Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2011)
>>


Fler bilder från Pez Maya och Coba

 

At the camp at Pez Maya

Closed door to the bath room

The shower, 4 buckets/week for shower, washing hair and laundry.

Beach clean

One of the Iguanas that were haning about under the book shelf

The big, lazy one under the front stairs

Watch out for crocks and sharkes!

Boat push the first pale day

View from the community area

View from the kitchen window

Nick opening coconuts

Preparing dinner

I thaught we lived in the dense jungle until I got an over view

It was a thin peninsula, the lagoon to the west and sea to the east. A map with all the dive sites

We had emergancy plans for every possible hazard

The firs pool dive

Some days it rained havily

and stormy. Luckily it wasnt hurricane seasone!

 

It almost felt you could fly yourself

As it was to dangerous to take the boats out, we went kite flying instead

Carolyn thaought everyone who wanted hula hula dancing

Dressed for diving

Our favourite resturant in Playa, the best mango smoothie, guacamole and shrimp fajitas ever.

 

Colourful hotel in playa with own hammocks

Wonderful jazz musicians in Tulum

Morning duties at sunrise

 

Kitchen clean

to clean out all mice, kockroach and gecko poo

Studying fish species

The gym

Gearing up the tanks, Boyancy Controle Devices, weight belts, wetsuites, fins, masks and snorkels for the next dive

Luna Ilena

 

 

 

 Hermite

A crab of some kind joined me when studdying in the hammock

 

To get some pice and quiet you could walk away on the beach to studdy. On this beach 100 seaturtles nest every year.


Coba

We had the hotel and the restaurant al,most to our self, friendly and tastey.

You can´t get too much of guacamole and queso fondido con champinjon

Street dogs bread from mixed breeds for generations

 

The mayan ruins in Coba

You could climb the pyramide if you dared and wasnt afraid of hights

The reward was an amazing view 

This Iguana had also made it to the top!

Carolyne in a leana

Swiming in a cenote

Jumping from 5 meters

Crystal clear water


Pez Maya

Our Naufrago hut

The path from the huts to communal area, lots of birds, crabs, hermites, iguanas, spiders and other creatures lived in the dense vegitation

 

Prints after a racoon

The sky and milkey way was beautiful at night

A Smirnoff buttle dated late 1800-century

 

 

Brown Pelican

Locals fishing at the crocodile bridge

Sunset over the lagoon

 

Stealing fish

Boat duty, carrying fual

Lunch in the beginning, bread, black beans, potatoes and rice

 

Daily scadual

 

Iguana foot (and tail) prints

Cloose up of the beach

6 Mars 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 2 kommentarer
Brev hem från hängmattan

Hola!                                      End of January, somewhere in paradise.

Kanske borde jag lägga det här brevet i en flaska och sända det över havet. Det skulle nog ta ungefär lika lång tid som att använda mer moderna transportmedel.  Allt vårt bagage har ännu inte kommit, en väska saknas fortfarande. Postlådorna är gamla och hänger på tre kvart. Kort kan köpas överallt, men frimärken köps i drug store eller på posten, som stängt igen. Går man till en druge store blir man hänvisad till supermarket och väl där tillbaka till en drug store. Vi har lärt oss att det som hamnar i vattnet förr eller senare sköljs upp på någon strand så flaskpost vore kanske inte en så dum idé.

Mitt nya hem är en vit ödslig strand i Sian Kaans naturskyddsområde. Ordet är Maya och betyder ”where the sky was born”, ett passande namn. Jag kan inte se mig mätt på färgspelet varje morgon när dagen gryr. Det är så sagolikt vackert och känns verkligen som ett privilegium att få tillbringa sex veckor här. Vi bor praktiskt taget på stranden och man hör vågorna och ser det turkosa vattnet hela tiden. Just nu ligger jag i hängmattan i sammarklänning med vajande palmer runt omkring. Jag har blivit riktigt duktig på att öppna kokosnötter med macheten och är nog den enda tjejen som praktiserar det. På färska nötter är köttet mjukt och ibland lite geléartat. Ett gott mellanmål. Det klurigaste är att få ner nötterna från palmen utan att få dem eller en orm i huvudet. Nu har Vidal, den Mexikanska krokodilforskaren och legenden som bor här sporadiskt, lånat mig en kniv på ett tre meter långt skaft vilket underlättar. Vinden, som blåser, är varm och det är ca 28o C i luften och 24 – 28 o C i vattnet. Vi bor precis vid utflödet från en lagun full med sötvatten, mangrove, Manatees och krokodiler. När det har regnat sköljs kallare vatten ut i havet och ger kyliga dyk och försämrad sikt.  

