|
|
|
Må
|
Ti
|
On
|
To
|
Fr
|
Lö
|
Sö
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
Augusti (2007) |
|
|
|
(2) |
|
(1) |
|
(24) |
|
(9) |
|
(9) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(3) |
|
(2) |
|
(2) |
|
(7) |
|
(11) |
|
(43) |
|
(6) |
|
(19) |
|
(3) |
|
(13) |
|
(13) |
|
(4) |
|
(10) |
|
(8) |
|
(16) |
|
(10) |
|
(10) |
|
(23) |
|
(11) |
|
(14) |
|
(15) |
|
(13) |
|
(53) |
|
(24) |
|
(76) |
|
(47) |
|
(35) |
|
(71) |
|
(89) |
|
(93) |
|
(48) |
|
(68) |
|
(91) |
|
(121) |
|
(39) |
|
(61) |
|
(30) |
|
(40) |
|
(43) |
|
(21) |
|
(5) |
|
|
(13) |
|
(1) |
|
(5) |
|
(6) |
|
(36) |
|
(1) |
|
(34) |
|
(1) |
|
(6) |
|
(0) |
|
(36) |
|
(12) |
|
(3) |
|
(9) |
|
(15) |
|
(3) |
|
(14) |
|
(24) |
|
(15) |
|
(12) |
|
(9) |
|
(0) |
|
(4) |
|
(6) |
|
(2) |
|
(65) |
|
(18) |
|
(8) |
|
(6) |
|
(4) |
|
(355) |
|
(1) |
|
(2) |
|
(3) |
|
(95) |
|
(3) |
|
(7) |
|
(0) |
|
(5) |
|
(14) |
|
(485) |
|
(13) |
|
(11) |
|
|
|
|
Inlägg: 1362 |
Kommentarer: 605 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bobbys egen ”Hugo”
Han gör väldigt lika som Kira, när han leker med sin ”Hugo”, men vi kallar hans för Aron.
|
30 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Jag tycker att detta ser så mysigt ut, en lada i solen en vår dag.
|
26 April 2007
| Länk
| Annat
| 2 kommentarer
|
|
|
|
Trädgårds mässa i Umeå
På söndagen var vi på Trädgårds mässa i Umeå.
Där fanns lite av varje för alla modeller och smaker när det gäller trädgård och blommor.
Annat fanns också där, bland annat smycken, tvålar, askar, verktyg m.m.
Lillmatte köpte två halsband och jag ett. Sen köpte vi vippande fåglar på pinne som man kan ha i rabatten eller i en blomkruka.
|
22 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 2 kommentarer
|
|
|
|
EFIT Torsdag 19/4
5,15 Bobby och jag tar morgonpromenaden.
6,00 Det var minus grader under natten. Är det fortfarande.
Kunde bara inte låta bli att trampa på isen.
7,00 Lill matte & Bobby.
8,00
Arbetsdag idag, och inga bilder under största delen av arbetstiden.
13,00
15,00
17,00
18,00
19,00 Åkte iväg och glömde kameran hemma tyvärr, måste bättre mig och inte vara så tankspridd.
|
21 April 2007
| Länk
| EFIT - Ett foto i timmen.
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grahams bullar med fil
Det är filen som ger karaktär åt dessa saftiga frukostbullar.
40 st
100 g jäst 50 g smör 1 liter filmjölk 2 tsk salt ca 1,5 l grahamsmjöl ca 0,5 l vetemjöl
Gör så här Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min. Arbeta ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar. Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min. Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
|
21 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Enkla brödet
Ett snabbt och lättbakat bröd.
24 st
50 g jäst 5 dl ljummet vatten, 37 grader 1 1/2 tsk salt 250 g Kesella lätt 14-15 dl vetemjöl
Gör så här Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk 30-45 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och platta ut degen med händerna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en kniv. Låt degen jäsa ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut brödet och lägg det på galler. Låt brödet svalna under bakduk
|
21 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Onsdag 19 April
Dagen började med att det snöade, sen blev det finare under dagen, vid middags tid var det vår väder igen. April väder alltså.
Bobby´s vårrus.
Gräsmattan före & efter den blivit krattad.
Bobby hjälper till med vår jobbet på sitt eget sätt.
Här har Bobby en uppblåst handske, den var jätte rolig att leka med tills luften gick ur den. Den höll förvånas värt länge innan den sprack.
|
18 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Måndag 16 April.
Så här såg himlen ut när vi hade tränat färdigt på måndag kväll vid 20,00. Vi var i Flurkmark och tränade med några andra.
|
18 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vecka 15
Påsklov för barnen och Matte ledig. Utställning på Lördagen. Bobby blev på Lapphundsutställningen Bästa hanhunds-trea! (1 ökl, 1 ökk, ck, bhkl-3)
Våren är på väg.
|
18 April 2007
| Länk
| EFIV-Ett foto i veckan
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vecka 14
Påsk vecka, Husse ledig påsken när Matte jobbade, hon jobbade alla fyra dagarna, men sen ska Matte vara ledig i sex dagar.
Rökte sista gången på Skärtorsdagen den 5/4 så Långfredagen är min första rökfria dag.
|
18 April 2007
| Länk
| EFIV-Ett foto i veckan
| 0 kommentar
|
|
|
|
Härlig vår dag.
Vi har var ut och räfsade gräset, hörde fåglarna och såg att både myror, flugor & fjärliar kommit fram. På syrenbusken börjar knopparna komma.
