappa har filmat hela MH så jag ska be världens bästa Magnus att hjälpa mig att lägga ut det här på bloggen i kväll så kan ni själva se på chicken-Jenta;-)

 

24 Augusti 2008  | Länk | Jenta på äventyr | 3 kommentarer
Grundkursen...

Grundkursen körde igång igår efter juluppehållet. Oj vad roligt det var att se alla ekipage igen. Hundarna hade verkligen vuxit till sig och samtliga var glada och pigga. Inget gruff någonstans vilket brukar vara ganska vanligt när man klumpar ihop 10 unghundar, men näpp, skönt!

Jenta var med såklart och hon skötte sig förvånansvärt bra...;-) Nej, hon är ju duktigt när man är ute bland andra hundar och människor. Dock känns det som jag går omkring med ett krutpaket i kopplet, hon anstränger sig för att hålla sig i skinnet men hon går på klospetsarna. Minsta lilla vink från mig resulterar i att hon blir helt tokgalen, hoppar och biter mig i armarna, dragkamp med kopplet, ja you name it. Men jag klagar inte, jag ville ha denna energi och jag är så glad att hon inte riktar den utåt och far runt utan faktist uppmanar MIG till lek. Vi körde rätt basic, gick rundan med div hundmöten och sen gick vi ut på plan och fortsatte med hundmöten, gå slalom mellan varandra och lite sitt och ligg kvar. Alla var jätteduktiga! Jenta ägnar knappt de andra hundarna en blick, däremot var husse med och kikade igår, DET var skoj! Om husse har tänkt sig att kolla på tävlingar i framtiden måste vi nog träna lite på att han är med, även på träning;-)

Resten av veckan blir nog lugn. Ska förbereda inför tapetsering till helgen, så det måste spacklas och målas...

Kan tillägga att pappa har tagit på sig cykelansvaret;-) När han hämtar Jenta på dagarna går han en sväng med cykeln och enligt uppgift så går det ganska bra:-0 Lite småattacker men inga hysteriska skallutbrott... Min pappa, han är bra han...;-) (både på tapetsering och hunduppfostran)!

Ska oxå tillägga att jag har lyckats förstöra min nya fina kamera:-( Klämmskadad...? Jag som faktiskt har varit görförsiktig. Skittråkigt! Ska kolla vad självrisken är på hemförsäkringen och hoppas att den inte är skyhög...Så nu blir det inga nya bilder på ett tag, tyvärr...

11 Mars 2008  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar
Jenta på rådjurjakt

Usch, gårdagen var en fruktansvärd dag. Vet inte hur jag ska börja riktigt och det är risk för att detta inlägg blir ganska långt...

Jag, Magnus och Jenta skulle ta en kvällspromenad och parkerade bilen vid Östra kyrkogården i Mariestad. En bra bit både hemifrån mamma och pappa och framförallt hemifrån oss. Därifrån gick vi genom Johannesberg, ett ganska stort område som förr i tiden var en ett område för förståndshandikappade. I dag finns det lite allt möjligt, bl.a. ett fängelse, dagis, hantverksskola, friskis och svettis och mycket mer, många små skogspartier och öppna ytor. Totalt är nog området över 1*1 km och det ligger liksom mitt i stan med trafikerade vägar runt omkring. Jenta gick lös eftersom vi passade på att träna lite. Magnus gömde sig i några skjul och hon fick springa och leta. Hon skötte sig jättebra, kom snabbt när vi ropade och brydde sig inte om att det kom gående, cyklister och t.o.m. andra hundar. MEN, plötsligt som en blixt från klar himmel springer det upp ett rådjur framför Jenta. Då är allt vad inkallning heter som bortblåst... Som ett skott far hon iväg och driver rådjuret med skall genom hela området.

Efter en liten stund tystnar skallet och Jenta är HELT borta. Vi går och visslar och ropar men ingen Jenta. Efter kanske 10 min ringer jag till pappa som tar bilen och åker och kollar där vi hade parkerat våran bil. Ingen Jenta där heller...Efter ytterligare en tid, säg kanske en halvtimma (kändes som 3 tim) ringer jag min träningskompis Agneta som bor strax norr om Johannesberg. Hon tar med sig Zicco ut på promenad och även hon ropar och visslar. Jenta är ju otroligt social, så förmodligen skulle hon springa fram direkt om det var någon som ropade på henne men ingen såg en skymt av någon Jenta. Mamma fick vara kvar på hemmaplan ifall hon mot förmodan skulle springa hem till dom. Mamma ringer oxå till polisen och ger dom mitt mobilnummer OM någon skulle höra av sig. Men inte ett ljud. Jag pratar med alla jag ser, är inne på friskis och svettis och frågar om någon har sett en lösspringande hund, instruktörerna lovar att fortsätta informera, men näpp, ingen har sett Jenta!

