Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
Juni (2018)
>>


Månadens tema i Mars -- Ljuset














31 Mars 2007  | Länk | Månadens Tema | 2 kommentarer
Älgtorn











31 Mars 2007  | Länk | Annat | 0 kommentar
Biffar med rotsaker i pitabröd


Ingredienser
Portioner: 4

4 pitabröd
1 gul lök
1 palsternacka
1 morot
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
400 g nötfärs
2 msk margarin eller smör

TILLBEHÖR
sallad, tomater och matyoghurt


Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Skala lök, palsternacka och morot. Riv lök, palsternacka och morot fint.
2. Blanda rotfrukterna med ägg, kryddor och färs.
3. Forma färsen till biffar.
4. Stek dem i matfett i en stekpanna ca 3 minuter per sida.
5. Servera biffarna i pitabröd med sallad, tomater i skivor och matyoghurt.


31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Varm choklad med apelsinsmak


Ingredienser
Portioner: 2 glas

1 liten apelsin
3/4 dl vispgrädde
1 msk socker
4 dl mjölk
50 g mörk blockchoklad
garneringskulor eller strössel

Gör så här
Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Vispa grädden till ett fast skum, gärna med elvisp, tillsammans med sockret och det rivna apelsinskalet. Koka upp mjölken md apelsinsaft i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och bryt i chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll upp drycken i 2 höga glas och toppa med apelsingrädden. Strö lite garneringskulor eller strössel på toppen.

Servera genast.
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Coconutchock


Ingredienser
Portioner: 2-4 muggar

2 msk riven kokos
4 msk kakao
1 dl socker
1 burk (400 ml) lätt kokosmjölk
2 dl vatten
1 tsk vaniljsocker


Gör så här
Rosta kokosen i en torr, het stekpanna tills den fått fin färg eller på en tallrik i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Ta upp och låt kokosen svalna på ett fat så länge.
Blanda kakao, socker, kokosmjölk och vatten i en kastrull. Värm under omrörning. Smaka av med vaniljsockret.
Häll upp chokladen i muggar och strössla kokosen över.
Servera genast.

31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Mintchokladdrink


Ingredienser
Portioner: 2 koppar

3 msk kakao
1/2 dl socker
1/2 krm salt
1/2 dl grädde
4 dl mjölk
5-8 droppar mint hushållsarom
2 mintchokladplattor, t ex After Eight


Gör så här
Blanda samman kakao, socker, salt och grädde i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning. Smaka av chokladen med några droppar mint hushållsarom.
Häll upp chokladen i koppar och lägg en mintchokladpaltta på toppen.
Servera genast.

31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ananaspaj

Ingredienser
Portioner: 6-8

150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl lätt crčme fraiche (eller crčme fraiche)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
500 g krossad ananas

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Blanda samman smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg i matberedare. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägget, lättcrčme fraiche eller crčme fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i avrunnen, krossad ananas.

Häll fyllningen i pajformen. Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Servera pajen något avsvalnad med vaniljglass eller lättvispad grädde. Kanske med lite rom i.
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lunchmuffins

Portioner: 12

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

2 morötter
1 purjolök
5 dl vetemjöl
3Ŋ dl grahamsmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
3 ägg
2Ŋ dl vatten
1Ŋ dl filmjölk
1 dl olivolja

FYLLNING:
1 ägg
2 dl kesella
1 dl färskriven parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.

Skala och riv morötterna grovt och skär purjolöken i tunna skivor/ringar, ta även med det gröna.

Blanda alla torra ingredienser, inklusive grönsakerna (spara lite purjo till garnering) och timjan, i en stor skål.

Vispa äggen ordentligt och vispa sedan i vatten, filmjölk och olivolja. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör ner äggblandningen.

Fördela smeten i muffinsformar*. Fyll formarna nästan upp till övre kanten.

Gör sedan fyllningen genom att vispa äggen och blanda i kesellan och osten. Gör en fördjupning i varje muffins och fördela fyllningen. Det gör ingenting om fyllningen rinner över på ytan. Garnera med purjolöksringar. Grädda i ca 30 minuter i ugnen.

*Smord muffinsform i plåt, med 12 hål, passar bäst till dessa kraftiga muffins. Man kan också sätta en pappersmuffinsform i varje så är det lätt att lyfta upp de färdiga bullarna och du slipper smörja plåten. Det går också att ta dubbla pappersmuffinsformar om du inte har plåtform.
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fullkornskransar

2 st

25 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl med fullkorn (840 g)

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet och saltet. Arbeta in nästan allt mjöl till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk. Låt degen jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
2. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta i resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta ca 25x40 cm. Rulla ihop degen. Forma till en krans. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skåra dem med en vass kniv. Låt dem jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C
3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
4. Pensla bröden med vatten. Sänk ugnsvärmen till 200°C och fortsätt att grädda bröden ca 30 minuter.
5. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Löjromspotatis


Ingredienser
Portioner: 10

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat

1 kg små potatisar
1 rödlök
1 dl crčme fraiche
100 g löjrom

Garnering
dillkvistar

Gör så här
1. Skölj och koka potatisen mjuk. Låt den kallna.
2. Skala och finhacka rödlöken. Vispa crčme fraiche tjock.
3.Låt ev. löjrommen rinna av genom ett kaffefilter.
4. Skär av en liten topp på varje potatis och ställ dem på ett serveringsfat.
5. Lägg på en klick löjrom. Spritsa eller lägg på crčme fraiche med en sked. Strö på rödlök och sätt i en liten dillkvist.
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Biskvier


Portioner: 30 st

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

150 g mandelmassa
1/2 dl socker
1 äggvita

Fyllning:
5 msk socker
5 msk vatten
2 äggulor
150 g smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
200 g mörk choklad
25 g kokosfett


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm diameter och platta till toppen.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur.
6. Tillsätt mjukt matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
7. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
8. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
9. Doppa biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.

31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kryddiga ostmuffins

Portioner: 10 st

8 dl vetemjöl (480 g)
3 dl riven kryddost
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 grillade paprikor
100 g smör eller margarin
4 dl mjölk

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär paprikan i små bitar och blanda ner dem och hacka ner matfettet i små bitar.
2. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg.
3. Ställ muffinsformarna på en plåt och fördela degen i dem.
4. Grädda mitt i ugnen 20 - 25 minuter.
5. Låt muffinsen kallna.

Ugnstemperatur: 225 °C

31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Citrusmarinerade jordgubbar med honungsyoghurt och chokladtårta

Portioner: 4

500 g jordgubbar
3 apelsiner
1 lime
1 msk råsocker
3 dl grekisk yoghurt
1-2 msk flytande honung

Chokladtårta
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
Gör så här
1. Skölj och snoppa jordgubbarna, dela eller skiva dem. Skär hinnfria klyftor av 2 apelsiner. Skölj limen och riv av skalet, pressa den och en apelsin.
2. Rör ner sockret i saften och häll den över jordgubbarna och apelsinklyftorna.
3. Blanda yoghurt, honung och limeskal och servera den och chokladtårtan vid sidan om.

Chokladtårta 10-12 bitar
Ugnstemperatur 175° C

1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
2. Smält matfettet.
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
4. Rör i matfettet. Sikta ner mjöl och kakao och rör om.
5. Häll smeten i formen.
6. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 15 min. Den ska vara lite kladdig.
7. Låt kakan kallna i formen. Lossa den. Sikta över florsocker
31 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby i Tisdags.

Då var det riktigt vår väder här, snön den smälter fort nu.



