Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2011)
>>


Falköping eller Linköping det är frågan...

Hjälp, nu vet jag verkligen inte hur jag skall göra. Fick ett jobberbjudande på djursjukhus i Linköping igår kväll...och vet verkligen inte vad jag vill.

Falköping

+

Det ginns en massa kor! Det bor jaktträningskompisar runt omkring. Jag kan bo i ett hus på landet...med eldstad. En trevlig fd kursare jobbar på distriktet. Man får se dagsljuset även vintertid och njuta av landskapet. Viss frihetskänsla. Man får åka hem till bönder och hästägare. Det är bra lön. Tjänsten är ett 2-årigt vikariat med god chans till fast jobb.

-

Man lär sig hata telefonsignalen. Det är inte roligt när det ringer tredje journatten i sträck och man måste åka ut. Man är ensam på fältet. Det är mer riskfyllt att ligga mkt på vägarna och köra.

Linköping

+

Det blir en hel del kirurgi. Det blir inga nattjourer, utan bara kvällar och helgdagar. Jag har någonstans att bo tills jag hittar ngt eget. Den nya arbetstidslagen följs! Man har alltid en sköterska till hjälp. Det är en större utmaning och mer utvecklande. Det är mer kollegor att socialisera och bolla idéer med. Det blir mer ordning på träningen. Det är omväxlande.

-

Man tjänar lika mkt brutto som netto på det andra jobbet. Det är bara ett halvårsvick. Det kan bli stressigt. Man jobbar två helger av fem.

 

Tål att tänkas på och väga för och emot...

30 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Grimsö

På radio sa de att den vanligaste meningen som yttras i Sverige är..."Jag vet inte." Är inte det lite tragiskt...fast förståligt. Det mesta här i värden har man ingen aning om, men vore det inte roligare om den vanligaste frasen var "Vad roligt att ses!" "Ska vi ta en fika?" eller "Godmorgon älskling".

Vad heter Lo i plural, bestämd form? Jag tycker, av förklarliga skäl, att Lona ligger väldigt bra i munnen, men lingvisterna är mer logiska än så och hävdar bestämt att det heter loarna. De har säkert saker att invända mot en nötboskap flera nötter. Men jag tycker benämningen är passande ur mer än en aspekt.

Jag har varit på Grimsö ett par dagar och lyssnat på föreläsningar om lo- och rådjursforskningen i Sverige.  En fransk veterinär berättade om reintroduktionsprogram av björn i pyrenéerna och det var starka protester från fåraherdar och lokalpolitiker. Igår kväll fick vi höra om och se bilder från sövning av lo, varg och pumor. Mkt intressant!! Metoderna skiljer sig åt en del. Jens var iväg och köpte vin och vi gick igenom upplägget för Brasilienresan. Trevliga dagar. Det blir ett roligt gäng som åker!

Nu skall jag ner till Skara för att träffa handledaren imorgon vid åtta och sedan var det förfest och pubkväll efter dagens slut. Undra när jag skall skriva på mitt ex-jobb? Meeen det löser sig alltid...till det bästa!

29 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Konventionellt vs organsikt jordbruk

 

Idag befolkas jordskorpan av 6,7 miljarder människor. Framtidanalytiker på Population Reference Bureau har spått att jordens befolkning kommer att ligga runt 9 miljarder år 2050. För att försörja denna population kan 1 miljard ha naturmark kommas att tas i bruk ffa i utvecklingsländer. Detta kan få till följd att 2-3ggr så mycket nitrogen och fosfor används, vattenkonsumtionen kommer att dubblas och en trefaldig ökning av bekämpningsmedel.Detta kans ställas i relation till att det idag brukas 5.2 miljarder ha i torra områden varav 69 procent riskerar att omvandlas till öken.

 

Definitioner: Med konventionellt jordbruk menas ett jordbruk som förlitar sig på tillförsel utifrån för att nå hög avkastning, ofta av pesticider och syntetiskt framställda gödningsmedel. Ett organsikt jordbruk å andra sidan karakteriseras av förbud mot sådana substanser och använder istället biologisk bekämpning och gödsel från djur som näringstillskott samt odlar inte genmanipulerade grödor. De använder integrerad bekämpning (tex naturliga parasiter/predatorer) och rotation mellan grödor för att hålla nere skadedjur och svampar som angriper grödan.

 

Intensifieringen och expansionen av det moderna jordbruket är ett av de största hoten mot biodiveristeten världen över! De senaste 25 åren har artantalet minskat dramatiskt till både antal och bredd i jobrukslandskapet. Detta gäller vitt skilda taxonomier där flora, fjärilar, skalbaggar, fåglar, fladdermöss och små däggdjur studerats i jämförande studier mellan konventionellt och organsikt jordbruk. Detta har lett till ökad oro över uthålligheten inom nuvarande jordbruksnäring. Organsikt jordbruk ses nu av många som den potentiella lösningen på problemet med minskad biodiversitet.  Det intensiva jordbruket skapar även andra problem som markerosion, vattenförorening och minskad livsmedelssäkerhet.

 

1962 utkom boken ”Silent Spring”. Den blev en viktig väckarklocka och startade en intensiv miljödebatt som ledde ram till förbud att använda vissa bekämpningsmedel. Författaren, Rachel Carlson, menade att föroreningar som DDT slog hårt mot djurlivet och antalet fåglar som sjöng om våren hade minskat dramatiskt. Med rådande utvecklingstakt kunde mänskligheten se fram emot en ”tyst” vår i hans skräckscenario. Kanske kan rådande jordbrukspolitik skapa en tyst kontinent i framtiden. Inom EU, där intensivt jordbruk bedrivs, har artantalet minskat i snabbare takt än i andra länder. EU har här en viktig roll, genom att ha makt att kunna lägga om politiken och subventionera andra former, tex organisk produktion. Individuella länder behöver få upp ögonen för problematiken och ändra sin lagstiftning för att främja uthålligare brukning av jorden.

 

Man roar sig en söndag....syrran sitter med en tegelsten på 1100 sidor  miljörätt på engelska (men fick inte lägga upp bilden på hennes sura min :-)

 

Jag har suttit och knapprat vid datorn och syrran har suttit och läst på andra sidan bokhyllorna. Med jämna mellanrum har det kommit små förfrågningar. "Skulle du skriva human kand eller man kind?" "Vad betyder arable land?" "Du, att plugga är inte bra för figuren, man är konstant sugen på att småäta". 10 minuter senare när chipsskålen var tom. "Du har ingen choklad liggandes någonstans som man kan få smaka?" Svarade nej. "Jag omformulerar frågan. Har du godis här i huset som jag kan sno?" Svaret återigen nekande. Fick med syrran ut på en joggingtur och sedan hittade jag en chokladask (!) så nu mumsar vi igen och min trovärdighet sjönk markant.

 

P.S. Chipsskålen var halvslut när jag vaknade...pappa, Joa och Fia hade delat på jobbet.

 


Demon and Blue Fang

 

 

 

 

 

 

27 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Flitens lampa lyser

Huset sover. Syrran med familj slaggade in tidigt efter en heldag på utställningen. Tanken var att de skulle ställa ut katterna och sedan kastrera dem eftersom de inte får sova på nätterna. Katterna är både kära och nattaktiva! Nu har de dock blivit bitna så det blir ingen kastrering av än på ett tag. Blue fick ett förstapris och Demon blev diskad pga att han ville bita domaren. Luna hade kunnat förutspå att det skulle gå så med Sir Fräs.

Själv har jag varit flitig med ex-jobbet hela dagen. Det går sakta men säkert frammåt. Examinatorn sms:ade idag och undrade om jag skulle hinna klart i tid...hoppas det! Mentalt har jag marscherat 3 mil med mina uppsalavänner. De har knatat och vi har sms:at. Marcus och Jenny har tränat för Lasse J, så där hade man också gärna velat vara :-) Emma har rapporterat om alla sina spännande fall, inte minst de kirurgiska - avis! :-) Hon delar lägenhet med en TV, som byter till 2:an när man höjer ljudet. Så praktiskt!

Är mycket glad över att det finns telefoner!

Ikväll har jag bränt över 20 cd-skivor med data och bilder som skall skickas till studenterna i Thailand samt fixat med kvitton och ekonomi för att få tillbaka lite utlaggda pengar från skolan. Administration är inte min favvosyssla, men nödvändigt ibland för att få ekonomin att gå runt. Bristande intresse för pengar kanske sitter på samma gen som intresset för medicin? Åtminstonde vet jag flera distriktare som inte skriver sina förrättningar i tid och således går miste om en del pengar. Kommer att bli likadan.

Nu skall jag lämna hund i soffan och den fulla chipsskålen på bordet så får vi se hur mkt som finns kvar imorgon...och hur hunden mår :-) Skall bara leta rätt på tandborsten först, som ovannämnda katter varit och hämtat i muggen på väggen i badrummet och burit iväg med till någon annan del av huset. Kanske kan aktivera Luna på den uppgiften.

Må så gott allihop!

27 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Perspektiv på tillvaron

 

Du är privilegierad!

24 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
En smått euforisk dag!

Egentligen har det inte hänt något utöver det vanliga, men humöret är på topp! När jag tänker efter så kan det nog bli en av mina dyraste dagar, men man skall inte gråta över spilld mjölk!

 

Var i skolan vid åtta för att träffa handledaren. Det var en fantastisk morgonrodnad över Skaraslätten! Vi slet vidare med statistiken...och det gick sådär. Vi skrev in villkor och variabler och tryckte på "kör". Rassel och ut kom det osannolika svaret. Under 240 minuter, där endast ett beteende registreras en gång per minut så sprayade elefanten x vatten över sig 318 ggr! Jag började se hur tiden rann iväg och tyckte vi skulle göra körningar på de övriga beteendena, som gick bättre och klura vidare sedan...om vi fick tid. handledaren var mer envis och hade svårt att släppa den aktuella beräkningen. Tillslut kom jag på tankefelet vi gjort sedan handledaren börjat felsöka systematiskt och ringat in vilket beteende som gav felutslag i en lång radda.

 

För att vi skulle hinna klart senare under dagen kohandlade jag med handledaren och övertog hennes uppgift att skaffa mask. Hon skulle sitta i ett 2h långt telefonmöte och sedan åka ut till ett hus på landet och gräva i komposten efter jättedaggmaskar till morgondagens disektion. Pice of cake tänkte jag och körde full av själförtroende ut i min röda bil och kände mig nästan lite veterinärig på de små grusvägarna. Hittade huset mha en karta från hitta.se. har övergett eniro eftersom de kartorna har felat i tre fall av tre! Med spade och stövlar skred jag till verket och började ösa jord. Den var av den smetiga, tunga sorten och majoriteten fastnade på spade, handskar, stövlar, byxor och kinden... Inte en mask stod att finna förutom 1 cm långa inaktiva varelser. Hm, prövade på ett annat ställe där det både var kärle och sten så jag fick återgå till komposten. Hittade en stor fet, perfekt mask, men beställningen låg på 10! Vem planerar in mask-disektion i mitten av januari? Vad är oddsen att det inte är både kärlen och en halv meter snö? Fick tillslut inse att det inte fanns fler maskar efter att ha letat igenom ett par kubik. Kändes inte helt tillfredställande att misslyckas, men det är inte mitt fel att maskarna inte vill dö utan söker sig djupare ner efter en natt då det är -6 gr C.

Vi gjorde klart större delen av statistiken efter lunch och sedan var det PBL-undervisning. Det är roligt att lära känna nya, trevliga människor! Alla hängde dock slokande med huvudena när jag kom.

 

"Förhandlingarna" i Uppsala hade strandat och det blir ingen resa till Kenya. (Där frös min biljett á 7000 kr inne.) Det är inte det att vi inte är glada för att åka till Brasilien, men mentalt har det varit Kenya som stått i fokus. Ge oss lite ställtid så kan vi nog se fram emot det också!

For hem mot Örebro. Körde förbi en fartkamera i 80 och blev fotad, så det kan som sagt bli en väldigt dyr dag... Från Laxå var det glashalt och långtradarna låg i 60 på 110-vägen. Lika bra att inte riskera ngt så jag joinade in i slow motion-tåget.

 

Väl hemma var Luna hur glad som helst att återses. Det var länge sedan hon var så hysterisk. Ändå har hon haft det bra mkt bättre hemma än om hon skulle varit med mig, men känslan av att kanske missa något är inte kul. Jag var pigg och full av energi så det blev en springrunda medelst höga knälyft och ordentligt genomtramp i stegen. Härlig känsla när den infinner sig! Sprang på bra och slog snart i den obarmhärtiga mjölksyreväggen. Kabam! Skönt att få pressa kroppen lite och bli ordentligt trött!

 

Hemma hade mamma gjort Flygande Jacob till kortspelargänget, som gästar under kvällen. Det räckte till mig med. :-)

 

Hoppas känslan håller i sig, det är så härligt att ruska av sig motgångar som om de inte fanns och känna sig sprudlande och stark.

 

23 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Det blir aldrig som man tänkt sig...

...låter som ett tema just nu. Har tänkt att det spelar inte så stor roll om det blir Kenya eller Brasilien. Satt i skolan och jobbade under förmiddagen i hopp om att få tag på min handledare och det lyckades. Vi bestämde att ses strax efter 13, men påväg dit kom Jens farandes i sin bil och ett oplanerat möte var sammankallat. UD:s rekomendationer angående Kenya har trasslat till det lite med försäkringsbiten så nu var det Brasilien som gällde om x-jobbarna skall kunna genomföra sina studier...eller Tanzania om de kan tänka sig att åka till Brasilien direkt efter. Jag som såg fram emot valhajarna :-(

 Mötet med handledaren sköts upp till morgondagen.

Vi hade ett seminarium på temat överexploatering under eftermiddagen och diskutteade hur man skulle komma till rätta med problemet. Mina tre bridagande diskussionspunkter berörde överfisket, regsskogsskövlingen och lyxkonsumtionen:

 * Är det rätt av europeiska medborgare att konsumera importerade vattenmeloner från Isreal, ett land där vattenbrist är ett stort problem?


 * Den europeiska ålen fortplantar sig i Sargassohavet, västliga delen av Atlanten. Efter parningen dör de vuxna ålarna medan ynglen driver med strömmen och når Europa 2-3 år senare. Den kallas glasål och senare gulål under uppväxten i sötvattensåar. När de når vuxen ålder (6-20 år) ändrar de karaktär och kallas blankålar. De återvänder till havet och påbörjan den långa färden tillbaka till Sagassohavet för att sluta cirkeln och reproducera sig. Kan forskning om arters levnadsvillkor, byggandet av laxtrappor, internationellt sammarbete och fiskerikvoter rädda arter som ålen eller finns det yttligare åtgärder som måste till för att denna art inte skall dö ut?


 * Regnskogen på Borneo utgör ett unik biotop med stor mångfald, som är omöjlig att återskapa när den väl försvunnit. Totalt känner man till 210 däggdjursarter som lever på Borneo varav 44 är endemiska. Nya växtarter upptäcks och beskrivs kontinueligt. "Slash and burn" tillämpas för att bereda mark för oljepalmsplantager. Det gör att skogen minskar dramatiskt i storlek och om 15 år beräknar man att större delen är skövlad. Idag försvinner en areal av halva Wales årligen enligt en rapport från WWF. Skogen är viktig ur flera aspekter, utan det skyddande tak som trädens kronor skapar slås jordskorpan sönder av de häftiga regnen och errosion samt vattenbrist följer i skogsavverkningens fotspår. Hur skall man få de tre regeringarna (Brunei, Indonesien and Malaysia) som ansvarar för Borneo att ta gemensamma krafttag för att bevara den skog som återstår?

Vi var överrens om att det är lättare att få till en attitydförändring bland konsumenter i i-länderna än att begränsa barnafödandet i u-länderna. Att fortplanta sig är en djupt rotad  drift och även en stark religiös hävd.

I Kina tog forskre fram ett vitaminberikat ris för att motverka bristorsakad blindhet. Detta färgades gult för att det skulle kunna särskiljas från vanligt ris. De som saluförde det vanliga riset spred då ut falsarier att det gula riset gjorde konsumenterna sterila och konsumtionen av det gula riset sjönk drastiskt, trots att de hade goda egenskaper.

Ett försök till barnbegränsningsprogram i Kina har lett till att en del föräldrar väljer att döda sina flickebarn för att det är högre status och billigare att föda söner. Detta leder till ett överskott på gossar.

