Dino, Jenta å ja´
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2021)
>>


Lite spår för både stor och liten

Igår när jag kom hem från jobbet slängde jag in båda hundarna i bilen och åkte hem till mitt gärde och la spår. Helt skogtokig blev lillan i bilen när hon såg mig gå iväg...

Dino fick ca 50m på gärdet (högt gräs) och sen en vinkel in i skogen. En pinne på gärdet och en pinne som slut i skogen. På väg fanns dessutom div. korvar samt en gotta burk. Liggtid ca 1,5h

Resultat: Ett mycket bra spårarbete av gamleherrn:-) Noggrant men ändå HÖG intensitet, vek max 20 cm från fotspåren. Det är ju som vanligt pinnarna som är problemet. Nu hade jag garderat mig med korv under pinnen så då stannar han ju upp såklart, dock inte någon långsiktig lösning men nu är det långt till tävling, om det ens blir något mer spårtävling för han så nu kör vi mest för aktivering...Å han tycker det är SÅ kul, han kommer få spåra så länge han lever, vilket jag hoppas är åtminstone 5 år till:-) *love*

Lillsprutt då, hon fick ett ca 70 m långt spår på gärde. Oregelbundet med korv i fotspåren. En rund 90graders vinkel:-0? (ähh, ni förstår hur jag menar) och i dom stegen tätare med korv. Spårslut en gottaburk med pinne på. Liggtid drygt 1h.

Resultat: Även Jenta spårade jättefint. Hon börjar verkligen fatta vad det hela går ut på. Största problemet är att få henne att förstå att det är slut och att man ska plocka pinne, byta mot godis och sen leka. Psfst, varför då, när man kan fortsätta spåra...Helst skulle man ha en lyftkran som kan lyfta upp en där spåret är slut eftersom det är helt OMÖJLIGT att ta sig ifrån spårslutet utan att det blir ett spår...Hmm, en annan lösning är kanske att bli lite tydligare på när det är arbete och inte, en sele kanske skulle var en bra början;-)

Nöjd med dagens övningar åkte jag hem och somnade i soffan framför Idol. Känner mig otroligt trött för tillfället, är kanske hösten och mörkret som gör det. Det är kennelträff i Norge i helgen. Jag har stått i valet och kvalet länge hur jag skulle göra men jag kommer inte att åka. Vore så himla kul att träffa Nina och alla Jentas syskon men samtidigt tar det nästan 6h att köra dit...Bara tanken på att sätta mig i bilen nu och köra upp gör mig sömnfärdig, att stiga upp kl 05:00 imorgon känns inte heller lockande. Samtidigt känner jag mig lite taskig, kunde jag köra 75 mil t.o.r. för att hämta Jenta borde jag ju kunna göra det för att komma på träffen. Ja ja, jag hoppas att det blir fler gånger, är ju egentligen roligare att träffas när de är lite äldre så man verkligen kan träna tillsammans, fast det klart det är ju nu de kan leka och ha skoj tillsammans... Hoppas att de får en kanonhelg iaf, jag och Jenta kommer att tänka på er!!!
Är väl bara att inse att man inte kan vara överallt. Var borta hela förra helgen (på ett fantastikst lydnadsläger), ska iväg hela nästa helg och träffa mina älsklingstjejer i Gbg och helgen därpå ska jag, Jenta och fyra tjejkompisar till en stuga på västkusten och ha hemmaspa. Nångång borde man kanske vara hemma...?

Ha en bra helg!
28 September 2007  | Länk | Spårträning | 0 kommentar
Repetition

Igår var det dags för första lydnadspasset efter kursen. Vi var alla lite snurriga och försökte hjälpa varandra att komma ihåg alla tips och trix. Att inte belöna för snabbt utan belöna stadgan, vänta med leksaken vid FULL FEST och fortsätta gå när man har klickat i fria följet. Phh, mycket att tänka på...

Med Dino tränade jag fotgående med kortkoppel. Han gick riktigt fint faktiskt. Några snabba klick i början och han var med på noterna. Därefter körde vi kryp. Belönade små små rörelser, Agneta klickade och Stina gav godis ifrån vänster eftersom han lätt blir så sne. Han blev lite skitso men efter ett tag fattade han och det gick riktigt bra. Avslutade med FULL FEST!

Sista momentet för dagen blev framåtsändande. Det är ju lite av Dino paradmoment, även om han idag var lite för het på gröten och försökte strunta i tempoväxlingen vid gruppen. Det fick man såklart INTE, nästa gång gick det bättre:-)

Jenta fick oxå komma ut och köra ett pass. Hon var lite för speedad kan man säga. Började med att raca några varv runt planen. Därefter gick hon till "attack" och hoppade och bet mig överallt. När hon tillslut lugnade ner sig belönade jag kontakt med klick och godis. Hos henne måste jag verkligen styra upp FULL FEST...hon blir helt galen. Dessutom kan hon inte särskilja på när det är ok att hoppa och bitas och när det inte är det, lite för mycket popcorn i hennes hjärna...Nej, FULL FEST klart att vi kan ha, MEN man får INTE kampa med mattes armar och ben utan vackert hålla sig till leksaken kommer fram.