29 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Porslinsblomma

Den heter porslinsblomma på svenska, vaxblomma på andra språk, visst förstår man varför! Jag tycker att dom ser lite konstgjorda ut.
Hoya är en mycket lättodlad blomma, det finns undantag, men inte särskilt många. Den trivs även vintertid i våra fönster trots värmen från element. De länder de växer vilt i är det mycket varmt året om.

Hoyor trivs bra i nästan alla väderstreck. De blommar inte gärna om de är placerade i ett norrfönster - vissa undantag finns - men växer bra där om man tänker på att inte vattna så ofta. Bäst växer och blommar hoyorna i ett väster-, söder- eller österfönster. Man måste dock tänka på att skydda bladen för starkt solljus under högsommaren.

De gillar värme, därför klarar de vintrarna väldigt bra hos oss. De behöver inte ha så mycket näring, de växer och blommar mycket bra utan "klemning". De gillar dock att bli ompysslade ibland - en dusch på bladen emellanåt skadar aldrig!

















29 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Påsk tips.

Foto: Marta Stewart
29 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Ett roligt dukningstips som gör frukosten och påskmiddagen mer personlig.

Peta ner lite mossa eller gräs i en äggkopp och skriv familjemedlemmarnas eller gästernas namn på ett ägg.

Foto: Marta Stewart samt Omnimedia Inc

29 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Ballonger för vårbarn


Jag vet inte hur många kompisar jag har som fyller år nu, under årets allra första och skälvande månader.
Januari, februari och mars är födelsedagarnas kvartal. Med det följer onekligen en hel del fester, kalas och tillställningar. Tufft för föräldrar, men misströsta icket. Martha Stewart har nämligen många fina tips för er som ska ordna barnkalas. Bland annat de här roliga djuren som man lätt kan göra med hjälp av färgad kartong, silkespapper, lite lim, en sax och en helt vanlig påse ballonger.

Foto: Marta Stewart

29 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Vilket djur har varit här???

26 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Ljuslyktor utomhus


Låt gästerna mötas av vackra ljuslyktor på trappen, vid grinden, i träden och buskarna. Indiska, Åhléns och IKEA har alla fina lyktor till bra priser.
26 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Vackra ljus

Knyt ett vackert band runt en bunt med fina ljus, så har du en trevlig present att ge bort.

För att göra det extra fint kan du ta en bit mönstrat papper i avlång remsa och vira kring ljusen först, sedan knyter du ett matchande band och avslutar med rosett!
26 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Apelsin fisk

Snabbt och enkelt - fisken lagas direkt i sin goda sås.

4 port
600 g fiskfilé
1/2 tsk salt
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk konc hummerfond
rivet skal av 1/2 apelsin
1/2 tsk timjan
1/2 dl hackad gräslök

Gör så här
Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem.
Vispa ihop grädde, mjöl, hummerfond, apelsinskal, timjan och gräslök i en låg vid gryta.
Låt det koka upp och lägg ner fisken.
Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 min utan lock.
Garnera med färsk timjan eller gräslök och apelsinskal.
Servera med ugnsstekta rotfrukter.
26 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Champinjon fisk

Med champinjoner, citronsås och vitlök fixar du fisken lätt.

Ingredienser
4 port
600 g fiskfilé, t ex torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl Kelda mild citronsås
200 g färska champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 dl hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Strö över hälften av saltet.
Häll över såsen.
Stek i mitten av ugnen 15-20 min.
Skiva svampen.
Skala och skiva vitlöken.
Fräs svamp och vitlök i smör i en stekpanna. Krydda med resten av saltet och persiljan.
Ta ut fisken ur ugnen och strö blandningen över fisken.
Servera med tomater och kokt ris.

Tips! Ugnsstek tomaterna samtidigt med fisken.

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fisk med rotfrukter.

Allt steks samtidigt i ugnen och serveras med färdig sås, kan det bli enklare?

Ingredienser
4 port
4 port
600 g fiskfilé, t ex torsk eller lax
3/4 kg färskpotatis
8 färska morötter
2 tsk salt
3 msk smör-& raps olja oliv
2 msk balsamvinäger
2 msk grovhackad persilja
2 1/2 dl Arla Köket kall sås gräslök & vitlök

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Tvätta potatisen och dela den i halvor.
Skrapa och dela morötterna.
Lägg potatis och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1 tsk salt.
Stek i övre delen av ugnen ca 10 min.
Dela fisken i bitar under tiden och lägg på ett smort ugnssäkert fat.
Krydda med 1 tsk salt.
Sätt in fisken på ett galler under plåten när rotfrukterna varit 10 min i ugnen.
Sänk värmen till 175°.
Stek allt ca 15 min.
Lägg rotfrukterna bredvid fisken.
Ringla över smör-& raps olja och vinäger.
Strö över persiljan.
Servera med sås

26 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby & Sessan

Bobby har en kompis som heter Sessan och är kanin. Dom har bara träffats genom kaninburens galler, men idag bestämde vi att dom skulle få träffas på riktigt.


Vi släppte in Bobby till Sessan i hennes bur. Det gick jätte bra, dom var som dom brukar vara när dom ståt på varsin sida av nätet.

Sessan åt av sin mat och tyckte inte Bobby störde henne alls, sen små busade dom.

Men när Sessan var less på leken for hon ner i sin håla i jorden, men dit kunde inte Bobby komma.

Det kommer att bli fler stunder för att leka nu när vi vet att det fungerar så bra.











Kanin puss!

23 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 3 kommentarer
Bordsplacering för barnen

Skriv namnen med tuschpenna på uppblåsta ballonger och knyt fast dem på barnens stolar. På så sätt har du en lekfull bordsplacering för barnen. När barnen ätit färdig får de smälla ballongerna.
23 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Godisstrutar

Gör eleganta godisstrutar med vackra papper, det behövs lite tjockare papper för att den inte ska bli bucklig när du fyller den med godis.

I tygaffärer hittar du fina tofsar som du sätter i strutens botten. Trä in med hjälp av en nål eller för hand och tejpa fast på strutens insida.

Fyll sedan strutarna med läckert godis. Vackert och gott!

23 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Istället för blomma till värdinnan

Ta ett vackert fat, vik ihop en liten handduk och placera små väldoftande tvålar, duschcremer eller annat fint och knyt ett band runt alltsammans.
23 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Jultips! Marschaller


Tryck ned marschaller i snön längs en gång eller så att de bildar t.ex. stjärnor, cirklar eller hjärtan. Ett vackert och personligt välkomnande för dina gäster på julafton!
23 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Vecka 12

Husse har varit upp till Gällevare och Kiruna i veckan på arbete.

Han hade med sig en kamera för att fotografera, han har varit till Is hotellet och tittat.

Men kameran vägrar fungera, linsen går ut och stannar där, så det blev inga foton tråkigt nog, för jag är så nyfiken hur det ser ut där.

Så jag använder en bild från våra hemtrakter som jag fotograferat förut.
23 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Vecka 11

I veckan har vädret spelat oss många spratt.

Vi har haft + gradet och snön började tina, vägarna blev bara och gruset kom fram på gården. Jag var ut och saltade så den lilla is som var kvar på gården skulle försvinna.

Men vad händer då?

Jo, snö storm, det vräker ner snö i två dagar. Blöt tung snö, sen blev det kallare - 10 på nätterna, då var den vårkänslan borta.
23 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Vecka 10

Denna vecka hade barnen sport lov, härligt.

Sen har det varit Västerbottens mästaren på lördagen.
Där blev bobby 4:a. Helt otroligt och jätte roligt.

23 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Dekoration

Dekorera träd med ljuslyktor och knyt fast långa band i vackra färger.
20 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Omtänksamt och mysigt.