Skulle man bara ta av resurserna runt omkring och odla så mkt potatis att man klarar sig och sin familj skulle det tära mindre på jorden än om man säljer det för vinnings skull till en köpare någon annan stans. Att ta ut mer än sitt egna behov gör att människor beter sig annorlunda än djuren. Överkonsumtion leder till överexploatering. Mahognyträdet skulle bli ett bra hus till den lokale jordbrukaren...men blir nu även soffbord åt en europé. Mycket vill ha mer och den som har en bil behöver en till och den som har ett hus vill gärna ha en sommarstuga också. TV.n byts utt till en platt variant och soffan blir snart omodern. Reklamen vill locka oss till ständigt nya investeringar och ökar på sopberget och tär på resurserna. Ett stort resursslöseri är allt som försvinner i produktionskedjan och tillverkningsprocesser. Du anar inte vad mkt plast och embalage (förutom energi) som går åt att tillverka en mobiltelefon. Ändå vill marknaden att vi bytr ut den årligen. För varje äpple som når konsumenten slänger tillverkaren och handlaren några stycken. Det borde vara straffavgifter på sopor, men då skulle konsumenterna lagra saker hemma istället. När jag handlar skulle jag vilja kunna se på prisplappen hur mkt lidande och kostnader som plagget orsakat. Fick en minderårig sömmerska jobba hungrig för en minimal lön flera övertidstimmar utan möjlighet att se sin familj? Fick den som färgade plagget utstå kemikalier utan tillgång på skyddsutrustning?

Vi är evulotionära varelser som inte vill sträva bakåt, det ligger i vår natur. Men vi måste nog omvärdera och omfördela resurser och skapa ett stabilt samhälle istället för att focusera på vinst och utveckling.

Jag tror mer på att påverka företag att lägga resurser på miljötänkande i form av certifieringar etc. Sedan får konsumenten välja om det är Hemköp eller Lidl, den ekologiska  eller den vanliga avdelningen som gäller. Man kan välfärdsmärka kött och rättvisemärka kläder och miljöcertifiera bilar i större utsträckning. Det är svårt för konsumenten att välja när han/hon ser två likvärdiga produkter med skiftande pris. Upplysning är också ett viktigt steg i arbetet. Vi har råd att betala mer och konsumera mindre! Därmed inte sagt att allt som är miljömärkt är bra. En hotellkedja byggde en anläggning för att tvätta sina linnen på ett mer miljövänligt sätt, men samtidigt kördes dagliga lastbiltransporter dit från alla hotell ilandet...så den slutliga miljövinsten kan disskuteras även om intentionen var god.

En afrikansk kaffeodlare lärde sig engelska och skaffade internet. Nu kan han hänga med i världsmarknadspriset på kaffe och själv sköta förhandlingarna med uppköparna. Det skär bort profithungriga mellanhänder och producenten själv har råd att odla ekologiskt på samma mark, producera mindre, men med bättre avkastning och mindre bekämpningsmedel för honom att hantera.

Månag val handlar om antingen eller. Skall man äta kött eller vara vegitarian. Vad skulle hända med köttkonsumtionen om alla åt vegitariskt en dag av 7? Jag är för ett mer suddigt ställningstagande. Biffen behöver inte vara så stor, man behöver inte byta bil lika ofta osv.

Miljöskatt är intressant, det renar både luften och samvetet för charterturisterna är tanken. Skall bli intressant och se hur det utvecklas eller om det bara var en modenyck. Ekoturism kommer också starkt där viss del av vinsten är tänkt att gå till bevarandet. Upplevelseturism efterfrågas i allt högre utsträckning av i-ländernas befolkning. Det ger också en möjlighet till information om vad som gäller innan tex snorklingsturen. Koraller som man tar i dör osv. Idag är det mer hopp i och lek som gäller på många ställen.

Nästa resmål är rymden...hur stora blir miljöskatten?

 

22 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Universeum

Sitter inte i min lilla stuga och värmer fötterna framför den sprakande brasan och smuttar på ett glas vin, men inte långt ifrån. Sitter med fötterna på byråkanten och tittar på guldbaggegalan. I bakgrunden brinner det en eld och i koppen står hett the. Dagen har varit angenäm rakt igenom. Gick upp pigg och utvilad någon gång efter halv sex, åt frukost med pappa och for ner till Skara. Hann i tid och vi åkte med minibussar i gemensam trupp mot Götet och Universeum. Det var ett inspirerande besök och jag undrar om jag inte skulle läst marinbiologi istället. :-P En föreläsning och bildspel av stora och små kryp i de tropiska haven av en undervattensfotograf var helt i min smak. Vilka fantastiska djur det finns och häftiga lösningar på livets grundstenar. Att lura byten eller lura predatorn samt fortplantnings-finurligheter.  Vi guidades igenom de olika avdelningarna på Universeum och fick höra om diverse bevarandeprojekt. Intressantast var det att höra om valhajarna! Man vet ganska lite om dem. Utanför Kenyas kust dök de upp 1998 efter El Ninjo som förde med sig rom frånen räksort de föder sig på. Hittills har bara en hona iakttagits och man vet inte om de hajar man sett tillhör samma population som kan ses på andra platser i värden eller om detta är en egen grupp. Hur många är det? Var är honorna och ungarna? Valhajen är värdens största fisk och kan bli 18 meter långa! (Valar är däggdjur) De behöver inte upp till ytan för att andas. Man har fäst radiosändare på dem som släpper efter 8 månader. De flyter då upp till ytan och sänder iväg all information. På så vis kan man följa deras rörelse i havet både på djupled och geografiskt.  Inspirerande människor och en trevlig dag i en härlig tropisk miljö medan ruskvädret bjöd på hagel  utanför.

Man skall kittla livsnerven ibland och idag bestod det av en promenad uppe på glastaket till regnskogsavdelningen. Läskigt att gå ut på de centimetertunna glasskivorna och lita på att någon annan säger att de håller fast kroppens sinnen alarmerar att det är vansinnigt. Det var inte lika otäckt som att gå över the bridge over the River Kwai. Kanske för att Sverige känns tryggare och för att det fladdrade stora vackra fjärilar från Costa Rica nedanför, men till marken var det säkert 20 meter eller mer. Kom hem någon gång efter 21, helt nöjd med dagen.

Det finns så mycket jag vill se och göra nu. Jag har inte satt upp några nya mål och det har känts lite konstigt. Har inte velat planera in mer vidareutbildning, utan njuta av att ”bara” jobba till en början och kanske rota sig J. Nu har jag kommit på vad jag skall fylla fritiden med: Åka på späckhuggarsafari och titta på norrskenet i Nordnorge under november,  besöka Costa Ricas och Amazonas regnskogar och paddla längs någon av floderna och övernatta i ett trädhus, ta dykarcert och utforska korallreven vid Filipinerna och stora barriärrevet se havssköldpaddor och bönsyrseräka, simma med delfiner, besöka Serengeti och se mer av de stora kattdjuren, se kejsarpingviner på  Sydpolen…oj oj vad mkt det finns att se fram emot och drömma om! litna jord, men drömma kan man alltid. En lägereld i Sverige är inte så dumt det heller! Det finns en hel del nationalparker som jag inte har varit i än, men som jag gärna skulle vilja titta närmare på.

*Kort avbrott för att svara i telefonen* Det var Rolf som ringde. Han hade firat sin födelsedag och besökt vargarna i hägnet på Kolmården. Mitt besök i fjol hade inspirerat honom. Vilken tur att han uppskattade födelsedagspresenten från Siw! Det har gått 2 veckor efter Lucys parning. Håller tummarna för att det tagit sig!

Tittar på en dokumentär om flyktingar från Afrika, som riskerar livet i överfulla båtar, för att försöka nå ett bättre liv i främmande land.  Det får alla i-landsproblem att verka futtiga. Man kan ifrågasätta vad det är för vitts med att rädda pilgiftsgrodor när man inte klarar av att ta hand om människorna här på jorden.

22 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Långhelg

Det har varit en skön och lång helg med god mat. Större delen har ägnats åt ex-jobbet. Måste räkna om all data eftersom en elefant aldrig blev inlagd i den slutliga megafilen...så kan det vara. 

