Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2021)
>>


"1793" av Niklas Natt och Dag

2018-08-17

Bokklubb hos Ikis. Började kvällen med snacks och bubbel, precis som vi vill ha det. Vi tog en paus i utkörningstemat och Ikis bjöd på fredagstacos. Är aldrig fel.

Ikis:
Valde boken för att hon inte hade några andra förslag och den hade fått pris. Enligt Ikis var det en trög första del som följdes av tre mycket mer intressanta delar. Bra språk och alltid intressant att läsa lite historia. Växte med tiden.

Karin:
Gillade den. Tyckte att den var jättebra skriven. Gammaldags språk men ändå lättläst. Lite seg initialt och jävligt makaber. Men jag tyckte att den ändå väckte tankar om mänskligheten, är den ond/god.

Guggu:
Gillade den verkligen asmycket. Otroligt makaber historia och författaren får ihop historien på ett mycket snyggt sätt. Uppskattade att få historieperspektivet på köpet (ljudbok).

Malin:
Har en aversion mot historiska romaner. Gillar ju kostymdramar, alltså historier som utspelar sig under barockens tid men har insett att de naturalistiska inslagen har förmörkat min upplevelse.

Sofie:
Fastnade för boken på en gång. Fascinerades av hans sätt att skriva. Tyckte om de olika historierna och att de flätades samman. Saknade dock offrets historia.

Jenni:
Lång, trög inledning som gjorde att det tog ett tag innan man kom in i historien. Har svårt för historiska romaner. Den tog sig när Anna-Stina Knapp kom in i bilden. Den växte i slutet av historien. Dock bra språk och är imponerad av författaren att ge sig på en sådan svår bok att skriva.

Betyg:

Medel: 3,6

Ikis: 3,75
Karin: 4
Guggu: 4
Malin: 2,5
Sofie: 4,5
Jenni: 3

Sekreterare: Jenni

"Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen-gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle"

17 Augusti 2018  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida