My precious - Gollum
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
December (2021)
>>


Ännu en helg är över….

Den gångna helgen firades med att Team Gollum traditionsenligt delade på sig. :-) Katarina och Gollum åkte ut till Blidö med några goda vänner. Förutom att laga god mat och umgås så ägnades en hel del tid till förberedelser inför julen. Det gjordes bland annat julkort och lite annat pyssel. Viktigast av allt var kanske ändå att samla kraft och energi inför den stressiga period som väntar.

Mats hade förmånen att förutom serva katten ta hand om Blaser, en 1 årig labrador, under helgen. Att aktivera och träna en outtröttlig unghund med 110 % energi ställer krav på planering, flexibilitet och fantasi. Vem av de två som var tröttast på söndag kväll var nog den som till vardags går på två ben.

Den tid som stundar är väl för oss som för alla andra en hektisk och intensiv period. Vi vill ändå flagga för HUND 2009. Gollum är anmäld till lördagens utställning och det som är extra kul är att Renée Sporre-Willes ska döma (78!) mopsar. Hon har bl.a. skrivit boken "Allt om mops" och får väl anses vara en av pionjärerna inom rasen mops i Sverige. 

Det ska bli intressant och få på pränt vad hon tycker om dagens mopsar i allmänhet och om Gollum i synnerhet. Läs gärna mer på http://kennet.skk.se/hundxx/

Gollum för lite mer än ett år sedan

30 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Då är det bevisat…,och avklarat

det som vi länge misstänkt. Under hur många år har vi inte redan veta om detta? Idag, 22/11, publicerar DN något som alla kattägare redan vet om.

 

”Äger du en katt vet du förmodligen redan att ditt gulliga husdjur är skickligt på att manipulera dig till vad som helst. Nu är det också vetenskapligt bevisat att en katt genom ett speciellt slags spinnande kan få dig att gå upp ur sängen och ge den mat.

Forskare vid universitetet i brittiska Sussex har upptäckt att katter använder ett mycket speciellt, intensivt, spinnande när de vill få sina ägare att utfordra dem.

Till skillnad från det vanliga mysiga spinnande ljudet som en katt kan frambringa när den bli klappad eller smekt, ligger det här "spinnet" på en ljudfrekvens som liknar en mänsklig bebis gråt.

Enligt forskarteamet på universitetet i Sussex är det här högljudda spinnandet mycket svårt att motstå för en människa.

Forskaren Karen McComb, som skrivit studien om katters spinnande, säger att hon blev inspirerad av sin egen katt Pepos beteende.

- Han väcker mig på morgonen med det här intensiva spinnandet som faktiskt är rätt störande, säger hon till BBC News.”

Här kan du höra kattens "feed me"-ljud låter.

Artikeln i sin helhet finns här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/katter-mastare-pa-att-manipulera-1.999259

 

Yra (manipulativ?!?!)

I lördags var den icke influensadrabbade delen av Team Gollum med mops på en form av hundträff. Inget konstigt med det. Det som avvek från andra tillfällen med hundmänniskor var enskilda och framträdande deltagares förakt mot ”trubbnos” i allmänhet och mops i synnerhet. Visst, man får lov att respektera andra människors åsikter och det faktum att mops inte tilltalar alla (tur är väl det), men ett förakt och nästintill hat tycker jag är lite enkelspårigt från människor som ändå är i hundvärlden.

 

Självklart finns det hundraser som vi aldrig skulle skaffa, av estetiska, praktiska eller kynologiska skäl, men därifrån till att helt döma ut en ras känns vääääldigt långt borta.

 

Efter 2,5 år med (senaste) mops så får denna incident rymmas i felmarginalen. Att det ändå tog så lång tid innan denna företeelse ventilerades får ses som en framgång. Att den skulle dyka upp vara bara en tidsfråga och nu är den avklarad.

 

(en)Nöff said. 

