Dino, Jenta å ja´
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2021)
>>


Dampfia, galenpanna, turborotta-you name it

Full fart är det allafall och inga ledsna miner från lördagen... Resten av helgen tog vi det lite lugnt och igår tog jag tag i det här med spåret som har gått så nedrans dåligt ett tag... La ett "bebisspår", totalt kanske 30 m med en köttbulle efter 10, en till efter 20 och leksak i slutet. Det gick KANON! Jenta hann knappt fatta att spåret börja förrän det var slut, framförallt ville hon spåra mera:-) Ska göra ett par sådan till i veckan tänkte jag så suget kommer tillbaks;-)

I dag var det dags för sökträningen. Där kommer Jenta äntligen till sin rätt. Hon är helt otroligt duktig och jag blir varm i hela hjärtat när jag ser henne flyga fram-vilken glädje! Tyvärr springer hon för fort för sitt eget bästa ibland..på väg tillbaks till mig efter att ha hittat första figgen missbedömer hon ett dike och far på huvud, usch det kommer gå illa en dag... Hur som helst, en mycket rolig och kuperad ruta med många stor klippblock att gömma sig under. Jenta fick en popupp på första figgen som låg ute på en äng. Därefter fick hon tre helt gömda och det klarade hon galant. Det enda att klaga på var att framslagen inte blev helt perfekta, mycket beroende på terrängen och att matte inte riktigt hann dit hon skulle;-) I dag var det dessutom premiär för egen rulle...:-)

Alla mina träningskamrater blev förvånade över Jentas MH... -Va, kan hon bli rädd? frågade dom... Skönt att det är fler än mig som hon har lyckats lura i över ett år;-) Nä, så ska jag inte säga..nog har jag sett dessa sidor från och till och nu är det verkligen till...:-( Igår var det en skördetröska på Jentas gärde som var jättefarlig och idag fick hon väja för en otroligt farlig sten i skogen...

Filmen är i säkert förvar på mamma och pappas dator. Vi ska bara bli vän med tekniken innan den kommer ut på nätet...

 

 

26 Augusti 2008  | Länk | Sökträning | 1 kommentar
Jenta- inte så tuff som varken hon eller matte trodde;-)

Japp igår var det då dags… Jag och Jenta begav oss till Skara Bk för mentalbeskrivning. Lite senare dök mamma och pappa upp och ännu senare även Kerstin och Ingrid som åkt ända från Orust för att se spektaklet;-)

 

Ja, vad ska man säga… Hade jag sett papprena på en hund som hade gjort ett sånt här MH hade jag förmodligen dömt ut den hunden totalt och trott att den hade nerverna utanpå. Nu älskar jag ju min lilla Sprutt PRECIS som hon är men nog finns det lite mer att önska… Vi tar det från början, men siffror och allt.

 

Vi kommer fram till testplatsen som ligger en bit upp i skogen. Jenta är HELT övertygad om att det är sökträning vi är ute på och går och vindar och letar figuranter. När vi kommer upp till publiken blir situationen ännu mer som sökträning och hon har full fokus ut i skogen…

 

1a-Kontakt hälsning 3

1b-Kontakt samarbete 3

1c-Kontakt hantering 4

 

Inget att säga om, ett ok resultat och alla som har träffat Jenta vet ju att hon är helt GALEN i folk i vanliga fall, men nu låg fokus på annat.

 

Leken, helfestligt tyckte Jenta. Nosade lite på trasan innan hon tog upp den, och sen drog hon som vanligt en lov. När hon väl fick kampa tog hon i för kung och fosterlandJ

 

2a- Lek 1 leklust 4

2b- Lek 1 gripande 4

2c- Lek 1 dragkamp 5

 

Sen då till jakten, ja hon är ju för rolig. Full gas ut efter trasan (något annat hade verkligen förvånat…) Däremot är hon lite misstänksam mot trasan och griper in utan nosar och puttar på den. När jag ropar tillbaks henne snavar hon på något och är helt säker på att det är de där snurrorna som snöret löper runt som attackerar henne, så innan andra omgången får vi gå och lösa upp den lilla knuten. Andra gången ungefär samma, lite drevskall på trasan och något bättre gripande.

 

3a-Förföljande 4, 4

3b Gripande 3,3

 

Aktiviteten då, ja där överraskade hon mig verkligen. Jag var helt säker på att hon skulle ha grävt sig till Kina innan de där 3 min hade gått men hon stod lugnt och iaktog…

 

4-Aktivitet 3

 

Avstådsleken var helfestlig tyckte Jenta, äntligen kom figuranten fram! Nema problema, fort fram och in till figgen i sin koja, sen var det lek och bus men när figgen släpte kamptrasan tog hon den och drog…Finns en anledning till varför jag har långa snören i alla leksaker;-)

 

5a-Avst. Lek intresse 4

5b- Avst. Lek Hot/Agg 1

5c- Avst. Lek Nyfikenhet 5

5d- Avst. Lek Leklust 4

5e- Avst. Lek Samarbete 2

 

Sen blev det jobbigt! Ni som var med i Skillingaryd kanske minns att jag berättade om det där stora tornet som Jenta blev så sketrädd för? Det är första gången jag har sett henne rädd för något och hon kunde INTE släppa det. Efter det har jag märkt flera gånger att hon har väldigt svårt att släppa obehag och det skulle verkligen visa sig nu. Overallen blev hon verkligen sketrädd för. Hon släppte den dock inte med blicken och hon tog sig fram hyfsat snabbt. Dock blev det lite galet där då testledare tyckte att jag, trots att jag hon hade varit framme skulle sätta mig på huk…det blev liksom en grej av den här overallen. Men hur som helst, hon blev jätterädd och tyckte vi skulle FLY!

