|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Mars (2018) |
|
|
|
(2) |
|
(1) |
|
(24) |
|
(9) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(7) |
|
(11) |
|
(43) |
|
(6) |
|
(19) |
|
(3) |
|
(13) |
|
(13) |
|
(4) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(16) |
|
(10) |
|
(10) |
|
(23) |
|
(11) |
|
(14) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(53) |
|
(24) |
|
(76) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(71) |
|
(89) |
|
(93) |
|
(48) |
|
(68) |
|
(91) |
|
(121) |
|
(39) |
|
(61) |
|
(30) |
|
(40) |
|
(43) |
|
(21) |
|
(5) |
|
|
(13) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(6) |
|
(36) |
|
(1) |
|
(34) |
|
(1) |
|
(6) |
|
(0) |
|
(36) |
|
(12) |
|
(3) |
|
(9) |
|
(15) |
|
(3) |
|
(14) |
|
(24) |
|
(15) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(0) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(65) |
|
(18) |
|
(8) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(355) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(95) |
|
(3) |
|
(7) |
|
(0) |
|
(5) |
|
(14) |
|
(485) |
|
(13) |
|
(11) |
|
|
|
|
Inlägg: 1362 |
Kommentarer: 605 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Raspeballer = palt
Då var middagen avklarad & bortdiskad för idag. Jag gjorde Raspeballer tillmiddag.
Det är ett enkel mjölmix som ge god potatispalt utan större ansträngning. Man blandar mjölmixen med vatten, forma till bollar som sedan får koka i ca 1 timme. Sedan kan man servera med tillbehör som t.ex stekt fläsk, lingonsylt & rivna morötter.
Jag har hört så mycket bra om dessa "paltar". Dom var också mycket goda, jag kommer att göra dom fler gånger. Hela familjen gillade dom och enkelt var det att göra.
Påsen innehåller 1,5 kg, jag använde 500g till middag så då får man ut 3 middagar ur en påse till 4 personer. Mycket enkel, god och billig middag.
Det är norska företaget Stangeland Moll som producerar raspeballer.
|
18 Augusti 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 5 kommentarer
|
|
|
|
Tortillachipstallrik med tonfisk
Källa: Old el paso
För 4 personer.
Ingredienser 1 påse Old el paso nacho chips/tortilla chips 1 påse Old el paso mix for cheddar dip 2 dl mjölk 2 dl creme fraiche 1 gul eller röd lök, hackad 1 bit purjolök, strimlad 1 röd paprika, tärnad 1 grön paprika, tärnad 2 burkar tonfisk i vatten, väl avrunnen 1 tsk citronpeppar Oliver 2 dl riven ost, typ cheddar
Gör så här Sätt ugnen på 225°C.
Lägg ut chips på 4 tallrikar. Vispa ner mix for cheddar dip i mjölken. Koka upp under omrörning. Blanda Cheddar Dip och creme fraiche. Tillsätt lök, paprika och smula ner tonfisken. Rör om. Smaksätt med citronpeppar.
Bred ut fyllningen över chipsen. Garnera med oliver. Strö över ost. Värm varje tallrik i ugn, ca 5 min, tills osten smält.
Toppa med Old el paso picante salsa dip medium eller thick\n chunky original salsa.
Värm tallrikarna i mikrovågsugn på högsta effekt (850W) i ca 1 min.
(Källa: Old el paso)
|
22 Februari 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Tonfisk Rulle
För 1 person.
Ingredienser 1 stort mjukt tunnbröd 2 - 3 salladsblad ½ burk tonfisk i vatten , avrunnen 10 - 15 cm gurka ½ paprika 1 tsk lättmajonnäs 1 tsk senap 0.5 dl naturell lättyoghurt 1 - 2 msk hackad gräslök eller röd lök salt
Gör så här Mosa tonfisk och blanda med yoghurt, majonäs och senap. Smaka av med salt. Hacka löken, skär gurkan i små tärningar och paprika i små bitar och rör ihop med det andra. Bred ut röran mitt på tunnbrödet och lägg över salladsbladen och rulla ihop.
Källa:Dolphina
|
22 Februari 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Pastagratäng med grillad kyckling serverings tips.
Pastagratäng med grillad kyckling går lika bra att servera med pasta, ris som till potatis kroketter.
|
22 Februari 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling med grillad paprika och mozzarella
För 4 personer.
Ingredienser 500 g kycklingfilé, färsk 1 msk smör 1 burk paprika, grillad 1 st mozzarella, färsk 1 st vitlöksklyfta 1 dl basilika, färsk Peppar Salt 2 msk pinjenötter
Gör så här Ugn 200º.
Stek kycklingfiléerna till de är gyllenbruna i en stekpanna. Salta och peppra. Lyft över kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Grovhacka paprika, mozzarella och vitlök. Fördela över kycklingen som ett täcke och strö över pinjenötter och färsk basilika.
Gratinera i ugn ca 10 min.
Servera med pasta alt. potatisklyftor
Det här med grillad paprika går att byta till en stor burk med sallads paprika(Druvan) lägga på efter tycke, den är jättegod. Sedan kan man hällde grädde i formen, så blev det s.a.s. lite sås oxå.
(Källa: alltommat.se)
|
22 Februari 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pastagratäng med grillad kyckling
För 4 personer.
Ingredienser 400 g tagiatelle 1 grillad kyckling 1 röd paprika SÅS: 1 burk cream fraishe 2 dl matlagningsgrädde 1 dl riven ost basilika salt peppar
Gör så här Koka tagiatellen enligt föreskriften på paketet. bena ur kycklingen och dela den i strimlor. blanda 1 burk cream fraische, 2 dl matlagningsgrädde, riven ost, salt, peppar och basilika i en skål. skär röd paprika i ganska små bitar. varva den färdigkokta tagiatellen med kycklingen, paprikan och såsen i en ugnsform. grädda i ugnen i ca 25 min. Servera med en grönsallad.
Foto Sara
|
22 Februari 2009
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling med smak av melon och banan
Tillagningstid: 21-50 min
4 st kycklingbröst, benfria 1 tsk chilipulver 1 tsk salt 1 msk olja 2 dl röda linser 1 st vattenmelon 2 st blodgrapefrukt 1 st rödlök 1 st kaskadsallad
Dressing 2 st bananer 1 tsk curry 2 dl yoghurt
Tillagning:
1. Dela varje kycklingbröst i tre bitar. Lägg en bit i taget i en plastpåse och banka ut så att biten blir ca 1/2 cm tjock. Peppra och salta varje kycklingbit, lägg bitarna i en bunke, häll på 1 msk olja och rör om.
2. Koka upp saltat vatten, lägg i linserna och koka 2-3 minuter tills de är mjuka. Sila av under rinnande kallt vatten, tills linserna är kalla.
3. Kärna ur och tärna vattenmelon. Skala blodgrapen och skär i filéer, hinnfria klyftor. Skala och strimla rödlök. Blanda samman med linser och sallad.
4. Mosa bananerna och blanda med curry och yoghurt i en skål.
5. Grilla kycklingbitarna i en het grillpanna 3 minuter eller tills de är genomstekta. Servera med melonsallad och dressing.
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Nigellas långstekta kyckling
Den här kycklingen blir fantastiskt mör och saftig. Den tar tid att tillaga men går snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv i ugnen.
1 st kyckling, stor eller kycklingklubbor 1 st vitlök, hel 2 st citroner, helst ekologiska 0,5 dl olivolja salt och peppar 1 kruka färsk timjan 1,5 dl vitt vin, torrt
Tillagning:
2 timmar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Stycka hel kyckling i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form.
3. Bryt vitlöken i klyftor, som inte behöver skalas, och lägg dem i formen. Tvätta citronerna, skär dem i fjärdedelar och lägg bland kycklingbitarna. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över rejält med timjankvistar.
4. Häll försiktigt på vinet och täck väl med aluminiumfolie. Stek i ugnen i 1 timme.
5. Ta av folien och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Stek i ytterligare 30–40 minuter så att kycklingen får fin färg. Kycklingen är genomstekt om köttsaften är genomskinlig.
6. Repa bladen från resterande timjan och strö över före serveringen. Servera med ett gott bröd eller ris och sallad.
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ullas citronmarmelad
Kanongod citronmarmelad som är superb på rostat bröd och knapriga skorpor
4 st citroner vatten 0,9 l socker
Tillagning:
2 1/2 timme
1. Lägg citronerna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Sjud i 30 minuter och häll bort spadet. Upprepa. Sjud en tredje gång i nytt vatten i 30 minuter. Spara det sista kokspadet. Det ska vara ca 5 dl - späd med lite mer vatten om det är för lite.
