Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2018)
>>


Natur

28 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Pussmun = Nematanthus radicans

Nu har man fyllt år igen, det var bara trevligt. Jag fick en blomma som heter Pussmun = Nematanthus radicans, av min dotter.

Jag berättar mer om min dag vid tillfälle, tex om vad jag och Bobbelibobb fick för gemensam sak, fast han inte fyllde år, men det gör inget. För han är ju så gullig så han får vara med.

Lite om blomman.
En krukväxt med "lysande" blommor med färger i rött eller orange. Är en trevlig krukväxt med mörkgrönt vackert bladverk. Vill gärna ha lite växtnäring under perioden mars - september. Pussmunnen trivs i öster eller västerfönster.
Jämn vattning med ljummet vatten. Låt den inte så med fötterna i vatten.
Pussmun angrips sällan av sjukdom eller skadedjur

28 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Renskavsgryta

Ingredienser
Portioner: 2-3

1 pkt (240 g) djupfryst renskav
smör till stekning
1 hackad gul lök
100 g ljusa kantareller (eller champinjoner i skivor)
5 krossade enbär
1 msk svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde
hackad persilja till servering
Tillagningstid: Max 20 min

Gör så här
Bryn smöret i en stekpanna.
Lägg i renskavet, halvt tinat, och sära på köttet så att det blir jämnt brynt.
Lägg i löken och svampen, salta och peppra och fortsätt att steka en stund.
Tillsätt enbär, gelé och grädde och låt småputtra cirka 5 minuter.
Smaka av.

Strö över persilja och servera med kokt eller pressad potatis, gelé och sallad.

28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Biffstroganoff


500 g oxfilé eller ryggbiff
1 gul lök
150 g färska champinjoner
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 1/2 msk tomatpuré

Till servering:
saltgurka
gräddfil
Gör så här
Skär köttet i strimlor.
Skala och finhacka löken.
Skiva svampen.
Bryn köttet i smör i en stekpanna eller stekgryta.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt lök och svamp.
Låt fräsa ytterliggare 4-5 min.
Rör i grädde och tomatpuré.
Låt såsen koka 1-2 min.
Servera med saltgurka, gräddfil och potatis.

28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Äppelkaka mycket enkel.

4 port

4-6 äpplen
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
2 1/2 dl vaniljsås

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa i crème fraiche.
Häll smeten över äpplena.
Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
Vispa vaniljsåsen lätt och servera den till.

28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Gratinerad kassler med äppelsalsa.

4 port

600 g kassler
2 gula lökar
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
3 dl riven ost pizza

Äppelsalsa:
2 syrliga äpplen, t ex Granny Smith
1 rödlök
1 dl jalapeñeos
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Skala och skiva löken tunt.
Lägg löken i en smord ugnssäker form.
Skär kasslern i 1/2 cm tjocka skivor.
Lägg dem på löken och krydda med peppar.
Häll på grädden och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min.
Kärna ur och skär äpplena i 1/2 cm stora tärningar.
Skala och finhacka rödlöken.
Grovhacka jalapeñeos.
Blanda alla ingredienser till salsan.

Tips: Servera gärna med klyftpotatis och Old El Paso Cheese Salsa.
28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pasta med lax


2 port

6 dl (200 g) pastahjärtan
ca 75 g rökt lax
2 dl lätt crème fraiche
1 msk hackad dill
1 tsk pressad citron
peppar
ev socker
2 msk stenbitsrom

Gör så här
Koka pastan.
Strimla laxen. V
ärm crème fraiche och lax i en kastrull.
Tillsätt dill och pressad citron.
Smaka av med peppar och ev socker.
Toppa med stenbitsrom.

28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Blodpudding med morots och lingon sallad.

4 port

500 g blodpudding, 9 % fett
2 tsk smör-& rapsolja
4 morötter, ca 400 g
250 g Keso cottage cheese, naturell
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon

Gör så här
Skär blodpuddingen i skivor och stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna.
Skala och riv morötterna grovt.
Blanda morötter med cottage cheese och lingonsylt till en sallad.
Servera blodpuddingen med salladen.

