|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
December (2018) |
|
|
|
(2) |
|
(1) |
|
(24) |
|
(9) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(7) |
|
(11) |
|
(43) |
|
(6) |
|
(19) |
|
(3) |
|
(13) |
|
(13) |
|
(4) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(16) |
|
(10) |
|
(10) |
|
(23) |
|
(11) |
|
(14) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(53) |
|
(24) |
|
(76) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(71) |
|
(89) |
|
(93) |
|
(48) |
|
(68) |
|
(91) |
|
(121) |
|
(39) |
|
(61) |
|
(30) |
|
(40) |
|
(43) |
|
(21) |
|
(5) |
|
|
(13) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(6) |
|
(36) |
|
(1) |
|
(34) |
|
(1) |
|
(6) |
|
(0) |
|
(36) |
|
(12) |
|
(3) |
|
(9) |
|
(15) |
|
(3) |
|
(14) |
|
(24) |
|
(15) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(0) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(65) |
|
(18) |
|
(8) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(355) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(95) |
|
(3) |
|
(7) |
|
(0) |
|
(5) |
|
(14) |
|
(485) |
|
(13) |
|
(11) |
|
|
|
|
Inlägg: 1362 |
Kommentarer: 605 |
|
|
|
|
|
|
|
|
En fyrkantig bild.
Vänder man bilden åt ena hållet ser det ut som en groda. Men vänder man bilden åt andra hållet ser det ut som en häst.
|
29 November 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fajitas med kyckling
4 pers
4 mjuka stora tortilla 2-3 kycklingfiléer 1 gul lök 1 gul paprika 1 röd paprika 1 msk olja salt peppar 1 burk créme fraiche mexican chili 1 dl riven ost
Strimla kycklingen ganska fint. Hacka lök och paprika smått. stek lök och parika i olja ett par minuter tillsätt kycklingen. stek tills kycklingen känns färdig.Krydda med salt och peppar, tillsätt créme fraiche. Låt puttra i ca 10 min. Fyll tortilla bröden med fyllningen rulla ihop och lägg dem i en form med skarven ner. Strö på osten och gratinera i 200 grader i ca tio min.
|
25 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tuggat.......
Vi brukar ibland glömma Bobbys halsband ute på bron över natten. När man har tagit av honom det och han har fått springa lös. Så var det förra fredagen.
På lördagen då husse skulle ut med Bobby så upptäcker han att halsbandet ligger långt ute på gården och är sönder tuggat.
Vi funderade mycket på vad som har hänt, för Bobby hade inte varit ute och tuggat, en hund? Eller vad. Någon hungrig? sa lillmatte. Förslagen var många. Men så kvällen så vid 23 tiden så ser husse en räv som går omkring vid våran bro och ved bod. Han öppnar sakta dörren och räven är kvar så att husse hinner sticka ut huvudet och titta på den.
Det är nog den som tuggat på halsbandet. Kvällen efter börjar Bobby skälla vid ytterdörren, husse kollar i fönstret, räven är tillbaka och strosar.
Det syns på Bobby att någon varit på hans område, han nosar och begrundar alla spår och kollar noga in gården och alla lukter varje morgon.
Vi håller koll och ska skrämma räven så den inte kommer åter, och sen kolla att Bobby inte får någon rävskabb, men husse sa att det var en stor och stilig räv, inte en skabbig, vad han kunde se.
Vi har inte sett den nu på tre kvällar, och inte några nya spår på gården, så den kan nog gått vidare.
|
23 November 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Äntligen klart!
Det var svårt att fota en tavla med glas över fotona, som sen ligger på ett bord. Men man ser på ett ungefär hur den är.
Förra helgen gjorde jag äntligen klart min tavla med svart vita foton jag fotograferat själv. Jag skrev ut dom på min skrivare på fotopapper, men jag tror jag ska lämna in och beställa riktiga foton, blir mycket bättre då.
Byta ut denna till detta istället?? Jag funderar på det.