Häng en pläd på respektive stol som man kan värma sig med framåt kvällen.
20 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Myggen

Låt inte myggen förstöra kalaset! Fyll en cylindervas med sand och stick ner rökelsepinnar med citronella. Då blir det garanterat myggfritt.
20 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Värmeljus

Ställ ett värmeljus i transparent glas ovanpå servetten på varje tallrik, så blåser inte servetten bort. Ljusen ställs sedan på bordet när det är dags att äta.
20 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Anders Hallgren

Anders Hallgren hade en föreläsning i Umeå på måndag kväll.

Anders Hallgren är en känd hundpsykolog och författare.
Han pratade om ”Det goda lärarskapet” i stället för ledarskapet.
Det var trevligt att lyssna på honom, och han var en lättsam föreläsare och han blandade fakta med ironiska skämt.
Det var en trevlig kväll med många skratt.

20 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Smörstekt torsk. Rödgrönt hack.


4 port
600 g torskfiléer
2 msk smör
grovt salt
svartpeppar
ev brynt smör
några strån gräslök

Rödgrönt hack
2 dl hackade inlagda rödbetor
1 dl hackad gräslök
1 dl kapris

Gör så här
Finhacka rödbetor och gräslök och låt kaprisen rinna av.
Hetta upp smöret i en stekpanna tills det blivit gyllenbrunt.
Stek fisken på medelvärme i omgångar, 2–4 minuter per sida.
Bryn ev lite extra smör i en kastrull.
Lägg upp fisken och strö över de hackade rödbetorna, kaprisen och gräslöken.
Häll ev över det lätt brynta smöret.
Servera gärna med nypressad potatis.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Föräldrarna dricker caffè latte, barnen dricker också latte.

Ingredienser
1 st
2 dl mjölk
2 tsk socker
2 tsk kakao

Gör så här
Värm mjölken försiktigt i en kastrull till rykpunkten (ca 65°) och vispa till ett mjukt skum.
Rör ut socker och kakao i lite av mjölken i ett glas.
Häll på mjölken och skeda på skummet.
20 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tacofisk

Toppa fisken med ett täcke av tortillachips.

Ingredienser
4 port
600 g fiskfilé, t ex torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 dl tacosås, medium eller hot
2 dl Arla Köket riven ost texmex
15-20 tortillachips

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Tina fisken om den är fryst.
Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Blanda grädde, tacosås och ost.
Häll över fisken.
Krossa chipsen och strö över.
Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis eller ris.

Tips Servera med en extra klick hot tacosås.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Apelsin & Lime lax med gurksås

4 port

1 bit gravad lax, ca 1/2 kg
1/2 apelsin
1/2 lime

Gurksås:
1 gurka
1 tsk salt
2 dl matyoghurt
2 msk grovkornig senap
1 msk honung
1/2 krm svartpeppar
Gör så här
Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på ett fat.
Skala apelsin och lime tunt med potatisskalare.
Strimla skalet och strö det över laxen.
Pressa över saften.
Skär gurkan i tärningar och lägg dem på hushållspapper.
Strö över salt och låt det dra i 15 min.
Blanda matyoghurt med senap, honung och peppar.
Torka gurkan med ytterligare hushållspapper och blanda den med såsen.

20 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobbelibobb & Kira mira

Bobby



Kira

17 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Dekoration

Måla rislampor med vattenfärg och häng upp som dekoration. Billiga rislampor hittar du bland annat på Ikea.

Spänn upp ett metallsnöre över bordet och häng upp kulörta ljuslyktor.

Det finns även fina slingor med kulörta lyktor och lampor i att köpa till bra priser på bland annat Indiska.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Bordstabletter


Gör egna bordstabletter av papper med sånger och lekar.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Dekorera bålen

Dekorera bålen med små krulliga remsor av röd rabarber. Använd en potatisskalare för bästa resultat.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Trevligt minne efteråt.

Lägg engångskameror på varje bord och låt alla gäster ta bilder under kvällen.

På så sätt får du fina bilder på alla gäster.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Små tips

Vikta kökshanddukar är både praktiskt och vackert till grillfesten.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Bordsdekoration

Fina lyktor till borden kan du göra själv. Allt du behöver är glasburkar, färgat papper och spraylim. Klipp till papper och och spraya fast på burkarna.

Fyll vaser med gröna grässtrån och ställ på bordet. Kan man inte ha festen i naturen får man ta naturen med sig!

Låt färska kryddor i krukor som timjan och basilika stå framme på bordet. Både vackert och praktiskt.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Bordsdekoration

Knyt ihop några grillspett av trä och en tygservett med bastband. Dekorativt och enkelt.

Det blir trist och kallt om allt är vitt. Rörigt och disharmoniskt med för mycket färg.

Skapa istället kontraster och ett bra helhetsintryck genom att använda vita tallrikar och låt de starka färgerna komma till uttryck på dukar, servetter och värmeljushållare.

Eller så gör du tvärtom - färgglatt porslin med vita dukar.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 0 kommentar
Bordsplacering

Skriv namn på en sten och lägg på tallriken som bordsplacering. Stenen fungerar sedan som bordstyngd och håller duken på plats.

Skriv namnet direkt på glaset, och låt gästen ta med sig glaset hem. Pennor att skriva på glas med finns bland annat på Panduro.
17 Mars 2007  | Länk | Allt möjligt | 1 kommentar
Barnsnittar

Oliv- och fetaostsnittar
5 skivaor grovt bröd, rostbröd
0,5 dl philadelphia light
100 g fetaost
3 st cocktailtomater
20 st gröna oliver


10 port

Oliv- och fetaostsnittar
Blanda färskost, feta och oliver i en matberedare.
Mixa till en slät kräm.
Bred röran över bröden och stansa ut fina små snittar med en pepparkaksform eller liknande.
Har du inte någon liten form som passar går det bra att skära små fyrkanter med kniv.
Garnera med en klyfta av cocktailtomat.



Skinksnurror
2 st tunnbröd, mjukt
4 msk philadelphia light
12 skivaor rökt skinka
2 msk gräslök, hackad

10 port

Skinksnurror
Bred ost över bröden.
Strö över hackad gräslök och täck med skinkskivor.
Rulla ihop till smala rullar.
Skär centimetertjocka snurror.
Garnera gärna med gräslöksstrån


En vuxenfest med stil inleds med lämpligen med små smarriga snittar. Det tycker vi passar bra även på barnkalaset. Här är två barnvänliga varianter.

Tillagningstid: 21-50 min

17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ostgratinerad köttfärslåda med pasta

Receptet är för 4 port.


0,5 kg nötfärs
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftaor
1 st gul paprika, i tärningar
1 st röd paprika, i tärningar
0,5 st zucchini, i tärningar
1 kruka färsk basilika
salt
svartpeppar
olivolja
2,5 dl riven ost, lagrad

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Bryn köttfärsen i olivolja i en varm panna, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form.

3. Fräs grönsakerna i olivolja i ca 2 minuter, salta och peppra. Pressa i vitlök och blanda i strimlad basilika. Lägg över i formen tillsammans med köttfärsen.

4. Strö över osten och gratinera i ugnen i 15-20 minuter. Servera med nykokt pasta eller potatis.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
RÄKFYLLDA SPÄTTAFILÉER MED BRYNT SMÖR, RIVEN PEPPARROT OCH HACKAT ÄGG

Ingredienser 4 portioner

8 dubbla spättafiléer
1 Ŋ - 2 dl vatten
Ŋ tsk salt
4 ägg
8 medelstora potatisar
100 g skalade räkor eller 250 g oskalade räkor
1 knippe gräslök
1 krm salt
Ŋ krm nymald peppar
100 g smör
4-6 msk riven pepparrot
några citronklyftor


Gör så här:

Tillagning 40 minuter

Koka äggen i 8 minuter. Skala och koka potatisen.

Hacka räkorna grovt, hacka gräslöken och blanda samman. Tillsätt salt och peppar.

Lägg ut filéerna på en skärbräda. Fördela räkfyllningen på längden, längs filéernas ”mittensträng”. Vik ihop. Smörj en låg vid kastrull. Lägg försiktigt ner de fyllda ”filéklämmorna” och häll över lite vatten så att det knappt täcker. Salta, täck med smörat folie eller lock och sjud sakta i 8 minuter.

Spola äggen i kallt vatten, hacka dem och pressa ihop till 4 höga ”puckar”.

Bryn smöret.

Lägg fisken på tallrikar. Är filéerna små kan du lägga dubbelvikta filéer på varandra. Slå över smöret och garnera med äggpuckar, citronklyftor och pepparrot.
Du kan också lägga räkhacket på tvären och göra rullar av filé.

17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Olivbiffar

Huvudrätt
Tillagningstid: 21-50 min

Receptet är för 4 port.

1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st ägg
2 st äggulaor
1 dl ströbröd
0,8 kg nötfärs
2 st vitlöksklyftaor
1 st gul lök
100 g svarta oliver, urkärnade
0,5 dl vichyvatten
2 tsk basilika
2 tsk oregano
1 tsk timjan
2 msk sweet chilisås
40 g parmesanost


Tillagning:

Blanda grädde, mjölk, ägg och ströbröd i en skål.
Låt svälla ca 10 minuter.
Finhacka löken, vitlöken och oliverna.
Riv parmesanost.
Tillsätt ingredienserna i smeten och blanda sedan varsamt men ordentligt.
Forma 8-10 biffar.
Stek dem i smör ca 5 minuter på varje sida i medelvarm panna.

Tips! Goda att servera med potatismos.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Baconbiffar med purjolökssås

Huvudrätt
Tillagningstid: 21-50 min

Receptet är för 4 port.

Biffar
400 g nötfärs
2 st potatisar, kokt
1 st gul lök
1 st ägg
1,5 dl mjölk
3 msk kapris
2 tsk salt
150 g bacon
svartpeppar

Sås
1 st purjolök
10 st champinjoner
1 msk smör
1 burk krossade tomater
1 dl crčme fraîche
peppar

Tillbehör
0,8 kg potatisar, kokt

Tillagning:

1. Riv löken fint, och den kokta potatisen grovt. Blanda lök och potatis med köttfärs, ägg, mjölk, kapris, salt och peppar. Arbeta ihop till en jämn smet.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Forma två fina biffar per person och rulla in i varje skiva bacon. Lägg dem på ett smort ugnsfast fat. Stek dem i ugnen i ca 25 minuter.

3. Skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Bryn champinjonerna i smör, tillsätt därefter purjolök, tomater och crčme fraiche, rör om. Låt det hela koka ihop i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten eller mjölk om såsen blir för tjock.

Servera biffarna med såsen och nykokt potatis.


17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Sydfransk kycklinggryta

Servera Martine Moreaus gryta med ris och haricots verts frästa med vitlök och persilja. Och dröm dig bort till Provence.

1 kg kycklinglårfilé
1 dl idealmjöl, (eller vetemjöl)
0,5 dl olivolja
25 g smör
2 dl vitt vin, torrt, - 4 dl
10 st vitlöksklyfta(or), hela med skal
3 dl crčme fraiche
salt och peppar

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda några nypor salt med mjöl i en bunke. Vänd kycklingbitarna i mjölet. Bryn kycklingen i olivolja och smör i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en eldfast form eller gryta.

2. Häll på det vita vinet så att det täcker kycklingen. Krossa vitlöksklyftorna med skalet på och sprid ut dem i formen. Täck formen med folie eller lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen i 25–30 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.

3. Lägg de färdiga kycklingbitarna på ett fat och häll den resterande såsen med de krossade
vitlöksklyftorna i en kastrull. Koka ihop i några minuter och sila bort vitlök och vitlöksskal.
Blanda ner crčme fraiche och smaka av med salt och peppar.

4. Lägg tillbaka kycklingen i formen eller grytan. Häll över såsen.

Receptet kommer från ”Locket på” (Kakao förlag). Foto och text: Henrik Francke

Vintips: Jens Dolk
Lite vin i grytan och lite vin i glasen. 2004 Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve, 93:–, Bourgogne, Frankrike, 5621.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Råraka med rökt lax och pepparrotscrème

En populär förrätt som också kan serveras med löjrom och lite finhackad rödlök, gärna med en kall snaps på sommarbuffén.

4 port

1 kg potatisar
smör, till stekning
8 skivaor kallrökt lax
1 st citron(er)
pepparrot, färsk, till såsen
2 dl crčme fraîche, lätt
färsk dill, till garnering

Tillagning:

1. Skala och riv potatisen på ett grovt rivjärn eller i en matberedare.

2. Smält smöret i en stor stekpanna och forma den rivna potatisen till lagom stora "rårakor". Platta till potatisen i stekpannan och tillsätt extra matfett om det blir torrt. Vänd rårakan efter ca 3-4 minuter och stek dem gyllenbruna på båda sidorna.

3. Lägg upp rårakan på en tallrik och garnera med skivor av rökt lax, citronklyfta, dill och crčme fraiche smaksatt med pepparrot.

Receptet är framtaget av Tastelines matkreatör Sara Ghisler
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby bilder från 2006 & 2007

















17 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Kotletter

6 kotletter

Halv burk crčme fraiche

3 dl grädde

4 msk soja

salt & svart peppar

riven ost

 

Lägg kotletterna i en form.

Salta & peppra.

Blanda crčme fraiche och grädde och soja. ( Blandningen blir mycket svart, minska sojan till hälften så blir smaken tamare och färgen ljusare)

Häll över kotletterna.

 

Grädda i ugn, 200 c i 20 min.

Sedan lägg på riven ost och grädda i 20-25 min i 200c.

 

Servera med pressad eller kokt potatis och sallad.

17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
TACOPAJ



Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.
Smaskig tacopaj som är enkel att göra med detta recept. Dessutom billigare när du slipper köpa färdig tacokrydda, men vill man spara tid kan man naturligtvis ändå göra det och ersätta med alla uppräknade kryddor. Det finns recept på två olika pajdegar beroende på hur hälsosam paj du vill ha. Vill man ha en hälsosam paj bör man även tänka på att ha låg fetthalt i den crčme fraich, ost och majonnäs man väljer.
Tid: 1 timme
4-6 portioner
DU BEHÖVER:
Vanlig pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ŋ tsk salt
50 g smör eller margarin
1 Ŋ dl mjölk
Hälsosam pajdeg:
1 Ŋ dl grahamsmjöl
1 Ŋ dl vetemjöl
Ŋ tsk salt
3/4 dl olivolja
Ŋ dl vatten
Köttfärsfyllning:
500 g nötfärs eller blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (eller motsvarande pulver eller i glasburk)
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk soya
2 tsk chilipeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
2 tsk curry
1-2 tsk salt
2 dl vatten
Täcke:
3 tomater
2 dl crčme fraiche
4 msk majonnäs
150 g riven ost (ca 2-3 dl)
GÖR SÅ HÄR:
Välj en av pajdegarna och gör den.
Vanlig pajdeg: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Låt matfettet bli rumsvarmt, dela det i mindre bitar och finfördela med fingrarna i mjölet. Häll i mjölken och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Den behöver inte förgräddas.
Hälsosam pajdeg: Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Fyllning: Hacka löken. Stek köttfärs och lök samt pressade vitlöksklyftor tillsammans tills det fått lite färg.
Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Strö på kryddorna: chilipeppar, spiskummin, koriander, curry och salt. Häll på vattnet. Låt puttra tills vattnet är nästan borta, ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna. Häll köttfärsen i pajskalet.
Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
Blanda crčme fraiche, majonnäs och riven ost. Bred ut över tomaterna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minter tills ytan fått fin färg.
Servera med grönsallad.
Källa: recept
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tortillarulle med lövbiff

Port: 2
15 minuter

2 tortilla bröd
150 g lövbiff
1-2 tsk soja
salt och peppar
50 g kryddad färskost
några blad krispig sallad


Värm tortilla bröden i en torr stekpanna, men inte mer än att de fortfarande är mjuka.
Strimla lövbiffen och stek i pannan.
Droppa över lite soja, salta och peppar.
Bred färskost på mitten av tortilla brödet.
Lägg på stekt lövbiff och salladsblad.
Vik ihop till ett litet paket eller en rulle.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pasta med lövbiff

Jättesnabbt:4 port

250 g okokt pasta
1 burk champinjoner
300 g lövbiff strimlad
1 msk smör
1 purjolök strimlad
1 grönsaksbuljong (går med fond också)
2-3 dl vatten
1 dl cremé fraiche
1 msk senap
salt/peppar
ev soja

Låt svampen rinna av, bryn kött, lök och svamp.
Smula över buljong och späd med vatten.
Låt småputtra någon minut.
Blanda i cremé fraiche och senap.
Låt rätten bli varm.
Krydda och servera med den kokta pastan
.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ostdressing till Hamburgare

Blanda 2 msk mild lättyoghurt,
2 msk riven lagrad ost, 10 %, och 1 tsk senap.
Klicka det på burgaren och servera med en sallad.
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Warps med rostbiff

Det här behövs till 4 st:

1 dl kesella, 10%
1 krm salt
2 msk pepparrot, riven
4 tortilla bröd (fullkorn)
25 g ruccola sallat
8 skivor grillad rostbiff, skivad
2 dl alfalfagroddar
1/2 röd och grön paprika, strimlad

Gör så här:
Blanda kesella med salt och pepparrot till en kräm och bred den över tortilla bröden.
Lägg på ruccola sallat, rostbiffsskivorna, alfalfagroddar och strimlor av röd och grön paprika.
Vik ihop till Warps
17 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Några vinter fotografier jag tog förra veckan, den 5 Mars.
















Länk till mina PixBox foton
Där finns lite blandade foton.
14 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 4 kommentarer
Chokladrulltårta med vanilj

15-20 skivor

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
Fyllning:
500 g Kesella vanilj

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
Rör ner det i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5-7 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Ta bort papperet som kakan gräddats på.
Låt kallna.
Bred Kesella över den kalla kakan och rulla ihop.
Tips! Skivorna blir finare om man fryser rulltårtan och sedan skivar den halvtinad.

14 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Chokladrulltårta

15-20 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
500 g Arla Köket Kesella kvarg jordgubb & lime

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver.
Rör ner det i smeten.
Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5–7 min.
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper.
Ta bort pappret som kakan gräddats på.
Låt kallna.
Bred kvarg över kakan och rulla ihop.
Förvara i kylen.
Skär i bitar och servera med jordgubbar.
Tips! Kan även frysas in och skivas halvtinad.

14 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Biscotti

Blir en burk, ca 225 g

1/2 dl sötmandel
1/2 dl torkade aprikoser
100 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Grovhacka mandel och aprikoser.
Skär smöret i tunna skivor.
Lägg smör och socker i en skål och rör det poröst.
Rör ner ett ägg i taget.
Tillsätt mjöl, bakpulver mandel och aprikoser.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Klicka ut degen till tre längder på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Skär de varma längderna i ca 3 cm breda bitar.
Lägg dem med ena snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta dem ca 4 min.
Vänd andra snittytan upp och rosta ytterliggare ca 4 min.
Låt kakorna kallna.
Förvara dem torrt i burk.

14 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby

Denna jättefina bild på Bobby har en tjej som heter Sara (13år) redigerat.

TACK Sara!

Vill ni ha kontakt med henne, så hör av er till mej.


11 Mars 2007  | Länk | Bobby | 0 kommentar
Kanin pussar. Visst är dom söta tillsammans.











11 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Runt där vi bor, fotograferat den 9 Mars.

















11 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Bobby! Best in show 4:a!



I går har vi varit på hundutställning i Sikeå.
Jag är så stolt över min Bobby! Han var så duktig i ringen trots att jag var så nervös att benen skakade på mig.

Vi har "kvalat in" på något som kallas Västerbottensmästaren i och med att Bobby fick ett cert i somras.

Västerbottensmästaren är öppen för alla västerbottensägda hundar som under perioden 2006-02-21 till 2007-02-25 erhållit någon av följande meriter: BIR eller BIM, CK i veteranklass, cert eller championattitel. Ägare av vinnande VB-mästare (ej veteran) - vinner en startavgift till utställningen i Vännäs 2007.

Så här går det till i VBM:
Alla anmälda hundar lottas till 5 olika pooler. Samtliga hundar i respektive pool går in samtidigt i ringen varpå domaren väljer vilka 6 hundar som går vidare till nästa omgång. Då första omgången är klar. Återstår 30 hundar. De sex som togs ut från ex. pool 1, går in igen och nu tas fyra av dessa ut för vidare tävlan. Av dom tio hundar som i slutet blir kvar placeras 5 i BIS-final.

Domare var Jahn Stääv






11 Mars 2007  | Länk | Bobby | 0 kommentar
Gratinerade grönsaker.

Småvarmt grönsaks fat med krämig fetaost

10 bufféportioner

1 zucchini, ca 300 g
500 g körsbärstomater
smör
175 g Apetina feta
1 1/2 dl mellangrädde
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad

Gör så här
Sätt ugnen på 250°.
Skär zucchinin i 2 cm stora bitar.
Dela tomaterna i halvor.
Stek zucchinin i smör i en het stekpanna tills den får färg.
Lägg zucchini och tomater på ett ugnssäkert fat.
Mosa osten och blanda med grädde, vitlök, peppar och timjan.
Klicka röran över grönsakerna.
Gratinera i övre delen av ugnen 10 – 12 min.
Servera grönsakerna ljumma.
11 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Rotfruktsgratäng.

4 port

6 potatisar av den mjölig sort, ca 500 g
2 morötter eller palsternackor
1 bit rotselleri, ca 100 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk örtkryddor t ex oregano, timjan
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl riven ost gratäng
2 1/2 dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt.
Koka det i vatten i ca 5 min.
Häll av vattnet.
Rör i salt, peppar, örtkryddor, vitlök och större delen av osten.
Häll allt ihop i en ugnssäker form.
Häll över grädden och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.

11 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bakade tomater.

Ugnsbakade med doft och smak av timjan och ost.

8 port
6 tomater
1 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl hackad timjan eller 1 tsk torkad
2 dl riven lagrad ost, t ex Präst

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela tomaterna i halvor.
Gröp ur det mesta av kärnor och vätska med en liten sked.
Häll grädden i en ugnssäker form.
Lägg i tomaterna med snittytan upp.
Strö över salt, peppar, timjan och ost.
Gratinera i mitten av ugnen 12-15 min.
Servera tomaterna ljumma.

Tips: Kan förberedas fram tills de ska in i ugnen
11 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bakad potatis

2 port

2 bakpotatisar eller 4 stora potatisar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisen och stick i dem ett par gånger med en gaffel eller provsticka.
Lägg dem på ugns gallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 min beroende på storlek.
Skär ett kryss eller skåra potatisen och lägg i fyllning.
Potatisen kan också bakas i mikrougn, 12-15 min.