Taktiken med att stänga in Jenta i köket hos mamma och pappa verkar funka bra. Hon lägger sig numera snällt när jag sätter för kompostgallret på morgonen. Verkar som att hon behöver ett mycket avgränsat område för att kunna koppla av. När jag har varit hemma på lunchen får Jenta gå ut med morfar en sväng och sen får de varsitt ben när han går. Det är ju oxå bra när hon är instängd, då får hon har sitt ben ifred. Annars brukar Dino gå och sno hennes så fort han har käkat upp sitt...

Ikväll blir det nog lugnt. Hem och byta kläder och mata katterna, sen upp till mamma och pappa och laga mat och gå ut med doggsen.
Bara två nätter kvar innan vi får sova i vår egen säng igen:-)

Kram på er!
27 September 2007  | Länk | Lydnadsträning | 1 kommentar
Hundvakter

Fullt upp nu kan man säga...Mamma och pappa åkte till Tyskland på semester igår vilket resulterar i att vi har hand om både Dino och Jenta hela tiden nu. Igår blev det en långpromenad i skogen direkt efter jobbet. Skönt väder och hundarna fick springa lösa. Dino, han går mest och lunkar, medan Jenta, hon springer som en galning HELA tiden. Dessutom raca hon i ett sumpdike så det fick bli dusch när vi kom hem. Vi bor hos mamma och pappa, är enklare med katterna + att Dino sover mycket bättre hemma. Så i natt har vi sovit alla fyra i mamma och pappas säng. Jenta får ju egentligen inte vara i sängen men hos mamma och pappa får hon det så hemma hos dom är det deras regler som gäller;-)

I morse var vi i skogen igen så jag hoppas att de sover hemma nu. Eftersom Jenta har fått en ful ovana att tugga på ALLTING hemma hos mamma och pappa sanerade jag köket och stängde in henne där nu på morgonen. Konstigt det där, hemma hos oss går det jättebra att lämna henne ensam...Hon sover hela tiden och ställer inte till med något, men hos mamma och pappa kan hon inte koppla av när hon är ensam. Ändå har hon ju filbunken Dino som inte rör en fena när vi inte är hemma..? Hon protesterade högljutt när jag satte för kompostgaller nu på morgonen, men som sagt, jag hoppas att hon sover nu. Vi får väl se när jag kommer hem på lunchen om det finns några kökluckor kvar..:-0 Jag har iaf preparerat märgben i frysen med smulat bröd och leverpastej som de ska få i em, lite sysselsättning iaf.

***Uppdatering***
Mattes lilla prinsessa låg snäll och sov när jag kom hem på lunchen. Köket var intakt så nu hoppas vi att eftermiddagen oxå går smärtfritt;-)

Ha det gott!
25 September 2007  | Länk | Allmänt | 1 kommentar
FULL FEST;-)

Oj shit vilken helg! Hur bra som helst och så himla många nya tankar i huvudet. Tänker inte gå in allt för mycket i detalj för då skulle jag få skriva hela dagen men jag kan helt klart tipsa alla som tränar hund och läser det här, åk till Heidi Billkvam i Kil! Otroligt duktig på att läsa hund och träna med individanpassade metoder. Själv känner man sig helt lost när hon frågar varför man gör si och så...Inte konstigt att det inte går så himla bra på tävling när man tränar SÅ fel! Nope, nu är det dags för nya tag. Tänka på vad man håller på med egentligen. Jag har ju turen att ha en helt ny och oförstörd hund att bruka dessa metoder på, känns toppen:-)!

Resumé av helgen då...
Vi kom upp vi 18:30, kl 19:00 skulle vi köra igång med teori. Man kan väl säga att det blev en aning stressig. Hundarna fick komma ut och kissa och sen i i bilarna/stugorna. Jag och Inger hade fixat pastasallad till kvällmat men den hann vi ju såklart inte äta innan utan vi fick ta en matpaus... När vi var klara runt 22:30 kan man väl lugnt säga att Jenta var något speedad. Nytt ställe, ny stuga, tre hundar i samma stuga och suttit i en bil sedan 16:00, puhh!!! Jag förstod när vi gick och la oss att detta kommer bli en jobbig natt. Mycket riktigt, vi sov nog ungefär 3h.Eftersom dessutom Inger och Elvira sov i vår stuga ville jag ju inte väsnas heller, försök att hålla en rabiat gangster stilla och tyst i en liten stuga, mission impossible!

På lördagen gick vi upp och ut med hundarna vi 07:00 (då hade jag ju iofs varit vaken sedan 05:00 och varit ute en gång). Vi gick utmed en stor klövervall och hundarna fick springa lösa. GUD så skönt för Jenta att få bli av med lite energi. Vi körde igång vid 09:00 och körde en hund i taget. När det var dags för Dino tränade vi fotgående och jag fick en hel del tips. I det stora hela är problemet med Dino att han är nonchalant och gör saker när det passar honom. Jag fick ta tag i honom ordentligt och Jesus vilken skillnad. Det handlar inte om att vara elak, men att visa vad som är rätt och fel. Hon var otroligt noga med att man skulle belöna såfort de hade tagit åt sig av korrigeringen och att man hela tiden skulle ha LUGN energi, något för mig att tänka på som lätt blir jätte jätte arg och sen jätte jätte glad;-) Dino kan egentligen momenten, han gick jättefint, verkligen, när jag hade sagt till honom men det är så tråkigt att behöva bråka om luktfläckar osv. Bättre att säga till en gång på skarpen än att gå och tjata...När han sedan svara med positivt beteende var det FULL FEST. Det går ut på att man belönar med sig själv först och sen förstärker med godis och leksak.