Den senaste veckan har jag njutit av matbröd av alla det slag. Det har blivit så av en slump. Surdegsbröd, anisbröd, valnötsbröd, äppelbröd, tomatbröd...mums med ost på! Har även tagit en tur i båda motionsspåren i Skara, men Luna har fått stå för springandet. Har en förryckt vision om att jag skall komma igång med träningen så fort jag börjar jobba...som om man skulle få så mycket mer tid över då? Saknar gymmet och spinningen lite emellanåt men allt hattande gör att jag inte vill investera i ngt träningskort och då blir det jogg som gäller. Blir nog inget av med gymandet förrän jag börjar jobba i närheten av Emma :-). Hon ägnade föresten fredagsnatten åt att operera bort mjälten på en hund samt ge den blodtransfussion. Tror hon kommer trivas bra på det nya jobbet! Hon var klar vid 3:30 på natten och tog tåget hem till Björn vid 5:00 när jouren var över. Stackars Björn, Emma sov större delen av sin lediga dag. Han får väl gå med i stödförbundet veterinärfruars förening. :-D 

Någon gav en träffande beskrivning om hur det är att vara tillsammans med en veterinär på balen... Man har ständig beredskap...eftersom veterinärer är ett mkt otekniskt släkte men samtidigt beroende av både telefon, bil och dator. Vid middagsbjudningar får man ta till profylaktiska åtgärder för att skona övriga gäster. Att bjuda två på samma gång är ett misstag eftersom det handlar om sekunder innan de hittar varandra...samt olämpliga smatalsämnen även om de placerats i var ända av bordet. Tar man däremot sin veterinär och går bort på middag, dyker det snart upp andra gäster som har problem med en halt katt eller kliande hund. Fritid = jobb! Semestern är en stafett från år till år...småland runt, lär känna norrlands inland... I september ligger veterinärmötet och då måste man hålla sig i sverige! Telefonen är den käraste kamraten och livlinan. Här finns tillgången till det kollegiala nätverket till lika debriefingvännerna. Inget samtal varar under 45 minuter! Skaffa lågprisabonemang! Efter 30 telefonsamtal på helgjouren är veterinären trött och överlämnar telefonen till sambon emedan han/hon sover. Denne blir en baddare på att ställa de rätta frågorna."Är hunden apatisk, jaha. Har den inte kissat och bajsat, nehej. Hög feber..mm." samt ge dom smarta råden: "Avvakta!".

Men Amor Omnia Vinci! Beväpnad med tålamod och kärlek så får man ett spännande liv! :-) ...tyckte iaf den sambon...som stått ut i 5,5 år och nu såg fram emot den kommande specialistutbildningen med blandade känslor.

Någon annan med 50 årig erfarenhet inom yrket sa att det är Modus vivendi! Att brinna för något(...eller någon) släpper oanade krafter fria och man klarar att ta sig över höga hinder. Drömmen har närts av en kamp för livet och av hängivenhet. Det handlar om att värna om rätten till ett värdigt liv...och en värdig död...och om att känna livsnerven. Drivkraften är en kärlek till yrket där tillfredställelse är belöningen. Vackra ord.

Promitto juro que semper agere pro beneficio anemalium!

 

I torsdags fyllde mor min år och vi gick på restaurang och syndade...beställde in grillade tigerräker med vitlökssmör och sås till. Obeskrivligt gott! Det är inte alltid så lätt att göra  rätt även om man är (altför) väl medveten om att mangroveskogen får betala ett högt pris. Hur skall det gå att ändra konsumtionsvanorna hos den stora massan när man inte klarar av det själv? Skriver på ett arbete om konventionell vs organiskt jordbruk. 1962 kom boken "Silent Spring" ut. Den väckte den slumrande miljödebatten med skräckvisionen att fåglarna skulle försvinna helt och därmed inte längre vara en naturlig del av det vi förknippar med en underbar vår. Boken satte focus på besprutningsmedlet DDT:s verkningar. Det ledde så småning om till att ämnet förbjöds. Idag används stora landarealer i Europa till ett altmer intensivt jordbruk. Att det skapar monokulturer och minskar biodiversiteten är inget nytt under solen. På sikt kanske vi får en "tystare" kontinent. Europa och USA är ledande på jordbruksområdet och artantalet har minskat dramatiskt både på skalbagge-, fjärils-, blom- och fladdermussidan. Idag är vi 6,7 miljarder människor på jorden och 2050 räknar framtidsanalytiker med att vi spräckt 9 miljardersgränsen. Det kommer att medföra att yttligare landarealer tas i bruk för odling. Mer konstgödsel, besprutningskamikalier och vatten kommer att användas på åkrarna. Det kommer kräva att mindre lämpade områden används som odlingsmark och urlakning, förökning (heter det nog inte he he, desertification menar jag) och errosion breder ut sig. Jag tror ändå det kommer en pandemi innan dess och decimerar befolkningskvoten markant.

Om du fick välja mellan att köpa ekologiskt kaffe eller konventionellt odlat kaffe, vad skulle du välja då?

Troligtvis det billigaste alternativet, men om de kostade lika mycket?

Väljer du det ekologiska, skall du veta att det går åt 4 ha mark för att odla samma mängd ekologiskt kaffe som kan göras på 3ha på konventionellt sätt. Skulle man väla att skövla 3 ha regnskog i Brasilien och spara 1 ha orörd med den konventionella metoden är det att föredra ur artrikedomshänseende! Nu är ekonomiska intressen krassa och därför blir det snarare att konventionell produktion appliceras på alla 4 hektaren.

Alternativet till att bli veterinär var att bli miljönisse/grön biolog, men det kändes så hopplöst med all information om försurning, utrotning, överexploatering etc så jag lade de planerna på is, men kan inte låta bli att beröra de områdena litegran. Läser en kurs i concervation biology fnv med inriktning på tropikerna. Förra veckan var vi ute och glodde på skog och betesmarker en hel dag. Kändes lite ovant.


Här följer lite bilder från sista veckan i Bangkok, som låg på mitt USB-minne. Tror inte jag lagt upp dem på bloggen tidigare.

Kungskobra

 

 

 

Stilstudie :-)

Boa

En  vackert tecknad boa

Fyrverkeri från balkongen

 

Orkideer, men det är krukorna som är hela poängen på ön Ko Kret

Coffe bar - pannorna över glödande kol och kokosnötmjölk istället för komjölk

Fiskstim

En liten pråm kämpar mot strömmen med en kolbåt

Den var tungt lastad...

...och tog in en del vatten

Bostäder

...och fd bostäder

lokal variant på spotbåt

Hemresa över vackra Bangladesh. Stger havsnivåen försvinner det här landskapet under ytan.

Vattendragen skimrade i guld

I norr fanns en del högland

Heartshaped lake

Hur smal blir den gyllene strimman
som bådar att dagen skall randas.
Det klämtar en spårvagn i dimman,
och luften blir tung att andas.

Hur fort blir lönnarna gula
Som lyser vår vandring i parken.
Att dö är att resa en smula
från grenen till fasta marken.

Stig Dagerman


Tog med en bunt orkidéer hem och några står fortfarande kvar, drygt en månad senare!

 


Dagens boktips: "Paparazzons heder av Leif Davidsen" En långsamt berättad däckare i spansk miljö, stundom filosofisk och med mkt trevligt språk.


Siste en en bild på Lunabarnet Hexa, som Ankie har tagit (tror jag). Var och hälsade på för ett par veckor sedan och en hund med mer energi är svårt att hitta! Hon ägnade dagen åt att slamra med alla metallmatskålar och det lät som en tonåring som fått just fått ett trumsett. De äldre hundarna tröttnade på att leka med hennen en efter en, men som tur är finns det några stycken att terrorisera :-)

 

20 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Risk assessment analysis

Hur farligt är et att åka till Kenya i dagsläget?

Det är en svår bedömning att göra eftersom läget kan ändras snabbt och nya konflikter/oroligheter kan blossa upp. För att besvara frågan måste man identifiera riskerna, uppskatta sannolikheten att de inträffar, värdera konsekvenserna och göra en slutlig sammanvägning om risken anses försumbar, måttlig, överhängande, stor etc.

Vad kan man då förväntas råka ut för vid en resa till Kenya?

Bli uppäten av ett lejon. Relativt liten risk, om man inte går ut ur tältet nattetid för att kissa. Men har man otur och får punktering (nästan 100% sannolikhet, men konsekvenserna är inte så stora om det inte sker) i en nationalpark med lejon i närheten. De är extra hungriga under de kommande månaderna, eftersom det är torrtid och ont om bytesdjur. Man tager vad man haver sa Kajsa Varg...och lejonen har läst hennes kokbok!  

Att stå utan kommunikation med omvärlden om man blir sjuk, får motorhaveri etc. Avhjälps relativt lätt genom att införskaffa en satellittelefon á 7000 kr.

Drabbas av diarré och kräkningar är så gott som 100% säkert att man gör. Med god handhygien, sunt förnuft, profylaktisk vaccinering, resorb, gediget medicinförråd så är risken liten att det skall bli (för)allvarligt.

Risken att bli rånad är stor. Ofta lägger rånarna ut spikmattor på någon krokig vägsträcka. Genom att undvika att bo på de billigaste haken reducerar man både rånrisken och malariarisken avsevärt.