 

6a- Överraskning Rädsla 3

6b- Överraskning Hot/Agg 1

6c- Överraskning Nyfikenhet 3

6d- Överraskning Kvarstående rädsla 4

6e- Överraskning Kvarstående nyfikenhet 1

 

Hon var fortfarande påverkad av overallen, plus att stationerna låg väldigt nära varandra. Så när skramlet kom tänkte Jenta att näpp nu får det vara NOG! Ska ni bara hålla på och skrämmas kan det kvitta! Hon sprang långt långt iväg, blev jätterädd och jag fick jobba jättemycket för att få fram henne. Tyvärr tog det så lång tid så det bedömdes som att hon inte gick fram… Även här hade hon svårt att släppa.

 

7a- Ljudkänsl. Rädsla 5

7b- Ljudkänsl. Nyfikenhet 1

7c- Ljudkänsl. Kvarstående rädsla 4

7d- Ljudkänsl. Kvarstående intresse 1

 

Spökena, usch vilka otäckningar. Här visar damen allt lite skärpa med modet sviker. Hon står till en början framför mig, reser ragg, morrar och skäller. Men ju närmare spökena kommer desto längre backar Jenta och till slut är hon säker 20m bakom mig. Dock släpper hon dom inte med blicken utan är hela tiden koncentrerad. Jag får gå fram och avmaskera det ena spöket och då smyger hon sig fram, men när hon ser det andra i full mundering börjar hon skälla igen. Inte förrän båda spökena är avmaskerade vågar hon komma fram och blir såklart överlycklig när det bara är människor…

 

8a-Spöken Hot/Agg 3

8b-Spöken Kontroll 5

8c-Spöken Rädsla 5

8d- Spöken Nyfikenhet 1

8e- Spöken Kotakt 3

 

Efter spöken frågar beskrivaren om jag känner igen min hund. Jag kan inte neka utan säger att det gör jag sedan några månader tillbaka. Han frågar om jag har testat skott tidigare och det har jag ju och det har aldrig varit några problem… Så vi körde på med sista momentet.

 

Trots att man tydligt har sett att Jenta har byggt på sig under testets gång gick hon ändå igång och lekte, minst lite intensivt som första gången. Vid första skottet blev hon rädd, men hon återupptog ändå leken direkt efter. Därefter avtog reaktionerna…

 

9a- Lek 2 Leklust 4

9b- Lek 2 Gripande 4

 

10- Skott 3

 

Ja som sagt, vad ska man säga. Det finns inget att bortförklara, idag är hon en hund som har svårt att släppa rädslor. Sen finns det en mängd faktorer som det kan bero på, ålder, hormoner, temperament…men det är ju bara spekulationer. I Jentas värld ska allt gå fort fort fort. Går det bara så fort så slipper man tänka och är det något som är otäckt så springar man lite fortare så försvinner det. Hon har helt enkelt inte intresse  eller mod att lösa situationer, hon tycker det är bättre att dra därifrån. Jag som förare har nog inte riktigt kunnat läsa henne i alla situationer när hon har flamsat bort saker, men det ska det bli ändring på nu.

 

Som jag sa till beskrivare, jag har samma hund med mig hem som när jag kom hit och i mina ögon är hon iaf den bästa. För mina behov, uppfyller hon alldeles utmärkt. Hon är pigg, glad, social och alert men en jäkla massa kamp och leklust (tyvärr också massa jaktlust…) och framförallt finns INGET ont i henne. Att hon har svårt att släppa sina rädslor, ja då är det ju en herrans tur att hon faktiskt så sällan blir riktigt rädd. Här ger jag en stjärna till mig själv för all tid jag faktiskt har lagt ner på miljöträning;-) Vardagen fungerar alldeles utmärkt och jag har svårt att se en tävlingssituation där hon skall bli precis sketrädd, vad jag vet har jag hittills aldrig träffat på en sökruta med varken spöken eller uppflygande overaller..:-0

 

Nej, jag hänger inte läpp för det här. Jenta är en alldeles underbar hund som ger oss så mycket glädje och intryck på i princip alla hon möter. Hon har tiden framför sig och nu ska vi minsann visa vad vi går för;-)

 

Pappa har filmat hela MH så jag ska be världens bästa Magnus att hjälpa mig att lägga ut det här på bloggen i kväll så kan ni själva se på chicken-Jenta;-)

 

24 Augusti 2008  | Länk | Jenta på äventyr | 3 kommentarer
Fästinginvasion

I går ställde vi bilen vid ridskolan och gick en sväng i skogarna däromkring. Ni vi kom hem bestämde jag mig för att klippa klorna på Jenta så jag tar med henne ut i köket-som tur va!!! När jag tänder lampan ser jag att hon bara kryllar av fästingar, 23 st räknade jag till...som kröp! Plus två på mig och en på Magnus...Sen tog jag några till under tiden jag klippte klorna så kanske 30 totalt. Rekord!