Dino blev jättetrött efter träningspasset, mycket oxå för att han inte hade fått sova på natten. Han låg och snarkade inne i min säng i stugan och hade då rakt inte lust att göra något mer den dagen. Så när det var dags för em-passet fick Jenta göra entre (sorry Kerstin, vet att hon bara skulle vara med och vara men kunde inte låta bli...) Hon var superduktig! Hon hade legat och kikat i bilen hela fm men var pigg och alert när hon fick komma ut på planen. Fin kontakt och även här belönar man med FULL FEST, det tyckte Jenta var helfestligt, lek och kamp är hennes melodi. Jag ser helt hustrumisshandlad ut efter denna helg...Trots att hon är så ung höll hon ihop mycket bra och tappade inte koncentrationen, snarare tvärt om. Massa bra tips fick vi, framför allt att man ska belöna stadga i momenten och inte bara proppa i godis.

Sist på lördagen körde vi platsliggning. Dino fick komma ut en sväng och uppförde sig riktigt bra. Fick en hel del tips även här för att få ordning på platsen, måste bli TYDLIGARE och inte jomsa så mycket!

Söndagen var ungefär densamma. Först ett pass med Dino på fm, fot med kortkoppel och lite krypträning med klicker. Gick riktigt bra, ska jobba vidare så. På em fick Jenta komma ut, körde lite apportering med henne. Har ju påbörjat lite träning där och då kört med klicker. Heidi var mer för kamp med apporten...det enda på hela helgen som jag inte riktigt köpte. Beror såklart på vad man har för hund men jag kommer nog fortsätta klicka, bara vara noggreann med att inte belöna loss...

Som sagt en otroligt lärorik helg med många goda skratt. Jag kommer absolut att återvända till Heidi då jag stöter på patrull med Jentas lydnad. Jag och Dino var helt slut när vi kom hem, Jenta tyckte att bilresan hem på 2h räckte som återhämtning och var som vanligt piggelin. Men när vi gick och la oss tidigt igår, redan vid 21:30 så stupade hon faktiskt i säng. Så lite trött var hon allt, även om det satt långt in att erkänna;-)
24 September 2007  | Länk | Lydnadsträning | 5 kommentarer
Viltsafarie

På mina och Jentas morgonpromenader ser vi, eller iaf jag, ALLTID minst 2 rådjur. I går fick Jenta syn på dom när de sprang över åkern...Hon funderade på att jaga dom och sprang efter några meter men när matte ropade var det dock bättre att vända om och springa tillbaks till matte. *ler*
I dag när vi var ute så racade Jenta på ett stort gärde med högt gräs. Jag är på väg därifrån och när jag vänder mig om för att se om hon kommer efter mig ser jag två stora älgar trava i väg över gärdet. Mäktiga djur...Förmodligen har de legat i det höga gräset och blivit uppjagade när Jenta kom farande. Jag vet inte om hon såg dem eller ej, hon kom iaf till mig som en kanonkula när jag ropade:-)

I går kunde man nästan tro att Jenta hade läst mitt blogginlägg;-) Hon var from som ett lamm hela kvällen och inte det minsta stökig. Iofs fick hon spåra lite så hjärnan var aktiverad men även innan spåret var hon ganska lugn och låg och vilade medan vi fixade med maten.

Spåret då? Gick alldeles strålande, vilken spårnäsa tösen har. Jag gick ut ett "vanligt" spår utan massa korv. Ca 60-70 m med en 135 graders vinkel. På tre ställen la jag baconbitar(:-0) och som slut la jag en gottaburk med pinne på. Liggtid ca 1 h.
Det är en fröjd att gå bakom henne i spåret...Jag gick bara vinkelrätt på det, hon analyserade upptaget ett tag och sen drog hon iväg. Noggrant och intensivt, bra tempo. Baconbitarna tog hon, vinkel gick kanonfint och *klick* vid pinnen. Hon tycker fortfarande att det är ganska tramsigt att stanna och äta godis och leka med pinnen, försöker rymma vidare i spåret men det går INTE för sig. Den dagen hon spontant plockar upp pinnen och inte har någon förväntning att fortsätta i spåret, ja då kanske hon kan få fortsätta;-)

I dag bär det av på lydnadshelg till Kil. Ska bli superkul:-)! Jag, Dino och Jenta ska åka ihop med + dela stuga med Inger och Elvira. Tror att det kommer bli toppen. Jag ska bara träna Dino, han kvala in till denna lydnadshelg när han var så duktig på tävlingen förra helgen;-) Innan den hade jag tänkt att lämna Dino hemma och bara ta med Jenta men nu får hon bara vara med, se och lära brukar man ju säga...

Återkommer efter helgen, förhoppningsvis full av inspiration och nya ideer:-)
Ha det så gott fram tills dess!
21 September 2007  | Länk | Spårträning | 2 kommentarer
BLIR HON ALDRIG TRÖTT

...det är frågan jag ställer mig hela tiden. I tisdags och igår har jag inte gjort sådär jätttemycket och då blir situationen hemma helt outhärdig... Hon är helt fantastisk våran lilla sprutt, när hon får vara ute och spring, leka och träna men att bara ta det lite lugnt, det är INTE hennes starka sida!

