Startsidan Blogg Fotoalbum Debatt Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Juli (2009)
>>


Lämnar det sjunkande skeppet

Reportagetext: Pelle Oskarsson

Deras föräldrar blev fattigpensionärer och deras barn och barnbarn socialbidragstagare. Själva blev de miljonärer. Nu när det svenska smörgåsbordet är rensat och välfärden raserad packar fyrtiotalisterna resväskorna för att flytta utomlands där skatterna är lägre och spriten billigare.

”Härligt” – utropar en gemytlig dansksvensk i röd sportskjorta och improviserar några eleganta danssteg på stranden framför en av barerna på den spanska sydkusten.
Lite längre bort spelar fyra herrar boule och bakom ett vindskydd ligger en grupp svenskar i femtioårsåldern och solar sig.
- Varför frysa i Sverige om vi kan ha det varmt och gott här, säger Lena Karlsson, 58 år som flyttat hit från Stockholm tillsammans med sin man.

Täta pessimister

Åttio procent av det samlade förmögenhetsvärdet i Sverige ägs av åldersgruppen över 50 år. Förmögenheter som beräknas uppgå till mellan 1500 och 2000 miljarder kronor.
Samtidigt sjunker generationens förtroende för den svenska välfärden.
Tre fjärdedelar av fyrtiotalisterna och de äldre femtiotalisterna tror att den sociala tryggheten och pensionerna kommer att försämras. En klar majoritet tror att arbetslösheten kommer att öka.
I den dallrande ekonomin gäller det att se om sitt eget hus på ålderns höst. Hundratusentals fyrtiotalister och äldre femtiotalister planerar att flytta utomlands när de går i pension.*

Varmt och billigt

- Har man lite pengar på banken och en bra pension halverar man skatten genom att flytta hit. Priserna har ökat men det mesta är fortfarande billigare än hemma och vi lever bra bara på den skattsänkning vi får genom att bo här, säger Bengt-Arne Johansson pensionerad general som redan flyttat till södra Spanien tillsammans med sin fru.
Vi träffar Bengt-Arne på svenskklubben Club Nordicó i Fuengerola mitt emellan Malaga och Marbella på den spanska sydkusten.
Här är klimatet behagligt även på vintern. Solen värmer skönt och palmerna vajar i den milda medelhavsbrisen. Området är berömt för sina 320 molnfria dagar per år.
- Vi hade otur i början och blev lurade på några hundra tusen kronor i en lägenhetsaffär. Men nu har vi hittat en ny fin lägenhet med pool, balkong och trädgård i ett lugnt område, berättar Bent-Arne, som har en bra pension på 33 000 kronor i månaden.

Enklare

Tillsammans har Bengt-Arne och hans fru närmare 10 000 kronor mer i månaden över efter skatt som residenter i Spanien jämfört med vad de skulle ha om de bott kvar i Sverige. Och allt har blivit mycket enklare genom EU.
Spanskt medborgarskap behöver man inte längre. Som EU-medborgare räcker det med att man mantalsskriver sig i Spanien för att få skatten sänkt till de spanska nivåerna.
- Lägenheten kostade en slant. Men månadsavgiften är bara några hundralappar. Dessutom är sjukvården modernare och bättre än i Sverige. All medicin och läkarvård är gratis för pensionärer, berättar Bengt-Arne.
Han råder dock inte svenska folkpensionärer med knaper ekonomi att flytta hit.
- Det lönar sig först när man har en pension en bit över 170 000-200 000 kronor per år. Innan dess betalar man inte så mycket skatt i Sverige heller och så har man ju inte rätt till bostadsbidrag här nere.
Fyrtiotalisterna och femtiotalisterna är de sista generationerna som får sina pensioner finansierade genom de skatteintäkter som staten drar in från efterföljande generationer. Men Bengt-Arne ser det inte som ett problem att den yrkesarbetande befolkningen kostnader för pensionerna ökar om pensionärerna skriver sig utomlands för att sänka sin skatt.
- Nej det tycker jag inte. Skatten är ju till för gemensamma utgifter som vägar och skolor och sjukvård och de delarna utnyttjar vi ju inte längre i Sverige.