Helt på skoj testade vi att köra en rapportsträcka i skogen. Magnus fick stanna och jag och Jenta gick iväg ca 100 m. Jag skickade henne och under tiden hon sprang till Magnus sprang jag en bit till på stigen, bakom en krök. Jag väntade och väntade och plötsligt hör jag bara ett bröt i skogen. Mycket riktigt, där kommer en tokglad Jenta som tog matte på vittring istället för att följa stigen... Vaddå sökhund? :-)

Ha en bra helg nu alla bloggläsare!

22 Augusti 2008  | Länk | Allmänt | 2 kommentarer
Helkväll på klubben

Japp, igår tog jag med mig både Jenta och Dino till klubben direkt efter jobbet. Först skulle jag gå rundan med båda, shit vilket kaos...Två asheta hundar, varav Jenta går till attack mot Dino så fort den stackarn rör sig, hon måste ha nån skruv lös någonstans den där damen..;-) Enda sättet att "rädda" Dino var att släppa honom och till slut var båda nöjda och rastade...

För en gångs skull hade jag verkligen planerat träningen och tänk vad bra det går då:-) Jag körde tre pass med Jenta och två med Dino. När jag körde Dino fick Jenta sitta uppbunden för att bli lite extra sugen och det funkade skitbra...

Jentas första pass:

Belöna attityd och att hon kommer och söker position. Gick jättebra, pigg och glad och fin kontakt. Tränade även lite ingångar där hon fick komma bakifrån och komma in och sätta sig. Avslutade med kryp...Är lite skuttig i början men mot slutet så, då var det fiiina smååå rörelser med bakbenen. Vad som oxå är himla bra är att hon är lugn och låg, håller inte på och flamsar och går upp längre. Belönar LÅG tyngdpunkt genom att lägga gottan på marken.

Dino:

Tränade framförgående mellan två marschallhållare med tennisbollar på. Superenkelt tyckte Dino men tanken var att Jenta skulle se och lära...

Jenta:

Framförgående...Det är ett KONSTIGT moment tycker Jenta. Får jag springa och ta bollen eller får jag inte? Bara att nöta vidare så hon förstår att man ska gå lugnt och fint i kopplet, då kommer klick och boll. Hon går ju alltid där framme när vi är på promenad, ska det vara så svårt???

Dino:

Lite fritt följ, han är bara SÅ duktig min prins. Han tycker det är SÅ roligt att bara få vara med...märks dock att uthålligheten inte är densamma, plus något extrakilo på det så blir det jobbig... Avslutade med lite inkallningar, både släta och med ställande-BRA JOBB DINO!

Hade egentligen tänkt att sluta där men då började det regna. Perfekt! Jenta behöver verkligen träna i regn eftersom hon tror att hon är gjord av socker;-) Mycket positiv träning med snabba belöningar i form av kamp, då glömmer till och med lilla prinsessan att det regnar. Avslutade med lite stadgeövningar i sitt/ligg och även inkallning, så härligt att äntligen få springa... Nästa träning får jag inte glömma att träna stå i stadgan...så vi kan börja öva svängar sen;-)

Efter träningen var det möte med jättegod smörgåstårta. Jenta fick vara med på mötet och var lika förvånad som vanligt över att inte ALLA ville ha henne i knät. Hon är ju rätt härlig trots allt, min lilla sprutta;-) Som vanligt på kurshållarmötet var det diskussioner om HUR vi ska få fler instruktörer att hålla kurs...? I dagsläget har vi 117 anmälda och typ 3 instruktörer... Verkar iaf som det finns goda chanser att jag får vidareutbilda mig till SBK-instruktör under hösten/vintern. Det blir kul, så himla mycket roligare att hålla tävlingskurser, träna folk med ambitioner och samma mål som man själv:-)

Gick rastrundan en gång till för att slippa rast Jenta hemma. När vi kommer till Agilityplanen "smiter" Jenta in där och bli fullkommligt tokig. Hon springer och springer, biter och sliter i tunnlarna, ja jag förstår inte vad hon får allt ifrån? Dino dras med i tokigheterna och dom har värsta katt och råttaleken, kan tänka mig att Dino är stel och sover gott idag;-) När jag och Dino är på väg därifrån och jag vänder mig om och ropar på Jenta...då ser jag henne högst upp på A-hindret och i nästa sekund tar hon sats och springer rakt ut på gungan...ja, hon är verkligen GALEN!!!