Bobby strosar runt, lös och njuter av lugnet hemma på gården.
|
15 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Bobby
Fredag, då Bobby laddar upp, men han vet inte till vad ännu.
Efter utställningen igår, tog vi en promenad på åkrarna och i skogen, Tyvärr tog batterierna i kameran slut, men några bilder blev det.
Bobby tar en avslappnande tur efter att ha varit så duktig på utställningen. (Se föregående Blogg.)
Kvälls solen.
Bobby ser två tranor som var mycket intressanta. Dom var så spännande, så han måste sätta sig och begrunda vad det är dom gör där ute på isen.
|
15 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Puckstång
15 stycken
Gör din egen glass med vaniljvisp.
2 1/2 dl Vaniljvisp 15 glasspinnar eller plastskedar
Klä en form ca 10x20 cm med plastfilm. Vispa vaniljvispen och häll i den. Jämna till ytan och stick ner pinnar eller skedar med jämna mellanrum. Ställ in i frysen ca 2 timmar. Ta ut den och skär upp i 4x4 cm bitar. Prova att lyfta upp hela paketet ur formen så blir det lättare att skära. Använd en varm kniv. Servera puckstängerna direkt
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Glassfyllda citroner
4 portioner
Lite pyssel, men med stor utdelning.
4 citroner 3 äggulor 1 dl florsocker 21/2 dl Vispgrädde
Skär av toppen på citronerna. Gröp ur köttet med en vass kniv och spar det. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden till hårt skum. Vänd ihop äggsmet och grädde. Smaka av smeten med lite inkrom av citronerna. Frys glassmeten ca 30 minuter och fyll sedan citronerna. Ställ tillbaka dem i frysen fram till servering.
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Crostini med svamp
ca 20 stycken
Perfekt för tonårskalaset eller när du vill bjuda många utan att det behöver kosta massor
2 små baguetter, gärna av fullkorn 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 500 g svamp en klick Svenskt Smör 2 dl Lätt Crème Fraiche Peppar salt och peppar persilja till servering
Finhacka lök och vitlök. Skiva svampen. Fräs alltsammans i smör. Smaka av med salt och peppar. Skär brödet i skivor. Rosta i brödrost eller ugn. Lägg en sked svampröra på varje brödskiva. Toppa med en klick crème fraiche och finhackad persilja.
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
God kladdig chokladkaka med nougattäcke
Blir 1 kaka med nougattäcke
100 g smör 2 ägg 3 dl socker 1,5 dl mjöl 4 msk kakao 1 tsk vaniljsocker 1/2 tsk salt 50 g mörk choklad (minst 60 % kakao) Kokos till formen Cirka 100 g Odense nougat
Gör så här 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos. 3. Smält smöret i en kastrull. 4. Vispa samman ägg och socker, det går bra med handvisp. 5. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. 6. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl. 7. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten. 8. Häll all smet i formen och grädda 17–22 minuter beroende på din ugns effekt. För att vara säker på att få en kladdig konsistens bör du känna med en sticka redan efter 15 minuter. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar. 9. Ta ut kakan och låt svalna i cirka 5 minuter innan du hyvlar på ett ca 1 mm tjockt lager nougat. Nougaten smälter och när den har stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Tacopaj
|
|
|
6 portioner |
|
Skal 6 dl mjöl 75 g margarin 2 tsk salt 2 dl mjölk
Fyllning, del 1 700 g blandfärs 2 påsar tacokrydda 1 lök 2 msk vatten
Fyllning, del 2 4 dl creme fraiche 6 msk majonnäs 1 burk skalade, hela tomater som du delar 3 dl riven ost paprikakrydda svartpeppar 1 burk grön chili |
|
Utförande Skalet Blandas och värms i ugnen 15 minuter i 200 grader.
Fyllning, del 1 Blanda och fräs i stekpanna och läggs i formen.
Fyllning, del 2 Blandas och läggs ovanpå färsen.
Grädda alltsammans i ugnen ca 10-15 min |
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Snickerspaj
Portioner 4 Förberedelser Mindre än 30 minuter Tillagning 10-30 min Ingredienser 1 paket smördeg 140 g mascarpone (italiensk färskost) 110 g färskost 50 g socker 3 ägg 5 snickers, hackade Så här gör du 1. Värm ugnen till 200 grader. 2. Kavla smördegen så den blir 3-4 millimeter tjock. Tryck ut den i en form med ca 20 centimeters diameter. 3. Knåda ihop mascarponen, mjukosten och sockret till en jämn massa i en stor skål. 4. Tillsätt äggen, ett åt gången. 5. Tillsätt snickers. 6. Häll smeten i formen och se till att den sprids jämnt. 7. Ställ i ugnen i tio minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och låt grädda i ytterligare 25 minuter tills pajen är gyllenfärgad. Låt den svalna före servering.
|
15 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krämig räktagliatelle med Fjällbrynt och chiligrönsaker
0,6 l frysta skalade räkor 1 st gul lök, hackad 1 st röd paprika, finhackad 2 dl färska champinjoner, i halvor 3 dl färsk bladspenat, sköljd 0,5 tsk sambal oelek 2 dl kycklingbuljong, färdig (ej koncentrat) 2 dl vispgrädde 4 msk Fjällbrynt Original Messmör pressad citron 4 port tagliatelle 1 msk matolja, till stekning 1 skvätt maizena, till redning 1 nypa salt och peppar, efter smak
Denna maträtt är ganska okomplicerad. Du kan välja de grönsaker,pastasorter, kött- eller fisksorter du tycker om. Det viktigaste är den goda, mustiga såsen, som man får med hjälp av Fjällbrynt Citron. Prova dig fram och lycka till!