Revbenspjäll och lådvin

Bengt-Arne är nyvald ordförande i Club Nordicó. Ett litet tryggt Sverige i miniatyr. Här serveras svensk husmanskost varje lunch. En vaccineringssköterska har just varit på besök, bilprovningen har tittat ner, i närheten finns både svenska frisörer och bagerier och på dagordningen finns danskvällar, vinprovning och musikkvällar.
På menyn den här veckan finns allt från honungsglaserade revbensspjäll och ärtsoppa till bruna bönor och fläsk.
- Det är klart att man vill ta med sig en del av de bästa svenska traditionerna. Vi välkomnar särskilt spanjorer i föreningen. Men vi umgås nog mest med varandra trots allt, säger B-A Johansson.
Innanför ett draperi längre in i lokalen har ett halvt dussin äldre svenskar kurs i ”spanska utan grammatik”.
Trots att vi för ett lågmält samtal känner en av de skäggprydda herrarna ett oemotståndligt behov av att hyscha oss gång på gång. ”Hysssscccch, hysssscccch - vi försöker ha kurs här inne”.
- Äh, bry er inte om det. Han är bara sur för att det inte var han som blev vald till ordförande, skojar en förbipasserande glad man i 55-60-årsåldern som skjuter en ovanligt ful guldblänkande serveringsvagn med lådvin som en skottkärra framför sig genom lokalen.

Elektroniska transaktioner

Bara här på Costa del Sol, Andalusiens 20 mil långa kustremsa från Nerja i Öster till Manliva och Gibraltar i väster bor närmare 40 000 svenskar. Totalt räknar man med att omkring 60 000-70 000 svenskar bor hela eller delar av året i Spanien.
En gång i tiden beskrevs området som en fristad för bedragare och skattesmitare. Och det var ett populärt resmål för kronofogdemyndig-hetens tjänstemän som bodde på fina hotell, besökte en och annan bar och restaurang och bedrev en närmast hopplös indrivningsjakt.
Men nu är det inte längre så många som kommer hit med dubbelbottnade resväskor och travar med ovikta tusenlappar.
Valutaregleringen är sedan länge avskaffad, skattefriheten har ökat och det finns gott om svenska banker, advokater, mäklare och placeringsrådgivare som kan hjälpa till med alla nödvändigt transaktioner på ett helt lagligt sätt.

Ljusskygga

- Visst bor det en hel del rika svenskar här nere. Det borde man tänka på i Sverige när man utformar skattepolitiken. Staten förlorar säkert miljarder varje år på spaniensvenskarna, säger en av de få svenskar under sextio år som vi träffar under vår vecka på plats på solkusten.
Vi befinner oss på den exklusiva golfbanan ”Los Naranjos” som ägs av mångmiljonären, skånebyggmästaren och ”hockeygeneralen” Percy Nilsson.
Bakom de höga stenmurarna, stålgrindarna och vaktbolagens skyltar i villaområdet Nueva Andalucia kring golfbanan räknar man med att det bor omkring 4000-6000 svenskar.
Det kostar 960 kronor att gå en runda. Och klubbens 200 svenska medlemmar har fått betala en halv miljon kronor för sitt medlemskap.
- Jag tror inte att det är så många av våra medlemmar som är intresserade av att prata mer er, säger den unge mannen som vi träffar utanför golfshoppen.
”Varför då? Det kan dom väl avgöra själva?”, säger vi.
- Jovisst, men titta på båtarna i hamnen, titta på husen och titta bilarna på gatan. Vilken prisklass är det? Skulle du ha råd med en bil för en miljon eller en båt för 12 miljoner? Det är ett sjukt samhälle här nere. Hälften av våra medlemmar är skattesmitare och bedragare som lurat till sig miljoner av staten. Det vore inte så övertänkt att ställa upp i svenska medier.

Pensionärsreservat

Vi tror att han skojar och bestämmer oss för att inte publicera hans namn eller bild eftersom det kanske skulle kunna leda till att han förlorar sitt jobb.
Men när vi går ut på golfbanan är det faktiskt ovanligt många som drar sig undan när de får syn på kameran. På driving range träffar vi en trevlig svensk man i 60-årsåldern med färglada golfbyxor som gärna pratar med oss, men han vill inte uppge sitt namn eller vara med på bild. Så länge vi inte kommer in på några personligare frågor är han pratglad.
- Jag trivs här. Men det har blivit lite av ett pensionärsreservat som inte lockar några ungdomar eller barnfamiljer. Det har blivit för dyrt att hitta någonstans att bo och har man inte råd att köpa en aktie i golfklubben kostar det en halv förmögenhet att ta en golfrunda med familjen. Jag har ett hus på Skaftö i Bohuslän också. Där sjuder det av liv. Här finns nästan inga ungdomar alls.
Golfkollegan Torsten Carlsson från Ängelholm har däremot ingenting emot att vi fotograferar hans imponerande golfsving.