Jag blev ju helt otroligt skogstokig på henne när hon drog men ganska snabb övergick ilskan till fruktansvärd oro...Befarade såklart det värsta och såg framför mig hur hon låg påkört i ett dike någonstans. Ändå förvånad så här i efterhand över att jag höll mig så pass lugn som jag faktiskt gjorde. Tänkte hela tiden att vi måste koordinera letande och vara systematiska...Efter drygt en timma tar pappa bilen och åker ute på Mariesforsleden, runt soptippen och tillslut även ut på E20 och hemåt Karleby. Massor av folk har engagerat sig, folk som ändå är ute med sina hundar går och ropar efter Jenta. Några småflickor tar uppdraget på fullaste allvar och letar i hela bostadsområdet runt kyrkogården, människor är underbara...men INGEN har sett Jenta.

Magnus orkar tillslut inte gå längre utan tar även han bilen och åker en sväng ner mot stan medan jag är kvar runt platsen där vi hade parkerat. Plötsligt hör jag någon som ropar -Hallå, hallå, här är det något. Jag springer dit, förmodligen i klass med Susanna Kallur och ropar och ropar. Då kommer Jenta glatt skuttande, knappt anfådd??? Blir överlycklig över den stora folksamlingen som står där och väntar på henne och även lite glad att få se sin matte!

Fattar ingenting...Var har hon varit, hon var borta i 1h och 40 min och vi har letat överallt! Hon kan ju inte ha jagat rådjur i 1,40h utan att bli trött? Hon kan heller inte ha gjort någon större ansträngning för att hitta oss efter sin rådjursjakt, då skulle hon oxå ha varit trött. Men hon kan ju knappast bara lallat omkring där så länge utan att nån skulle ha sett henne. Hon var inte kladdig (tänkte först om hon hade fällt rådjuret och käkat upp det:-0), inte rullat sig i bajs och inte blöt, nej hon såg ut som hon hade varit på en helt vanlig promenad...?

Luften gick helt ur både mig och Magnus efter detta äventyr, vi var helt slut när vi kom hem. Jenta däremot var som vanligt...Käkade lite ben, terroriserade Wilbur och snodde tofflor. Vaknade pigg som en mört kl 5 imorse och var redo för nya äventyr. Behöver jag påpeka att det blev en KOPPLAD promenad i morse, i eftermiddag blir det till att köpa ett Flexikoppel, Jentas frihet kommer att vara MYCKET begränsad en bra tid framöver. Om någon har tips på hur man får en vilt och jaktgalen hund att sluta jaga så mottages det tacksam!

 

Usch, det är vid sådana här tillfällen man förstår hur otroligt mycket de där små liven betyder...

21 Februari 2008  | Länk | Jenta på äventyr | 2 kommentarer
Mattes hjärta

Ibland måste jag stanna upp och bara tänka efter lite... Tänk att denna, otroligt söta lilla valp, har vuxit upp till den underbara individ hon är idag. Jag känner ibland att jag är så himla kritisk, istället för att ta tillvara alla de underbara egenskaper hon faktiskt har. Hon skänker oss en sådan otrolig glädje, var eviga dag och vi älskar henne precis som hon är!

Igår var Jenta med mig på julfest på klubben. Hon var enda hunden som fick vara med inne och hon skötte sig helt strålande. Hon gick laget runt, hela tiden var det någon som klappade henne. Hon käkade köttbullar och pepparkakor. Tomten kom på besök, Jenta var vid första anblicken lite misstänksam, men så fort tomten började prata blev hon överlycklig över att det var en människa under det stora skägget och skulle dit och pussas;-) När vi lekte lekar "hängde" Jenta med lekledaren, precis som det var den naturligaste saken i världen. Tillslut blev hon lite trött och la sig och sov i allt stoj.