I tisdags var vi hemma sent från jobbet, vi var tvugna att åka och handla + såklart laga mat. Jag gick ut ett näringsspår på gärdet utanför oss och sen fick Jenta hänga med i bilen och handla. Medan husse började med maten gick jag och Jenta och tog spåret. Det var ungefär 50m och liggtid 1h. Hon är jätteduktig! Näsan går verkligen för högvarv, är nog dags att börja dra ner antalet korvbitar lite så det blir lite mer flyt. Som slut låg en gottaburk och hennes lilla träapport. Så vid slutet blev det klick för apporten, mys med godis och lek med kongen. Helfestligt:-)! Efter det var väl Jenta trött i ungefär 10 min...

I går åkte jag, Magnus och Jenta in till stan för att gå en promenad och titta på alla nybyggda hus som ploppar upp ute på Ekudden. Görbra träning för Jenta som verkligen behöver träna på att gå i bebyggelse. Hon var cool, massa goa dofter, bilar, människor och hundmöten. Hon fick springa lös på fälten samt träna lite inkallning. Vi var väl ute i ungefär en timme och när vi åkte hem sa vi - nu måste hon nog vara trött med alla nya intryck:-0 Ha, eller hur?

Hon var helt galen hela kvällen...Studdsar runt och jagar katterna, moppsar upp sig när man säger till henne och är rent ut sagt fördjävlig. Vi ett tillfälle var hon så speedad att jag fick lägga henne och hålla fast henne mellan mina ben tills hon hade lugnat sig. Då är hon en krockodil, gnölar och försöker komma loss. Djupa andetag, tålamod och åter tålamod. Vet ju att det inte hjälper att bli förbannad och när hon vi ett tillfälle "tacklade" in Wilbur i en pall kunde jag inte annat än att skratta. Det är ju inget ont i denna lilla dam, bara så mycket popcorn i hjärnan och för mycket energi!!! Puhh
Inte förrän vi vid 22 när vi gick och la oss och SLÄKTE la hon sig ner...

Ikväll måste jag förbereda inför helgen. Mat skall handlas och fixas, måste packa och få med mig alla grejer både till mig själv och hundarna. Ska bli jätteroligt att komma iväg och husse ser fram emot en hundfri helg (sa han iaf igår);-) Ska försöka hinna ut ett långt OCH svårt spår till Jenta så hon får jobba ordentligt! Kanske hon sover mer än 10 min om vi har tur;-)

Ha det gott!

P.S. På kortet är Jentas mamma Farah. I helgen tog hon IPO III titeln, GRATTIS från oss!
20 September 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 1 kommentar
***Kursavslutning***

Ja, avslutningen på valpkursen var egentligen i helgen men jag tyckte jag hade nog att skriva om tävlingen igår...

Avslutningen var i vilket fall jättetrevlig, förutom att jag hade varit på 50års kalas kvällen innan och huvudet inte riktigt var på topp;-) Vi hade genomgång av den nya sporten rallylydnad. Verkade roligt men kanske ändå inget jag kommer att satsa på...Var jag yr redan innan blev det inte bättre av alla svängar, slalom och serpentiner hit och dit..*fniss* Jenta var duktig, jag körde igenom det två banorna med henne, sen fick hon vara bunden vid staketet medan jag hjälpte kursdeltagarna. Trots att det regnade så låg hon där helt lugnt och fridfullt och bara iaktog, SÅ duktigt tycker jag! Dino hade varit helt förtvivlad, men Jenta, hon är en tuffing;-)

Inne sen var det tårta och diplomutdelning och samtliga deltagare verkade nöjda med kursen. Till och med så nöjda att de lyckades tjata sig till en grundkurs;-) En jättefin blomgrupp fick vi oxå:-)

I går var det den vanliga lydnadsträningen med "gänget". Jag och Stina gick rundan med hundarna och när jag skulle ta ut Dino för platsliggningen var han HALT! Typiskt! Vi som ska åka på lydnadshelg till Kil på fredag...Hoppas att det bara var någon liten stukning eller liknande som hände när han for runt i skogen. Idag när jag var hemma på lunchen haltade han inte iaf, får hålla koll på honom...

Ibland är det bra att ha två hundar, när Dino var halt fick istället Jenta sin livs första lydnadsträning med publik:-) Som det lilla energiknippe hon är gjorde hon allt i 220...Vi gjorde en budföring, kanonbra! Inga problem med tempot iaf...Sen var det tandvisning, tråkigt att sitta still och inte få pussas;-) Därefter körde vi lite apportering och ingångar, hon är faktiskt duktig:-0 Tycker inte att jag tränar något med henne men det är väl allt småpill som faktiskt ger lite resultat...
Himla kul tyckte hon iaf! Hon får såklart oxå hänga med till Värmland i helgen, även om fokuset kommer att ligga på Dino om han är fit for fight igen.

Ha det gott!
18 September 2007  | Länk | valpkurs | 3 kommentarer
Godkänd lägre...