Tillagning:
1. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten. Koka ihop buljong, messmör, pressad citron och grädde i 3-4 minuter. Smaksätt med salt och peppar och red av med en aning Maizena till simmig konsistens.
2. Fräs lök, paprika, sambal oelek, räkor och champinjoner i lite olja utan att det får färg. Sila av pastan.
3. Vänd ner såsen, grönsakerna och spenaten i pastan. Servera genast!
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Soppa med potatis och örter.
25 g smör 1 st gul lök 5 st potatisar 1 l grönsaksbuljong 2 msk finhackad persilja 2 msk gräslök, hackad salt och peppar muskotnöt, malen
Tillagning:
1. Skala och hacka löken. Skala potatisen och skär den i bitar.
2. Smält smöret i en stor kastrull. Låt det inte bli brunt. Lägg i löken och rör om. Lägg sedan på ett lock och stek försiktigt över svag värme, utan at den blir bränd, i 5 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör om. Lägg på locket och låt puttra ytterligare 5-10 över svag värme.
4. Häll i buljong eller vatten och låt koka upp, sänk sedan värmen, lägg på locket och låt sjuda tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
5. Häll soppan i en mixer eller matberedare och kör tills den är slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar och muskot och värm soppan försiktigt.
Servera i uppvärmda skålar.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Omelett med kallrökt lax och pepparrot
Receptet är för port. 8 st
ägg 1,5 dl vatten salt peppar 1 msk smör 8 skivor rökt lax riven pepparrot 1 knippa dill 4 st citronklyftor
Tillagning:
1. Vispa samman äggen, vattnet och kryddorna med en gaffel. Hetta upp en stekpanna och lägg i smöret. 2. Häll i omelettsmeten och lyft med en gaffel i smeten så att den blir jämnt gräddad. Grädda omeletten i omgångar och vänd upp på en tallrik. 3. Lägg på de rökta laxskivorna, strö över lite riven, färsk pepparrot. Servera gärna med dill och en citronklyfta.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Gubbröra
Receptet är för port.4 st
ägg, hårdkokta 0,5 stgul lök 1 mskdill 1 msk färsk gräslök 8 st anjovisfilèer 5 st äggula 2 msk orökt kaviar 1 tsk fransk senap 4 skivor kavring
Tillagning:
1. Finhacka gul lök, dill, gräslök och ägg fint. Skär ansjovisen i mindre bitar.
2. Blanda samman det hackade och skurna i en bunke. Vänd försiktigt neren av de råa äggulorna. Smaka av med kaviar och fransk senap.
3. Kantskär kavringen eller tag ut stora rundlar med ett glas i lagom storlek. Skeda upp gubbröran på brödet.
4. Skeda upp gubbröran på brödet. Toppa med de resterande fyra råa äggulorna och servera.
|
11 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Längtar efter torra gräsmattor.
Nu längtar man efter sommaren och att markerna ska torka upp. Våren är här, härligt är det, men det är så blöt i skog och mark ännu.
Dom här bilderna är från September förra året, då vi var på läger i Piteå. (Lånat av Kira´s matte.)
Då man ser dom så längtar man tills man kan vara på gräsmattorna, utan gummistövlar och sitta ute på kvällarna.
|
9 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mandelpotatisknyten
Ingredienser
Beräknat för 6 portioner 12 stora ark vårrulledeg (ca 20x20cm) 1 1/4 kg mandelpotatis 1+1 msk smör 3 äggulor 1 tsk salt 1 krm nymald vitpeppar 200 g fransk getost
Gör så här: 1. Tina vårrulledegen i förpackningen. Skala och koka potatisen. 2. Sätt ugnen på 225º . 3. Mos: Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt smör, äggulor, salt, och peppar. Skär bort kanterna på osten och tärna den. Blanda ner i moset. 4. Lossa arken ett och ett och lägg en fuktad handduk över så att de inte torkar. Fördela moset på degarken forma knyten och pensla med 1 msk smält smör. 5. Gratinera knytena 10-15 minuter tills degen fått fin färg. Den längre tiden om moset är kallt. Vårrulledeg httar du lättast i butiker som säljer asiatisk mat. Men det går även att använda dubbla filodegsark
|
8 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Krämig pasta med kyckling, grönt och doft av rosmarin
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner 4 portioner pasta, t ex rigatone eller penne (280 g) Sås: 3-4 kycklingfiléer 3-4 tsk kött- och grillkrydda (Knorr) 2 msk smör eller rapsolja 1 liter ca, finstrimlade grönsaker (t ex 2 scarlottenlöakr, 1 liten purjo, 6-8 vårlökar, 20 sockerärter) 1 hönsbuljongtärning 3 dl vatten 1 dl färska rosmarinblad 1 msk olivolja 1 förpackning, 80 g, babyspenat 2 dl creme fraiche salt, peppar Garnering, ca 1 dl hyvlad parmesan Gör så här: 1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av i ett durkslag. 1. Skär kycklingfiléerna i strimlor eller små skivor och krydda dem med grillkryddan. Stek kycklingen i smöret i en stekpanna 5-8 minuter. Ta upp kycklingen. 2. Lägg de finstrimlade grönsakerna i pannan. Smula ner buljongtärningen. Fräs grönsakerna under omrörning 2-3 min. Häll på vattnet och bräsera ca 1-2 min. Ta pannan från värmen. Vänd ner kycklingbitarna. 4. Fräs rosmarinen i oljan i en gryta ca 1/2 minut. Blanda först i den avrunna pastan och spenaten. Vänd sedan ner kycklingen och grönsakerna. Blanda i creme fraiche. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar. 5. Garnera med hyvlad parmesan. Det som tänker smala linjen kan byta ut creme fraichen mot lätt creme. Köp gärna färdigstrimlade färska kycklingfiléer som finns i köttdisken. Det går också bra att använda färdiggrillad kyckling delad i små bitar.