Socialt är hon en helt fantastisk hund. Så otroligt vänlig, gomodig och trygg i sig själv. Vuxna, barn och andra hundar, alla älskas av Jenta. Detta är väl egentligen viktigast av allt? Att den hund man har fungerar det liv man lever? Sen att jag kan slita mitt hår över att hon sätter sig på hela skinkan vid halter eller lägger sig när jag säger "fot", spelar det någon roll? INTE ETT SKIT!

Puss på dig min prinsessa:-)

6 December 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 2 kommentarer
OBS! Argt inlägg med svordomar!!!

Hund bortskänkes mot annonskostnad!

Just nu är hon otroligt billig där hemma den lilla slyngeln. Har precis varit hemma på lunchen och gick i godan ro ut en sväng med tanken att bara ha roligt och inte ställa några som helst krav på gullungen eftersom hon ändå inte gör som jag vill just nu...Å vad händer? Hundfaan drar på ett rådjur, ordentligt den här gången alltså. Tidigare har hon bara jagat de några meter och sen snällt kommit tillbaks till matte MEN den här gången växte hornen ut i pannan på den lilla jävulen. *Grrr* Rådjuret låg i det höga gräset och blev uppskrämt när jag och Jenta kom gående. Jag skrek stanna och då stog hon faktiskt still, i ca 5 sek...sen bar det av över en jordåker, å jäklar vilken fart hon har! Hon tog in på rådjuret och hade inte skogen kommit så rådjuret kunde finta bort henne vet då sjutton om hon inte hade hunnit ikapp...

Jag blev helt skogstokig och sprang efter men hittade såklart ingen Jenta som vid det laget var LÅNGT borta. När hon tillslut kom tillbaka med tungan hängandes långt nere vid marken var matte måttligt road (plus att jag var jävligt svettig efter min språngmarsh...) Jag talade om för fröken att detta accepteras inte, sen gjorde vi en inkallning, snyggt och prydligt med full fest...Puhh säger jag bara och jag antar att det här är bara början på allt vi ska gå igenom tillsammans innan vi har samma syn på vad som är tillåtet och inte. Nu blir det mycket koppel och endast lösspringande under mycket kontrollerade former...En gång är ingen gång men det här får INTE bli en vana!

Dessutom är jag förbannad på alla jävla rådjur som är överallt. När Jenta väl hade kommit tillbaka sprang det upp två till, kanske 40 m framför oss. Då var hon ju i koppel som tur va och dessutom så såg hon dom inte men hon kände...Rådjuren borde väl lärt sig vid det här laget att vi brukar komma dit runt lunch, varför inte vara någon annanstans då när dom har hela jorden att vara på?

Ikväll är det lydnadsträning och jag kommer enbart att träna med Dino. Jenta och jag känns inte helt synkade för tillfället och då är det bättre att jag låter bli att träna än att jag blir irriterad...Med Dino blir det det vanliga, linförighet, framförgående och sen får vi se hur han känns. Hoppet behöver en sista omgång och givetvis krypet...

Ha det gott!

23 Oktober 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 4 kommentarer
BLIR HON ALDRIG TRÖTT

...det är frågan jag ställer mig hela tiden. I tisdags och igår har jag inte gjort sådär jätttemycket och då blir situationen hemma helt outhärdig... Hon är helt fantastisk våran lilla sprutt, när hon får vara ute och spring, leka och träna men att bara ta det lite lugnt, det är INTE hennes starka sida!

I tisdags var vi hemma sent från jobbet, vi var tvugna att åka och handla + såklart laga mat. Jag gick ut ett näringsspår på gärdet utanför oss och sen fick Jenta hänga med i bilen och handla. Medan husse började med maten gick jag och Jenta och tog spåret. Det var ungefär 50m och liggtid 1h. Hon är jätteduktig! Näsan går verkligen för högvarv, är nog dags att börja dra ner antalet korvbitar lite så det blir lite mer flyt. Som slut låg en gottaburk och hennes lilla träapport. Så vid slutet blev det klick för apporten, mys med godis och lek med kongen. Helfestligt:-)! Efter det var väl Jenta trött i ungefär 10 min...

I går åkte jag, Magnus och Jenta in till stan för att gå en promenad och titta på alla nybyggda hus som ploppar upp ute på Ekudden. Görbra träning för Jenta som verkligen behöver träna på att gå i bebyggelse. Hon var cool, massa goa dofter, bilar, människor och hundmöten. Hon fick springa lös på fälten samt träna lite inkallning. Vi var väl ute i ungefär en timme och när vi åkte hem sa vi - nu måste hon nog vara trött med alla nya intryck:-0 Ha, eller hur?