Baka potatis och servera med en god röra - eller bara smör!

11 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Bobby


11 Mars 2007  | Länk | Bobby | 0 kommentar
Några natur bilder fotograferade på fredagen den 9 mars.











9 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 2 kommentarer
Våren är på väg








9 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Vinter dag, fredag 9 mars, runt 0 grader och blötsnö, som klibbar.

















9 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Fiskpaket

4 port

500 g fiskfilé, t ex sej eller torsk
2 st tomater
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl smör & rapsolja

Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Dela fisken i 4 bitar.
Skiva tomaten.
Lägg fisken på 4 bitar smörpapper.
Lägg på tomat och krydda med salt och peppar.
Ringla över smör-& rapsolja.
Vik ihop till fina paket.
Lägg dem på en plåt.
Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min.
Öppna paketen och servera med tillbehören.

Alla gillar vi paket! Fyll och variera gärna med spännande grönsaker också.

9 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Färskost lax Åtta små hemlagade ostar

8 st
1 kg Kesella
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök eller
2 st pressade vitlöksklyftor
100 g kallrökt lax


Gör så här;
Häll Kesella i ett kaffefilter och låt rinna av ett par timmar.
Smaksätt Kesella med salt, peppar och gräslök eller vitlök.
Finhacka lax och tomater var för sig.
Blanda ostmassan med lax.
Forma dem till 8 små ostar.
Låt dem stå kallt till servering.

9 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ugns rostade grönsaker,

2 port.

2 potatis i klyftor
1 röd paprika i bitar
1 gul paprika i bitar
0,5 rödlök i klyftor
1 bit squash i bitar
salt o peppar
150 gr rostbiff i tunna skivor
6 msk lätt crčme fraiche peppar och vitlök

Lägg potatis och grönsaker i en form, salta och peppra.
Stek i ugn 225 grader c:a 20 min, tills potatisen är mjuk.
Fyll rostbiffs skivorna med crčme fraiche, rulla ihop och servera med grönsakerna

Mumsigt gott.
9 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Tacogratäng

500g nötköttfärs
1 p taco krydda
pressad vitlök
1 p nacho chips
1 burk krossade tomater
1 hackad purjolök
5 dl crčme fraiche
riven ost

Stek köttfärsen enligt anvisning på påsen, ha i vitlök.
Bred ut nachos i en ugnssäker form och fördela taco köttfärsen över.
Strö purjon över färsen, häll över tomatsåsen.
Bred ut crčme fraiche och strö över osten.

Gratinera på 200° tills osten fått fin färg.
9 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Inomhusträning onsdag 7 mars

Varje onsdag har vi möjlighet att träna inomhus i ett gammalt växthus.

Det är verkligen en bra lokal att träna i på vintern. Där det finns agilitysaker, lydnadshinder och annat.

Nu i onsdags var det bara Bobby och hanns kompis Kira som var där.

Men det ju inte så lätt att fota springande hundar i en mörk lokal, men några bilder blev det.










9 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Nya idéer blir ny kategori

Jag gillar ju som bekant att fota och det gör även min kompis. (www.nogg.se/semestersol )
Därför har vi nu kommit på en ny bloggkategori.

Den heter ”Månadens Tema”


Det går till så, att en av oss bestämmer ett tema med ett ord, sedan har vi en månad på oss att tolka temat och visa tolkningen i form av 6 bilder i en blogg utan text.
Bloggen med bilderna ska läggas ut innan månaden är slut.
Det behöver inte vara bilder som är fotade just den månaden, man kan ju ha en passande bild sedan tidigare.
Nästa månad får den andra bestämma tema.

 
Om det är någon som läser det här och vill vara med, så säg bara till.


Det blir bara roligare om vi blir fler.
Idén har vi fått från en hemsida,( http://vimsig.com/tisdagstema/ )
och visst skulle vi kunna vara med där, men vi känner att det skulle vara svårt att passa varje tisdag.

Temat för Mars månad har min kompis bestämt, och det är:
”Ljuset”

9 Mars 2007  | Länk | Månadens Tema | 0 kommentar
Torsdagen som nästan snöade bort.

Idag har det snöat och snöat hela dagen, bara en massa blöt snö som fastnar både på spaden när man skottar och på Bobbys tassar.

Själv blir man genom blöt.

Men annars så har dagen varit bra, om det inte var för snön.









8 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 1 kommentar
Gravad lax på spett med limesås

10 bufféportioner

1 bit gravad lax, ca 500 g
träspett

Sås:
4 dl minifraiche
rivet skal och pressad saft av 1 lime
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Skär bort skinnet och skär sedan laxen i avlånga bitar.
Trä upp dem på spett.
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Fördela den i glas.
Ställ lax spetten i glasen.

Ett kul sätt att servera laxen, men givetvis kan du lägga upp laxen i skivor på ett stort fat och servera den goda såsen separat
8 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fänkålslax med bearnaise

4 port

4 bitar laxfilé, skinn- och benfri
1 tsk salt
1 st fänkål
3 dl bearnaise

Gör så här
Sätt ugnen på 225°
Lägg laxen i en smord ugnssäker form.
Krydda med salt.
Dela fänkålen på längden och strimla den tunt.
Blanda fänkål och bearnaisesås.
Fördela såsen över laxen.
Stek laxen i mitten av ugnen 12–15 min.
Servera med ris, gröna ärter och lime.

8 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Laxlåda

4 port

500 g skinn- och benfri laxfilé
1/2 tsk salt
1–2 purjolökar
2 äpplen
2 1/2 dl mellangrädde
2 tsk fransk senap

Gör så här;
Sätt ugnen på 225°.
Skär laxen i ca 2x2 cm stora bitar.
Krydda fisken med salt.
Skiva purjolöken.
Kärna ur och tärna äpplena.
Lägg allt i en ugnssäker form.
Blanda grädde och senap.
Häll det i formen.
Stek i mitten av ugnen ca 15 min.
Bjud gärna kokt potatis till.

8 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Igår vid 18 tiden hände något tråkigt.

Det kom en man till oss, han hade skört på en älg vid vårat hus. Han var inte skadad, bara hans bil. Jag ringde markägaren och jägaren, han ringde till polisen.

Sen gick han, jag och Bobby upp till vägen och tittade på bilen, där halva fram rutan var trasig. Sen gick vi till stället där älgen kommit ut på vägen och blivit på körd. Bilen hade kört på älgen som flög ner i diket och sen sprang iväg.

Bobby tyckte det var mycket spännande och ville iväg och spåra. Tur han var kopplad.

Sen fick jägaren tag i den stakars älgen, det var en ko som hade brutit ena frambenet och hade en liten kalv i magen. Men nu vilar både kon och kalven i frid.

Jag undrar om det var någon av dom älgar jag och lillmatte fotade på tisdags morgon.

8 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Fler Älgtorn, nu har jag 18 st, här på nogg.









8 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Tisdag morgon den 6 mars.

Vi vaknade vid 5,30, husse skulle gå ut med Bobby, då såg han att en älg låg på åkern vid våran tomt.

Jag fotade den genom fönstret, (därför så dålig bild) och Bobby fick inte springa lös som han brukar på morgonen, för han skällde så på älgen att vi var rädd han skulle springa till den och sen vet man aldrig när han skulle komma tillbaka.

Han slutade efter en liten stund när han insåg att älgen inte rörde sig.




Älgen låg länge på samma ställe, men vid 6,30 ställde den sig upp och började äta på buskarna.

Då började Bobby skälla på den igen, men efter tillsägelse så satt han bara tyst och tittade.

