Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2019)
>>


Äter du kött som producerats i Sverige???

I så fall kan jag GRATULERA dig till ett bra val. För både människor och djur! Men om du köper "det billigare köttet" som kommer från Danmark, Irland osv...

Vi är alla djur. Och vi har alla rätt till ett värdigt liv - och en anständig död! Det sistnämnda förvägras dock många kor, kalvar och lamm på många håll i Europa idag. Låt mig ta Belgien som exempel: där slaktas nio av tio lamm utan bedövning. Man skär halsen av dem när de är vid fullt medvetande. Och varför det? Inte för att den muslimska eller judiska kundkretsen är så stor, utan för att det är mest effektivt för slakterierna!

Jag blir heligt förbannad när jag ser hur religiöst motiverade undantag tas till förevändning för att få utsätta djuren för onödigt lidande. Detta är kött som går på export, också till Sverige! Och det riktigt otäcka är att vi idag, med några få undantag, inte vet hur omfattande detta är. Det finns ingen tillförlitlig statistik att tillgå, och man kan knappast vänta sig att den europeiska slakteribranschen själva börjar skylta med sitt oskick.

Jag har utsetts till Europaparlamentets föredragande för EU:s nya djurskyddsstrategi för år 2012-2015. I det batteri av åtgärder som planeras från EU-kommissionens sida finns skärpta regler och riktlinjer för skydd av djuren vid slakt. Dessa är tänkta att presenteras först år 2014, även om långt ifrån alla vill vänta så länge, men redan nu börjar debatten om den rituella, obedövade slakten ta fart. Ett exempel är att alltfler börjar kräva en märkning av det kött som slaktats på detta sätt, så att konsumenterna själva ska kunna välja.

I stormens öga står jag. Som liberal och demokrat inser jag förstås att religionsfriheten tillhör grunden i ett demokratiskt samhälle. Samtidigt kan jag inte undgå att äcklas av bilderna där djur slaktas vid fullt medvetande. I ett samhälle där vi inte stenar otrogna kvinnor till döds eller bestraffar självmordsförsök med dödsstraff har jag svårt att förstå att vi måste skära halsen av våra djur utan bedövning.

Bevisligen finns det i Sverige rituella slaktmetoder där man lyckats finna en mer modern lösning med bedövning, samtidigt som de traditionella elementen bevarats. Det borde fungera även på andra håll, kan man tycka. Men det som gör mig riktigt arg och ledsen, det är att religionen tillåts bli en täckmantel för djurplågeri, bara för att vissa vill spara en slant.

Jag hoppas att Europaparlamentet under våren på ett sakligt sätt vågar ta tag i detta, för det krävs en öppen debatt. Lösningen ligger nämligen ytterst i öppenhet och insyn, och i konsumentens informerade val. I dagsläget skulle tyvärr en märkning innebära att man ljuger för konsumenterna. Vi vet ju som sagt oftast inte hur lammet eller kossan har slaktats. En livsmedelsmärkning får inte baseras på gissningar och antaganden, den måste vila på påståenden som kan bevisas.

Den överblicken saknas idag när det gäller våra djur. Jag förmodar att det än en gång blir Europaparlamentet som får dra en lans för skärpta kontroller och ökad konsumentmakt i Europa. Jag ska i varje fall göra vad jag kan.

Marit Paulsen Europaparlamentariker (FP).

       
16 Februari 2012  | Något att fundera på... | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)
12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & A-C H                                             Skaffa en gratis hemsida