Kira´s matte har fotograferad denna fina bild, tyckte den kunde vara med på ett hörn i bloggen.
|
23 November 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Korv- och kantarellgryta med pasta
Receptet är för 4 port. falukorv, ( 1/2 ring) 250 g vitkål 1 st purjolök 1 st röd paprika 8 st champinjoner 2,5 msk Touch of Taste Kantarellfond 2 dl vatten 1 dl crème fraiche 1 tsk mejram svartpeppar
Tillagning:
1. Strimla vitkål, purjolök, paprika och champinjoner. Skär falukorv i bitar och bryn tillsammans med grönsakerna.
2. Tillsätt mejram, fond, vatten och crème fraiche. Låt koka ca 10 min. Smaka av med svartpeppar.
Servera med kokt pasta eller potatis
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Farkärs gruvpanna
Receptet är för 4 port. 200 g falukorv 3 st ägg 1 msk vatten 1 st vitlöksklyfta 1 st tomat 1 dl riven ost 1 nypasalt 1 nypavitpeppar, krossad persilja
Tillagning:
Skär falukorven i tärningar. Skiva tomaterna. Riv osten. Rör ihop ägg, vatten och en nypa salt. Fräs falukorven gyllenbrun utan matfett på hög värme i en teflonpanna.
Häll över äggen och minska värmen. Pressa över vitlöken. Sprid ut de skivade tomaterna över hela pannan. Strö över osten. Krydda med en nypa krossad vitpeppar.
Stek några minuter på låg värme. Ta av pannan från spisen. Vik omeletten dubbel. Klipp över persilja. Servera direkt ur pannan tillsammans med keso, hårt bröd och mörkt lättöl.
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 1 kommentar
|
|
|
|
Ett roligt sätt att variera falukorven är att hämta inspiration från sjömansbiff.
Sjömannens korvgryta
Receptet är för 4port. 450 g falukorv ca 10 st potatisar 2 st gul lökar 5 st kryddpepparkorn 1 st lagerblad 1 flaskaLättöl, ljust smör salt
Tillagning:
1. Skala och skiva potatisen 1/2-centimetertjockt. 2. Skiva löken och korven tunt. 3. Stöt pepparkornen i en mortel och Sätt ugnen på 225 grader. 4. Varva potatis, lök och korv i en gryta. Det översta lagret skall vara potatis. Mellan varven strör du kryddpeppar, saltar lätt och lägger dit lagerbladet. 5. Häll över öl och klicka över lite smör. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen känns mjuk.
Servera med senap och bröd. Strö gärna lite persilja över innan servering
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Värmande korvgryta med rotfrukter
Receptet är för port.
1 st korv, kött-eller fläskkorv t ex 8 st potatisar 2 st morötter, medelstora 2 st palsternackaor 1 st purjolök 3 st vitlöksklyftaor 1 knippapersilja 4 st tomater 0,5 dl olivolja 1 tsk salt 5 st kryddpepparkorn, lätt krossade
Tillagning:
1. Skala och skär potatisen i bitar och morötter och palsternackor i centimetertjocka slantar. 2. Skär bort det gröna på purjon. Klyv det vita på längden och skär sedan centimetertjockt tvärs över. 3. Skala vitlöken. Hacka persiljan. Skär tomaterna i rejäla klyftor. 4. I en rejäl gryta hettar du upp olivoljan. Lägg i morötter, palsternackor, purjolök och vitlök. Fräs någon minut och lägg så i potatisen samt salt och kryddpeppar. 5. Häll på så mycket vatten att det precis täcker. Lägg i korven, på med lock och sjud på svag värme i 30 minuter. 6. Lyft upp korven. Rör ner tomater och persilja. Sjud en minut. Häll över i en skål. Skär korven i bitar och lägg i den. Servera i djupa tallrikar.
En god senap passar bra till.
Recept: Carl Butler
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Enkel korvgryta
Receptet är för port. 400 g korv 4 dl vatten 1 st buljongtärning 2 msk senap 400 g potatisar 100 g gul lök 0,5 kg rotfrukter 0,5 kg grytgrönsaker 2 kvistarpersilja
Tillagning:
1. Koka upp vattnet, buljongtärningen och senapen. Skala och skär potatisen, löken och rotsakerna i lagom stora bitar. Låt dem koka mjuka i buljongen.
2. Skär under tiden korven, lägg den i grytan och låt det hela bli genomvarmt. Klipp persilja över. Om du bryner korv och lök, får du en kraftigare smak på rätten.
Tips! För en smalare variant, välj nyckelhålsmärkt korv
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Korv Picante Receptet är från Old El Paso
Receptet är för 4 port.
1 paket tagliatelle 1,5 msk Old El Paso Jalapeños, hackade 400 g falukorv 2 dl crème fraîche 2 dl Old El Paso Thick´n Chunky Original Salsa 4,5 dl cheddarost
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Beräkna ca 3-4 pastanystan per person.
3. Lägg pastan i en ugnseldfast form och fördela jalapeños över.
4. Skär falukorven i skivor och lägg i formen.
5. Blanda crème fraîche och salsa och bred blandningen över korven. Strö över riven ost och gratinera ca 15 min eller tills osten smält.
6. Servera med en grönsallad.
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sommargryta med falukorv
Tillagningstid:Ca 20 min
0,6 kg falukorv 3 msk smör 2,5 msk vetemjöl 3 dl hönsbuljongtärning 2 dl mjölk 1 dl vispgrädde 1,5 msk senap grovkornig salt peppar 1 st morot, strimlad 2 msk bladpersilja, strimlad 2 dl salladskål, strimlad
Tillagning:
1. Fräs vetemjöl i smör och späd med buljong, mjölk och grädde. Koka ihop i ett par minuter. Vispa ner senap och smaka av med salt och peppar.
2. Lägg i lök och morötter i såsen och låt dem koka med i 3-4 minuter.
3. Skär falukorven i stavar och stek dem i smör. Blanda ner dem med grönsakerna samtidigt som salladskålen. Hetta upp och servera med nykokt färsk potatis. Strö lite fint strimlad bladpersilja över.
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ugnsgrillad korv med smal coleslaw och saltbakad småpotatis
Bättre än så här blir det inte! En fet klassiker har blivit smal. Grillkorv med bara 9% fett, en coleslaw där majonäs och grädde bytts ut mot krämig yoghurt, och den friterade potatisen ersatts med olivdoftande småpotatis. Kan du stå emot?
1 paket Lithells grillkorv 9% 0,7 kg potatisar, ca, jämnstora olivolja flingsalt
Coleslaw 0,6 l vitkål, strimlad 1 st morot liten 0,5 st paprika 0,5 st gul lök 1,5 dl yoghurt, grekisk, 10% 1 msk ananasjuice, outspädd 1 tsk kummin, hel salt och peppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen men låt skalet vara kvar. Skär ett par små kryss i varje potatis. Lägg potatisen i ugnsfast form och vänd runt med lite olivolja och salt. Kör i ugnen i 45-50 minuter – eller tills de är helt genommjuka. Lägg in grillkorven på grillgaller ovanför när ca 15 minuter återstår.
2. Salladen går bra att förbereda innan – annars gör du den när potatisen står i ugnen. Strimla vitkålen i matberedare eller med osthyvel. Riv moroten grovt. Finstrimla lök och paprika. Rör ihop yoghurt, ananasjuice och kummin – salta och peppra. Blanda dressingen med övriga ingredienser.