...för 5:e gången. Egentligen är jag så himla jättenöjd med min älskade Dino men det är SÅ retligt nära:-(

I lördags var vi alltså Karlsborg och tävlade lägre spår. Inger var med och supportade och fy farao vad ROLIGT det är att vara ute och tävla! Man träffar så mycket roligt folk med duktiga hundar så jag bara mös hela dagen.

Vi var där i god tid och fick reda på att vi skulle börja med platsliggning *grr* Det är ju det absolut sämsta, att ta ut Dino på en ny plats, nya hundar tidigt på morgonen och lägga honom på en dyngsur gräsmatta...inte en chans...dessutom fick jag nr 3, vilket skulle betyda att jag skulle ligga i mitten. Nope, det pallade jag inte å det är ju ingen som tvingar mig så jag avstod...Typiskt, jag som hade bestämt mig för att lägga honom när jag åkte hemifrån men det kändes som ALLT talade emot när vi kom dit. Ok, jag är en fegis men men...

Resten av tävlingen är jag faktiskt jättenöjd med. Spåret var ganska spännande. Först det där som numera heter påsläpp. Jag fattade inte riktigt vad som förväntades av mig med jag fick 10-10 och domarna var mycket nöjda med Dinos spårarbete. Sen drog vi iväg på själva spåret vilket kändes mycket längre än 1000m. Både jag och Dino var helt slut, hur jobbigt som helst! Vi fick stanna ett par gånger för att hämta andan och dricka lite vatten. Två pinnar missade vi men inget strul. När vi kom till slutet hittade vi spårläggaren men ingen slutpinne. Vi hade såklart gått över den och jag frågade om vi hade tid kvar. Det hade vi så jag sprang tillbaks och släppte på igen. Vi letade och letade och tillslut hittade JAG slutet, gött! 22min, puhh...

Tillbaka till klubben för att köra lydnad. Jag visste att chansen till uppflytt fanns, bara vi höll ihop...Linförigheten gick kass, Dino tror att det är en liten promenad 7 - 6,5 fick vi. Framförgåendet oxå dåligt 6,5 - 6,5. Men sen rykte vi upp oss:
Platsläggande 8,5 - 8,5 (helt ok)
Inkallande 9 - 10 (bra)
Kryp 0 - 5 (Här rök uppflytten...Så jävla nära, hade jag fått 5 av båda domarna hade jag varit uppflyttat nu *grr*)
Apportering 10 - 9,5 (MYCKET NÖJD)
Hopp 10 -10 ;-)

Av ena domarn hade jag alltså uppflyttspoäng, av den andra inte...Så är det, tyvärr. Det var en Mariestadsdomare som gav mig 0a på krypet så han fick onda ögat av mig;-)
Det sista vi gjorde var budföring. Alla hundarna var trötta efter både spår och lydnad. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle stå över eftersom det ändå inte kunde rädda oss. Hur som helst valde jag att genomföra, det var Dino och EN hund till av 9 som gick på budföringen. Jag är så fantastisk stolt över min prins. Han gör verkligen det jag ber honom om så bra han bara kan. Han tuffa på som ett lokomotiv på budföringen, ingen tvekan 10 -10. Det är helt enkelt så, det han kan, där jag har lyckats få honom att förstå vad jag vill, det gör han med bravur.

Det skönaste av allt med hela dagen var att han inte muppa sig en enda gång. Trygg och stabil med hundar runt omkring. Nästa gång fixar vi platsen;-)!
17 September 2007  | Länk | Tävling | 7 kommentarer
GRATTIS!

Lilla SjölundaJenta 6 mån!

Hipp hipp hurra, min lilla tjej börjar bli stor:-)

Kvällen ska firas tillsammans med Dino såklart. Husse ska steka pannkakor, självklart slinker det nog ner en och annan till vovvarna;-)

Innan det blir en sväng till klubben för sista finjusteringar. Hoppet behöver tränas, framförallt återhoppet som jag gör så sällan och ingångarna både på hopp och inkallning...Onödigt att tappa poäng där. Lite laj med spårpinnarna blir sista uppladdningen, sen vilar vi oss i form;-)

Dags att sticka, ha det gott!

 

13 September 2007  | Länk | bebisrottan | 3 kommentarer
Tävling närmar sig...

Måndagen var lugn. Tråkigt väder så varken jag eller Jenta ville sticka ut näsan...Det fick bli lite introduktion till apportering för lillspruttan och det gick ganska bra. Jag har köpt en liten söt apportbovk till henne, helt i onödan...Hon tog hellre Dino stora:-) Enda problemet vi stötte på var att hon gärna tog ute i "kulorna" istället för på mitten. Då blev det ingen klick, lika bra att sätta kraven med en gång;-)

Igår var det lydnadsträning uppe på klubben. Genrep för Dino och det gick hyfsat, allt utom platsliggningen! Typist, det är egentligen det enda jag är nervös för och då har han börjart och krångla...I går jagade han mygg, för att senare övergå till att rulla runt *grrr*. Det som var skönt var att det var flera hundar som stökade lite igår, plus att det var en ny okänd hane med som han inte ägna en blick åt ens:-) Ähh, får jag bara spåra först på lördag så tror jag det går fint!
Efter platsliggningen körde jag linförighet, framförgående, kryp och apportering. Han var pigg och alert, bra kontakt och position på linförigheten. Körde en del språngmarch med belöning under språng. Framförgåendet gör han en piruett när jag säger stanna, men det skiter jag...han är för söt kanske kan få pluspoäng;-) Krypet var helt ok, något hög några gånger och snett men det borde iaf ge poäng. Apportering är han en stjärna på...