2. Låt citronerna svalna en aning. Skär dem i tunna strimlor och peta bort kärnorna.
3. Lägg citronerna i en kastrull och blanda med 5 dl kokvatten och socker. Koka ganska kraftigt utan lock i 15–30 minuter tills massan klarar marmeladprovet. (Häll lite av massan på ett kallt kaffefat och dra en sked genom den. Om massan inte flyter ihop är marmeladen färdig.)
4. Ös upp marmeladen i rengjorda burkar och skruva genast på locken.
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Apelsinfromage
Tillagningstid: 21-50 min
1 st blodapelsin 2 st apelsiner, blonda, 5 st gelatinblad 3 st ägg 2 st äggulaor 1,5 dl strösocker 1,5 dl grädde Garnering apelsinskivaor mörk choklad, hyvlad
Tillagning:
6 - 8 personer
30 minuter + 2–3 timmar i kylskåp
1. Pressa saften ur blodapelsinen. Tvätta en av apelsinerna och finriv skalet. Pressa sedan så mycket juice ur båda apelsinerna att det blir 1 dl tillsammans med blodapelsinsaften.
2. Blötlägg gelatinbladen 10 minuter.
3. Vispa ägg, äggulor och socker till en pösig smet. Rör ner apelsinsaft och skal.
4. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme. Ös över några skedar äggsmet och blanda med gelatinet. Rör sedan ner detta i resten av äggsmeten.
5. Vispa grädden ganska fast och vänd ner den i smeten. Häll upp i glas eller formar och ställ kallt minst 2 timmar.
6. Garnera med apelsinskivor och mörk choklad.
Text: Ingrid Eriksson Foto: Jurek Holzer
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Citronkaka
150 g smör 3 st ägg 2 dl socker 0,5 dl grädde 2 msk citronsaft, färskpressad 1 st citroner, finrivet skal av, gärna ekologisk 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl Glacyr 1,5 dl florsocker 2 msk citronsaftsalt, färskpressad grädde, ev, eller mjölk citronskal, strimlat av 1-2 citroner, gärna ekologiska
Tillagning:
8–10 bitar
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner grädde, smör, citronsaft och skal. Blanda bakpulver och mjölk och rör ner.
3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Prova med en sticka att kakan är färdig. Låt kallna.
4. Blanda florsocker och citronsaft till en smidig glasyr. Späd med någon matsked grädde eller mjölk om den är för hård.
5. Bred glasyren över kakan och strö över strimlat skal.
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kubansk chokladmousse
Tillagningstid: 21-50 min
200 g mörk choklad (70 %), av god kvalitet 2 st äggulaor 2 msk mörkt muscovadoråsocker 1 msk Espresso, kokhet 2 msk mörk rom 3 st passionsfrukter 3 dl vispgrädde choklad, hyvlad, till garnering
Använd inte choklad med högre kakaohalt än 70 procent i chokladmousse. Det blir för bittert och det är stor risk att moussen blir grynig
Tillagning:
8 portioner
1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens. Vänd ner den i chokladsmeten.
6. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.
Recept: Leila Lindholm
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Saftig stek med oxfilé och provençalska bönor
2 kg oxfilé, eller entrecôte, hängmörad olivolja, av god sort flingsalt svartpeppar, från kvarn 4 st vitlöksklyftaor 1 knippa persilja 3 st rosmarinkvistar 1 knippa timjan
Provençalska bönor 400 g haricots verts, färska smör 3 st vitlöksklyftaor
Att steka kött i låg temperatur, alltså länge och långsamt, ger en god saftig stek. Köttet stressas inte och behåller därför köttsaften. Låt alltid köttbiten bli rumstempererad innan du steker den.
Tillagning:
8 portioner
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Gnid in köttet med lite olivolja, salt och peppar.
3. Finhacka vitlök och örter och gnid in köttet med dem.
4. Bryn sen köttet med olivolja i en het stekpanna.
5. Sätt en stektermometer mitt i köttet och stek i ugnen till valfri innertemperatur. 56 grader för rare, 62 grader för medium och 68 grader för well done.
Obs! Tänk på att sätta stektermometern i den tjockaste delen av köttet.
Det tar mellan 1 - 1 1/2 timme för att nå 60 graders innertemperatur för 1,5-2 kg oxfilé.
6. Låt steken vila i folie i minst 15 minuter före servering.
7. Koka bönorna al dente i välsaltat vatten.
8. Stek dem i en het stekpanna med smör och tunt skivad vitlök, salta och peppra.
9. Servera steken i skivor och krydda snittytan med salt och peppar.
Recept: Leila Lindholm
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Farmors potatisgratäng med kantareller
Tillagningstid: 21-50 min
2 kg mandelpotatis 200 g rotselleri, (ca 1/4) 1 st gul lökar 3 st vitlöksklyftaor 0,8 l matlagningsgrädde 1,5 msk kycklingfond, flytande 1 knippa timjan 1 msk flingsalt svartpeppar från kvarn 300 g kantareller, färska smör 2 dl västerbottensost, riven
Använd en stor form med låga kanter, då får man en stor härlig gratinerad yta på gratängen. Har man torkad svamp i skafferiet, kan man använda den i stället för färsk svamp. Då kokar man den tillsammans med grädden och potatisen. Med kycklingfond i grädden får gratängen en fylligare smak. Västerbottensosten kan bytas ut mot smulad getost om man vill.
Tillagning:
8 portioner
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, rotselleri, gul lök och vitlök tunt.
3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, salt och peppar.
4. Tillsätt potatis, rotselleri, gul lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
6. Blanda svampen i potatiskoket och rör i osten.
7. Fyll blandningen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, ca 25 minuter.
Recept: Leila Lindholm
|
29 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Piroger
Piroger 13-15 styck 125 gr smör 1 ägg 2 1/2 dl mjölk 1/2 pkt jäst osötad 1 tsk salt 7-8 dl mjöl
Smula jästen och blanda med salt. Smält margarin,häll i mjölken, häll detta över jästen, blanda i ägget och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen dela i så många piroger du vill ha.
Platta ut degbitarna till runda plattor med kavel, fyll med det goda du vill ha , vik ihop och tryck till kanten ordentligt. Låt jäsa på smord plåt i ca 30 minuter, grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Fyllnings ex, Bryn köttförs ihop med lök, tillsätt 1 påse taco kryddmix med 1 1/2 dl vatten. Rör ihop detta med svamp, majs, paprika, Låt svalna
Lägg en rågad msk av fyllningen i pirogen och ha på 1 tsk Pastasås, och lite riven ost.
Goda att äta både Kalla som Varma 21 Februari 2008 06:57 Länk middagstips
|
24 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Färgglad kasslergryta med ostkräm
För 4 personer.
Gör en fruktsallad m. tex glass som dessert.
Ingredienser 6 potatisar , ca 500 g 6 - 8 charlottenlökar 2 morötter 5 dl köttbuljong (tärning+vatten) broccoli ca 250 g 1 gul paprika 400 g kassler 1 - 2 msk hackad timjan
ostkräm: 1 dl kesella 1 dl riven , lagrad ost 2 msk hackade valnötter 1 - 2 krm salt 1 krm grovmald svartpeppar
Gör så här Skala och skär potatisen i klyftor. skala och halvera eventuellt löken. Skala och skiva morötterna. Koka upp buljongen ien gryta. Lägg i potatis, lök och morötter, koka ca 5 min under lock.
Skölj och bryt broccolin i små buketter. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skär kasslern i stavar. Lägg broccoli, paprika och kassler i grytan och koka ytterligare 5 min. Strö över timjan.
Blanda samman kesella med ost och nötter, i en skål el liknande. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ostkrämen och bröd
Källa:snutten
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Flygande Jacob
1 grillad kyckling
1 paket bacon
1 liten burk skivade champinjoner
2-3 dl vispgrädde
½ dl chilisås
½ dl jordnötter
1 banan
1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Rensa kycklingen och strimla köttet. 3. Lägg köttet i en smord form. 4. Strimla baconet och knaperstek det. 5. Fräs svampen. 6. Vispa grädden och tillsätt chilisåsen. 7. Bred grädden över kycklingen. 8. Skiva bananen. 9. Strö över bacon, svamp och banan. 10. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. 11. Strö över jordnötterna när 10 minuter återstår. 12. Servera med ris.
Källa:Tobias Lindqvist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Päronkaka
Kanske något för helgens fika......
För ca 6 personer. Ingredienser 75 g smör 1 dl socker 2 ägg 1 dl vetemjöl 1 dl mannagryn 1,5 tsk bakpulver 1 dl mjölk
Fyllning: 2-3 päron, skalade och skurna i klyftor.
Gör så här Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna. Rör i detta till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Lägg på klyftor av färska päron. Grädda på nedersta falsen i 175*, 40-45 min. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
Källa: tiadina
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Västerbottensostplättar
Detta recept räcker till ungefär fyra personer, men jag brukar alltid göra lite mer. De har en tendens att gå åt.
Plättarna är även uppskattade som picnicmat, eller varför inte på kräftskivan?
Västerbottensostplättar är kanske inte världens allra mest nyttiga mat - men ack så goda! Ingredienser 2 ägg ca 50 g riven Västerbottensost 1 msk mjölk 2 msk vispgrädde 1/2 dl vetemjöl två små, kokta och pressade potatisar salt, vitpeppar, svartpeppar och smör
Garnering Crème Fraiche, löjrom, hackad rödlök eller gräslök
Gör så här Knäck äggen, separera äggulorna från vitan och vispa sedan vitorna till hårt skum. Gulorna blandas med osten, mjölken och grädde. Blanda ner mjöl och potatis och vänd ner vitorna i smeten. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna [eller plättlagg om du är lycklig innehavare av en sådan] med smör och när smöret slutat fräsa lägg små klickar smet i pannan. Stek plättarna på båda sidor så att de får en gyllenbrun färg.
Servera med Crème Fraiche, rom och rödlök. Gott till är även en citronklyfta och en dillkvist.
Källa: http://bp1.blogger.com/_WaH93F-kou4/R3NyJKXohRI/AAAAAAAAAA4/L69xtvUAi_0/s1600-h/västerbotten.bmp & gretchen
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Supergod potatissallad
För 4-5 personer.
Källa: jackie_89 Som gjorde den här potatissalladen till en kick off på min pappas jobb och den gjorde stor succé!
Ingredienser 1 kg kokt färskpotatis
1 rödlök, grovt hackad
2-3 saltgurkor, grovt hackade
2 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 msk dijonsenap
salt och svartpeppar
kapris
Gör så här Dela potatisen i bitar, rör ihop alla ingredienser till såsen. Blanda med såsen. Gott till sommaren med något grillat kött till!
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mexikansk köttfärspizza
En jättegod pizza, och lätt att laga till många personer i långpanna! Källa: jackie_89 Ingredienser botten: 2 dl vatten 1/2 paket jäst 25 g 1 msk matolja 1 tsk salt ca 6 dl vetemjöl Fyllning: 300 g köttfärs 1 msk smör eller margarin 1 tsk mexikansk kryddblandning 1 tsk oregano 1 tsk salt 1 vitlöksklyfta 1/2 dl tomatpuré 1 röd eller grön paprika 1 rödlök 3-4 dl riven ost
Gör så här 1. Börja med pizzabottnen: Värm vattnet till fingervärme, 37 grader i en kastrull eller mikron. 2. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. 3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. 4. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Gör fyllningen: Bryn köttfärsen i matfett. Krydda med mexikansk kryddblandning, oregano och salt. Pressa i vitlöken och rör om. 6. Tryck eller kavla ut degen på en bakpappersklädd plåt till en stor, rund pizza eller gör en fyrkantig, tunnare som täcker hela plåten. 7. Kärna ur och finstrimla paprikan. Skala och skiva löken tunt. Fördela paprikan och löken på pizzan. Strö över osten. 8. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fin färg. Servera genast, med en pizzasallad eller grönsallad.
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fiskgratäng
4 port
400 gr torsk eller sej 1 msk vetemjöl 1 tsk salt 1 gul lök smör eller margarin 2 msk hackad persilja 6 msk majonnäs 3 tsk senap (Graveleijs, eller annan starkare senap) 3 dl mjölk 2-3 tsk ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader. Skär den något tinade fisken i ca 2 cm tjocka skivor Smörj ett ugnssäkert fat (fatet ska helst ha de måtten att fisken knappt täcks av såsen) och strö mjölet i botten Lägg fisken i fatet och strö över saltet Hacka och fräs löken i lite fett Täck fisken med löken och persiljan. Blanda majonnäs, senap och mjölk och häll över fisken. Strö över ströbröd Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Servera med kokt potatis.
Källa: Tobias Lindquist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tacopaj
4 port
Deg: 2,5 dl vetemjöl 50 gram smör eller margarin 1 dl kasella
Fyllning: 4 hg nötfärs 1 påse tacokrydda 1 dl kasella ½ förpackning Bonjour mjukost med tacosmak 1 gul lök ca 250 gram färska champinjoner salt peppar
1-2 dl riven vällagrad ost
1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Gör i ordning degen och tryck ut den i en djup paj form. Förgrädda tio minuter på 250 grader. 3. Hacka löken och skiva svampen. 4. Stek lök, svamp och köttfärs i lite smör. 5. När röran fått färg, krydda med tacokrydda och tillsätt kasella och ost. 6. Smaka av med salt och peppar. 7. Lägg hela röran i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost. 8. Grädda på 250 grader 30-35 minuter, tills osten blivit gyllenbrun.
Källa: Tobias Lindquist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kycklinggryta
3-4 portioner
½ grillad kyckling 1 röd paprika 1 gul lök 1 paket bacon 4 dl creme fraishe smaksatt med tomat/basilika salt peppar
1. Rensa kyckling, skala och hacka löken, skär paprika och bacon i småbitar. 2. Fräs kyckling, lök, bacon och paprika i en järngryta eller stekpanna. 3. Tillsätt creme fraishe och låt allt bli varmt. 4. Smaka av med salt och peppar. 5. Låt småkoka några minuter. 6. Servera med ris.
Källa: Tobias Lindquist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grönsakspaj
4 portioner
Deg: 2,5 dl vetemjöl 50 gram smör eller margarin 1 dl kasella
Fyllning: 300-400 gram färska champinjoner 1 gul lök 1 röd paprika 1 gul paprika 6-7 soltorkade tomater i vitlöksmarinad + 1-2 msk av marinaden 1-2 krm sambal oelek ½ förpackning Bonjour mjukost med kantarellsmak 1 dl kasella 1 grönsaksbuljongtärning salt peppar paprikapulver chilipulver riven, vällagrad ost
1. Sätt ugnen på 225 grader 2. Gör i ordning degen och tryck ut i en form. Förgrädda 10 minuter i 225 grader. 3. Hacka löken, skiva champinjonerna, strimla tomaterna och skär paprikorna i småbitar. 4. Stek grönsakerna i lite smör. 5. Tillsätt marinaden från tomaterna, mjukosten och kasellan. Låt allt bli varmt. 6. Tillsätt buljongtärning och sambal oelek. 7. Smaka av med kryddor. 8. Låt röran puttra några minuter 9. Häll upp i det förgräddade pajskalet och strö över riven ost. 10. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter
Källa: Tobias Lindquist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Köttgryta
4 port
ca 200 gr strimlat fläskkött några färska champinjoner 1 röd paprika 4 dl smaksatt créme fraishe (paprika & basilika) salt peppar 1 krm sambal oelek chilipulver
1. Stek kött, paprika och champinjoner 2. Häll över créme fraishen och låt allt bli vamt 3. Smaka av med kryddorna 4. Servera med ris
Källa: Tobias Lindqvist
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krämig löksoppa med lax
500 gram gul lök 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 hönsbuljongtärningar 6 dl vatten 1 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 krm vitpeppar salt 100 gram gravad eller rökt lax 2 msk grovriven pepparrot
Skala och hacka löken. Fräs den några minuter på svag värme. Rör i mjöl, smula i buljongtärningarna och håll på vattnet, vinet och grädden. Låt småkoka 6-8 minuter. Mixa soppan och smaksätt med salt och peppar. Servera med strimlad lax och riven pepparrot - och gärna smörstekt vitt bröd.
|
22 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Polkagriskaka
GOTT! För 20-30 bitar.
Ingredienser 200 g margarin 4 ½ dl socker 4 ägg 3 ½ dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 6 msk kakao 1 tsk salt 1 dl hackade polkagrisar 2 tsk hett vatten
Glasyr: 200 g ljus blockchoklad 2 msk margarin Hackade polkagrisar som strössel
Gör så här Börja med att röra margarin och socker poröst. Tillsätt ägg (ett i taget). Tillsätt övriga ingredienser och rör/vispa ihop till en smet.
Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
Smält blockchokladen och tillsätt margarin. Bred över glasyren på kakan när den kallnat. Strö på hackade polkagrisar.
Källa: annskipannski
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Lyxig laxrulle
Perfekt som förrätt eller till buffé. Gör den gärna kvällen innan så den hinner gotta ihop sig.
För 6-8 personer.