Tips! För att snabbt göra vitkålen mjuk och saftig. Tillsätt lite salt och stöt den någon minut med en träslev när den är nyriven. Tänk bara på att då minska på saltet i dressingen
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Potatis- och morotssoppa med korv
Receptet är för 4 port. 300 g potatis 1 st morot 1 st gul lök 1 st grönsaksbuljongtärning 0,7 l vatten 0,6 kg mager lättkorv 1 paket matlagningsgrädde smör salt peppar
Tillagning:
1. Skala och skär potatisen, moroten och löken i små bitar. Fräs i smör och slå på vatten, buljongtärning och grädde. Koka ihop till en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär under tiden korven i mindre bitar och stek dem i smör, salta och peppra. Om du vill, mixa soppan med stavmixer. Servera i sopptallrik
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bräckt parmalindad falukorv
Tillagningstid Ca 20 min Receptet är för 4 port. 1 dl finhackad persilja 0,5 kg falukorv 2 msk olivolja 12 skivaorparmaskinka 6 st potatisar, i skivor 2 st morötter, i slantar
1 st purjolök salt och peppar smör 2 msk balsamvinäger
Tillagning:
1. Råstek potatis och morötter i smör. Tillsätt purjolöken i strimlor. Smaksätt de råstekta rotfrukterna med balsamicovinäger, peppar samt olivolja.
2. Skär falukorven i stavar (1,5 cm tjocka - 8 cm långa) och linda in i parmaskinka var för sig. Bräck i het panna med lite olivolja.
3. Lägg de varma rotsakerna på tallrik, falukorvsstavarna omlott ovanpå. Garnera med rikligt hackad persilja.
|
21 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tastelines lussebullar
50 g jäst, färsk 100 g smör, osaltat 0,5 l standardmjölk 250 g kesella, lätt 2 paket saffran, (1 g till ett recept) 2 dl strösocker 1,7 l vetemjöl 1,5 dl russin bakplåtspapper 0,5 tsk salt Pensling: 2 st ägg
Tillagning:
Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.
|
18 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Per-Eriks renskavsgryta
Receptet är för 4 port. 1 paket renskav, 240 1,5 msk Milda flytande margarin, ca, 1 st gul lök 1 st äpple 10 st enbär, krossade, ca 1 burk kantareller 10 st katrinplommon, ca 2,5 dl Milda Mini Mat 7% 1,5 tsk salt 1 nypa svartpeppar 1 tsk kinesisk soja Tillagning:
1. Skär det nätt och jämnt tinade renskavet i bitar och bryn det i Milda flytande margarin i en stekpanna.
2. Skala och hacka löken. Skala och riv äpplet grovt på ett rivjärn. Blanda ner lök och äpple i stekpannan och låt det fräsa med i några minuter.
3. Tillsätt krossade enbär. Låt svampen rinna av ordentligt innan den läggs i pannan. Blanda också ner katrinplommonen, skurna i små bitar.
4. Häll på Milda Mini Mat, salt och svartpeppar. Låt puttra på svag värme ca 5 minuter. Smaka ev av med lite mer salt och peppar. Rör ner sojan och strö över klippt persilja.
5. Servera råris till.
|
18 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bärrutor
Lämpar sig både till kaffet och som dessert med lite glass. Då kan man med fördel servera kakan ljummen.
Botten: 75 g smör 0,75 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 1 st ägg
Fyllning: 1 dl hjortronsylt
Täcke: 1 dl havregryn 2 msk strösocker 1 tsk vaniljsocker 25 g smör
Tillagning:
1. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och sist ägget. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en rektangulär form ca 15x15 cm. Bred sylten ovanpå degen.
3. Blanda ingredienserna till "täcket" och klicka ut över sylten.
4. Grädda i 225° varm ugn ca 15 minuter. Låt kakan svalna och skär den därefter i bitar
|
18 November 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Syrrans minsta kille Anton fyllde 5 år i lördags.
Självklart så var Bobby med på kalaset. Han fick själv en present, han har tur han. En rosa fisk, den har han bredvid sig.
Bobby hade fullt sjå med att kolla in Anton när han leker med sin nya dinosaurievärld.
|
18 November 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
November månads tema
Temat för November bestäms av Linda och Inez och är: "Orange".
Schemat för att bestämma tema, kommande månader ser ut så här: November 2007 - Linda December 2007 - Agneta Januari 2008 - Marie Februari 2008 - Kim Mars 2008 - Linda
|
18 November 2007
| Länk
| Månadens Tema
| 0 kommentar
|
|
|
|
Idag blir våran stiliga kille 3-år.