I dag på morgonpromenaden var hon dock inte lika galen. Hon råkade nosade på en eltråd och fick värsta kyssen. Shit vad rädd hon blev och shit vad hon skrek, resten av promenaden var hon INTE kaxig... Pluttan då;-)

21 Augusti 2008  | Länk | Lydnadsträning | 2 kommentarer
Sökstjärnan - det är min prinsessa det;-)

Ok, nu är hon inte till salu längre... Efter en jättefin prestation i skogen åkte matte hem med ett leende på läpparna och äntligen en TRÖTT hund. (Ok, hon är fortfarande rätt odräglig och tyckte att det räckte att sova till 03 i natt, men på något sätt är det lättare att förlåta när åtminstone träningen går bra...;-))

Helt klart syntes det att 7 dagars söktränande i Skillingaryd gett resultat. Mina träningskamrater tyckte att jag hade kommit MIL fram i träningen och ska jag vara ärlig så kändes det riktigt riktigt bra. Jenta imponerade och var taggad till tusen. Efter det 5 veckor långa uppehållet tänkte jag smygstarta lite, det tänkte INTE Jenta...fullt ös medvetslös:-0 Två popupper i vardera hörn...Snabbt ut, tog rullen snabbt, vände snabbt utan att jag behövde ropa och sprang dessutom FRAMÅT:-) Efter de två popupperna körde jag en heldold på den svåra vindsidan. Nema problema, rakt ut, rakt på figgen och markerade fiiint. Som avslutning körde jag en hittaövning med dold figge, på ca 30m. Anammade avsluten från Skillingaryd där samtliga figuranter belönar hunden på stigen efter genomfört sökarbete och då är lyckan total hos lillsprutt!

Det var tomt, tomt, tomt i sökskogen igår utan Stina:-( Verkligen en stark personlighet som saknas av oss alla och det känns fortfarande helt overkligt. Kommer att ta tid innan man förstår att hon verkligen ALDRIG kommer att vara med igen, fortfarande känns det som hon jobbar eller är bortrest...

Ikväll är det kurshållarmöte på klubben. Jag hoppas på att få gå SBKinstruktörsutbildningen i vinter och då gäller det väl att visa sig lite intresserad;-) Innan mötet planerar jag att hinna träna lillsprutt. Dino får oxå hänga med så Jenta har någon att konkurrera med om mattes uppmärksamhet... Så fort hon inte visar rätt engagemang kommer hon bli uppbunden, så kör jag lite med Dino... Resten av veckan bli nog lugn.

Ska försöka hinna med något spår, annars är det uppladdning inför MH på lördag.

20 Augusti 2008  | Länk | Sökträning | 2 kommentarer
Lydnadsdagar hos Maria Hagström och 1,5-åring bortskänkes!

Usch, Jenta är helt odräglig för tillfället. 18 mån kris...? Är det något allmänt känt? En riktigt slyngel är hon, för det första är hon jätterädd för i princip ALLT, vaktar och skäller på ALLT och inne är hon helt galen, hoppar och biter, kaxar eller går omkring och piper. Kräk säger jag bara... Igår kissade hon dessutom återigen inne hos Magnus föräldrar, hallå eller? Vem vet, hon kanske får följa med till Orust efter MHt på lördag;-)

I förra veckan var jag och Inger på lydnadskurs hos Maria Hagström. Superduktig tjej som verkligen lyckas med sin hundträning på ett helt underbart sätt. Klickerträning när den är som bäst, en hel del shaping och allt bygger på att hunden visar bra engagemang att vilja träna som i sin tur ligger i att det finns ett enormt värde för hunden att göra rätt (läs belöning). Ja, det är verkligen helt fantastisk att se hennes hund som bara radar upp beteenden eller hela moment för att få en liten Frolic eller lite bus med en boll. Jag håller helt med i hela hennes sätt att se på hundträning och önskar SÅ att jag en dag kommer hamna där hon är...

Jenta då? Ja hon visade väl sig inte från sin bästa sida direkt... Torsdagen bjöd på regn och rusk...då ser Jenta ut som hon har såld smöret och tappat pengarna. Nää, första passet var rent BEDRÖVLIGT och jag skämdes. Hon gick och nosade, skällde på konstiga träd i skogen :-0 och försökte flirta med publiken istället. Detta tillsammans med att jag hade vaknat med någon konstig låsning mellan skulderbladen gjorde att irritationen steg hos matte. Kände mig som värsta nybörjaren och alla träning och tid vi har lagt ner på Jentas attityd kändes bortkastad... Vi fick i stort sett börja om från början, belöna minsta kontakt osv...Så här måste jag fortsätta! Åka till nya platser men MYCKET störning, strama upp konsekvenserna när hon väljer att INTE engagera sig (absolut inte genom att korrigera utan bara hålla henne i kort koppel och se till att det inte finns några roliga alternativ) Vi minsta engagemang från Jentas sida blir det kamp kamp och åter kamp:-) Hon behöver tändas till då hon verkar lite loj sa Maria (yea right...loj är inte det ord jag skulle använda för att beskriva Jenta direkt, egen och jag gör vad jag vill när det passa MIG stämmer nog bättre förståss) Men såklart har hon rätt, hade lydnad varit det bästa Jenta visste hade hon inte haft tid att nosa och det gäller verkligen att få den här lilla damen med sig för att lyckas!

Andra passet på tordagen var jag om möjligt ännu stelare i nacken och jag kunde inte vrida på huvudet. Men det var såklart bara att bita ihop. Vi övade läggande i kombination med ett fortsatt bra engagemang från Jentas sida.. Så fort hon inte engagerade sig så band vi upp henne...Vid ett tillfäller "valde" Jenta att springa till publiken istället för att vara uppmärksam på mig. Då tog en i publiken Jenta och band upp henne medan jag fick leka med en leksak, snacka om att tända till;-) Sen valde Jenta mig framför publiken i ALLA lägen resten av kursen. Känns så bra att köra den här metoden istället för att säga till henne när hon hittar på egna upptåg... Själva läggandena såg bra ut, det är ju lite av Jentas paradgren och jag behövde stärka upp mitt självförtroende lite;-)

Därefter var det stadgeövning och apportering, där ligger vi oxå ganska bra till. Marias metod i stadgan går ut på att hunden själv ska välja att sitta/ligga/stå kvar. Ska jag vara ärlig tyckte jag att det var lite flummigt och blev otydligt för hunden, men men...man kan ju inte köpa allt. Jag kommer nog fortsätta att säga stanna kvar till Jenta förståss. Det är hon jätteduktig på, hon sitter/ligger som gjuten;-) Apporteringen behöver vi öva på fastare grep. Hon håller bra och utan tugg men hon håller lite för löst. Fick bra tips på övningar så nu är det bara att träna på, även gripandet behöver tränas mer separat.

Väl hemma på torsdagkvällen var jag helt invalid. Låg i soffan och kved och kunde knappt röra mig, som tur var var det bättre redan på fredagen. Vi startade första passet med lite kontakt och fotgående. Idag var det en hel annan Jenta, solen sken och hon var på en bekant plats. Hon hängde med och engagerade sig, tom lite väl mycket hopp och bitande men men...det får jag ta ur henne sen när lydnad är det bästa hon vet;-) Sen gjorde vi en rolig övning som kallades klossen som går ut på att hunden ska lära sig att flytta bakbenen. Jag har bara hört talas om denna övning tidigare, inte sett den "live". Kul grej att pyssla lite med, lite killerinstinkt från lillsprutt på klossen men hon var helt med på noterna... Efter lunch var det dags för kryp och vi fick beröm! Grunderna såg bra ut och det är bara att jobba vidare som vi har börjat, gött! Känns alltid bra att veta att man är på rätt väg:-)

Sista passet fick vi välja fritt och jag kände att jag behövde göra något där Jenta fick utlopp för sin energi. Det blev hopp och det klarade hon galant. Maria tyckte att jag ska jobba mer på att hon erbjuder hopp av sig själv, som det är nu är hon ju tränad att vänta på mitt kommmande...Ja vet inte riktigt om jag ser någon fördel med det...men jag ska tänka lite till...

Summa efter de här båda dagarna är väl att jag och Jenta iaf jobbade oss uppåt. Det som såg helt katastrofalt ut på torsdag fm såg faktiskt riktigt trevligt up på fredag em;-) Från att ha varit en ganska svår och trög hund såg Jenta pigg, trevlig och arbetsbar ut på fredagen, tänk vad lite solsken och torr gräsmatta kan göra;-)

Imorn kör vi äntligen igång med sökträningen igen, LÄNGTAR!!! Hoppas att Jentas fina söksinne från Skillingaryd håller i sig så vi åtminstone har någon gren som fortfarande går hyfsat...

18 Augusti 2008  | Länk | Lydnadsträning | 4 kommentarer
Regn och rusk

Usch sitter just nu framför OS och funderar på om jag ska ta steget, dra på mig alla regnkläder och ge mig ut... Det är så förbaskat skönt i TV-soffan...men Jenta behöver ut och jag har lovat Magnus att kika upp till ridklubben en sväng.

Jenta verkar inte heller helt sugen på att ge sig ut i regnet...

I fredags trotsade jag och Emma regnet och gick på en härlig långpromenad med Jenta och Ludde. Dom har så himla roligt ihop de där bägge busarna, det är verkligen en lisa för själen att se dom raca runt...Jenta tyckte dock att Ludde var lite märklig när han la sig i alla vattenpölar, men i slutet var minsann hon oxå i en gyttjebäck och badade;-) Alltid lika skoj att träffa Emma och få tjata lite...det här måste vi göra om SNART igen!

Igår var det spårträning på schemat. Jag, Inger, Ingrid och hennes tjeckiske kompis åkte ut till Brodderudskogen. Usch, inte helt lätt att prata hund på engelska, men vi förklarade så gott vi kunde och skicka ut honom ett spår till Dino. Ingrid och Inger gick varsitt KORT spår till Jenta med enbart leksak på slutet...

Dino var som vanligt helt galen när han får hänga med på spårträning. Han piper och gnäller oavbrutet i bilen och tokskäller när jag går iväg...Jag förstår inte, det är bara när vi ska spåra???