28 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby

26 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Pasta med lövbiff

Tid: 10 minuter
2 portioner
DU BEHÖVER:
Pasta:
2 portioner pasta, gärna fullkornstagliatelle
Pastasås:
3-4 skivor lövbiff
1 röd lök
1 liten burk, ca 300 g champinjoner eller 150 g färska champinjoner
1, 25 dl matlagningsgrädde
½ dl vatten
salt
svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Koka pasta.
Hacka löken och om du använder färska champinjoner skär dem i skivor. Stek dessa i olja eller flytande margarin i ca 5 minuter.
Salta lite.
Skär under tiden lövbiffen i strimlor.
Stek lövbiffstrimlorna tillsammans med löken och champinjonerna ca 5 minuter.
Häll på grädden och vattnet och låt småkoka ca 3 minuter.
Smaka av med salt och lite svartpeppar.
Servera med den nykokta pastan och en grönsallad.

26 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
En trevlig helg önskar Bobbelibobb och hans Matte er alla.

myspacemyspacemyspacemyspace



23 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Träningsgrupp / Västerbottens mästaren

Idag fick vi reda på att vi skulle få vara med i en träningsgrupp på onsdagarna inomhus, jätte roligt tycker både Bobby och jag.

Så nu har vi inbokat träning på Måndagar och Onsdagar, med andra hundar.

Nyttigt att det inte är samma hundar med vid båda tillfällena.

Nu är Bobby anmäld till Västerbottens mästaren, 10/3 i Sikeå. Det känns spännande, för det var det ett tag sen vi var på utställning, men vi ser fram mot det.

23 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Några snöiga bilder på Bobbelibobb.









22 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Här kommer fler ÄLG TORN.





Dom två första bilderna är på samma torn, se granen som har slagit rot inne under tornet.








22 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Cornflakes fisk

4 port

500 g fiskfilé, t ex torsk eller sej
4 msk smör-& rapsolja
1/2 dl ströbröd
2 dl corn flakes
2 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Blanda smör-& rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök.
Krossa ev flingorna lite.
Fördela över fisken.
Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
Servera med potatis och rårivna morötter.

22 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Älg torn

Jag dryftade en dag på jobbet om att fotografera älg torn, ingen dum ide kom jag fram till. Efter att talat om det en stund, så bestämde jag mig att göra en fotomapp med älg torn, för dom kan vara dekorativa dom också som allt annat, så här kommer dom första älg tornen.

Jag väntar med spänning på att våren ska komma, då kan man fotografera färggladare och mysigare älgtorn, vi får väl se till våren.












20 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
EFIT Onsdag 14/2

Denna dag är en arbetsdag. Så jag har inte haft möjlighet att ta bilder varje timme .

5,30


6,30 Frukost

7,30 Glömd bort att fota, var en sådan morgon.

8,30 På väg till första uppdraget för dagen.


9,30 Nästa uppdrag.


10,30 Möte med en massa renar.


11,30


12,30 Ingen bild.

13,30 Hamnat på en härlig skogsväg


14,30. Se vad man kan råka på en vacker dag.


15,30 ingen bild.

16,30 Åter på äventyr.


17,00 Glömt att jag inte fotar varje heltimme idag, ska ju vara 17,30.


17,30 Ingen bild, men jag slutar nu strax jobba för denna dag.

18,30 Ute med Bobby.


19,30 Fortfarande ute, det börjar bli kallt.


20,30 Bobby har för en liten stund sedan ätigt sin mat. Mums!


21,30 Vi har tränat ringträning inomhus för det var -18 ute.


22,30 Nu är denna dag slut, fotade min dotters fina nallar hon fått idag.

15 Februari 2007  | Länk | EFIT - Ett foto i timmen. | 3 kommentarer
En utmaning

Var är hunden född?
Bigwams kennel utanför Vännäs.

Hundens favoritgodis?
Torkad kyckling och torkat kött

Hur många egna halsband och koppel har hunden?
4 halsband, 4 koppel, 2 selar

Hur ser hundens förhållande till vatten ut?
Vatten dricker man, badar gör man bara i nödfall.

Har hunden några ”kläder”?
Nej, han är aldrig frusen av sig. Men han har en regnkappa och en reflexväst.

Har hunden något speciellt kännetecken som skiljer den från andra hundar i samma ras/färg?
Kan inte säga vad men nog är han speciell, och man kan känna igen honom bland andra i samma ras/färg.

Hur reagerade resten av flocken (tvåbenta som fyrbenta) när den nya hunden flyttade in?
Alla var mycket glada och bara älskade den lilla ”ulltotten”. Utom katterna, dom funderade. -Vad är det där?

Vad är/skulle vara den absolut bästa belöningen hunden kan få?
Att man lägger sig ner på marken så han får slicka en i ansiktet så mycket han vill.

