Vi älskar att träna men även mysa i soffan
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2023)
>>


Pommac 1:a pris ökl Kiruna i lördags!

Pommac på väg upp med and

 

I lördags startade vi på B-prov i öppenklassen i Kiruna. Det var en mycket trevlig tillställning.

I fjol på vår första start i Öppenklassen så fick vi ett förstapris och sedan har vi haft ett par 2:or men nu fick vi vår efterlängtade andra 1:a.

Provet gick till som följer:

Det startade med en transport genom ett litet skogsparti ner på en myr där det först blev en landmarkering till den ena hunden och sedan en vattenmarkering till den andra. Sedan byttes det plats och proceduren upprepades. Pommac spikade båda dessa. Ganska ordinära markeringar med dolt nedslag på båda med kråka på land och and på vattnet.

Sedan vände man om och en kort landmarkering som skedde då den andra hunden hade greppat vattenmarkeringen och var på väg in.

Därefter var det en transport över myren, som var fylld med en massa "lönnhål" så man fick verkligen vara försiktig vart man satte fötterna, fram till var sin landdirigering. Den ena rakt ut åt vänster och den andra rakt fram, dvs 45 grader från den andra landdirigeringen. Pommac gick ut spikrakt, trodde att den skulle vara svårare än vad den var eftersom det var en massa ris "krypbjörkar/ris" som de var tvungen att ta sig igenom/över. Landdirigeringarna var c:a 60 meter lång. Han gick som sagt var rakt ut och då jag blåste fast honom och blåste söksignal så fann han fågeln direkt.

Dirigeringen låg dessutom i själva sökområdet så vi gick in i detta bakifrån. Nybörjarhundarna hade haft sitt sök här också så det var mycket vittring i området.

Vi fortsatte med transport ner till vattnet och där var det dags för dubbelmarkering på vattnet samt en vattendirigering för den andra hunden. Vi fick börja med dubbelmarkeringen på vattnet.

Skytten sköt ett skott och innan ens den första fågeln landat på vattnet så kom nästa skott. Kastaren på andra sidan sjön tvekade då att kasta men då domaren ropade och skulle säga att denna skulle göras om så kastade hon ut fågeln. Jag skickade Pommac direkt. Han hade uppfattat båda kasten ändå så jag tvekade inte.

Inte Pommac heller, han spikade dessa båda vattenmarkeringar som är något utav de svåraste och längsta som jag har skickat honom på. De var säkert 90 m och låg på linje där ute. Han var för övrigt den enda hunden som spikade dessa.

Den andra hunden fick sedan göra vattendirigeringen. Hunden som vi gick i par med ville ej gå ut och ta denna utan simmade runt och kom till sist upp på land igen.

Därefter vände vi oss om och det var dags för oss att göra fältet. Ett stort och tungt fält var det. Pommac sökte mycket effektivt och rutinerat (enl domarkritiken) av fältet på ett mycket bra sätt och fort var det gjort så var fältet inhämtat.

Sedan vände vi om och det var dags för vattenarbete igen, denna gång skulle den andra hunden plocka in vattenmarkeringarna och vi skulle ta in vattendirigeringen. Vår parkamrat hämtade in den första men hade otur med den andra som han ej fick in utav avbröt och kallade in hunden. Då sa domaren att jag kunde skicka på vattendirigeringen och då sa jag att jag vet ju inte ens vart den ligger... ja just det sa hon.

Hon förklarade att den låg vid den lilla kullen, jag trodde då att hon menade uppe på myren på andra sidan sjön men nej, det var det ej. Lilla kullen på vattnet var det, då trodde jag det var i strandkanten, nej det var det inte heller, det var mitt i vattnet där det var en liten ö av vass och där trodde jag inte att den var.

Då jag fick klart för mig vart den låg så skickade jag ut Pommac och han gick spikrakt ut till denna, blåste söksignal och han klev upp på "ön" och ner igen och rundade den, såg inte ens upptaget, så snabbt gick det ;) men då han rundade ön och var på väg tillbaka så såg jag anden i munnen. Härlig känsla.

Pommac satte inte en tass fel under hela provet vad gäller arbetet och domaren, som var Ingela Funck för dagen, sa under den öppna kritiken att han skött sig på bästa sätt på alla moment. Ett fantastiskt sök, utmärkta markeringar på både land och vatten samt klockrena dirigeringar på både land och vatten.

Nu tar vi och skärper upp träningen mot Elitklassen, för i och med detta 1:a pris så har vi nu våra 2 ettor i öppenklassen och är nu klara för uppflytt till Elit!