Jenta fick sitta i Ingers bil så hon slapp bli döv (plus lära sig massa dumheter). Dino när han väl kom ut och skulle spåra hade ju stressat upp sig så så han var jättedålig i magen, plus att han blev VÄLDIGT trött då han hade gjort av med massa energi på fel saker... Jaja, hur som helst, han är min spårprins och han är så säker. Även om han slarvar och inte går exakt i kärnan så skulle han ALDRIG tappa bort sig, näpp, han har järnkoll;-)

 

Jenta däremot har inte järnkoll. Vi är verkligen inne i spårsvacka och det känns som det är motivation som saknas...Första spåret gick helt ok, bra driv och hyfsat noggrann. Nu var ju spåret lätt, nästa helt rakt och ingen större ansträngning krävdes. Bus och skoj med leksaken, hon gillar ju sin belöning...:-0 Ändå, när det var dags för andra spåret verkade hon helt ointresserad och gick mer omkring och vädrade sådjur än spårade. Precis när jag var på väg att bryta, kanske 20 m från slutet, då stoppar hon ner näsan och spårar klockrent till slutet...Jag fattar ingenting, hon är en gåta för mig just nu...

Min plan är väl ändå att fortsätta med desa korta spår med leksak i slutet, plus inte lägga mer än ett spår vi varje träningstillfälle. Är det någon som har någon annan revolutionerande idé så är det bara att höra av sig...:-) Tips på motivationsökande övningar mottages tacksamt! Jag har funderat lite på synretning men tror inte det är rätt väg att gå på denna, förutom i spåret, speedade dam. Har oxå funderat lite på att kanske lägga en mänsklig figurant i slutet på spåret men är rädd att blanda ihop det med söket...? 

Efter spåret gjorde vi lite upplet och Jenta glänste;-) Då får man ju springa, då är det skoj igen;-) Vinden var sådär men jag testade ändå med att hon fick gå i koppel och vinda in föremålen, helt utan synretning. När jag såg att hon hade något förmål i näsan kopplade jag loss och hej vad det går;-) Bra koncentration och hon hittar snabbt och effektivt, kom även in hyfsat med föremålen till nöjd matte;-)

Näpp, nu är det väl ingen återvändo, ut i regnet!

Ha det gott!

10 Augusti 2008  | Länk | Spårträning | 3 kommentarer
MH bokat!

Japp, idag kom brevet på posten:-) Vi kom med på MH i Skara den 23 aug, ska bli jätteskoj att se vad tösabiten går för;-) Alltså, hade jag gjort MH för ett halvår sedan är jag helt säker på att hon bara hade "brötat på". Hon var inte rädd för faan själv och hade förmodligen suttit i armen på dumpen. Under sommaren har hon förändrats en del... Nu är hon lite mer eftertänksam, blir mer skraj och har både svårare att gå fram och att släppa obehaget. Men det finns hundar som har överraskat tidigare och jag är verkligt spänd över att få se hennes reaktioner. Hur det än går och vad som än händer så är hon våran lilla prinsessa och vi älskar henne hejdlöst!

I går var begravningen för Stina...Torsdagsträningen upp på klubben började med en tyst minut vi flaggstången. Jag var inte där, jag grejar inte sånt där...Jag är skitledsen och jag sörjer, men jag gör det gärna ensam eller med dom som står mig nära. Istället för träning tog jag en riktigt långpromenad med Jenta för att skingra tankarna, jag och Jenta hade en egen tyst minut på en sten i skogen...

Senare på kvällen träffade jag Linda och Emanuel på King Fisher (superb indisk restaurang). Vi tog take away och åkte hem till oss, där även Magnus, Erika och Lars slöt upp och vi hade en riktigt trevlig kväll. På tok för lång för att vara pigg när klockan ringde i morse men vad gör väl det, sova kan man göra nån annan gång;-) Här är en bild på mina underbara vänner, Linda och Erika:-)

Erika och Lars (Erika i mitten) ska ha bebis i slutet på september och hon är bara SÅ fin nu. En riktig kagge, som säkerligen innehåller en liten Måns;-)

Helgen blir lugn. Magnus är på ridklubben hela helgen så jag och Jenta får sköta oss själva. I em blir det förhoppningsvis en promenad med Emma och Ludde. Härligt för Jenta att raca av sig lite;-) I morn ska vi förmodligen träffa Ingrid med Beowolf och spåra och sen blir det kräftskiva hos mamma och pappa som jag precis ringde och bjöd in oss på;-)

Ha en skön helg alla bloggläsare, nu tar vi en veckas semester igen!

8 Augusti 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Uppletande

Momentet uppletande av föremål har jag och Jenta en verkligt speciell relation till;-) Jenta har stort föremålsintresse och hon har en riktigt bra näsa, så att hitta föremålen är för det mesta inga som helst problem. Sen däremot kan vad som helst hända. Det första och vanligaste alternativet är att hon tar föremålet och sen springer hon runt runt, och har jätteskoj. Inte förrän jag blir arg och ryter till behagar fröken komma in med föremålet... Nästa alternativ är att lägga sig och vakta föremålet, då får jag gå dit och hämta det... i värsta fall gräver hon ner det, då blir jag tokarg! Sen finns det faktisk ett sista alternativ och det att hon gladeligen kommer in till mig med grejen, full fest utbryter och vi byter mot kamp och godis, då är lyckan total;-)

När vi var på Skillingarydslägret hade Jenta en alldeles egen dogshow i uppletanderutan. Det värsta var att jag fick för mig att gästspela lite i spårgrupp 6 (Kerstin och pantertantsgänget) så det var inte ens i min egna grupp...