Grattis Bobby på 3-årsdagen. Morgonen började med att födelsedags hunden fick sig ett smaskigt gristryne. Resterande av dagen kan ha med sig fler överraskningar. Det är bara att vänta och se vad som händer.
Här kommer några bilder från min födelsedag. Fler finns i PixBox.
Klockan 6 på morgonen.Kollar att jag inte missar något av gristrynet jag just ätigt, det var mumsigt.
Min tårta som jag fick på eftermiddagen. Lillmatte hade gjort den när hon kom hem från skolan.
Jag fick två paket, ett med en ny stor pipleksak som hade sex ben och en pip i varje, jag älskar saker som piper när man biter eller trycker på dom.
|
6 November 2007
| Länk
| Bobby
| 5 kommentarer
|
|
|
|
Drakblod med avhuggna händer
2 l jordgubbssaft 0,5 l Fruktsoda Jordgubbar
Gör så här:
Blanda 2 liter jordgubbssaft (färdigblandad) med 0,5 liter fruktsoda. Garnera eventuellt med färska jordgubbar eller med andra bär.
Kul tips! Köp gummihandskar på apoteket och fyll med färgat vatten. Använd exempelvis röd karamellfärg. Knyt en gummisnodd runt handsken och placera i frysen och låt dem stelna. Lägg ner ”händerna” i bålen innan servering.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Spöklik inälvssoppa
Pumpan är ett måste på Halloween. Många karvar ur den och sätter in värmeljus – men vad göra med pumpaköttet? En ljuvligt len pumpasoppa är vårt förslag.
För 6 personer
800 gr pumpa 400 gr sötpotatis 6 msk olivolja 7 st schalottenlökar 4 vitlöksklyftor 1,5 msk paprikapulver 2–3 msk timjan 2 tärningar grönsaksbuljong 1 liter vatten 1 dl vitt vin 5 dl vispgrädde Salt och peppar Rostade pumpafrön och/eller brödkrutonger Gör så här: 1. Gröp ur pumpan och hacka pumpaköttet. 2. Rensa ur alla pumpafrön och torrosta dem i en stekpanna. 3. Skala och hacka schalottenlök. Skala vitlök och sötpotatis. Tärna sedan potatisen. 4. Fräs löken lätt i olivolja. Pressa över vitlök och krydda med paprika och timjan. 5. Häll ner pumpakött och potatis. Puttra 15–20 minuter tills det mjuknat. 6. Strö över buljongen och häll på så mycket vatten att det täcker allt. Koka upp. 7. Sänk sedan värmen och sjud någon kvart. Smaka av med salt och peppar innan du mixar allt med mixerstav till en krämig konsistens. 8. Häll i vinet. Vispa 4 dl av grädden och vänd ner i soppan. Låt allt bli varmt. 9. Vispa grädden som är kvar och spritsa ett spöke på ytan precis före servering. Strö sedan över lite rostade pumpafrön eller krutonger direkt på tallrikarna.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Småhjärnor
2 dl vatten 3 dl socker 25 g smör 200 g valnötskärnor
Tillagning:
1. Koka samman vatten, socker och smör i en tjockbottnad liten kastull. Häll ner valnötterna när blandningen blivit ljusbrun.
2. Rör runt så att alla nötterna täcks, fiska upp dem med en hålsil och låt nötterna stelna på ett bakplåtspapper. 3. Bryt isär dem vid behov och servera som snacks.
Recept: Alice Brax Foto: Katja Kristofferson
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Svart pasta med saffrans- och skaldjurssås
2 st Schalottenlök 2 burk rökta musslor 1 burk räkor på burk 1 st röd paprika 2 klyfta vitlöksklyftor 1 paket saffran 1 dl vitt vin, torrt 8 msk crème fraîche, lätt 0,5 kg svart tagliatelle parmesanost, riven cayennepeppar paprikapulver salt svartpeppar
Tillagning:
1. Hacka lök och vitlök och strimla paprikan. Fräs lök, vitlök, paprika i lite av oljan från musslorna. Krydda med lite cayenne, paprika och saffran. Låt allt svettas på låg värme i ca 5 minuter.
