Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2011)
>>


Geocaching

Nu ska jag slå ett slag för geocaching, en form av skattjakt som passar gammal som ung. Jag upptäckte denna roliga upptäcktsfärds form i fjol då jag införskaffade en gps för att hitta ut ur svampskogen. Min gamla hund kunde kommandot "gå hem", men Luna verkar gilla tanken på att sova under en gran med matte så inte äns frollic på kofångaren har fått poletten att trilla ner där.

I fjol prövade jag hemmavid och upptäckte att det fanns cachar på vår dagliga hundpromenad som vi aldrig sett! Det fanns dessutom en hel del runt omkring så man kunde utforska närområdet med ett mål och tillföra lite spänning i vardagen. Dessutom är det inte helt fel att ha med sig retrievers på skattjaktden för deras näsa lämpar sig aldeles utmärkt till att hitta plastburkar i stenrösen och bökig terräng. När vi var i Strömstad i fjol, lurade jag med syrran och pappa på skattjakt. Man kommer ungefär inom 7 meters radie mha gps:en om teckningen är bra och sedan är det bara att börja leta. På hemsidan kan man registrera sig gratis, hitta på ett alias och börja söka cachar i det område man vill röra sig. Det finns på de flesta håll och även inne i städerna. Man kan även registera en egen cach och placera ut, sedan ansvarar man för att den inte försvinner och hålls i god kondition för andra att hitta. Många gånger är en sevärd plats vald för skatten vilket ger det en extra dimension.

I fjol var min friluftskamrat Lena Adolfsson på besök och vi tog en tur i södra Östergötland där vi gjorde geocaching, vandrade och tältade. Vi fick se en uråldrig jätteek, trollegatergråttorna mm. Det finns olika svårighetsgrad och man kan välja cacher på en skala 1-5 utifrån terräng och svårighet att finna själva skatten. Ibland är det multicacher där man får en ledtråd på första stället som leder en vidare till nästa. I fjol gick vi rakt igenom oländig skog för att komma fram till en vild fors, det var bara att klä av sig och vada över, med viss skräckblandad förtjustning.

Vill du veta mer vad det hela går ut på så kan du kolla in wikipedia.

I år blev det en favorit i repris, men denna gång vandring och kanotpaddling i Tiveden istället.

Aragorn och Lena i Örebro  inför avförd

 

Det svåraste visade sig vara att hitta rätt med bilen, för vi ville stå i närheten av vindskyddet där vi hade tänkt tälta under natten så vi slapp bära så mycket grejer, meeen vindskyddet låg inte riktigt vid vägen.

 

Lunchdags, lena är kock och jag letar kantareller

Nu kändes det lite galet att ha släpat med sig 2010 års lingonskörd i syltformat som då släpats hem från skogen när markerna var fulla av årets skörd.

 

 

Första geocachen, svårighetsgrad 5, många hade misslyckats före oss av kommentarerna att döma på hemsidan.

Redo för en dust med mörka, trånga grottor

 

Lena med pannlampa, utan blixt

 

med blixt

 

Om man klämmer sig ner i det här hålet och inte bryter benen i fallet ner till fast mark, tar man sig upp sen då? Skönt att vi var två så att en kunde larma hjälp...som om det fanns någon mobliteckning i området!

Lena lyckades hitta skatten...som visade sig vara ett falskt fynd.

Nu hade jag försatt mig i en knepig sits, satt fast som i ett skruvstäd och kom varken frammåt eller bakåt.

Vi hittade många utmärkta ställen för en skatt att vara placerad på, dock aldrig någon skatt! Vi fick ge upp efter 1,5h krälande med risk för att vi annars inte skulle hinna fram till lägerplatsen för natten innan mörkrets inbrott.

 

Om det stämmer med rönbären så får vi en snörik vinter även i år, tjoho!

 

Vackra kvällssol

 

Vi hittade en kallvattenkälla, med härligt gott, klart och friskt vatten.

 

Det gällde att fylla på reserverna, jag hade druckit aldeles för lite under dagen.

 

Stigen gick genom ett ljungövervuxet område

 

 

 

Vi tog en fikapaus och tittade ut över en spegelblank sjö medan solen dalade

 

Rastplatsen för natten var inte så dum den heller!

 

Lena var väl utrustad med allt man kan behöva vid campingäventyr, kniv, lykta, treangakök...

 

Det är bara att tacka och ta emot när naturen ger vackra skådespel

 

Frukost med en kantarellmacka, inte alls dumt.

 

 

Dag två blev längs en kanotled, vid ett lyft såg vi denna söta stuga med både ormbunkar och hallonsnår på taket.

 

På ett ställe kunde vi se vita, gula och röda näckrosor samtidigt!

 

Vid jättestolen hittade vi enkelt denna skatt. Så här brukar de se ut, en plastburk som skyddar mot väta med en enkel loggbok där man skriver i datum och signatur samt tar en av skatterna och lämnar en annan. Skatterna kan vara all möjlig småplock utan egentligt värde, en fin sten, ett glittrigt hårspänne, ett utrikiskt mynt...

 

Jättestolen, ett minne från istiden.

 

Geocach nummer tre var en sk multicach och ledtråden med nya kordinater var placerad på en liten metallbricka ute på enskitläskig  vajerbro över leden vi paddlade på. Först angrep vi från det ena hållet bara för att inse att pålen var svajjig och saknade en del fotfästen. Jag försökte fota metallbrickan från kanoten och zooma in för att kunna tyda siffrorna, men kom bara åt hälften av siffrorna. 

 

Lena, som uppenbarligen är den modigaste av oss, gjorde ett försök från andra sidan där pålen

 

Med risk för att bli väldigt blöt tog hon sig ut till brickan på svajjig kabel.

 

 

Helt plötsligt dök det upp en hel familj ur skogen som också var på skattjakt, men som tagit landvägen.

 

 

Viktory!!!

Vi hittade skatten på en höjd en bit upp på land med hjälp av de nya kordinaterna och bytte en liten rubix kub mot denna jultomtebug, som var påväg till nordpolen från Paris. Han har en egen sida där hans ägare kan följa hans färd mot nordligare breddgrader. Den som hittar honom och skall norrut kan ta med honom en liten bit och ladda upp ett foto med sig själv och tomten på hans sida.

 

Nöjda med dagens fynd paddlade vi vidare mot Unden.

 

 

På slutet blev det riktigt höga vågor från sidan (för en kanot) så vi fick kryssa lite.

 

 

 

Fagertärn by night

  

 

 

Så tveka inte gott folk, gå in på hemsidan, leta upp kordinater och ge er ut på skattjakt i hemstaden, på hundpromenaden, på nya studentorten, vid sommarstugan! Ett utmärkt sett att turista på!

 

 

21 Augusti 2011  | Allmänt | 0 kommentar
Namn:
E-post:
Webbplats:
Kom ihåg mig?
Din kommentar:
vilken färg har solen: (för att lura spam robotar)




hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Charlotte Wallmark                                             Skaffa en gratis hemsida