För att få full fokus från Jenta som dessutom precis hade kört ett tufft sökpass, valde jag att ge henne synretning, dvs hon fick se på när en kille gick ut med två föremål. Nog hade hon fokus, hon sprang som en gasell ut i rutan, hittade föremålet som till hennes stora förtjusning var ett gummidäck, sen följde showen enligt alternativ ett... Eftersom hon dessutom inte såg någonting spang hon först rakt in i en gran. Därefter följde hon publikens jubel och hoppade upp i knät på de som satt och tittade på...:-0

Just då var jag inte helt nöjd över hennes uppförande, men så här i efterhand ler jag när jag tänker på vilken underbar livsglädje denna hund har och vad mycket glädje hon skänker - till alla! Teddy på rottisforumet lyckades fånga Jentas skow på bild, titta och njut;-)

 

Laddar och Jenta är koncentrerad

 

Full fart iväg

 

Kolla vad jag hitta! Ser ni mig? Jag ser inte er...

 

Men jag racar lite;-)

 

Tjohoo, fort ska det gå...

 

Ännu fortare, så öronen fladdrar:-0

Jag ser INGENTING!

 

Shit, matte ser inte helt nöjd ut...men jag hade ju så skoj;-)

Nästa skick hittade hon en vante istället, då var det lite mer fokuserat...

Det här går bättre:-)

Full fart till matte!

 

Då blir det dragkamp...

 

Nu är matte nöjd:-)

***************************************

Inspirerad av bilderna passade vi på att träna upplet på promenaden i går. För att undvika att lägrets show upprepades la jag ut "tråkiga" föremål och hon fick inte heller någon sådan uppenbar synretning. Hon fick titta på när vi vallade och gick runt i rutan men vi "smög" ut föremålen. Tänkte till med vinden och hon vindade jättefint redan på vägen fram till rutan, hon är verkligen kanonduktig på att använda näsan. Jag lade ut 5 föremål i en ganska liten ruta och nöjde mig när hon hade hämtat in 3. Första var en mjuk rulle som var lite för bitvänlig, den fick jag kämpa ordentligt för att få henne att komma in med. Nästa föremål var en tennisboll som hon kom in fiiint med:-) Tredje grejen var en trasa, den släpte hon på vägen in när jag hade dragit upp snörbollen, men jag skiter i det. Huvudsaken är att hon lär sig att "tänka" -till matte när hon hittar ett föremål. Jag är jättenöjd med träningen...mellan skicken tog jag det lugnt och gav henne möjlighet att verkligen koncentrera sig, skickade inte förrän det syntes att hon hade något i näsan...På detta sätt blev det inte massa onödigt spring, hon har fina vindmarkeringar, näsan var påkopplad från start och hon hittade föremålen snabbt och effektivt.

Resten av promenaden letade jag och Magnus efter kantareller och Jenta var mestadels lös, helt utan rymningsförsök:-)

Ikväll blir det umgänge med Linda och Erika med respektive. Båda paren bor i Sthlm men är hemma i Mariestad på semester. Det är så härligt att ha dom hemma! Även om jag har fått så många nya vänner, både genom Magnus och hunderiet så inser jag ibland hur mycket jag verkigen saknar mina "gamla" tjejer!

7 Augusti 2008  | Länk | Träning | 4 kommentarer
Träning, mat och trevlig umgänge:-)

Fasen vad mycket jag tycker om min "hundvänner". Alla är vi i olika åldrar, har olika bakgrund och är nog i grund och botten väldigt olika... ändå har vi så fantastiskt roligt ihop:-)

I går var vi ett gäng som träffades hos Inger. I grunden var vi sökgänget, med några gästspel:-) Sara är hemma från sthlm, även om hon tyvärr åker tillbaks på torsdag... Hon hade tagit med sin Tina med Roxie och Wille, så himla go tjej, vi måste verkligen fortsätta ses även när Sara lämnar oss för de coola storstadsbrudarna;-) Anna var med med sin lilla Nitrobiten, kul att hon har valp och är på G igen:-) Hon har nogg förresten, kika in Drömma och Nitro 

Vi började med att lägga spår till samtliga hundar. Jag och Agneta lade spår till varandra och jag överskattade nog Jentas kapacitet lite... Ca 300 m med en hel del svårigheter, det var inte lillskrutt redo för idag kan jag ju säga. Hon var OTROLIGT speedad, har inte tränat någonting alls sen Skillingaryd och framförallt har jag inte spårat sedan i slutet på maj! Borde gjort något enklare...lätt att vara efterklok;-) Fort och fel är som vanligt Jentas ledord, hon liknade mer ett rådjur än en Rottweiler i spårskogen...Bitvis spårar hon bra, men däremellan gör hon tusen andra saker och klarar inte riktigt att hålla ihop koncentrationen. Blir det svårt och hon tappar, jag då skiter hon i det... Hon har helt enkelt inte tillräcklig motivation, är inte rädd om spåret utan tycker bara det är kul att lattja omkring lite:-o

På något sätt är detta Jenta i ett nötskal. Allt ska gå FORT, blir det svårt och det krävs att man lugnar ner sig och faktiskt koncentrerar sig, ja då är det inte lika kul längre...Jag tror och hoppas ju att detta är en mognadssak, men NÄR ska hon mogna då...? Suck, bara att kämpa på, kanske spåra med tätare intervaller än 3 mån kan vara en lösning?;-) Mer spår åt folket, till helgen blir det hårdträning.