Hon var helt galen hela kvällen...Studdsar runt och jagar katterna, moppsar upp sig när man säger till henne och är rent ut sagt fördjävlig. Vi ett tillfälle var hon så speedad att jag fick lägga henne och hålla fast henne mellan mina ben tills hon hade lugnat sig. Då är hon en krockodil, gnölar och försöker komma loss. Djupa andetag, tålamod och åter tålamod. Vet ju att det inte hjälper att bli förbannad och när hon vi ett tillfälle "tacklade" in Wilbur i en pall kunde jag inte annat än att skratta. Det är ju inget ont i denna lilla dam, bara så mycket popcorn i hjärnan och för mycket energi!!! Puhh
Inte förrän vi vid 22 när vi gick och la oss och SLÄKTE la hon sig ner...

Ikväll måste jag förbereda inför helgen. Mat skall handlas och fixas, måste packa och få med mig alla grejer både till mig själv och hundarna. Ska bli jätteroligt att komma iväg och husse ser fram emot en hundfri helg (sa han iaf igår);-) Ska försöka hinna ut ett långt OCH svårt spår till Jenta så hon får jobba ordentligt! Kanske hon sover mer än 10 min om vi har tur;-)

Ha det gott!

P.S. På kortet är Jentas mamma Farah. I helgen tog hon IPO III titeln, GRATTIS från oss!
20 September 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar
Foton

Ha, verkar som jag hittat funktionen att infoga flera bilder i ett inlägg:-) Detta får därmed bli ett fotoinlägg eftersom vi tog massa nya bilder på kvällspromenaden vid Ekudden igår. Är hon inte vacker så säg!

Sådär, det här får vara allt för idag. Återkommer imorgon med rapport från valpkursen.

Ha det gott!

4 September 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 7 kommentarer
Hästar för hela slanten

Helgen har till största del bestått av hästar och åter hästar. Jag säger då det, det är bättre miljöträning för en liten skrutt att åka på hästtävling än hundträning. Det är folk, hundar, bilar med transporter, stora lastbilar och framförallt hästar ÖVERALLT. Jetna har haft fullt sjå att ha koll på allt med som vanligt varit helt coollugn. Det var ett tag på söndagen när vi var ute och kikade på terrängen som hon blev lite vild när hästarna kom i full galopp och hoppade ner i vattnet, annars satt hon mest och kikade. Magnus var med och var ansvarig för resultaten och Jenta blev snabbt allas favorit i sekretariatet. Ibland låg hon där inne på rygg och sov medan hon i nästa sekund var med någon av tjejerna på liten promenad och fick en och annan korv...Hon är så himla mysig och social, bryr sig inte så mycket om vem som plockar med henne, bara ett strålande humör och svansen i topp;-)

Jag hade ju tänkt att skotträna med henne i går men jag hade fattat fel och KM:et hölls redan i torsdags. Men men, det kommer fler tillfällen...Tydligen var det bara EN deltagare, dåligt! Tyvärr är vi inte så många aktiva tävlingsekipage men några fler kunde det väl ha ställt upp...Fick lite dåligt samvete:-(

I fredags hade jag och Inger en riktigt spåreftermiddag. Det var jättekul och alla våra total 5 rottisar utförde strålande jobb. Vi var båda helt slut efter 3h konstant knatande i högt ris + att jag sjönk ner i en sankmark upp till knäna ungefär...;-)

Jenta fick två korta spontanspår med korv på vägen och pinne i slutet. Hon spårar verkligen KANONBRA. Lugn, noggrann och koncentrerad. Pinnen däremot har jag inte jobbat tillräckligt med på ett tag så den markarade hon inte spontant. Jag fick hålla emot och fråga -var é pinnen? Då tog hon upp den och full fest!

Till Dino hjälpe Inger mig att lägga 3 korta spår med gottaburk i början, 90-gradersvinkel och pinne som slut. Har inte spårat på evigheter men spåra kan han! Spårar som en gud, något högt tempo men noggrann och FINA vinklar. Dock har han stora problem med föremålen. Han är SÅ fokuserad på spåret att han t.o.m. gick över gottaburken. Han nosar på den men väljer att spåra vidare...Då ska ni veta att Dino är helt godis/korvgalen och hand gör ALLT för en gottaburk...Vad är det som driver honom vidare??? Kan en hund vara så spårgalen av sig själv??? Att han går över pinnar kan jag förstå, men när han t.o.m. går över det bärsta han vet, så förstår inte jag? Efter två av spåren märktes det att han blev trött, därför lät vi bli det sista. Även om kondisen börjar bli bättre krävs det mental ork oxå och där är vi inte riktigt ikapp än...