Ingredienser 2 dl vatten 50 g smör 1 3/4 dl vetemjöl 4 ägg
Fyllning: 2 dl creme fraiche ½ dl dill 1 msk senap 200 g gravad lax ½ purjo salt grovmalen svartpeppar
Gör så här Smält smöret, tillsätt vatten och låt det koka upp. Tillsätt mjölet och elvispa stills smeten släpper kastrullbotten. Sätt över smeten i en bakbunke. Till sätt äggen-ett i sänder och vispa med elvisp efter varje.
Bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 15 minuter.
Fyllningen: Hacka purjo och lax smått. Tillsätt cremefraiche, dill och senap. Salta och peppra. (Var försiktig med salt, endast en liten gnutta räcker.) Rör ihop.
När "brödet" svalnat så fördelar du fyllningen över det. Och rullar ihop som en rulltårta. Skär i 3 cm tjocka skivor. Servera med tex lite sallad eller rom eller citronskivor.
Källa:annskipannski
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fyllda laxknyten
Smått, elegant och vldigt enkelt. Denna förrätt lagar du i en handvändning och alla kommer att älska den.
För 4 personer.
Ingredienser 12 skivor rökt lax 2 dl kesella gourmet 1½ dl gräddfil 2 msk färskpressad citronsaft 1-2 krm salt ½ krm vitpeppar 1 knivsudd kajennpeppar 1 shalottenlök 1 vitlöksklyfta 1 knippa blandade färska örter Gräslöksstrån att binda samman med
Garnering: Ruccolablad
Gör så här Rör samman kesella och gräddfil. Smaka av med citronsaft, salt, peppar och kajennpeppar. Skala och hacka shalottenlöken fint och blanda ner den i kesellablandningen. Skala och pressa ner vitlöken.
Skölj och skaka örterna torra. Knip av bladen och hacka dem fint. Blanda ner örterna i kesellablandningen.
Bred ut laxskivorna på en plan yta och lägg kesellablandningen ungefär på mitten. För samman laxskivorna över fyllningen och knyt om med gräslöksstrån, se bilden.
Skölj och skaka ruccolabladen torra. Fördela bladen på fyra tallrikar och lägg på laxknytena.
Källa: Snabbt Lätt & Läckert Uppladdad av: Queenie
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
VITLÖKSFILÉ TILL PASTA
god och lättlagad
För 4 personer.
Ingredienser 4 färska kycklingfiléer 150 g färska champinjoner 1 purjolök 2 msk smör 2 msk vetemjöl 1 1/2 dl vatten 1 hönsbuljongtärning 2 1/2 dl kaffegrädde eller matlagningsgrädde 125 g Cantadou vitlöksost (1 burk) grillkrydda salt hackad persilja
Gör så här Skär kycklingfiléerna i strimlor. Skölj och skiva champinjoner och purjolök. Stek kycklingköttet i en stekpanna ca 5 minuter,krydda . Lägg över köttet i en kastrull. Fräs därefter champinjoner och purjolök i lite matfett. Vispa ner mjölet i grädden. Häll i kastrullen. Tillsätt vatten, buljongtärning, osten i klickar samt kryddor. Låt allt koka upp under omrörning. Låt koka 3-5 minuter. Strö över persiljan.
Skrivet den 2008-02-12 17:43:30 (Källa: Lena & pengsan)
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pannbiff ala Karolin
Idén att blanda ut nötfärsen med fiberrika morötter och mager keso, kommer från början från Överviktsenheten på Karolinska Sjukhuset. Biffarna är mycket goda och särdeles saftiga. Sojan ger vacker färg trots att de steks utan fett i ugn.
För 4 personer.
Ingredienser 300g nötfärs ½ gul lök 2 dl rårivna morötter 1 dl keso ½ tsk salt 2 krm vitpeppar ( jag tar citronpeppar och grillkrydda) 3 msk soya
Gör så här Värm ugnen till 200 grader. Skala och finhacka löken, finriv morötter. Blanda färsen med lök, morötter och keso. Smaksätt med salt och peppar. Forma till fyra stora och ganska knubbiga biffar. Pensla ett ungsfat eller långpanna med soya. Pensla även biffarna. Stek dem sedan i ca 20 minuter tills de fått fin färg. Pensla ev. en extra gång med soya under stektiden
Skrivet den 2008-02-06 18:51:17 (Källa: nätet & pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vår supergoda pizzasallad
Jättegod till pizza, pajer och grillat. Håller länge i kylen, så dubbla gärna receptet.
För 4-6 personer.
Ingredienser 1 dl olja 1 dl salladsvinäger 1/2 dl vatten 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt 1/1 medelstort vitkålshuvud mellanmalen svartpeppar
Gör så här Börja med att strimla vitkålen och lägg den i en plast eller glasskål. Koka sedan samman olja, vinäger, vatten, socker och salt. Häll den varma vätskan över salladen och smaksätt med svartpeppar, rör om. Salladen smakar bäst om den får dra 2-3 dagar i kylskåp, rör om några gånger under tiden. Använd endast plast eller glasskål. Lämna inte metallredskap i salladen.
Källa: pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kotletter i ugn
Riktig bråttommat, som sköter sig själv.
För 4 personer.
Ingredienser 4 Kotletter 2 dl creme fraiche 2 msk grädde 1½ msk soja salt, peppar
Gör så här Krydda kotletterna, och lägg dom i smord ugnsform. Blanda grädde och creme fraiche och soja och klicka runt kotletterna. Stek i 200° ca 30 minuter.
Källa:pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
KASSLER BOMBAY
Smarrigt värre! Lätta tillaga och kan förberedas igod tid.
För 4-6 personer.
Ingredienser 500 g kassler 1 purjolök i skivor 1 hackad röd paprika 1 skivad banan 1 liten burk ananasringar 1 liten burk mandariner 3 dl visp grädde 1 msk curry 2-3 msk chilisås 1½- 2 dl riven ost
Gör så här Lägg kasslerskivor omlott så de täcker botten på en ugnsfast form. Täck kasslern med purjolök, paprika, banan, mandariner och ananas. Blanda grädde, curry, chilisås och häll över . Täck med riven ost. Ställ in formen i ugnen på 200 grader i c:a 20-25 minuter.
Serveras med ris och jordnötter.
Källa: pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Aioli
Grebys cafe´ i Grebbestad hade världens bästa aioli, pengsan hittade receptet på nätet och blev salig! Prova, du blir inte besviken.
För 4 personer.
Ingredienser 2 dl majonäs. 2 msk pressad citron.
1 tsk pressad vitlök 1 msk vatten. salt och peppar.
Gör så här Blanda samman allt, tillsätt salt och peppar
Källa:pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pekingsoppa
Smakar precis som Pekingsoppa ska smaka!
För 4 personer.
Ingredienser 150 g magert fläskkött eller kycklingfilé i bitar 100 g skalade räkor 220 g bambuskott 220 g champinjoner, skivade färska eller på burk 1/2 dl djupfrysta gröna ärtor 1 ägg 1 liter vatten 2 msk vinäger 1 msk strösocker 1 tsk salt 1/2 -1 dl thai sötsur Chilisås 2 msk tomatpuré 1 hönsbuljongtärning
Gör så här Strimla köttet. Koka upp vattnet och lägg i köttet. Tillsätt all ingredienser utom räkor och ägg. Koka 5 minuter eller tills köttet känns mört. Blanda ner räkor och uppvispat ägg. Red av med potatismjöl uppvispat med vatten till lagom konsistens.
Källa:pengsan
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kycklingterrine
En len och god aptitretare.
För 4-6 personer.
Ingredienser 700 g kycklingfärs 1 paket bacon En halv purjolök 1 ägg 1 dl vispgrädde salt vitpeppar
Gör så här Sätt ugnen på 150 grader.
Kör den väl kylda kycklingfärsen i mixer. Ha i salt, lite i taget, tills färsen "knyter sig".
Blanda ner ägg och peppar och mixa vidare. Stanna och tillsätt grädden. Kör vidare men inte för länge, då finns risk för att smeten skär sig. Blanda i stället klart i en bunke.
Strimla bacon och purjolök och blanda ner i smeten.
Klä en patéform i plastfolie och slå i smeten. Täck med foliet. Dunka formen hårt ett par gånger så att smeten sätter sig ordentligt.
Fyll en långpanna med vatten och ställ formen där i. Grädda i vattenbad i ugnen cirka 1 timme tills terrinen stelnat.
Källa: Google Uppladdad av: Queenie
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bacon- och kycklingröra
Gott på macka eller som förrätt
För 10 personer.
Ingredienser 150 g stekt och strimlad bacon 150 g riven Allerum ost 3 dl mjukost 1 dl Fjällbrynt Original messmör 300 g strimlad salladskyckling 2 st strimlade paprikor 1 dl strimlad purjolök
Gör så här Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Blanda mjukost och Fjällbrynt Original, rör sedan i ner övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar
Källa: Milko Uppladdad av: Queenie
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kycklingfyllda tortillaknyten
Ännu en variant på vanliga tacos, supergoda!