Till Zicko la jag ett ca 500m långt spår med 5 apporter + lite gottaburkar...Har nog inte sett han spåra på säker 3 år, och oj vad fint det gick. Helt lagom tempo, noggrann med pinnarna, ja helt klart färdig för en högretävling;-)

Efter träningen åkte vi hem till Inger och dukade i hennes loge. Hon hade fixat med supergod potatissallad, grönsallad och bakat bröd, mums! Till detta hade vi med oss eget grilltillbehör och det blev en utsökt måltid:-) Jenta och Elvira racade runt på gården, så härligt att de två går så bra ihop och Jenta har sån skön inställning. Så fort Elvira muttrar lite, ja då springer Jenta ifrån henne:-) Min älskade lilla sprutt, måhända att hon kan vara lite splittrad och otålig i träningen men jag säger det igen, socialt är hon en HELT fantastisk hund. Så vänligt inställd till allt och alla, det är jag verkligen glad för:-)

Tiden går fort när man har roligt, hux flux var klockan över 23 och jag insåg att det var hög tid att åka hem, jag skulle ju till skillnad från vissa andra upp och jobba:-0 Mobilen hade lagt av, jag möttes av en någon upprörd (läs orolig) sambo när jag kom hem. Han hade räknat med en vanlig träningskväll då jag brukar vara hemma SENAST 22, och när han dessutom inte fick tag i mig...Sorry, såklart skulle jag ha ringt:-o Är så lätt att glömma när man har så himla trevligt...

Tack tjejer för en härlig afton, detta måste vi göra om snart igen:-) Snor ditt foto Sara...

6 Augusti 2008  | Länk | Spårträning | 0 kommentar
Livet är orättvist

Säg den glädje som vara för evigt...Mitt i min sprudlande semesterglädje nåddes jag av ett MYCKET tråkigt besked:-( En av mina närmaste träningskamrater, Stina har lämnat oss här på jorden. Det var förra veckan, hon var på semester uppe i Orsa och skulle ta en simtur tillsammans med hennes älskade Saga...Efter ett tag kommer Saga tillbaks ensam till stranden, fullt pådrag bryter ut och några timmar senare hittas Stina livlös på botten av en dykare. Det är så fruktansvärt tragisk så jag finner inga ord. Goa, hurtiga Stina som alltid var sprudlande glad, kanske lite disträ men med ett hjärta av guld. Så mycket roligt vi har haft i hop, inte förrän det är för sent inser man hur nära man kommer sina träningskamrater genom sitt oändliga slit med det gemensamma intresset. I vårt och torrt, både i skogen och på diverse gräsplaner runt om har vi tyckt, tänk men framförallt skrattat ihop, hon kommer att fattas mig! Träningen kommer aldrig bli sig lik utan Stina...min första reaktion var att nä, nu kommer jag aldrig få tillbaks suget för att träna hund igen. Men efter många och långa samtal med de andra goa tjejerna i gänget är vi fast beslutsamma att nu jäklar måste vi träna och tävla för Stina skull. Vi ska ta lärdom av allt vi lärt oss tillsammans, ta tillvara på varandra och minnas Stina med glädje! Usch, nu gråter jag igen, det är så jävla orättvist, varför?

Min tankar går självklart till Stinas familj. Stina var två år äldre än min mamma, hon hade en dotter som är lika gammal som jag...Bara tänka den tanken gör mig HELT iskall...

En sån här sak gör verkligen att man stannar upp i livet och tänker till. Man vet aldrig vad som komma skall och det gäller att leva här och nu. I kväll kommer två av mina äldsta barndomsvänner och fikar. Bästa att passa på nu när dom är hemma, om någon vecka åker de hem till sig igen, Sthl resp Gbg... I morn blir det "träning" med gänget. Vi ska även passa på att grilla och äta tillsammans, just för vi har så himla trevligt ihop...Hoppas på att få träffa goa Sara med grabbar då oxå innan hon ger sig av till Sthlm igen?

För övrigt jobbar jag denna vecka vilket känns helt OK med tanke på regnet som smattrar på rutorna utanför. Magnus är hemma med Jenta och fixar inför helgens hopptävlingar, nästa vecka är jag ledig igen och vi ska njuta av sommarens sista semestervecka tillsammans! (plus gå en lydnadskurs för Maria Hagström tors-fre:-))

4 Augusti 2008  | Länk | Allmänt | 6 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Karin Glans                                             Skaffa en gratis hemsida