Läxa till nästa gång: Träna spårpinnar som en tok med båda hundarna! Jenta tror jag inte är något problem, hon har enormt föremålsintresse men med Dino vet jag inte riktigt hur jag ska göra just nu. Måste nog grunna (roligt uttryck;-)) lite;-)

Ikväll bär det av till skogen igen, den här gången står sök på schemat. Ska nog köra lite motivation med gamlemannen i form av pop-uper, får se lite hur han känns...

Ha det gott!
27 Augusti 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 0 kommentar
Semester

Åhh, det är helt underbart...Även om vädret inte är det bästa och husse har drabbats av någon form av ryggskott:-( Vi tar det m.a.o. ganska lugnt och tar dagen som den kommer. En kort resumé av dagarna som gått sen jag skrev sist:

Fredag
Jenta var sin sista dag på dagiset. Vi blev kvar LÄNGE på jobbet och hann precis hämta Jenta innan vi skulle träffa lite kompisar och gå på AW. Jenta fick såklart hänga på, vädret var fint och vi satt på en uteservering.

Lördag
Vädret var ok så vi åkte till Torsö där vi mötte upp mamma, pappa och Dino. Jenta och Dino var helt galna, att de inte slog ihjäl sig på klipporna. Magnus badade och tvingade ut både Dino och Jenta i vattnet. Dino kände sig oerhört förnärmad och blängde surt på Magnus efteråt. Jenta var såklart lika glad ändå, trots att husse hade tvingat henne att simma;-) På em kom en kompis, som har varit i England ett halvår, på besök. Kul att träffa henne och hon blev väldigt förtjust i lillsprutt. Vi grillade och åt god mat och fortsatte sedan vidare till ett partaj hos en kompis inne i stan. Partyprinsessan Jenty skötte sig galant:-) Vi hade med ett kompostgaller så hon blev förpassad till hallen och köket, det slutade med att hela festen var hos henne i hallen...

Söndag
Var vi lite slitna...Vi åkte till Sandviken med Malin, Tomas och Lollo. Jenta och Lollo hade kanonskoj, på något sätt är hon lite "försiktigare" när hon leker med Lollo än med oss. Återigen fick hon simlektioner av Magnus...han bär ut henne 30 m så får hon simma in. Hon älskar vattnet för övrigt, stoppar t.o.m. ner hela huvudet under ytan, det är bara just det här med att simma...:-p

Måndag
Hade vi plastmormor Kerstin på besök. Hon och Knut med alla hundar var på genomresa och fick stanna till på lunch. Trevlig som vanligt att träffas och Jenta fick busa lite med alla de stora FARLIGA rottisarna.
Sen åkte vi ut till Hassle för Magnus skulle hjälpa Malin och Tomas och bära in ny kyl och frys (förmodligen anledningen till ryggskottet...). Det var så stökigt och bökigt där inne så jag, Jenta och Lollo gick ut på promenad, Lollo på sin lilla cykel med stödhjul. Vi gick till lekparken och Lollo gungade medan Jenta var bunden i staketet, allt frid och fröjd. På vägen hem däremot ska Lollo "dra" Jenta (läs hålla i kopplet) Det gick väl bra och Jenta gick så fint, matte däremot fick gå DUBBELVIKT hem för att få med den lilla lilla cykeln, såg nog ganska komiskt ut;-)

Tisdag
Åkte vi på utflykt till Töreboda. Kollade lite på möbler och på nya campingen vid kanalen. På em åkte jag och Jenta upp till Dino och gick en runda i skogen. Jenta springer nog ungefär 3 ggr mer än Dino. Han lufsar liksom på i ett behagligt tempo medan hon springer fram och tillbaka, in och ut och upp och ner, vilken ENERGI!!!