Jenta fick oxå komma ut och träna lite. Inger hjälpte mig att hålla i henne så jag kunde gör två inkallningar. Hon springer som f**n. Efter första inkallningen tog hon korven, snabbt som attans och sen raca hon över hela planen...Jag förstår inte hur mycket spring hon har i benen? Samma som på mornarna, då släpper jag henne på stubbåkern utanför vårt hus. Hon springer så mycket och så fort att man tror att hon blivit HELT GALEN...
Andra inkallningen gick bättre, då kunde vi mysa och busa lite tillsammans istället...

I kväll är det ridlektion och då får Jenta hänga med och busa med Hugo. Förhoppningsvis är Jenta lika trött som matte ikväll och vi kan mysa lite i soffan:-)
12 September 2007  | Länk | Lydnadsträning | 2 kommentarer
Spår, sök och valpkurs...

...på samma helg. Ja det har varit fullt upp på hundfronten, som vanligt.

I fredagskväll skulle vi få hem ett gäng kompisar och spela spel och käka thaimat. För att Jenta skulle vara trött och inte överfalla alla våra gäster i soffan hela kvällen tog jag med henne ut och spårade. För första gången la jag spåret på gärde och jag la ett såkallat näringsspår. Den lilla damen har börjat fatta vad spår handlar om och har därmed oxå ökat farten betydligt! Därför tror jag det är bra med lite näringsspår för att få ner tempot och öka noggrannheten...

Spåret var ganska långt (iaf för att vara näringsspår, kramp i vaderna av att pilla med godis i varje fotsteg;-)) ca 50 steg kanske och avslut med godisburk + pinne. Hon spårade kanonfint, här missas inte en korvbit inte!:-) Lite trött blev hon väl oxå, även om hon har helt otroligt mycket energi och en återhämtningsfas på max 30 min...

Lördagen gick i ett. Vi åkte ner till Magnus föräldrar, Jenta var med och va stallhund men fick stanna hos Magnus föräldrar och Doris när vi gav oss ut och red. Var riktigt roligt att rida i lördags, försökte tänka på allt som Linda-Mari tjatade på mig om på lektionen + att vi galopperade på de nyslagna åkrarna:-) Jag älskar allt som går fort!

Vidare på barnkalas där Jenta fick vara med en stund och "barnträna" sen grillning hos mamma och pappa på kvällen.

Igår var det dags för spårning på valpkursen. Det är så roligt, absolut den roligaste av alla gånger om ni frågar mig. Alla valparna gjorde ett bra jobb och blev trötta sen. Jag la ett litet spår till Jenta som hon tog med stor iver...Lite för fort och slarvigt för att matte ska vara nöjd, men men... Mer näringsspår!

Jag passade även på att köra ut en av valpkursarna i skogen för att lägga ett spår till Dino. Börjar ju dra ihop sig inför lördag och tyckte det var skönt att få ett icke-känd-spårläggare-spår. Det är roligt när man går spår som någon som inte "kan" spår har lagt, det var verkligen hur klurigt som helst. Jag hade inga direkta instruktioner till spårläggaren mer än att det skulle vara ca 250m, inga spetsvinklar, 5 apporter och snittsel vid varje apport. Det gick SKITBRA! Han hade lagt värsta serpentinspåret, liggtid ca 2h och Dino spårade jättefint i kärnan. Inget fladdrande och samtliga apporter markerade bra. Skönt, nu ska vi vila oss i form i veckan tror jag. Lite motivationsträning i lydnaden bara och pinnträning.

För säkerhetsskull tränade vi även sök igår. Jag tänkte att Dino kommer vara helt slut men inte, tvärtom. Han var supertaggad och det gick riktigt bra. Körde första figgen heldold och sen två popups. Hos samtliga figgar gick det bra med rullen och inget "trams" på tilbakavägen. Jag var tydlig och bestämd och ropade in honom så fort han hade tagit rullen, får väl köra så här ett tag får vi se om han slutar tramsa...Kändes kul igen igår iaf.

Den outtröttliga Jenta var även hon med på dagens andra pass. Hon fick vara med och valla tillsammans med Loke och de sprang som galningar. Sen fick hon även kika när Stina och Saga körde och hon tyckte det så VÄLDIGT kul ut...Ska hon bli en sökhund mån tro;-)?

 

10 September 2007  | Länk | Spårträning | 1 kommentar
Dino, min prins;-)

I går var det träningsdags. Fokus låg på Dino men Jenta fick såklart hänga med:-) Jag börjar bli lite nojjig inför tävlingen nästa lördag eftersom jag knappt har tränat Dino det senaste men va f**n, det får gå som det går. Klaffar allt så har vi en uppflytt och om inte annat så är det jättenyttigt för MIG att komma ut och tävla...

