Heartgrains kennel
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<
Februari (2021)
>>


Hjärtfel hos Cavalier

Hjärtfel hos cavalier king charles spaniel

MVD = Mitral Valve Disease

Hjärtat pumpar runt blodet i kroppen och till lungorna. När hjärtat vidgar sig strömmar blodet in i förmaken och när hjärtat dras samman pumpar det ut blodet i de två blodomloppen.

Blodet strömmar från kroppen till höger förmak, vidare till höger kammare, sen till lungorna för att syresättas och slutligen tillbaka till hjärtat (lilla kretsloppet).

Blodet strömmar då in i vänster förmak och sen in i vänster kammare för att sen fortsätta ut i kroppen för att syresätta muskler och organ. Blodet vänder sedan tillbaka till hjärtats högra kammare (stora kretsloppet).

Mellan förmaken och kamrarna finns det klaffar. Det finns även klaffar mellan kamrarna och utgående blodkärl. Klaffarna hindrar blodet från att pressas bakåt i fel riktning.

När blodet strömmar in i kammaren från förmaket stängs klaffen däremellan. När hjärtat sen dras samman så öppnas klaffen mellan kammare och
utgående blodkärl för att låta blodet pumpas vidare ut i kretsloppet. 
 
Vanligtvis består cavalierens hjärtfel av att klaffen mellan vänster förmak och kammare inte sluter
tätt genom att det åldras i förtid. Detta gör att en del av blodet läcker tillbaka till förmaket då det
ska pumpas ut i kroppen. Det är detta läckage som bildar strömvirvlar och gör så att det sk blåsljudet uppstår.

Till en början kan hjärtat kompensera läckaget genom att slå snabbare och genom att växa. Men tillslut räcker inte detta och hunden får diverse komplikationer.


Allt eftersom så försämras klaffarna, de skrumpnar och förlorar sin elastisitet och allt mer blod läcker
tillbaka till förmaket. Iom att detta blod fyller förmaket kan inte så mkt av blodet från lungorna strömma in där och detta leder till försämrad blodcirkulation och lungorna tömms inte ordentligt på gammalt blod.

Detta gör bla att kroppens organ och muskler tar stryk iom att de inte syresätts tillräckligt, bla lever och njurar brukar få svårt att fungera riktigt. Hunden får även svårt att göra sig av med slaggprodukter och kan börja magra. Dessutom pressas vätska ut i lungorna pga av den ökade
blodvolymen och hunden börjar hosta och kan slutligen självdrunkna.

Skulle även högra hjärtklaffen vara drabbad så kan hunden få vätskeansamling i buken.


Åldersförändringar på hjärtklaffarna är vanligt hos våra hundar men hos cavalieren sker det många ggr i förtid hos mkt unga individer och de försämras ofta snabbare än vad individer i andra raser gör.

Cavalieren har enligt en engelsk studie uppvisat 21 ggr ökad risk att drabbas av MVD än medelhunden.

Några symtom är att hunden
-tappar orken
-blir andfådd
-magrar
-hostar
-svullnar i buken
-faller ihopp vid upphetsning eller ansträngning
-plötsig död


MVD går inte att kurera och vid ett litet läckage där inga tydliga symtom visas behövs ingen medicinering.

Man ska dock se till att hålla hunden i trim och ge den regelbunden, varsam motion (lika mkt varje dag utan att anstränga den, den ska inte heller få hetsa upp sig).

Ge den en väl sammansatt kost genom tex ett bra torrfoder som du köper i zoofackhandeln. Det finns även speciella foder, för hjärtsjuka hundar, hos veterinären. Det är bra att ge flera små portioner efter som detta är snällare mot hjärtat.

Hunden ska gå på regelbundna kontroller hos veterinär.

När hjärtat blir sämre och hunden börjar visa symtom så bör man låta en hjärtspecialist undersöka hunden och medicinering bör sättas in.

Själv kan man känna att hundens hjärta blivit förstorat om man känner det
slå när man lägger handen bakom vänster framben när hunden vilar. På en frisk hund ska hjärtat knappst kännas medans en sjuk hunds hjärta bankar.

Hostar hunden kan det bero på att den har fått vätskeansamlingar i lungorna och medicin bör sättas in omgående så att den inte drunknar. Hostan kan även bero på att ett förstorat hjärta trycker på luftstrupen.


Medicineringen består utav en kombination av tre mediciner
-Vätskedrivande
-ACE-hämmare
-Ngt som stärker hjärtats arbete

 

Normalt är att hunden mår bra ca 2-3 år efter att blåsjudet upptäcktes, när medicin sats in får den ofta ett par år till. Juh tidigare ett blåljud uppstår desto snabbare är sjukdomsförloppet. Får de blåsljud efter 7 års ålder behöver de i allmänhet aldrig medicineras och dör oftast utav andra orsaker.

Tänk på att du som hundägare har ett ansvar gentemot din hund. Du är skyldig att se till att den slipper att lida, så när du ser att det inte längre finns ngn glädje i din hunds liv så är det dags att låta den somna in.


Andelen cavalierer med kronisk hjärtklaffsdegeneration är 20 - 30% vid 5 års ålder och hela 90% vid 10 års ålder.

Hälsoprogram för cavalier - Klicka här

26 November 2007  | Länk | Hjärtfel hos cavalier


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Heartgrains kennel uppfödare av cavalier king charles spaniel                                             Skaffa en gratis hemsida