Ljusskygg

- Äh, klart du ska vara med på bild, säger Torsten. Journalister från Göteborg. Det är väl kanon. Det kan bli ett bra porträtt i pressen.
- Det passar inte så bra, säger golfbyxan som inte vill gå in närmare in på om det är jantelagen, allmän blygsel eller trassel med myndigheterna som gör att han inte vill uppge sitt namn eller vara med på bild.
Christer Nerman och hans fru Agneta som driver golfrestaurangen på Los Naranjos tillsammans med sin son bekräftar bilden av en och annan ljusskygg klubbmedlem.
- Men det där är någonting som var mycket vanligare förr. Nu är det mest helt vanliga människor som jobbat hårt och haft möjlighet att spara lite pengar i aktier och fonder som flyttar hit för att få några bra år i solen, säger Christer Nerman.
Huspriserna i kustnära lägen på den spanska solkusten har stigit kraftigt. Ett litet radhus på 70-90 kvadratmeter kostar minst en miljon kronor. En fristående villa på 150 kvadratmeter med en liten trädgård och pool som inte ligger alltför långt från havet kan kosta 4-5 miljoner kronor eller mer.

Generationsskifte?

En av de stora frågorna bland svenskarna här nere är vad som kommer att hända med huspriserna nu - och om det kommer ett generationsskifte eller om de nya generationer som har möjlighet att söka sig till solen och värmen kommer att söka sig till billigare länder som Thailand och Turkiet.
- Fyrtiotalisterna är redan här. Visst kan det komma fler nu när de börjar gå i pension. Men om det ska bli en föryngring behöver vi också få hit femtiotalister, ungdomar och barnfamiljer, säger Christer Nerman.
Bengt-Arne Johansson menar att priserna i Spanien gått upp för mycket och att det kan komma ett prisras även om allt fler europeiska pensionärer väljer att flytta till varmare länder.
- I Frankrike är skatterna för pensionärer ännu lägre än här. Turkiet är betydligt billigare och i Thailand kan man få en fin villa på ett par hundra kvadratmeter med pool och stor tomt för 700-800 000 kronor. Här kostar ett likadant hus nästan tio gånger så mycket. Priserna har redan nått så höga nivåer att de yngre generationerna inte har råd.

Lediga

Bland vinhyllorna i en livsmedelsaffär i Nerja öster om Malaga träffar vi
Eva Lundkvist 61 år och Tage Lundkvist 60 år.
De håller med om att priserna är höga. Men har nyligen skaffat ett eget hus i ett område där de har mycket svenska grannar och har en del fonder och besparingar som gör att de kan vara lediga hela året. Eva jobbade tidigare på UD och Tage har passat på att nappa på ett generöst erbjudande om avgångsvederlag och avtalspension från Eriksson där han tidigare jobbade som ingenjör.
- Har man råd tycker vi att man ska passa på att göra någonting annat än att bara jobba hela livet. Visst saknar vi barnen ibland. Men vi kommer också att tillbringa en hel del tid i Sverige på sommarhalvåret och vid större helger, säger Eva Lundkvist.



Spansk-svensk turk

- Svenskarna här nere är ofta ganska tillbakadragna, berättar den gamle pensionerade idrottsläkaren Sabri Peközer som trots sitt turkiska namn är ungefär så svensk som en svensk äldre gentleman kan bli.
Sabri kom till Sverige som nyutbildad läkare på femtiotalet och är en av pionjärerna inom svensk idrottsmedicin. Hans turiska läkarlegitimation godkändes inte i Sverige. Men Sabri vidareutbildade sig genom sjukgymnastinstitutet och i moderna alternativa behandlingsmetoder som chiropraktik och akupunktur.
Han skötte bland annat om friidrottslandslaget och skidåkarna i OS i Sarajevo och Lake Placid och hade en populär privat mottagning med lång kölista.

Fri

I mitten på 80-talet hade han tjänat tillräckligt med pengar för att ta med sig familjen och segla söderut genom Europa och Seine ut i Atlanten till Medelhavet för att trappa ner och bosätta sig i södra Spanien.
- Det var en enorm frihetskänsla, säger Sabri som representerar den äldre trettiotalistgenerationen som kom hit innan höghusen och bilköerna växte sig höga och långa.
Tillsammans med sin fru har han precis flyttat från ett centralt beläget hus närmare havet till en ny högt belägen villa i ett lugnt område med utsikt över Medelhavet och en vacker dal med spanska hus och trädgårdar.
- Det byggdes och skränades alldeles för mycket där vi bodde tidigare. Men här är det lugnt och skönt. Grannarna mitt emot är bara är här några veckor om året. Det enda som stör är alla vakthundar som skäller så fort det passerar en lösdrivande hund.