2. Klicka i crème fraiche och tillsätt vin. Låt allt koka ihop i ca 5 minuter.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
4. Precis innan rätten ska serveras; tillsätt räkor och musslor och låt allt bli varmt.
5. Garnera med parmesanost och lite fler larver (räkor).
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ostsås
75 g smör 5 msk mjöl 0,7 l mjölk 2 dl riven ost 1 krm muskotnöt, malen 1 krmpeppar
Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner.
2. Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Trollhår med björnpluttar och lite blod
Trollhår med björnpluttar och lite blod Om ostsåsen inte gillas – använd ketchup!
Trollhår med björnpluttar och hostsås Det är nog inte så många barn som har provat svart pasta. Om du gör vanliga köttbullar, men formar dem till avlånga små "pluttar" så lär det bli fnittrigt kring bordet. För en extra läbbig upplevelse – gör en ostsås och färga den grön med några droppar karamellfärg.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Blodiga fingrar
Hur enkelt som helst, men likväl fantasieggande. Stek små prinskorvar (fingrar) och servera ett litet glas med ketchup (blod) till. För enkelhetens skull kan man lägga upp ett helt fat med korvar och ställa glas vid varje plats. Sedan får barnens fantasi göra resten.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Spindelmuffins.
Blir ca 12 st 100 g smör el margarin 0,75 dl mjölk 1,5 dl socker 2 ägg 0,5 g saffran 2,5 dl vetemjöl 2 msk potatismjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 näve russin GLASYR 50 g smält smör 1–2 msk apelsinjuice 3,5 dl florsocker Kanel efter smak 1 tub tårtdekor choklad Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör i saffran. 2. Vispa ägg och socker luftigt en skål. 3. Blanda allt mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål innan du vänder ner det i äggskålen. 4. Rör om samtidigt som du häller i smörblandningen. 5. Rör i russinen och fyll muffinsformarna till tre fjärdedelar. 6. Grädda mitt i ugnen i 12–14 minuter. Låt svalna på galler. GLASYR 1. Blanda ihop glasyren så den blir blank. 2. Ta en stor sked och skeda glasyr över muffinsen. 3. Låt svalna innan du ritar ett nät med chokladdekoren
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Spindelvävstårta.
Ger ca 12 bitar 200 g margarin 2,5 dl strösocker 3 ägg 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 3 msk kakao 1 msk vaniljsocker Ev lite kallt kaffe GLASYR 2 dl florsocker 1,5 msk vatten 1 msk smält smör 2–3 droppar pepparmint Vit tårtdekor på tub Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. 2. Rör socker och rumsvarmt margarin poröst i en skål. Rör i äggen. 3. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och häll ner det i skålen. Stänk över några skedar kaffe. 4. Rör ihop allt och häll i formen. 5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. 6. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den. GLASYR 1. Blanda ihop ingredienserna till glasyren till en lagom tjock smet. Bred smeten på den kalla kakan med en slickepott och låt stelna i kylskåp. 2. Värm dekortuben i handen innan du börjar rita cirklar utanför varandra på tårtan. 3. Drag sedan med en kniv från mitten ut mot kanten för att få ett ”spindelnät”. Fyll i med vit dekor.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mögliga likmaskar
För 6 personer 1 kg risoni (vanlig pasta går också bra) 1 liter vatten Salt Grön karamellfärg Gör så här: 1. Koka upp saltat vatten. Häll i risoni. 2. Sänk värmen och koka cirka 11 minuter. 3. Häll av vattnet i ett durkslag och spola risonin hastigt i kallt vatten. 4. Häll tillbaka 3/4 av risonin i kastrullen. Droppa i grön färg och blanda så att det mesta tar färg. 5. Häll i resten av risonin före servering, så skiftar ”möglet” i färg