La ut två spår till Dino innan jag åkte ner till klubben. Där gick jag rundan med Dino och passade då på att lägga ett pyttespår med en pinne som slut till Jenta. Ordinarie platsliggning på torsdagar, det var SÅ mycket folk! Bra träning för Dino och han var inget muppig, skönt! Jag lämnade honom 50m eftersom jag hade ställt dit Stina som vakt (litar på att Dino inte hittar på tokigheter men med så många hundar FÅR det inte hända något). Han lågt lugnt och tryggt MEN SATTE sig upp efter 2 min ###dumheter!### Stina kommenderade ligg och han la sig igen. Sen fick han ligga plats medan jag prate med lite folk och det gick fint.

Lite senare gjorde vi i träningsgänget en ny platsliggning i 5 min, då gick jag tillbaks och belönade efter halva tiden men f.ö. inga problem, känns bra inför lördag! Visst han är inte 100% men jag vet att han aldrig kommer stöka till det för någon annan, så jag tänker faktiskt lägga honom och "chansa". Hade aldrig gjort det för ett år sedan, då han fortfarande kunde muppa sig...Nu har jag VÄLDIGT svårt att tro att han skulle göra det, utan det som händer är i såfall att han sätter sig upp och möjligen kommer smygandes till mig...
Tränade lite linförighet men det gick otroligt segt, inte riktigt på G...Körde mycket språngmarsh med snabba belöningar. Sen avslutade vi med hopp sitt hopp. Då vaknar han till liv och tycker det är ett helfestligt moment. Måste hjärntvätta sättandet på andra sidan, har kört mycket uthopp med boll kastandes över huvudet.

Åkte iväg till skogen för att ta spåren som då hade legat drygt 1,5 h. Första spåret var 150m och 4 apporter. Jag släppte på, Jenta var stökig i bilen, skällde och gnällde + att det kom massa folk på vägen 20 m ifrån. Blev lite mycket störning för Dino som slarva iväg. Jag blev förbannad (egentligen både på Jenta som inte kunde sköta sig och på Dino såklart) och röt till på honom att han minsann fick skärpa till sig om vi skulle fortsätta med det här... Visar på honom igen och det går som en dans:-) Slitet med pinnar verkar ha gett resultat, nu ser man att han jobbar när han får vittring på pinnen och verkligen tar sig tid att leta reda den. Klick-klick-klick och massa kattmat! Markerade alla fyra pinnarna FIIINT och spårade bra->tummen upp!
Nästa spår var bara max 50m och två apporter. I börjarn hade jag lagt 3 frolicar som han noggrant letade reda på, bra så jag vill ha noggrannhet från början! Även detta spår gick superbra och apporterna markerades:-) *Mycket nöjd matte, (och hund)* Bara att jobba på med pinnarna i veckan nu så borde iaf spåret gå vägen:-)

Jenta då, jag hon hade väl inte sin bästa kväll. Är lite på kollisionskurs med henne över lag just nu eftersom hon i onsdags tuggade av hörnet på mamma och pappas antika ekskåp och igår rök hörnet på vår nytapetserade vägg...Är helt enkelt lite popcorn i huvudet på henne och det bästa är väl egentligen att bara låta henne va. Hur som helst tänkte jag att hon åtminstone kunde få ett litet spår...Spåret gick hur bra som helst, noggrann och behagligt tempo men när hon kom fram till pinnen var det som hon ALDRIG hade sett en sån tidigare..? Hallå matte, vad menar du? Hon skulle inte byta den mot blodpudding, nej hon skulle inte ens äta blodpudding, och hon skulle ABSOLUT INTE leka. Hon stirrade bara på mig som om jag vore från en annan planet när jag skuttade runt med pinnen... Ja ja, lika bra att lägga ner. Hon fick vara med och mingla istället och det är hon fortfarande en stjärna på...Helst upp i knät och mysa med ALLA och görtrevlig mot alla hundar, får väl trösta mig med det...

Oj vad långt det här blev, trevlig helg iaf till er som orkat läsa ända hit!
7 September 2007  | Länk | Spårträning | 1 kommentar
Fler foton + valpkurs

Ok, jag fortsätter att uppdatera med lite bilder från i måndag. Här är mina båda älsklingar, båda med solen i ögonen..;-)

Sitter fint med sitt coola döskallehalsband:-p

Tre meter lång på jakt efter en and...Lite suddigt med ändå roligt kort:-)

I går var det åter dags för valpkursen. Det är så himla roligt och alla ekipagen är SÅ duktiga med sina hundar. Jenta hade iofs DAMP men det är jag ju ganska van vid;-) Hon skulle visa hur man börjar träna budföring och hon raca runt hela planen...Hon sprang sådär fort fort fort så benen inte riktigt han med så det blev snubbel och kullerbyttor, tokfia! Kursdeltagarna fick sig ett gott skratt iaf, sen fick Dino visa istället;-)

Tränade med Dino efter kursen. Vi har nämligen kommit med på en lägre tävling nästa lördag och han är ju minst sagt ringrostig. Dax för matte att göra ett ryck nu och igår gick han riktigt fint. Linförighet, lite framförgående, läggande, kryp och hopp körde vi igenom. Inte med jätteprecision utan mest med mycket motivation...Tycker det är viktigare än att det är helt perfekt med den mannen. Lite spårpinneövning körde vi oxå, i mörker...Gick bra, är ju näsan som ska användas:-)

Jenta har förresten börjat med en mycket ful ovana. Hon tuggar på det mesta hemma hos mamma och pappa efter att jag lämnar dem efter lunch:-( Idag fick hon därför ta med sin fotboll in + att det är stängt till ALLA rum. Stackars Dino blir ju oxå lidande, nu kan han inte ligga i sängen under takfläkten utan vackert ligga på sin madrass...

Ha det gott!

5 September 2007  | Länk | valpkurs | 3 kommentarer
Foton

Ha, verkar som jag hittat funktionen att infoga flera bilder i ett inlägg:-) Detta får därmed bli ett fotoinlägg eftersom vi tog massa nya bilder på kvällspromenaden vid Ekudden igår. Är hon inte vacker så säg!

Sådär, det här får vara allt för idag. Återkommer imorgon med rapport från valpkursen.

Ha det gott!

4 September 2007  | Länk | Jenta på äventyr | 7 kommentarer
Summering av helgen

Trots den pissiga starten på helgen i fredags så blev det en strålande helg tillslut.
Jag är inte känd för att vara långsinnt så i fredags em tog jag med mig pappa och båda dogsen till skogen. Vi tränade enbart på spårpinnar och fick till en riktigt bra träning. Körde klick och kattmat då de markerade pinnen, dessutom blev de OTROLIGT sporrade av att titta på varandra. Pappa lade ut små minispår, max 10 m där de fick se att han lade ner pinnen. Spårningen blev såklart slarvig och hafsig men det var inte det vi tränade just då, huvudsaken var att motivationen att hitta pinnen fanns där och det gjorde den verkligen...Ska köra ett par sådan pass till innan jag spårar "som vanligt" igen.

Lördagen bestod av ridlektion för min del kl 09:00 hos Linda. Min första någonsin och gud va svårt det var...Jag har ridit en del med Magnus det senaste året men då har ingen riktigt talat om för mig hur jag ska göra. Nu var det instruktioner HELA TIDEN och eftersom jag var helt ensam kunde jag inte koppla av en sekund;-) Sträck på ryggen, skjut fram underlivet, slappna av i axlarna, spänn magen, ner med hälarna, titta framåt, ja det tog aldrig slut...:-) Skojjigt var det iaf och Jenta var självklart med. Hon och mellanschnauzern Hugo hade hur kul som helst. Han är så himla duktig och lydig, ända tills Jenta kommer... Då lurar hon med honom på div upptåg som han inte alls brukar göra annars. Ex smita ut i hagen och äta hästskit, spring till grannen, raca i höt, ja hennes ideér tar aldrig slut...Kul har dom iaf, även om Hugo får en hel del skäll från sin matte och Jenta är som vanligt helt oförstående.

Efter ridlektionen bar det av ner till Hasses och lydnadsträning med Inger, Agneta och Stina. Dino var väl som vanligt ungefär...Måttligt road av sånt där lydnadstjafs:-0 Körde lite linförighet som uppvärmning, sådär...Halvdan kontakt och inget riktigt klipp. Sen var det dags för framförgående, oxå typiskt tråkigt moment tycker Dino men gjorde ändå det han skulle. Sen invigde vi hans nya apportbock, strålande! Ett av Dino´s paradmoment. KUL!

Jenta fick även hon träna LITE...Blev två inkallningar och lite kontakt i fotposiotion, gick fint. Sen var det dags för skotträning. Inger skulle göra en budföring med skott och jag passade på att ta ut Jenta och hennes stabila stöttesten i livet, Dino, såklart:-) Dino reagerar ju inte ens när det smäller (så länge han inte tvingas att ligga plats) och då insåg ju Jenta att det här var inget farligt...Skönt, nu är det avklarat. Sen körde vi platsliggning i två omgångar. Först var jag skytt, då fick Jenta vara med Dino i bilen. Sen när jag la Dino plats fick Jenta vara ute och busa lite med Stina, inga som helst problem!:-)

Dino´s plats gick sådär, han satte sig upp en gång men innan första skotten, alltså är det inte skotten som är problemet, bara att träna vidare...

Igår skulle vi ha spårat men Inger hann inte. Jag hade inte riktigt energi att ge mig ut ensam så jag bestämde mig i lördagskväll för att hänga med till Lidköping på hästtävling. Linda skulle dit och tävla och Magnus dömde. Så kvart i nio kom Linda med hästtransport, lille Ludde 1.5 år, Hugo och hennes syster och en kompis och hämtade mig. Zigenarläger:-)! Vi knöka in Jentas bur bredvid Hugo i bagaget och åkte vidare. Vilket projekt det är att åka och tävla med en häst... Jag tog genast ansvaret för Jenta och Hugo, kändes helt klart enklast i det här fallet;-) Även om de var helt galna och hade värsta brottningsmatchen när jag försökte förflytta min från bilen till banan:-I En mysig och rolig dag hade vi iaf och Jenta var TRÖTT igårkväll. Hon fick mycket berömm av alla hon lyckades charma "-Vad glad hon verkar" Jo tack, inga sura miner här inte, flaggan i topp;-)

Ikväll blir det lugnt, laddar inför valpkursen i morgon.

Ha det gott!
3 September 2007  | Länk | Allmänt | 2 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Karin Glans                                             Skaffa en gratis hemsida