Igår
Fick Jenta var ensam medan vi åkte till stan en sväng. Då passade vår hyresvärd på att komma och riva vår lilla veranda precis utanför tvättstugan där Jenta var lämnad ensam. Shit tänkte jag, hur har det här gått nu då? När vi kom in låg Jenta och sov, trots att han var på andra sidan dörren och han trodde inte att hon var hemma...Vilken vakthund! På em började jag att klicka in spårpinnar på henne. Tänkte att jag ska göra det ordenligt så jag kan börja lägga dom direkt i spåret och inte gå omvägen med leksaker/godisbukar. Vänjer hon sig vid att leta spårpinnar och att det är jackpot varje gång hon hittar dom så slipper man ju bråka mer med det förhoppningsvis. Hon tror ju fortfarande att ligg =klick men ICKE...Efter några repetioner så förstod hon att det var pinnen som gällde för klick, BRA!
Igårkväll var vi och hämtade kusin Jolan vid tåget i Skövde. Jenta var med på stationen...Mkt kostiga saker, tåg, rulltrappor och framförallt folk med resväskor. Som vanligt var hon cool men kunde inte förstå varför inte ALLA ville hälsa på henne;-)

Idag
Har vi varit i skogen och fortsatt träningen med pinnarna. Jag trampade upp en ruta som jag gömde pinnen i. Jag har gjort så många gånger med då gömt korv...Nu letade Jenta såklart därför efter korv, men jag klickade till en början så fort hon nosade på pinnen, å då kom ju korven från mig istället:-) Några klick bara så snappade hon upp det, då höjde jag kravet till att hon var tvungen att lyfta upp pinnen för klick, smart tjej! Nu är det bara att jobba vidare på detta ett tag så ska vi SNART plocka med oss detta ut i spåret, kul! annars får vi se vad vi hittar på idag, är ju torsdagsträning på klubben, om det inte blir ösregn kanske vi åker dit en sväng...

Ha det gott alla bloggläsare, nu ska jag återgå till semester:-)
26 Juli 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar
Valpkurs väntar...

Ikväll ska Jenta gå på valpkurs. Min kompis Inger har precis genomgått instruktörsutbildningen och ska tillsammans med sin kursare ha sin första kurs. Jag ska då vara med som coach och backupinstruktör med egen hund...Ska bli superskoj att se alla små söta valpisar och framförallt roligt för Jenta att få träffa lite likasinnade;-) De är totalt 14 valpar varav 4 rottisar. Jenta är yngst av rottisarna men det brukar ju inte bekomma henne...Hussa ska oxå med ikväll, hoppas hinna med och ta lite foton!

Annars är det full fart. Igår var mamma, pappa, Jenta och Dino ute på Torsö och badade. Sofia och Jonas och deras lille som Philip kom oxå dit. Dino, Jenta och Philip hade busat HELA dagen och Jenta hade dykt ner i vattnet flera gånger. Då blir hon HELT tokig och bara springer runt runt...Men simma vill hon inte, å inte Dino heller för den delen. Ska nog köpa en flytväst till Dino så han kommer igång ordentligt.

När vi hämtade Jenta i går em sa mamma och pappa att "hon är SÅ trött, hon kommer sova hela kvällen" Sure, när vi kom hem var det full rulle, så mycket energi i denna lilla busa. Hungrig som en varg var hon, trots att hon precis hade ätit och kissnödig konstant hela kvällen...men det klart, dricker man upp halva Vänern så måste det väl ut någongång;-) Inte förrän vi släkte och gick och la oss somnade hon. Hon sover hela nätterna nu iaf och jag får väcka henne när klockan ringer vi 06:30, det är skönt...

Förresten, igår var det besöksrekord här i bloggen, 65 besökar! KUL!
Hoppas att ni som läser här tycker det är roligt och återkommer..;-)

Vi ses!
17 Juli 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 0 kommentar
Cocktailparty

Ja som rubriken avslöjar var Jenta med husse och matte på cocktail/poolparty igår. Precis som den lilla prinsessa hon är så tog hon det hela med ro;-) När någon kom fram och ville hälsa kröp hon ur skinnet, däremellan tyckte hon inte det var någon idé att hetsa upp sig. Hon är helt underbar att ha med sig, i alla miljöer...kan inte sägas nog många gånger.

Annars har det varit lugnt på träningsfronten. Självklart tränar vi lite på morgonpromenaderna innan vi lämnar henne och åker till jobbet. Vi har en liten bit på grusvägen innan man kommer fram till skogen och där tränas det på att gå fint i koppel. Svårast är på hemvägen, då är det SÅ lätt att streta och dra *grr* I skogen tränar vi kontakt, att hålla sig omkring matte och inte dra iväg på egna upptåg. Två mornar i rad nu har vi gått på rådjur...som tur är har jag uppmärksammat dom innan Jenta, det gäller att hela tiden förekomma! Det går mycket bättre att ha henne lös nu, hon har hela tiden koll på mig eftersom jag systematiskt vänder eller springer och gömmer mig när hon knatar iväg...