Vi har en del att jobba vidare med och det ska bli så roligt!!!!!

Kram

/Agge

26 Augusti 2013  | Länk | Dagbok | 2 kommentarer
Jaktträning med både störningsmarkeringar och långa linjer

Idag så blev det jaktträning som hette duga! Riktigt kul dag. Enda smolket i bägaren var att orken tröt för mig själv. Har nu varit förkyld i två omgångar, den första 3 veckor och sedan nu en sväng till och är nu inne på andra veckan.... usch. Nåja nu pratar vi inte mer om det....

Jaktträning stod på schemat idag och det var ett härligt gäng som träffades på ett kanonställe för just jaktträning på vintern. Våra vänner skoterförarna har kört upp ett sandtag så det är slätt som ett salsgolv och det är både backigt och små öar med buskage och träd så det blir ganska rolig terräng att träna i.

Dagens träning blev upplagd såsom följer. Vi var två gäng, 4 x 4. Först det lite yngre gänget som vi tillhörde, det var Vissla, Zebben, Mister och Pommac.

Vi hade börjat med att motivera upp 3 olika långa linjer, där en gick lite på skrå, en ner och upp och förbi ravin samt förbi en skogsdunge och den sista förbi en massa träd och skogsdungar bort upp mot en backe. Dessutom förbi ett närsök som låg till väster.

Därefter började vi med svåra enkelmarkeringar med dolda nedslag och i ganska svår terräng, dvs de har lätt att välja väg och ta skoterspår och sedan tjorva bort sig. Var riktigt imponerad av Pommacs markeringsarbete, ingen tendens att välja väg utan rakt ut och spikade alla sina markeringar. Oj vad det kändes bra!!! Han är så duktig!

Vi ställde upp alla 4 på linje, två hundar tog var sin enkelmarkering först, 3:e hunden gick och tog linjen därefter och där markeringarna fungerade som "störningsmarkeringar" och den 4:e hunden var passiv. Trodde det skulle vara svårare men Pommac gick rakt och fint ut på den linje som jag satte upp och brydde sig ej om de markeringar som hade fallit, gullgubben!!!

Sedan var det vår tur att vara passiv och därefter flyttade vi fram och tog markeringarna.

Det blev samma upplägg på nästa linje, där föll markeringen dold bakom "ravinen" de fick alltså springa ner för en backe passera en dal och sedan upp för en lika brant bake på andra sidan för att sedan finna markeringen bakom denna backe i djupsnön. På denna efterföljande linje skulle man skicka hundarna lite på skrå och sedan skulle de fortsätta ner i dalen och korsa denna långt bort till höger mot ett skogsparti.

Efter detta så tog jag den andra långa linjen förbi både "öar" av träd och buskar långt bort och upp mot en kant i baken. Denna avslutade jag med utan störning på.

Alla hundarna var riktigt duktiga och det var kul att träna. Efter detta tog dock min ork helt slut och jag hade börjat bli ganska frusen så för att inte spä på min förkylning ytterligare så valde jag att avsluta och fara hem. Det hade då hunnit gå drygt två timmar.

De andra fortsatte dock med träningen och hade gjort en hel del roliga övningar men jag får vara glad att jag orkade vara med så långt som jag orkade. Nu hoppas jag bara förkylningen ger sig!

Som sagt var så var jag supernöjd med Pommac och han har verkligen utvecklats under denna vinter! Han har ju blivit en stor kille nu med sina 3 år!

Hej svejs

/Agge

 

10 Mars 2013  | Länk | Dagbok | 0 kommentar
Pommac 3 år idag

Idag fyller Pommac 3 år. Vi har firat med en massa roliga lekar och mycket extra godis. Tyra gladde honom med en riktig buskul Lekstund och sedan blev hon bjuden på hans kalas. Det bjöds på korv, ben, mat och lekar. Vi körde ett godissök, humpa korv och lite andra kuliga lekar. Nu kopplar vi av framför ny-TVn i soffan. Ha en härlig helg /Agge
18 Januari 2013  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
2:a pris på jaktprovet i Skellefteå den 3 oktober

Är så otroligt nöjd med Pommac igår. Det var ett väldigt omfattande och svårt prov (enligt mina mått mätt) med långa och kluriga dirigeringar.

Det började med en promenad och under denna så avlossades ett skott och först efter detta fick vi vända upp hundarna mot markeringsområdet. Det var en dold kastare som humpade en fågel som föll dolt ner bakom en slänt. Eftersom vi hade lägst startnummer så skulle vi ta den första. Det blev inte så bra kast utan väldigt lågt och snabbt (enl domaren) men Pommac hann ändå uppfatta slutet av markeringen. Han spikade denna.