Veteranbilar

Sabris fru Jorun bjuder på kaffe och en god nybakad sockerkaka. Sympatiska människor som känns lite ensamma i sitt stora hus.
- Våra barn och barnbarn hälsar på ibland. Men vi har inte så stort umgänge som vi hade tidigare. En och annan vän och bekant har gått bort och svenskarna här nere håller sig som sagt gärna lite på sin egen kant.
I hallen står en stor nyinköpt eldriven massagestol som Sabri behöver för att behandla en gammal ryggskada.
Vi guidas runt bland foton och minnen och i garaget under huset står ett par av Sabris 12 veteranbilar som han stolt visar upp.
En MGA av 1960 års modell och en Jaguar S-type, årsmodell 1966 med en 3,8 liters motor. Men också en Jaguar 2000 XK8.
- Jag röker inte, jag dricker inte och jag spelar inte. Någon last måste jag ha, och jag älskar mina bilar, säger Sabri.
Nu var det dock ett ta sen han var ute och åkte med någon av sina klenoder.
- Trafiken har blivit alldeles för tät och jag har ju inte så många år kvar ändå, skämtar han.

Högervridna

”Höga priser, skatter, mörker, kyla, regler, politiker, jantelagen, tråkigt och stelt…” En enkätundersökning som genomförts av redaktionen på Sydkusten visar att en majoritet av spaniensvenskarna i Costa del Sol är hårda i sin kritik mot det gamla hemlandet. Man har i första hand lämnat Sverige för att njuta av klimatet, golfen, maten, lägre skatter och den spanska livsstilen. Man vill inte flytta tillbaka till Sverige och visar ett visst förakt för den svenska tråkigheten och stelheten.
- Det bästa med Sverige är cykelbanorna säger, en av de intervjuade.
Livet i Spanien upplevs som enklare och spontanare. Man rör sig mer på gatan, stöter på vänner och tar sig ett glas vin på en uteservering. Livsstilen är angenämare och livskvaliteten är högre. Men den spanska byråkratin och kriminaliteten beskrivs som negativ.
Lågt i kurs står svenska politiker, skatter och vädret. Men man längtar hem till sina barn och barnbarn.
- Spaniensvenskarna är traditionellt sett ganska högerorienterade och skeptiska till politiker och myndigheter. Men det har börjat lättas upp på senare år, säger tidningens chefredaktören Mats Björkman.
Bland spaniensvenskarnas intressen toppar golf, utflykter, strand, bad, restauranger och barer.
Men enligt sydkustens undersökning finns det inte bara pensionärer bland Spaniensvenskarna. 15 procent driver eget företag i Spanien och ytterligare 25 % arbetar.

Plastikkirurg

Lars Böhlander som är 61 år och hans fru Aja som är ett par år yngre flyttade till Spanien redan för några år sedan och bor i en trevlig liten villa inte så långt från golfklubben Los Naranjas och Casinot i Puerto Bañus.
Lars är plastikkirurg och arbetar enligt ett roterande schema. Två veckor i Sverige och sex till åtta veckor i Spanien.
- Det blir en hel del ögonlocksoperationer och ansiktslyftningar, näsor och pannlyft. Men också en hel del fettsugningar och bröstkirurgi. Både förstoringar och förminskningar, och så finns det ju fall där det finns volym men det hänger för långt ner och man vill forma till det lite snyggare, säger Lars som dock klagar lite över att konkurrensen i branschen är hård och att lönsamheten inte är så hög som många tror.
Trots att pensionärerna dominerar på solkusten är det oftast yngre kvinnor och damer i 50-årsåldern som opererar sig, säger Lars Böhlander.
- Många äldre män skulle verkligen också behöva göra något åt sitt utseende för att höja livskvaliteten. Men de verkar tycka att de är tillräckligt snygga ändå.

Muntert liv?