Bli skjuten till döds. I landet finns 30 miljoner afrikaner av olika stammar och ca 100 000 vita. Ca 1000 (har varit dålig på att uppdatera mig de senaste dagarna) har dött i oroligheter efter valet , alla afrikaner. 200 av dessa i Kisumu där polis sköt rätt in bland demonstranter. I landet dör ca 700 årligen till döds vid rån, denna risk är större. Kidnapping är vanligt förekommande och då är det oftare polisen som skjuter ihjäl den kidnappade än kidnapparna själva, eftersom de ofta placerar den kidnappade i bagageutrymmet, där polisens kulor träffar vid passering av vägspärrar. 4000 dör/år i trafiken, så DET är en stor risk, men den fanns redan innan valet. Kör man själv på någon är det inte rekommenderat att stanna och hjälpa till. Stämningen förbyts ofta till rena lynchmobben och det är inte sällan som den skyldige stenas till döds på plats. Risken för rån är det största hotet, denna risk har minskat ngt efter valet eftersom det cirkulerar fler poliser på vägarna.

Risken att få HIV är inte så stor om man inte har oskyddat sex med lokalbefolkningen. 6% av befolkningen, oavsett kön, är HIV-possitiva. Risken att bli våldtagen är liten utanför familjen och försumbar i jämförelse med risken att bli rånad. Rånare är som regel ute efter pengarna och ingenting annat. För att smittas krävs ca 100-1000 oskyddade samlag med en HIV-psoitiv partner. Denna statistik hjälper dock inte den som blir smittad vid första kontakten eftersom konsekvensen är så allvarlig. Viss antiviral medicin finns, men den är inte 100%-ig.

Att bli biten av en giftorm kan ske om man går i bushen utan rejäla skor. Sjukvården i landet är god, men kan man inte identifiera ormen till art så kan det vara kört ändå… Ormar deponerar dock inte alltid gift vid bätt. Ett byte stor som en människa tillhör inte kostcirkeln och det är onödigt att slösa resurser på oss. Ormen biter i självförsvar och ofta skall man trampa på den eller hota den för att den inte skall välja att fly istället.

Drabbas av malaria är en stor risk och nästan 100%-ig om man åker till tex Zanzibar och inte tar antimalariamedicinen som man ska. Vissa områden är mer drabbade än andra. Använd myggstift och myggnät så minskar risken.

Ett alternativ som har diskuterats är att lägga om resan till Brasilien istället. I Rio mördas  5% av den manliga befolkningen och fler dör/år i landet än i Irak…men Brasilien är ett stort land med extremt stor befolkning så det är dumt att dra jämförelser.

Att bli biten av en flodhäst (och då överlever man inte) är en reell risk om man väljer att tälta på savannen. De snubblar på tältlinorna och drabbas man då av skräck och panik är det ingen god idé att springa över till granntältet. Sätt mobilen på ljudlöst och sms:a istället! Medtag potta! Undvik diarré!

Bli träffad av en tjuvjägare med dödligt giftiga pilar. Undvik all kontakt!

Bli ihjältrampad av en panikslagen zebra som jagas in i tältlägret av hungriga lejon. Denna risk är en av de större. Tillbringa inte dagarna i tältet.

Reta inte elefanterna! Du blir en liten, våt fläck!

Sannolikheten att myrorna kommer att invadera ditt tält är största hotet från faunan. Konsekvenserna är inte så stora, men du kan tvingas flytta… De är envisa och ger sig sällan av frivilligt. Undvik flodhästarna vid flytt!

Viktigast är dock att hålla koll på vilka folkgrupper som röstat på vad och undvika oppositions-förespråkarna. Nord östra Kenya, området runt Victoriasjön, Nairobis slumområden mfl bör undvikas helt. Inte bara pga oroligheter och risk för våldsamma demonstrationer utan för att infrastrukturen delvis slagits sönder och det kan vara svårt att proviantera. Att länsa en matvarubutik är alltid roigt så många har tagit tillfället i akt och ägnat sig åt denna verksamhet i spåren av oroligheterna och den bristande kontrollen från myndigheternas sida.  Massajerna är däremot bättre att umgås med så det är ingen dum idé att anlita några av dem som lokala guider.

Det som talar mot en fredlig fortsättning är att både sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu, Gahnas president och USA:s biträdande utrikesminister misslyckats med medlingsförsöken. Det skall hållas nya demonstrationer idag, imorgon och övermorgon. Håller tummarna för att dessa inte blir blodiga!

Vet inte om det fungerar (för jag har glömt hörlurarna hemma), men här kommer länken till en glädjefylld låt på Swahili, Jambo! Varning...den biter sig lätt fast.


En annan låt jag har fått på hjärnan...

16 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Hur många bekanta kan man träffa på en dag i Skara?

Jaha, så trodde man att man sagt farväl till allt vad socialt liv heter! Det är här alla bekanta håller hus, visade det sig. Två kursare från vetisch går också kursen. När jag guidade dem till Annas café för att köpa lunch stannade en bil och ut hoppade TVÅ Eminentianer. Den ena jobbar på djursjukhuset och den andra på distriktet i Falköping. De hade sammanstrålat för en lunch. Vi bestämde att ses en kväll och snacka skit. På caféet fick vi handla på krita (fördelen med en småstad), fast vi inte ens var kända där, men vi bestämde oss för att göra oss skuldfria och gick till bankomaten efteråt...och där träffade vi på Martin. Där ser man! han höll på att slutfila på sitt ex-jobb och skall vara kvar en månad.

Min examinator tog också tag i mig idag och undrade hur långt jag kommit med skrivandet eftersom han bokat in min redovisning om tre veckor...host, harkel, ehm...jag har inte börjat skriva än då ra! Kanske kan öka min motivation så att jag åtminstone är halvfärdig by than! Egentligen är det väl handledarens jobb att pusha sin student och vara lite intresserad i arbetets framskridande, men om examinatorn vill bolla idéer och komma med konstruktiva förslag så tackar inte jag nej...fast det kan ju vara en fälla. Sedan sitter han med alla trumf på hand när det blir dags för opponering.

 

16 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Dagen efter...

Nu är det över, en epok är till ända och jag känner bara ett stort tomrum…hela söndagen var ett svart hål, fast Lena och Sandra gjorde sitt bästa för att pigga upp med roliga utklipp från tidningen om flytande kor. Jag hade efterfrågat hur långt en ko kan simma…i händelse av en översvämningskatastrof. Sandra hittade dagen efter uppgifter om att en tjur flutit 9 mil nedströms längs en flod… Inte illa!

Lena hade tagit väl hand om Luna under baldagen och lånat bilen för att reka en vandringsled (undra om hon blivit inspirrerad av militärguttarna? På natten fick Luna sova i korridorsofforna eftersom jag låst dörren till mitt rum, men det gick bra det med. Säga vad man vill, men Luna har inte tråkigt…(e, jo det kan nog hända föresten, men aldrig enformigt) i mitt sällskap! Nu har hon fått flytta igen och vi är inkvarterade på Brunnsbo biskopsgård utanför Skara. Ett mysigt ställe med hemtrevliga rum, vänliga ägare och äkta mattor i trappan. Matlåda och frukost kan beställas från gästgiveriet. Jag känner att jag kommer att trivas bra här nere nu, fast jag inte ville lämna Uppsala i söndags. Luna gillar stället skarpt och dansade omkring till en början, men muttrade lite när det droppade in fler gäster som gick förbi utanför. Fick lite bannor av mig så då hoppade hon upp i sängen, lade huvudet på min mage, morrade missnöjt ett par gånger och slaggade in. Imorgon får jag sova hur länge jag vill för vår föreläsare är sjuk. Han kan inte ana hur tacksam jag är. Just nu känns det som en skänk från ovan. Det var ett tag sedan jag var så här trött sist, men efter 4:an har min toleransnivå sjunkit betänkligt så kroppen sänder tydliga signaler att det är dags att varva ner…eller så är det bara att jag lärt mig att var lite mer lyhörd :-P

Måndag morgon kände jag ett starkt behov av att sjukskriva mig. Det händer inte ofta, men det var nästan omöjligt att förmå mig att gå upp ur sängen. Eftersom jag inte ahde en lista fulltäcknad med patienter etc så fanns en reell möjlighet till detta, men sedan bestämde jag mig för att mobilisera lite kraft och åka de två timmarna till Skara för att hinna till kursintroduktionen på morgonen.