Sedan fortsatte promenaden och händelsen upprepades för den andra hunden.

Sen kom vi fram till fältet. Det låg 3 st ute i blötmark och 3 st på land. Jag hade dessutom missuppfattat vart gränsen för fältet gick och hade bara tur att jag inte kallade in honom då jag hörde att har var ute på vattendelen. Då han sedan kom in med fågel från denna så förstod jag att den delen också ingick.... Han gjorde ett mycket bra fältarbete.

Sedan blev det en promenad tillbaka en bit för att ta in landdirigeringen. Jag skulle ta den första eftersom jag hade lägst nr men då jag gjort oss klara för denna så sa domaren att vi skulle ta den andra istället för att annars skulle han fått vind från den andra. Det blev bara att flytta oss 5 m åt sidan. Gjorde ej rätt förberedelse på denna plats för att skicka honom på linjen så då jag skickade ut honom så hade han den andra linjen som jag förberett honom på i skallen så det blev en krokig och omständig landdirigerng där jag t o m tappade bort granen som vi skulle skicka till men han löste det i alla fall men snyggt var det ej....

Gick tillbaka och det var dags för den andra hunden att skicka på söket och vi fick kika på. Då sökhunden var på väg in med den 3:e från fältet så avlossades ett skott ut för oss och vi skulle hämta in en landdirigering på 100 meter förbi de markeringar som fallit i slänten. Trodde denna uppgift skulle vara omöjlig men här sprang han bara rätt ut och höll linjen hela tiden och det såg superenkelt ut! Blev mäkta imponerad av honom där!!!! *Gullplutten*

Sedan blev det en dubbelmarkering på vattnet. Vi stod uppe på en höjd och skulle skicka dem nedför slänten till myr/sumpmarken som ledde fram till vattnet. Båda markeringarna föll dolda bakom vegetation. Då det var vår tur hade det t o m slutat blåsa så vi hade ingen hjälp av vinden heller då det tidigare hade blåst från vänster till höger så man hade fått god hjälp av den. Han spikade den första och gick ut rätt på den andra men fick den inte i näsan så han började söka sig längre ut innan han kom på den så den blev lite omständig men nöljd ändå!

Därefter ny passivitet då den andra hunden skulle hämta in dubbeln. Parhunden hade lite otur han också och de höll på väldigt länge. Till slut så ropades jag fram igen för att köra den avslutande vattendirigeringen.

Man skickade den från samma höjd som vattenmarkeringarna men lite snett åt vänster. Jag trodde att denna absolut skulle bli för svår för oss att hämta in pga att det var en lång och klurig landlinje fram till vattnet som både bestod av myr/sumpmark och blöta hål i. Han gick dock ut rakt och fint fram till vattenkanten men började sedan dra sig åt höger (antagligen eftersom markeringarna gått åt det hållet) Här var jag dock snabbt med och blåste fast honom och skickade ut honom  i vattnet. Han hoppade ut i vattnet direkt och simmade sedan ut mot vegetationen där den vänstra markeringen landat men jag tänkte att får jag bara öve honom på andra sidan kan jag styra honom där.... där kröp orutinen fram igen. Dåligt tänkt eftersom jag tappade honom i dessa buskar. Han kom dock fram och sökte kontakt ocih då var jag snabb på att visa honom vänster. Han tog detta och simmade sedan rätt till vattendirrens vilt. Denna blev inte heller så rak som jag hade velat men ändå nöjd med honom. Han tar mina tecken på vattnet (bara han kan se mg he hee) så det kändes kanon!!!

Vi var den enda som fick 2:a pris denna dag och blev provbäst med detta. Det blev två 3:e pris och resten nollade.

Nu blev jag verkligen inspirerad och hade gärna startat igen, synd att proven nu är slut!!!! Men det kommer ju en ny säsong nästa år så då hoppas jag vi får ta vår sista 1:a i öppenklassen.

Är så imponerad av honom, han hade dessutom Tyra kring sig som är i höglöpet men kunde ändå jobba så himla bra, härligt! Då vi kom hem så gick det hett till och jag blev tvungen att ha Tyra i soffan med mig och Pommac på golvet.

Inatt så blev det inte mycket sömn för han väckte mig många gånger med mycket kärlek vill jag lova he heee

Ha en skön dag alla vänner!

