Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Om mig Videoklipp Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Maj (2019)
>>


Första helgen avklarad

Vad härligt med all respons vi fått ang. terapihundsutbildningen via FB,welshforum och även här ;) Jättekul! Många är det som har börjat fundera på detta med sina hundar. Tror att det här är nåt som vi kommer se mycket av i framtiden. Det är lite sparsamt med hundar i vården än så länge. I USA har det funnits länge. En vårdhund kommer dock inte in på ett sjukhus utan enbart på olika boenden. Då är det en fördel att vi inte har kvar sjukhemmen utan att all äldre vård idag klassas som "eget boende".

Man behöver INTE ha sjukvårdsutbildning eller erfarenhet av vård för att arbeta som terapihundsförare ;)

 

 Lite om min bakgrund;  Jag jobbar på timmar som sjuksköterska i södra skärgårdens distrikt. Det innebär att jag åker hem till alla dom som inte, av nån anledning, inte kan ta sig till Vårdcentralen eller som valt att bli vårdade hemma istället för på sjukhus tex. vård i livets slut. Vi jobbar ihop med läkare, hemtjänst,arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Vi sjuksköterskor/distriktsköterskor är som "spindeln i nätet" då vi har mest patientkontakt.

 Jag ser redan flera användningsområden för hunden bara i mitt jobb. Har funderat på detta länge. Vi har även ett LSS boende (lagen om särskilt stöd boende, tex.utvecklingsnedsatta med funktionshinder, autism m.m.) samt ett äldre boende på 40st varav 10 är dementa på egen avd. Ganska så brett arbetsområde ;)

Jag jobbar i huvudsak även i egna företaget, Aktiveringspedagogen, med missbrukande ungdomar från 18 år och uppåt. Ibland har vi även haft betydligt yngre, sorgligt nog. Dom flesta av dessa har ADHD, asperger  eller nån annan liknande diagnos och ofta en stor avsaknad av empati. Här är hunden idealisk som ett arbetsredskap.

I dagsläget är hunden välkommen på båda mina jobb men jag har valt att inte ta med Lisabet då jag inte tycker att det är rätt varken mot vårdtagare, personal, mig själv och framför allt Lisabet, utan ha kunskap om det vi ger oss in i. Tex. så är många hundrädda...hur hanterar vi det? ibland finns det katt eller hund på boendet. Förut har terapihundar och besökande hundar varit välkomna i kriminalvården men då en hund (ej terapihund) hade gjort utfall och attackerat en narkotika hund så är dörren stängd för alla andra hundar i kriminalv. idag. Det räcker med ETT misstag så är dörren stängd. Därför vill vi gå den här utbildningen.

 Vi genomgår en certifiering och får, om vi klarar det omfattande testet, ett tjänstetäcke att sätta på hunden. Certifieringen går genom Svenska terapihundsföreningen. Om dom kan läsa HÄR  och även kolla vilka ekipage som finns i Sverige idag. 

Ja, det var en del info om mig. Nästa gång berättar jag om hur inprovningen gick till och hur våran första helg i utbildningen var ;) Må så gott allihopa! 

  

18 Oktober 2011  | Länk | Kurser | 0 kommentar
Terapihunden

Igår var jag och Lisabet på hundens hus och gjorde en inprovning till en kurs som heter "terapihunden". Något som jag funderat mycket på tidigare. En kompis tipsade mig om att vårdhundskolan hade sådan kurs men då hon hade gjort testerna där och missat, så kom vi fram till att vi inte riktigt gillade deras inprovningstest :). Därför la jag det hela på hyllan då det även låg i Eskilstuna. Kostade dessutom 2.500:- bara att göra testet :/........Nu fick jag se att Hundens hus här i Göteborg har en kurs som heter terapihunden. Anmälde oss för en inprovning som bara kostade 950:-! Dom som har kursen har gått på Vårdhundskolan i Eskilstuna och har gjort lite ändringar i testerna. Dom delade faktiskt min väns och mins uppfattning om testerna på vårdhundskolan ;) så då är vi inte helt ute o cyklar vad gäller hund iallafall. Nåja.....

Efter testet gick dom igenom vad dom sett. Lisabet var lite låg i nya miljöer.Viss "låghet" har att göra med dagsform, löp osv.menade dom på, men hon kan faktiskt vara lite låg i nya miljöer innan det lossnar. Jag har nog mest ignorerat hennes låghet och låtit henne lösa det själv men här skall jag få verktyg att hjälpa henne med. En del/kanske allt/ går att avleda och även träna bort. Hon har stor leklust,apporterar och lämnar av, är följsam, kontaktbenägen, kan var passiv, hanteras av någon annan, klarar att lämna jag lämna rummet en stund, blir lite rädd vid plötsliga ovana ljud men avreagerar bra.   Vi fick godkänt med förutsättningar att lyckas genomföra kursen. Hade det inte varit för att hon var lite låg så hade vi haft GODA förutsättningar. Men allt igenom var hon en mycket trevlig hund, tyckte dom

Lågheten är viktig att vi övervinner o jobbar med eftersom det viktigaste är att Lisabet ska trivas i dom miljöer hon ska vistas i...........Vi har nu iallafall anmält oss. Kursen är ett år och certifieringen är i september nästa år. Kursen är ganska dyr men efter certifieringen ska ju förhoppningsvis Lisabet inbringa egen lön ;)

För den som är intresserad kan ni gå in och läsa  HÄR

Lämna gärna kommentarer om ni stött på vårdhundar, jobbar själv med detta eller bara era tankar omkring det hela ;) 

6 Oktober 2011  | Länk | Träning | 3 kommentarer
mattegrisen

Lisabet är värsta mattegrisen. Idag skulle jag till stan. Tog cykeln ner till båten. Väl framme hoppar jag av, vänder mig om för att låsa cykeln. Där möts jag av en glatt viftande welshhund med dom största spaniel ögon ni kan tänka er!!.... Då har hon öppnat ytterdörren, hoppat över staketet och spårat efter mig. Fanns ingen tid att åka hem igen utan det fick bli ett fotkommando till båten och fram till bilen på Saltholmen. Sen åkte jag o köpte ett nytt retriever koppel som jag ändå behövde vid jaktträningen ;)......Lisabet hade äldsta sonen hemma, men se det dög inte.....:)
3 Oktober 2011  | Länk | Vardag | 1 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Veronica Christensson                                             Skaffa en gratis hemsida