 

 

23 November 2009  | Länk | Gollum | 3 kommentarer
Konferenslejon och konsert

Den gångna helgen spenderade Gollum och Katarina på konferens i Uppsalatrakten. Gollum är ett riktigt konferenslejon. Han har tränat hela sitt liv... Att vara konferenslejon innebär:

  • Man är frikostig på konferensgodiset
  • Man slappnar av och snarkar högljutt så att konferensdeltagarna tvingas vara allerta för att höra vad som diskuteras
  • Man deltar aktivt på kvällarnas sällskapsaktivteter
  • Man bjuder upp på högludda snuttpip i konferenssalen
  • Man vandrar runt och sätter sig hos olika konferensdeltagares fötter och uppmanar till kontakt
  • Man äter fika och lunch mest hela tiden
  • Man bjuds på leverpastj och andra godsaker från många konferensdeltagare (som matte inte har koll på)
  • Man återkommer till vardagen och somnar om på jobbet...Gollum uppklättrad på konferensväska

Väl tillbaka i vardagen ägnar Katarina mycket av veckan åt att repetera inför hennes kör-konsert på söndag. Det finns fortfarande enstaka biljetter kvar (ett 20-tal parkettbiljetter kommer att släppas i morgon onsdag) till denna, höstens höjdpunkt och efterlängtade konsert i Konserthuset.

Konsertens stora upplevelse är själva kören bestående av 1 000 personer!!! Ni kan förstå att vi är en mäktig upplevelse! Körledare är Lasse Axelsson och Putte Nelson och vi sjunger en blandning av gospel, pop och visa, en härlig blandning som passar alla!!! På söndag ger vi två konserter tillsammans med Tomas Ledin, Jessika Folker och Tommy Körberg! Det kommer att bli en garanterad succe!

Ni som inte har någonting för er på söndag kan jag varmt rekommendera denna härliga konsert!

17 November 2009  | Länk | Gollum | 1 kommentar
Ännu en helg är över – hund, häst och DIF

Den här helgen har i aktivitetsväg gått i djurens tecken. Team Gollum delade upp sig. Mats och Annabel åkte till Årsta stuteri för att träna viltspår. Det var Golden retrieverklubben Sthlm/Gotland som ordnade en kombinerad träna/pröva på viltspår. Att få spår utlagda för en löjligt billig peng och få tips och återkoppling av samspelet mellan förare och hund utav en riktig mästare inom området, Lennart Nordlander, kunde inte vi motstå.

 

 
Vår spå(r)tant...

Annabel klarade av spåren med bravur. 12 år är ingen ålder för en hund om bara motivationen och glädjen erbjuds. Eftermiddagen ägnades åt hundmassage. AB var förtjänt och i behov av det efter ett härligt träningspass i ett mindre härligt väder.

 

Om det är fler som ägnar tid åt spår eller sök med hund, mops eller annan ras, på fritidsnivå (d.v.s. för att det är roligt), och är intresserad av en spårgrupp/dag hör då av er. Något går säkert att arrangera.

 

Katarina och Gollum slog följe med kennel Peringo’s (Linn med trio). Det blev en promenad runt Flatenbadet. Penny tilldrog sig Gollums uppmärksamhet mer än vanligt. Det kan ha och göra med att hon precis har slutat löpa?!?!  

 

Därefter bar det i väg till Sollentuna för att titta på Hjorthundklubbens inofficiella hundutställning. Ca 15 mopsar ställdes ut. Det var jätteroligt att träffa en massa bekanta igen, och se deras mopsvalpar. Återväxten ser bra ut! Varmt tack Linn för en toppendag!!

 Trött mops tar igen sig efter en intensiv dag...

 

Summa summarum av lördagens erfarenheter är att vi inte är överens om inriktningen med vår nästa hund! ;-) Än mindre om vilken ras. ;-)) Apporterande eller drivande hund vs sällskapshund ;-).

 

Idag, söndag, bjöds det på typiskt höstväder. Vi fick ägna lite tid åt hemmet då Martin och Jenny med lilla Lisen kom förbi på fika och en sockerkaka bakades. Lisen stannade en stund medan föräldrarna handlade möbler och vi fick en mysig stund med detta charmtroll!!

 Världens bästa Lisen!

 

På seneftermiddagen åkte Katarina i väg till K1 Stockholm. Syrran rider på K1:s vaktparadshästar i Blå Stjärnans regi!

 Världens bästa syster i stallet!

 

Samtidigt i samma kvarter var Mats på fotboll och kunde mycket glad heja fram och konstatera att Djurgården spelar i Allsvenskan även 2010!

 

Veckan som kommer bjuder inte på något annat än arbete och vardag. Hoppas att ni får en toppenvecka! 

 

8 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer
Gollum goes Riga – singla slant och hängsvans!

När vi skaffade ett pass åt Gollum så väcktes första tanken på att ställa honom utomlands, helst utanför Norden. Efter lite letande på internet så hittade vi en utställning som uppfyllde våra krav. En tvådagars internationell utställning i Riga, Lettland. Det gäller att såväl det logistiska som det praktiska ska fungera, och denna utställning var det närmaste vi kunde komma.

 

Det var osäkert in i det sista om vi skulle komma iväg då 50 % av Team Gollum låg däckad i influensan veckan före avresa. Dessutom hade Gollum hamnat i en annan hanhunds käft någon vecka innan. Pälsen blev lite ojämn på vissa ställen, om man säger så. Det såg ändå helt okej ut vid avresan.

 

Vi var lite oroade hur Gollum skulle klara 17 timmar på en färja. Han är en hund som är van att gå utan koppel och ströva fritt i skog och grönområden. På däck stod en sandlåda á 1.5 m2 uppställd som var till förfogande för hundar. Det gick det också, även om det var en väldigt nödig hund som klev i land i Riga på fredagens morgon. Dagen ägnades åt sightseeing för oss och vila på hotellet för Gollum. Kvällspromenaden blev lika konstig den. Efter lite letande hittade vi dock en lövhög som dög som toalett. Om det blir någon mer liknande resa i framtiden ska vi komma ihåg att ”toaletträna” honom i stadsmiljö innan avfärd  ;-)!

 

Fredagens stora projekt var att besöka en veterinär och avmaska Gollum. Vi hade förbokat en tid och valt en klinik som hade en logga med en mops. Taxin tog oss till ett av Rigas ytterområden. Det var nästan som en kliché att kliva ut i ett ”Sovjetiskt betongkomplex”. Veterinären och föreståndaren tog emot oss vid dörren och vi blev behandlade som om vi hade VIP-status. De var definitivt inte vana att få utländskt besök. Veterinären var en jäkel på att öppna en mopsmun och få in en tablett. Hon var betydligt bättre än de hunddomare som allt för ofta envisas med bända upp gapet! Vi fick dessutom tipset att spruta in lite vatten i munnen så sväljer hunden tabletten per automatik. Hela händelsen hos veterinären (som inte går att beskrivas med ord) är kanske det som vi kommer att minnas bäst med resan.

 

Så blev det lördag och dags för tävling. Det första som slog oss när vi tittade runt mopsringen var att Gollum skulle kunna ha ställt upp i juniorklassen utan att någon skulle ha märkt något. Visserligen är vår mops av modell mindre, men så liten har vi aldrig betraktat honom i sällskap med andra hanar. Det var nästan så vi befarade att vi skulle behöva kämpa för ett rött band med vår ”pygmémops” (som ändå väger 2 kg mer än vad rasstandarden föreskriver).