Ikväll blir det torsdagsträning, både för prinsen och lillsprutt. Ha en skön torsdag!

P.S är det någon som vet hur man laddar upp flera bilder i samma inlägg??!
12 Juli 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar
Hästar, hundar, människor och åter hästar...

Nu är vi hemma igen efter 4 heldagar på hästtävling i Sunne. Det enda jag kan säga är att Jenta har varit helt fantastisk dessa dagar. Har inte blivit så mycket träning som var tänkt från början med det har tagits igen av social träning.

När vi kom upp på onsdagen var charmade Jenta samtliga funktionärer och hjälpte till att bygga bana. Därefter drog vi ner till en pizzeria i byn och skrämde pizzabagaren som förmodligen trodde att Jenta var en förkrympt Doberman;-)

Första natten på hotellrummet gick bra, varför skulle det inte göra det? Jenta hade sin husse och matte med sig, sen VAR hon är, det verkar inte bekomma henne...Vi vaknade på morgonen av att regnet smattrade på rutan. Hurtig som jag var första dagen drog jag på mig regnkläder och gick ut i skogen för att lägga ett spår till lilltösen. Spåret gick "sådär". Dundertabbe av mig men kvittens på Jentas utmärkta näsa:-)

Det var ett område med en stig på vardera sida, perfekt tänkte jag. Då går jag ena stigen ut nu när jag lägger spåret så tar jag den andra, genare stigen med Jenta sen. Spåret la jag därmed parallellt med stigen, med lesak i slutet + köttbulleburk.Hämtar sen Jenta och har henne lös på vägen till spåret. Från stigen-ca 30 meter in i skogen får Jenta leksaken i vind och SMITER dit! Vad ska man säga? Självklart belönade jag detta "Spontan-upplet" och vi rockade loss ordentligt med leksaken. Rätt eller fel? Fel att belöna att hon smet såklart men samtidigt älskar jag hundar med egna initiativ och som använder näsan på detta fina sätt, kändes rätt just då att belöna och även nu i efterhand;-)
Däremot lär jag mig läxan att ALLTID ha henne kopplad på väg till spåret samt att tänka ännu mer på vinden! Efter denna strapats tog jag ett välförtjänt bad i bubbelpoolen medan Jenta fick vila i bilen.

Resten av weekenden tog vi det lugnt på träningsfronten och det blev hästtävling för hela slanten. Linda och Jesper kom upp på tors em med häst och barn. Hugo fick tyvärr vara hemma eftersom deras hotell inte hade något hundrum kvar. Jenta var med nere i stallarna bland hästar, transporter och lösspringande hundar. GUD vilken dålig koll hästfolk har på sina hundar... Det enda som var otäckt var skottkärrorna som gick i skytteltrafik, men efter att Jesper hämtade en som hon fick kika på så gick det också över.

Två små rottispojkar träffade hon. En som bara var en vecka yngre. Han var lite blyg till en början med efter ett litet tag var brottningsmatchen igång. Sen träffade vi en liten rottispojk som bara var 12 veckor. Han bodde i Elverum, där Nina, Jentas uppfödare bor - världen är bra liten...De pratade ju t.o.m. samma språk :-0 så de hade oxå jätteskoj...

Lördagen var förtråkigt väder. Regnade i stort sett hela dagen. Jenta låg på ett liggunderlag under en regnjacka och sov, bara en tass som stack ut. Fråmåt kvällen var Jenta så blöt, kall och trött så hon skakade. Då fick vi krypa upp till husse i domartornet och titta på sista klassen. Där kurade hon i hop sig på min väst och sov så hårt så hon drömde, lilla snuttan *ler* Hon har en fantastisk förmåga att koppla av i alla miljöer, det är skönt tycker jag. Måste ju tyda på att hon känner sig trygg?

Händelserik helg för en liten lillsprutt. Idag är hon på dagiset hos farbror Dino och lever rövare. Konstigt, lika snäll som hon är att ha med sig överallt, lika jä..lig kan hon var hemma. Är precis som alla jävulskap måste ut... Ikväll ska prinsen och jag på sökträning, ensamma UTAN lillsprutt. Lyx tycker Dino:-)

Må så gott, ska försöka uppdatera ikväll på bilder när Jenta (som inte får vara i sängen hemma) bor på hotell...
2 Juli 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 2 kommentarer
Jenta på sin första SEMESTER!