För 4 personer.
Ingredienser 1 paket tortillabröd ( 8 st bröd) 4 st kycklingfileér 1 påse tacokrydda 1 röd paprika 1 purjolök 1 burk majskorn 1 burk creme fraiché 2 vitlöksklyftor salt peppar riven ost
Gör så här Strimla kycklingen och stek gyllenbrun ihop med den hackade vitlöken. Tillsätt strimlad purjolök och paprika. Häll i tacokryddan och majsen och creme fraiché. Rör om och låt koka ihop. (Späd ev. med lite grädde och röran är för tjock). Salta och peppra.
Lägg fyllningen i mitten på tortillabrödet och vik ihop till ett paket. Lägg paketen i en ugnsfast form eller plåt. Strö över riven ost.
Grädda i ugnen i 225 grader ca 15 min.
Servera med en god sallad.
Källa:barbiegirl
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
O´Boy muffins
För ca 25 st personer.
Mumsiga chokladmuffins med glasyr.
Ingredienser 150 g smör 1 1/2 dl socker 3 ägg 1 1/2 dl O´Boy chokladpulver 3 dl vetemjöl 1 1/2 dl havregryn 2 tsk bakpulver
Glasyr: 1 1/2 dl O´Boy chokladpulver 2 msk kaffegrädde
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Rör matfett och socker vitt och luftigt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda torra ingredienser och rör ner det i äggsmeten. Sätt ut ca 25 muffinsformar på en plåt, klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Blanda en slät glasyr och fördela över muffinsen.
Obs! tänker du frysa in muffisen så vänta med glasyren till de tinat och ska serveras.
Källa: tinnedtomatoes.blogspot.com Uppladdad av: camillaf14
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Biskvier i långpanna
För 30 personer. Källa: Kicki8
Mycket enklare variant av biskvier lika goda.
Ingredienser Botten: 4 ägg 2 dl strösocker 200 g malda hasselnötter/sötmandel
Smör kräm: 225 g smör 3 dl florsocker 4 äggulor 2 msk kallt kaffe
Glasyr: ca 200g blockchoklad 50 g cocos fett eller smör
Gör så här Rör ihop ägg,socker och mandeln. Smöra ett smörpapper i långpannan. Bred ut smeten och grädda i 175gr 15min. Rör ihop smörkrämen. bred ut den över den KALLA kakan. Smält cokladen och fettet i vattenbad. Får kallna innan den bredes över smörkrämen. Skäres i rutor när chokladen stelnat
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tacogratäng
För 4 personer.
Mild barnvariant de vuxna får krydda sin portion.
Källa: Kicki8
Ingredienser 500 g älgfärs 1 påse tacokryddmix 2 vitlöksklyftor 2 1/2 dl passerade tomater 1 burk majskorn syltlök 2 dl creme fraiche 1 ask philadelphia ost coctailtomater riven ost
Gör så här Bryn köttfärs tillsätt kryddmix och tomaterna. Lägg i botten på en ungsform. Strö över majskorn och syltlök. Blanda creme fraiche och ost och bred över färsen. Halvera coctailtomterna och lägg i formen strö över riven ost. Gratinera i ugnen 200 gr 15-20min.
Servera i pitabröd till barnen med sallad skivad banan.(enkelt peta undan löken om de ej gillar den) Till de vuxna chunky salsa, nacos,jordnötter, banan och grön sallad.
|
15 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fettisdag i morgon
Den dag då man definitivt äter den: fettisdagsbullen, semlan eller hetväggen, vad man nu väljer att kalla den.
Den kan ätas på många olika sätt. Bl.a. i en tallrik med varm mjölk, eller som den är.
Hur äter man den? Börjar man med locket eller tar man bara en jätte tugga rätt över den, metoderna är olika hur gör du?
Den ska bestå av en vetebulle, med mandelmassa och vispgrädde.
Den innehåller dessutom mängder små saker som kallas kalorier och som har en benägenhet att fastna på kroppen på den som ägnar sig åt dagens sedvanliga njutning.
Men fettisdagen år 2008 kan vi välja på fler varianter än någonsin: Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde, Norrlands-semla med hjortron, chokladsemla, blåbärssemla, karlsbadersemla, semla med saffransgrädde eller vit choklad, Baileys eller en semla med hallon.
Det verkar finnas otaligt många varianter, men jag själv gillar den gamla vanliga modellen.
Och semmeltårta, säkert mycket vacker att titta på men så gott som omöjlig att skära upp kan jag tänka mig.
Jag har i noggen några recept på annorlunda semlor.
År Datum 2005 8 februari 2006 28 februari 2007 20 februari 2008 5 februari 2009 24 februari 2010 16 februari 2011 8 mars 2012 21 februari 2013 12 februari
|
4 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Lätta semlor
Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)
Blir 12 medelstora semlor Du behöver: 25 g jäst 2 1/2 dl lättmjölk 1 dl kesella lätt 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt 1 tsk malen eller stött kardemumma 7 dl vetemjöl eller vetemjöl special 1 msk rumsvarmt smör eller margarin Ägg till pensling Flagad mandel till dekor Fyllning: 1 dl sötmandel 2 msk strösocker 1 dl kesella lätt Topping: 3 dl mellangrädde eller vaniljvisp Gör så här: 1. Smula ner jästen i en degbunke, ljumma upp mjölken och slå den över jästen. Tillsätt även kesellan. 2. Blanda socker, salt, kardemumma och mjöl och rör ner i degvätskan tillsammans med smöret. 3. Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i en hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 30–40 minuter. 4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg bullarna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 200 grader. 6. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna. 7. Hacka eller mixa mandeln till fyllningen fint. 8. Skär ett lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med mandel, strösocker och kesella och blanda ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan. 9. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och ät med gott samvete!
|
4 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Wienersemlor med kardemummadoftande mandelgrädde
Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)
Blir 10 semlor Du behöver: 1 paket fryst smördeg, 425 g Fyllning: 3 dl vispgrädde 1,5 dl kesella vanilj 1 tsk malen eller stött kardemumma 100 g mandelmassa Till pudring: Florsocker Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Låt smördegen tina i cirka 20 minuter och ta ut runda bakelser med ett kakmått, cirka 8 cm i diameter. Har du inget kakmått kan du använda den vassa kanten av en öppnad, rengjord konservburk. 3. Lägg smördegskakorna jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna helt. 4. Vispa grädden luftig tillsammans med kesella och kardemumma. Riv mandelmassan fint och vänd ner i grädden. 5. Skär ett lock av smördegsbakelserna och fyll dem med vaniljgrädden. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.
|
4 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Chokladkaffesemlor
Recept är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)
Blir 12 medelstora semlor Du behöver: 75 g smör 2,5 dl mjölk 25 g jäst 2 msk vaniljsocker 1 krm salt 1 dl kakao 6,5 dl vetemjöl eller vetemjöl special 3/4 dl strösocker Ev ägg till pensling Fyllning: 200 g mandelmassa 75 g mörk choklad 1 dl starkt avsvalnat kaffe Chokladgrädde: 3 1/2 dl vispgrädde 2 msk kakao 2 msk florsocker Till pudring: Kakao Gör så här: 1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. 2. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp. 3. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. 4. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. 5. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. 6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. 7. Sätt ugnen på 200 grader. 8. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna. 9. Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint. 10. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen. 11. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!
|
4 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Saffranssemlor med lingongrädde
Recept med bilder är hämtade ur ”Semlor” av Mia Öhrn (Natur och Kultur)
Blir 12 medelstora semlor Du behöver 75 g smör 2 dl mjölk 25 g jäst 1/2 g saffran (1 paket) 1 dl strösocker Drygt 1 dl kesella lätt 1 ägg 1/2 tsk salt 8 dl vetemjöl eller vetemjöl special Ägg till pensling Fyllning: 200 g mandelmassa 3/4 dl mjölk LINGONGRÄDDE: 3,5 dl vispgrädde 1,5 dl lingonsylt Till pudring:Florsocker Gör så här: 1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma den lite. 2. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. 3. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. 4. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. 5. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem jämnt fördelade på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i cirka 30 minuter. 6. Sätt ugnen på 200 grader. 7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. 8. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10–12 minuter. Låt svalna. 9. Skär ett litet lock av varje bulle. 10. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. 11. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. 12. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. 13. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.
|
4 Februari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Renskavspanna med past Ca 20 min
400 g pasta, penne 1 paket renskav, eller viltskav smör, till stekning 1 st gul lökar 4 st saltgurka, hela till garnering 2 st paprika olika färger salt och peppar 1 st vitlöksklyfta 1 dl Laga lätt, mager matlagningsgrädde 1 dl Mini fraiche 5%
Tillagning:
1. Koka pastan och låt den rinna av genom ett durkslag (välj gärna den mindre och kortare pastasorten penne).
2. Skala och finhacka löken och skär paprikan i små bitar. Tina och bryn renskav i lite smör tillsammans med lök, paprika och pressad vitlök i en stor kastrull. Tillsätt lagalätt och mini fraiche. Låt puttra lätt i en minut, smaka av med salt och svartpeppar.
