Startsidan Blogg Fotoalbum Gästbok Om mig Logga in
Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<
Oktober (2019)
>>


Woxna Kyrka

Woxnabruk hade ingen egen kyrka förrän år 1759. Före de höll en präst från Ovanåker gudstjänster var tredje söndag i ett hus på bruket. När någon skulle begravas fick man åka till Ovanåkers kyrkby. Det var långt och dyrt för de fattiga arbetarna på järnbruket. Det gjordes en ansökan till kung Adolf Fredrik om att få bygga ett kapell med begravningsplats vid bruket. Kungen gav sitt medgivande och bruksägarna bekostade kapellet och en kyrkogård.
Kyrkan invigdes den 23 september 1759 av kyrkoherden Buller från Färlia.
Kyrkan kallades Sophia Albertina kapell efter kungens dotter, prinsessan Sophia Albertina.
De första som begravdes på den nya kyrkogården var de två syskonen Jean och Caisa Larsdotter. De första som vigdes i kyrkan var Lars Larsson och Maria Parman den 3 oktober 1759.
År 1776 blir Woxna en egen församling. Församlingens första präst hette Hans Gevalin.

Skolan i Voxna.

Den första skolan i Woxna grundades omkring 1760. Den är troligtvis Hälsinglands äldsta landsbygdsskola. Det var bruksägaren Hans Jacob Gahn som intresserade sig för barnen på bruket och deras skolgång långt innan allmän skolplikt infördes i Svergie. Till att börja med hölls skolan vid en sal på herrgården men så bestämde man sig för att bygga ett skolhus. Skolan byggdes med hjälp av pengar från ett testamente utfärdat av grosshandlaren Fredrik Otto Bohman. Barnen undervisades av en skolmästare och prästen. Under 1800-talet bedrevs skolverksamhet även i Homna, Finnstuga, Voxna, Stugslott, Lobonäs, Räka, Spjutmyra, Finsthögst, Mattsmyra och Lövriset. Allt eftersom barnantalet i de små byarna sjönk under den senare delen av 1900-talet lades de små byskolorna ner och barnen fick åka eller gå till skolan i Voxnabruk.
15 Mars 2013  | Länk | allmänt | 0 kommentar
En sägen om Gymås gruvorna

En septemberdag 1724 vandrade de två männen Sjul Ersson från Korsåsen och Erik Andersson från Finsthögst omkring på Gymåsberget. De var på berget för att jaga eller hugga timmer. Men den här dagen var olik de andra dagarna kände de. Som förtrollad, det susade i skogen, marken gav eko under deras fötter och de tyckte att de hörda ljud av slamrande järn. Gymåsbäcken brusade högre än vanligt och störtade sig med en väldig kraft utför berget.
De två männen står förvånade och lyssnar på de hör. Då kommer en kvinna fram till dem ur berget. Det är bergsfrun. Hon säger: "Dessa förborgade skatter, som jorden gömmer, vill jag överlämna till er. Gå ner på djupet, och där ska ni finna malm, som kommer att lämna bröd till släkten efter släkten. När dessa gruvor en dag är uttömda ska jag visa mig för tvenne tvillingsöner som då kommer att få mottaga en vida större skatt."
14 Mars 2013  | Länk | allmänt | 2 kommentarer
Järnbruket

Järnbruket i Voxna.
Man vet inte riktigt när järn tillverkades för första gången i Voxna. Troligen framställdes smidbart järn redan på 1600-talet.
Anders Svab fick året 1726 tillåtelse att bygga en stångjärnskammare vid Selmåns utflöde i Voxnan. Det var den första kända järntillverkligen.
Som stämpel vid framkallningen av järn användes två laxar under en krona.
Senare byggdes även ett spikverk i Sparrefors. Järnet till spikverket kom från stångjärnskammaren i Voxna.
Järnbruket bytte ägare många gånger under åren. År 1884 tvingades man lägga ner järnbruket p.g.a. för att man hade för lite pengar.

13 Mars 2013  | Länk | allmänt | 0 kommentar
Historia

Namnet Woxna kommer ifrån älven Voxnan som slingrar sig genom vår kommun. Voxnan flyter ihop med Selmån strax nedströms Voxna kyrka. Att älven heter Voxnan sammankopplas med det gamla ordet för växa - eftersom älven lätt växer, dvs. ofta svämmar över på vårarna. Voxnan har sedan länge varit känd för sina dramatiska översvämningar. Den har till och med vid ett flertal tillfällen ändrat sitt lopp.

Innan järnframställningen kom igång i Voxna på 1700-talet fanns det ingen samlad bebyggelse på platsen. Gränstrakten mellan Hälsingland och Dalarna var på den tiden ödemark. Det var bara ett fåtal finnar som slagit sig ner där och levde av svedjebruk.

Den första september 1724 inmutades Gymåsgruvorna av Sjul Ersson från Korsåsen och Erik Andersson från Finsthögst. De var också dom som först upptäckte att det fanns järnmalm i berget. Sedan gruvbrytningen kommit igång byggdes en masugn och en stångjärnssmedja längs Selmån. Nu började det flytta in människor till trakten när det fanns arbeten. Skogen fick nytt och större värde, den behövdes som ved för att elda med vid Masugnen när man skilde järnmalmen från berget. Men även också kolade ved vid tillverkningen vid stångjärnssmedjan. Som mest bröt man malm ur och tjugotal gruvhål runt Gymåsberget.
12 Mars 2013  | Länk | allmänt | 0 kommentar
Where is the time?

Okey det är väl självklart att man inte hunnit sitta ner vid någon data någon längre stund. Vi har flyttat klart, städat fort som attan gamla boendet och fått det bort från listan. Vi har hunnit bott här över en vecka nu. Allt har gått bra och fint =)
Blev strömlöst pga blåsvädret som var i helgen. Från 20:00 till 10:00 dagen efter. Men inte gick det någon nöd på oss ;)
Jobbar några dagar denna vecka också, fullt upp varje vecka =)

5 Mars 2013  | Länk | allmänt | 0 kommentar


hittabutik.se - 12.000 webbutiker! | ehandelstips.se - allt om ehandel
(c) 2011, nogg.se & Anna Säll                                             Skaffa en gratis hemsida