/Agge

4 Oktober 2012  | Länk | Dagbok | 1 kommentar
Pommac 1:a Pris Öppenklass B-prov i Gällivare

Vi for ner på lördagen för att hinna se några kompisar som startade i nybörjarklassen på lördagen. Hann dock inte se så många men i alla fall Pommacs syster Luna. Det var jättekul att träffa Erkki och Luna och de gjorde bra ifrån sig, det blev ett 3:e pris denna dag.

Sedan for vi vidare in till Gällivare stad och checkade in på Grand Hotel Lapland jag och Pommac. Ringde sedan min kompis Monika för att träffa dem och ta en långpromenad tillsammans. Hennes dotter Ebba var förstås med och hon formligen avgudar Pommac!!! :))

Hon fick hålla honom i koppel och promenera med honom och hon var så stolt! Han är verkligen kär i barn!

Sedan gick vi tillbaka till hotellet, blev inbjuden till Monika men hennes katt var magsjuk och jag ville ej riskera att det skulle smitta till Pommac så jag avstod. Vi gick till korvmojjen utanför hotellet och tog en hamburgare tillsammans jag och Pompe.

Monika och Ebba kom till oss på hotellet istället senare på kvällen. Då de sedan hade gått så gick vi ut på en kvällsprommis och därefter kröp vi ner i sängen och bara myste vi två.

Jag sov inte många timmar den natten, trodde inte att jag skulle vara så nervös men det var nog mest för att jag inte skulle vakna i tid som jag sov så oroligt.

Vi klev upp tidigt och var ut på en morgonprommis. Därefter fick Pommac frukost och jag själv börjad packa ihop våra grejer. Gick ut med dem och Pommac i bilen innan jag själv gick för att äta en riktig hotellfrukost, tyvärr så var jag inte hungrig, av någon konstig anledning he heee.

Därefter bar det iväg till provplatsen för samling och upprop samt kontroll av chippmärkningen och vaccinationsintyg mm. Vi fick också en kort provgenomgång och jag tyckte att det lät som en mycket svårt prov i mina öron och jag blev jättenervös. Skulle jag bara klara av att gå runt det själv???? Det var ju hur blött som helst samt flera hundra meters promenad sammanlagt (sa domaren vid progenomgången). Jag som är så dålig i knäna och att gå på myrmark kan ibland vara omöjligt pga smärta och balansen (men det gick bra)

Det hela började med en promenad ner till fältet, under denna så avlossades det 4 st skott. Vi fick jobba på två likvärdiga fält med ryggarna mot varandra. Det var ett mycket tungt fält som både innehöll simdjupt vatten men också myrmark och en smal skogsremsa. Allt var jätteblött så även där det brukar vara torrt var det blött.....

Allt vilt från fältet skulle in och hundarna var tvungen att simma ut i det simdjupa vattnet för att få tag i två vilt som låg där, simmade de inte ut där så fick de ej heller lukt på dessa. Men Pommac skötte fältet mycket bra och gjorde ett effektivt och toppenbra jobb!

Sedan blev det en promenad fram till en dubbelmarkering på vattnet för den ena hunden och som den andra skulle sitta bredvid och titta på. Det var en väldigt klurig dubbel, lång som dessutom drev iväg mot land på andra sidan innan det var färdigt och den andra hamnade på land. Han klarade dessa på ett ganska bra sätt.

Då den andra hunden greppat sin andra vattenmarkering så avlossades ett skott för vattendirigeringen. Vi gick en promenad fram till platsen för denna och fick därefter skicka hunden. Denna tycker jag inte var så svår men jag slarvade nog i utskicket för han blev lite osäker och jag fick stötta honom från start innan jag fick iväg honom. Sedan gick det galant. Han kom över på andra sidan och jag blåste fast honom och gav honom tecken dit han skulle samt närsökssignal då han var i området och det var inga problem med detta.

Därefter var det en promenad igen fram till landdirigering för den ena hunden och en lång enkelmarkering med dolt nedslag för den andra hunden och sen blev det förstås ombytta roller. Det avlossades två skott i snabb följd, en för landdirigeringen och en för markeringen. Pommac spikade denna markering och sedan fick vi avsluta med landdirigeringen som han skötte perfekt!

Är så nöjd med min fina kille, han är en dröm att föra och få vara med. Lugn, samlad men också en jäkla fart i och det gillar jag!

När det sedan visade sig att det räckte till ett 1:a pris, ja då var lyckan total!!!!

Tack till alla trevliga människor, all support och naturligtvis alla grattiskramar, sms och FB-hälsningar!!! Det värmer verkligen i hjärtat!

Kram

/Agge

3 September 2012  | Länk | Dagbok | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Tyra LP Ewokés Final Call For You                                             Skaffa en gratis hemsida