3. Blanda ner den nykokta pastan och servera tillsammans med saltgurka i stavar och hackad persilja!
|
20 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kantarelldoftande fläskfilé i panna
Ca 20 min
400 g fläskfilé matfett, till stekning 2 dl crème fraiche 1,5 msk Touch of Taste Kantarellfond 10 st körsbärstomater 1 msk färsk timjan, grovhackad 50 g kantareller, konserverade eller frysta
Tillagning:
1. Skär fläskfilén i centimeter tjocka skivor. Krydda med salt o peppar, stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
2. Slå över crème fraiche , kantarellfond och tomater, rör om och låt småkoka i några minuter.
3. Strö över timjan.
Servera med fullkornsris och broccoli.
|
13 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Tagliatelle med knaperstekt prinskorv och champinjoner.
400 g prinskorv 15 st champinjoner 2 st vitlöksklyftaor 3 msk olivolja 300 g tagliatelle 3 dl crème fraiche, (kokbar) 1 knippa persilja salt och svartpeppar
Tillagning:
1. Dela korven en gång på längden. Stek den sedan i hälften av oljan och låt rinna av på hushållspapper.
2. Finhacka vitlök och skiva svampen. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Fräs vitlök och svamp i resterande olja och tillsätt creme fraichè. Hetta upp och tillsätt pastan och korven.
3. Hacka persilja grovt och strö över. Smaka av med salt och svartpeppar.
|
13 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kokt torsk med ägg och persiljeså
Ca 20 min
2 dl fiskbuljong 0,5 dl matlagningsgrädde 400 g torskfilé, kolja eller annan vit fisk 2 msk vetemjöl 1 msk smör 2 msk färsk persilja, hackad 2 st ägg, hårdkokta salt 1,5 dlmjölk vitpeppar
Tillagning:
1. Fräs smör och vetemjöl i en liten kastrull. Späd med fiskbuljong och grädde och låt såsen puttra i ca 5 minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaksätt med salt och peppar. Drag kastrullen åt sidan och håll såsen varm. Det går bra att byta ut halva mängden grädde mot mjölk för att få ett smalare alternativ.
2. Krydda fisken med salt och peppar. Sjud torsken i portionsbitar i välsaltat vatten ca 5 minuter eller till en kärntemperatur av 60 grader. Det går också bra att steka torskfiléer i en stekpanna.
Tillsätt hackat ägg och persilja i såsen strax innan servering. Servera den nykokta torsken med ägg och persiljesås samt potatis. Garnera med en liten dillkvist.
|
13 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling med krämig champinjonsås
Ingredienser: 4 pers. 50 g smör 4 kycklingbröst grovsalt peppar 500 g champinjoner 1 stk lök 3/4 dl vispgrädde 38% 3/4 dl cognac
Pynt: färsk Legro persilja
Tillagning: -Smält smöret i en stor panna. Krydda kycklingköttet med salt och peppar. Stek köttet i smöret, 4 min. på varje sida. Lägg över köttet på en tallrik.
-Skär champinjoner och lök i skivor. Stek dem på medelhög värme i samma panna som köttet stektes i, tills champinjonerna har blivit brynta (ca. 15 min). Tillsätt grädde och cognac och låt det koka in tills vätskan har fått såskonsistens, ca. 10 min.
-Lägg tillbaka kycklingköttet i pannan. Koka vidare tills köttet är färdigt, ca. 5 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg över kycklingen på tallrikar och fördela såsen över köttet. Dekorera med persilja.
Rekommenderat tillbehör: Potatis, eller, för att ge rätten en Asiatisk prägel, nudlar.
Typ: Huvudrätter Tillagningstid totalt: 50 min Arbetstid totalt: 40 min
|
12 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Kyckling med bacon och champinjoner
Tillagningstid totalt: 30 min
Ingredienser: 400 g grillade kycklingar 200 g champinjoner 1 stk grön paprika 1 tsk curry 1 tsk färsk Legro rosmarin
Tillagning: -Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Skär kycklingen i fina bitar, vira in dem i folie och värm dem i ugnen.
-Putsa under tiden champinjonerna och halvera dem. Skär bacon i breda bitar och strimla paprikan.
-Fräs svamp, bacon och paprika tillsammans och krydda med en aning curry eller ett kryddmått rosmarin.
-Lägg upp kycklingen på varmt serveringsfat och strö svampfräset över.
|
12 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grillad lättgravad lax med dill
600 g lax 0.5 dl socker 0.5 dl salt
1 knippe dillkvistar grovt krossad vitpeppar
Gör så här 1. Blanda samman socker, salt, dillkvistar och grovt krossad vitpeppar.
2. Gnid in kryddorna i laxen med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig. Låt vila.
3. Vänd laxen efter 24 timmar och låt ligga ytterligare 12 timmar.
4. Grilla skivor av laxen hastigt på varje sida.
5. Servera.
Tips
Servera gärna tillsammans med kokt potatis och någon god örtsås.
|
12 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pasta al forno
Ingredienser
500 g penne eller annan kort pasta 125 g mozzarella, i små bitar 1.5 dl riven parmesanost
Köttfärssås 300 g nötfärs 1 st gul lök, finhackad 2 st vitlöksklyftor, finhackade 3 st blekselleristjälkar, tunt skivade 2 st morötter, skurna i små bitar 500 g krossade tomater 2 dl rött vin 10 st basilikablad 0.5 dl olivolja 2 tsk salt 1 nypa socker
Béchamelsås 1.5 msk smör 1.5 msk vetemjöl 3 dl mjölk 2 krm salt 0.5 krm malen vitpeppar 1 nypa riven muskot
Gör så här 1. Värm upp oljan till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn nötfärs, lök och vitlök, blekselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.
2. Tillsätt de krossade tomaterna, vin, basilika, salt och socker, och koka under lock på svag värme i 30 minuter.
3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.
6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.
7. Gratinera i ugn i 20 minuter.
|
12 Januari 2008
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Laxcarpaccio
En klassisk förrätt som smälter i munnen!
Antal portioner: 4 Förberedelsetid: 25 min Färdigt på: 40 min
Ingredienser 400 g lax, ryggbiten 1 msk salt 2 msk strösocker vitpeppar 0.5 knippe dill 2 dl vitt vin 2 st schalottenlökar 2 dl vispgrädde 100 g smör 3 st tomater 2 msk hackad gräslök 1 knippa dill 0.5 kruka persilja 1 tsk dijonsenap 1 bit pepparrot
Gör så här 1. Skär bort skinnet från laxen och putsa bort det mörka. Gnid in salt, socker och vitpeppar på laxfiléerna, så att det smälter. Gnid även in de finhackade dillstjälkar. 2. Ställ in laxen i frysen en liten stund tills den fryser till och blir fast. 3. Hacka löken och fräs den i en kastrull med smör. Slå på vinet och koka upp. Låt sedan puttra tills en tredjedel återstår. Späd med grädden och koka vidare tills en tredjedel återstår. 4. Skär smöret i små bitar och vispa ner några i taget tills det reder sig. Vänd ner dijonsenapen och smaka av med salt och vitpeppar. 5. Koka upp vatten i en kastrull, skär ett snitt i tomatens topp och doppa den i kokvattnet i 10 sekunder. Lyft upp den och kyl ner i kallt vatten. 6. Dra bort skalet och skär tomaten i klyftor, ta bort kärnhuset och tärna köttet fint. 7. Skär laxen i tunna skivor och lägg på en stor eller 4 små tallrikar. Riv pepparroten och lägg över tillsammans med tomat, dill och persilja. 8. Ringla smörsås över efter smak och samvete och servera omedelbart
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mörk Chokladmousse
En chokladmousse med lite "vuxnare" och starkare smak.