Alla är så goa. Pappa dukade fram frukost med hemkokt björnbärssylt till gröten, ny ost och tunnbröd samt tända ljus. Gjorde nog att denna dag blev en riktig kalasdag J Mamma ringde på kvällen och frågade om allt gått bra eftersom jag var så trött igår och följaktligen mindre entusiastisk än vanligt. Tur, för pengarna på kontantkortet hade tagit slut så jag var avskuren från sms:ande och dylikt för stunden. Sedan ringde hon upp och sa att hon skulle sätta in pengar på mitt kort så jag kunde ringa eller svara på sms om det behövdes innan morgondagen. Bussigt! Vilka curlingföräldrar! Uppskattar dem megaofantligt ibland.

Vi hade ett grupparbete att jobba med under eftermiddagen i måndags och sedan besökte jag en pizzeria för att äta och skriva en stipendieansökan där sista ansökningsdagen var nästföljande dag. Ägaren, var mycket pratsam, men tillslut blev ekonomisk plan, motivation samt referenser ifyllda. Nu är et bara att hålla tummarna. Det är nästan som att köpa en lott, fast större chans att vinna. Jag gillar lågriskprojekt där man lägger ner lite jobb, men ofta får något tillbaka. När svaret kommer flera månadr senare så har jag ändå glömt att jag ansökt och då käns det som en lottovinst. Om beskedet är negativt spelar ndet mindre roll för man har som sagt glömt att man lade ner ett par timmar på det en dag då man längtade till sängen mer än allt annat.

 

16 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Balen

Examen var mycket högtidlig och det känns som ett värdigt avslut på flera år av hårt slit. Först var det en ceremoni i den vackra aulan med översvallande tal om en ljus framtid från både rektor, dekanus, inspektor och veterinärmedicinska föreningens ordförande. Efter en kort spexfilm och diplomutdelning, där varje elev visades med en bild och beskrevs med ett rim (mins inte riktigt vad mitt handlade om, jag hade gripits av stunden och darrade lite lätt på benen när jag stegade fram, men det var något om en resurs för arbetet i utvecklingsländerna och jobb i Falköping).  Efter utmarsch fick jag en stor, väldoftande bukett röda rosor av familjen. Me like a lot! Det var fantastiskt kul att se min stolta far i frack. Det passade honom finfint! Man får se till att gifta sig någon gång så att det upprepas :-P. Fia och Joa var också där och urtjusiga i guldbalklänning och frack. Till slottet bar det av i fackeltåg och män bli aldrig för gamla för att uppskatta att leka med elden tycks det.

Slottet var fint pyntat med blomsterarrangemang och ljus i valv och prång. I rikssalen var det dukat för dryga 500 gäster och maten var utsökt, speciellt den ungnsbakade rödingen med romsås och västerbottenbröd. Det vattnas i munnen bara jag tänker tillbaka på det. Till huvudrätt var det hjort med kantarellsås och till efterätt vaniljparafait = lyxig, gräddig glass.  Manskören Ultuna drängar underhöll med vacker stämsång. Ljuvligt! Hedersmedlemmen höll tal, liksom ordföranden för veterinärförbundet, en pappa, en student samt två spontantal från ytligare en pappa och en respektive.  En tjej i klassen var uppe och sjöng ”I whish I was a Punk Rocker” med utbytt text. Det var riktigt bra allihop! Det som berörde mest var att färgstarka Kalle inte fanns med längre för att fira, efter den tragiska dödsolyckan för drygt ett år sedan. Däremot var det kul att se Jonaz som sånganförare och vi var säkert 10 Eminentianer där om man räknar de som tagit studieuppehåll och respektive. En pappa berättade att han inte varit glad över sin dotters yrkesval. Hon hade påbörjat juriststudier, men hoppat av efter 2 år för att bli…VETERINÄR! Detta grovarbetande lågstatusyrke passade inte för hans späda, vackra dotter. Under denna dag, när han hört alla vackra tal och lovord hade han dock ändrat uppfattning och han var nu efter 5,5 år stolt över sin dotter. Det var fantastiskt att höra och ännu mer fantastiskt för dottern, som jag vet har haft en del dispyter med sin far i ämnet.  Efter maten var det kaffe i galleriet och sedan stod Phontrattarna för underhållningen på dansgolvet. Pappa visade sig vara i fin form och riktigt dansant…fast han aldrig dansar nykter, men nu tog han ut svängarna åt båda håll utan att dunsa in i andra par!

När vi blev utkörda från slottet vid 2-tiden, var vi några stycken som drog vidare till Flustret. Det rönte en hel del uppmärksamhet med så många glada pingviner och balprinsessor på dansgolvet. Efteråt var jag så trött att jag hade kunnat sätta mig mot en lyktstolpe och sova, men tog mitt förnuft till fånga och letade rätt på en taxi. Dagen därpå sov jag till 13, vilket var på tok för tidigt för att gå upp. Kroppen ville bara sova vidare, men jag hade lite att packa inför vidare transport mot Örebro.

 

 

 

 

16 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Att sluta med flaggan i topp

I torsdags hade jag en spännande lunch...med mycket flyt.  På en timme hann jag hem från föreläsningen, ringa och boka frisör till lördagen, ringa och boka rum i Skara (där hunden är välkommen), koka makaroner till köttbullarna, äta lunchen (nota bene!), rasta hunden och mig själv, göra några ändringar i PowerPoint presentationen, kolla mailen samt hinna tillbaka till skolan med 5 min marginal för att koppla in datorn inför föredraget. Sedan strulade tekniken något, men det var inte mitt fel.  Med det tempot borde man vara halvrustad inför kommande klinikarbete!

Höll ett 45 min långt föredrag om elefanter, varför de är så speciella, hur de hålls och används i Thailand, problematik och erfarenheter från resan. Det var fantastiskt roligt att få stå och bubbla om något man brinner för inför en intresserad skara. Hade inget manus, utan pratade utifrån bilder på skärmen. Det fanns så mycket jag ville förmedla och jag tror jag lyckades för efteråt fick jag en stor kram av en av mina närmaste vänner i klassen och hon sa att hon var skitstolt för att jag var så proffsig på att prata… och med humor! Det värmde i hjärtat! Speciellt som det är en tjej jag ser upp till just i de avseendena. Under dagen och nästkommande var det säkert 10 personer till (några har jag knappt hälsat på tidigare) som kom fram och gav beröm. En del hade frågor och ville veta mer och andra var bara fascinerade som jag över dessa häffaklumpar, kul! Det är häftigt att det kan gå så lätt och vara så roligt att prata om ett ämne som berör en strakt!

16 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
En hektisk vecka

Denna vecka är smått hysterisk. Igår var det utsparksfest på kåren och sittning med 4:orna. Mycket trevligt och roligt att skutta runt på dansgolvet efteråt. Idag har vi haft undervisning från 9 - 18. Mastigt och lite segt stundom, men en mycket uppiggande diskussion om HAB (Human Animal Bond) under eftermiddagen livade upp! Det finns en del problematik kring detta som vi stöter på då och då inom yrket oc tyvärr har veterinärmedicinen mycket liten kontaktyta med humanmedicinen. I många djurskyddsfall ligger ofta en mänsklig tragedi i botten. Vi diskuterade fall som vi i klassen stött på under sommarens klinikveckor. Vad gör man när den gravida kvinnan kommer in och vill avliva sin friska 3-åriga hund för att hon är så rädd att mannen skall slå ihäl den? (Egentligen vill hon inte avliva den, men hon kan knappast ta den med till kvinnojouren). Vad gör man när barn misshandlar familjens djur? Hur skall man göra vid omhändertagande av djur från en självmordsbenägen person? Vad gör man när en djurägare inte vill låta avliva ett djur som lider och som inte kan botas? En gammal tant söker för att katten haltar och får hjälp till kliniken av hemtjänsten. Väl på plats visar det sig att klorna vuxit in i trampdynorna på katten. När skall man gå efter lagen och när skall man praktisera sunt förnuft? Kul och viktigt att diskutera etiska dilemman. En fysioterapeut var på plats och berättade om två solskenshistorier om när djur har fungerat som hjälp i rehabilitering av depressiva och svårt fysiskt handikappade människor. Jag tror vi var flera som blev alldeles tårögda när vi lyssnade.