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fladdermusvingar och mögliga likmaskar
Fladdermusvingar För 6 personer 1 kg frysta färdiggrillade kycklingvingar Gör så här: 1. Sätt in i ugnen eller mikron den tid som anges på påsen. 2. Servera
Mögliga likmaskar För 6 personer 1 kg risoni (vanlig pasta går också bra) 1 liter vatten Salt Grön karamellfärg Gör så här: 1. Koka upp saltat vatten. Häll i risoni. 2. Sänk värmen och koka cirka 11 minuter. 3. Häll av vattnet i ett durkslag och spola risonin hastigt i kallt vatten. 4. Häll tillbaka 3/4 av risonin i kastrullen. Droppa i grön färg och blanda så att det mesta tar färg. 5. Häll i resten av risonin före servering, så skiftar ”möglet” i färg
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kolsyreis
Kolsyreis håller en temperatur på -78 grader. Risken för skador är stor. Använd alltid tång eller skyddshandskar och lägg inte isen direkt i dricksglasen. Vill du ha rök i glasen finns särskilda ”Spacecups” att köpa. I paketet ingår is och tång. Ett partypaket med 60 Spacecups, bottenbehållare, istång och 5 kilo is kostar 398 kr. Säljs av Aga i Stockholm och Bräcke åkeri i Göteborg
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mormors kvarglömda gom – för de små
För 6 personer 1,5 liter fruktsoda 3 msk limejuice 3 Festis med kaktussmak Godislöständer 1 partypack ”Spacecups” Gör så här: 1. Med specialgjorda partyglas får du det att ryka även ur glasen. Placera kolsyreisen i glasens bottenplatta. 2. Blanda läsk, Festis och lime i en tillbringare. 3. När gästerna är på väg att sätta sig till bords häller du upp läskblandningen och smyger ner löständerna så att de döljs i röken. När röken skingras får sig gästerna en liten överraskning.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Varmblodig välkomstbål – för de stora
Varmblodig välkomstbål – för de stora. För 6 personer 3 burkar tomat- eller grönsaksjuice 4 cl vodka* 2 msk Worcestershiresås Tabasco 2 tsk citronsaft Sellerisalt Salt och peppar 1 msk riven pepparrot Gröna oliver med pimiento TILLBEHÖR: Plasthandske Röd karamellfärg Två skålar som går i varandra Kolsyreis Gör så här: 1. Häll vodka, Worcestershiresås, citron och sellerisalt i en skål. 2. Fyll upp med juice, stänk över lite Tabasco och rör om. 3. Riv över pepparrot och smaka av med salt och peppar. 4. Lägg försiktigt ner oliverna. Vill du få dem att flyta på en gång, låt dem torka lite innan badet. Effekter: 1. Död mans hand – vill du ha en djupfryst hand som sticker upp ur bålen, måste du fylla en plasthandske med vatten och frysa in den ett dygn före festen. Lite röd karamellfärg gör den blodig. 2. Rök – kräver lite förberedelse. Kolsyreisen ska helst köpas samma dag för att inte ånga bort i förväg. För att inte riskera brännskador när du dricker behövs två skålar. En yttre med lite vatten och den inre som du gjort bålen i. När alla är på plats tar du en tång och släpper ner isbitarna i den yttre skålen. Det börjar ryka och bubbla direkt. Tyvärr är det kortvarigt, så var beredd att fylla på med mer. * Vodkan går att utesluta om man vill ha en alkoholfri bål.
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|
|
Häxans avhuggna fingrar
ca 10 st
1 pkt Fingers med chokladöverdrag 500 g mandelmassa 10 skållade och skalade mandlar Röd karamellfärg Gör så här: 1. Dela mandlarna på längden. 2. Häll upp karamellfärgen i en liten skål där du doppar ena sidan av mandlarna. 3. Har du en bakpensel kan du pensla på den röda färgen som nagellack. Låt dem ligga och torka. 4. Rulla in ett fingerkex i mandelmassa och forma till ett finger. Fäst en mandel som nagel och doppa den ”avhuggna” sidan av fingret i färgen
|
1 November 2007
| Länk
| Halloween recept & annat
| 0 kommentar
|
|
|