Jag gick ut på altanen och fotade då, älgen brydde sig inte om att jag kom ut.






Sen när vi gick ut och runt på baksidan huset, jag och lillmatte och Bobby i koppel, så såg vi att det var tre älgar på åkern vid buskarna.


Fotade men man ser dom två andra bakom buskarna.




6 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 3 kommentarer
"Det finns ingen anledning att avstå bra choklad"



Detta läste jag, tycker att det låter bra.

Dietisten kommenterar:
Mörk choklad skyddar och sprider lycka...

Mörk choklad innehåller antioxidanter, bland annat de viktiga flavinoiderna
Antioxidanter är kraftfulla skyddsämnen som håller kroppen fräschare längre.


Samband mellan skydd mot hjärtkärlsjukdom, kolesterolsänkande effekter och intag av mörk choklad är dokumenterat.

När vi äter choklad inträffar även en intressant kemi som gör att lyckoämnet seretonin bildas.


Stora mängder socker och fett är aldrig nyttigt och chokladens nyttighet gäller mörk choklad i lagom dos och är en liten men bedårande del av ett hälsosamt sätt att äta och leva.

6 Mars 2007  | Länk | Annat | 0 kommentar
Chokladkolasnittar


ca 40 stycken

100 g margarin
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

1.
Rör smör eller margarin riktigt pösigt med socker och sirap. Det går lätt med elvispens degkrokar. Tillsätt vetemjöl blandat med kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller smörj plåten lätt.

2.
Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel. Grädda i 175° 15-20 minuter.

3.
Låt längderna svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem gärna lite på snedden. Låt kakorna ligga på plåten tills de är alldeles kalla och lite mjuksega.
6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Kladdkaka Vanlig kladdkaka & Smalare kladdkaka

Njut med gott samvete! och servera med lättglass och bär. Det är bara 3 g fett per bit!

Före

Vanlig kladdkaka
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g smör
2 dl vetemjöl

1 msk florsocker
1 tsk marg till formen

Näringsvärde per portion:
Energi 294
Kolhydrater 46
Protein 4
Fett 10

Efter

Smalare kladdkaka
Nästan fettfri!

1 kaka, 8 bitar
Tillagningstid ca 45 min

1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 msk kakao
1 krm salt
1 dl kesella, 1%
1 dl vetemjöl

Näringsvärde per portion:
Energi 183
Kolhydrater 34
Protein 5
Fett 3

1 tsk margarin eller smör, till formen
1 msk florsocker, till garnering

Gör så här
1. Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant, sätt ugnen på 175 grader
2. Rör ihop socker, sirap, ägg, kakao och salt, tillsätt sedan kesella och mjöl och rör ihop till en jämn smet.
3. Fördela smeten i formen och grädda i 25 minuter.
4. Pudra över lite florsocker och servera kakan med glass och färska bär



6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Gryta på nötkött och haricots verts

300 g grytbitar av nöt- eller lammkött
1 kg frysta haricots verts
2 vitlöksklyftor, skivade
400 g krossade tomater
1 msk salt
1 tsk paprikapulver
1 tsk kryddpeppar
1 nypa mald kanel

Skär köttet i mindre bitar och bryn det runtom.
Tillsätt haricots verts och vitlöken.
Stek tillsammans med köttet på låg värme tills bönorna är mjuka.
Tillsätt krossade tomater och övriga kryddor.
Koka i 15-20 minuter.
6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Rotfruktsgratäng

4 port.

6 st mjöliga potatisar, 500 g
2 st morötter
1 bit rotselleri, 100 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, malen
1 tsk oregano
2 st vitlöksklyfta, hackad
2 dl riven ost, mager, 17 %
2,5 dl Becel Mat 15 %

Tillbehör:
stekt kött
eller
kyckling
eller
korv

Sätt ugnen på 225°C.

Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka grönsakerna i vatten ca 5 minuter.

Häll av vattnet.

Rör försiktigt i salt, peppar, oregano, vitlök och hälften av osten i rotsaksblandningen.

Fördela rotsaksblandningen i en smord ugnssäker form.

Häll över Becel Mat och strö över resten av osten.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Servera gratängen till stekt kött, kyckling eller korv.
6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Korv Stroganoff

400 g falukorv
2 st gul lökar
3 msk tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk persilja, finhackad
Tillagning:

Skär korven i strimlor.
Hacka löken och bryn i smöret.
Låt korven bryna med en stund.
Tillsätt tomatpurén och rör om.
Späd med grädden.
Koka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö över persilja.
Servera med ris eller pasta.


6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Boeuf Bourguignon

En gryta att bjuda gäster på. Den blir bara godare om den görs i ordning ett par dagar i förväg. Vill man vara riktigt tidigt ute kan man frysa den men då brukar man inte göra de sista momenten med lök, champinjoner och bacon, förrän man har tinat grytan.

1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morötter
2 stgul lökar
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
0,6 l rött vin
0,5 l köttbuljong, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyfta(or)
20 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 g hampinjoner, (helst små)
2 paket bacon

8 - 10 port

1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.

8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.

9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis, ris eller pastafjärilar.


6 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Vecka 9

Ja, då har man blivit ett år äldre. Men också mycket klokare. Synd att man med åren blir rynkig som en apelsin, men med varje fåra har man blivit en erfarenhet rikare, sägs det.
6 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Vecka 8

Anmält Bobby till Västerbottens mästaren.

6 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Vecka 7

Tittat på lydnads tävlingar. Sen har vi försökt komma ihåg allt vi lärde oss på helg lägret vi var på, jag och Bobby.
6 Mars 2007  | Länk | EFIV-Ett foto i veckan | 0 kommentar
Lördag 3/3








4 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Fotografier från Lördagen 3/3.







4 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Då var det dags för några fler älgtorn.













4 Mars 2007  | Länk | vardagsbloggen | 0 kommentar
Köttfärsbiff med vitlökspotatismos

Ingredienser
2 förp Mammas färdiglagade köttfärsbiffar ā 300 g

Potatispuré:
500 g potatis skalad
3 vitlöksklyftor
2 dl lätt crčme fraiche
1 msk plockad färsk timjan

Vårlök:
1 vitlöksklyfta skivad
1 msk smör
3 msk sojasås
6 vårlökar skivade

Gör så här:
Koka potatis och vitlök tillsammans i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och pressa potatis och vitlök.
Tillsätt crčme fraiche och timjan.
Smaksätt med salt och peppar.
Värm biffarna i stekpanna ca 5 minuter eller i mikro.
Fräs vitlöken i smör i en kastrull.
Tillsätt soja och vårlök.

Servera köttfärsbiffarna med potatispuré, vårlök och haricots verts.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Pizzabitar med hamburgerkött


1 pkt hamburgerkött i tunna skivor ā 200 g
1 pkt pizzadeg 270 g
1 burk mild tacosås 230 g
2 pkt mozzarella 250 g
färsk eller torkad oregano

Gör så här
Gör pizzadegen enligt anvisning på förpackningen.
Sätt ugnen på 250°C.
Kavla eller tryck ut pizzadegen till 20 minipizzor eller 2 stora pizzor.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Fördela tacosås, skivad mozzarella och strimlat hamburgerkött över pizzabotten.
Grädda i ca 10 minuter.
Vid servering strö över oregano.
Tips! Du kan byta tacosåsen mot 1 dl chilisås blandat med 1 dl tomatketchup, salt och peppar.