 

Öppenklassen höll väldigt jämn kvalitet. Den tjeckiske domaren hade väldigt svårt att bestämma sig. Vi fick gå ett par extra ”ärevarv” och ställa upp mopsarna i alla möjliga som omöjliga vinklar innan hon bestämde sig för att välja mellan två hanar. Domaren berättade att hon i princip kunde ha singlat slant om segern men måste utse en segrare. ”Som vanligt” drog vi det kortaste strået och knep andra platsen i klassen. Det som avgjorde var den andra mopsens ”showighet”! Det var inte på något sätt orättvisst eller ett justitiemord, men någon gång skulle det vara kul och få marginalerna med sig.

Promenad på filtmatta

 

När det var dags att utse bästa hane blev vi lite förvirrade. Ca 15 mopsar hade fått CK och stod uppställda. Domaren plockar fram 5 st. champions och gör ett tecken åt oss som vi tolkar att det är färdigtävlat. Vi kliver ut och ser hur den ena hunden efter den andra får lämna ringen. Då går det upp ett ljus för oss att vi bara blev ombedda att backa. Domaren började tydligen bedömningen bakifrån, och inte med de hundar som skulle vara kvar som vi är vana vid. Fort ut med Gollum ur buren och ännu fortare tillbaka in i ringen och fortare än så ställa upp honom på rätt plats igen. Det slutade med att Gollum blev bästa hane 3.

 

Gollums kritik: Well balanced dog, with nice head, correct ears, dark eyes. Very good top line, chest, correct K (?). Good movement. Very good presentation.    

 

Resten av dagen och kvällen ägnades åt att utforska den gamla Hansa-staden ännu mer och åt cocktails på hotellets sky bar innan vi stöp i säng.

 

På söndag var det en mycket trött mops som kom fram till arenan. När Gollum skulle värma upp så vägrade han att gå ur buren! Det var en fingervisning om vilket utställningshumör som rådde för dagen. Trots en nästan lidande Gollum blev vi återigen bästa hane 2 i klassen med ett CK. När det sedan var dags för konkurrensen så vägrade han att stå upp. När han väl stod på sina ben var det istället som om knorren vägde bly, den hängde som ett sänke. Han tittade vädjande om han inte kunde få gå och lägga sig i buren igen. Det var bara att ta ur honom i ringen innan bedömningen ens var avslutad. Vi tog det med ett leende och en klackspark. Hundägare som blir förbannade eller besvikna på sina hundar som inte lever upp till ägarnas drömmar har vi inte mycket övers för.

Är det inte roligare än så här så kliver vi av.

 

Kritiken skrevs på lettiska och är ännu okänd. Det är dessutom så svårt att tyda texten att det inte går att översätta i ett språkverktyg. Om det är någon som behärskar lettiska får ni gärna hör av er. Ersättning utgår.

 

Det blev en lite trist avslutning på helgen, men Gollums måttliga intresse för utställningar har hänt tidigare och kommer att hända igen. Två dagar i inomhusmiljö är väl inte heller hans melodi. Det är å andra sidan tjusningen med att ställa ut honom. Man vet aldrig på vilket humör ”knasmopsen” kommer att vara på.

 

Utställningen då? Den höll som helhet mycket god kvalitet och är väl värt ett besök. Vi hade förbannat roligt och trevligt under helgen och det var en nyttig erfarenhet som vi hoppas att fler får möjlighet till. Ni som funderar på att ställa er hund utanför Norden ska definitivt försöka göra slag i saken. Det är som sagt en upplevelse och erfarenhet som går utöver det vanliga.

 

Att resa med Gollum är ett sant nöje. Hans mentala stabilitet gör att han knappt märks. Oavsett om vi har honom på en färja, hotellrum, offentliga platser eller miljöer så tar han det bara lugnt och ställer inte till med några problem. Det är guld värt – och han lika så.  

 

Vi har även lagt upp några fler bilder i fotoalbumet.   

 

2 November 2009  | Länk | Gollum | 5 kommentarer


12.000 webbutiker! | alltomklader.se
(c) 2011, nogg.se & Gollum The Pugelist                                             Skaffa en gratis hemsida