Superhero comming home
Startsidan Blogg Fotoalbum Vänner Gästbok
Debatt Topplistor Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Tidningsprojekt - Krönika

I en värld full av fördomar,
är det vi som dömer mest


Vi såg på avstånd tidigare elevers tidningsprojekt. Jag såg en rubrik;
"Amerikanska elever behandlas som fångar"
Att bära skoluniform ska alltså försknippas med fängelse?
Hade det här inte varit ett skolprojekt, utan en riktig tidning så hade folk antagligen stannat upp och tagit sig en extra titt på omslaget och flera hade antagligen vandrat hem med tidningen i handen eller var de nu väljer att förvara den.
Mission complete! Målet är nått, men hur många är det egentligen som funderar lite extra på den där rubriken?

Diskussionerna har varit många, är skoluniformerna en kränkning för eleverna eller en chans att låta alla vara jämställda? Personligen är jag inget större fan utav skoluniformer, men jag kan förstå tanken bakom det hela.Oavsett ekonomiska förutsättningar, bakgrund, ras eller religion så bär alla samma kläder och skor. Alla har en chans att se "normala" ut, en chans att bli osynliga i en värld full av fördomar.

Kanske bör vi slänga våra egna fördomar, de om skoluniformerna? Kanske ska vi se saken med nya ögon och försöka förstå tanken bakom?

Dännis Hermansson
5 Oktober 2009  | Länk | Skolarbeten | 0 kommentar
Mayariket

Början på utkast i uppsatsen om Mayariket och mayakulturen.


Mayariket är ett utav de mest uppmärksammade kulturerna från forntiden. Med sina enorma monument, sin utvecklade civilisation, ett valutarbetat skrift- och talsystem är de fortfarande en gåta för forskare och arkeologer.

Vart kom dom ifrån? och hur försvann dom, men den vikigaste frågan - varför försvann dom?
Historian om Mayariket handlar mycket om erövring, uppfinningsrikedom, makt och gudar.

Om vi blickar tillbaka till år 869, i Guatemalas djungel, så kan vi se ett desperat mayafolk. Maten och vattnet håller på att ta slut, tusentals svälter, lider utav undernäring eller drabbas utav sjukdomar. Tilltron till gudarna försvinner och mayafolkets riken plågas utav politiska orloligheter. Städerna överges.
Ett efter ett, faller staterna samman och kungarna försvinner.
Och en stat utan en kung är längre en stat, enligt mayafolket. Kungarna var en länk till gudarna, som tilldelats en plats på jorden. De gav order om stora monument, som sedan skulle vara en påminnelse till folket, efter deras död.

Arkeologerna trodde i många år att mayafolket levde i fred, men efter att ha läst hieroglyferna på olika monument, visar det att maya egentligen var ett väldigt våldsamt folkslag. Som städigt hade blodiga krig mellan de olika staterna. Hieroglyferna är nutidens länk till den mystiska mayakulturen.

Kung Yikin Chan Kwiil, 734-760, byggde "Den stora jaguarens tempel" i Tikal. Med obegränsat med lättarbetad kalksten och ett folk som ansåg att arbetskraft var en av de saker man var skyldig att skänka kungen, så blev det ett utav mayas mest magnifika monument.
Templet har en väl utarbetad utsida, smyckad med "mayastuck" och målad i röd färg, medans insidan har visats vara oarbetad. Trots att maya var medvetna om hjulet och metallen valde de att inte använda dessa hjälpmedel till monumenten. Det ansågs mer värdigt att göra det för hand. Genom att knuffa, rulla, släpa och bära kunde maya förse monumentet med kalksten. En pannrem var även ett hjälpmedel som maya använde. Genom att placera remmen runt pannan kunde arbetarna bära tiotals kilon.
24 September 2009  | Länk | Skolarbeten | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Dännis Hermansson                                             Skaffa en gratis hemsida