På en strand ett stenkast från jetsetets lyxyachter i Puerto Baños sitter två till synes muntra män i sextioårsåldern och dricker Rosévin.
Lord Kent och Stig Helmer som de kallar sig är redan kraftigt berusade, glada och rödmosiga. En tesked solbränna och en matsked brännvinsnäsa.
- Hej! Får vi ta en bild?
- Visst! Är ni från Sverige? Slå er ner jag bjuder! Jag är dalmas. Nästan svensk. Titta bara på skägget. Jag har jobbat på Gränges dalarna i många år. Nu säljer jag glasfasader, säger Lord Kent och berättar att han ska sälja sin lägenhet i Spanien och flytta hem till Danmark.
- Ni kan få den. Jag vill inte ha den. Jag är trött på den. Här är nycklarna. Ta den!
Kompisen som är fastighetsmäklare och vill göra sig en hacka på affären får någonting jagat i blicken och försöker hejda katastrofen genom kraftiga protester och yvigt viftande med armarna. Men Lord Kent lyssnar inte på det örat. Han talar omväxlande svenska, engelska och danska och säger att han har så gott om pengar att han inte behöver mer.
- Ni får den. Ta den. Ta den bara. Jag bjuder, ta vad ni vill ha.
Vi avböjer vänligt men bestämt och Stig Helmer sätter sig lugnad ner och häller lite vatten i rosévinet.
Kent är omväxlande glad och sorgsen.
- Jag kan inte sova på nätterna. Min nya fästmö vill inte veta av mig och jag får inte träffa min son. Jag har inte druckit vatten på flera veckor jag måste ta tredubbel dos av dom här tabletterna för att kunna sova på nätterna, säger Lord Kent och viftar med en karta sömpiller.

Fogdar och snus

Lite senare på eftermiddagen träffar vi tre glada herrar i baren på den svenskspanska restaurangen Gambasol i utkanten av svenskkolonin i Nueva Andalucia. En lätt rödbrusig och två lite mer nyktert svenskt bleka.
- Ja, ni kommer väl inte från skattemyndigheterna, skojar den rödbrusige mannen som inte vill säga sitt namn.
- Ni får väl ringa upp bilregistret hemma och kolla upp mig. Någon av de dyra bilarna här utanför kanske är min och borde drivas in.
Restaurang Gambasol drivs av Johan Svensson och Nicklas Teodorsson som båda är 27 år. Och de är nöjda med att ha en kundkrets som är i övre medelåldern.
- Det ingår i vår affärsidé. Vi inriktar oss framförallt på fyrtiotalister över 55 år och pensionärer. Det är en köpstark grupp. Och vi har mycket stammisar som kommer tillbaka nästan varje dag och vet precis vad dom vill ha. Vill vi träffa människor i vår egen ålder går vi ut i Marbella.
Vägg i vägg med restaurangen ligger en svensk livsmedelsaffär med allt från Kalles kaviar och sill till svenska tidningar och illegalt svenskt snus. Snus som enligt EU:s regler egentligen inte får säljas utanför Sverige.
- Men det skriver ni väl inte någonting om va? Det blir så förbannat dyrt om man ska bli tvungen att flyga hem till Sverige varenda gång man blir sugen på en snus, skanderar rödnäsan.

Pelle Oskarsson

En tredjedel av Spaniensvenskarna tillbringar hela året i Spanien. Ytterligare 55 % tillbringar minst 4-6 månader i Spanien.
Två av tre Spaniensvenskar har bostad också i Sverige.
Hälften av Spaniensvenskarna är medlem i en golfklubb.
Tre av fyra Spaniensvenskar är ej yrkesverksamma eller pensionerade. Hälften talar mycket lite eller ingen spanska.

- Spanjorerna vill inte längre arbeta i servicesektorn. Väldigt många servitörer, hantverkare och affärsbiträden kommer från låglöneländerna i Sydamerika. En hel del av dem jobbar svart och spanjorerna i allmänhet har inte så där jättestor tillit för staten och myndigheterna eftersom man inte känner sig säkra på att skattepengarna används på rätt sätt, säger Mats Björkman, chefredaktör på den svenskspanska tidningen Sydkusten med regelbunden utgivning i Costa del Sol.

Analysföretaget Kairos Future har på uppdrag av bland annat Läkemedelsföreningen, TeliaSonera och fackförbundet Kommunal genomfört en enkätundersökning med frågor till 3100 fyrtiotalister och äldre femtiotalister. Enligt undersökningen säger en fjärdedel av de tillfrågade att de med säkerhet kommer att flytta utomlands vid pensioneringen.


Pelle Oskarsson

www.caliber.se
1 Maj 2008  | Reportage


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Pelle Oskarsson                                             Skaffa en gratis hemsida