Vad är det bästa hunden vet?
Vara ut med husse och springa lös på åkrar och i skogen.

Vad är det värsta hunden vet?
Att inte göra något på hela dagen och att bli lämnad ensam.

Har hunden någon alldeles speciell egenhet?
Många, dom flesta mycket gulliga.

Något hyss som hunden pysslar med?
Tjuva mjukisdjur av lillmatte och dregla på dom.

Var sover hunden på natten?
I sin korg, i fåtöljen, lillmattes säng eller på golvet.

Vad får hunden för foder?
Torrfoder.


Hur reagerar hunden när den får några dagars vila?
Han blir uttråkad och rastlös.

Vad tror du skulle vara hundens drömtillvaro?
Vara med husse och matte hela tiden och spåra, springa lös.

13 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Hundarna som var med på läger helgen

Här kommer fotografin på dom andra hundarna som var på helglägret.

Dixie, Kinesisk naken hund, se texten på halsbandet.



Nimbus, Blandras.



Bobby, Svensk lapphund



Lucifer, Pumi



Skutt, Pudel



Aska, Kinesisk nakenhund


Kira, Berger des pyréneés a poil long


Bonzo, Schäfer



Vilma, Flatcoate retriver

12 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Vecka 6

Denna vecka så känns det att vi går mot ljusare tider. Det är ljust tidigare på morgonen och längre på dagen. Solen tittar fram och man blir lite piggare. Det gör inte så mycket att det har varit kallt, för ljuset har vägt upp och man har ändå varit på bra humör. Det kalla väder har gjort så att naturen får en så fin lyster i solen.
12 Februari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Träningsläger helg

Denna helg har vi haft fullt upp, men mycket roligt. Jag, Bobby, Kira och hennes matte har varit på hundläger.

Två hela dagar med träning, och fredag kväll då vi lade upp en planering över helgens träning. Det var träning i läger form.

Både individuell träning då tittar alla andra på och grupp träning så som socialträning, platsläggning och ringträning.

Man lär sig mycket av att titta på andra som tränar och att andra tittar på en själv, tex. så att man får in vanan att inte bry sig om omgivningen utan hunden.

Man är helt slut i huvudet och kroppen, men det har varit en mycket rolig och givande helgen, så nu är vi inne på att åka på ett tredagars lägger i Piteå, i Maj.

Vi var inomhus och tränade, med dålig belysning, men det blev några bilder i alla fall, här kommer några bilder på Bobby från helgen, som Kiras matte fotat, fler kommer sedan.









11 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Korv och rotfruktsgryta med apelsinsås

4 port
400 g falukorv
300 g morötter
300 g palsternackor
500 g potatis
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 ask smörgåskrasse

Sås:
2 dl lätt crème fraiche
rivet skal av 1/2 apelsin
1 krm salt
Gör så här
Skär korven i tärningar.
Skala och skär morötter, palsternackor och potatis i tärningar.
Lägg rotfrukterna i en gryta.
Smula över buljongtärningen.
Häll på vattnet.
Låt koka under lock 5-10 min.
Blanda ner korven och låt allt bli varmt.
Klipp över krasse.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Servera den till grytan.
11 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lövbiffpanna med pepparrot

4 port
8 skivor lövbiff, ca 400 g
1 äpple
smör
1/2 - 1 tsk salt
1 krm peppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 tsk majsstärkelse
1 dl riven färsk pepparrot
1 dl finskuren salladslök
Gör så här
Kärna ur och skär äpplet i 8 klyftor.
Rulla in en klyfta i varje lövbiff, fäst med tandpetare.
Bryn ruladerna runt om i smör i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Blanda i grädden och koka på medelvärme ca 12 min.
Lyft upp ruladerna och ta bort tandpetarna.
Red av såsen med majsstärkelsen utrört i 1 msk kallt vatten.
Lägg tillbaka ruladerna i pannan.
Koka upp och sjud ca 2 min.
Strö över pepparrot och salladslök precis innan servering.


11 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Biff stroganoff

500 g oxfilé eller ryggbiff
1 gul lök
150 g färska champinjoner
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 1/2 msk tomatpuré

Till servering:
saltgurka
gräddfil
Gör så här
Skär köttet i strimlor.
Skala och finhacka löken.
Skiva svampen.
Bryn köttet i smör i en stekpanna eller stekgryta.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt lök och svamp.
Låt fräsa ytterliggare 4-5 min.
Rör i grädde och tomatpuré.
Låt såsen koka 1-2 min.
Servera med saltgurka, gräddfil och potatis.