Vi tillbringar alla vakna timmar under bar himmel. Soluppgångarna, när det orange klotet stiger över det gröna vattnet, är min favoritstund på dagen. Vintergatan om natten är också magnifik. Funderar på att sova i hängmattan någon klar natt, om jag står ut med myggen och sandflugorna.

De första veckorna här var hektiska. Vi skulle lära oss mycket på kort tid; dykteori, praktiska dykövningar, göra datatest på fiskarter där 100% rätta svar krävdes. Vi lärde oss alla sysslor på campen för att kunna sköta den själva. Detta inkluderade att fylla dyktankarna med luft med hjälp av kompressorer, laga mat (den största utmaningen), kratta området, bära vatten från brunnen till hyddorna så att man kan spola i toan, fylla backar att skölja dykutrustningen i samt den stora dunken på taket till diskvatten, fylla bensin i bensindunkar till båtarna (även det en utmaning), passa kom-radion när båtarna är ute, bära utrustning till båtarna  (flytvästar, nödåror, syrgas, vatten, solskyddskräm, extra fenor och annan reservdykutrustning, vinäger om man blir stungen av en giftig fisk eller firecoral). Det är en hel del teknik bakom att sjösätta och ta upp båtarna varje dag, framför allt är det tungt. Att konka på viktbälte, tank och dykutrustning är också mödosamt. Ibland känns det, som man inte skulle kunna ta ett steg till på väg upp ur vattnet efter ett dyk.

Värmen är inte tryckande, bara när man tar en joggingtur. Vi springer i bikini på den gropiga grusvägen (som de reparerade för bara 2 mån sedan) eller längs stranden. Ibland blir vi omkörda av militärer på lastbilsflak med automatvapen . De letar knarksmugglare och patrullerar stranden regelbundet med en knarkhund som ser ut att ha hittats på tippen.  Det är få turister där vi är, så vi har stranden i stort sett för oss själva. Det käns häftigt att veta att på samma strand läggs 100 sköldpaddskullar årligen av olika art i juni som sedan kläcks i augusti.

Mitt förtroende för militären grumlades något häromdagen. När vi var ute och dök, påkalldes vi från Pez Maya basen över radion. På stranden hade de två militärer, som varit ute och spjutfiskat och som  tappat bort sin båt och därför simmat mot land. Vi åkte och letade och fann båten. Ingen i besättningen saknade de två som varit under ytan.  Vi varskodde dem att deras kompisar redan simmat i land, men då sade dom ”Nej, de är nere och fiskar”! Märkligt med tanke på att de var fridykare och hunnit ända till basen en bra bit bort. När vi nämnde de strandsattas namn och pekade på basen, fattade dom att kompisarna faktiskt inte längre befann sig i området. Militärbåten hade starkare motor än vår och fast vi erbjöd lotshjälp, satte de kurs i full fräs mot basen, rakt över revet istället för att åka omvägen genom passet. Följden blev att de rammades av en våg och båten flippade 90o så att styrbord hamnade neråt, militärerna for ur och likaså fisken de fångat. Vilka ljushuvuden! Så fick vi rädda dom från strandsättning och kapsejsning. Det känns bra att våra brittiska dykinstruktörer är mer säkerhetstänkande än så.

Vi är 21 volontärer från USA, England, Sverige, Australien, Nya Zeeland och Mexico. Samt 9 dykinstruktörer. Det har känts väldigt tryggt och säkert hela tiden och fast jag inte är någon vattenälskande sjöjungfru, så upplevs det aldrig som otäckt trots att vågorna är riktigt höga ibland ute på havet. Båten försvinner ner i vågdalar och allt man ser är en jättevåg framför sig. Man dyker i genom att rulla baklänges över båtkanten, helst utan att få båten i skallen. Väl under ytan är det ofta tyst och lugnt. Ibland kan vågorna ha rört upp sand och sikten är dålig, men för det mesta är den runt 30 meter och väldigt vackert med alla färgglada fiskar och koraller. Det svåraste momentet är när man ska upp i båten igen, den far hit och dit och man ska hiva upp viktbälte, utan att tappa det, samt dyktank från ytan. It can be e bit choppy. Våtdräkten och det salta vattnet gör att man flyter bra.

