Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2021)
>>


Hedern har sitt pris

 

Titel: Hedern har sitt pris

Skriven av: Mukhtar Mai

Mukhtar är 28år och bor i en liten by i Pakistan, hennes familj livnär sig på jordbruk och hon brukar indervisa om koranen för några utav byns invånare. Hon kan inte läsa så hon lär ut precis det som hon själv fick lära sig när hon var liten, Koranen kan hon utantill vid det här laget. En dag blir hennes tolvårige lillebror på kommen med att prata med en äldre flicka från en finare familj, detta får stora koncekvenser för familjen. Mukhtar får gå till dom som bestämmer i byn för att be om förlåtelse för sin brors "brott". Hon hoppas innerligt att hennes ursäkt ska godtas. Det gör den inte, istället döms hennes bror till fängelse och Mukhtar bli straffad med gruppvåldtäkt. Hon förs iväg till ett rum där hon blir våldtagen av fyra män, efteråt släpps hon ut naken inför byborna. När hon kommer hem ligger hon bara i sin säng och gråter i två veckor. Först efter det kontaktar hon doktor och polis. Polisen som hon litade på skrev ner en helt annan historia på pappret än den hon berättat, hon övertalades att underteckna med sitt fingeravtryck eftersom att hon inte kunde skriva. Nu börjar den verkliga kampen mot rättvisan. Hon tänker göra allt vad hon kan för att sätta dit männen som våldtog henne. I pakistan ska inte kvinna säga imot männen och det här leder till att alla i byn askyr henne. Hon kämpar allt vad hon kan för att få rätt och får sitta i många förhör på olika orter. Hon skickas fram och tillbaka hela tiden.

Mukhtar´s berättelse är väldigt hemsk. Men man blir så otroligt imponerad över att det finns så starka människor. Att gå från att vara hatad av alla till att bli en förebild för alla förtryckta kvinnor. Att hon kämpar så otroligt mycket för sin by och för att flickorna ska få en annan bild av livet och rättvisan än vad hon fått när hon var liten. En väldigt gripande berättelse som absolut är värd att läsas.

Betyg: K K K K K

22 Januari 2008  | Länk | Recensioner | 0 kommentar
Pojken som kallades Det

Titel: Pojken som kallades Det
Skriven av: Dave Pelzer
Övrigt: Boken skrevs 1995

Den här boken har jag hört mycket om och det var därför jag var tvungen att läsa den. Jag hade hört att det var en väldigt bra bok, men att den var väldigt grym.
Efter att ha läst den själv kan jag inte göra annat än att hålla med. Den var så otroligt grym, trodde aldrig att en moder kunde behandla sitt barn på det viset.

Boken handlar om Dave som växer upp i en familj tillsammans med sina föräldrar och tre bröder. Ibörjan är dom en väldigt lycklig familj, men ju äldre Dave blir desto hårdare straff får han. Straff om han inte ens gjort sig förtjänt av. Dave blir sin egen mors slav. I början är det "milda" straff så som att inte få äta så ofta eller att tvingas äta bajset ur sin minsta lillebrors blöja. Straffen blir hårdare och han utsätts för svält i flera dagar, hotas med att eldas på gasspisen, han blir instängd i badrummet med hinkar fylda med klor och ammoniak vilket leder till att hans lungor och hals fräter sönder och han börjar hosta blod och får svårt att andas. Han tvingas äta ur resterna ur matskålen EFTER att hunden har ätit ur den och han får nästan aldrig äta tillsammans med sin "familj". Hans yngre bröder har blivit vana vid hur deras mor behandlar honom och är med i "leken". Dave´s far som också bor i huset men håller sig borta på jobbet så mycket han kan mår väldigt dåligt av att se hur illa hans son blir behandlad. Hela tiden hoppas Dave att hans far ska rädda honom och ta honom där ifrån. Han ger upp hoppet helt när hans far en kväll kommer hem och packar sina saker och flyttar.
Hans räddning kommer när han är tolv år gammal då han omhändertas av myndigheterna. Då har han många gånger vart nära att ge upp hoppet om att överleva.

