Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2021)
>>


Recension - "Stål" av Silvia Avallone

160219

"De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men på Via Stalingrado är det kring stålverket livet rör sig. Flickorna är tretton år, på väg att ta steget in i vuxenvärlden och är heta föremål för männens och pojkarnas blickar. De är prinsessor i ett fallfärdigt kungadöme och drömmer om ett liv tillsammans långt borta från föräldrarna och stålverket. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell. Stål är en gripande skildring av två unga flickors vänskap och hur de tillsammans möter omgivningens krav och förväntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet på Italiens baksida."

Denna fredagskväll var vi hemma hos Sofie i Ljungsbro. Malin kunde tyvärr inte vara med men övriga bokklubbsmedlemmar var närvarande. Efter att ha druckit bubbel med lite tilltugg fick vi göra vår egen pizza, många av oss blandade gott med gott, vilket blev jättegott! Efterrätten bestod mascarpone, choklad och mynta, mmm. Bokdiskussionen avhandlade bland annat tonårsstruttande på Himnabadet, Tinnis och vid Åsunden, vem som struttade och hur mycket var lite oklart.... Då vi inte vet vem som valt boken roade vi oss med att gissa:
Guggu: Ikis
Jenni: Malin
Karin: Jenni
Sofie: Malin
Ikis: Jenni
Malin: Ikis

Guggu: gillade inte alls boken. Realistiskt beskriven. Inget i den drev mig vidare och jag skulle inte rekommendera den.
Betyg: 2,25

Sofie: tog halva boken innan jag kom in i den och den tog sig men den kom inte hela vägen fram. Lätt språk.
Betyg: 3.25

Karin: läste boken intensivt vilket också kanske bidrog till att jag fastnade lite. Tyckte den var bra, bra skriven. Den ingav en känsla av att vara där. Skrev intressant om att gå från barn till vuxen.
Betyg: 3,75

Jenni: ingen bladvändare men ändå en bra bok. Beskriver nog bra hur det är att växa upp i Italien och att gå mellan att vara barn/tonåring/vuxen.
Betyg: 3,75

Ikis: bra bok, lite svår att komma in i men efter ungefär en fjärdedel var jag fast. Av och till lite trög text för att sedan flyta på lätt. Bra beskrivning av hur det är att gå från att vara barn till nästan vuxen och hur de slits mellan att vilja vara vuxna men ändå ha en fot kvar i att vara barn
Betyg: 3,75

Malin: Gillade stämningen i boken. Jag tycker språket och kanske även det "ruffiga" i händelserna bidrar till en upplevelse. En utvecklingshistoria som också ger funderingar. Blir det alltid som man tänkt sig? Vilka är drömmarna etc.
Betyg:3.75
19 Februari 2016  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida