Startsidan Blogg Fotoalbum Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<
November (2021)
>>


Recension - "Konsten att höra hjärtslag" av Jan-Philipp Sendker

151106

Ännu en efterlängtad bokklubb! Vi sågs hos Karin i deras fina boende och fick sedvanligt bubbel med snacks till att börja med. Efter en del soffhäng blev det huvudrätt, fransk kycklinggryta och till den ris, plommontomater och bönor. Till efterrätt blev det vaniljparfait med hallon och blåbär till. Icke att förglömma Karins hemgjorda, härligt sega maränger! Allt mycket delikat! Bokdiskussionen blev lite uppdelad under kvällen och boken fick spridda omdömen som följer nedan.

"Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt."

Sofie: Början var bra men det blev för djupt när han blev blind och började höra hjärtslag. Boken var lättläst. Enklare att hänga med i än vad jag trodde att det skulle vara.
Betyg: 3,0

Karin: När jag valde boken hade jag höga förväntningar men tyvärr var den inte så bra som jag trodde. Jag gillar att få en känsla av Burma. Det är en fin kärlekssaga men jag blev inte berörd som jag hade hoppats.
Betyg: 3,5

Jenni: En lättläst bok. Normalt gillar jag den här typen av av berättelser men den här blev för mycket saga för min smak. Jag gillar ändå det övernaturliga inslaget.
Betyg: 3,75

Ikis: Bra bok. Melankolisk historia. Tyvärr för mycket Hollywoodstory i slutet.
Betyg: 3,25

Malin: Förvirrad! Vill gärna förtjusas av exotisk saga men landar bara med huvudvärk.
Betyg: 3,0

Gunsan: En fantastisk kärlekshistoria som verkligen berörde mig. Jag gillade sagostuket och hade svårt att lägga ifrån mig boken. Rekommenderas starkt.
Betyg: 4,25

Medelbetyg: 3,5

Vid pennan: Gunsan
28 September 2015  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar
Recension - "Änglarnas svar" av Stefan Einhorn

150926

Denna bokklubb hade vi på Karins och Guggus hotellrum i Warszawa. Boken föreslogs av Sofies polska kollega då vi ville läsa något med anknytning till Polen.

G: En mycket bra bok! Oerhört gripande historier som sammanvävs. Lättläst och fängslande. Man kan inte förstå all denna grymhet som utspelats för inte så länge sedan. Gick knappt att lägga ifrån sig. Rekommenderas starkt. Betyg: 4,5

Ikis: vilken bra bok, kunde inte släppa den. Gillar sättet historien berättas på ur flera personers synvinkel. Gripande och intressant. Rekommenderar den verkligen, lättläst, enkel men ändå djup. Betyg: 4,5

Sofie: tyckte väldigt mycket om boken och läste ut den fort, håller med både G och Ikis om att den var gripande och intressant och väldigt läsvärd. Betyg: 4,5

Karin: Jag tyckte också mycket om boken. Bra skriven, fängslande och mycket läsvärd! Betyg: 4,5

Malin: Är allt annat än politiskt korrekt när jag skriver att jag ofta blir uttråkad av dessa historier. Jag hänger upp mig på språket och ordval. Urvattnade. En historia som skulle kunnat vara gåshud. Men känns som den är skriven över en kafferast. Underlaget till historien är outgrundligt. Resultatet är hafs.
Betyg:2.0

"Vid andra världskrigets slut kommer den unga kvinnan Hanna till Sverige med de vita bussarna. Hon har överlevt koncentrationslägrets fasor men förlorat allt. I Stockholm får hon anställning som barnflicka hos en familj med en liten son. Det hon har varit med om bevarar hon inom sig, men efterhand avslöjas hennes hemligheter och livet tar en oväntad vändning för alla inblandade. En sinnrikt konstruerad roman som rör sig mellan det ockuperade Polen, Israel och Sverige. I varsin monolog berättar romanens sju personer sin del av historien, och inte förrän den sista pusselbiten är lagd framträder hela bilden av det ofattbara som skedde i det judiska gettot och vilka följder det fått för en svensk familj. En stark skildring av människans förmåga att göra såväl gott som ont och av hennes längtan efter försoning mitt i det allra mörkaste."
28 September 2015  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar
Recension - "Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek" av Lena Andersson

150807

En svettig kväll. En ovanligt svettig kväll. Inte så mycket med tanke på bokdiskussionens innehåll som en temperaturkonsekvens. Efter kronärtskocka till förrätt, röd curry till mellanrätt och lite glasspinne & kaffe lämnades åsikter.

Ikis: En helt ok bok. Lättläst. Men tyckte inte om Esther, förstår inte hennes inställning och flathet. Inte heller hennes attraktion till den plufsiga Hugo Rask. Betyg: 3

Karin: Lättläst och kort. Ingen av huvudkaraktärerna är så mysig som person. Hela historien känns "old news". Inte nydanande. Betyg: 3

Jenni: Förstår att den fick Augustpris. Hon fångar en känsla och beskriver en situation som många känner igen sig i. Lättläst och tilltalande språk. Betyg: 3

Sofie: Man känner igen sig. Men kan ändå undra varför de måste vara så estetiska, svårtillgängliga. Varför krångla till det? Betyg: 3,5

Guggu: Skönt att titeln och den diskussion kring boken som förts i media, och som skapade en förväntad svårtillgänglighet och svårighetsgrad, inte införlivades. Gillade den. Igenkänning. Betyg: 3,5

Malin: Igenkänning. Bra berättande kring ett välkänt psykologiskt dilemma. Allmängiltigt. Härligt språk. Betyg: 4

Medelbetyg: 3,3

"Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.

I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir. Lena Andersson skildrar här hur det känns att utsättas för den stormande passionen utan att fullt ut kunna gå upp i den. Det är en detaljstudie i makt och besatthet, rolig och smärtsam om vartannat."
28 September 2015  | Länk | Bokklubben | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & malin fornander                                             Skaffa en gratis hemsida