Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2021)
>>


Recension - "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa

130426

Längesedan sist! Efter en framflyttad bokklubb pga en tvär päronbit träffades vi hemma hos Karin för mysig middag och massa prat och till slut även en liten bokdiskussion. Romtårta, kex&ost med bubbel serverades i salongen och därefter intogs en svampinspirerad fläskfilégryta med pappardelle. Till efterrätt bjöds vi på jordgubbs-cheesecake-glass och nu till recensionerna.

Karin: har velat läsa boken länge och hade den hemma. En jättebra bok att läsa. Intressant att få ta del av vad som hänt utifrn ett palestinskt perspektiv. Rekommenderas absolut. Betyg: 4

Guggu: mycket intressant ur ett historiskt perspektiv och jag lärde mig mycket av att läsa boken. Gripande och tragisk familjehistoria. Läsvär och lättläst och kan absolut rekommendera den. Betyg: 4

Ikis: tyckte om boken, men var inte jättebegeistrad från början. Har noll koll på historian om konflikten. Gripande historia, lidandet slutade aldrig. Betyg: 3

Sofie: intressant att lära sig mer om vad som döljer sig bakom konflikten. Hemska historier och öden som var väldigt gripande. Betyg: 4

Medelbetyg: 3,75

"Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.

När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt."

25 Februari 2013  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar
Recension - "Felicia försvann" av Felicia Feldt

130125

Taggade till tänderna samlades vi i blå villan och avnjöt härliga mexikanska tilltugg - gratinerade nachos med salsa och krämfräsch samt ugnsbakade osttortillas - och, såklart (!), bubbel!!! Efter detta fantatstisk fläskfilégryta balsamico, ris och sallad och sötsyrlig anananspaj med glass och grädde. Sent omsider började vi diskutera boken för dagen.

Ikis: jag valde boken för jag har aldrig gillat Anna Wahlgren och hennes metoder och det kändes "skönt" att vad jag tror är sanningen kommer fram. Själva boken är tragisk men det känns ändå som om Felicia får någon sorts upprättelse och mår bättre av att gå igenom sin barndom på detta sätt. Lite speciellt sätt att skriva på som små korta dagboksanteckningar som inte följer någon kronologisk ordning men jag tycker inte det gjorde nåt. Jag tyckte om den även om jag önskar att ingen ska behöva växa upp så.

Betyg: 3,75

Karin: lättläst men lite svår att följa stundtals. Lösryckta händelser blandade i tid och rum. Skildrar en hemsk uppväxt. Framstår som trovärdig, tycker jag. Läsvärd!

Betyg: 3,5

Sofie: jag tyckte boken var bra, även om den var lite rörig i händelseförloppet. Känns som att hon ibland har svårt att skildra i skrift vad det är hon varit med om och vilka känslor det är hon vill förmedla. Den var trots rörigheten väldigt lättläst, men flera händelser skulle jag velat att hon utvecklade lite mer för läsaren.

Betyg: 3,5

Guggu: Lättläst men rörig eftersom den hoppar i tiden på ett svårföljt sätt. Fruktansvärt att behöva växa upp under sådana förhållanden. Trovärdig och läsvärd.

Betyg: 3

Medelbetyg: 3,44

"Årets mest uppmärksammade barndomsskildring. - En sak ska du ha klart för dig. Att här vill jag inte se några sura miner. Jag vill se en glad flicka. Har du förstått? Och visst, jag förstår. Jag har fått en hårt åtstramande fläta av mamma och en tillrättavisning. Men i hemlighet har hon fått något tillbaka. Och det vet hon inte om.

Felicia är nummer tre, sen blev de nio, fast en bror dog. Ändå en flock. Papporna blev fyra. Men bara en mamma. Världens bästa mamma? Expert på barnuppfostran i alla fall, om hon får säga det själv. Och Felicia försvann, men ingen kunde säga hur. En skildring av en barndom och de spår den har satt i den vuxna kvinnan."
11 Februari 2013  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida