Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2021)
>>


Recension - "Utrensning" av Sofi Oksanen

110819

Vi började kvällen med sedvanligt snacks, grönsaker med dip och bubbel till det. Vi serverades en utsökt kycklingrätt med ris och sallad till. Till efterrätt hade Sofie bakat en fantastiskt god äpplekaka med gudomlig vaniljvisp.

Tack alla för en supertrevlig kväll!

Nu till boken:

Proppen: En tjej på jobbet är med i en tråkig bokklubb. Hon hade läst denna (men inte i bokklubben) och jag ville se vad hon gillar att läsa. Jag tycker att den var svår och jag hängde inte med i alla svängar. Det var för mycket detaljer. Allt blev inte utrett. Det flöt på bättre senare i boken men jag vill inte behöva läsa mellan raderna för att förstå. Betyg: 3

Karin: Välskriven bok. Gillade att man fick ana sig till vad som hände. Intressant med de historiska händelserna då jag inte visste så mycket om Estlands historia. Jag skulle rekommendera andra att läsa den. Betyg: 4,25

Ikis: Jag väntade mig att boken skulle vara svårläst men jag kom in i den oväntat snabbt. Jag blev förvånad över att jag tyckte att historian var så intressant. Jag blev positivt överaskad. Boken innehöll många äckliga beskrivningar. Betyg: 3,5

Malin: Jag kände motvilja mot boken då min pappa och syster inte gillade den. Men den var inte så svar som förväntat. Jag är inte så mycket för historiska romaner, därför svårt att ta den till mig. Det var svårt att få ett sammanhang. Jag skulle inte vilja ha den oläst men skulle inte rekommendera den till andra. Betyg: 3

Gunsan: Den var svår att komma in i. Jag visste inte mycket om historien i Estland, därför något intressant. Jag fattade inte allt och missade twisten i slutet. Skulle inte rekommendera den till andra. Betyg: 3

Medelbetyg: 3,35

"Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Den ena är den gamla kvinnan Aliide, som av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men som själv också våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Den andra kvinnan Zara, är ung, och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk, men lyckas till slut bryta sig loss. Aliide hittar den avsvimmade Zara under en björk utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade. Utrensning är en enastående roman om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gång på gång."
17 Augusti 2011  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar
Recension - "Det är så logiskt alla fattar utom du" av Lisa Bjärbo

110610

Denna studentfredag träffades vi hemma hos Malin och äntligen var det så pass varmt att vi kunde sitta ute på den inglasade altanen och bokklubba. Efter bubbel och snacks bjöds vi på fetaostfyllda biffar direkt från grillen och till det serverades en potatissallad samt några olika såser. Till efterrätt fick vi havreflarn med blåbärsmousse.

När vi väl avhandlat diskussionen av begreppet "ungdomsbok" (för det var Malin själv som satte titeln "ungdomsbok", inte författaren) kom vi fram till följande.

Malin: jag hamnade på författarens blogg och gillade den och såg då att hon hade skrivit en "ungdomsbok". Den genre har vi aldrig varit inne på och jag gillade boken som faaan. Betyg: 4,25

Ikis: jag slussades tillbaka i tiden och kände en stark igenkänning. Jag köpte boken rakt av. Betyg: 5

Guggu: en jättebra bok och jag gillade den jättemycket, lättläst och bra skriven, men inte helt hundra på slutet, hur ska det bli? Kände så starkt när man var ung. Kommer tillbaka till gymnasiet. Betyg: 4

Karin: lättläst, läste den på en dag. Kommer tillbaka hur det var med känslorna, jobbigt. Lite hollywoodslut, lämnat ingenting efter sig. Betyg: 3,25

Sofie: lättläst bok, men som precis som Karin så tycker jag inte att den lämnar något efter sig. Gick snabbt att glömma bort vad som händer i boken. Det är nog mer att man tänker på hur man själv hade det på den tiden. Betyg: 3,5

Medelbetyg: 4,05

"I fyra år har Johan varit hemligt kär i sin tjejkompis. I fyra år har han bitit ihop, lyssnat, spelat intresserad när hon babblat om sina kärlekshistorier. Men nu går det inte längre. Han kommer att explodera!

Johan och Ester har varit bästa kompisar sedan tidernas begynnelse. Först satt de bredvid varandra i sandlådan, nu är de 16 år och sitter bredvid varandra i gymnasieklassrummet på Katedralskolan i Växjö. De vet precis allt om varandra. I alla fall nästan. Det är bara en sak som Johan inte har talat om för Ester - han har varit kär i henne de senaste fyra åren, och tycker inte att det här med bästa kompisar räcker längre.

Tyvärr verkar Ester bara ha ögon för den där pinnen med gitarren. Han med hårdrocksfrisyr och slitna converse. Adam. Ester får gåshud bara hon hör namnet. Hon förstår inte alls varför Johan tjurar så mycket den här hösten, livet är ju fantastiskt! I alla fall fram till den där halloweenfesten, när allt händer på samma gång."

17 Augusti 2011  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar
Recension - "Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert

110429

"Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon är gift, har ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn - men hon är inte lycklig. En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att ta en "time-out". För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sin livsväg bestämmer hon sig för att själv ge sig ut på en lång resa under nästan ett år. I den här boken får vi följa med på hennes reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans."

Vi var chez Serranders denna gång, och avnjöt som sig bör bubbel och snacks inledningsvis. Sedan serverades ljuvliga tacos, och en glassbuffé som dessert.

Karin: Kämpig att läsa, typisk amerikansk. Trodde nog att den skulle vara mer lättläst, ganska platt historia som inte gjorde något avtryck. I likhet med Obamas bok, kändes mittenpartiet överflödigt, men den "lossnar" lite på slutet.
Betyg: 2,75

Malin: Jag hade definitivt högre förväntningar på den här boken. Det var en ojämn fördelning av avsnitten, mittenpartiet kändes trist.
Betyg: 2,75

G: Jag älskade Italien-delen, vilka matupplevelser! Måste åka dit! Kan förstå den befriande känslan i att bara dra, när man är förkrossad. Hitta tid för att reflektera. Jag kanske är den mest positiva till den här boken, tyckte den var intressant. Men visst, hade hon knullat i Italien, hade vi inte behövt Indien.
Betyg: 3,75

Sofie: Jag undrar om det måste vara så komplicerat, är man fånig om man nöjer sig med lite i livet? Sammanfattningsvi9s berörde den inte, jag läste för läsandets skull. Skittråkigt mittenparti.
Betyg: 2

Ikis: Ordbajseri, meningslösa referenser, en självgod huvudperson. Jag störde mig på personbeskrivningarna. Den "amerikanska", sista delen var bäst!
Betyg: 2,75
17 Augusti 2011  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida