|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
April (2020) |
|
|
|
(1) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(8) |
|
(3) |
|
(3) |
|
(3) |
|
(4) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(1) |
|
(6) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(4) |
|
(2) |
|
(6) |
|
(1) |
|
(4) |
|
(12) |
|
(4) |
|
(9) |
|
(15) |
|
(15) |
|
(14) |
|
(10) |
|
(16) |
|
(23) |
|
(11) |
|
(16) |
|
(16) |
|
(9) |
|
(19) |
|
(11) |
|
(11) |
|
(14) |
|
(12) |
|
(7) |
|
(10) |
|
(1) |
|
(7) |
|
(3) |
|
(7) |
|
(6) |
|
(8) |
|
(11) |
|
(10) |
|
(19) |
|
(19) |
|
(15) |
|
(7) |
|
(9) |
|
|
(12) |
|
(290) |
|
(21) |
|
(1) |
|
(15) |
|
(15) |
|
(24) |
|
(13) |
|
(7) |
|
(6) |
|
(8) |
|
(27) |
|
|
|
|
Inlägg: 451 |
Kommentarer: 322 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Skördetider
NU är det skördetider i trädgården!Jag plockar plommon, äpplen, päron,björnbär, vindruvor, vaxbönor, brytbönor, squash, mangold, tomater, gurkor... Kokar mos, sylt, saft, lägger in, gör vin...
En av de godaste saker som finns är syltgurkor! Min bonusfarmor gjorde alltid syltgurkor, jag har hittat samma kokbok som hon hade och gör samma sorts syltgurkor som hon gjorde, och de är sååå goda!
SYLTGURKOR Omkring 3 kg stora gurkor skalas, klyvs och kärnas ur. Läggs i kokande vatten (med litet salt i). Låt dem koka tills de blir mjuka. Tag upp dem och skär dem i lagom bitar och lägg dessa i glaskrukor. Koka en ättikslag och häll över den het över gurkorna
Lagen: 1 l inläggningsättika 1 1/4 hg socker 3-4 bitar muskotblomma 3 bitar ingefära 1 tsk salt Låt gurkorna stå i 3 dygn. Lagen silas då ifrån och kokas om och hälls sedan kall över gurkorna. Koka om gurklagen ytterligare 2 gånger med 5-6 dagars mellanrum.
|
31 Augusti 2011
| Länk
| RECEPT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Flors Äppelkaka
Pajdeg - 3 dl vetemjöl 2 msk socker 150 gr. kylskåpskallt smör 2 msk iskallt vatten
Ner i matberedaren och kör ihop till en deg - DEGEN SKA VILA 1 TIMME I KYLEN- tryck ut i pajformenoch upp på kanten. Om den inte får bli kall i kylskåpet så smälter den ner från kanterna i formen...
Förgrädda i 15 min. i 200* i ugnen.
Skala och skiva tunnt 7-8 lite syrliga äpplen (ex. nästan mogna Transparante Blanche(de hade jag), elr Stenkyrkeäpplen) Blanda äppelklyftorna med 1 dl. socker.
Gör även en smuldeg av 75 gr. smör 4 msk socker 1 dl vetemjöl 1 dl solroskärnor Kör ihop i matberedaren och fördela detta överst i formen.
Grädda nu i 175-200 gr i 30 min.
Låt svalna lite och sen är det bara att äta med lite vanlijsås elr vijiljglass!!!
|
10 Augusti 2011
| Länk
| RECEPT
| 0 kommentar
|
|
|
|
GOTLÄNDSK SAFFRANSPANNKAKA
Så många tycker om den - vår "nationaldessert"! Här kommer mitt famljerecept som fanns i Gotlands tidningen torsdagen den 21/12 1978 och sen dess följt med oss.
Detta recept räcker till 1 vanlig långpanna-plåt.
4-6 ägg 1 1/2 L god mjölk 5 dl vetemjöl 2 kkp grötris 2 påsar saffran salt, helst ej socker ev. 5 msk russin(har jag aldrig)
Koka risgrynen i mycket vatten och får koka livligt i 15-18 minuter Sila därefter genom durkslag och spola med kallt vatten. Häll i grynen i en kastrull igen, en rejäl klick smör, och häll på 5 dl av mjölken och koka ihop sakta i 10 minuter. Gör en pannkakssmet av resten (1 L) av mjölken, äggen och de andra inredienserna. Ta sist i saffranen som är upplöst i lite brännvin, och rör ner gröten lite i sänder i smeten.
Grädda i 225 grader i 30 minuter
|
1 Augusti 2011
| Länk
| RECEPT
| 1 kommentar
|
|
|
|
Möra chokladbröd från förr...
IRIS CHOKLADBRÖD ca 60 st.
200 gr. margarin 2 ½ dl socker 5 dl vetemjöl 4 msk kakao ½ tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat 1 msk vaniljsocker 1 ägg Blanda alla ingred. På bakbordet till en smidig deg. Dela i 6 delar. Forma till finger tjocka rullar. Lägg 2 och 2 på bakplåtspapper, platta till rullarna något. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ugn i 200 – 225 i ca 15 min. Låt kakan svalna något och skär i 2 cm breda, sneda bitar.