En snabbuppdatering...Ska strax sticka från jobbet för att åka hem och packa det sista. Jag, Magnus och Jenta skall åka till Sunne i eftermiddag. Magnus ska döma hästhoppning på tors-sön och jag och Jenta hänger med och bor på Spa;-) Ska bli himla skönt och kul att komma iväg, bara vädret rättar sig till lite. Mycket extra att tänka på med lillsprutt ska med, det är burar hit och dit, mat, dyna och leksaker. Hon verkar iaf vara väldigt anpassningsbar så jag hoppa att allt går bra. Blir spännande att bo på hotell...

Magnus kommer att ha långa dagar så vi får roa oss mycket på egen hand. Imorn ska vi åka till Hagfors för dom har öppen träning på sin bruxa, lite spårträning skall hinnas med och självklart miljöträning dagarna i ända. Linda och Jesper kommer upp i morgon eftersom Linda ska tävla tors-lör. Då hoppas vi att Jentas kompis Hugo är med så de kan busa lite. På lördag kommer ytterligare vänner från Arvika, så vi kommer nog inte få långtråkigt...

Näpp, måste rusa. Ha en skönt helg alla bloggläsare, nu kommer det bli lugnt här på sidan men utförlig rapport kommer efter helgen!

/Karin
27 Juni 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 0 kommentar
Långhelg på resande fot

Oj, mycket har hänt sen sist jag uppdaterade. Midsommar firades i goda vänners lag. På kvällen var vi ett 20-tal personer som trängdes under vårt tak på altanen. Jenta var med på midsommarfirande i byn och charmade som vanligt alla som kom i hennes väg. Linda och Jespers mellanschnauzer Hugo var såklart oxå med och dom hade jättekul ihop. De hade en lång brottningsmatch på gräsmattan, sen sov de gott medan vi grillade och åt. På natten hade vi nattgäster i gäststugan och när de skulle smyga in och hämta vatten talade Jenta minsann om att här kommer ingen in-en riktig vakthund;-)

Lördagen var ganska seg till en början och regnet stod som spön i backen. Vi 15-tiden packade jag och Jenta in oss i bilen och åkte till Orust. Kerstin skulle äntligen få träffa Jenta och dessutom skulle Nina komma på besök. Det var jättekul att träffa både Nina och Kerstin och båda två tyckte att Jenta var jättefin. Det är roligt att höra, jag tycker ju självklart att hon är VÄRLDENS BÄSTA OCH FINASTE så då är det kul när någon mer tycker det. Även om Kerstin kanske blev lite förvånad över hennes något hetska temperament...?Nina kände igen sig från Jentas syskon, de verkar vara av samma skrot och korn allesammans. Jenta tog det hela som vanligt med ro, även om Alfa-Queen of Sjölunda var rätt läskig. Tur att Indra var hygglig nog att leka lite med henne;-) Asta cockern, var väl oxå rätt ok, efter ett tag... Vi fikade, pratade hund, åt och pratade lite till hund och hade en mycket trevlig kväll.

Uppe med tuppen, åt frukost och sen tog vi med alla hundarna till en stor äng där de kunde spring lösa. Ganska maffig syn att se fem Rottweiler och en Cocker raca runt. Sen var jag och Jenta tvugna att packa in oss i bilen och ge oss av hemåt eftersom vi skulle vara på introduktion av IPO-R i Götene kl 12...Var visst lite optimistisk i midsommartrafiken, fler än jag som skulle hem från kusten, vi blev lite sena... Hur som helst verkar det jätteintressant! Jenta är såklart för ung men om något år kanske...Det enda hon fick prova på idag var tunneln och det var lätt som en plätt. Annars består det av tre delar- lydnad, miljöbana och fältarbete där man kan välja mellan spår, sök eller ruinsök. För att få välja ruinsök måste man vara certifierad räddningshund. Detta är helt nytt för mig, ska skriva ut lite info och lära mig mer...

Efter den här helgen är vi ganska trötta, både jag och Jenta. Blir en lugn slapparkväll i soffan nu;-)

24 Juni 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Karin Glans                                             Skaffa en gratis hemsida