|
8 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fetaostbiff i jätteformat
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner 0,5 dl ströbröder 1 dl vatten eller mjölk 400 g lammfärs 1 ägg 1 tsk salt 1 krm nymald svartpeppar 100 g fetaost 1 msk smör till stekning Tomatsås: 1 stor gul lök 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk olivolja 1 tetra krossade tomater (500 g) 2 krm salt 1 krm nymald svartpeppar 1 tsk strösocker 2 msk frysta örtkryddor Provencale Tillbehör:Pasta eller bulgur Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225º. Låt ströbrödet svälla i vattnet ca 10 min. 2. Tomatsås: Fräs lök och vitlök mjuk i oljan. Tillsätt tomatkross. Koka ihop ca 10 min utan lock. Smaka av med salt, peppar, socker och örtkryddor. 3. Blanda förs, salt och peppar med ströbrödet. Tärna fetaosten fint. Forma till en stor biff på plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen 12-15 min.
|
8 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skärtorsdag 5 April.
Då blåste det så pälsen vände sig fel väg, annars var det en härlig men kall vårdag.
Zita hälsade på för första gången.
Snön börjar smälta bort, kaninen har nu ingen snö inne hos sig.
Våren är förmodligen på väg nu.
|
7 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Zita 5 mån & Bobby.
Igår Skärtorsdag fick Bobby och vi träffa en av grannarna i byns nya hund valp.
Zita heter hon och är nu 5 månader.
Hennes mamma är en Dobermann och hennes pappa är en blandning, Schäfer/Akita. Toppenfin liten tjej, som Bobby blev mycket förtjust i.
Dom sprang och busade, Bobby var faktiskt försiktig med henne, men lite bus och knuff måste man få göra.
|
6 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mintchokladtårta med after eight
Ingredienser Portioner: ca 16 bitar
200 g mörk choklad 200 g margarin eller smör 3 ägg 2,5 dl strösocker 3 dl vetemjöl, 180 g
CHOKLADGLASYR 25 g margarin eller smör 1 dl vispgrädde 20 plattor after eight
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
Gör så här 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med matfett. 3. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då. 4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. 5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad. 6. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall. 7. Blanda matfett, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. 8. Bred glasyren jämnt över kakan och låt den stelna i kylskåp. 9. Garnera med after eight på tårtan eventuellt vit. 10. Servera den med skivade apelsiner.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Hovärkens gulasch
Ingredienser Portioner: 4
500 g högrev 4 gula lökar 1 röd paprika 1 chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 msk tomatpuré 5 vitlöksklyftor 1 msk mejram 5 msk paprikapulver 1 msk hel kummin 4 medelstora potatisar 250 g rotselleri 2 morötter 2 liter oxbuljong (tärning eller konc fond + vatten) ev 1/2 tsk sambal oelek olja till stekning salt, peppar
TILL SERVERING gräddfil finhackad persilja
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här 1. Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm. Bryn köttet i omgångar i 1 msk olja i en gryta. 2. Skala och hacka lök. Kärna ur och hacka paprika och chili. Bryn tillsammans med köttet. 3. Krydda med tomatpuré, pressad vitlök, mejram, paprikapulver, kummin, 1 tsk salt och 1 krm peppar. 4. Skala och tärna potatis, rotselleri och morötter. Lägg ner i grytan. Häll i oxbuljong. 5. Låt soppan sjuda i 2 timmar. Smaka ev av med sambal oelek för extra styrka. 6. Servera med gräddfil och gärna finhackad persilja.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Mustig gulasch
Ingredienser Portioner: 4
3 gula lökar 1-2 msk margarin 2 msk paprikapulver 8 dl vatten 400 g grytbitar av nöt 2 dl rött vin eller rött matlagningsvin 1 1/2 köttbuljongtärning 2 vitlöksklyftor 4 lagerblad 2 dl krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 tsk socker 1 chilifrukt, t ex spansk peppar 4 potatisar (ca 350 g) 2 paprikor, gärna av olika färger ev salt
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här 1. Skala och skär löken i ringar. Fräs löken glansig i margarin i en stekgryta. Strö över paprikapulver. Tillsätt vatten. 2. Skär köttet i små tärningar. Rör ner det, vin, buljongtärningar, pressad vitlök, lagerblad, krossade tomater, tomatpuré och socker i grytan. Kärna ur och hacka chilifrukten fint och rör ner den i grytan. Låt soppan koka under lock i 40 minuter. 3. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg den i grytan och koka ytterligare 15 minuter. 4. Skär paprikan i bitar och rör ner dem när det återstår 5 minuter. Smaka ev av med salt. Servera med en klick apelsinmajonnäs.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Äggtoddy
Ingredienser Portioner: 4 dl
6 äggulor 8 msk strösocker 1 1/2 msk konjak
Tillagningstid: Max 7 min Svårighetsgrad: Lättlagat
Gör så här 1. Vispa äggulor och socker till en mjuk smet. 2. Rör ner konjak. 3. Häll upp i fyra glas
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Användbara röran
Ingredienser Portioner: 4
1 rödlök 2 hårdkokta ägg ½ dl kaviar 2 dl lättcrème fraiche 1 krm citronpeppar 2 msk finhackad dill
Tillagningstid: Max 7 min Svårighetsgrad: Lättlagat
Gör så här Skala och hacka rödlök och ägg. Blanda med övriga ingredienser.
Servera röran i wraps med strimlad isbergssallat och fiskpinnar. Den är också god i bakad potatis, på utflyktsmackan och som sås till stekt fisk.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ägghalvor fyllda med rökt lax och pepparrot eller rökt renstek och äpple
Portioner: 4 5 ägg 50 g kallrökt lax 100 g crème bonjour 1 msk riven pepparrot 2 msk skuren dill 1 citron
ELLER 5 ägg 50 g rökt renstek 1 rött äpple 100 g crème bonjour 1 tsk dijonsenap 1 msk skuren gräslök
Gör så här 1. Lägg ner äggen i kokande vatten och koka i 8 minuter. Spola äggen kalla. Skala dem och ta bort lite av botten och toppen så att de kan stå och dela äggen. 2. Skär laxen i små tärningar. Blanda dem med crème bonjour, pepparrot och dill. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Fördela laxröran på ägghalvorna och garnera med riven pepparrot. 3. Tärna renstek och äpple. Blanda med crème bonjour och smaksätt med senap, salt och peppar. Fördela rensteksröran på ägghalvorna och garnera med skuren gräslök och strimlat äpple.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Örtkokt kalkonbröst med ciderkokt potatis och savoykål
Ingredienser Portioner: 4
1 sousvide kokt kalkonfilé, ca 1 kg 1 dl hackade örter t.ex. persilja och basilika 1 dl ströbröd 1/2 dl olivolja 2 krm salt 1 krm nymald svartpeppar 1 kg sparrispotatis 250 g savoykål 6 dl cider 1/2 grönsaksbuljongtärning 2 äpplen salt peppar
Gör så här 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg kalkonbröstet i en ugnssäker form. 3. Blanda örterna med ströbröd, olivolja och kryddor. Fördela det på kalkonbröstets ovansida. 4. Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills kalkonen är varm. Lägg ev. folie på efter en stund så att inte örterna blir brända. 5. Skölj och skala potatisen och koka den mjuk i cider och buljongtärning. 6. Skär savoykålen i strimlor. Lägg ner tillsammans med potatisen när ca 10 minuter återstår av koktiden. 7. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Vänd ner dem tillsammans med potatisen och kålen. Smaka av med salt och peppar. 8. Skär kalkonbröstet i skivor. 9. Servera kalkonbröstet med ciderkokt potatis, savoykål och äpple.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Persikovårrulle
Ingredienser Portioner: 4
2 konserverade persikor 1 stjärnanis 1 kanelstång 4 blad filodeg, ca 15x15 cm 1 ägg ca 10 dl rapsolja
Gör så här 1. Sila av persikolagen från burken. Koka den med stjärnanis och kanel i ca 20 minuter. Låt lagen svalna. Häll lagen över persikorna och låt dem stå och dra i 5–6 timmar. 2. Fyll en kastrull till 1/4 med rapsolja. Hetta upp oljan till ca 190°C. 3. Tärna persikorna och fördela på filodegsarken. Pensla runt kanterna med uppvispat ägg. Rulla ihop till fyra vårrullar. Fritera vårrullarna gyllene i ca 1 minut. Låt rinna av på hushållspapper.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vårrullar
250 g blandfärs 1 vitlöksklyfta 2 msk ostronsås ½ msk sesamolja ½ msk finhackad koriander ½ tsk svartpeppar 2 msk finstrimlad purjolök 30 blad vårrulledeg (ca 10x10 cm) olja (att fritera i)
TILL SERVERING: sweet chilisås (eller vårrullesås)
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här Pressa i vitlöksklyftan i färsen och rör i resten av ingredienserna. Ställ kallt någon timme.
Låt fryst vårrulledeg tina. Fukta en handduk som du kan lägga över vårrulledegen efter varje gång du tagit fram ett blad så att den inte torkar.
Lägg en liten mängd fyllning på ett vårrulleark och rulla ihop. Vik in kortändarna innan du rullar det sista och fäst med lite vatten.
Fritera några vårrullar åt gången, i fritös eller i tjockbottnad kastrull på spisen. Servera med sweet chilisås eller vårrullesås och gärna den thailändska morotssalladen.
Tips! Man kan göra ett kraftigare »lim« än vatten, genom att blanda 1 1/2 tsk majsmjöl med 2 msk vatten.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Vårrulle med bönsallad och sesamdipp
Portioner: 4
4 portioner vårrullar 2 burkar röda bönor, à 400 g 1 liten rödlök 250 g cocktailtomater 3 msk pressad citronsaft 1 msk olja salt och peppar persilja
DIPP 2 msk sesamfrön 1 dl lätt crème fraiche 1 msk ljus soja 1 msk färskriven ingefära 1 tsk råsocker 1 krm salt
Tillagningstid: Max 20 min Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här 1. Tillaga vårrullarna enligt förpackningens anvisning. 2. Spola bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Blanda samman bönor, lök och tomater. 3. Rör ihop citronsaft, olja, salt och peppar. Ringla dressingen över bönsalladen. Skölj och hacka persiljan och strö den över salladen. 4. Rosta sesamfröna i en torr het stekpanna tills de är ljusbruna. Låt dem kallna. 5. Blanda crème fraiche med de rostade sesamfröna och sojan. Smaka av med ingefära, socker och salt. 6. Servera bönsalladen och dippsåsen till vårrullarna.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fyllt bröd med parmaskinka och getost
Portioner: 4 1 baguette/1 runt bröd 1/2 pkt (12 g) jäst 1 1/2 dl kallt vatten 1 msk olja 1/2 tsk salt 3-4 dl vetemjöl
FYLLNING 4 skivor parmaskinka 125 g getost
PENSLING olivolja flingsalt
TILLBEHÖR oliver rostad paprika
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här 1. Smula jästen i en degbunke. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig. Täck den med en bakduk och låt den jäsa ca 40 minuter. 2. Tag upp degen på mjölat bakbord. Arbeta degen smidig. 3. Utbakning: a. Baguette: Kavla ut den till en avlång platta ca 25 x 30 cm. b. Runda bröd: Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rund platta ca 25 cm. Lägg ena plattan i en rund form ca 25 cm i diameter. 4. Ta bort kanterna på getosten. Lägg parmaskinkan på degen och smula över osten. a. Rulla ihop brödet som ser ut som en baguette. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. b. Lägg på den andra degplattan på det runda brödet och tryck till runt kanterna. Täck bröden med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 225°C. 6. Pensla brödet med lite olivolja och strö över flingsalt. 7. Grädda det avlånga brödet mitt i ugnen och formen i nedre delen av ugnen 20 – 25 minuter. 8. Låt bröden svalna på galler. 9. Servera det med oliver och rostad paprika.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fyllt bröd med kyckling och fetaost
Portioner: 4
1 lantbröd italienskt, runt 4 kycklingbröst 4 kokta potatisar ½ gurka 2 tomater 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 1 knippe timjan 100 g fetaost 6 oliver 1 citron
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
Gör så här Skär av ett lock på brödet och gröp ur innanmäte med en sked.
Bryn kycklingbrösten i lite olja i en stekpanna. Baka dem därefter i 175°C, ca 15 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig.
Skala den kokta potatisen och stek i pannan.
Skala och tärna gurkan tillsammans med tomaten. Skala och skiva rödlöken. Pressa vitlöksklyftan. Blanda med olivolja och hackad timjan. Skär kycklingbrösten i bitar. Tärna fetaosten och skiva oliverna. Blanda alla ingredienserna och pressa över citronsaft.
Fyll brödet med kycklingsalladen. Värms hastigt i 200°C ugn. Skiva upp brödet i tårtbitar.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ugnsstekt kyckling med rotfruktsgratäng
Ingredienser Portioner: 4
6 potatisar 2 morötter 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 tsk rosmarin 3 dl grönsaksbuljong (tärning vatten) 1 dl riven ost 1 tinad kyckling (ca 1,2 kg) 1 msk olja 1 msk soja 1 msk aprikosmarmelad 1 chilipepparfrukt urkärnad, finhackad ½ tsk salt
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel
Gör så här Skala och strimla potatisar, morötter och rotselleri. Blanda rotfrukterna med salt, svartpeppar och rosmarin i en lättsmord ugnssäker form. Häll på grönsaksbuljong. Strö över riven ost. Gratinera i 200°C, ca 40 minuter.
Stycka kycklingen i 8 delar. Blanda samman olja, soja, aprikosmarmelad, chilipepparfrukt och salt. Pensla kycklingbitarna med blandningen och lägg dem i en ugnssäker form. Stek dem i ugnen ca 25 minuter eller tills köttsaften är genomskinlig utan rosa inslag. Vänd kycklingdelarna efter halva tiden.
Servera kycklingdelarna nystekta med rotfruktsgratängen.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Rotfruktsgratäng med rökt skinka
Ingredienser Portioner: 4
8-10 potatisar, ca 800 g 3-4 palsternackor ca 400 g 2 1/2 dl matlagningsgrädde 1 dl vatten 1 tsk salt 1 krm peppar 2 dl riven ost med stark smak, max 17% 200 g rökt skinka i tunna skivor
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här 1. Skala och skär potatis och palsternackor i tunna skivor. 2. Koka upp grädden med vatten, salt och peppar. Lägg i potatis och palsternacka. 3. Låt koka under lock ca 10 minuter. 4. Häll potatis och palsternacka i en ugnssäker form och strö över osten. 5. Gratinera mitt i ugnen i 275°C, ca 10 minuter. 6. Servera gratängen med rökt skinka, blandad sallad och bröd.
