Tre flickor åtalades för den grova misshandeln som ägde rum utanför Svedjeskolan på Hertsön i Luleå den tionde augusti i år.
Beväpnad med kniv
De åtalade flickorna är en 16-åring från Luleå, en 17-åring från Boden och en 18 åring från Gammelstad.
Motivet till knivskärningen är, enligt de åtalade, att en 18-årig kvinna från Luleå varit tillsammans med pojkvännen till den 17-åriga flickan från Boden.
I förhör har 17-åringen sagt att hon tog med sig en kniv från en kökslåda, stoppade kniven i sin handväska och tog bussen till Luleå.
Hon kontaktade två kompisar, 16-åringen och 18-åringen.
Tanken var att hon skulle söka upp den 18-åriga kvinnan som varit tillsammans med hennes pojkvän för att skicka upp kniven i hennes underliv.
När 17-åringen konfronterade 18-åringen startade misshandeln med att den åtalade tog ett kraftig tag i offrets hår och dunkade hennes huvud i en fönsterruta. Under misshandeln stod de andra medåtalade flickorna vid sidan och tittade på.
Satte sig på 18-åringen
Därefter plockade 17-åringen fram kniven som hon viftade med framför ögonen på 18-åringen.
En av de medåtalade flickorna fällde målsägaren och den 17-åriga flickan satte sig på den liggande 18-åringen. 17-åringen berättar i förhör med polisen att hon på tv sett hur ett gäng tjejer med tuschpenna skrev ordet hora i pannan på en annan tjej.
Samtidigt som 17-åringen satt över sitt offer hade hon en hand mot 18-åringens hals.
Med kniven började hon skära kvinnan.
I förundersökningen finns det bilder som dokumenterar skadorna. 18-åringen blev skuren på överarmen, vid nyckelbenet samt på bröstkorgen men dessutom skar flickan av en stor mängd hår från 18-åringens huvud, från båda sidorna, nacken och även luggen. Enligt förundersökningen spottade också gärningsmännen på den liggande 18-åriga kvinnan.
Skar av sena till tummen
Tanken var att skriva HORA på bröstkorgen men den stannade vid ett H eftersom en kvinna kom cyklande och skärningen upphörde.
- Jag menar att samtliga tre ska anses som gärningsmän, att den grova misshandeln har skett tillsammans och i samförstånd, säger kammaråklagare Anna Bergström.
Den 17-åriga Bodentjejen har även åtalats för ytterligare en misshandel och en grov misshandel som inträffade cirka en månad efter händelsen vid Svedjeskolan.
Vid det tillfällen har 17-åringen knuffat omkull en flicka så att denne slog huvudet i en trappa av betong men också jshotat henne genom att trycka en kniv mot flickans hals. Vid samma tillfälle har 17-åringen, med kniv, skurit en flicka på underarmen så att en sena till tummen gick av men skadat ytterligare en flicka genom att hugga henne med kniv i handen.
- Huvudförhandling kommer att ske i Luleå tingsrätt inom två veckor, säger Anna Bergström