Under lunchen kom Distriktsveterinärorganisationen och informerade om jobb, löner etc. Efter skolan kom Royal Canin, foderföretaget, och höll en säljarföreläsning. De har sponsrat balen så detta var vår motprestation. Igår var veterinärförbundet här och pratade löneförhandling, försäkring och juridiska problem. Detta gör att jag knappt varit hemma de senaste dygnen...så Luna har blivit korridorshund. Lena har förbarmat sig och suttit och pluggat framför den gemensamma TV:n så att hon skall få sällskap. Annars ligger hon bara på mitt rum och tråkar, även om dörren är uppställd. Då ligger hon istället vid ytterdörren och talar om vilka som inte är välkomna = alla hon inte känner igen. De som ränner där ofta är helt ok, men nya människor gör hon övriga korridorare uppmärksam på och så får de ta över ansvaret. Jag sprang hem på 5 min och plockade med henne till skolan på sena eftermiddagen. Variation förnöjer.

Igår försov jag mig... vi har obligatorisk närvaro så det var inte en lysande strategi. Först var det en föreläsning och sedan redovisningar. Jag trodde föreläsningen var 45min, men den var bara en kvart så det blev brott att dra på sig kläderna, äta frukost, kissa hunden och ta sig till skolan på 15 min. Sju ämnen skulle avverkas och vi var 14 grupper, så två grupper var förberedda på resp område. Jag hoppades att vårt ämne inte skulle vara först ut och om så var fallet att vår grupp skulle bli opponenter eftersom jag skulle inleda redovisningen. Sån tur hade jag inte och trots 7,14% risk att vi var först upp så blev det så. Ramlade rakt in i den egna redovisningen, men det löste sig.

Sitter och laddar över filmsnuttar från mejlen till Lap-Topen så jag skriver lite på bloggen för att fördriva tiden... Skall sätta ihop en PowerPoint presentation om Thailandsresan som skall redovisas på fredag. Har några timmar i natt på mig samt imorgon natt. Har hittills inte arbetat i programmet (men hur svårt kan det vara?) :-) Blir säkert bra. har kommit till stadiet att "allt-löser-sig-säkert-till-det-bästa -approachen". Det är lite för många bollar i luften och jag är en dålig jonglör. De man tappar får man plocka upp. Igår hade jag tappat en viktg boll, nämligen strulat bort att bekräfta anmälan till vårens kurser. Det skulle ske i mellandagarna, men då bytte vi bredbandsbolag och internet låg nere. När jag väl loggade in räckte det inte med personnummer och lösen, utan man skulle även ha beställt en särskild pin-kod. Varför göra det enkelt... Jag var således struken från kursen och måste ringa och härja med universitetet direkt då antagningsenheten centralt inte kunde göra något åt saken. Kursen börjar på måndag i Skara så det är snabba puckar, men eftersom jag ännu inte har boende där så kanske det var ett tecken...bestämde mig dock för att så inte var fallet, utan har idag lyckats prata mig in på kursen igen....och boendefrågan löser sig säkert...:-) Det börjar tydligen med middag hemma hos en av lärarna på söndag kväll så det är bara att packa ihop sina pinaler och fara ner efter balen. Zzzzz

Som om man inte hade tillräckligt med bollar i luften så kan man ju alltid kasta in några extra...Sprang ifrån mitt USB-minne i datasalen för ett par dagar sedan (låter det som jag i ett nötskal?). Frågade bibliotekarien om han fått in något under närmaste tiden...och de hade han. Samma sort och stl, men fel filer...så det var inte mitt. Nu på eftermiddagen fick jag dock ett mejl att ytligare ett sådant lämnats in (det finns fler slarvmajor/stressade studenter)...så med lite tur är det mitt. För att överleva har jag fått låna Lenas under några dagar. Vilken pärla!

Det finns en hel del saker jag kommer att sakna när jag flyttar från stan...café Linné, de nattliga månskensjoggingturerna över spångarna vid Sunnersta herrgård, korridorkamraterna (vi har suttit och snattrat och skattat om kvällarna....vilket inkräktar på sömnen, men ökar välbefinnandet avsevärt), skylten "sötnosar och gudinnor" på damernas kårtoalett, bibliotekarien (finns nog ingenting den mannen inte kan fixa och det är skrämmande vilken koll han har på oss studenter. Han letar fram böcker som man inte äns frågat om och köper in dyr nyutgiven litteratur om så udda djurslag som...elefanter. En eloge!)

Nu är filerna på plats och jag skall gå en kompensationsrunda med Luna och sätta mig med presentationen.

Dagens bästa lärarcitat: ”Bara för att man använder elektricitet för avlivning i elektriska stolen är elektricitet i allmänhet inte av ondo”.

 

 

9 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
5 milamarschen

Kl 05:30 var det uppstigning och 07:00 uppställning bakom Ica Väst vid Hågadalen. Inom det militära praktiseras inte akademisk kvart! Något att ta till sig nu när man snart ger sig ut i verkligheten... Sandra hade övertalat två civilister, mig och Lena, att hänga med på en 5-milamarsch mellan Uppsala och Enköping. Vi tog Sandras bil till starten, men endast förardörren gick att öppna så vi fick klättra in via den, 3 tjejer, tre ryggor och två hundar. Inte så tjusig entré när vi dråsade ut allesammans vid starten, men gav en del övning inför kommande strapatser under dagen.

 I övrigt bestod truppen av hemvärnssoldater, alla med militär anknytning även yrkesmässigt. Det var ett trevligt gäng och promenaden kändes inte så lång där vi gick och småpratade. På militärt manér såg dageleven till att alla hängde med och var vid gott mod. Vi tog den gamla banvallen västerut, men här och var hade vägen plöjts ner i någon åker vilket gjorde det en aning knaggligt att ta sig fram.

Vilse i pankakan...eller åtminstone i myllan

Vi litade blint på ledningsförmågan...ända tills det pekades åt två helt olika håll

Tillslut rådde enighet om den nya riktningen

Sandra och Xsnadra tog täten och häll den dagen igenom...mycket tack vare en energisk hund

 

Fi passerade flera skyltaer som denna. En timme senare stod det Enköping 24 och Uppsla 20...och då hade vi inte fikat så antingen var skyltarna missvisande eller så hade vi irrat runt (not).

Xsandra rätt nöjd på bussen hem. Det är ett under om man någonsin får se henne evkopplad. Denna hund kan jobba med rejäl energi och behålla focus i flera dagar!

På fälten blåste det en del och snön hade samlats i drivor att pulsa genom.  Det blev kortare drickapauser och en timmes lunch i Örnsköldsbro. När vi nådde fram till E18, blev det lite äventyrligt, men varken jag eller Lena förstod nog riktigt vad vi gav oss in på och var relativt obekymrade. Allt gick bra och trötta och nöjda nådde vi busshållplatsen kl 18.

Sandra hade koll på sträckan. Totalt var det 48 km som avverkats med 67 400 steg. Hon är lång och tar stora kliv så jag misstänker att mina ben fick pinna på lite mer. Det som var jobbigast på hela dagen var att ta sig tillbaka till bilen efter att ha stelnat till under bussfärden....och det var inte helt smärtfritt att ta sig upp ur sängen agen därpå, men nu har kroppen återhämtat sig hyffsat.

 

7 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Uppbrott

Så är det dags att ta allt sitt pick och pack och fara igen...mot Uppsala denna gång och sista rycket i plugget. Har varit jätteskönt att vara i Örebro hela jul och nyårshelgen. De sista dagarna har det blivit en hel del nyttigt gjort, men som vanligt låg ambitionsnivån lite högre. Bestämde mig för att arbetsinsatsen varit god och att det är ok att ta det lite lugnt också. Efter en sen lunch lade jag mig på soffan och myste medan mamma hade högläsning. Inte så ofta det händer numera, men det var underbart. När jag jobbade i Skara fanns ett ugnt par i arbetslaget. De läste för varandra och turades om varannan kväll! Tror inte det är så många vuxna som gör det, men jag tror att fler borde!

Pappa är ute och provkör bilen...eftersom värmen fortfarande krånglar. Tror inte hans magic fingers kan fixa det på en kvart, he he.

Idag har jag glatt mig åt snön hela förmiddagen. Luna har hängt i sopkvasten som jag svingade runt efter att ha skottat uppfarten så hon är också nöjd (lite lik far sin) över allt det vita. Nu på kvällen längtar jag tillbaka till värmen i Bangkok :-) Fryser. Börjar fundera på om jag inte är riktigt klok som åker tillbaka till Uppsala redan ikväll för att tillbringa morgondagen ute, men jag är i gott sällskap så vi galenpannor får peppa varandra när tårna fryser och musklerna värker.

Må så gott och njut av helgen!

 

4 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Hemläxa!

