Lilly Bergström
Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Januari (2021)
>>


Mindre bitter fredag. - Ja tack!

Efter måndag kommer tisdag, kommer onsdag, även denna veckan, percis som vanligt.
Ibland är det bara härligt med den tryggheten som ges av att veta att vissa saker inte förändras vad som än händer.
Men ibland borde något, nånstans ta en liten annorlunda sväng, en radikal förändring för att lätta upp vardagen.
I alla fall för mig-just nu.
Jag vill ha lite spänning och glitter och glamour.
Trodde aldrig jag skulle säga det här, men mot alla odds: Det kommer bli riktigt skönt att få åka upp till Piteå med älsklingen över påsk.
Du, lika väl som jag har säkert hört talas som formsvacka inom sporten.
Man är helt enkelt inte i topp.
Men kan man ha en formsvacka i livet?
Jag tror faktiskt det. Ibland tror man att man vet allt och har full koll.
Det kan vända.
Man tappar gnistan :/ ingen känner mig tillräckligt bra för att veta vad jag menar.
Tiden rinner iväg, och jag har snart ( en månad) bott i stockholm i två års tid.
Jag vill inte göra fel val. Jag vill inte sitta där om tre, fyra, fem nitton år och undra över mig själv, om jag gjorde rätt, eller valde fel, läste skyltar upp och ner.
Lättast vore om allt föddes förutbestämt, att ingen som kallades ödet och åsikter och självkänsla existerade.
Tänk vad mänskligheten skulle vinna på det!
Vi skulle slippa göra några egna val. Vi skulle födas att bli sjuksköterskor, eller gameboy spelare eller djuraktivister utan ångesten över att det inte var rätt.
Vi är allt bra roliga vi människor, men våra mönster och former som vi anpassar oss efter i hopp om att det ska bringa oss lycka och välfärd.
Vi är allt bra roliga vi människor..
med våra välstädade vardagsrum, allt vi någonsin köpt på rea, bara för att det var billigt! bara av den principen.
Alla våra drömmar som vi oftast glömmer.

Gårdagen kan ha varit den bråkigaste dagen på väldigt länge. Igår var det ingen som ville vara det minsta vän med mig. Det var konstant irritation från alla håll, och jag tog emot ett antal sura samtal. Får hoppas att den här dagen blir betydligt bättre än så.

Renovationen av lägenheten går framåt. Nu är det både kaklat i badrum, spacklat och målat i alla andra. Idag blir det att putsa samt att grundmåla. Jag fick mig dock en liten sovmorgon och sitter för tillfället hemma dricker kaffe, och lyssnar på nyhetsmorgon. Får sedan se vad dagen har att erbjuda. Förhoppningsvis lite gladare miner. Lite tacos. Och lite trevligt sällskap.

Enligt Fn är västvärldens jordbruksproduktion tillräcklig för att föda 12 miljarder människor, ändå är jag hungrig nu.
8 Mars 2013  | Länk | Ny kula 2013 | 0 kommentar
Utbildning och vårkänslor.

Tiden har börjat spåra ur och det känns nästan som att det är vår.
Kan man verkligen säga att det är vår i Mars?
Och torsdag är det med för den delen. Arbetslösheten och vintern börjar smått ta kål på mig, och jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Igår var jag i alla fall på en arbetsintervju, sen tatuerade jag mig, och efter det så spacklade jag och målade i nya lägenheten.
Det kommer nog bli förjävla bra när det väl står färdigt!

Sen jag blev arbetlös så har jag haft möjlighet att fundera rätt mycket på framtiden.
Vad ska jag och vad vill jag egentligen göra?
Senaste året har nästan ingenting gått min väg. Ingenting har direkt blivit som jag tänkt. Så jag har börjat tänka om. Tänka om och göra rätt.
Eller hur är det man så fint brukar säga?

Hur som haver så har jag och syrran pratat lite om högskolor, utbildningar osv.
Och här om dagen så läste jag en artikel som verkligen fick mig att fundera.
Den löd ungefär såhär:

Dagen samhälle säger att för att bli ”rik” så krävs en högre utbildning. Detta är något jag aldrig riktigt trott på.
Och det är inget jag tror på fullt ut nu heller.
Många väl betalda svenskar saknar faktiskt högre utbildning. Men det är klart.
Om du vill bli läkare, ingenjör, eller jurist så kan en formell utbildning vara den enda möjligheten du har. Men om du vill starta eget företag, bli framgångsrik, tjäna mycket pengar så tror jag inte att det är givet att en högre utbildning är det bästa sättet att gå. Utbildning kan ge dig ett bra jobb, men du kommer automatiskt inte vara rik för att ha bra papper.
I själva verkar så tror jag att det kan vara väldigt slumpmässigt.