Jag har gjort mitt djupdyk till 30 meter vid Lagrima Negras (Black Tears) och är i och med det certifierad open water advanced diver och får i framtiden dyka ner till 30 meter utan instruktör. Jag fick ingen nitrogen narcosis, en euforikänsla som många drabbas av vid djupdyk och som kan göra att man agerar dumdristigt. Säkerheten går först och eftersom vi har 1-2 timmar  på en skruttig väg till läkare och tryckkammare har vi goda säkerhetsmarginaler när vi dyker samt har säkerhetsplaner för potentiella hazards, ormbett, hajattack, rån, båthaveri, dyka vilse, drogfynd, polisdispyt, drunkningsolycka, dekomression sickness, orkanoväder... Yucatankusten har drabbats hårt av orkaner vid flera tillfällen och återuppbyggnanden pågår fortfarande på vissa ställen. Häromdagen fick en av våra grupper inte göra sitt djupdyk då vågorna var rejält höga och sköljde över båten vid något tillfälle. Om kaptenen skulle behövt kalla upp dykarna i förtid p g a vädret (the wind pickes upp qickly) hade det varit risk att de inte skulle höra varningssignalen. Några dagar har vi helt fått stanna på land när vågorna gått för höga.

Det är öppet hav utanför ända till Cuba och Jamaica. En dag hittade vi en väska med dricka (oöppnad läsk) som flutit hela vägen från Tobago. Tyvärr smakade den inget vidare och hade en lysande färgämnesöverdoserad orange färg. Vid ett dyk hittade vi en glasflaska full med sand med halsen igenvuxen av koraller. Det var en Smirnofflaska daterad 1879! Man kan verkligen se framför sig hur spanjorerna kom hit i stora skäpp på 1600-talet. Det flyter iland en hel del saker på stranden och varje vecka har vi beach clean längs en transekt, där vi sorterar vad vi hittat. Vi väger skräpet; skor, flaskor plast dominerar och allt går in i en databas. Hittar vi ett misstänkt paket, får vi inte röra det, ifall det skulle innehålla knark. Livet i fängelserna här är långt ifrån paradistillvaron på stränderna misstänker jag. Droger smugglas iland från båtar som kommer från Cuba och säljs vidare till Spanien. Mexikanarna själva konsumerar odlingsbara droger i liten utsträckning utan föredrar  kemiska substanser. Just nu är Extacy poppulärast. Det upprättas mycket vägspärrar runt Cancun där man måste passera förbi 20 bistra, biffiga militärpoliser med automatgevär som letar knark eller efterlysta personer. Annars har jag inte märkt mycket av det hårda klimatet i Mexiko. Alla mexikaner jag träffat har varit väldigt trevliga och hjälpsamma, en klart positiv överraskning!

Vid varje dyk ser man något nytt, även om man återvänder till samma plats. Sista dyket var enda gången jag inte såg, en för mig, ny art. Mycket beroende på att jag simmade upp och ner och räknade fiskar i en 2*2m box framför mig - man får tunnelseende. Om man svävar alldeles ovanför revet kan man se små detaljer som räkor bland anemonerna, Christmas Tree Worms, gigantiska humrar under utskjutande koraller, små juveniler eller Neon Goby, fiskar som närmar sig eller kommer fram ur sina gömställen. Det är en stor biodiversitet och artrikedom, som en regnskog under ytan. Juveniler kan ordna cleaning stations dit andra fiskar kommer och blir ”avlusade” som en biltvätt ungefär. På så vis är de till nytta och blir inte uppätna, ännu en smart lösning i kampen om att äta eller ätas! Nu, efter tre veckor, har jag lärt mig ca 70 olika fiskarter, gjort 17 dyk och varit ca 10 timmar på botten. I dyktiden räknar man inte med uppstigningstiden med säkerhetsstoppen på olika djup.

Det primitiva livet här passar mig utmärkt. Man kommer naturen nära och man får ta i med kroppen; bära vatten, kratta sanden så att sandflugornas bon förstörs. Lite som på den gamla goda stalltiden. Maten förvaras i stora tunnor och i köket luktar det lite stall från den våta jorden (torvlukt) utanför fönstret. Vi äter bara vegetariskt eftersom det saknas elektricitet och därmed kylförvaring.  Generatorn går ibland så att vi kan se en dykinstruktionsfilmer, förstahjälpenfilmer, dokumentär om de utfiskade haven, det brutala haj- och delfinfisket samt ha ett par timmars ljus på kvällarna då vi pluggar eller sitter och snackar. Jag är ganska trött på svarta bönor, röda bönor, vita bönor, linser, kikärter och soja. Dock är det hälsosam kost, vilket är en fördel när man dyker så mycket och skall hålla sig fit. Dessutom fyller dieten ett syfte rent moraliskt. Första veckorna var jag konstant hungrig av kroppsarbete och kalla dyk. Portionerna är små och alla instruktörskillar är smala som streck. Nu har vår kokkonst förbättrats avsevärt och vi har bunkrat upp med lite extra nödkäk att ha när man kommer tillbaka efter ett dykpass och det är oändligt långt till nästa måltid. För min del består nödkosten av mango, avokado, bröd med nutella och snickers. Tappade vikt i början, men håller nu på att återta förlusten med ränta.   

Jag vill inte alls åka hem från denna underbara plats, trots att vi delar den med ormar, skorpioner, tarantellor, hajar, krokodiler och en hel del annat smått och gott. Man lär sig leva i samspel med djuren. I en av hyddorna bor det en Iguana, som äter skorpionerna. Det får till följd att de har en spindelinvasion eftersom skorpionerna tar spindlar, men iguanan ratar dem. Nere i Punta Gruesa, den andra dykbasen på gränsen till Beliz, har de proplem med musinvassion. I taket på en av hyddorna bor det en stor boaorm som kommer in i hyddan och jagar. Nu har de lärt sig uppskatta den extra inneboende filuren eftersom den håller muspoppulationen nere. Allt handlar om balansen i naturen och tar man bort en art pga överfiske av tex tonfisk så rubbas denna balans och problem uppstår. Vid en av orkanerna slogs stora akvarier vid kusten sönder. Ett antal Lion Fish kom ut i havet och man förmodar att de fått sällskap av individer från privata akvarier som folk tröttnat på och släppt ut. Lion Fish kommer ursprungligen från Indiska Oceanen och har ett nervgift i sina länga spjutlika fenor. I Caribien saknar de naturliga predatorer, de förökar sig med en rasande fart 3 gånger årligen istället för normala en och livnär sig på andra fiskars juveniler (ungar). De har på bara ett par år blivit ett jätteproblem och har redan spridit sig till större delen av Caribien, från Florida ner till Venezuela och från Mexiko  till Barbados. Vi har tillåtelse att jaga dem inom reservatet där fiskeförbud annars råder med spear guns för att obducera dem och ta reda på mer om vad de äter i sin nya miljö.

Det prasslar i buskagen, när man går till hyddorna om kvällarna och stannar man upp kan man få se jättelandkrabbor, eremitkräftor,  Iguanas stora som Aragorn, Raccoons, Coati mm. Att smyga på dem om kvällen vid komposten är ett god idé. Annars ser man spåren av dem på morgonen om man glömt stänga till köket eller lämnat en hyddörr öppen. Vi bor under ett havsörnsbo och pelikaner ser vi på nära håll dagligen. De flyger i plogformation precis som änderna hemma. För fågelskådare skulle detta vara ett mecka. Vi skådar fågel längs olika transekter (strand, väg, mangrove, krokodile bridge) på morgnarna, som också registreras och går in i en databas. En liten Yellow Troated Warbler håller till i communal area där vi äter och studerar. Annras är Magnificen Fregate, catbird, plain Chachalaca, Royal Tern, Great Tailed Grackle, Tropical Mockingbird, Sandpiper (i stora flockar som gör en sällskap när man joggar längs stranden), Turkey volture, White Ibis, Great Blue Heron, Egrets och Tropical Kingbird exempel på fåglar man ser så gott som dagligen.  

Vi skulle ha deltagit i ett projekt nere i Punta Allen, hummerbyn, med att lära de söta skolbarnen engelska. Vägen dit har redan blivit så dålig att jeeparna går sönder och vi bor alldeles för isolerat för att ha råd att stå utan bil så det fick avbrytas efter en vecka.

Det är ett trevligt gäng här; glada, busiga och avslappnade människor, samtidigt som de är arbetsamma och vetenskapligt intresserade av havets hälsa. Vi har ofta briefings, då vi förbereder oss inför dyk, diskuterar efter, berömmer dom som klarat ett test eller lagat god mat. När vi dyker två gånger/dag är det 8 waves (turer) totalt fördelade på två båtar. Det är alltid intressant att höra vad folk har sett, när de kommer tillbaka. Gemensamt har vi sett en massa coola saker och det är lite av spänningen. Man vet aldrig vad man kommer att möta därute på nästa dyk. Om det regnar och är skitväder, kallt och andra dyket för dagen med blöt våtdräkt och dålig sikt i vattnet kommer man ändå tillbaka med ett leende på läpparna för att man sett något nytt och häftigt. Några har sett haj och simmat med delfiner med kalvar. Jag har sett stora havssköldpaddor, Great Barracuda, Ocean Trigger Fish,  juvenile Drum Fish och delfiner. Min favoritfisk är nog Queen Angle Fish och Yellowfin Damsel. Jag skulle vilja se en Rainbow Parrot Fish innan jag far hem. Jag har sett runt 80 olika fiskarter so far. Blue Tang, Ocean Surgeopn Fish, Squirrel Fish, Doctor Fish,Stop Light Parrot Fish, French Grunt och Blue Chromis, Bluehead Wrasse, Bicolor Damsel är vanligast, men det finns även Graysby, Reef Butterfly Fish, Spanish Hogfish, Black Durgon, Rock Beauty och fiskar med udda utseende som  Cornett Fish, SmoothTtrunkfish, Queen Trigger Fish, Ballyhoo, Scrawled Cowfish, Porcupine Fish och stora Nassau Grouper, Black Grouper, Goliath Grouper. På söndagar är vi lediga och gör utflykter. Vi har besökt Mayaruinerna i Coba, badat och dykt i Cenoter, vilket är underjordiska färskvattenkällor med kristallklart vatten med azurblå färg, många gånger med stalaktiter i grottaket och under ytan. Nu i helgen var vi Akumal och snorklade bland annat Green Sea TurtleSpotted Eagle Ray och bläckfisk. Läckert!  

Vi sover mycket. Folk är trötta på kvällarna och går och lägger sig mellan 19 och 21. Det är väckning  06.15, men jag är uppe en halvtimme innan, för att möta gryningen och se soluppgången.  

 

Tŭ Amiga Charlotte

 

 

26 Februari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 1 kommentar
Foton från Mexiko

Lämnade den snörika vintern för ett annat paradis...

... nämligen Pez Maya  i Mexiko. Här vårt privata gym.

Första natten bodde vi på 5-stjärnigt lyxhotell i Cancun med utsikt mot havet och vacker soluppgång

 

Temperaturskillnaden var ca 50 grader, luften fuktig, havet turkost och vindarna ljumna

Vinterkängor byttes mot flipp-föopps och barfotaföre

Sanden består av parrotfish-poo, små bitar av korall helt enkelt som inte blir varmt i solen

Bor man på ett smalt rev kan man enkelt förflytta sig för att se solnedgången över lagunen på andra sidan

Plaza la Isla - shopping village

Vårt hotell had een gigantisk disney-julgran. Annars var de otaliga julgranar och julkrubbor rätt fula och tucky

Frukostbuffén var fantastisk med färskpressad jouce och färsk frukt. Här hemma smakar melonen och mangon gummi har jag märkt

Vi tog färjan till Isla Mujeres, en mysig ö med lugn atmosfär, färglada hus och vackra stränder. Barstolarna utgjordes av gungor och stranden hade sängar med vita förhängen som fladdrade i vinden.

Vattnet var precis så turkost som man föreställt sig Karibien

Vi njöt av god mat och goda drinkar den första veckan. Något som skulle visa sig vara ett klokt val.

Inte ett moln i sikte och häftiga vågor

 

Ofta kam de förbi musiker som spelade och sjöng om hjärta och smärta

 

 

25 Februari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 1 kommentar
Cozumel

Lite vemodigt, lamnar snart paradiset (for ett annat paradis dock) och har nu akt fran Pez Maya. Spenderar ett par dagar pa dykmeckat Cozumel. Det levde verkligen upp till sitt goda rykte. Gjorde tva dyk igar och det kandes som vi sag hela fiskboken. Corallerna och svamparna var sa vackra och fargglada. Vi sag bla en skoldpadda, en stor stingrocka, en goliath grouper (my size), black groupers, many different anglefish, parrotfish, snappers, butterflyfish...gar inte att beskriva kanslan att se denna vackra undervattensvarld men det var euforiskt!

Idag har vi hyrt en jeep och kort runt on, det har stormat och den ostra kusten hade stora maktiga vagor. Vi stannade pa en rolig bar med papegojor och hundar. De var alla uppspelta av det kalla vadret och den ena hunden hade precis kommit hem efter en manad (!) pa sjukhus da han blivit krokodilbiten sa den for runt i krumsprang och var aldeles sjalaglad. Kan det bli battre an att sitta pa en pub men en blue margaretha och en somnig valp i knat i goda vanners lag?

 

 

12 Februari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 2 kommentarer
Diving Dos Ojos

Today we have dived two fresh water caves in Cenote Dos Ojos, realy an awsome experience! The water is crystal clear and you can se old stalactites (they grow by 1cm in a 100 year), human mayan bones, bats and the airbubbles are mercury coloured and tetra fish touching your mask.  

Time to run to grab something to eat before well wisit some ruines in Tulum.

 

6 Februari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 0 kommentar
Another day in paradise!

Denna vecka har flugit forbi, for mig ar det sista veckan som kommer och jag vill verkligen inte lamna denna underbara plats!! Det ar sa vackert och trevligt med alla nya bekantskaper, vi ar ett harligt gang!

Nu har jag fatt nya vanor, gar upp fore alla andra och moter gryningen och soluppgangen pa stranden, sover under stjarnhimlen i hangmattan, smyga pa daggdjur i komposten om kvallarna. Vi volountarer sover i fyra stugor. En stuga har en extra hyresgast, en iguana. Problemet dar ar att den ater upp alla skorpioner och da finns det ingen som tar spindlarna sa de har en hel dros av dem! Det illustrerar ganska val vad vi gor ute pa revet. Vi monitorerar och ser vad sm hander nar en fiskart blir utfiskad eller en annan introduceras som inte har nagra naturliga fiender har och vilka problem det skapar. Allt hanger ihop i en kedja som beror av varandra och pa grund av mansklig aktivitet sa rubbas balansen.

Just nu dyker vi upp och ner langs botten med fenorna mot ytan och skriver upp vad vi ser for arter och antalet efter 30m langa transekter. I morgon skall vi grottdyka i tva cenoter.

Havsornsparet har atervant till boet vid vara hyddor, pelikanerna ar overallt och jag har sett ibis, hager och frigattfagel idag pa min morgonpromenad.

Nu har GVI-bloggen uppdaterats. Vi haller till i Pez Maya och det ar ett annat gang som bor i Punta Gruesa. Jag ar en av dykufona i poolen under forsta uppdateringen och har tagit korten till de tva forsta inlaggen. Tiden gar fort, fran att inte kunna dyka har vi idag varit nere pa ett fun dive till 20m utan instruktor! Det var fyra svenskar som dok ihop idag och vi sag tre praktexemplar av Lionfish (den nyintroducerade arten som atrer upp alla andra fiskars yngel). Vi far spjutfiska den.

Sussi har uppdaterat sin reseblogg med lite fler av mina bilder.

5 Februari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 0 kommentar
Coba

Holá!

Just turning back "home" for another week at base. We have been to Coba this weekend , climbing old myan pyramides, eaten gourgous guacamole (again) and swimed in a Cenote. This was realy an extraordinary experience. Imagine swimming in a crystal clear blue fresh water spring. We will definitely go diving in one of those later on...with an experienced cave diver off course so dont you worry!

Next week we´ll start to dive twice a day, getting evan bussier I´ll imagine. Ther is not much time lying in a hammock twinkeling your toes, but when you do its absolutely paradise! Thers a lot of fun and a beautiful place to spnd some time of your life, directly on the beach. I love the sunrise at dusk, the sunset over by the cocodrillo-bridge at dawn and right now wonderful moonrises as its "Luna Ilena".

Im an open water diver now and working on my advanced. Yeterday we had a fun-dive where we could swim without any tasks to performe. Great fun! I sa a great ocean green turtle  some days ago. Different people get to see different things. some have swum with dolphins, some have swum with sharks, some have shared their beds with scorpions and some have spotted racoons. I like this free life with warm, humid air, little clothes on and...I was about to say delishous food, but actually at camp you only eat vegitarian food, a lot of beans, cick-pease, lentals and rice. Not my cup of tea at all! So today I will by some mangos, avocadoes, bread to survive..or at least stay happy and strong enough to do boat-push!

Sussi has har own travelblogg where she has published some of our photos.

See you in a week or so!

23 Januari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 0 kommentar
Off base

Ah, sa skont att fa lite ledighet! Vi hart tagit taxi och Coloctivos till Playa del Carmen dar vi skall bo over natten och atervander till campen imorgon kvall.

Det har stormat och regnat ett par dagar och mossor och ylletrojjor har plockats fram. Det har inte gatt att ta ut batarna pa ett sakert sett. Igar gjorde vi ett forsok men det fivk avbrytas, vilket antiklimax! Idag var det dock antligen premiar for open water dive 1. Det var en kuslig kansla till att borja med. Vatten ar inte riktigt mitt element och sikten var dalig. Jag tror det blir battre bara jag blir lite mer varm i kladerna (ja regnet har gjort att kallvatten fran mangroven ocksa skoljt ut och sankt vattentemperaturen fran 28 till 24 grader. Stormen hade virvlat upp massor av sand sa jag sag bara en Lane Snapper, men nagra sag Lion Fish. Det ar foresten de sistnamnda som vi skall halla extra koll pa for dom har introducerats till Caribien fran indiska oceanen och har inga naturliga predatorer har sa de sprider sig i rasande takt och ar lite av ett problem da dom ar i toppkonsumenter.

Jag ser fram emot kvallens middag, det blir nagot annat an linser, bonor och soya kan jag lova! Guakamolen har ar gudomlig! Sen blir man underhallen av mexicanare som kommer och spelar harpa och guitarr och sjunger smaktande (om brustna hjartan later det som).

Mina bada saknade vaskor har kommit fram, men Sussis saknas fortfarande sa det ar en hel del pyssel med att spara den och claima reimbursment. Fyra flygbolag inblandade i soppan och ingen vet nagot. Frustrerande. Vi bor som sagt lite off sa imorgon ska vi shoppa sant som behovs. Kladerna ar inlamnade pa tvatt. Blir fort sunkigt har i den fuktiga miljon.

Dagarna har ser ut som foljer:

Upp kl 6, halv hinkdush, dutys at 6:30 (communal, ground, boat or kitchen the whole day), eating breakfast, boatpush, preparing for dive or having tutorials on differnet subjects related to the coral reef, new boatpush, diving (if possible) or self studdying (fish or coral), lunch, new totorial, boatpush, taking a test or seeing a documentary about the oceans if times and duties permitt you can go for a run along the beach or road, swim , play beachvolly, see the sun set at th bridge over the lagoon, dinner. Freetime (now you are tired and hit to bed at 8pm :-). The sun is up 6:30am-5:30pm. Than you are guoded by your tourch.

Nu ar det dags att ga och ata, Sussi har tampats klart med alla flygbolag for idag...

 

16 Januari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 0 kommentar
Pez Maya

Sa har vi snart avklarat var forsta vecka pa Pez Maya, campen dar vi bor. Den ligger pa en strand soder om Tulum.