Snart dags att gå sista veckan i skolan! Över jul fick vi dock en hemläxa...som jag förträngt. Vi fick var sitt ämne och skulle intervjua släkt och vänner om deras åsikt i ämnet. Hur kul är det att dra upp rävens dvärgbandmask och parasitens cykel när man sitter och äter glass med hallon och blåbär...Man vill ju gärna behålla några vänner och inte bli den där äckliga nörden...även om syrran nog tycker att jag är på god väg dit :-)

Alltså behöver jag Din hjälp att besvara denna enkla fråga (Kan göras anonymt i "kommentar" nedan):

 

Vad vet du om rävens dvärgbandmask? Är du oroad att den skall orsaka problem som kommer att påverka ditt liv i framtiden?

 

För Er som inte har en aning om vad det är så ges en kort bakgrundsinformation:

 

Parasiten har aldrig påvisats i Sverige, men förekommer i Danmark och Centraleuropa. Mellan 2001-2005 har en övervakning bland svenska rävar skett där 1800 exemplar har undersökts utan att parasiten påvisats. Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, är en 1-4mm lång binnikemask som härbärgerar tunntarmen hos medelstora carnevorer (ffa rävar), som äter smågnagare. Masken producerar ägg, som kan infektera mellanvärden, gnagarna, och bildar där cystor. Människan kan av misstag infekteras och bli en mellanvärd och därför klassas parasiten som en Zoonos. 

 

Själva infektionen går till så att äggen skits ut och äts upp av mellanvärden. Äggen kläcks och penetrerar tarmen och följer med cirkulationen (blodet) till olika organ i kroppen. I levern förblir larven i proliferativt stadium (en cysta som växer) och omgivande vävnad infiltreras. När mellanvärden äts upp utvecklas larverna till adulter (vuxna, äggproducerande parasiter) i tarmen på det slutliga värddjuret.

 

Inkubationstiden hos människa (från att man får i sig ägg tills sjukdomssymtom ses) är 5-15 år och leder till döden om den inte behandlas. Överlevnadschansen under en 10-årsperiod är 29% hos obehandlad individ, men med behandling stiger den till 80%. Behandlingen är livslång och kostsam och uppgår till 10 000Euro/år för en människa, vilket skulle bli ca 300 000E/ varje smittad individ under ett liv. Då leverns kan bli så ansatt att den inte kan fungera tillfredställande kan transplantation bli aktuell.

Hundar som semestrar i, eller importeras från Centraleuropa kan ta med sig dessa parasiter in i landet. Risken att de då skall överleva är relativt god. Överlevnadstiden är upp till ett år i miljön vid kall och fuktig väderlek. Medelöverlevnadstiden är 240d under höst och vinter och 78d under sommaren, de tåler minusgrader ner till -18 väl medan -83 grader dödar dem direkt och vid 60-80 grader dör de inom 5 minuter.

 

40-75% av rävpopulationen i Centraleuropa är infekterad. I takt med att rävarna blivit allt mer urbana har smittan förts över till hundar i större utsträckning, vilket ökar zoonosrisken. Hur många hundägare blir inte slickade av sin hund...som varit ute och botaniserat bland rävskit?

Under 2003 fördes 30 000 hundar in i Sverige från andra länder varav ca 100-200 kom från länder där dvärgbandmasken är endemisk i vissa regioner.

Ett tänkbart scenario är att hundar tar in parasiten till landet, skiter i naturen och smittar ner den vilda faunan. Konsekvensen kommer då att bli en ökad risk att konsumera bär och svamp, som inte sköljts och tillagats ordentligt. Vi måste då lägga om våra vanor hur vi hanterar och äter bär och svamp och även avkastning från trädgårdsodlingar där rävar kan ha tillträde. Det kan medföra restriktioner i hur hundar får vistas i naturen, utökade avmaskningsrutiner (med resistensproblematik som följd) och ökade kostnader för samhället.

 

Tur att jag inte drog det här vid julbordet. Stackars personen som hade hemläxa om trikiner...samtidigt som de skulle avnjuta julskinkan :-P

 

3 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Social dag...eller fika gånger 5

Gårdagen bjöd på en hel del samvaro med vänner. Gav mig iväg medan det ännu var mörkt för att hänga med Lars och övriga jaktlaget ut och se om vi kunde knäppa någon älg eller kronhjort. Det snöade sparsamt och det var fin spårsnö, men lite röresle bland djuren. Det är en del lo på markerna så rådjuren har miskat rejält i antal (fast jag vet att 3 av dem befinner sig i farmors trädgård eftersom hon matar dem med potatisskal dagligen :-).

Jag blev utrustad med både hängslen och livräm... (läs gps och kom-radio). Det är backig terräng och en hel del kärr och eftersom jag inte kan markerna har det hänt tidigare att jag gått ur kurs och tappat bort mig på kartan. Nu var det iaf spårsnö så att man kunde bakspåra sig själv om behov uppstod. Jag och Ygve agerade drev...eller snarare vi hade en trevlig skogspromenad bland snöklädda granar och furor. Vi såg mest dygnsgamla spår och legor. Hundarna fick upp ett par färka spår, men kom tillbaka ganska snart igen. Det enda vilt jag såg var en liten skogsmus. Man får vara glad åt det lilla! Det var kallt för skyttarna att stå på pass, men varmt och mysigt innne i militärtältet tack vare kaminen. Lite udda möblering utgjordes av en guldkantad serveringsvagn i det annars sotiga kolmilalika tältet. Fika är som i alla andra sammanhang det allra viktigaste!

På hemvägen hälsade jag på Farmor som hastigast och hon berättade om sin resa till Israel för många år sedan.

När jag kom hem till örebro hade morbror Ivar och Kerstin precis åkt efter en snabbvisit så jag missade dem tyvärr. Åkte och bytte en julklapp och for sedan förbi Marcus och Jennie. Luna var trött efter jakten och Jäger konvalicent så vi satt och språkade istället för att träna. Jag började fundera över framtiden och fick lite ågren eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill, bättre att låta det bero och ta dagen som den kommer skulle jag tro. Marcus har en ganska bra livsfillosofi när det gäller jobb och fritid.

På kvällen hälsade jag på Lena, som är en riktig fena på att laga god mat. Hon bjöd på både kakor och tårta! Det var trevligt att snacka lite om livet i stort och smått.

 

3 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar
Nyår

Finns det något bättre än att umgås med riktigt goda vänner i en stuga ute på landet med levande ljus i varje fönster, en sprakande brasa och god mat medan snön faller utanför? Tror inte det. Året började således på bästa sätt!

Var inte riktigt så berusad som kortet ger sken av

Stugan är så mysig, lågt i tak, grova bjälkar och inredd med marmor från trakten

Till förrätt åt vi smarrig sillsmörgås och vätternkräftor, som far och son varit ute och fiskat under en blåsig premiär med höga vågor...samma natt då Lena och jag sov i grottan och såg ut över de små båtarna som guppade fram på den oroliga sjön! Tänka sig, jag hade ingen aning om att det i en av båtarna kunde sitta bekantingar.

Gunilla hade gjort i ordning rådjursfillé, som Måns skjutit i samma viltåker där han fick sinn udda 14-taggare :-) Det är något visst med viltkött!

Ny teknik är alltid kul, vi blev inte riktigt kloka på hur blixten fungerade. Ju kraftigare avfyrning eller högre ISO-tal, ju mörkare bild. Mysko!

 

 

 

Pappa undersöker om Lars kompaktkamera slår systemvarianterna

 

Luna hittade en god (och generös) vän i Gunilla

Vilda diskussioner i bortre änden av bordet om livets stora frågor...tron på guds existens, parapsykologi och hur man kan tänka i sju dimensioner...

Höstäpplen på tork

Pappa agerar eldvakt

Lars och Britta lyssnar roat på...en teori om att det är 08:ornas år i år. Efterdom de även kallas råttor, så var det förutseende av kineserna att veta det för flera tusen år sedan när det bestämdes att det skulle bli råttans år i år. Hur de även kunde veta att stockholmarna skulle ha just det riktnumret är nästan otroligt, men stärker bara teorin att Stockholm är den medelpunkt hela världen kretsar kring! :-p 

Sjumilastövlarna

Lyckades bli osams med farmor under eftermiddagen, men hon behöver kanske lite tid att smälta det hela. Lars, som alltid är generös och hittar snabba lösningar på problem, erbjöd sin hjälp under våren så nu ser saker och ting ut att lösa sig. Vad skulle man göra utan vänner! Hakuna matata!

 

1 Januari 2008  | Länk | Allmänt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Charlotte Wallmark                                             Skaffa en gratis hemsida