Att det superrika ofta saknar högre utbildning, behöver inte betyda att det är inkompetenta. Formell utbildning är bara ett av många sätt att lära.
Det som är rika i dagens samhälle har gått livets skola, de har lärt sig om affärer och pengar, antingen genom att följa sina föräldrars fotspår eller så har det haft en inre drivkraft att lyckas. För vissa så tror jag att den formella utbildningen är värdelös och slöseri med tid, för andra inte.
Kunskap är lärande, men jag tror inte att det viktiga är vad ett papper säger att man kan göra.
Det viktigaste är vad du kan och vad du gör med dina kunskaper och dina förmågor.

För mig är det helt klart möjligt att försörja sig och få en bra inkomst utan utbildning. Du kan vara självlärd eller ha förärvat kunskaper och erfarenheter på andra sätt. För många anses den formella utbildningen vara den enda förnuftiga valet, men det är det nödvändigtvis inte.
Om målet endast är att tjäna pengar och bli rik (hur tänker man då?) så kan du välja en utbildning eller bransch som karaktäriserar en hög inkomst.
Men problemet är att om du inte har något intresse för vad du håller på med eller vad du gör, så kommer din motivation minska, och du kommer inte att göra ditt bästa vilket resultrerar i att du tjänar mindre än vad du skulle ha gjort om du följde dina intressen.

Ta reda på vad du brinner för. Pengar är viktigt för välbefinnandet, det vet du lika väl som jag. Men ännu viktigare är det att fylla dina dagar med något du gillar att göra. För hur mycket är egentligen den där tandläkarutbildningen värd om du är obekväm i jobbet som tandläkare? Inte mycket.

Du är fortfarande samma person som du var när du var 2,5 och 10 år. Din personlighet har förändrats men du är fortfarande samma person.
Det finns många saker du kan tjäna pengar på som inte kräver högre utbildning. Här är några exempel:
Entreprenör
Spelutvecklare
Författare
Musiker
Matlagning
Fotograf

I det här fallet så tror jag bara att det är fantasin som sätter gränserna på vad du kan göra utan utbildning. Faktum är att mycket av de funktioner som är viktiga för att lyckas i samhället kan inte undervisas i en skol bänk. Theory of Knowledge är viktigt, och ett simulerat projekt i skolan har oftast få parareller med vad som faktiskt händer i näringslivet.

Enligt mig så får du den bästa praktiska erfarenheten först när du börjar arbeta. Du måste förstå hur man bygger nätverk, hur man återförsäljer, du måste lära dig värdefulla saker om marknaden och branschen och denna teorin finns inte i böcker. En formell utbildning kan ge en grund för kunskap, men det viktigaste lärandet får du först när du börjar öva på dina kunskaper.

För att gå långt utan formell utbildning så krävs en drivkraft, det krävs passion, ett oberoende, och du måste kunna lösa problem på egen hand. Man måste ta reda på vad man behöver lära dig. En formell utbildning är generellt ganska stel, och man lär sig mycket oväsentligt. En frihet behövs även, och frihet innebär ansvar, och det kräver disciplin.

Syftet med att jag tar upp detta är inte för att avskräcka något till att ta en formell utbildning, och inte heller att trycka ner dem som väjer att göra det.
Jag tycker bara att vi unga även ska titta på andra alternativa möjligheter. Du måste räkna ut vad som fungerar bäst för dig, vad du vill. Och följa dina intressen. Oavsett om du tar en formell utbildning eller om du vill vara din egen förmögenhet genom att besöka skolan i livet, så är det viktigt att hitta något som intresserar just dig.
____________

Inget inlägg som jag skulle skriva, om jag inte läst artikeln kan tänkas, men enligt mig så fyllde den ändå någon typ av funktion.
Dagen kommer iaf att tillbringas på gymmet, sedan iväg till lägenheten och fortsätta renoveringen. Av någon anledning så är jag sugen på öl ikväll, men det återstår att se.

Nu en välförtjänt frukost.
På återseende mitt herrskap!
7 Mars 2013  | Länk | Ny kula 2013 | 1 kommentar


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Lilly Bergström                                             Skaffa en gratis hemsida