För alla: Byt ut grädden mot havre- eller sojabaserad gräddprodukt och osten mot sojabaserad hårdost om du inte tål mjölk eller laktos.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Rotfruktsgratäng
Ingredienser Portioner: 4 8-10 potatisar, ca 800 g 3 morötter, ca 300 g 2 palsternackor, ca 200 g 1 rödlök 3-4 dl grönsaksbuljong 1/2 tsk salt 1 krm peppar 200 g fetaost, max 10%
TILLBEHÖR kassler, korv eller rökt skinka bröd
Tillagningstid: Över 20 min Svårighetsgrad: Medel Gör så här 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Skala rotfrukterna och löken. Skär rotfrukterna i ca ½ cm tjocka skivor. Skiva löken. 3. Koka upp buljongen i en kastrull. Lägg ner rotsakerna och kryddorna. Låt koka ca 10 minuter. 4. Skär eller smula osten i mindre bitar. 5. Varva rotfrukterna med löken och osten i en ugnssäker form. 6. Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. 7. Servera gratängen med rökt kött eller korv samt bröd.
|
6 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Skattjakt
Rita en egen skattkarta och och göm godispåsar eller paket med något roligt att sysselsätta sig med i huset eller lägenheten. Sedan kan sökandet börja!
|
4 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Smällkarameller
Gör söta smällkarameller fyllda med godis, som du skrivit med barnens namn på, och häng upp på lite kluriga ställen i trädgården. Låt dem sedan gå ut och leta med ficklampa. Spännande och mysigt!
|
4 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
God och matig pastasallad med grönsaker och dressing.
4 port
2 portioner pasta 1 liten grillad kyckling 2 paprikor 1 rödlök 1/2 litet blomkålshuvud 1 knippe rädisor 4 dl strimlad isbergsallad 1 dl majskorn på burk
Ädelostdressing: 2 dl gräddfil 50 g Kvibille ädel
Gör så här Koka pastan. Häll upp den färdigkokta pastan i en sil och spola den kall. Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. Skär köttet i mindre bitar. Kärna ur och strimla paprikorna. Skala och hacka löken. Dela blomkålen i små buketter. Skiva rädisorna. Blanda alla salladsingredienserna i en stor skål eller lägg upp dem gruppvis på ett stort fat. Mosa ihop gräddfil och ädelost.
Servera salladen med dressing och bröd.
|
4 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pasta med bacon
Har du pastan hemma? Med Kelda ostsås, bacon och äggula är middagen strax klar.
2 port
150 g pasta 1/2 paket bacon, ca 70 g 2 1/2 dl Kelda ostsås 2 äggulor
Gör så här Koka pastan. Strimla bacon och stek det knaprigt i torr, het stekpanna. Låt baconstrimlorna rinna av på hushållspapper. Värm såsen. Blanda pastan med sås och bacon. Lägg upp på tallrikar och toppa med äggula. Servera med bröd och sallad.
|
4 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Kyckling pasta
Snabb gourmetpasta med härliga smaker av äpple, dill och curry. Perfekt fredagsrätt. 4 port 1 – 2 purjolökar, ca 250 g 500 g kycklinglårfiléer smör 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 dl crème fraiche gourmet äpple, dill, curry
Gör så här Koka pastan. Skär purjolöken i långa strimlor och lägg ner i pastan när det återstår 1 min av koktiden. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Bryn dem i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Vispa ihop crème fraiche och 1/2 – 1 dl vatten och häll i pannan. Låt koka ca 5 min. Servera kycklingen med pastan och purjolöken och ev grovt hackad dill.
|
4 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Efterrätt
Gör en fantasifull strut och fyll med godis. Skriv namnet på struten och lägg på tallriken. Använd gärna smörpapper inuti, så kladdar godiset inte fast.
|
3 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Efterrätt
Låt barnen grilla marshmallows över grillen till efterrätt. Skär en skåra i en oskalad banan och lägg i små chokladbitar. Klä bananen med aluminiumfolie och grilla ungefär fem minuter på varje sida. Mums!
|
3 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Sommartips!
Gör grillspett av godis och placera på varje tallrik. Men först ska man förstås äta maten.
|
3 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bordsplacering
Skriv namnen med tuschpenna på uppblåsta ballonger och knyt fast dem på barnens stolar. På så sätt har du en lekfull bordsplacering för barnen. När barnen ätit färdig får de smälla ballongerna.