Ar pa hemvag efter forsta dyket i confined water och skall gora mitt forsta open water dive imorgon. Min forhoppning ar att fa se Queen Anglefish, de skall tydligen finnas pa det stallet vi ska till och nagra har redan sett dem. Vi har kort om tid nu sa jag kommer trologtvis behova avsluta abrupt och sticka till pickuppen annars far man ga tillbka, tar 5 timmar... Campen ligger i St Ka´ans Natural Reserve och det gar inga "collektivos" dit. Vi har inte rinnande vatten utan far 4 hinkar vatten/v till personlig hygien och tvatt per person. Overvager att raka av mig haret eller ofrivilligt skaffa dreads. Toan spolas med hink och man far bara vattnet dit. Duschen bestar av en tratrall i snaden med ett myggnat hangandes over. Vi saknar frys och kyl (=ingen elektricitet) sa matlagningen ar en utmaning. Kott forfars direkt sa pa menyn star "meatless balls". Man kan aven fa potatis i tomatsas med antingen ris eller pasta till. Alla maltider ar vegeteriska och sma i storleken. Det ar lite som att vara med i Robinosn mao, men lite mera dykning. Dagarna borjar tidigt da solen gar upp med arbete 1 timme innan frukost sedan ar det boatpush, riktigt tungt vill jag lova!

De forsta dagarna har varit hardtraning av fiskidentifiering, forelasnngar om korallrev, open water certificate teori, den ar nu avklarad.

Det finns aven lite coola djur ar, pelikaner flyger overallt och i plogformation minsann sa man kanner sig riktigt hemma! Det finns aven krokodiler, hajar, skorpioner, boa, korallorm, stora leguaner i massor, geckos, massa faglar och fiskar forstoss.

Man kan ga in pa campens blogg och lasa lite mer http://gvimexico.blogspot.com/ den uppdateras en gang i veckan.

 

Have to go...see u!

 

12 Januari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 0 kommentar
Cancun

Oj, oj, oj vad livet ar gott ibland! Jag kan knappt fattaatt vi ar har och att solen kan vara sa varm och omgivningen sa snofri. Kontrasten ar stor! Vi bodde pa lyxhotel forsta tva dagarna och hade ett fint rum med ocean view precis vid stranden. Servicen var forstklassig. Trots att vi var trotta efter att ha varit uppe 24 timmar sa var pasta frutti di mare vi intog innan vi slocknade helt sagolik god. Valkommen till himmelriket! Eftersom vi missade planet i Frankfurt (det forsta planet var forsenat) sa hade vi tur som blev ombokade redan 1,5 timme senare, manga sakerhetskontrollpassager blev det dock, typ 5. Vi slapp helkroppsscanning, men fingeravtrycken fick de aven om mina var ratt olasliga. Bagaet blev kvar i frankfurt och har efter 3 dagar inte lyckats ta sig fran atlanta da alla avgangar (typ 8/dag) varit fulla (!). Min ena rygga kom dock idag, men vi saknar ff tva vaskor sa nu sitter jag har och ar vaskvakt medan Sussi ranner runt och shoppar det nodvandigaste.

Havet ar otroligt turkost och varmt. Det ar harligt skont i luften dygnet runt, men inte for varmt utan man kan ga omkring och se sig om. Vi har sett soluppgangen, joggat langs stranden och sedan atit frukostbuffé bestande av farsk frukt i massor (som jag saklart doppade i choklad). I natt sov vi ute pa en o, Isla Mujeres. Dar fanns en jattefin och avslappnad strand dar vi at frukost och solbadade hela formiddagen. Jobb och stress kans valdigt avlagset just nu!

Nu ar vi i Playa del Carmen och skall vidare ut till Isla Cozumel. Lite fiskar har vi pluggat, men annu ar det manga kvar att lara sig. Forhoppningsvis gar det latteare nar man borjar se dem i verkligheten och far klam pa storlek mm.

Jag vill garna se havsskoldpadda, revhaj, parrot fish (ja jag vet det ar en hel familj) och delfiner pa nara hall under de kommande veckorna. Tyvarr ar det inte sasong for skoldpaddorna att lagga agg nu (augusti) eller valhajarna att passera kusten (maj-september), men jag har just last mig till att vi skall bo i den del av landet dar det finns gott om jungel ink jaguarer. Av tidigare erfarenhet vet jag att dessa ar nastan omojliga att fa syn pa. Hur som helst blir det nog oforglomliga upplevelser!

Tur att bagaget ar borta for nu kan jag inte ladda upp nagra bilder fran kameran som gar att ni langtar bort fran Sverige. :-)

 

 

 

 

5 Januari 2011  | Länk | Dykexpedition, Prez Maya, Mexico | 6 kommentarer


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Charlotte Wallmark                                             Skaffa en gratis hemsida