Förberedelsetid: 25 min Tillagningstid: 10 min Färdigt på: 1 tim 30 min
Ingredienser 200 g grädde 400 g mörk choklad 75 g socker 90 g äggula 10 g gelatin 1 l grädde Gör så här 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ihop ägg och socker poröst och vispa grädden lätt. 2. Hacka chokladen och smält den i grädden i en kastrull, rör tills det blir en jämn smet. 3. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält i en kastrull på låg värme och blanda sedan ner det i chokladgrädden. Vänd sedan ner chokladblandningen i de vispade äggen. Vänd till sist ner choklad-och äggblandningen i den lättvispade grädden. 4. Fördela moussen i skålar eller fina glas och ställ in i kylskåpet i en timme före servering. Garnera med exotiska frukter eller bär.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krämig potatisgratäng
En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.
Förberedelsetid: 20 min Tillagningstid: 15 min Färdigt på: 45 min
Ingredienser 2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward 5 dl mjölk (3 %) 5 dl vispgrädde 1 st lök, skalad 2 st vitlöksklyftor, finhackade 1 msk salt 50 g osaltat smör
Gör så här 1. Värm ugnen till 240 grader. 2. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. 3. Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta. 4. Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den. 5. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Smördegsinbakad oxfilé
Ingredienser
700 g oxfilé 1 pkt smördeg 2 msk portvin 2 st schalottenlökar 200 g champinjoner (eller karljohansvamp) 2 dl vispgrädde smör 1 tsk vinbärsgelé salt peppar
Förberedelsetid: 10 min Tillagningstid: 45 min Färdigt på: 55 min
Gör så här 1. Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna. 2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt. 3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet. 4. Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Carina´s små ost pajer
ca 20 st
paj deg: 200 gr mjukt smör 4 dl vetemjöl 3 msk vatten
fyllning: 2 förp. ädelost á 140 gr grovriven 2 dl finhackad gul lök 4 ägg 1½ dl kaffegrädde 1½ dl gräddfil 1 tsk paprikapulver 1 tsk salt 1 påse parmesanost á 50 gr ca 1 krm nymalen vitpeppar
Tillbehör: 20 små aluminiumformar eller en stor form med löstagbar botten.
Gör så här: sätt på ugnen på 250 grader. blanda ingridienserna till paj degen väl i en bunke. rulla degen till en längd och skär den i 20 småbitar. tryck ut degen i varje form så den täcker formen helt invändigt. blanda ost och lök, fördela i formarna. ställ på ugnsplåt. vispa ihop ägg, grädde, gräddfil, kryddor och parmesanosten väl i en bunke. fördela blandningen över osten i formarna. grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. täck med folie om det blir för mycket färg på slutet. servera dom varma.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Västerbottensost paj
150 g margarin 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten hacka ihop paj degen och låt den vila kallt i en timme. förgrädda 10 min, 200grader.
fyllning: 3 dl riven västerbottensost 200 g fetaost i tärningar 4-5 soltorkade tomater (klipps i smala stänger) 2 pressade vitlöksklyftor 1 knippe persilja 2 dl grädde 3 äggulor malen vitpeppar
1.Fördela tomater i formen samt västerbottenost och fetaost. 2.Lägg vitlöken och hackad persilja i en skål. 3.Häll på grädden och äggulorna. vispa lätt. 4.Krydda med vitpeppar. 5.Slå fyllningen i paj skalet.
grädda i 30 minuter, 200 grader.
Serveras med romröra.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling paj med chilisås
4 port
Paj deg: 100 gr margarin eller smör 2 ½ dl vetemjöl 1-2 msk vatten
Fyllning: 1 kall grillad eller kokt kyckling 1 gul paprika 1 röd paprika 1 msk margarin eller smör ½ påse djupfryst smålök (150 gr ) 2 msk vetemjöl 2 ½ dl mellangrädde 1 dl chilisås 1 burk ananas i skivor (220 gr ) 1-2 tsk italiensk salladskrydda ½ tsk salt 2-3 krm svartpeppar
pensling: 1 uppvispat ägg
1.hacka samman ingredienserna till paj degen, gärna i en matberedare. låt degen ligga kallt ca 30 minuter.
2.bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. skär den i mindre bitar. skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar.
3.fräs paprikan i matfettet. tillsätt löken. strö över mjöl och späd med grädde. tillsätt chilisås och låt stuvningen koka ett par min.
4.skär ananasen i bitar. tillsätt ananas och kyckling i stuvningen. smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar. häll den i en ugnssäker form.
5.kavla ut degen till en platta lika stor som formen. du kavlar enklast mellan 2 bitar plastfilm.
6.lägg paj locket över kycklingstuvningen. pensla locket med ägg.
7.grädda paj en i ugnen i 225 grader 25-30 min. servera paj en med en grönsallad med gurka.
( det går bra att frysa pajen ) kokt kall kyckling kan läggas i en sojamarinad någon timme innan köttet läggs i stuvningen och tillagas.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skomakarlåda
Ingredienser
4 skivor oxfilé à 100 g 4 skivor rökt skinka i strimlor 1 st purjolök smör salt peppar
4 portioner potatispuré
Förberedelsetid: 10 min Tillagningstid: 30 min Färdigt på: 40 min
Gör så här 1. Värm upp en stekpanna, klicka i smör och stek skivorna av oxfilé. Låt vila. Skölj och skiva purjon tunt. 2. Bryn under tiden skinkan och purjon i lite smör. Smaka av med salt och peppar. 3. Lägg en rejäl klick potatispuré i en lunchlåda eller form, lägg sedan skink- och purjofräset som garnityr på purén. Toppa med oxfilé.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ratatouille
Fransk grönsaksröra som passar utmärkt som till exempel crepefyllning eller pastasås.
Förberedelsetid: 5 min Tillagningstid: 20 min Färdigt på: 25 min
Ingredienser 1 st gul lök 1 st aubergine 1 st zucchini 1 st röd paprika 1 st grön paprika 1 pkt krossade tomater 0.5 dl olivolja
Gör så här 1. Skölj och tärna grönsakerna i centimeterstora tärningar. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek löken. Tillsätt auberginen samt lite mer olja, fortsätt sedan med paprika och sist zucchinin. 2. Häll på krossade tomater, salta och peppra och låt småputtra i cirka 10 minuter.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Potatisgratäng
Potatisgratäng passar bra till till exempel oxfilé eller fylld lammstek och kan förberedas ända fram till gratineringen.
Förberedelsetid: 10 min Tillagningstid: 30 min Färdigt på: 40 min
Ingredienser 10 st medelstora potatisar 0.5 l gräddmjölk 1 st pressade vitlöksklyftor 2 dl riven ost (lagrad) salt peppar Gör så här 1. Skär potatisarna i 1 centimeter tjocka skivor. Koka dem sedan i gräddmjölken smaksatt med salt, peppar och vitlök. Koka på svag värme och rör om försiktigt då och då, i cirka 15 minuter. Slå upp potatisen i en ugnssäker form när den nästan är klar. 2. När det är dags för servering, sätt ugnen på 250 grader på övervärme eller grilläge. Strö över osten och gratinera i varm ugn tills gratängen fått vacker färg, cirka 15 minuter.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Räkpaj
En härlig paj som är perfekt som huvudrätt, lunch eller syndigt kvällsmål. Servera med en fräsch sallad.
Antal portioner: Förberedelsetid: 15 min Tillagningstid: 45 min Färdigt på: 1 tim
Ingredienser 250 g vetemjöl 125 g smör 1.5 dl vatten 1 krm salt 100 g räkor 1 pkt saffran 100 g broccoli 1.5 dl grädde 1.5 dl mjölk 2 st ägg salt peppar riven muskotnöt Gör så här 1. Sätt ugnen på 225 grader. Tärna smöret och lägg i en bunke. Blanda snabbt ihop med övriga degingredienser och kavla ut degen. Låt den stå kallt några minuter. 2. Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter. Sänk därefter värämen till 175 grader. 3. Hetta upp en stekpanna och klicka i lite smör. Fräs räkorna och broccolin och låt svalna. 4. Vispa upp äggen. Rör ner dem i räkblandningen tillsammans med grädde och saffran och krydda därefter. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och baka i ugn cirka 30 minuter.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling- och baconpaj i långpanna
En paj som passar både till vardags och fest!
Förberedelsetid: 15 min Tillagningstid: 45 min Färdigt på: 1 tim
Ingredienser 200 g smör 200 g valnötter 6 dl vetemjöl 0.5 dl kallt vatten
Fyllning: 2 paket skivad bacon 6 st kycklingbröst 1 st medelstor purjolök 4 st vitlöksklyftor curry salt peppar
Äggstanning: 7 st ägg 7 dl gräddmjölk (går att byta ut mot matlagningsgrädde om så önskas) 3 dl riven lagrad ost salt peppar Tips Servera gärna med en blandad sallad med till exempel roman, ruccola, spenat, skivad färsk tomat, skivad rödlök och oliver.