|
3 April 2007
| Länk
| Allt möjligt
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grillad sparris och färskpotatis
Ingredienser 12 gröna sparrisar 6 stora kokta färskpotatisar 2 msk olivolja 1 kruka romansallad 2 msk grovkornig senap salt och peppar
Gör så här Skala sparrisen och koka ca 1 minut i saltat vatten. Kyl sedan sparrisen i kallt vattten. Halvera potatisen. Vänd potatis och sparris i lite olivolja i en bunke. Grilla tills de får färg, ett par minuter. Riv salladsbladen i mindre bitar. Vänd salladen, sparrisen och den grillade potatisen i senap och resterande olivolja i en skål. Salta och peppra.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Hamburgare med avocado och rödlök
Ingredienser 4 Scan Grilla hamburgare frysta 4 hamburgerbröd 4 msk färskost 1 skivad avokado 1 skivad bifftomat 1 kruka romansallad
Gör så här Grilla hamburgarna i ca 5 minuter på varje sida. Dela bröden i halvor och lägg på grillen mot slutet. Bred färskost på bröden och lägg på hamburgare och grönsaker.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Fetaost- och basilikafylld skinkfilé med färskpotatissallad
Ingredienser 2 pkt Scan Piggham skinkfilé eller ytterfilé ca 80 100 g fetaost tärnad 1 påse Santa Maria marinade Smokey Honey 8 basilikablad
Vinägrett: ½ dl äppelcidervinäger ½ dl olivolja 2 msk koncentrerad äppeljuice
Potatissallad: 600 g färskpotatis kokt ljummen halverad 1 rödlök skivad eller klyftad 15-20 svarta oliver (t ex kalamata) 8 röda cocktailtomater halverade 8 gula cocktailtomater halverade ½ dl gräslök grovt skuren
Till servering: 1 kruka romansallad
Gör så här Gör ett hål genom varje skinkfilé med en vass kniv. Fördela fetaosten och basilikabladen i hålet. Lägg köttet i en plastpåse, häll över marinaden och låt marinera i 1-2 timmar. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten i en skål. Blanda ingredienserna till potatissalladen i en större skål. Vänd ner vinägretten och smaksätt med salt och peppar. Grilla filéerna på en medelvarm grill ca 7 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen är 65°C. Vänd köttet flera gånger under grillningen. Skär skinkfiléerna i skivor och servera med potatissallad.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Ananas salsa
Ingredienser ¼ ananas helst färsk eller 200 g konserverad anana 1 gul lök ½ gurka 2 tomater 2 msk chilisås 1 tsk riven ingefära 1 msk majsolja
Gör så här Skär ananas, lök, gurka och tomat i 1 cm stora tärningar. Blanda i en skål med chilisås, ingefära samt majsolja. Sötman och syrligheten i salsan gör att den är jättegod till grillat fläskkött som Scan Piggham fläskkarré, fläskkotlett och flintastek.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Grillad zucchini med russin gremoulata
Ingredienser 1-2 grön zucchini 1 tsk salt 2 msk olivolja 1 knippe persilja 2 vitlöksklyftor 1 citron 1 dl russin gärna ljusa sultan 1 msk hackad mandel salt och svartpeppar
Gör så här Skär zucchinin på längden i 1 cm tjocka skivor. Lång zucchini delas först på mitten. Salta skivorna en stund innan de grillas för att dra ur vätska. Torka av saltet med hushållspapper. Pensla skivorna med olivolja och grilla 2-3 minuter per sida. Finhacka persilja och vitlök. Tvätta och riv citronskalet. Se till att du inte får med det vita. Rosta mandeln i torr het stekpanna i några minuter. Blanda citronskal, persilja, vitlök, olivolja, russin och mandel i en skål. Strö över de grillade zucchiniskivorna.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Bacongrillade färskpotatisar med rosmarin
Ingredienser 500 g kokt färskpotatis 1 pkt Scan Piggham bacon 140 g 1 knippe rosmarin tandpetare
Gör så här Linda en baconskiva runt varje potatis med en rosmarinkvist på och fäst med en tandpetare. Grilla en minut per sida tills de har fått fin färg.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
äppel- och ananaschutney
Ingredienser 100 g färsk eller konsereverad tärnad ananas 1 skalat tärnat äpple 1 finhackad gul lök ½ finhackad färsk röd chilifrukt med kärnor 2 dl råsocker 4 dl ananasjuice 1 dl vitvinsvinäger maizena tillredning
Gör så här Blanda alla ingredienserna utom maizenan i en kastrull. Låt koka i 10 minuter. Red av med maizena till en simmig konsistens.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pastasallad
Ingredienser 200 g pasta t ex penne eller skruvar ½ klyftad rödlök 1 dl svarta oliver t ex kalamata 2 dl crème fraiche tomat&basilika
Gör så här Koka pastan enlligt anvisningen på förpackningen. Vänd ner resterande ingredienser och smaksätt med salt och peppar..
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Västerbottenpinnar
Ingredienser 100 g smör 2½ dl vatten 2 tsk salt 25 g jäst 200 g västerbottenost 9 dl vetemjöl special 1 ägg grovsalt
Gör så här Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kallt vatten och salt. Låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt osten och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i 25 lika stora bitar. Rulla bitarna till avlånga pinnar. Skruva dem och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över grovsalt. Låt jäsa i 20 minuter. Grädda gyllenbruna i ugn, 10-15 minuter. Serveras som tilltugg till rökt korv.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
Pizzabitar med hamburgerkött
Ingredienser 1 pkt Scan hamburgerkött i tunna skivor à 200 g 1 pkt pizzadeg 270 g 1 burk mild tacosås 230 g 2 pkt mozzarella 250 g färsk eller torkad oregano
Gör så här Gör pizzadegen enligt anvisning på förpackningen. Sätt ugnen på 250°C. Kavla eller tryck ut pizzadegen till 20 minipizzor eller 2 stora pizzor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Fördela tacosås, skivad mozzarella och strimlat hamburgerkött över pizzabotten. Grädda i ca 10 minuter. Vid servering strö över oregano. Tips! Du kan byta tacosåsen mot 1 dl chilisås blandat med 1 dl tomatketchup, salt och peppar.
|
3 April 2007
| Länk
| Mat & Bakverk
| 0 kommentar
|
|
|
|
1 April
1 April, snön börjar tina bort på vissa ställen, som i skogs sluttningen vid vårat hus.
|
1 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 1 kommentar
|
|
|
|
Fotografera ett ogräs
Under tiden som jag försöker fotografera ett ogräs, så kommer Bobby och sätter sig bredvid, och ser så stilig ut, så det blev han jag fotograferade istället.
Sen när han var utled på att göra ingenting så gick han, och ogräset tog han med, så att säga, han bröt av det, tyckte nog att det var fånigt att fota ogräs, det kan jag hålla med en lite smula.
|
1 April 2007
| Länk
| vardagsbloggen
| 0 kommentar
|
|
|