Detta är min svärmors recept så som hon har bakat dom "sen tidernas begynnelse" enligt henne själv.
|
15 Februari 2011
| Länk
| RECEPT
| 2 kommentarer
|
|
|
|
KLADDKAKA med CHOKLADKOLATÄCKE
Underbara kaka - hittade receptet på Matklubben.se
Kladdkaka med kola/chokladtäcke grädda i ugn 175* i 30-35 min.
4 ägg 6 dl socker 3 dl vetemjöl 8 msk kakao 2 msk vaniljsocker 2 krm salt 200 gr smält smör
Kola/choklad täcket 75 gr smält smör 1/2 dl socker 1/2 dl sirap 1 msk kakao 1 1/2 dl grädde 200 gr. choklad (gärna mörk) går bra med Marabous vanliga mörka chokladkaka
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingred. Smält smöret. Blanda alla ingred. och häll över i en smord och bröad form. Gärna med avtagbar kant. Ställ in i ugnen i 30 - 35 minuter.
Kola/chokladtäcket Smält smöret och häll i sockret, sirapen och alla de andra ingred. Låt puttra i någon minut. Bryt chokladen i bitar och lägg i grytan. Rör till en tjock smet. Häll sedan smeten över den något avsvalnade kakan
Låt kakan stå kall i några timmar - gärna över natten.
Servera med vispad grädde och färsk frukt elr. bär.
|
26 Januari 2011
| Länk
| RECEPT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Plommonclafoutis
Säsongens godaste efterrätt!
Plommonclafoutis
Ingredienser: 500 gram Plommon 4 ägg 2,5 dl mjölk 1,25 dl vetemjöl 1dl socker
Instruktioner: Sätt ugnen på 185 grader Smöra en sockerkaksformmed urtagbar botter(springform) eller lägg i ett smörpapper Kärna ur 500 gram plommon och lägg dessa i formen Blanda 4 ägg med 2,5 dl mjölk,, tillsätt 1,25 dl vetemjöl och 1 dl socker. Rör om så att smeten blir jämn. Häll blandningen över plommonen. Hyvla 4-5 skivor smör och strö över2 msk råsocker.
Grädda i ugn i cirka 40 minuter eller tills blandningen stelnat. Ät ljummen med vispgrädde och njut.
|
25 September 2010
| Länk
| RECEPT
| 0 kommentar
|
|
|
|
A-C´s fiskgryta
500 GR. FISK LAX, TORSK, (JAG HADE MER - 1X4 BITAR LAXOCH 1 PKT SEJ)+ SKALADE RÄKOR 1 RÖD PAPRIKA 1 GRÖN SQUASH 1 FÄNKÅL 1 PURJOLÖK SMÖR 1 MSK CURRY 1 KRM CAYENNEPEPPAR 7,5 DL FISKBULJONG 2 MSK TOMATPURÉ 2 DL CREME FRAICHE 1 DL GRÄDDE ev. 1 DL VATTEN LITE SALT KÄRNA UR OCH BRYN LÄTT PAPRIKAN, FÄNKÅLEN, SQUASHEN LÄGG ALLA GRÖNSAKER I EN STOR KASTRULL OCH HÄLL PÅ BULJONGEN OCH KRYDDORNA TOMATPURÉN OCH CREME F, LÅT KOKA NGN MINUT. LÄGG I FISKEN OCH KOKA PÅ MYCKET SVAG VÄRME TILLS DEN ÄR KLAR (CA 10 MIN)
GÖR AIOLI PÅ 1 DL MAJONNÄS OCH 1 DL CREME FRAICHE OCH 2-3 VITLÖKSKLYFTOR OCH LITE SALT
LÄGG I EN KLICK AIOLI I FISKGRYTE-TALLRIK SÅ BLIR DEN ÄNNU GODARE!
|
13 Augusti 2010
| Länk
| RECEPT
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bön- och brysselkålssallad i nobissås
Detta recept är taget från Alltommat.se SÅ GOTT OCH LÄTTFIXAT!!! PASSAR PERFEKT TILL JULBORDET NÄR MAN INTE ÄTER KÖTT! ELLER VILL HA EN GOD SALLAD
Ingredienser 750 g brysselkål, fryst 2 burkar vita bönor, stora (à 400 g) 500 g körsbärstomater 5 st salladslökar, finstrimlade 1 knippa persilja, hackad 1 knippa gräslök, hackad 70 g machesallad Nobissås: 2 st ägg 2 msk citon, pressad 2 st vitlöksklyftor 2 tsk senap, ljus fransk 1 tsk salt 1 dl rapsolja 1 dl turkisk yoghurt, (10 %) eller gräddfil(lite surare)
Tillagning 1. Koka brysselkålen i saltat vatten tills den mjuknat. Prova med sticka. Skölj i kallt vatten och låt den rinna av väl. Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. 2. Såsen: Lägg äggen i kokande vatten och koka 3 min. Kyl genast i kallt vatten. 3. Gröp ur äggen och mixa dem i matberedare eller med mixerstav tillsammans med citronsaft, pressad vitlök, senap och salt. 4. Tillsätt oljan droppvis under gång. Häll över såsen i en skål och vispa i yoghurten. 5. Halvera brysselkålen. Blanda ner brysselkål, tomater, bönor, salladslök, örtkryddor och machesallad i såsen
|
19 December 2009
| Länk
| RECEPT
| 2 kommentarer
|
|
|