Gör så här 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Mixa nötter i matberedaren. Tillsätt sedan mjöl och mixa till en mjölig konsistens. Mixa ner det kalla vattnet. 3. Kavla eller tryck ut i önskad form och ställ i kyl eller frys. Grädda i cirka 5 minuter på 200 grader. 4. Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken. Lägg baconet i en het panna. Fräs någon minut tills det fått lite färg. 5. Tillsätt kycklingtärningarna och vitlöken. Låt allt få lite färg och tillsätt sen purjolöken. Krydda med curry, salt och peppar. 6. Lägg fyllningen i det förgräddade skalet och fyll på med den rivna osten och äggstanningen. 7. Grädda i 30-50 minuter, beroende på storlek i 150 grader.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Portionspaj
Höstpaj med kantareller som serveras i små portionsformar. Perfekt till buffén.
Förberedelsetid: 20 min Tillagningstid: 40 min Färdigt på: 1 tim
Ingredienser 200 g smör 200 g valnötter 6 dl vetemjöl 0.5 dl kallt vatten
Fyllning: 5 dl kantareller 4 st rödlökar 200 g soltorkad tomat 1 kruka basilika 500 g chèvreost smör att steka i salt svartpeppar 1 msk flytande honung
Äggstanning: 7 st ägg 7 dl gräddmjölk (går att byta ut mot matlagningsgrädde om så önskas) 3 dl riven lagrad ost salt peppar
Gör så här 1. Ställ ugnen på 200 grader. Mixa nötterna i matberedaren. Tillsätt mjöl och mixa till en mjölig konsistens. Mixa också ner det kalla vattnet. 2. Ta ut degen ur bunken och kavla eller tryck ut i portionsformar. Ställ in i kyl eller frys några minuter. Grädda sedan i cirka 5 minuter i varm ugn. Ta ut formarna och sänk värmen till 150 grader. 3. Vispa ihop äggen, gräddmjölken och osten och salta med salt och peppar. 4. Skala och skiva rödlöken. Hetta upp stekpannan och fräs kantarellerna och rödlöken i smör. Fördela detta i de förgräddade pajformarna. Strimla eller hacka de soltorkade tomaterna och lägg med basilikan över pajskalen. Skiva och lägg i chèvreosten och fyll sedan på med äggstanningen. 5. Grädda i 30-40 minuter på 150 grader. 6. När pajen är näst intill färdig ringlas med fördel lite honung över. Grädda sedan någon minut till. 7. Serveras till exempel med blandade salladssorter, skivad rödlök, lättkokt sparris, hackade valnötter och lufttorkad skinka.
|
30 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bellini
Vad är Bellini? Champagnedrinkarnas "numero uno" skapades på legendariska Harry´s Bar i Venedig. En äkta Bellini ska alltid göras på färska vita persikor.
1 glas
2 st Vita persikor 1,5 dl torr champagne
4 glas
8 st Vita persikor 0,6 l torr champagne
Gör så här:
1. Skala de mogna persikorna och mosa dem med en gaffel eller i en mixer.
2. Lägg purén i glaset och häll i champagnen, njut.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Buck´s Fizz
Varför heter drinken Buck´s fizz? Drink uppfanns i England under det glada 1920-talet. Året var 1921, och bartendern Mc Garry blandade den här kombinationen på Buck´s club.
1glas
4 cl pressad apelsin 1,2 dl torr champagne
4 glas
1,6 dl pressad apelsin 4,8 dl torr champagne
Gör så här:
1. Kyl ett champagneglas och häll i ingredienserna. Rör om.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Black velvet
Varför heter drinken Black Velvet? År 1861 hade England landssorg efter Prins Albert bortgång. En barmästare på Brooks´ club blandade därför den här svarta drinken.
1glas
8 cl Porter eller stout 8 cl champagne
4 glas
3,2 dl Porter eller stout 3,2 dl champagne
Gör så här:
Kyl ett champagneglas och häll i Portern, låt den stå en liten stund. Häll i champagnen, rör om och servera.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Alfonso. Uppkallad efter den spanske Kung Alfonso den trettonde
1 glas
1,5 cl Dubonnet 1 st Sockerbitar 2 stänk Angostura Bitter 1,5 dl champagne 1 bitar citronskal
4 glas
6 cl Dubonnet 4 st Sockerbitar 8 stänk Angostura Bitter 0,6 l champagne 4 bitar citronskal Gör så här:
1. Lägg sockerbiten i ett kylt champagneglas och dränk den i angostura.
2. Häll i Dubonnet och fyll glaset med champagne. Rör om.
3. Pressa en bit citronskal över drinken och kasta skalet.
Varför heter drinken Alfonso? Då den spanska kungen Alfonso den trettonde, flydde till Frankrike i början av 1900-talet, blev han förtjust i den här lite bittra cockatilen. Därav namnet.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Passion
1 glas
2 cl apelsinjuice 1 cl Passoã 1,5 dl champagne 1 st apelsinskal
4 glas
8 cl apelsinjuice 4 cl Passoã 0,6 l champagne 4 st apelsinskal
Gör så här:
1. Ställ champagneglas i frysen ett par timmar.
2. Ta ut glasen och häll i juice och likör, rör om.
3. Häll i champagnen och rör försiktigt igen. Garnera med lite apelsinskal, vi gjorde en spiral.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Stora kärleken
1 glas
1 cl hallonlikör 1 cl vaniljvodka 1,5 dl champagne 6 st frysta hallon
4 glas
4 cl hallonlikör 4 cl vaniljvodka 0,6 l champagne 24 st frysta hallon
Gör så här:
1. Ställ champagneglas i frysen i ett par timmar.
2. Ta ut glasen och lägg de utvalda bären på glasets botten. Häll i vaniljvodka och hallonlikör, rör om.
3. Häll på champagne i glaset och rör försiktigt igen.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Första kärleken
1 glas
0,5 cl jordgubbssaft 2 droppear bananessens 1,5 dl Päroncider 1 st jordgubbar
4 glas
2 cl jordgubbssaft 8 droppear bananessens 0,6 l Päroncider 4 st jordgubbar
Gör så här:
1. Ställ era glas i frysen i ett par timmar.
2. Ta ut glasen och häll i saft, essens och cider. Rör om. Halvera jordgubben och sätt en halva på kanten av glaset.
3. Garnera med en färsk jordgubbe och servera med det röda hjärtat som underlägg.
|
29 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sparkling passion
8 glas
3 st passionsfrukt 1,6 dl tropisk fruktjuice 1 flaska mousserande vitt vin
Gör så här:
Fördela passionsfrukterna i 8 champagneglas, fyll på med fruktjuice (2 cl per glas) och toppa med mousserande vin.
|
26 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Salt- och saffransbakad lax
8 portioner
1 kg grovsalt 1 st lax, sida, ca 1 1/2 kg) 1 st apelsiner, stor 0,5 g saffran 1 st bitsocker 2 dl crème fraiche salt och vitpeppar, nymalen
Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Häll saltet i en långpanna. Lägg i laxen med skinnet nedåt.
2. Tvätta apelsinen och riv apelsinskalet. Halvera frukten och pressa ena halvan. Skiva den andra halvan tunt.
3. Mortla saffran med socker, blanda ner apelsinskal och saft, salt och peppar till en pasta. Bred ut hälften av pastan på fisken och blanda ner resten med crème fraiche till en sås.
4. Lägg apelsinskivorna på fisken och ställ i mitten av ugnen och baka laxen i 20-30 min beroende på storlek.
|
26 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Glass med fruktsallad
4 dl glass, med kaffesmak 2 st kiwis 1,5 dl hallon 3 msk vatten 1 tsk citronsaft 0,5 tsk vaniljsocker 1 burk persikaor (barnmatspuré) 1 bit mörk choklad
Tillagning:
1. Mixa hallonen med vaniljsocker, vatten och citronsaft. Skär kiwin i skivor. Måla en tallrik med hallonsås och persikopuré.
2. Lägg på kiwiskivor och en kula kaffeglass. Riv över lite mörk choklad.
Familjetips! Det går lika bra med vanilj eller jordgubbsglass och ljus choklad istället för mörk. Prova någon annan frukt som exempelvis ananas, päron, banan.
|
26 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fruktsallad med hasselnötter och banansås
3 dl jordgubbar 1 dl blåbär 1 st nektarie 0,5 dl hasselnötter 1 st banan citronsaft
Tillagning:
Skiva jordgubbarna och nektarinen.
Hacka nötterna grovt och rosta dem lätt i en torr stekpanna.
Mosa eller mixa bananen tillsammans med lite pressad citron.
Blanda frukt och bär.
Häll över banansåsen och strö över de rostade hasselnötterna.
|
26 December 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|