Det är hemskt att det kunde ta så lång tid och att han skulle behöva lida så mycket innan någon reagerade.
Medans jag läste boken kom jag på mig själv flera gånger med en känsla av illamående, hat och rädlsa. Det han har fått genomlida trodde jag inte att någon kunde utsättas för. Inte av sin egen familj.
Jag tycker absolut att ni ska läsa boken. den var väldigt bra och väldigt rörande. Det var nästan svårt att lägga ifrån sig boken, men ibland var man tvungen för att det blev nästan för jobbigt att läsa om all misshandel. Den får ett bra betyg utav mig.

Betyg: K K K K K (fem av fem möjliga)
7 Januari 2008  | Länk | Recensioner | 1 kommentar
Mitt liv i mina händer

Titel: Mitt liv i mina händer

Skriven av: Alison Lapper

Övrigt: Utgiven av Bra Böcker AB (2006)

Boken handlar om Alison Lapper själv där hon berättar om motgångar och framgångar som hon stött på i sitt liv.  Alison föddes den 7 april 1965, hon föddes utan armar och med med ben som var missbildade. På bb övertalade personalen Alison´s mamma att det bästa vore om hon lämnades till ett barnhem. På barnhemmet får Alison det väldigt tufft hon blir misshandlad av personalen och deras inställning är att barnen där ska behandlas som föremål och inte som människor. Hon bodde på olika instutitioner i nitton år innan hon bestämde sig för att hon ville bli en fri och självständig kvinna. Hon skaffade sig goda vänner som kunde hjälpa henne till ett bättre liv. Hon blev god vän med en arkitekt som hjälpte henna att handikappsanpassa hennes första lägenhet och hennes bil. Körkortet var något som var väldigt stort för henne, något som tog lång tid innan hon ens visste att hon kunde få ta. Alison träffar en man och dom har ett lyckligt förhållande till som gifter sig. direkt efter bröllopet när dom kommer hem säger han åt henne att nu är det han som bestämmer. Han börjar misshandla Alison både fysiskt och psykiskt vilket gör att hon lever i ständig rädsla. Det tar två år innan han vill skriva på alla skiljsmässopapper. Efter det är hon länge rädd att han ska komma och hämnas på henne. Efter ett tag blir Alison gravid, det är något hon har längtat mycket efter. Pappan vill inte ha barnet och många försöker övertala henne att det bästa vore att göra en abort. Men Alison står på sig och behåller barnet. Hon föder en son som döps till Parys. Alison är eld och lågor, det är en stor dröm som gått i uppfyllelse. Alison klarar sig inte själv och får anställa personliga assistenter, men har svårt att hitta någon som passar in i deras familj. När parys är fyra hår har dom haft över fyrtio assistenter. Hon träffar sedan en man som hon blir förälskad i, men upptäcker efter ett tag att han har psykiska problem och hon kommer på honom när han slår Parys. Hon packar ihop hans saker och slänger ut honom på en gång. Alison och Parys får ett bra liv tillsammans och dom reser bl.a. till sydafrika där dom får många nya vänner tillsammans.

Alison har sedan hon varit mycket liten tyckt om att måla. När hon blev äldre började hon studerade konst på universitetet i Brighton. 1994 tar hon examen med högsta betyg. Konsten är något spelar stor roll i hennes liv och använder sig mycket av sin egen kropp genom att göra skulpturer och målningar. Hon blir till frågad av en stor konstnär att sitta modell för en staty som han så gärna vill göra. Till en början är hon osäker men dom båda kom bra överens och började arbeta på statyn. Statyn blir senare utvald att plaseras på Trafalgar square i England.

Boken har hon skrivit till sin son Parys.

Jag tycker att boken var väldigt bra och väldigt nyttig att läsa. Man tänker till väldigt mycket när man läser den och man inser hur bra man har det och vilken bra uppväxt man haft. Tycker absolut att den är värd att läsas. Så nu är det bara för er att knalla iväg till biblioteket och låna den ni också.

Jaha då ska jag sätta ett litet betyg också då. Jag använder skalan ett-fem. betyg blir i K:n (k som i kerstin).

Betyg: K K K K (Läs den)

14 December 2007  | Länk | Recensioner | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Kerstin Gustafson                                             Skaffa en gratis hemsida