4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Chokladpuffar

Ingredienser

100 g torkade aprikoser
200 g mjölkchoklad med apelsincrisp
3 dl rispuffar
småbrödsformar i papper

Gör så här:
Skär aprikoserna i små tärningar. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda i aprikoser och rispuffar i chokladen. Klicka smeten i formarna och ställ dem i kylen för att stelna.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Gul soppa på rostad paprika med lufttorkad skinka

Port: 8 port

Ingredienser
6 gula paprikor
2 msk olivolja
8 dl köttbuljong
3/4 msk rödvinsvinäger
1 liten röd finhackad färsk chili eller 1 krm caye
Ŋ tsk salt
1 krm peppar

Garnering
8 skivor Scan Gourmet lufttorkad skinka
8 stjälkar bladselleri
1 ask färskost med vitlökssmak ca 100 g


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skölj, kärna ur och dela varje paprika i fyra delar.
Lägg ut paprikorna på en långpanna.
Pensla dem med oljan och stek i ugn ca 35 minuter eller tills paprikorna är mjuka.
Dra av skinnet och låt paprikorna svalna.
Kör paprikorna till puré i matberedaren.
Slå över purén i en kastrull och tillsätt buljong och resten av ingredienserna till soppan.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Bred ut skinkskivorna.
Tag sellerikvistar med blad, dela tjocka stjälkar.
Lägg en klick ost på varje skinkskiva.
Tryck fast en bladselleri i osten och rulla ihop.
Servera sellerin med den lufttorkade skinkan till soppan.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Ostfylld schnitzel

4 st skinkschnitzlar
300 g tagliatelle
100 g getost
3 msk crčme fraiche 17%
4 st soltorkade tomater, marinerade
3 msk olivolja
1 kruka färsk basilika
1 st vitlöksklyfta


1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

2. Blanda ost, crčme fraîche och finhackade tomater. Lägg en klick på varje skinkskiva, vik dubbelt och fäst med tandpetare.

3. Stek köttet i smör ca 3 min/sida. Salta och peppra. Servera med pasta som blandats med mixad olja, basilika och vitlök.



4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Snabblagad Tacogryta

400 g falukorv
1 st gul lök(ar)
1 msk tacokrydda, mix
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk socker
3 dl majskorn
1 msk matolja


1. Fräs hackad gul lök i en stor gryta och tillsätt tacokryddmix. Tillsätt sedan krossade tomater och tomatpurén, låt koka ihop ca 5 minuter.

2. Lägg i den strimlade falukorven, socker och majskornen, låt sjuda i ca 5 minuter.

3. Servera med klyftpotatis eller varma nachochips.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Familjens favospett med korv

450 g korv, ca falukorv eller grillkorv
2 st paprika, röda eller gula
150 g champinjoner, färska
20 st smålökar, ca
grillolja

1. Skär korven i bitar. Halvera och kärna ur paprikorna och skär dem också i bitar. Ansa champinjonerna.

2. Lägg smålökarna i vatten i en kastrull och ge dem ett uppkok. Spola av dem i kallt vatten och skala dem.

3. Varva alla ingredienserna på spett och pensla med grillolja. Grilla spetten runt om. Det går också bra att steka spetten i en stekpanna.

Servera med ugnsstekt klyftpotatis och salsa, hemgjord eller färdig på burk.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Färgglad falukorvsfavorit

300 g falukorv
1 st röd paprika
200 g squash, ca, gärna grön
0,5 st purjolök
0,5 paket minimajs
1 st vitlöksklyfta
25 g smör
2 msk honung
1 tsk salt
2 krm vitpeppar


1. Ansa purjolöken och paprikan.
2. Skär korv, paprika, squash, purjolök och minimajs i små bitar. Hacka vitlöken grovt.
3. Hetta upp smöret i en teflonpanna. Lägg i vitlökshacket och fräs någon minut. Häll i korv- och grönsaksbitarna. Stek några minuter, tillsätt litet vatten om det ser ut att bli för brunt.
4. Blanda i salt, peppar, honung och ev litet vatten. Låt småputtra ett par minuter. Servera med couscous eller ris.

För lite extra hetta kan man tillsätta lite sweet chilisås.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Sjömannens korvgryta

450 g falukorv, ca
10 st potatis(ar)
2 st gul lök(ar)
5 st kryddpepparkorn
1 st lagerblad
1 flaska Lättöl, ljust
smör
salt


1. Skala och skiva potatisen 1/2-centimetertjockt.
2. Skiva löken och korven tunt.
3. Stöt pepparkornen i en mortel och Sätt ugnen på 225 grader.
4. Varva potatis, lök och korv i en gryta. Det översta lagret skall vara potatis. Mellan varven strör du kryddpeppar, saltar lätt och lägger dit lagerbladet.
5. Häll över öl och klicka över lite smör. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter eller tills potatisen känns mjuk.

Servera med senap och bröd. Strö gärna lite persilja över innan servering.
4 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Snabba köttfärssåsen

En räddare i nöden skulle jag vilja kalla det.

500 g köttfärs
1 burk tomatbaserad pastasås (typ Dolmio)
1 liten ask philadelphiaost

Bryn köttfärsen.
Häll på tomatsåsen och låt puttra i en sekund.
Rör i philadelphian och låt bli varmt.
Servera med valfri pasta.

3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fuskig köttfärslimpa

500g köttfärs
1 påse fransk löksoppa för 4 pers (använd bara pulvret)
1 burk crčme fraiche

Blanda ihop och forma till något limplikt.
Grädda i 175 grader ca 50-60 minuter.
Konsistensen på den färdiga köttfärslimpan blir lite lösare än normalt.

SERVERINGSFÖRSLAG:
Kokt potatis, sås och lingon.
Olika sorters kokta grönsaker är gott till, broccoli, blomkål, ärtor, morötter.

3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Grillade potatishalvor med chili

4 port

3/4 kg stora färskpotatisar
1 msk smör
1 tsk salt, gärna gourmetsalt
2 dl créme fraiche paprika & chili


Borsta och dela potatisen i halvor.
Koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten.
Låt den ånga av.
Pensla snittytan med smör och krydda med salt.
Grilla potatisen över glöden tills den fått färg.
Servera med créme fraiche paprika & chili.

3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Lövbiffpasta


Svårt att tillaga lövbiff utan att det blir torrt. Men detta blir gott

600 g lövbiff
1 shalottenlök
1 burk creme fraiche
1 burk konserverade champinjoner
Rosépeppar
Japansk soyasalt
peppar

Stek lövbiffen i olja och smör.
Salta och peppra.
I med hackad shalotten och rosépeppar.
I med creme fraichen.
Låt koka ihop.
Smaksätt med peppar, soya och kanske lite mer salt.

Koka pasta.
3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Fisk och räkcurry

4 port

500 g vit fiskfilé
500 g räkor med skal
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
smör
2 tsk orientalisk curry
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl mellangrädde
2 dl riven ost gratäng

Gör så här
Sätt ugnen på 225°
Skala räkorna.
Salta fisken och vik ihop filéerna om de är tunna.
Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs den i smör i en stekpanna.
Tillsätt curry, tomatpuré och räkor.
Låt det fräsa ca 1 min och häll över grädden.
Häll allt över fisken och strö över osten.
Stek fisken i övre delen av ugnen ca 20 min.
Servera med kokt ris.
3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar
Grillade curry äpplen

4 port

2-3 äpplen
1 msk smält smör
1 tsk curry

Sås:
2 dl gräddfil
1 msk senap
2 tsk curry

Gör så här
Kärna ur äpplena och skär dem i tjocka skivor.
Pensla dem med smöret blandat med curry.
Grilla äpplena några minuter på varje sida.
Rör ihop ingredienserna till såsen.

Servera äpplena och såsen till kött, exempelvis karré
3 Mars 2007  | Länk | Mat & Bakverk | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Kim Jönsson                                             Skaffa en gratis hemsida