11 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Allt vitt

Idag var det ett härligt väder, lite kallt men sol. Det hade kommit kallsnö under natten så allt var klätt i vitt.








Önskar er alla en mycket trevlig helg.

Fler foton i mappen Natur 2007


Länk till fotomappen Natur 2007

9 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Drink med sagopärlor

Jag har inte provat detta själv, så jag vet inte hur den är. Men det sägs kännas ovanligt

För 6 törstiga barn.

Du behöver:
Tapiocapärlor, finns i asiatiska livsmedelsbutiker. Kallas ibland för sagogryn. De är framställda av kassavarot.

Gör så här:
1. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt 1 dl tapiocapärlor.
2. Låt koka cirka 10 minuter tills de blivit lite genomskinliga och simmiga.
3. Häll i en sil och spola kallt.
4. Blanda med fruktsoda eller sockerdricka. Drick med sugrör för att få en känsla av extra stora bubblor!
Lotta Voltaire
9 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby

Här är bilder på Bobby när han badar för första gången då var han inte gammal.

Vi duschade bara av honom för att han ska bli invand med att stå i badkaret.



Här är det en blöt liten Bobby.


Vi har inte behövt skölja av honom många gånger, men det är alltid bra att han är van vid duschen och badkaret.

Var bara tvungen att ha med denna bild på Bobby, hans första vinter. 4 månader gammal.


Bobby idag. 2 år och 3 månader.

7 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 4 kommentarer
KLADDKAKA


100 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
Dela matfettet i mindre bitar och smält i en skål i mikrovågsugnen på full effekt 1-2 min och låt svalna.
Man kan också smälta matfettet i en kastrull på spisen.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.
Tillsätt mjölet.
Tillsätt sist matfettet.
Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form.

Grädda i 175 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras. Sikta ev. florsocker över vid servering. Glass eller vispad grädde är gott till. Kladdkaka passar bra som efterrätt.

(Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).)

7 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 1 kommentar
Ny reflexväst

Igår var Husse och Matte till stan och köpte en ny reflexväst, en flashing id tags och en mjuk och skön fäll, som är kamouflage färgad.

Den nya fällen har Bobby hunnit prov sova nu, den är godkänd, och den blinkande lilla lampan som man fäste i halsbandet med Bobby´s namn och telefonnummer fungerar bra, man kan se var han är i mörkret när den blinkar. Den har färgerna blå, grön och röd. Den var mycket svår att fota, för den blinkade så mycket.


Bobby hade en sådan sen han var liten, men den försvinner i hans päls nu mera så det var dags får en ny större.

När reflexvästen kommer på då kan man inte vara inne, man måste fort ut, men Matte är långsam innan vi kan gå ut.


6 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
KORVGRATÄNG

Enkelt recept på falukorv med broccoli och ostsås.
20 min
3-4 portioner

500 g broccoli
400 g falukorv
1 pkt (2,5 dl) ostsås (Kelda såser)
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 250ºC.
Koka broccolin i ett par minuter i lättsaltat vatten.
(Om du använder färsk broccoli dela den först i mindre bitar.)
Skär falukorven i strimlor.
Lägg broccoli och korv på ett ugnssäkert fat.
Häll över ostsåsen.
Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter.

6 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
BIFFGRYTA

Tid: 45 minuter

4 port.

500 g grytbitar av nöt eller nötstek
2 gula lökar
2 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
idealmjöl

GÖR SÅ HÄR:
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber, om du använder nötstek.
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
Rör i soja och peppar.
Skala lökarna och skär i ringar.
Lägg löken och köttet i buljongen.
Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört.
Rör om någon gång då och då.
Rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter.
Servera med ris.

6 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
SCONES

2 st

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk, naturell yoghurt eller filmjölk
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär matfettet i mindre bitar och lägg i mjölblandningen.
Finfördela matfettet snabbt med en sked eller fingertopparna.
Tillsätt mjölken/yoghurten/filmjölken och rör snabbt ihop till en jämn deg.
Dela degen i 2 delar och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Skåra med kniv i ett kors och nagga med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 12 - 15 minuter.


Eftersom scones är gjorda på bakpulver är de inte goda i mer än en dag. Orkar du inte äta upp allt, frys in.

6 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
POTATISGRATÄNG


Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med.
Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.

Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
6 portioner

1 kg potatis (ca 12 medelstora)
2 gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver eller vitlökssalt
3-4 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
Skala potatis och skär i skivor.
Skär lök och hacka i små bitar.
Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök, i en stor kastrull och lägg i potatis och lök.
Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter.
Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 20 mintuer.

6 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Söndag på jobbet

Måste bara visa vad jag fotograferat på mitt arbete. Här är några bilder som jag har.

Ibland får man se helt underbara saker och höra otroliga berättelser.

Men man kan inte fotografera allt, man får vara försiktig så man inte gör någon nedstämd.

Jag har aldrig sett en amaryllis som blommat nere vid löken, det hade ingen annan på mitt jobb skådat överhuvudtaget. Men det finns bevisligen.


Sen dessa fina handgjorda fåglar. Som en herre i 80 års åldern har gjort.




Dom sitter på väggen vid en mycket välarbetad bonad hos en dam, hon har gjort den själv i unga år.


4 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Vecka 5 Chockskada


Mycket bra vecka, solen skiner, men lite stressigt, mycket jobb.
Allt var frid och fröjd tills en dag då el räkningen kom. Vilken chock. Att elen kan vara så dyr, och så många kWh som det stod på den har vi inte utnyttjat, men när man ser efter så är det en preliminär faktura. Men den måste ju betalas. Så på måndag ska jag ändra till att läsa av varje månad och betala varje månad. Inte som nu var tredje och preliminärt. Då ska det hoppas jag bli bättre.


Går inte fota en chock, så det får bli denna bild.
4 Februari 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 1 kommentar
Inbakad lax med savoykål och keso

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
0,5 huvud savoykål
0,5 kinesisk vitlök
600 g laxfilé
4 smördegsplattor
1 dl smaksatt keso, t ex chili
1 äggula
smör till stekning
salt och peppar

Gör så här:
Strimla savoykålen fint och bryn den tillsammans med riven vitlök i smör.
Salta och peppra.
Dela laxfilén i fyra bitar.
Kavla ut en smördegsplatta och lägg savoykål i botten.
Lägg en laxbit ovanpå.
Gör ett snitt i laxen och fyll med keso.
Salta och peppra.
Vik ihop "paketet" och limma ihop kanten genom att pensla med vispad äggula.
Pensla även äggula på det färdiga paketet.
Forma på så vis fyra portionspaket med inbakad lax.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 220 grader.
För att vara säker på att fisken blir lagom tillagad kan man använda en stektermometer.
Fiskens innertemperatur bör då vara ca 48 grader.

Passar bra till Västerbottenpotatis. Recept finns också här.

4 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Västerbottenpotatis

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
800 g mandelpotatis
1 rödlök
1 dl creme fraiche
1 dl västerbottensost, riven
0,5 msk olivolja
0,5 citron
salt och peppar
Gör så här:
Koka mandelpotatisen i saltat vatten.
Finhacka rödlöken.
Stöt potatisen grovt och blanda ner créme fraiche, västerbottensost, lök och olivolja.
Smaksätt med citronsaft, salt och peppar efter smak.

Passar bra till Inbakad lax med savoykål och keso. Finns här som recept också.
4 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Köttfärslimpa

Portioner: 4

2 dl crème fraiche (gärna lätt)
ca 500 g köttfärs
1 paket fransk löksoppa (pulver)

Gör så här;
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna väl.
Forma till en limpa.
Lägg på en smord plåt.
In i ugnen i ca 40 minuter.
Den blir lite lösare/fuktigare än vanlig köttfärslimpa.
Servera med kokt potatis och lingon/salgurka.
Sås kan ev göras på skyn som blir.
4 Februari 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Härlig dag.

 
Lillhusse har provat snöskorna idag, Bobby och han for ut på snön, Bobby sprang så snön yrde.

 

 
Sen har vi bytt ut våran gamla vimpel, som var sönder, till en ny, jag såg vik veken på den, när vi hade hissat upp den.

När man ser bilden kan man tro att det är sommar.
 

Bobby har fullt upp att hålla reda på lillmatte och lillhusse som far backarna upp och ner.




Fick äntligen ett foto på Bobby och Sessan när dom nosar på varandra. Dom brukar springa på var sin sida nätet, man vet inte vem som jagar vem. Men dom verkar ha roligt.

 
Det är alltid trevligt när hela familjen gör något tillsammans.

3 Februari 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Kim Jönsson                                             Skaffa en gratis hemsida